Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Athlon64

#4626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

forumskivojnik wrote: 10/02/2023 21:29
Athlon64 wrote: 10/02/2023 20:38

Upravo ovo što si ti opisao - to je za "obične smrtnike".

Aktivno druženje je koliko kg pečenja ste zajedno pojeli, a očito vama tamo je jedino moguće druženje na poslu - jbg onda, nisi kompetentan za temu.

A sto je po tebi kolicina pozderanog pecenja mjerilo "intenzivnog druzenja" (prijateljstva)?
Ja sam u svom zivotu, do sada, upoznala samo 3 iskrena prijatelja, sve ostalo su ili poznanici ili "dobri poznanici" a jedan dio njih spada upravo u ovu kategoriju "dobrih poznanika".
Zato i mislim da sam kompetentna za temu😉.
Što znači u prevodu - definitivno nemaš u toj zemlji poznanika doktora, političara, sudiju, advokata, itd. kojeg možeš u svaka doba nazvati "kad ti zapne".Eh vidiš, u toj zemlji postoje ljudi koji to imaju, isto kao što postoje i u BIH.

... i govoriti da su za njih (u obje zemlje) ista pravila kao za mene i za tebe jeste laganje samog sebe
Athlon64

#4627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

detroit-mercy wrote: 10/02/2023 21:44
PaulTracy wrote: 10/02/2023 20:57

Sta Rusiju, Afganistan brate, Afganistan😀 !!!!!!!
Život provodiš u američkoj bazi a oko tebe rat, sve zbog radi 💵💵💵💵💵💵.
Pa kad ti je izbor 5-6stoja u Bingu i potiho prezivljavanje da ne crknes onda moze i americka baza. Kod mene komsija 10-12g radio sa njima (prvo u BiH pa onda u Iraku i Afganistanu), klepio dobrih lovingera, kupio si par stanova i sad uziva u plodovima rada. Ona kona iz Binga i dalje na kasi i jebe mater zivotu.
A ovamo se priča kako je glavni razlog za odlazak : (ne)uređenost sistema :lol: :lol: :lol:
Athlon64

#4628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Trappist wrote: 10/02/2023 21:51 Ako prosječna plata ode na 2000 hljeb ce biti 3 km, mlijeko 6, piletina 30 km itd. U zadnjih godinu prosječna plata je narasla za 10-tak% a cijene svega otislo 50%. Muski frizer sa 10 km krajem 2022 sad digao na 15, kaze da poveca malo radnicima plate jer odlazi raja vani.
Naravno, jel hoćemo njemački/austrijski/švedski standard - hoćemo!

Sretno da tamo nađeš muškog frizera ispod 20€.

Inflacija je svugdje u svijetu, BiH sigurno nije izolovan slučaj, ali je činjenica da su u BiH plate dosta više rasle procentualno zadnjih par godina nego u tim zemljama koje spominjete, a inflacija je jednaka.
Athlon64

#4629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

JanuaryJones wrote: 10/02/2023 21:12
Athlon64 wrote: 10/02/2023 21:08

Ma jesu problem, to niko ne spori - ima i većih problema od ovih što si ti naveo. Ali da je tako kao što ti kažeš, ljudi bi iseljavali u Poljsku, Češku, Slovačku, ne bi birali svi Austriju i Njemačku ili Skandinaviju.
Pa ako vec biras, logicno biras da ides na bolje a ne na marginalno bolje. I ne finansijski, nego sveukupno.

Btw, ako nije tajna koliko imas godina i imas li djece?
Po čemu je sveukupno Njemačka bolja od Češke/Poljske danas (ako zanemariš finansijsku stranu) ?

Nije tajna, imam 32 godine, nemam djece i ne trebaju mi.
Bloo
Globalna šefica

#4630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:19
JanuaryJones wrote: 10/02/2023 21:12
Pa ako vec biras, logicno biras da ides na bolje a ne na marginalno bolje. I ne finansijski, nego sveukupno.

Btw, ako nije tajna koliko imas godina i imas li djece?
Po čemu je sveukupno Njemačka bolja od Češke/Poljske danas (ako zanemariš finansijsku stranu) ?

Nije tajna, imam 32 godine, nemam djece i ne trebaju mi.
Neko bi pobjegao iz Bosne u Poljsku da pati pod njihovim katotalibanima? :D
detroit-mercy

#4631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:14
detroit-mercy wrote: 10/02/2023 21:44
Pa kad ti je izbor 5-6stoja u Bingu i potiho prezivljavanje da ne crknes onda moze i americka baza. Kod mene komsija 10-12g radio sa njima (prvo u BiH pa onda u Iraku i Afganistanu), klepio dobrih lovingera, kupio si par stanova i sad uziva u plodovima rada. Ona kona iz Binga i dalje na kasi i jebe mater zivotu.
A ovamo se priča kako je glavni razlog za odlazak : (ne)uređenost sistema :lol: :lol: :lol:
Sta se klebaris bez veze, razlozi odlazaka su visestruki, Naravno, prvi je potraga za boljim zivotom jer sa 300-400 Eura plate a tu platu ima masa ljudi u BiH, ti ne zivis, ti jednostavno prezivljavas. Ljudi hoce da "zive" i sta je tu nejasno. Ti se juce probudio i skonoto konobari imaju milju, gdje si bio zadnjih 28 godina od kraja rata. Ima par lokala milju i to sada, nakon sto je ljudima prekipjelo zivotariti pa su rekli zajebi sve placaj svoju mater par stoja.
Drugo, masa mladih ljudi odlazi jer pored love hoce i nesto sto se zove perspektiva, buducnost, projekcija budconosti. Kod nas vec 20 i nesto godina se vrti prica hoce li rat ili nece li rat. Da ne pricamo o onome sta jednog mladog covjeka ceka onog dana kada zavrsi srednje ili visoko obrazovanje, koliko vremena mu treba da pronadje posao, da ne pricamo o dobrom poslu.
Sveli ste pricu na preso Ronaldo za vise para pa i nasi idu. Jah idu sa miliona i jahti na jos koji milion i jahtu.
Mi smo jedna od najsiromasnijih zemalja Evrope i tebi ko cudo sto ljudi odlaze.
MarlboroGold

#4632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Da rast plata prati rast cijena bilo bi super, ali kod nas se jaz između toga sve više povećava.

I ne idu ljudi samo zbog novca i to odavno. Odlaze sudije, tužioci...
detroit-mercy

#4633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Kad hodze odlaze kud ces dalje :mrgreen:.
Athlon64

#4634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

detroit-mercy wrote: 10/02/2023 22:29
Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:14

Sta se klebaris bez veze, razlozi odlazaka su visestruki, Naravno, prvi je potraga za boljim zivotom jer sa 300-400 Eura plate a tu platu ima masa ljudi u BiH, ti ne zivis, ti jednostavno prezivljavas. Ljudi hoce da "zive" i sta je tu nejasno. Ti se juce probudio i skonoto konobari imaju milju, gdje si bio zadnjih 28 godina od kraja rata. Ima par lokala milju i to sada, nakon sto je ljudima prekipjelo zivotariti pa su rekli zajebi sve placaj svoju mater par stoja.
Drugo, masa mladih ljudi odlazi jer pored love hoce i nesto sto se zove perspektiva, buducnost, projekcija budconosti. Kod nas vec 20 i nesto godina se vrti prica hoce li rat ili nece li rat. Da ne pricamo o onome sta jednog mladog covjeka ceka onog dana kada zavrsi srednje ili visoko obrazovanje, koliko vremena mu treba da pronadje posao, da ne pricamo o dobrom poslu.
Sveli ste pricu na preso Ronaldo za vise para pa i nasi idu. Jah idu sa miliona i jahti na jos koji milion i jahtu.
Mi smo jedna od najsiromasnijih zemalja Evrope i tebi ko cudo sto ljudi odlaze.
Puno pišeš, a malo meda daješ. Ne kleberim se ja što ljudi iseljavaju - to je normalno i ne osuđujem.

Kleberim se jer ti ponovo pišeš o "prijetnji ratom" - a ljudi išli u Afganistan direktno u ratno područje radi keša.

Išli su jer su morali i nisu imali izbora nekog, ja samo kažem da je finansijski razlog ubjedljivo na prvom mjestu a sve ostalo dolazi tek kad se taj faktor ispuni, kao što su neki forumaši prije mene već napisali. Također dao sam svoju projekciju kad će se iseljavanje zaustaviti (svesti na minimum) i kad ćemo vjerovatno imati pozitivnu migraciju, tj. više useljavanja nego iseljavanja. Živi bili pa vidjeli.
Dope_Man

#4635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Pa i za ovo povecanje plata i poboljsanje uslova bas trebate biti zahvalni nama koji smo otisli. Da i dalje vazi "nes ti ima ko hoce" ne bi se nista promijenilo.

Ovako, u nedostatku radnika, moraju se i poslodavci malo potruditi.

Nema na cemu.
Athlon64

#4636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Dope_Man wrote: 10/02/2023 22:41 Pa i za ovo povecanje plata i poboljsanje uslova bas trebate biti zahvalni nama koji smo otisli. Da i dalje vazi "nes ti ima ko hoce" ne bi se nista promijenilo.

Ovako, u nedostatku radnika, moraju se i poslodavci malo potruditi.

Nema na cemu.
Da, ali onda vam se možemo zahvaliti i za inflaciju. Ima na čemu.
Athlon64

#4637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

MarlboroGold wrote: 10/02/2023 22:30 Da rast plata prati rast cijena bilo bi super, ali kod nas se jaz između toga sve više povećava.

Može neki link za sudije i tužioce i gdje su to otišli ?
forumskivojnik

#4638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:12

A sto je po tebi kolicina pozderanog pecenja mjerilo "intenzivnog druzenja" (prijateljstva)?
Ja sam u svom zivotu, do sada, upoznala samo 3 iskrena prijatelja, sve ostalo su ili poznanici ili "dobri poznanici" a jedan dio njih spada upravo u ovu kategoriju "dobrih poznanika".
Što znači u prevodu - definitivno nemaš u toj zemlji poznanika doktora, političara, sudiju, advokata, itd. kojeg možeš u svaka doba nazvati "kad ti zapne".Eh vidiš, u toj zemlji postoje ljudi koji to imaju, isto kao što postoje i u BIH.

... i govoriti da su za njih (u obje zemlje) ista pravila kao za mene i za tebe jeste laganje samog sebe

Eh, da me ti ne "prosvijetli" istruHla bih u svome neznanju ne spoznavsi da postoje "jednaki" i "jednakiji" sto je posebno izrazeno u toj zemlji Dembeliji.
Ti to sigurno bolje znas iz vlastitog iskustva kada ti se najavi porezna inspekcija pa ih ti, kao svaki dobri domacin, docekas pa pecenim prasetom/janjetom.
To su u BiH intenzivna druzenja, kg. pozderanog pecenja, high-level networking i poznanstva.
Ako i za tebe ne vrijede ista pravila kao i za njih kako TI mozes biti "kompetentan" za ovu temu high-level networking i poznanstva?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#4639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bobi »

Ozimician wrote: 10/02/2023 22:09
JanuaryJones wrote: 10/02/2023 21:10

Ti si otisao zbog para. Fair enough.
Ja nisam. Accept it.

I da, obisla sam pola planete uzduz i poprijeko.
Ne kontaš - svi pričaju o nekim razlozima za odlazak. I moja sestra definitivno nije otišla zbog para, već zbog mogućnosti napredovanja u poslu koje nije mogla dobiti u BiH, tj. mogla je - ali pod jako lošim uslovima. Ali također moja ta ista sestra bi pristala i na takve loše uslove u BIH, da je BiH nudila finansijske uslove bolje, dakle da nije dobila platu 3x veću - ne bi otišla u Njemačku.

Eh sad evo budi iskrena prema sebi i reci da li bi ti otišla tamo gdje jesi sad da nisi dobila veću platu nego što si imala/ mogla imati u BiH ?

Jeste vi familija :D ?
Athlon64

#4640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

Bobi wrote: 10/02/2023 22:53

Ne kontaš - svi pričaju o nekim razlozima za odlazak. I moja sestra definitivno nije otišla zbog para, već zbog mogućnosti napredovanja u poslu koje nije mogla dobiti u BiH, tj. mogla je - ali pod jako lošim uslovima. Ali također moja ta ista sestra bi pristala i na takve loše uslove u BIH, da je BiH nudila finansijske uslove bolje, dakle da nije dobila platu 3x veću - ne bi otišla u Njemačku.

Eh sad evo budi iskrena prema sebi i reci da li bi ti otišla tamo gdje jesi sad da nisi dobila veću platu nego što si imala/ mogla imati u BiH ?

Jeste vi familija :D ?
Od 2 brata djeca :thumbup:
Athlon64

#4641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

forumskivojnik wrote: 10/02/2023 22:52

Eh, da me ti ne "prosvijetli" istruHla bih u svome neznanju ne spoznavsi da postoje "jednaki" i "jednakiji" sto je posebno izrazeno u toj zemlji Dembeliji.
Ti to sigurno bolje znas iz vlastitog iskustva kada ti se najavi porezna inspekcija pa ih ti, kao svaki dobri domacin, docekas pa pecenim prasetom/janjetom.
To su u BiH intenzivna druzenja, kg. pozderanog pecenja, high-level networking i poznanstva.
Ako i za tebe ne vrijede ista pravila kao i za njih kako TI mozes biti "kompetentan" za ovu temu high-level networking i poznanstva?
Ti i dalje posjećuješ forum te zemlje "Dembelije" kako je nazivaš i da imaš ikog tamo ne bi petkom u 23h visila po forumima zemlje Dembelije. Ja sam već imao problema sa poreznom upravom i od sad radim mnogo pametnije, a ti tamo ne smiješ ni da pomisliš da imaš takav problem.
Trappist

#4642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Trappist »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:16
Trappist wrote: 10/02/2023 21:51 Ako prosječna plata ode na 2000 hljeb ce biti 3 km, mlijeko 6, piletina 30 km itd. U zadnjih godinu prosječna plata je narasla za 10-tak% a cijene svega otislo 50%. Muski frizer sa 10 km krajem 2022 sad digao na 15, kaze da poveca malo radnicima plate jer odlazi raja vani.
Naravno, jel hoćemo njemački/austrijski/švedski standard - hoćemo!

Sretno da tamo nađeš muškog frizera ispod 20€.

Inflacija je svugdje u svijetu, BiH sigurno nije izolovan slučaj, ali je činjenica da su u BiH plate dosta više rasle procentualno zadnjih par godina nego u tim zemljama koje spominjete, a inflacija je jednaka.
Sretno tebi da nadjes frizera koji ti ne izdaje racun u njemackoj.

U kakvom svijetu fantazije ti zivis, inflacija jednaka? Jesi ti svjestan da su se cijene goriva skoro pa izjednacile u njemackoj i BiH a u njemackoj su plate 5x vece? Jesi li svjestan da su cijene za osnovne životne namirnice iste ili cak manje u njemackoj nego u BiH? Navrati nekad na temu inflacija u BiH pa ce ti biti malo jasnije.
Bloo
Globalna šefica

#4643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:56 Od 2 brata djeca
Da ti nisi sestra doktorica Ozijeva? :D
forumskivojnik

#4644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 23:00
forumskivojnik wrote: 10/02/2023 22:52

Ti i dalje posjećuješ forum te zemlje "Dembelije" kako je nazivaš i da imaš ikog tamo ne bi petkom u 23h visila po forumima zemlje Dembelije. Ja sam već imao problema sa poreznom upravom i od sad radim mnogo pametnije, a ti tamo ne smiješ ni da pomisliš da imaš takav problem.
To sam i predpostavljala da se kg. zderanja pecenja upravo i odnose na tu vrstu "intenzivnih odnosa" :lol: :lol: :lol: .

Neces vjerovati i na godisnji dodjem u tu zemlju Dembeliju :wink: :D :D . Istina svake 2 godine, a evo upravo sam kupila i moju prvu nekretninu u toj zemlji Dembeliji zaradjenu za par godina ovamo, a i petkom u 23 sata posjecujem "tunguzija forum" zemlje Dembelije.
Kada, uskoro, ovamo uvedu mogucnost dvojnog drzavljanstva promptno cu podnijeti zahtjev za dvojnim drzavljanstvom, drzavljanstvo i pasos zemlje Dembelije ne mijenjam ni sa cim.
Last edited by forumskivojnik on 10/02/2023 23:11, edited 1 time in total.
Athlon64

#4645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

forumskivojnik wrote: 10/02/2023 23:06
Athlon64 wrote: 10/02/2023 23:00

To sam i predpostavljala da se kg. zderanja pecenja upravo i odnose na tu vrstu "intenzivnih odnosa" :lol: :lol: :lol: .

Neces vjerovati i na godisnji dodjem u tu zemlju Dembeliju :wink: :D :D . Istina svake 2 godine, a evo upravo sam kupila i moju prvu nekretninu u toj zemlji Dembeliji zaradjenu za par godina ovamo, a i petkom u 23 sata posjecujem "tunguzija forum" zemlje Dembelije.
Čestitam na nekretnini. Nek je berićetno. mada ja bih radije investirao tamo gdje je sigurnija klima.
n+1

#4646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Kupovina nekretnina u zemlji iz koje si pobjegao glavom bez obzira. Ah yes, omiljeni sport naše dijaspore. :D
JanuaryJones

#4647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

JanuaryJones wrote: 10/02/2023 21:10

Ti si otisao zbog para. Fair enough.
Ja nisam. Accept it.

I da, obisla sam pola planete uzduz i poprijeko.

U apsolutnoj vrijednosti veća, u relativnoj bara bara, možda i manja. Ali nisam imala mala primanja ni u BiH i finansijski smo imali sve, tako da isto imam i ovdje ali i bolje zdravstvo, skolstvo, zrak, i masu drugih stvari. Nisam otisla zbog para.
MarlboroGold

#4648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MarlboroGold »

Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:48
MarlboroGold wrote: 10/02/2023 22:30 Da rast plata prati rast cijena bilo bi super, ali kod nas se jaz između toga sve više povećava.

Kakav link? Govorim o ljudima koje poznajem.
Athlon64

#4649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Athlon64 »

MarlboroGold wrote: 10/02/2023 23:27
Athlon64 wrote: 10/02/2023 22:48

Kakav link? Govorim o ljudima koje poznajem.
I koje poslove rade tamo gdje su otišli i gdje su otišli?
n+1

#4650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Otišli iz Bosne jer tužilaštvo ne valja. :D
Post Reply