Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Mishelinke

#16526 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.

Evo dole usporedba moj i taj koji mi on kaže da prodaje, pa ako jesam se zajebao, da gledam nekako da "tušnem" Seata i uzmem tog Mercedesa. Nudi mi on i zamjenu uz moju doplatu.

Dakle, između ova dva auta, ako bi ste kupovali, koji bi ste odablrali (samo napominjem i to da sam Seatu drugi vlasnik, a za Mercedes ne znam koji bi bio po redu iskreno)?

Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012* godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)

Cijena oba je 12 000 KM

Seat od dodatne opreme ima:

- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- Automatska 4 podizača stakala
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- Automatska svjeta i brisače
- Autohold

Mercedes ima (kaže da je classic verzija):
- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
- Automatske brisače

Uz Seat dođu još i 4 ALU felge sa ljetnim gumana 205 40 17

Znam da Mercedes ima slabiju opremu, ali kontam Mercedes je Mercedes, Pouzdanost, sigurnost i udobnost je na njegovoj strani, pa šta bi vi odabrali? Oko auta sam relativna truba, pa me ovo sada malo kopka, a ovdje ipak ima vas koji se razumijete u to sve.

I da, automobil je za porodičnu upotrebu, putovanja, posao i tako to.

* u saobraćajnoj piše 2011 godište, ali po servisnoj knjižici kupljen je prvi put u februaru 2012, i broj šasije kaže 2012. pa ne znam iskreno šta je tačnije
Last edited by Mishelinke on 10/02/2023 09:54, edited 1 time in total.
Optimist

#16527 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Optimist »

Mishelinke wrote: 10/02/2023 09:50 Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.

Evo dole usporedba moj i taj koji mi on kaže da prodaje, pa ako jesam se zajebao, da gledam nekako da "tušnem" Seata i uzmem tog Mercedesa. Nudi mi on i zamjenu uz moju doplatu.

Dakle, između ova dva auta, ako bi ste kupovali, koji bi ste odablrali (samo napominjem i to da sam Seatu drugi vlasnik, a za Mercedes ne znam koji bi bio po redu iskreno)?

Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012 godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)

Cijena oba je 12 000 KM

- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM

- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka

Znam da Mercedes ima slabiju opremu, ali kontam Mercedes je Mercedes, Pouzdanost, sigurnost i udobnost je na njegovoj strani, pa šta bi vi odabrali? Oko auta sam relativna truba, pa me ovo sada malo kopka, a ovdje ipak ima vas koji se razumijete u to sve.

Nisi se zajebao.
A cuj isto kostaju, ali bi ti njemu trebao doplatiti za Merca.
Ukoliko si zadovoljan Seatom, te ispunjava tvoje potrebe, imas 2 seta guma, nista ne diraj. :thumbup:
skrbavi-admin

#16528 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by skrbavi-admin »

Leon16v wrote: 10/02/2023 08:25 Svi bi vi vozili ovaj M4, i ljeti i zimi, i obrisali profil na forumu da se ne sazna :mrgreen:
ne znam sto trpate sve u vase seljakluke - slobodno uzivajte sami u njima i pustite nas uhljupe na miru da uzivamo u sklopocijama. :lol:

ako ima kakav fin il dzabe <1987g uSCUvan - slobodno preporuci - poslije me nista ne interesuje da ima 1000 konja 100 kubika :lol:
Mishelinke

#16529 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

Optimist wrote: 10/02/2023 09:53
Mishelinke wrote: 10/02/2023 09:50 Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.

Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012 godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)

Cijena oba je 12 000 KM

- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM

- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka

Nisi se zajebao.
A cuj isto kostaju, ali bi ti njemu trebao doplatiti za Merca.
Ukoliko si zadovoljan Seatom, te ispunjava tvoje potrebe, imas 2 seta guma, nista ne diraj. :thumbup:
Ma prezadovoljan hvala Bogu, ali znaš ono, nešto mi ne da mira, pogotovo kad mi to kaže neko ko godinama prodaje auta, a ja sam u tom polju truba. Kud mi išta reče.

A to za doplatu, kaže mi, "pa jarane naravno da ide doplata, jer to je uvreda za Mercedes kao marku", a i njemu je teže poslije prodati "ženku" nego "mužijaka" :/

Hvala za savjet puno, lakše mi odmah hehehe :lol:

:thumbup: :thumbup:
kravamuzara

#16530 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

Seadovi kilometri su mozda i stvarni, mercedesovi su drugi krug.
Sta ces se zajebavati i uzimati macka u vreci pored auta kojeg vec posjedujes, te starije a-klase su bile lose i nove a kamoli 15 godina stare.

Odmah mu po prici vidis da je neki prevarant.
skrbavi-admin

#16531 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by skrbavi-admin »

Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012* godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)

Cijena oba je 12 000 KM

- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- Automatska svjeta i brisače
- Autohold

- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
- Automatske brisače

* u saobraćajnoj piše 2011 godište, ali po servisnoj knjižici kupljen je prvi put u februaru 2012, i broj šasije kaže 2012. pa ne znam iskreno šta je tačnije
došo sam do 1.8 cdi, ustvari došo sam do Anešta i nisam trebo dalje citat :lol: - al vidjeh da ima 1.6 tedeši - pa objesi tespih tu neĐŽe oko motora - zlu ne trebalo :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#16532 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Leon16v »

Mercedes iz Kiseljaka je najpouzdanije auto na dunjaluku
Mishelinke

#16533 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

kravamuzara wrote: 10/02/2023 09:58 Seadovi kilometri su mozda i stvarni, mercedesovi su drugi krug.
Sta ces se zajebavati i uzimati macka u vreci pored auta kojeg vec posjedujes, te starije a-klase su bile lose i nove a kamoli 15 godina stare.

Odmah mu po prici vidis da je neki prevarant.
E to sam i ja pomislio, ali reko haj ne košta me priputati i ovdje za mišljenje.

A Seat jeste tačno, jer servisna mu je ko sveska djevojčice odlikašice. Sve je upisano i nema nikakvih odstupanja.
Seadovi kilometri su mozda i stvarni, mercedesovi su drugi krug.
A zar je moguće ovo kod digitalnog prikaza? Znam za stara auta kad nestane mjesta pa milion mu bude 000 000, ali nisam znao i kod novijih da ide tako u krug.
ZoomZoomKiwi

#16534 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Taj Mercedes je prešao najmanje 316000 i ima milion troškova koji čekaju samo tebe i tvoj novčanik.
A klasa je bila govno i kad je nova bila.
Em što ima manje mjesta nego tvoja Ibiza, em' što više troši, em je skuplja za održavati, a ništa nije udobnija.
Pusti ti tu šuplju trgovačku priču.
Mishelinke

#16535 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

EFD22 wrote: 10/02/2023 10:03 Taj Mercedes je prešao najmanje 316000 i ima milion troškova koji čekaju samo tebe i tvoj novčanik.
A klasa je bila govno i kad je nova bila.
Em što ima manje mjesta nego tvoja Ibiza, em' što više troši, em je skuplja za održavati, a ništa nije udobnija.
Pusti ti tu šuplju trgovačku priču.
Ma ja u pravu si.

Izgleda mene našao levatiti jer i jesam levat kada su auta u pitanju, ali ipak nisam toliki da povjerujem bez da se raspitam tamo gdje znaju.

Hvala svima :thumbup:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#16536 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Leon16v »

Pa ne bi on tek tako letio da ti tušne mercedesa i još da te lupi po novcaniku
kravamuzara

#16537 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:03 A zar je moguće ovo kod digitalnog prikaza? Znam za stara auta kad nestane mjesta pa milion mu bude 000 000, ali nisam znao i kod novijih da ide tako u krug.
Ma kazemo tako u sali, digitalni se moze staviti na koju god cifru zelis i velike su sanse da je vracen, mercedesi su po tom poznati, pogotovo oni skuplji, e klasa tesko da dodje koja u bosnu ispod stvarnih pola miliona.
Mishelinke

#16538 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

Leon16v wrote: 10/02/2023 10:07 Pa ne bi on tek tako letio da ti tušne mercedesa i još da te lupi po novcaniku
Ma kao, uzeo bi ga samo jer je "dobro očuvan", zbog "opreme" i što vidi "da sam dobar čovjek", ali ipak kao za "Mečku moraš se još malo protegnuti za doplatu". i da, još kaže mi "ti se raspitaj ako želiš, ali svako će ti reći da je Mercedes auto za gospodu kakav si i ti" i da ima još tri zainteresovana kupca, ali eto nek razmislim, sačekat će me.

Danas ću mu reći da ga prodaje, ne zanima me ;-)
ZoomZoomKiwi

#16539 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Kad smo kod toga, ti digitalni mjerači kod nekih vozila zakucaju na 999999 i ne pokazuju više, ali u pozadini svakako broje i može se računarom provjeriti tačna kilometraža, a kod nekih prevrte na 000000 i krenu ispočetka baš kao i kod mehaničkih brojača, s tim da se i kod njih vidi na dijagnostici tačna kilometraža.
ZoomZoomKiwi

#16540 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:13
Leon16v wrote: 10/02/2023 10:07 Pa ne bi on tek tako letio da ti tušne mercedesa i još da te lupi po novcaniku
Ma kao, uzeo bi ga samo jer je "dobro očuvan", zbog "opreme" i što vidi "da sam dobar čovjek", ali ipak kao za "Mečku moraš se još malo protegnuti za doplatu". i da, još kaže mi "ti se raspitaj ako želiš, ali svako će ti reći da je Mercedes auto za gospodu kakav si i ti" i da ima još tri zainteresovana kupca, ali eto nek razmislim, sačekat će me.

Sve klišej za klišejom haha, goni ga. Uživaj u Seatu i miran si.
kravamuzara

#16541 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

Prica mu je toliko ofirna da bi djeca treci razred rekla daj ne seri :lol:
Laplace

#16542 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Laplace »

EFD22 wrote: 10/02/2023 10:15

Sve klišej za klišejom haha, goni ga. Uživaj u Seatu i miran si.
Ja na prvu pomislio da mu je ponudio pravog Mercedesa a ono A klasu. Prostora ima kao u golfu dvojci.
Mishelinke

#16543 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

kravamuzara wrote: 10/02/2023 10:11
Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:03 A zar je moguće ovo kod digitalnog prikaza? Znam za stara auta kad nestane mjesta pa milion mu bude 000 000, ali nisam znao i kod novijih da ide tako u krug.
Ma kazemo tako u sali, digitalni se moze staviti na koju god cifru zelis i velike su sanse da je vracen, mercedesi su po tom poznati, pogotovo oni skuplji, e klasa tesko da dodje koja u bosnu ispod stvarnih pola miliona.
Vidiš to nisam znao da se i to radi.

Pa kako majku mu prođe carinu, kako kroz papire to provuče, kad ga štima, tamo dok je ili kad dođe ovdje?

Nije valjda da u državi to niko ne kontroliše kilometražu i neslaganja kroz papire prilikom uvoza?
Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
Zbog tog neslaganja nastao problem, pa morao kontaktirati zastupnika u Švici gdje je kupljeno auto, pa agenciju gdje je prvi put registrovano, pa oni nešto dodatno slali, neke dosjee o prvoj registraciji, pa ja tražio njemačkog prevodioca za tu svu komunikaciju, ma.... stres od papira samo takav.

I onda čujem ovako lik hladno može da spusti sat sa 300 na 100 hiljada i tako ga proda, bez da mu iko napravi problem oko toga, pa dođe mi da se roknem.

Gdje ja živim u PM
ZoomZoomKiwi

#16544 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:23
kravamuzara wrote: 10/02/2023 10:11

Pa kako majku mu prođe carinu, kako kroz papire to provuče, kad ga štima, tamo dok je ili kad dođe ovdje?

Nije valjda da u državi to niko ne kontroliše kilometražu i neslaganja kroz papire prilikom uvoza?
Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
Zbog tog neslaganja nastao problem, pa morao kontaktirati zastupnika u Švici gdje je kupljeno auto, pa agenciju gdje je prvi put registrovano, pa oni nešto dodatno slali, neke dosjee o prvoj registraciji, pa ja tražio njemačkog prevodioca za tu svu komunikaciju, ma.... stres od papira samo takav.

I onda čujem ovako lik hladno može da spusti sat sa 300 na 100 hiljada i tako ga proda, bez da mu iko napravi problem oko toga, pa dođe mi da se roknem.

Gdje ja živim u PM
Niko ne provjerava kilometražu kod nas.

A što se tiče tog slova za godište, mislim da to nije standard uopće, ta deseta cifra ili koja već. Tako da naši carinici opasno jedu govna izgleda.
Mishelinke

#16545 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

kravamuzara wrote: 10/02/2023 10:16

Prica mu je toliko ofirna da bi djeca treci razred rekla daj ne seri :lol:
A da mi prodaje kakav server, firewall ili da mi tako priča vezano za nešto drugo što dobro poznajem, i rekao bih mu. Ali kažem, za auta sam truba, a znam šta je Mercedes i šta to ime znači u svijetu automobila, i kad to dvoje spojiš, truba i Mercedes, pojave se ove nedoumice koje moram ovako rješavati, i srećom, riješio sam zahvaljujući odgovorima, a još sam i naučio štogod novog, što nisam ranije znao (to da ta A kasa nije valjala ni kad je nova bila, kao i ovo za kilometražu).
;)

Mishelinke

#16546 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

EFD22 wrote: 10/02/2023 10:25
Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:23

Gdje ja živim u PM
Niko ne provjerava kilometražu kod nas.

A što se tiče tog slova za godište, mislim da to nije standard uopće, ta deseta cifra ili koja već. Tako da naši carinici opasno jedu govna izgleda.
E ben ti državu i propise. Pa ovo je po meni klasična prevara, krivično djelo. Ne znam kakvu drugu kvalifikaciju upotrijebiti.

A carinici jedu, i to kutlačom. I tad prilikom uvoza auta, i svaki put kad nešto naručujem, nevezano za auto, pa mi narudžba zapne na carini i uvijek nešto dodatno traže. Ili dokaz o cijeni, ili tačnu specifikaciju, ili nešto treće.

Seronje obične.
drug_profi

#16547 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drug_profi »

Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:23 Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
Mislim da se model godište u fabrici mijenja u sredini godine, a ne za novu godinu.
I kod mene je auto august 2014. iz fabrike izaslo sa oznakom za model godište 2015 u VIN broju. Prva registracija kraj septembra 2014 godine.
Mishelinke

#16548 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Mishelinke »

drug_profi wrote: 10/02/2023 10:56
Mishelinke wrote: 10/02/2023 10:23 Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
Mislim da se model godište u fabrici mijenja u sredini godine, a ne za novu godinu.
I kod mene je auto august 2014. iz fabrike izaslo sa oznakom za model godište 2015 u VIN broju. Prva registracija kraj septembra 2014 godine.
Ma bilo prošlo, kako god, završio sam, dobio papire i sada je ok sve, ali me naljutilo to kako neko može tek tako vratiti kilometražu bez da to iko provjeri. Klasična prevara.
Idemedosumom

#16549 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Idemedosumom »

Idemedosumom wrote: 10/02/2023 08:43
Peryton_ wrote: 30/01/2023 20:59 Ova Kuga izgleda predobro da bi bilo istinito. Proslijedi mi kontakt ako ne kupis auto.
Naravno, ako odustanes isto napisi zbog cega.
Mislim da sam definitivno odustao od Kuge. @Peryton_ ako si zainteresovan, ili ako je neko drugi zainteresovan, mogu Vam proslijediti broj od prodavca.
Update: evo maloprije mi javlja da Bruno iz Viteza nije uspio nista rjesiti, opet mu izbacilo gresku na board-u. U pon. ce otici u Fordov servis u Sarajevo da vidi sta oni kazu. Ako nekog slucajno zanima.
drug_profi

#16550 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drug_profi »

Idemedosumom wrote: 10/02/2023 11:24
Idemedosumom wrote: 10/02/2023 08:43

Mislim da sam definitivno odustao od Kuge. @Peryton_ ako si zainteresovan, ili ako je neko drugi zainteresovan, mogu Vam proslijediti broj od prodavca.
Update: evo maloprije mi javlja da Bruno iz Viteza nije uspio nista rjesiti, opet mu izbacilo gresku na board-u. U pon. ce otici u Fordov servis u Sarajevo da vidi sta oni kazu. Ako nekog slucajno zanima.
Meni djeluje kao pošten lik. Ne bih ja bježao od toga pod uslovom da se razjasni šta je kvar i koliko košta rješenje.
Post Reply