Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Mishelinke
#16526 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.
Evo dole usporedba moj i taj koji mi on kaže da prodaje, pa ako jesam se zajebao, da gledam nekako da "tušnem" Seata i uzmem tog Mercedesa. Nudi mi on i zamjenu uz moju doplatu.
Dakle, između ova dva auta, ako bi ste kupovali, koji bi ste odablrali (samo napominjem i to da sam Seatu drugi vlasnik, a za Mercedes ne znam koji bi bio po redu iskreno)?
Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012* godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)
Cijena oba je 12 000 KM
Seat od dodatne opreme ima:
- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- Automatska 4 podizača stakala
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- Automatska svjeta i brisače
- Autohold
Mercedes ima (kaže da je classic verzija):
- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
- Automatske brisače
Uz Seat dođu još i 4 ALU felge sa ljetnim gumana 205 40 17
Znam da Mercedes ima slabiju opremu, ali kontam Mercedes je Mercedes, Pouzdanost, sigurnost i udobnost je na njegovoj strani, pa šta bi vi odabrali? Oko auta sam relativna truba, pa me ovo sada malo kopka, a ovdje ipak ima vas koji se razumijete u to sve.
I da, automobil je za porodičnu upotrebu, putovanja, posao i tako to.
* u saobraćajnoj piše 2011 godište, ali po servisnoj knjižici kupljen je prvi put u februaru 2012, i broj šasije kaže 2012. pa ne znam iskreno šta je tačnije
Evo dole usporedba moj i taj koji mi on kaže da prodaje, pa ako jesam se zajebao, da gledam nekako da "tušnem" Seata i uzmem tog Mercedesa. Nudi mi on i zamjenu uz moju doplatu.
Dakle, između ova dva auta, ako bi ste kupovali, koji bi ste odablrali (samo napominjem i to da sam Seatu drugi vlasnik, a za Mercedes ne znam koji bi bio po redu iskreno)?
Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012* godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)
Cijena oba je 12 000 KM
- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- Autohold
- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
- Automatske brisače
Znam da Mercedes ima slabiju opremu, ali kontam Mercedes je Mercedes, Pouzdanost, sigurnost i udobnost je na njegovoj strani, pa šta bi vi odabrali? Oko auta sam relativna truba, pa me ovo sada malo kopka, a ovdje ipak ima vas koji se razumijete u to sve.
* u saobraćajnoj piše 2011 godište, ali po servisnoj knjižici kupljen je prvi put u februaru 2012, i broj šasije kaže 2012. pa ne znam iskreno šta je tačnije
Last edited by Mishelinke on 10/02/2023 09:54, edited 1 time in total.
- Optimist
#16527 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nisi se zajebao.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 09:50 Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.
Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012 godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)
Cijena oba je 12 000 KM
- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
A cuj isto kostaju, ali bi ti njemu trebao doplatiti za Merca.
Ukoliko si zadovoljan Seatom, te ispunjava tvoje potrebe, imas 2 seta guma, nista ne diraj.
- skrbavi-admin
#16528 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ne znam sto trpate sve u vase seljakluke - slobodno uzivajte sami u njima i pustite nas uhljupe na miru da uzivamo u sklopocijama.
ako ima kakav fin il dzabe <1987g uSCUvan - slobodno preporuci - poslije me nista ne interesuje da ima 1000 konja 100 kubika
- Mishelinke
#16529 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma prezadovoljan hvala Bogu, ali znaš ono, nešto mi ne da mira, pogotovo kad mi to kaže neko ko godinama prodaje auta, a ja sam u tom polju truba. Kud mi išta reče.Optimist wrote: ↑10/02/2023 09:53Nisi se zajebao.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 09:50 Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.
Seat Ibiza IV ST (karavan) 2012 godište (Diesel, 1.6 TDI 77 kW: prešao 219 hiljada) vs Mercedes A180 2008 godište (Diesel, 1.8 CDI, 70 kW: prešao 158 hiljada)
Cijena oba je 12 000 KM
- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
A cuj isto kostaju, ali bi ti njemu trebao doplatiti za Merca.
Ukoliko si zadovoljan Seatom, te ispunjava tvoje potrebe, imas 2 seta guma, nista ne diraj.![]()
A to za doplatu, kaže mi, "pa jarane naravno da ide doplata, jer to je uvreda za Mercedes kao marku", a i njemu je teže poslije prodati "ženku" nego "mužijaka" :/
Hvala za savjet puno, lakše mi odmah hehehe
- kravamuzara
#16530 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Seadovi kilometri su mozda i stvarni, mercedesovi su drugi krug.
Sta ces se zajebavati i uzimati macka u vreci pored auta kojeg vec posjedujes, te starije a-klase su bile lose i nove a kamoli 15 godina stare.
Odmah mu po prici vidis da je neki prevarant.
Sta ces se zajebavati i uzimati macka u vreci pored auta kojeg vec posjedujes, te starije a-klase su bile lose i nove a kamoli 15 godina stare.
- skrbavi-admin
#16531 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
došo sam do 1.8 cdi, ustvari došo sam do Anešta i nisam trebo dalje citatMishelinke wrote: ↑10/02/2023 09:50 Molim vas, imam jednu dilemu, pa da ovdje priupitam. Uzeo sam jedno vozilo iz Švice, Seat Ibiza, i izašao me 12 hiljada KM sa uvozom, carinom i svime, međutim nedavno mi jedan preprodavač iz Kiseljaka reče da sam se "zajebao" te da on za te pare prodaje Mercedese, dok sam ja kupio auto koje "ima žensko ime" i zajebao se (šta god to značilo sa ženskim imenom :/). Hvali se kilometražom pa kontam da se fakat nisam zajebao.
Cijena oba je 12 000 KM
- ABS
- Digitalna klima
- Grijače sjedišta
- Fabrički Xenon
- ESP
- zadnje parking senzore
- Tempomat
- ADM
- Autohold
- ABS
- ESP
- Šiber
- Digitalna klima
- Euro kuka
- Automatske brisače
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#16532 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mercedes iz Kiseljaka je najpouzdanije auto na dunjaluku
- Mishelinke
#16533 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
E to sam i ja pomislio, ali reko haj ne košta me priputati i ovdje za mišljenje.kravamuzara wrote: ↑10/02/2023 09:58 Seadovi kilometri su mozda i stvarni, mercedesovi su drugi krug.
A Seat jeste tačno, jer servisna mu je ko sveska djevojčice odlikašice. Sve je upisano i nema nikakvih odstupanja.
A zar je moguće ovo kod digitalnog prikaza? Znam za stara auta kad nestane mjesta pa milion mu bude 000 000, ali nisam znao i kod novijih da ide tako u krug.Seadovi kilometri su mozda i stvarni, mercedesovi su drugi krug.
- ZoomZoomKiwi
#16534 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Taj Mercedes je prešao najmanje 316000 i ima milion troškova koji čekaju samo tebe i tvoj novčanik.
A klasa je bila govno i kad je nova bila.
Em što ima manje mjesta nego tvoja Ibiza, em' što više troši, em je skuplja za održavati, a ništa nije udobnija.
Pusti ti tu šuplju trgovačku priču.
Em što ima manje mjesta nego tvoja Ibiza, em' što više troši, em je skuplja za održavati, a ništa nije udobnija.
- Mishelinke
#16535 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma ja u pravu si.EFD22 wrote: ↑10/02/2023 10:03 Taj Mercedes je prešao najmanje 316000 i ima milion troškova koji čekaju samo tebe i tvoj novčanik.
Izgleda mene našao levatiti jer i jesam levat kada su auta u pitanju, ali ipak nisam toliki da povjerujem bez da se raspitam tamo gdje znaju.
Hvala svima
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#16536 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa ne bi on tek tako letio da ti tušne mercedesa i još da te lupi po novcaniku
- kravamuzara
#16537 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma kazemo tako u sali, digitalni se moze staviti na koju god cifru zelis i velike su sanse da je vracen, mercedesi su po tom poznati, pogotovo oni skuplji, e klasa tesko da dodje koja u bosnu ispod stvarnih pola miliona.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:03 A zar je moguće ovo kod digitalnog prikaza? Znam za stara auta kad nestane mjesta pa milion mu bude 000 000, ali nisam znao i kod novijih da ide tako u krug.
- Mishelinke
#16538 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma kao, uzeo bi ga samo jer je "dobro očuvan", zbog "opreme" i što vidi "da sam dobar čovjek", ali ipak kao za "Mečku moraš se još malo protegnuti za doplatu". i da, još kaže mi "ti se raspitaj ako želiš, ali svako će ti reći da je Mercedes auto za gospodu kakav si i ti" i da ima još tri zainteresovana kupca, ali eto nek razmislim, sačekat će me.
Danas ću mu reći da ga prodaje, ne zanima me
- ZoomZoomKiwi
#16539 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kad smo kod toga, ti digitalni mjerači kod nekih vozila zakucaju na 999999 i ne pokazuju više, ali u pozadini svakako broje i može se računarom provjeriti tačna kilometraža, a kod nekih prevrte na 000000 i krenu ispočetka baš kao i kod mehaničkih brojača, s tim da se i kod njih vidi na dijagnostici tačna kilometraža.
- ZoomZoomKiwi
#16540 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Sve klišej za klišejom haha, goni ga. Uživaj u Seatu i miran si.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:13Ma kao, uzeo bi ga samo jer je "dobro očuvan", zbog "opreme" i što vidi "da sam dobar čovjek", ali ipak kao za "Mečku moraš se još malo protegnuti za doplatu". i da, još kaže mi "ti se raspitaj ako želiš, ali svako će ti reći da je Mercedes auto za gospodu kakav si i ti" i da ima još tri zainteresovana kupca, ali eto nek razmislim, sačekat će me.
Danas ću mu reći da ga prodaje, ne zanima me![]()
- kravamuzara
#16541 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Prica mu je toliko ofirna da bi djeca treci razred rekla daj ne seriMishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:13Ma kao, uzeo bi ga samo jer je "dobro očuvan", zbog "opreme" i što vidi "da sam dobar čovjek", ali ipak kao za "Mečku moraš se još malo protegnuti za doplatu". i da, još kaže mi "ti se raspitaj ako želiš, ali svako će ti reći da je Mercedes auto za gospodu kakav si i ti" i da ima još tri zainteresovana kupca, ali eto nek razmislim, sačekat će me.
- Laplace
#16542 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja na prvu pomislio da mu je ponudio pravog Mercedesa a ono A klasu. Prostora ima kao u golfu dvojci.EFD22 wrote: ↑10/02/2023 10:15Sve klišej za klišejom haha, goni ga. Uživaj u Seatu i miran si.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:13
Ma kao, uzeo bi ga samo jer je "dobro očuvan", zbog "opreme" i što vidi "da sam dobar čovjek", ali ipak kao za "Mečku moraš se još malo protegnuti za doplatu". i da, još kaže mi "ti se raspitaj ako želiš, ali svako će ti reći da je Mercedes auto za gospodu kakav si i ti" i da ima još tri zainteresovana kupca, ali eto nek razmislim, sačekat će me.
- Mishelinke
#16543 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vidiš to nisam znao da se i to radi.kravamuzara wrote: ↑10/02/2023 10:11Ma kazemo tako u sali, digitalni se moze staviti na koju god cifru zelis i velike su sanse da je vracen, mercedesi su po tom poznati, pogotovo oni skuplji, e klasa tesko da dodje koja u bosnu ispod stvarnih pola miliona.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:03 A zar je moguće ovo kod digitalnog prikaza? Znam za stara auta kad nestane mjesta pa milion mu bude 000 000, ali nisam znao i kod novijih da ide tako u krug.
Pa kako majku mu prođe carinu, kako kroz papire to provuče, kad ga štima, tamo dok je ili kad dođe ovdje?
Nije valjda da u državi to niko ne kontroliše kilometražu i neslaganja kroz papire prilikom uvoza?
Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
Zbog tog neslaganja nastao problem, pa morao kontaktirati zastupnika u Švici gdje je kupljeno auto, pa agenciju gdje je prvi put registrovano, pa oni nešto dodatno slali, neke dosjee o prvoj registraciji, pa ja tražio njemačkog prevodioca za tu svu komunikaciju, ma.... stres od papira samo takav.
I onda čujem ovako lik hladno može da spusti sat sa 300 na 100 hiljada i tako ga proda, bez da mu iko napravi problem oko toga, pa dođe mi da se roknem.
Gdje ja živim u PM
- ZoomZoomKiwi
#16544 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Niko ne provjerava kilometražu kod nas.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:23Vidiš to nisam znao da se i to radi.kravamuzara wrote: ↑10/02/2023 10:11
Ma kazemo tako u sali, digitalni se moze staviti na koju god cifru zelis i velike su sanse da je vracen, mercedesi su po tom poznati, pogotovo oni skuplji, e klasa tesko da dodje koja u bosnu ispod stvarnih pola miliona.
Pa kako majku mu prođe carinu, kako kroz papire to provuče, kad ga štima, tamo dok je ili kad dođe ovdje?
Nije valjda da u državi to niko ne kontroliše kilometražu i neslaganja kroz papire prilikom uvoza?
Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
Zbog tog neslaganja nastao problem, pa morao kontaktirati zastupnika u Švici gdje je kupljeno auto, pa agenciju gdje je prvi put registrovano, pa oni nešto dodatno slali, neke dosjee o prvoj registraciji, pa ja tražio njemačkog prevodioca za tu svu komunikaciju, ma.... stres od papira samo takav.
I onda čujem ovako lik hladno može da spusti sat sa 300 na 100 hiljada i tako ga proda, bez da mu iko napravi problem oko toga, pa dođe mi da se roknem.
Gdje ja živim u PM
A što se tiče tog slova za godište, mislim da to nije standard uopće, ta deseta cifra ili koja već. Tako da naši carinici opasno jedu govna izgleda.
- Mishelinke
#16545 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
A da mi prodaje kakav server, firewall ili da mi tako priča vezano za nešto drugo što dobro poznajem, i rekao bih mu. Ali kažem, za auta sam truba, a znam šta je Mercedes i šta to ime znači u svijetu automobila, i kad to dvoje spojiš, truba i Mercedes, pojave se ove nedoumice koje moram ovako rješavati, i srećom, riješio sam zahvaljujući odgovorima, a još sam i naučio štogod novog, što nisam ranije znao (to da ta A kasa nije valjala ni kad je nova bila, kao i ovo za kilometražu).kravamuzara wrote: ↑10/02/2023 10:16Prica mu je toliko ofirna da bi djeca treci razred rekla daj ne seriMishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:13
![]()
Danke
- Mishelinke
#16546 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
E ben ti državu i propise. Pa ovo je po meni klasična prevara, krivično djelo. Ne znam kakvu drugu kvalifikaciju upotrijebiti.EFD22 wrote: ↑10/02/2023 10:25Niko ne provjerava kilometražu kod nas.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:23
Vidiš to nisam znao da se i to radi.
Gdje ja živim u PM
A što se tiče tog slova za godište, mislim da to nije standard uopće, ta deseta cifra ili koja već. Tako da naši carinici opasno jedu govna izgleda.
A carinici jedu, i to kutlačom. I tad prilikom uvoza auta, i svaki put kad nešto naručujem, nevezano za auto, pa mi narudžba zapne na carini i uvijek nešto dodatno traže. Ili dokaz o cijeni, ili tačnu specifikaciju, ili nešto treće.
Seronje obične.
- drug_profi
#16547 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mislim da se model godište u fabrici mijenja u sredini godine, a ne za novu godinu.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:23 Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
I kod mene je auto august 2014. iz fabrike izaslo sa oznakom za model godište 2015 u VIN broju. Prva registracija kraj septembra 2014 godine.
- Mishelinke
#16548 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma bilo prošlo, kako god, završio sam, dobio papire i sada je ok sve, ali me naljutilo to kako neko može tek tako vratiti kilometražu bez da to iko provjeri. Klasična prevara.drug_profi wrote: ↑10/02/2023 10:56Mislim da se model godište u fabrici mijenja u sredini godine, a ne za novu godinu.Mishelinke wrote: ↑10/02/2023 10:23 Recimo meni je carina pravila ogroman problem, jedva uvezao Seata jer je u švicarskoj saobraćajnoj stajalo 2011. godište, a oni kada su provjeravali putem broja šasije, kažu broj je za vozilo 2012. godište (neko slovo, mislim da je 10-to, ili 13-to po redu, je C, što znači da je 2012. godište, a treba biti B, ako je 2011 godište).
I kod mene je auto august 2014. iz fabrike izaslo sa oznakom za model godište 2015 u VIN broju. Prva registracija kraj septembra 2014 godine.
- Idemedosumom
#16549 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Update: evo maloprije mi javlja da Bruno iz Viteza nije uspio nista rjesiti, opet mu izbacilo gresku na board-u. U pon. ce otici u Fordov servis u Sarajevo da vidi sta oni kazu. Ako nekog slucajno zanima.Idemedosumom wrote: ↑10/02/2023 08:43Mislim da sam definitivno odustao od Kuge. @Peryton_ ako si zainteresovan, ili ako je neko drugi zainteresovan, mogu Vam proslijediti broj od prodavca.
- drug_profi
#16550 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni djeluje kao pošten lik. Ne bih ja bježao od toga pod uslovom da se razjasni šta je kvar i koliko košta rješenje.Idemedosumom wrote: ↑10/02/2023 11:24Update: evo maloprije mi javlja da Bruno iz Viteza nije uspio nista rjesiti, opet mu izbacilo gresku na board-u. U pon. ce otici u Fordov servis u Sarajevo da vidi sta oni kazu. Ako nekog slucajno zanima.Idemedosumom wrote: ↑10/02/2023 08:43
Mislim da sam definitivno odustao od Kuge. @Peryton_ ako si zainteresovan, ili ako je neko drugi zainteresovan, mogu Vam proslijediti broj od prodavca.