UNSA, predratna diploma, 1990.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
NediM17
-
Nokian808
#10602 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Iskreno ne bih da puno lupam jer nemam uvid u proizvodnju mnogih firmi, ono sto sam vidio mogu reci "nasa" Perutnina mi je malo bolja od Ovako i Madi, uslovi na milkosovoj farmi na stupu su katastrofa i tehnologija im nije ujednacena odnosno isti proizvod sara kvalitetom ali to je generalno boljka domace prehrambene industrije. Smatram da je MIG ispred Milkosa iako sam lokal patriota...Uglavnom, a to preporucujem svima, gledam sta je povoljnije ali da je pravi proizvod a ne zamjena...znaci puter ne margarin, meso ne soja, med a ne invertni secer, Gauda a ne Gaudellla itdoldtajmer wrote: ↑03/02/2023 13:46mozes li nam onda objasniti malo detaljnije kad se vec razumijes u materiju, po tebi koje je kod nas najkvalitetnije mlijeko za uzeti, najkvalitetniji sir neke prosjecne cijene i sl, u sustini ko je po tebi najbolji proizvodjac mlijecnih proizvoda, da ne racunamo sad tu neke manje lokalne, vec ove koji se imaju uzeti u vecini prodavnica ili je to sve u 5 dekaNokian808 wrote: ↑03/02/2023 13:35 Da vam kao prehrambeni inzinjer nesto objasnim u vezi tehnologije i pravilnika...
Ako se proizvod zove GAUDELLA a ne GAUDA za to postoji razlog.
Ako se Mizzo zove milk drink a ne mlijeko za to postoji razlog
Ako se nesto zove Cremko a ne pavlaka za to postoji razlog.
A taj razlog je najcesce koristenje jeftinije masnoce biljnog porjekla....
zahvaljujem![]()
Last edited by Nokian808 on 03/02/2023 14:05, edited 2 times in total.
- nepass1
#10603 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Razlicigih ljudi ima, kod mene zena pojma nema da je mlijeko bilo 1.2 a sad 2.70last mohicans wrote: ↑03/02/2023 13:29Slično postupam, i ja se pitam ko kupuje. Očito mnogi kupuju kojima je to nebitno ili su jednostavno navikli da kupuju. Recimo, skoro godinu se pitam ko kupuje megle puter od 9km za 250g ili njihovo milijeko 3.2 l%od 3km, pa neko reče da su vidjeli i veću cijenu. Ne dam, crkni bagro. Mogu kupiti, ali ne dam iz principa i solidarišem se s onima koji ne mogu. Sto konektovani napisa itekako su prazni marketi i centri, nigdje ziva roba, roba se manje slaže, vjerovatno je i najduži mjesec učinio svoje, ali ljudi jednostavno manje izlaze i manje kupuju. Svako ima svoje razloge za to. Kada bi se veći broj kupaca tako ponašao, kada bi još više robe propadalo, spustili bi oni većinu prozvoda.Nokian808 wrote: ↑03/02/2023 13:12 Protiv neopravdanih podizanja cijena od strane prehrambene industrije i trgovaca se lako moze boriti bojkotom.
Evo na primjer ja znam da su dva puta pokusali dici cijenu pileceg filea na 13 KM medjutim brzo je vracen na ispod 10 KM a ima ga naci cak ispod 9 KM. Jednostavno narod nije kupovao jer bilo je preskupo za piletinu kao uvijek najjeftinije i najmanje cjenjeno meso u nasem podneblju.
Sa hljebom vise prolazi jer navika kupovanja hljeba je jaca ali moze se...
Ja obilazim i sve cijene gledam i ne kupujem cak iako mi mozda treba ako je napuhano. Naprimjer treba mi gauda vidim da je 15-16 KM necu je uzeti ali ni njenu biljnu zamjenu Gaudelu za nenormalnih 12 KM - izlazim na vrata ne kupujem nista i sebi kazem "nek se drogiraju to je njihovo pravo ali spustice se na zemlju"i fakat dva dana kasnije ista gauda akcija 13.45 KM ali je opet ne kupim jer sam u medjuvremenu u drugom trgovackom lancu nasao bolju za 12.95 KM kg.
Zbog pohlepe izgubili kupca sad odem i kupim tu drugu odmah kg bude mi 10 dana.
Kad bi se vecina ljudi tako ponasala vjerujem da bi se cijene unormalile ne bi bile kao 2021 ali bi rikverc bio mnogo veci nego sto je trenutno.
Da je gorivo za marku skuplje po litru, haman nivo trosi dok imas kasnije prst u uho. Ja evo 10 dana ganjam gdje cu maslac kupiti
Opet neki dan u teretani pricam sa likom, on je direktor jedne svjetske firme i boga pitaj kolika primanja ima, zena mu ima oko 4 milje primanja, to znam. I on kaze ja imam krug raje sa kojima se druzim, imamo svi koliko nam treba, samo pozitiva, ne osvrcem se oko sebe, ne zanima me stanje u BiH. I takvi ce kupovati i trositi koliko god sta bilo.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10604 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma ja to ne kupujem često.... a ako kupim, to je uglavnom neka manja količina, najčešće milram proizvodjač.
A imali su do neki dan u ponudi u bingu, narezani u ambalaži 150 g, Njemački, tilsit, gouda, ementaler mozzarela, edamer,..1.80 KM -2.20 KM cijene,..ali nestali expresno.
- oldtajmer
#10605 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
hvala ti, a kad vec spominjes koji je to konkretan razlog variranja u kvaliteti kod domacih proizvodjaca jer se zaista da cesto primjetitiNokian808 wrote: ↑03/02/2023 13:58Iskreno ne bih da puno lupam jer nemam uvid u proizvodnju mnogih firmi, ono sto sam vidio mogu reci "nasa" Perutnina mi je malo bolja od Ovako i Madi, uslovi na milkosovoj farmi na stupu su katastrofa i tehnologija im nije ujednacena odnosno isti proizvod sara kvalitetom ali to je generalno boljka domace prehrambene industrije. Smatram da je MIG ispred Milkosa iako sam lokal patriota...Uglavnom a to preporucujem svima gledam sta je povoljnije ali da je pravi proizvod a ne zamjena...znaci puter ne margarin, meso ne soja, med a ne invertni secer, Gauda a ne Gaudellla itdoldtajmer wrote: ↑03/02/2023 13:46
mozes li nam onda objasniti malo detaljnije kad se vec razumijes u materiju, po tebi koje je kod nas najkvalitetnije mlijeko za uzeti, najkvalitetniji sir neke prosjecne cijene i sl, u sustini ko je po tebi najbolji proizvodjac mlijecnih proizvoda, da ne racunamo sad tu neke manje lokalne, vec ove koji se imaju uzeti u vecini prodavnica ili je to sve u 5 deka
zahvaljujem![]()
- Layne
-
Nokian808
#10607 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kao da opisujes moju evo primjer proizvod A koji puno koristimonepass1 wrote: ↑03/02/2023 14:01Razlicigih ljudi ima, kod mene zena pojma nema da je mlijeko bilo 1.2 a sad 2.70last mohicans wrote: ↑03/02/2023 13:29
Slično postupam, i ja se pitam ko kupuje. Očito mnogi kupuju kojima je to nebitno ili su jednostavno navikli da kupuju. Recimo, skoro godinu se pitam ko kupuje megle puter od 9km za 250g ili njihovo milijeko 3.2 l%od 3km, pa neko reče da su vidjeli i veću cijenu. Ne dam, crkni bagro. Mogu kupiti, ali ne dam iz principa i solidarišem se s onima koji ne mogu. Sto konektovani napisa itekako su prazni marketi i centri, nigdje ziva roba, roba se manje slaže, vjerovatno je i najduži mjesec učinio svoje, ali ljudi jednostavno manje izlaze i manje kupuju. Svako ima svoje razloge za to. Kada bi se veći broj kupaca tako ponašao, kada bi još više robe propadalo, spustili bi oni većinu prozvoda.
Da je gorivo za marku skuplje po litru, haman nivo trosi dok imas kasnije prst u uho. Ja evo 10 dana ganjam gdje cu maslac kupitizao mi cips kupiti, nisam par mjeseci cips jeo, a to mi je ko pusacu cigara. Snikers ne postoji, pileca dimljena prsa, 3-4mjeseca nisam kupio, suho meso dvije kile ove godine kupio. Sve svedeno na minimumum
....
200gr kosta 2.95
500gr na akciji kosta samo 4.95
Ona ce na moj uzas uzeti ono od 200 gr i kad je pitam reci jeftinije je
Ili sto me jos vise nervira hrenovke pohranjenje u frizideru istekao rok jucer hoce da baci jer su se "pokvarile" valjda imaju ugradjen timer koji prati odstampan datum sta li
Last edited by Nokian808 on 03/02/2023 14:14, edited 2 times in total.
- nepass1
#10609 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Isto, gleda lafo rokove cokolade i tako tih stvari. I npr evo taj snikers fakat ne sjecam se, mozda u jesen zadnji put pojeo. Sad da je snikers 4KM i kazem joj kupi pet komada (ona ga nikako ne konzumira) ona ce kupiti. I kad kazes prije je bio 1,5KM kaze ma daaaaj ne mogu da vjerujem da je tako poskupio. Isto kao da ocima nikad nije vidjelaNokian808 wrote: ↑03/02/2023 14:12Kao da opisujes moju evo primjer proizvod A koji puno koristimonepass1 wrote: ↑03/02/2023 14:01
Razlicigih ljudi ima, kod mene zena pojma nema da je mlijeko bilo 1.2 a sad 2.70
Da je gorivo za marku skuplje po litru, haman nivo trosi dok imas kasnije prst u uho. Ja evo 10 dana ganjam gdje cu maslac kupitizao mi cips kupiti, nisam par mjeseci cips jeo, a to mi je ko pusacu cigara. Snikers ne postoji, pileca dimljena prsa, 3-4mjeseca nisam kupio, suho meso dvije kile ove godine kupio. Sve svedeno na minimumum
....
200gr kosta 2.95
Ona ce na moj uzas uzeti ono od 200 gr i kad je pitam reci jeftinije je :-)
Ili sto me jos vise nervira hrenovke pohranjenje u frizideru istekao rok jucer hoce da baci jer su se "pokvarile" valjda imaju ugradjen timer koji prati odstampan datum sta li![]()
- Sanjarko
#10610 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ali ako se nemoze pojest itd. Kolicinski ako je previse. Ima vas vise u porodici ili? Ja i stara nemozemo mnoge stvari kolicinski pojesti itd. Puno nam, ali kupimo sad manje stvari, proizvoda, vrtimo par proizvoda i ove sta mogu dugo da stoje, ali kolicinski vise, a jeftinije izadze.Nokian808 wrote: ↑03/02/2023 14:12Kao da opisujes moju evo primjer proizvod A koji puno koristimonepass1 wrote: ↑03/02/2023 14:01
Razlicigih ljudi ima, kod mene zena pojma nema da je mlijeko bilo 1.2 a sad 2.70
....
200gr kosta 2.95
Ili sto me jos vise nervira hrenovke pohranjenje u frizideru istekao rok jucer hoce da baci jer su se "pokvarile" valjda imaju ugradjen timer koji prati odstampan datum sta li![]()
Boji se stara recimo da necu masnocu dobit od primjerice majoneze. Posto se slabo ja krecem, bas prilicno slabo. Ali ja opet pazim. Nejedem je svaki dan. Napravim pauzu.
- nepass1
#10611 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jucer 2dcl ili 2,5dcl paradajz sosa 1,45KM. 0,5dcl 2.00KMSanjarko wrote: ↑03/02/2023 14:18Ali ako se nemoze pojest itd. Kolicinski ako je previse. Ima vas vise u porodici ili? Ja i stara nemozemo mnoge stvari kolicinski pojesti itd. Puno nam, ali kupimo sad manje stvari, proizvoda, vrtimo par proizvoda i ove sta mogu dugo da stoje, ali kolicinski vise, a jeftinije izadze.Nokian808 wrote: ↑03/02/2023 14:12
Kao da opisujes moju evo primjer proizvod A koji puno koristimo
200gr kosta 2.95
Boji se stara recimo da necu masnocu dobit od primjerice majoneze. Posto se slabo ja krecem, bas prilicno slabo. Ali ja opet pazim. Nejedem je svaki dan. Napravim pauzu.
Moze biti otvoren cetiri dana. Znaci da se u cetiri dana dva rucka prave sa paradajz sosom
-
nlt
#10612 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne kontam nešto
Na ovoj temi forumaši nemaju hljeba da jedu dok na onoj o platama je druga priča
Na ovoj temi forumaši nemaju hljeba da jedu dok na onoj o platama je druga priča
-
Nokian808
#10613 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Na ujednacenost kvaliteta utice sirovina, tehnoloski postupak i oprema i kontrola kvalitete.oldtajmer wrote: ↑03/02/2023 14:07hvala ti, a kad vec spominjes koji je to konkretan razlog variranja u kvaliteti kod domacih proizvodjaca jer se zaista da cesto primjetitiNokian808 wrote: ↑03/02/2023 13:58
Iskreno ne bih da puno lupam jer nemam uvid u proizvodnju mnogih firmi, ono sto sam vidio mogu reci "nasa" Perutnina mi je malo bolja od Ovako i Madi, uslovi na milkosovoj farmi na stupu su katastrofa i tehnologija im nije ujednacena odnosno isti proizvod sara kvalitetom ali to je generalno boljka domace prehrambene industrije. Smatram da je MIG ispred Milkosa iako sam lokal patriota...Uglavnom a to preporucujem svima gledam sta je povoljnije ali da je pravi proizvod a ne zamjena...znaci puter ne margarin, meso ne soja, med a ne invertni secer, Gauda a ne Gaudellla itd
Kad sam radio u Slo u jednoj tvornici sladoleda bilo mi je nepojmivo koliko smo sladoleda u nekim situacijama znali baciti a kod nas bi bilo sta ima veze...fuserenja je bilo i tamo ali neuporedivo manje.
Takodjer su ulagali neuporedivo vise u najnovije italijanske linije a kod nas imas politiku guraj dok mozes pa imas slucajeve da se masine bukvalno raspadaju. Licna disciplina radnika je takodjer znatno niza isti ljudi bolje rade na zapadu jer ih sredina na to tjera a osim toga i bolje su placeni.
Last edited by Nokian808 on 03/02/2023 14:23, edited 1 time in total.
- fortaleza
#10614 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nakon godinu dana ide zastara, osim ako tužba nije krenula na vrijeme.Sanjarko wrote: ↑03/02/2023 12:27Nama su isto, iako Mittal zagadzuje i on pruza uslugu grijanja. Nek je on 200 miliona KM uzeo tokom ovog sranja zadnje 2 godine. To je bitno, a narod ko jb. Jos za dugove kazem salju sudske sluzbenike da popisuju i zapljenjuju imovinu i prijete policijom.tap3ah75 wrote: ↑03/02/2023 12:14 U Kaknju poskupljuju grijanje.
Umjesto da daju džabe jer nas ubi elektrana.
Kažu za skoro 30% ... ne znam tačno jer sam blokiran od admina opštinske stranice.
I sad će im narod na FB jebavat i oca i majku .... proklinjati ...... i nastaviti plaćati po skupljoj cijeni
Moja stara se jos snalazi tj radi, i nedavno dio duga vratila za grijanje i opet nam dosao sluzbenik na vrata i tuze nas za neki dug iz 2021 godine, a kaze stara da je to izmirila. Nasikirala se zena. A i ja.
Ali nemozemo nista, nemocni smo.
- Sanjarko
#10615 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moja stara stavlja u jela malo ajvara ili kecapa. Neznam kad je kupila zadnji put paradajz sos. Kupuje vecinom onaj koncentrat paradajz sosa sta moze da stoji dugo. Vise sad svasta nesto s lukom vrtimo. Jelo s lukom na ovaj nacin, jelo s lukom na ovaj nacin.nepass1 wrote: ↑03/02/2023 14:20Jucer 2dcl ili 2,5dcl paradajz sosa 1,45KM. 0,5dcl 2.00KMSanjarko wrote: ↑03/02/2023 14:18
Ali ako se nemoze pojest itd. Kolicinski ako je previse. Ima vas vise u porodici ili? Ja i stara nemozemo mnoge stvari kolicinski pojesti itd. Puno nam, ali kupimo sad manje stvari, proizvoda, vrtimo par proizvoda i ove sta mogu dugo da stoje, ali kolicinski vise, a jeftinije izadze.
Moze biti otvoren cetiri dana. Znaci da se u cetiri dana dva rucka prave sa paradajz sosom![]()
Citam maloprije clanak nakon kucanja na Bingu, Ima li sta da nije Poskupilo, izbaci mi clanak iz 2021 ili 22 u kojem pise moze se na prste nabrojati sta nije. A cijene smijesne nasparam sadasnjih.
- Sanjarko
#10616 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma nemozemo doci do suda/sudija. Govorim ja staroj idi na sud. Kaze nemoze doc do sudija u vezi ovoga. Ad acta dodze sve. Tuze od 2008 pa nadalje cak ako se nevaram. Rahmetli starom samo skidalo s penzije po oko 150 do cak 200 KM za te dugove. A dugove samo nabijaju kamatama, samo rastu.fortaleza wrote: ↑03/02/2023 14:22Nakon godinu dana ide zastara, osim ako tužba nije krenula na vrijeme.Sanjarko wrote: ↑03/02/2023 12:27
Nama su isto, iako Mittal zagadzuje i on pruza uslugu grijanja. Nek je on 200 miliona KM uzeo tokom ovog sranja zadnje 2 godine. To je bitno, a narod ko jb. Jos za dugove kazem salju sudske sluzbenike da popisuju i zapljenjuju imovinu i prijete policijom.
Moja stara se jos snalazi tj radi, i nedavno dio duga vratila za grijanje i opet nam dosao sluzbenik na vrata i tuze nas za neki dug iz 2021 godine, a kaze stara da je to izmirila. Nasikirala se zena. A i ja.
Ali nemozemo nista, nemocni smo.
-
Nokian808
#10617 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tamo se najcesce javljaju oni koji se imaju cime pohvaliti ali i realno imovinski status korisnika foruma je bolji nego imovinski status ukupne populacije. Malo penzionera ili nisko placenih radnika ima naviku, znanje ili mogucnost da piskara po forumima. Drugo cak iako imas novca ne znaci da zelis da te neko pravi budalom i pljacka.
- n+1
#10618 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tamo se laže, a i ovdje se laže. Samo u suprotnim pravcima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10619 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
jedno je imati
drugi par čarapa je plaćati u amku snikers 2.10 na sniženju
obično oni koji imaju više kukaju
dok sirotinja kupuje samo najnužnije
drugi par čarapa je plaćati u amku snikers 2.10 na sniženju
obično oni koji imaju više kukaju
dok sirotinja kupuje samo najnužnije
-
NediM17
#10620 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kod kvaliteta odredjenog proizvoda najbitnija stvar je standardni kvalitet bez oscilacija.
Po cijenu i da nije vrhunski mora biti standardan.
Po cijenu i da nije vrhunski mora biti standardan.
-
Hakiz
- fortaleza
#10622 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne trebate ići na sud već samo otipkati jedan prigovor i poslati. Eto toliko.Sanjarko wrote: ↑03/02/2023 14:34Ma nemozemo doci do suda/sudija. Govorim ja staroj idi na sud. Kaze nemoze doc do sudija u vezi ovoga. Ad acta dodze sve. Tuze od 2008 pa nadalje cak ako se nevaram. Rahmetli starom samo skidalo s penzije po oko 150 do cak 200 KM za te dugove. A dugove samo nabijaju kamatama, samo rastu.
- Snake Eyes
#10623 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni reče teta za pultom da je to polubiljni sir.konektovan wrote: ↑03/02/2023 13:20I sir je pojeftinio donekle, ali ne i svi...u bingu je nekakav gauda i edamer na akciji 10.95 KM,..u robotu isto,..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10624 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Eto,..inzinjeri prehrambene tehnologije iznad, to potrvdili..Snake Eyes wrote: ↑03/02/2023 17:24Meni reče teta za pultom da je to polubiljni sir.konektovan wrote: ↑03/02/2023 13:20
I sir je pojeftinio donekle, ali ne i svi...u bingu je nekakav gauda i edamer na akciji 10.95 KM,..u robotu isto,..
-
NediM17
#10625 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Polubauk polukruži poluevropom.