Ne brani niko tom sda-u, ili brani ne znam i ne zanima me, ali ne možete reći da blokira sda, jer oni na tom mjestu gdje se treba potvrditi imaju većinu, imaju osobu koja to mora potvrdriti i nisam vam to ja rekao, to vam kaže Visoki tumač dejtonskog sporazuma. Ljudi imaju pravo na to, na što demokratski imaju pravo i vi se sa njima morate politički dogovarati. Tačka. Dakle ne, ne blokiraju oni, nego će fokus biti na onima koji kažu, mi ne želimo sa njima razgovarati o političkim rješenjima, oni moraju donijeti odluku kako mi želimo da bude! Možel ikako da vam ovo bude jasno? Možel bar trunka rezona?dr_Evil wrote: ↑26/01/2023 15:33Pa ucitelju, ko SDA smeta da pravi vlast, evo bujrum, nek preuzmu komplet vertikalu drzave. Ko im smeta, jel im to Niksic stavio pistolj na glavu pa ne smiju. Pravite, devrite, i odgovarajte za svoje postupke, sta je problem. Ako ne mozete onda se sklonite i ne blokirajte.
Pa i sevdalinka stara kaze od nameta nema selameta!
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
archi_a
#77501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Last edited by archi_a on 26/01/2023 15:41, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#77502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo, da i drugi vide
Amandman XLV
Izbor Vlade
(1) Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#77503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Demokratski ljudi kupe ruke plus kinder jaje
- Roccohljup
#77504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
priznajem da nisam....doduše oni se nisu na sav glas ni hvalili da ga imaju. Šta će im program samo za raspodjelu fotelja i resora.
-
Spit_fire
#77505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci ja koji sam spreman branit svoi zemlju su antizapadno orijentisan?sajber87 wrote: ↑26/01/2023 14:26Najveci neprijatelji drzave su antizapadne stranke i antizapadne politike. Imas na jednoj strani amere veliku vecinu eu i ostale zapadne zemlje ( japan australija j koreja itd) i na drugoj strane desnicarsko fasisticko populiaticke diktature rusija iran pa i kina madjarska srbija itd. Proberi stranuSpit_fire wrote: ↑26/01/2023 13:07
Ja sam svoj glas vise puta javno rekao ovdje
Meni nijedna stranka nista ne znaci u pogledu BiH..tj strnaka nije bitna nego njeno djelovanje
A za ove uvrede ti hvala puno, ja koji ne mrzim nikoga i OVI bosnjaci koji su spasavli srbe i bili na pravoj strani historije su ekstremisti...
Jedino prema kome sam ekstreman su neprijatelji ove drzave..al znam ja da tebe to zulja
Jer od OVIH Bosnjaka cetnici zaziru i boje ih se, a ti TVOJI su im itekako dragi
Srpski i hrvatski nacionalisti najvise vole bosnjacke nacionaliste to dobro zapamti oni se najlakse oko plijena dogovore. Raditi protiv neprijatelja drzave a svaki potez koji napravis da ide njima u korist ja bi se zamislio u cemu je problem i do koga je.
Ne znam gdje si vidio uvrede tvoji politicki stavovi me navode da procjenim za koga bi ti glasao da si srbin ili hrvat, sta je tu uvreda.
U svijetu postoji samo podjela na demokrate i autokrate ili diktatore sve drugo je sekundarno
Ne vole vjeruj mi, da vole ne bi trazili dritane i abdice...al ok neces da shvatis sta cu ti ja. Hrvatima je drazi bio Hujka koji je Bosnjacki "nacionalist" nego Ismet Hadziosmanovic? ..Srbima je drazi bio Bosnjacki "nacionalista" Alija nego Abdic..ma hajde sta mi naprica..
Od tih koje ti smatras nacionalistima Srbi I Hrvati tj njihovi nacionalisti zaziru i ne vole bas previse ni da ih sretnu..
Srbi i Hrvate vole Muju, Hasu, Aliju Sirotanovica, Abdica, Hadziosmanovica, i ine kmetovr i izdajdnike svoje drzave..koji su poslusni i kao takvi mogu ostat da kuhaju i zabvljaju vladajucu kastu(narod)..a ako se u medjuvremnu skonta da im je i to puno, poklopit ce ih u tisini jer otpora nece biti...
Na svijetu prije svega postoji podjela na Postene ljude i zle neljude...
Kao sto sam rekao ni vjera ni nacija ne odredjuje na koju ces stranu historije stati..
- Lakat Jebić
#77506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
jos veća razlika je ono što stvarno piše - IMENUJU__Phoenix__ wrote: ↑26/01/2023 15:37Potvrdjuju, ne predlazu. Velika razlika.Haris.ba wrote: ↑26/01/2023 15:12
Pogresno citas sta je rekao Smit.
Predsjednik i potrpedsjednici FBiH predlazu mandatara vlade, a ne vecina unZastupnickom domu. Logicno je da to bude neko ko ce ispuniti da ima vecinu i ko dodje sa potpisima. Ali, to te ne cini mandatarom, vec i njih 3 kad se sloze.
Inace, sutra Hdz se moze izbaciti iz vlasti.
Stvar je sto je za mandatara vlade uslov 3 glasa i vecina u zastupnickom domu. Ne samo vecina u zastupnickom domu.
edit vidim već je neko napisao
- Haris.ba
#77507 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hdz zanima samo clan predsjednistva iz hrvatskog naroda. I to je ustav BiH i izborni zakon BiH.dale cooper wrote: ↑26/01/2023 15:38Da, ali nije li Schmidt zadnjom intervencijom oko IZ morao promijeniti dio ustava FBiH? Teško se to može uraditi čak i da osmorka trenutno
ima većinu umjesto SDA u klubu Bošnjaka.
Nista oni na nivou FBiH ne zele mijenjati.
-
Spit_fire
- Haris.ba
-
Spit_fire
#77510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Iz cisto matematickog i "takmicarskog" ugla.:zasto bi SDA predala svoj kapital nekome tek tako?sajber87 wrote: ↑26/01/2023 14:39Sta to sda moze za drzavu uraditi u vlasti a ne moze u opoziciji, volio bi odgovor na to pitanjeSpit_fire wrote: ↑26/01/2023 14:04
Nadam se da do blokade nece doci, nek se dogovore i nadju kompromis..kad mogu Dodiku izglasat Nesica i HDZu Cavaru mogu vala nac i zajednicki jezik sa SDA makar do te mjere da nema blokade..makar na jednom od 4 nivoa vlasti
Ako ne bude toga..nek blokiraju...pa nek vidi citav svijet kakav glup sistem vladanja je ovdje..mada svi znaju al eto mozda ima konacno sine da je glupost jer se moze i dobre krscane iz hercegovine blokirat, a ne da samo oni imaju tu privilegiju
Ostace Fadil..vec odavno se pravi narativ da je Fadil ostao jer je on htio tako a ne jer je americki covjek, dobri, posteni, nekorumpirani Covic sve blokirao jer mu se moze
Sve to se zaboravilo ko dlanom o dlan..
Nego jedno ovih dana nepopularno misljenje:
Narod (DN) koji je teska manjina blokira sve iz dobro poznatih ralzoga koji usput receno nemaju veze s mozgom....i sta cemo uradir? Udovolji mu da ne blokira
Narod (DN) koji je velika vecina ima sad istu tu mogucnost iz dobro poznatih razloga ...i sta cemo uradir? E NECES MAJCIN SINE
Sutra ce opet manjina uzet da blokira iz xy razloga i svi ce se polomit da im se uduvolji jer to je "teznja hrvatskog naroda"...
Sto Covic nije predo hrvatski DN? nego ga koristi kao sredstvo ucjene...
Po vama HDZ i SNSD mogu sta hoce jer im se moze, a sda ne moze ni ono za sto ima realnu mgoucnost..
- Roccohljup
#77511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne kažu džaba da je u politici najopasnije reći "nikad"
Ma libo njega, od kad mu je obećana služba u diplomatiji i ne čuje se.
Ma libo njega, od kad mu je obećana služba u diplomatiji i ne čuje se.
- dr_Evil
#77512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Meni je jasno ko dan, postoji demokratska vecina da formira vlast, i potpredsjednik federacije treba da aminuju takvu vlast, cak je i Djukanovic pokazao da je demokrata. Valjda mi jos treba da stignemo CG.archi_a wrote: ↑26/01/2023 15:40
Ne brani niko tom sda-u, ili brani ne znam i ne zanima me, ali ne možete reći da blokira sda, jer oni na tom mjestu gdje se treba potvrditi imaju većinu, imaju osobu koja to mora potvrdriti i nisam vam to ja rekao, to vam kaže Visoki tumač dejtonskog sporazuma. Ljudi imaju pravo na to, na što demokratski imaju pravo i vi se sa njima morate politički dogovarati. Tačka. Dakle ne, ne blokiraju oni, nego će fokus biti na onima koji kažu, mi ne želimo sa njima razgovarati o političkim rješenjima, oni moraju donijeti odluku kako mi želimo da bude! Možel ikako da vam ovo bude jasno? Možel bar trunka rezona?![]()
VP je rekao da SDA ima demokratsku vecinu unutar naroda, i time dokazao da se vlada sastavlja i da se radi o legitimnom predstavljanju. Ako je to taj tvoj rezon onda se slazem s tobom, ne moze se bez SDA. Ako smo gradjansko(ma sta to znacilo) i demokratsko drustvo onda je red da Lendo potpise demokratski izabranoj parlamentarnoj vecini.
Dakle ili SDA blokira demokratiju i gradjansku drzavu, ili SDP blokira legitimno predstavljanje jer nece sa pobjednikom(kako god su dosli do vecine) unutar jednog naroda da sastavi vladu. Eto ti dvije opcije pa ti rezonuj, meni je svejedno, ako su narodi nosiocu suvereniteta nek nam Niksic i Bakir to kazu pa da idemo dalje, bit ce nam svima lakse.
- dale cooper
#77513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa vidi i osmorka sada može početi otezati vezano za to u vijeću ministara dok se ne riješi federalni nivo. Igra se može igrati na višeHaris.ba wrote: ↑26/01/2023 15:43Hdz zanima samo clan predsjednistva iz hrvatskog naroda. I to je ustav BiH i izborni zakon BiH.dale cooper wrote: ↑26/01/2023 15:38
Da, ali nije li Schmidt zadnjom intervencijom oko IZ morao promijeniti dio ustava FBiH? Teško se to može uraditi čak i da osmorka trenutno
ima većinu umjesto SDA u klubu Bošnjaka.
Nista oni na nivou FBiH ne zele mijenjati.
načina i svako svakoga može blokirati i zajebati. Objektivno ono što je opozicija govorila nakon izborne noći da ove izmjene najviše gode
HDZ-u ali i SDA su se potvrdile tačnim i sad se sa sigurnošću može reći da je Schmidt samo napravio veći problem.
-
Spit_fire
#77514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kakvu poruku je poslao HDZ? Blokada na blokadinu blokaddu i izgurase svoje i dobise podrskuNovak20 wrote: ↑26/01/2023 15:19Čini mi se da SDA sada ne može blokirati državu BiH ali može F BiH.palermo wrote: ↑26/01/2023 15:07 SDA ako hoce da ugasi stranku onda nece blokirati. Ako ne blokiraju, onda ce pokazati, prije svega, svojim glasacima a onda I drugim vukovima da su samo bukaci, galamdzije I da nema razloga da postoje. Sta bi izniklo novo na zasadima SDA je pitanje za sasvim drugu raspravu. Ne bih iskljucio ni ovu opciju, jer negativna selekcija kadrova koja je godinama provodjena, upravo sada im se moze obiti o glavu. Al rekoh, ako imaju imalo politicke pismenosti onda ce blokirati.
Sa stanovista BiH bi naravno bilo dobro da blokiraju, jer bi poslali poruku MZ da nema ovdje jednostavnih rjesenja I da se ne mogu donositi odluke u kojima se izrazito favoritism jedna strana a da.to nema posljedice.
I ja sam za to da blokiraju sve što mogu zajedno sa DF, a državu ne mogu blokirati.
Tim potezom će MZ poslati poruku ali ne onakvu kakvu misliš.
- Styling
#77515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa u pravu si. SDA nece da pristane da imenuje mandatara dok ne udju u vlast. Znaci blokiraju demokratski proces u drzavi jer nemaju vecinu ni u DN ni u Parlamentu. Sta nije jasno?
- Student_u_Ostavci
#77516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Haris.ba
#77517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo opetdr_Evil wrote: ↑26/01/2023 15:46
Meni je jasno ko dan, postoji demokratska vecina da formira vlast, i potpredsjednik federacije treba da aminuju takvu vlast, cak je i Djukanovic pokazao da je demokrata. Valjda mi jos treba da stignemo CG.
VP je rekao da SDA ima demokratsku vecinu unutar naroda, i time dokazao da se vlada sastavlja i da se radi o legitimnom predstavljanju. Ako je to taj tvoj rezon onda se slazem s tobom, ne moze se bez SDA. Ako smo gradjansko(ma sta to znacilo) i demokratsko drustvo onda je red da Lendo potpise demokratski izabranoj parlamentarnoj vecini.
Dakle ili SDA blokira demokratiju i gradjansku drzavu, ili SDP blokira legitimno predstavljanje jer nece sa pobjednikom(kako god su dosli do vecine) unutar jednog naroda da sastavi vladu. Eto ti dvije opcije pa ti rezonuj, meni je svejedno, ako su narodi nosiocu suvereniteta nek nam Niksic i Bakir to kazu pa da idemo dalje, bit ce nam svima lakse.
Uslov za Vladu FBiH je saglasnost predsjednika i 2 potpredsjenika i vecina u Zastupnickom domu.Amandman XLV
Izbor Vlade
(1) Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom
Da je samo vecina u Zastupnickom ne bi trebala saglasnost nikoga.
-
sajber87
#77518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam te to pitao procitaj pitanje ponovo, a sto se tice broja u klubu naroda jedino su tople kuglice odlucivale kod bosnjaka uz poneku dodatnu kupovinu. To nije volja bosnjaka, bosnjaci su vecinski glasali za stranke osmorke a ne za sda df. Ovdje sda i df koji su manjinska volja bosnjaka zele da nametnu vecinskoj volji bosnjaka vlast na silu toplim jajima i korupcijomSpit_fire wrote: ↑26/01/2023 15:45Iz cisto matematickog i "takmicarskog" ugla.:zasto bi SDA predala svoj kapital nekome tek tako?
Sto Covic nije predo hrvatski DN? nego ga koristi kao sredstvo ucjene...
Po vama HDZ i SNSD mogu sta hoce jer im se moze, a sda ne moze ni ono za sto ima realnu mgoucnost..
-
Spit_fire
#77519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A vidim sad ce bit za 180 stepeni drugacije..Roccohljup wrote: ↑26/01/2023 15:42priznajem da nisam....doduše oni se nisu na sav glas ni hvalili da ga imaju. Šta će im program samo za raspodjelu fotelja i resora.![]()
![]()
![]()
- dječak sa šibicama
#77520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kliks vise ni ne skriva da je notorno glasilo fronte demokratske akcije
- duh_sa_sjekirom
#77521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Treba sačekati i vidjeti da li će SDA blokirati izbor nove Vlade FBH...možda se i nađe neki kompromis
- dr_Evil
#77522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To sto si ti meni iskopirao je mogucnost blokade, ali nisu predsjednik i potpredsjednici ti koji odlucuju ko ce bit premijer. Ne moze predsjednik birati ko ce biti premijer, on ga imenuje, ne funkcionise to bas tako kako ti citas. Ali predsjednik moze blokirati ako ima razlog!Haris.ba wrote: ↑26/01/2023 15:49Uslov za Vladu FBiH je saglasnost predsjednika i 2 potpredsjenika i vecina u Zastupnickom domu.Amandman XLV
Izbor Vlade
Da je samo vecina u Zastupnickom ne bi trebala saglasnost nikoga.
- dr_Evil
#77523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislis politicka simbioza kao u Stanivukovica, ajme!duh_sa_sjekirom wrote: ↑26/01/2023 15:54 Treba sačekati i vidjeti da li će SDA blokirati izbor nove Vlade FBH...možda se i nađe neki kompromis
- DaysleepeR
#77524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno da neće blokirati.
Ali će izmusti sve što budu mogli.
Ali će izmusti sve što budu mogli.
- duh_sa_sjekirom
#77525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U borbi za komad vlasti, posebice na nivou entiteta gdje se i nalazi glavno žito, sve su opcije moguće...dr_Evil wrote: ↑26/01/2023 15:55Mislis politicka simbioza kao u Stanivukovica, ajme!duh_sa_sjekirom wrote: ↑26/01/2023 15:54 Treba sačekati i vidjeti da li će SDA blokirati izbor nove Vlade FBH...možda se i nađe neki kompromis