Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- dr_Evil
#77451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ono sto je Herr Schmit rekao je isto ono sta Bakir i Dragan govore, demokratska vecina unutar jednog naroda, dakle vlada se sastavlja, legitimno predstavljanje.
Ako se sastavlja, onda su narodi(pravilno nacije) nosioci suveriniteta, a ne drzava, te kao takvi imaju pravo na nezavisnost.
Ovo je trenutak u kojem bi svi ko fol pro bosanski politicari trebali zapravo izvaditi glavu iz guzice i upitat ga sta je pisac htio da kaze, ali nece, jer svima im odgovara.
Svi na posao u zajednicke institucije, aferim!
Ako se sastavlja, onda su narodi(pravilno nacije) nosioci suveriniteta, a ne drzava, te kao takvi imaju pravo na nezavisnost.
Ovo je trenutak u kojem bi svi ko fol pro bosanski politicari trebali zapravo izvaditi glavu iz guzice i upitat ga sta je pisac htio da kaze, ali nece, jer svima im odgovara.
Svi na posao u zajednicke institucije, aferim!
- Prpa.ba
#77452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SDA pruza ruku, ali imas ove strancice tipa PiP, NS koje hoce sa SNSD i HDZ, ali nece sa SDA.
Kuku lele.
- Student_u_Ostavci
-
sajber87
#77454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sta to sda moze za drzavu uraditi u vlasti a ne moze u opoziciji, volio bi odgovor na to pitanjeSpit_fire wrote: ↑26/01/2023 14:04Nadam se da do blokade nece doci, nek se dogovore i nadju kompromis..kad mogu Dodiku izglasat Nesica i HDZu Cavaru mogu vala nac i zajednicki jezik sa SDA makar do te mjere da nema blokade..makar na jednom od 4 nivoa vlastisime_cipol wrote: ↑26/01/2023 13:47
Neka blokiraju, da vidimo sta ce Smit uraditi. Koliko se busaju, brane i galame, ja bih blokirao taman Israfil puhnuo.
Ako ne bude toga..nek blokiraju...pa nek vidi citav svijet kakav glup sistem vladanja je ovdje..mada svi znaju al eto mozda ima konacno sine da je glupost jer se moze i dobre krscane iz hercegovine blokirat, a ne da samo oni imaju tu privilegiju
Ostace Fadil..vec odavno se pravi narativ da je Fadil ostao jer je on htio tako a ne jer je americki covjek, dobri, posteni, nekorumpirani Covic sve blokirao jer mu se moze
Sve to se zaboravilo ko dlanom o dlan..
Nego jedno ovih dana nepopularno misljenje:
Narod (DN) koji je teska manjina blokira sve iz dobro poznatih ralzoga koji usput receno nemaju veze s mozgom....i sta cemo uradir? Udovolji mu da ne blokira
Narod (DN) koji je velika vecina ima sad istu tu mogucnost iz dobro poznatih razloga ...i sta cemo uradir? E NECES MAJCIN SINE
Sutra ce opet manjina uzet da blokira iz xy razloga i svi ce se polomit da im se uduvolji jer to je "teznja hrvatskog naroda"...
- Lakat Jebić
#77455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa SDA hoće. Ovi neće. Sinoć im je Šmit rekao da se dogovore sa SDA.sime_cipol wrote: ↑26/01/2023 14:23Taman, nek SDA blokira jer nece sa 8.Lakat Jebić wrote: ↑26/01/2023 14:15
Pa nista. Sinoc rekao, to nije blokada, to je demokratska vecina, nek se dogovore sa SDA.
Ili tiga "ja sam ovo zavrsio HDZua vi bosnjaci se dogovorite"
Naravno da neće intervenisat da deblokira, jer nije ni prvi put intervenisao zbog toga, nego da Zagrebu isporuči mehanizam kolinijalne uprave. Naravno da to neće dirat sad.
I fino kaže, SDA ima 13, to je klasična demokratija. Oni su UNUTAR ISTOG NARODA, nek se dogovore. Što će reć ovo što sam gore napisao: "ja sam ovo zavrsio HDZua vi bosnjaci se dogovorite"
- BHCluster
- Janjicar
#77457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa eno i Schmidt vam govori da to nisu blokade ako ne potpise 
-
sajber87
#77458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mozda da smit presjece a moze sta hoce osim mjenjanja dejtona i kaze od dvije(tople) kuglice koje du dale sda u dva delegata donosim odluku da jedna ide sda u a jedna osmorki, mislim da bi to bilo posteno osim ako neko ne smatra da bi narusilo narodnu volju 
-
sajber87
#77459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Arnaut je samo trebao dodati ako snsd ne bude imao 4 u domu naroda
- DaysleepeR
#77460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
e Čuj SDA perjanice izašle na proteste protiv Berila, isto iz SDARoccohljup wrote: ↑26/01/2023 14:16 eh dokle je došlo da se ovi bore za pravu stvar
"SB" PATROLA: Na protestima ispred Vlade Kantona Sarajevo i dva člana SDA... (FOTO)
(...) Faruk Kapidžić i Haris Zahiragić.
Vijesti
Prije 33 min Prije 35 min
2
Pred Vladom Kantona Sarajevo održani su protesti za pitku vodu i čist zrak.
Protestima se odazvalo dvadesetak građana.
Uključujući dvojicu SDA-ovaca, Faruka Kapidžića i Harisa Zahiragića.
Bili su tu i advokat Senad Pećanin, pa Sejfudin Tokić, Mladen Jeličić Troko...
Šteta. Bitne stvari, a tako malo ljudi.
-
mirza_15
#77461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
DonieBrasco wrote: ↑26/01/2023 14:20Sinoc je rekao da nema nista od blokade jer SDA ima 13 delegata da se drugi "moraju" dogovarati sa njima.dr_Evil wrote: ↑26/01/2023 14:18 Samo blokada, ja podrzavam SDA apsolutno u blokadi. Da vidimo onda sta je Schmit herr iznjedrio, ako skine mogucnost blokade aferim mu onda za sva vremena jer vise ni HDZ nece moci blokirati, ako ne skine onda je lazov, trece opcije nema.
OD blokade moze samo Osmorka najebati jer ce ih SDA prikazivati kao vlast iako to nisu, i za sve Fadilove greske njih optuziti, ali ako ce iz toga biti s vremenom skinuta mogucnost blokada halalsum, nema se za cim zalit.
A ja vjerujem da ce HDZ i SNSD da preveslaju osmorku i prave vlast na nivou drzave sa SDA, rahat patnja u koju su stranci umjesani.
Trebao ovo znati i pročitati. Predsjedništvo FBiH će imati samo jedan prijedlog za mandatara jer to može da uradi samo većina u parlamentu. Drugog prijedloga neće biti isto kao što nema drugog prijedloga za predsjedništvo iz reda Bošnjaka osim Lende. I drugi će podići ruke za Lendu da bude izabran, a predsjedništvo će dobiti samo jedan prijedlog i to će biti Nikšić. Onda neka se dogovore u predsjedništvu. Ili neka ne potpišu i ostave Fadila ako u međuvremenu ne završi u zatvoru. U tom slučaju, osim nekoliko ministara koji nedostaju neće biti ni premijera, a vladu će voditi Jelkica. Ako bude htjela. Ali o tom po tom. Neka 8-ka ne blokira izbor Lende i podigne ruke u parlamentu za njegov izbor, pa neka onda Lendo radi što misli da je najbolje. Imat će samo jedan prijedlog i na njemu će biti da ga potpiše ili ne potpiše."U demokratijama imate razne modele, očekujem od političara da to riješe. Sigurno ima mogućnosti o kojima se može razgovarati. Očekujem da se dogovore. Oni koji budu birani u Predsjedništvo FBiH nisu birani da blokiraju, nego je njihov zadatak, i za to primaju plaću, da se dogovore. Ja to od njih zahtijevam", kazao je Schmidt.
- dr_Evil
#77462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Prijatelju dragi, pa SDA bi radije pustila da se citava drzava iseli nego da neko drugi sjedne na fotelju bez njih. Mislim da si prevelik optimist. Dobro se zavezi, spremi kokice, i gledaj cirkus sljedece 4 godine.mirza_15 wrote: ↑26/01/2023 14:45
Trebao ovo znati i pročitati. Predsjedništvo FBiH će imati samo jedan prijedlog za mandatara jer to može da uradi samo većina u parlamentu. Drugog prijedloga neće biti isto kao što nema drugog prijedloga za predsjedništvo iz reda Bošnjaka osim Lende. I drugi će podići ruke za Lendu da bude izabran, a predsjedništvo će dobiti samo jedan prijedlog i to će biti Nikšić. Onda neka se dogovore u predsjedništvu. Ili neka ne potpišu i ostave Fadila ako u međuvremenu ne završi u zatvoru. U tom slučaju, osim nekoliko ministara koji nedostaju neće biti ni premijera, a vladu će voditi Jelkica. Ako bude htjela. Ali o tom po tom. Neka 8-ka ne blokira izbor Lende i podigne ruke u parlamentu za njegov izbor, pa neka onda Lendo radi što misli da je najbolje. Imat će samo jedan prijedlog i na njemu će biti da ga potpiše ili ne potpiše.
Daj boze da ja pojedem svoje rijeci.
- Student_u_Ostavci
#77463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ko je sjeo u fotelje na državnom nivou?dr_Evil wrote: ↑26/01/2023 14:50Prijatelju dragi, pa SDA bi radije pustila da se citava drzava iseli nego da neko drugi sjedne na fotelju bez njih. Mislim da si prevelik optimist. Dobro se zavezi, spremi kokice, i gledaj cirkus sljedece 4 godine.mirza_15 wrote: ↑26/01/2023 14:45
Trebao ovo znati i pročitati. Predsjedništvo FBiH će imati samo jedan prijedlog za mandatara jer to može da uradi samo većina u parlamentu. Drugog prijedloga neće biti isto kao što nema drugog prijedloga za predsjedništvo iz reda Bošnjaka osim Lende. I drugi će podići ruke za Lendu da bude izabran, a predsjedništvo će dobiti samo jedan prijedlog i to će biti Nikšić. Onda neka se dogovore u predsjedništvu. Ili neka ne potpišu i ostave Fadila ako u međuvremenu ne završi u zatvoru. U tom slučaju, osim nekoliko ministara koji nedostaju neće biti ni premijera, a vladu će voditi Jelkica. Ako bude htjela. Ali o tom po tom. Neka 8-ka ne blokira izbor Lende i podigne ruke u parlamentu za njegov izbor, pa neka onda Lendo radi što misli da je najbolje. Imat će samo jedan prijedlog i na njemu će biti da ga potpiše ili ne potpiše.
- Lakat Jebić
#77464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a sto to fadil hoce u zatvor a jelkica nece?
u konacnici, mozemo mi sad vrtit pricu, raspravljat gdje završava činjenično stanje a gdje počinje dogovaranje - suština je da je Šmit rekao da SDA ima 13 i da je to demokratija, a ne blokada i da se treba s njima dogovorit.
Odnosno, poručio je da mu se jebe za dalji proces formiranja vlasti u federaciji.
u konacnici, mozemo mi sad vrtit pricu, raspravljat gdje završava činjenično stanje a gdje počinje dogovaranje - suština je da je Šmit rekao da SDA ima 13 i da je to demokratija, a ne blokada i da se treba s njima dogovorit.
Odnosno, poručio je da mu se jebe za dalji proces formiranja vlasti u federaciji.
-
mirza_15
#77465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ako i Jelkica zaglavi tim gore. Jedino ako nema neka varijanta da rade online iz čelijeLakat Jebić wrote: ↑26/01/2023 14:53 a sto to fadil hoce u zatvor a jelkica nece?
-
mirza_15
#77466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma zategneš mjesec dana nakon izbora predsjedništva FBiH i nakon toga im ponudiš jedno ministarstvo, nakon još mjesec dana im ponudiš dva, ako ne pristanu pustiš ih da se lagano kuhaju. Kažeš evo nudili smo, neće.dr_Evil wrote: ↑26/01/2023 14:50Prijatelju dragi, pa SDA bi radije pustila da se citava drzava iseli nego da neko drugi sjedne na fotelju bez njih. Mislim da si prevelik optimist. Dobro se zavezi, spremi kokice, i gledaj cirkus sljedece 4 godine.mirza_15 wrote: ↑26/01/2023 14:45
- dr_Evil
#77467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Drzavni nivo nema financije niti efektivnu sudsku vlast. To je samo vruc krompir, SDA je zapravo sretna sto je to uvalila Osmorci. Sva zivotna pitanja su na Federaciji, a Osmorka je sada istureni Kurban.
- dr_Evil
#77468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa to su mogli uraditi prije 3 mjeseca i sve nas postediti ovih rasprava
- dr_Evil
#77469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Lakat Jebić wrote: ↑26/01/2023 14:53 a sto to fadil hoce u zatvor a jelkica nece?
To je rekao, legitimno predstavljanje. Bit i srz svega, sve ono sta Covic trazi, a Bakir podrzaje! MOtaj kabloveTo je klasični slučaj koji imamo u demokratiji. Unutar jednog naroda su i oni se moraju dogovoriti", rekao je Schmidt.
- BHCluster
#77470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako ono Ćudić reche:

Naša stranka je rekla da neće ići sa SDA i u onu vlast u kojoj je nemoguće napraviti promjenu, a mislim da je to sa HDZ-om i SNSD-om. Naša stranka neće formirati vlast na državnom nivou ako je čine i HDZ i SNSD. Sa SNSD-om Naša stranka nikako neće formirati vlast i ukoliko se HDZ ne može odvojiti od te stranke i ukoliko je to njihovo opredjeljenje mi nećemo u tome učestvovati. Dakle, HDZ ćemo izbjeći tamo gdje je i ako je moguće, ali Naša stranka neće učestvovati u formiranju vlasti sa SNSD-om, ne zbog kaprica već zbog toga što bismo postavili ljude na ministarske pozicije koji imaju odgovornost i cilj ne misle da bi to mogli postići sa SNSD-om na vlasti.

-
palermo
#77471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SDA ako hoce da ugasi stranku onda nece blokirati. Ako ne blokiraju, onda ce pokazati, prije svega, svojim glasacima a onda I drugim vukovima da su samo bukaci, galamdzije I da nema razloga da postoje. Sta bi izniklo novo na zasadima SDA je pitanje za sasvim drugu raspravu. Ne bih iskljucio ni ovu opciju, jer negativna selekcija kadrova koja je godinama provodjena, upravo sada im se moze obiti o glavu. Al rekoh, ako imaju imalo politicke pismenosti onda ce blokirati.
Sa stanovista BiH bi naravno bilo dobro da blokiraju, jer bi poslali poruku MZ da nema ovdje jednostavnih rjesenja I da se ne mogu donositi odluke u kojima se izrazito favoritism jedna strana a da.to nema posljedice.
Sa stanovista BiH bi naravno bilo dobro da blokiraju, jer bi poslali poruku MZ da nema ovdje jednostavnih rjesenja I da se ne mogu donositi odluke u kojima se izrazito favoritism jedna strana a da.to nema posljedice.
- Haris.ba
#77472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pogresno citas sta je rekao Smit.mirza_15 wrote: ↑26/01/2023 14:45
Predsjednik i potrpedsjednici FBiH predlazu mandatara vlade, a ne vecina unZastupnickom domu. Logicno je da to bude neko ko ce ispuniti da ima vecinu i ko dodje sa potpisima. Ali, to te ne cini mandatarom, vec i njih 3 kad se sloze.
Inace, sutra Hdz se moze izbaciti iz vlasti.
Stvar je sto je za mandatara vlade uslov 3 glasa i vecina u zastupnickom domu. Ne samo vecina u zastupnickom domu.
Last edited by Haris.ba on 26/01/2023 15:16, edited 2 times in total.
-
noviforumas
#77473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Schmidtove namjere su jasne od pocetka, samo sto je nekima odgovaralo da se prave glupi. Kako bi uopste mogao da intervenise bez da u isto vrijeme onemoguci buduce blokade HDZ-a? Jedina opcija tu je da napravi nesto privremeno, kao sto se spekulisalo da hoce, ali pitanje je uopste koliko njega to interesuje, pogotovo nakon ovih posljednjih izjava. Covjek je tu da pripazi HDZ gdje treba, sta njega briga moze li se muslimanska politicka manjina dogovoriti oko necega.
- duh_sa_sjekirom
#77474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Treba sve blokirati, gdje god je to moguće.
Fadila će svakako osloboditi, pa nek' čovjek nastavi još 4 godine rada "najbolje vlade u tehničkom mandatu".
Zaslužio je, što jes' jes'...

Fadila će svakako osloboditi, pa nek' čovjek nastavi još 4 godine rada "najbolje vlade u tehničkom mandatu".
Zaslužio je, što jes' jes'...
-
Novak20
#77475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Čini mi se da SDA sada ne može blokirati državu BiH ali može F BiH.palermo wrote: ↑26/01/2023 15:07 SDA ako hoce da ugasi stranku onda nece blokirati. Ako ne blokiraju, onda ce pokazati, prije svega, svojim glasacima a onda I drugim vukovima da su samo bukaci, galamdzije I da nema razloga da postoje. Sta bi izniklo novo na zasadima SDA je pitanje za sasvim drugu raspravu. Ne bih iskljucio ni ovu opciju, jer negativna selekcija kadrova koja je godinama provodjena, upravo sada im se moze obiti o glavu. Al rekoh, ako imaju imalo politicke pismenosti onda ce blokirati.
I ja sam za to da blokiraju sve što mogu zajedno sa DF, a državu ne mogu blokirati.
Tim potezom će MZ poslati poruku ali ne onakvu kakvu misliš.