SuperLjepilo wrote: ↑19/01/2023 10:17 Hajde taman trebam nesto do Bjelava, pa ti javim kad krenem odozgo![]()
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Logovan
#42426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Ateista
#42427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moze, cim mi vrate vozacku.
Na osnovu cega mislis da imas prednost iz dzidzikovca?
- Ateista
#42428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima, i zbog tog dopunskog znaka i posto nema semafora, oni koji skrecu imaju prednost u odnosu na one koji idu pravo, znaci kad hoce da daju prednost onima koji skrecu ide dlpunski znak uz trokut ili stop, bez toga se znak odnosi na ulicu na koju nailazis i koja se presijeca sa tvojom.kabal1337 wrote: ↑19/01/2023 10:38Ima na Carevoj cupriji Ulica Konak, Obala Isa bega Ishakovica sva tri znaka.SuperLjepilo wrote: ↑19/01/2023 10:17E na ovo jos nisam naletioSpoilerShow![]()
Hajde taman trebam nesto do Bjelava, pa ti javim kad krenem odozgo![]()
Da je na vrhu dzidzikovca dopunski znak i da ne radi semafor, ovi odozdo bi imali prednost, ali nema dopunskog znaka, a i da ima dzaba kad ima semafor koji uglavnom radi.
- xPaco1337
#42429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Za sta se dobija/ne dobijaju kazneni bodovi ? Jer ja sam upravio dobio bod jer nisam pjesaku stao 
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#42430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako sam i mislio.Dozer wrote: ↑19/01/2023 10:27Po P.S. svako vozilo pod pratnjom mora imati bar jedno obiljezeno policijsko vozilo u koloni, bilo ispred, bilo na kraju kolone. Civilna vozila s blinkerima, i bez obiljezene policijske pratnje, po pravilu se trebaju tretirati kao i sva druga vozila. Izuzetak su vozila s diplomatskim tablicama, koja cesto imaju vlastitu pratnju vozila takodjer s diplomatskim tablicama.teskeredzic_22 wrote: ↑18/01/2023 13:20
Pitanje.
Da li neoznačene limuzine sa upaljenim rotacijama koje prate političare tretirati kao i bilo koje drugo vozilo osim ako ih ne prati i SLUŽBENO POLICIJSKO VOZILO sa upaljenim rotacionim svjetlima ?
Tnx.
Hvala puno
- Dozer
- Optimus09
-
zigson
- Logovan
#42434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Skupiš 4 boda i dobiješ golfa
- van Basten
#42435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A jeli ono na vrhu Dzidjikovcaiznad semafora znak STOP ili sam ja to pobrkao sa nekom drugom raskrsnicom?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
- Logovan
#42438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mosa cadvi
-
nemezis
#42439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije tačno ovo što kaže. Nisi dobro mislio.teskeredzic_22 wrote: ↑19/01/2023 13:06Tako sam i mislio.Dozer wrote: ↑19/01/2023 10:27
Po P.S. svako vozilo pod pratnjom mora imati bar jedno obiljezeno policijsko vozilo u koloni, bilo ispred, bilo na kraju kolone. Civilna vozila s blinkerima, i bez obiljezene policijske pratnje, po pravilu se trebaju tretirati kao i sva druga vozila. Izuzetak su vozila s diplomatskim tablicama, koja cesto imaju vlastitu pratnju vozila takodjer s diplomatskim tablicama.
Hvala puno![]()
-
nemezis
#42440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo 100% neće proći na sudu. Tom logikom ti bi mogao reći i da nisi stao jer svako može ofarbati auto u policijsko. Malo karikiram ali logika je ista.
-
BadBoy
#42441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znači pravo prvenstva se mijenja na toj raskrsnici u ovisnosti od toga da li radi semafor ili ne? I gdje piše koji to znakovi vrijede kada radi semafor, kada ne?Ateista wrote: ↑19/01/2023 10:36SuperLjepilo wrote: ↑19/01/2023 09:47 Ne znam tacno koji su znakovi na toj raskrnici jer poprilicno dugo nisam prolazio tuda, ali ako iz pravca Bjelava nema ovog znaka ispod trokuta koji oznacava put sa pravom prvenstva
odnosno iz Dzidzikovca mora biti ovo
auto iz pravca Bjelava ima prednost.
Ako semafor radi, sam trokut nema nikakvu funkciju.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#42442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Gore lova dole slovateskeredzic_22 wrote: ↑19/01/2023 17:55G O L F predratne grebalice lutrije BIH![]()
Ako me dobro sjećanje služi svi su imali slova OLF![]()
- ZoomZoomKiwi
#42443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Piše u ZOBS-u.
Prvo službeno lice-policajac, pa semafor. Ako nema prvog, a drugo ne radi, onda gledaš znakove - vertikalne, ako nema njih, onda gledaš oznake - horizontalne, ako nema njih, onda vrijedi pravilo desne strane.
Sve fino zamišljeno riješeno, samo treba malo mućnut vomgla.
Prvo službeno lice-policajac, pa semafor. Ako nema prvog, a drugo ne radi, onda gledaš znakove - vertikalne, ako nema njih, onda gledaš oznake - horizontalne, ako nema njih, onda vrijedi pravilo desne strane.
Sve fino zamišljeno riješeno, samo treba malo mućnut vomgla.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Dzontra_Volta
#42445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni na pamet padne onaj lik što bi oblačio onaj fluorescentni žuti prsluk i naplaćivao ljudima parking naveče ispred Doma Armije (tad još nisu bile rampe). Kad nakupi dovoljno, onda ode da kupi cugu u onaj Delikates pored Michela.
- Laertes
#42446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bgm i poslijeratne... Fala Lutriji BiHteskeredzic_22 wrote: ↑19/01/2023 17:55G O L F predratne grebalice lutrije BIH![]()
Ako me dobro sjećanje služi svi su imali slova OLF![]()
- Ateista
#42447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Trokut je sa gornje strane, nije stop, sa donje strane nema znakova koliko znam.van Basten wrote: ↑19/01/2023 17:09 A jeli ono na vrhu Dzidjikovcaiznad semafora znak STOP ili sam ja to pobrkao sa nekom drugom raskrsnicom?
- Ateista
#42448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zavisi od raskrsnice, u konkretnom slucaju dzidzikovaca se ne mijenja, jer znak trokut se odnosi na cekalusu na koju se odnosi i smeafor, a prvenstvo izmedju onih koji idu uz dzidzikovac i skrecu lijevo i onih koji idu pravo niz dzidzikovac i kojima je u isto vrijeme zeleno se definise pravilom nemijenjanja pravca, bez obzira na to da li semafor radi ili ne.
Ukoliko bi bio znak sa dopunskom tablom koja daje prvenstvo ulici koja skrece lijevo uz dzidzikovac, onda zavisi od toga kako je semafor podesen, ako bi bio isto podesen kao sad onda bi mijenjao prvenstvo jer kad radi semafor ti znakovi se zanemaruju i ide pravilo nemijenjanja pravca, a kad ne radi semafor onda znakovi ponistavaju pravilo nemijenjanja pravca i mijenja se prvenstvo. Iskreno, ne znam da li igdje postoji takav slucaj, ja ga bar nisam vidio, mislim da se u vecini slucajeva znakovi stop i trokut na raskrsnice sa semaforima postavljaju da regulisu slicno kao semafor, kao sto i jeste na Dzidzikovcu, i sluze u slucaju kvara semafora da se zna ko ima prednost, ne vjerujem da bi iko uradio da se skroz promijeni prednost.
Član 25
(1) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlašćeno lice.
(2) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i kada se time odstupa od pravila saobraćaja.
(3) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila.
(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.
(5) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema znacima ili naredbama koje daju ovlašćena lica i kad se time odstupa od svjetlosnog saobraćajnog znaka ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja
Poenta je u stavu 4 koji kaze da ako ima semafor, prvenstvo se definise pravilima saobracaja, ne pominje se da prvenstvo definisu saobracajni znakovi, kao sto je pomenuto u stavu 2 koji se ne odnosi na raskrsnice bez semafora gdje se kaze da su znakovi prvenstva stariji od tih pravila. Iznad svega toga je naravno saobracajac na raskrsnici, ako je on tu onda se sve ostalo zanemaruje.
Dakle, iako nije bas direktno tako receno, u praksi semafor ponistava znakove prvenstva zbog ovog stava 4.
-
BadBoy
#42449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja to tumačnje ovog člana, konkretnije stava 4. nikako ne vidim i ne shvatam. Ima li neka sudska praksa u tom smislu koja bi dala neko pravno tumačenje i rezon? Meni je ovo više na nivou priče koju taksisti pričaju (od njih sam je i prvi put čuo). Po meni stav 4. rješava samo jednu specifičnu situaciju a to je da kada se ISTOVREMENO dobiva pravo prolaza (NE PRAVO PRVENSTVA) onda se gleda pravilo desne strane (pravila saobraćaja). Zeleno svjetlo ne znači pravo prvenstva nego pravo prolaza tako da se nema tu šta gledati ona hijerarhija ko je stariji. A čak ti i sam stav 1. ovog člana daje opšte pravilo da su vozači dužni poštovati propise o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji (bez izuzetaka sa semaforima ili ne) i naredbama koje daje ovlašćeno lice.Ateista wrote: ↑19/01/2023 21:33Zavisi od raskrsnice, u konkretnom slucaju dzidzikovaca se ne mijenja, jer znak trokut se odnosi na cekalusu na koju se odnosi i smeafor, a prvenstvo izmedju onih koji idu uz dzidzikovac i skrecu lijevo i onih koji idu pravo niz dzidzikovac i kojima je u isto vrijeme zeleno se definise pravilom nemijenjanja pravca, bez obzira na to da li semafor radi ili ne.
Ukoliko bi bio znak sa dopunskom tablom koja daje prvenstvo ulici koja skrece lijevo uz dzidzikovac, onda zavisi od toga kako je semafor podesen, ako bi bio isto podesen kao sad onda bi mijenjao prvenstvo jer kad radi semafor ti znakovi se zanemaruju i ide pravilo nemijenjanja pravca, a kad ne radi semafor onda znakovi ponistavaju pravilo nemijenjanja pravca i mijenja se prvenstvo. Iskreno, ne znam da li igdje postoji takav slucaj, ja ga bar nisam vidio, mislim da se u vecini slucajeva znakovi stop i trokut na raskrsnice sa semaforima postavljaju da regulisu slicno kao semafor, kao sto i jeste na Dzidzikovcu, i sluze u slucaju kvara semafora da se zna ko ima prednost, ne vjerujem da bi iko uradio da se skroz promijeni prednost.
Član 25
(1) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnoj signalizaciji i naredbama koje daje ovlašćeno lice.
(2) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa saobraćajnom signalizacijom i kada se time odstupa od pravila saobraćaja.
(3) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju u skladu sa svjetlosnim saobraćajnim znakom i kada se značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih saobraćajnih znakova ili saobraćajnih pravila.
(4) Međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svjetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilima saobraćaja.
(5) Učesnici u saobraćaju dužni su da postupaju prema znacima ili naredbama koje daju ovlašćena lica i kad se time odstupa od svjetlosnog saobraćajnog znaka ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja
Poenta je u stavu 4 koji kaze da ako ima semafor, prvenstvo se definise pravilima saobracaja, ne pominje se da prvenstvo definisu saobracajni znakovi, kao sto je pomenuto u stavu 2 koji se ne odnosi na raskrsnice bez semafora gdje se kaze da su znakovi prvenstva stariji od tih pravila. Iznad svega toga je naravno saobracajac na raskrsnici, ako je on tu onda se sve ostalo zanemaruje.
Dakle, iako nije bas direktno tako receno, u praksi semafor ponistava znakove prvenstva zbog ovog stava 4.
Baš ću pogledati može li se pronaći neka sudska praksa jer ovo meni nikako nije jasno.
- van Basten
#42450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Znam da je gore trokut nego sam nesto kontao da je dole stop... nisam odavno tuda prosao, moguce da sam pobrkao nestoAteista wrote: ↑19/01/2023 21:15Trokut je sa gornje strane, nije stop, sa donje strane nema znakova koliko znam.van Basten wrote: ↑19/01/2023 17:09 A jeli ono na vrhu Dzidjikovcaiznad semafora znak STOP ili sam ja to pobrkao sa nekom drugom raskrsnicom?