Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_balon

#3576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Jes ali nemas s kim i gdje kafu poput, tamo samo piđama i radno odijelo.....
skafiskafsnjak

#3577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

mali_balon wrote: 10/01/2023 09:29 Jes ali nemas s kim i gdje kafu poput, tamo samo piđama i radno odijelo.....
Meni je danas i jucer bukvalno radno pa pidjama :lol:
Bodkin

#3578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Dope_Man wrote: 10/01/2023 09:16 Naravno da svugdje ima raznih problema, i ljudi imaju licne. Ali ovdje govorimo o nekim objektivnim stvarima npr. cijena goriva.

Ako u BiH zaradjujes 2000 KM i placas gorivo 3KM/l to je 7.5% tvoje plate na rezervoar od 50l.
Ako u drzavi B imas 2000 EUR* i placas gorivo 1.70 EUR/L, to je 4.3% plate na isti rezervoar.

Dakle nema smisla da ja kukam nekome kako je moje gorivo od 3.40 KM skuplje od njegovog od 3 KM jer ja placam na kraju mjeseca manje za gorivo. I tako redom, za razne stvari na kraju mjeseca ja platim manje u procentima.

Ima tu i kategorija koje jesu stvarno skuplje, poput restoranskih izlazaka, al u globalu se ljudi zale jer im je to stil zivota, takmicenje u bijedi il sta vec.

* - generalno, ko zaradjuje u BiH X u KM, ce zaradjivati X+20-30% u EUR minimalno, tako da je razlika i veca, al sam stavio po 2000 zbog lakse usporedbe.
U pravu si. Ali u isto vrijeme neko ko je placao 2% na rezervoar i sad placa 4% osjeca da je to problem.

Generalno ljudi osjecaju poskupljenje svugdje. A ima i toga da kroz te zalbe vole malo da se pohvale. A i to da ljudi dole misle da je gore sve sjajno. A i da gore misle da samim tim sto su otisli znaju sve bolje od ovih dole. Svega tu ima :D
Bodkin

#3579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

skafiskafsnjak wrote: 10/01/2023 09:41
mali_balon wrote: 10/01/2023 09:29 Jes ali nemas s kim i gdje kafu poput, tamo samo piđama i radno odijelo.....
I meni ali zato sto radim od kuce pa mi je mrsko presvuci se :p
mali_balon

#3580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

A dupla dnevnica od 200 eura i prekovremeni se kamaraju....valja za antalije skupiti....nemoj se vruc vode napit..
skafiskafsnjak

#3581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Bodkin wrote: 10/01/2023 10:12

I meni ali zato sto radim od kuce pa mi je mrsko presvuci se :p
Ne valja u pidjami citav dan ba :D
skafiskafsnjak

#3582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

mali_balon wrote: 10/01/2023 10:20

A dupla dnevnica od 200 eura i prekovremeni se kamaraju....valja za antalije skupiti....nemoj se vruc vode napit..
Ma kakva Antalija .... valja za struju i gas skupiti :D
madner

#3583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Ovi sto su otkrili da velike drzave imaju svoj interes zasto prave EU juce su najbolji. Do juce su mislili da je to merhamet i pokusaj da se pomogne istocnoj Evropi. :D
Didier

#3584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Računate li stanarinu u te troškove, ili samo uzimate ono što vam odgovara? :D :D :D

Računate li usluge, notara, opštinske marže, zubare, automehaničare itd.? Pa sve i da to radite nekad u Bosni, nekad ispadne plomba i dok si u Minhenu, pa moraš do zubara hitno :D
zposao

#3585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Ozimician wrote: 07/01/2023 19:51

Sigurnost u BiH je zadovoljavajuća - ako izuzmemo političku nesigurnost - ništa manja nego u Njemačkoj.
Pravna država - ima mnogo prostora za napredak.
DIgitalizacija - nije Njemačka mnogo odmakla od BiH, samo su time zakomplikovali situaciju, jbt ovdje u mojoj firmi u Njemačkoj još uvijek koriste Fax... zamisli xD
Čist vazduh - zavisi gdje živiš u BiH, ali nema pretjerano prostora za napredak - to je - što je
Dječiji doplatak je prošle godine u većini kantona usvojen mjesečno 1000KM prvih godinu dana - što je odličan potez.
U Njemačkoj je zakonski 20 dana plaćenog godišnjeg minimum, u BiH isto tako.
40 sati rada sedmično max - Iskreno više sam doživio u Njemačkoj da poslodavac očekuje da se radi prekovremeno - nego u BiH (barem ja lično

Gdje to u Njemačkoj ima da država kreditira stan nekome ?

Za sve ovo što si naveo ponovo se vraćamo na isto NOVAC - da država ima novca, vjeruj da bi uradila sve to, kao što je uradila sad sa ovim dječijim doplatkom od 1000KM mjesečno. Tek kad se finansijski dio ispuni, može se dalje pričati.
U kojim "većini kantona" ?
Jesi svjestan da na dobrom dijelu BiH nema nikakvih dječijih doplataka? Nisu svi iz države Sarajevo.

Kakve gluposti ti pišeš ...
Dope_Man

#3586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Dope_Man wrote: 10/01/2023 09:16 Naravno da svugdje ima raznih problema, i ljudi imaju licne. Ali ovdje govorimo o nekim objektivnim stvarima npr. cijena goriva.

Ako u BiH zaradjujes 2000 KM i placas gorivo 3KM/l to je 7.5% tvoje plate na rezervoar od 50l.
Ako u drzavi B imas 2000 EUR* i placas gorivo 1.70 EUR/L, to je 4.3% plate na isti rezervoar.

Dakle nema smisla da ja kukam nekome kako je moje gorivo od 3.40 KM skuplje od njegovog od 3 KM jer ja placam na kraju mjeseca manje za gorivo. I tako redom, za razne stvari na kraju mjeseca ja platim manje u procentima.

Ima tu i kategorija koje jesu stvarno skuplje, poput restoranskih izlazaka, al u globalu se ljudi zale jer im je to stil zivota, takmicenje u bijedi il sta vec.

* - generalno, ko zaradjuje u BiH X u KM, ce zaradjivati X+20-30% u EUR minimalno, tako da je razlika i veca, al sam stavio po 2000 zbog lakse usporedbe.
U pravu si. Ali u isto vrijeme neko ko je placao 2% na rezervoar i sad placa 4% osjeca da je to problem.

Generalno ljudi osjecaju poskupljenje svugdje. A ima i toga da kroz te zalbe vole malo da se pohvale. A i to da ljudi dole misle da je gore sve sjajno. A i da gore misle da samim tim sto su otisli znaju sve bolje od ovih dole. Svega tu ima :D
Ma ima svega, al me bas nerviralo kad sam bio u BiH pa neko kaze "eh rodjo, kod vas dzabaluka sve, kod nas ne mores kraj s krajem sastavit".. a cini mi se nervira me jos vise sad kad sam s druge strane i znam iz prve ruke.
mali_balon

#3587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

skafiskafsnjak wrote: 10/01/2023 10:23
mali_balon wrote: 10/01/2023 10:20
Ma kakva Antalija .... valja za struju i gas skupiti :D
E jbga onda se vrati ako je dotle doslo....onda ovdje uzivaj u bijedi makar si i svom na svom
mali_balon

#3588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Didier wrote: 10/01/2023 10:29 Računate li stanarinu u te troškove, ili samo uzimate ono što vam odgovara? :D :D :D

Računate li usluge, notara, opštinske marže, zubare, automehaničare itd.? Pa sve i da to radite nekad u Bosni, nekad ispadne plomba i dok si u Minhenu, pa moraš do zubara hitno :D
Pa trpis do Bosne.....logicno...eto te za 6h....a ako je dobar zubar nece ispasti....ja jos uvijek imam plombu iz 1986
Bodkin

#3589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Didier wrote: 10/01/2023 10:29 Računate li stanarinu u te troškove, ili samo uzimate ono što vam odgovara? :D :D :D

Da
ucenik1234

#3590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ucenik1234 »

Tacno, samo bih ja opet ponovio kiriju (miete), odnosno da li imas rijeseno stambeno pitanje ovdje, jer vani odbij od plate kiriju pa od tog neto iznosa racunaj procente (pod uslovom da ovdje imas rijeseno stambeno)
Dope_Man

#3591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

ucenik1234 wrote: 10/01/2023 11:09

Tacno, samo bih ja opet ponovio kiriju (miete), odnosno da li imas rijeseno stambeno pitanje ovdje, jer vani odbij od plate kiriju pa od tog neto iznosa racunaj procente (pod uslovom da ovdje imas rijeseno stambeno)
Naravno, i to ulazi u kalkulaciju. Ovdje govormo o onima sto se zale i kukaju, takvi obicno ne spominju kiriju vec na svakodnevne stvari gledaju, kako je jeftiniji hljeb i gorivo u BiH u apsolutnom iznosu. I to su uglavnom (medju onima koje ja znam) stariji koji su vani vec 20+ godina, i imaju rijeseno stambeno pitanje pa kukaju dok svako ljeto renoviraju kucu u BiH u kojoj provedu 15-20 dana godisnje.

A novi naravno da ce uvijek imati zavalu za kiriju, e sad kolika i da li sve vrijedi, to je druga prica od ovog i to je do pojedinca. Meni je dodatni trosak koji nisam imao u BiH, i prostom matematikom vjerovatno bih bio malo ispod sa dolaskom ovdje. Neko drugi, ko vec renta i u BiH, ce vrlo vjerovatno biti u plusu svakako.
Al nije zivot samo prihod i rashod, ima nesto i u drugim faktorima gdje prihod i rashod postanu manje bitni, pogotovo ako vec prelazis granicu onog sto je stvarno potrebno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup:

Odlicno receno/sazeto
skafiskafsnjak

#3593 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

_BataZiv_0809 wrote: 10/01/2023 12:01
:thumbup:

Odlicno receno/sazeto
Naravno da je poskupilo.... neki dan mi dolazi, struja sa 27 cent na 57 cent. Znaci vise od 100%. O hrani sada ne pricam .... vise i ne gledam , kupujem sta mi treba. Bolje se ne opterecivati.
sabanss

#3594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Nego jedno pitanje momci koji ste u DE. Jel' ovo istina da su nameti na platu smanjeni cca. 10% Bar toliko vidim na ovim tax kalkulatorima.
PaulTracy

#3595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

madner wrote: 10/01/2023 10:25 Ovi sto su otkrili da velike drzave imaju svoj interes zasto prave EU juce su najbolji. Do juce su mislili da je to merhamet i pokusaj da se pomogne istocnoj Evropi. :D
To je veoma prosta politika.
Ja sam 2m i 110kg. Ti si 182cm i 85kg.
Svjestan sam da sam puno veći, teži i jači od tebe, zovem te i mamim u ring jer znam da ću da te prebijem, premalen si da mi naudiš.
Isto tako Njemačka (uzimam nju uglavnom kao primjer jer je najveća i ekonomski najjača država EU) zna da je jedna od najrazvijenijih država svijeta, da države poput Slovačke,Mađarske ili Hrvatske nemaju ekonomiju koja će da naudi njemačkoj ekonomiji.
Neće inženjer iz Siemensa koji ima plaću 10 000€ bruto otić da radi u Končar za 2500€ bruto, neće Saponia Osijek/Faks uzet dio tržišta Henkelu/Persilu, neće Konzum doć na njemačko tržište jer nema šanse protiv Aldia, Lidla, Netta..., neće Hrvatski Telekom preuzet Njemački Telekom koji je 50x veći od njega.
Ali će inženjer iz Končara da ode u Siemens a navedene njemačke kompanije da POJEDU navedene hrvatske kompanije.
I zato se Švabo zalaže za slobodno tržište, kretanje radne snage, roba i usluga...
Narod ko narod, gleda svoj interes, članstvo u EU mu daje mogućnost da ode da šljaka na zapadu,ne zanima ga to što su mu državu preuzimaju Nijemci, Italijani i Austrijanci, on navija za EU.
ucenik1234

#3596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ucenik1234 »

Ozimician wrote: 09/01/2023 23:41
ucenik1234 wrote: 09/01/2023 23:21

I kakve si neugodnosti dozivio?
Ma nisu neugodnosti, nego "poslovna diskriminacija", vjerovatno i korupcija - u suštini koliko god daš dobru ponudu i budeš kvalitetniji - prije će odabrati "nekog svog" nego od tebe kupiti nešto. Plaćanje je isto tako bilo haos, tako da se ova moja ex-firma brzo povukla.

Da će tebi neko prosipati nacionalizam na takvom nivou - neće sigurno.

Ali u suštini ti si njima dobar dok ti od njih kupuješ i kod njih svoje pare trošiš - kad treba ti da zaradiš, onda će uvijek izabrati nekog svog.

Da se ne lažemo, ista iskustva sam imao i sa Turcima.

Također, pitaj svaku našu firmu koja je pokušala da uđe na tržište Srbije kako se provela. Dok njihove firme operiraju u BiH kao po svom... itd.

To su individualna iskustva rekao bih. Ja radim u regionalnoj kompaniji koja je pristutna, izmadju ostalog, i u Srbiji. Sa ljudima iz Srbije imamo super saradnju i sve se prije dogovorimo (isto i za Hr) nego sa nasim ljudima po Hercegovini ili RS.

Tako da sve zavisi od slučaja do slučaja. Ali vjerujem da ako se covjek normalno ponasa, i nije nacionalni ekstremista, da nece nigdje problema nicim izazvanih imati.
moonca

#3597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

U vechini slychajeva je 'problem.

.. moguche, bavljenjem stocharstva nije problem, voditi taj bizis, dobiti dozvole ako sta treba .... ali otkup proizvoda je .... upitan... :wink:
aston_martin

#3598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

nneke firme obezbijede smjestaj.
zposao

#3599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Dope_Man wrote: 08/01/2023 12:05
ucenik1234 wrote: 08/01/2023 11:28 Imam rodbine po Austriji i svi su mi rekli da se vise isplatilo zakljucit ugovor za stan prije 5g. nego sad, sad je katastrofa sa novim ugovorima. A ista ta rodbina na jos boljim lokacijama placa 500-600 eur po starim ugovorima (to su vec uslovi po kojima bih digao sidro).
Ovo je tacno, prvenstveno sad iz prosle godine ova kriza sa strujom i plinom je dovela do veliko skoka tog finalnog iznisa krije + troskova. Al nije bas da samcu treba 1000. Da sam sam, hladno bih prosao sa 500-600 i to lijep stancic da izaberem. Sad, sa zenom, gdje gledamo da bude min 1, a po mogucnosti 2 spavace, tu vec govorimo oko 1000 u bilo kojem vecem gradu.

Al evo jaranica i muz su nedavno u malom gradu u Njemackoj, skoro na granici sa Svicom, nasli za 750 sprat kuce.
Ja imam drugačije informacije. Poznanik sa suprugom i malim djetetom otišao i uzeo stan od 60 kvadrata u najam za 600 eura.

Nije 60 kvadrata malo za njih. Ni blizu tim ciframa kojim vi baratate
mali_balon

#3600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Sretno

Prilika koju ne smijete propustiti: Zaposlite se na aerodromu u Münchenu

Kompanija AeroGround Flughafen München traži radnike/ce iz BiH na više pozicija, a osim traženih kvalifikacija, poželjno je poznavanje osnova njemačkog jezika (nije uslov) - certifikat nije potreban.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Danima otvorenih vrata 3. i 4. februara u sarajevskom hotelu Hills sa početkom u 9 sati, a za zainteresirane osiguran je prevoz iz Banja Luke, Tuzle i Mostara uz obaveznu prijavu na e-mail: [email protected]. Na Danima otvorenih vrata imat ćete priliku upoznati se sa kulturom kompanije kroz prezentacije i iskustva zaposlenih te ćete imati priliku dodatno se informisati o otvorenim radnim pozicijama.

Prezentacije će biti održane u terminima 9, 11, 13 i 16 sati, a nakon svake prezentacije, zainteresirani kandidati će obaviti razgovor sa predstavnicima kompanije te će na licu mjesta moći aplicirati na željenu radnu poziciju.

Vaši glavni zadaci:
Utovar i istovar kolica i kontejnera za prtljagu
Prevoz lokalne i transferne prtljage
Prevoz prtljage te priprema i upravljanje vozilima i opremom potrebnom za opsluživanje
Aktivnosti na sučeljima prema središnjoj infrastrukturi
Utovar i istovar aviona prema uputama za utovar i uspostavljanje zemaljskog napajanja
Prevoz putnika i posade na njihove letove
Snabdijevanje aviona svježom vodom
Vaše kvalifikacije:
Fizička izdržljivost
Spremnost na rad u smjenama, uključujući nedjelje i državne praznike
Osnovne pojmove na njemačkom jeziku
Nema unosa o kažnjavanju u policijskoj evidenciji
Mi Vama nudimo:
Ugovor o radu na neodređeno vrijeme uz 30 dana godišnjeg odmora (uz petodnevnu radnu sedmicu)
Kolektivni tarifni ugovor
Godišnji plan radnih i slobodnih dana
Brojne dodatne pogodnosti, kao što su naknada za putne troškove, 13. plaća, penzioni plan kompanije
Podrška pri pronalasku smještaja uređenjem stambenog prostora u vlasništvu kompanije
Subvencija za obroke za sve kantine i restorane kompanije u kampusu
Osiguravanje parkirnih mjesta za zaposlenike, kao i povlašteni uvjeti u lokalnom javnom prevozu
Najam bicikla od strane poslodavca
O poslodavcu: Kompanija AeroGround Flughafen München GmbH je stopostotno investicijsko društvo kompanije Flughafen München GmbH i vodeća na tržištu u području usluga prihvata i otpreme na aerodromu München.

Oko 2.000 naših zaposlenika odgovorno je za neometan tok opsluživanja aviona, a s obzirom na to da na našem radnom mjestu ne postoje dva jednaka dana, aerodrom München smatramo najljepšim i najuzbudljivijim radnim okruženjem na svijetu.

Broj izvršilaca: 20
Datum objave: 10.01.2023.
Trajanje oglasa: 30 dana (ističe 09.02.2023.)

https://www.mojposao.ba/#!job;t=radnici ... p=1;page=1
Post Reply