Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#3551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Bodkin wrote: 09/01/2023 17:52
PaulTracy wrote: 09/01/2023 17:49

Pazi brata sa Index.hr 😀

""Ovi Nijemci su isisali svima mlade ljude i obrazovane ljude, u citavoj Srednjoj i Istocnoj Europi, da pune njima budzet i mirovinske fondove, gdje su ostavili spaljenu zemlju iza sebe, i samo sa starcima koje sada nema tko hraniti. Samo Grckoj su usisali 35 000 lijecnika i medicinskih sestara, i tako u citavoj Srednjoj i Istocnoj Europi. Svi se zale da nemaju vise skolovanih i obrazovanih strucnih ljudi, i da nemaju lijecnika, da im nema tko lijeciti narod. Cak iz Afrike isisvaju ljude, obrusila se tamo neka njihova ministrica, veli sto hoce ti Nijemci da svi rade za njih, isisavaju nam strucne ljude koji su Africi najpotrebniji, veli zena, obrusila se na tamo nekoj konferenciji, gdje sjedi publika ispred nje. Njihova je drzava kao crijevo Europe, samo zderu sve oko sebe, usisavaju sve sto valja svima""
Rekao bi covjek da bi te zemlje mozda trebale nesto napraviti da im ljudi ne odlaze? Cisto kao ideja
A fakat, ako ništa ovdje je BiH imala bolju startnu poziciju u odnosu na zapad. Ljudi znaju jezik, imaju rodbinu, prijatelje, kuću, imovinu. Trebalo im je samo da ih država ne tretira ko smeće. I uprkos tome zapad ih je uspio privući.

Za zamisliti se...

btw, za razmišljanje da je otišao ko je htio... Njemačka privredna komora bukvalno finansira određen broj škola u BiH i daje stipendije učenicima te posao nakon završetka školovanja. To za ovo da će proces usporiti. Hoće, ali kad bukvalno ne ostane niko radno sposoban.
skafiskafsnjak

#3552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

PaulTracy wrote: 09/01/2023 17:32
Rugafet wrote: 09/01/2023 17:26 Šta mislite koliko stanovnika će imati BiH D.O.O tamo nekad 2038 npr? Hajmo da vas vidim
Sigurno manje nego što će ovaj asocijalni čovjek sa ljiljanima na profilnoj imati poruka na Klix forumu.
Sto sam asocijalan ba? Mojne tako :shock:
PaulTracy

#3553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

sabanss wrote: 09/01/2023 17:58
Bodkin wrote: 09/01/2023 17:52

Rekao bi covjek da bi te zemlje mozda trebale nesto napraviti da im ljudi ne odlaze? Cisto kao ideja
A fakat, ako ništa ovdje je BiH imala bolju startnu poziciju u odnosu na zapad. Ljudi znaju jezik, imaju rodbinu, prijatelje, kuću, imovinu. Trebalo im je samo da ih država ne tretira ko smeće. I uprkos tome zapad ih je uspio privući.

Za zamisliti se...

btw, za razmišljanje da je otišao ko je htio... Njemačka privredna komora bukvalno finansira određen broj škola u BiH i daje stipendije učenicima te posao nakon završetka školovanja. To za ovo da će proces usporiti. Hoće, ali kad bukvalno ne ostane niko radno sposoban.
https://www.klix.ba/biznis/zeljeznicki- ... /220929077
Ali bukvalno pomjeraju granice, ovo je novi level kolonijalizma 😀 Odeš u stranu državu po djecu od 17g i odvedeš ih malo kod sebe, da ih namamiš da tu dođu radit.
sabanss

#3554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

PaulTracy wrote: 09/01/2023 18:25
sabanss wrote: 09/01/2023 17:58

Za zamisliti se...

https://www.klix.ba/biznis/zeljeznicki- ... /220929077
Ali bukvalno pomjeraju granice, ovo je novi level kolonijalizma 😀 Odeš u stranu državu po djecu od 17g i odvedeš ih malo kod sebe, da ih namamiš da tu dođu radit.
Obrati pažnju na prvi pasus. To nekako svi preskočite. Ovdje se bukvalno radi o napuštanju broda koji tone.
skafiskafsnjak

#3555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

"Kompanija trenutno ima u planu pokretanje samostalne firme u Bosni i Hercegovini sa ciljem ulaska na tržište zemalja na prostoru država Balkana, zapošljavajući time radnu snagu iz Bosne i Hercegovine i regiona raspoređujući po gradilištima shodno ukazanim potrebama."
caros

#3556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by caros »

Otišli ste i sjajno vam je, a perete ovdje na forumu 24 sata svaki dan. Ironije li?
tindbe

#3557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tindbe »

Fala bogu ode rodbina iz ojrope nazad.
Već mi ih pun k... i njihovih žalopojki kako je život tamo težak, ne uštedi se, ne može se više tako. Ljudi samo o nekoj teškoj finansijskoj situaciji pričaju otkako su tamo. Kolko im stan košta, kolko nove gume, kolko registracija, kolko patike, vrtić... Dođe mi da im počnem davat po cvaju da odjebu samo više.
moonca

#3558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

:dajba: hvale. se da to sve mogu.. :wink:
skafiskafsnjak

#3559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Koji seljakluk .... u BiH se et auto ne registruje, ne mijenjaju se gume , patike itd
Rugafet

#3560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

caros wrote: 09/01/2023 18:36 Otišli ste i sjajno vam je, a perete ovdje na forumu 24 sata svaki dan. Ironije li?
Ma de ba pusti ih, ne zaslužuju komentar…Haj sto su otišli nego još i pišu tu po forumu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

tindbe wrote: 09/01/2023 18:57 Fala bogu ode rodbina iz ojrope nazad.
Već mi ih pun k... i njihovih žalopojki kako je život tamo težak, ne uštedi se, ne može se više tako. Ljudi samo o nekoj teškoj finansijskoj situaciji pričaju otkako su tamo. Kolko im stan košta, kolko nove gume, kolko registracija, kolko patike, vrtić... Dođe mi da im počnem davat po cvaju da odjebu samo više.
Daj mi na ler, vratit ću ti tebre :zekzek:
doboj71

#3562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 17:04
Rugafet wrote: 09/01/2023 16:47 Jbg tako ti je to u Amerikama, evo dok ovdje razni stručnjaci i lingvisti mlate iz šupljeg u prazno ja pogodio poslić od cca tri-četiri sata, zarada $250 :-D pa ko je ne bi volio
Malo je ... dole se sad vise obrce
Da ne radis neki HVAC?
ucenik1234

#3563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ucenik1234 »

Ozimician wrote: 08/01/2023 16:18
Javier Pena wrote: 08/01/2023 15:42

Jesi li bio kad u Bgu, živio pa tako pričaš?
Jesam ja bio - super je kad im dođeš i trošiš pare, kad ideš u restorane, kafiće, klubove, kafane, shopping. Svi te maksimalno gotive i poštuju.

Kad se nađeš u obrnutoj situaciji, da ti tamo treba da zaradiš pare - e okrene se ploča samo tako. Been there, done that.
Sta si radio tamo i koliko si dugo zivio u BG?
Ozimician

#3564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ucenik1234 wrote: 09/01/2023 21:40
Ozimician wrote: 08/01/2023 16:18

Jesam ja bio - super je kad im dođeš i trošiš pare, kad ideš u restorane, kafiće, klubove, kafane, shopping. Svi te maksimalno gotive i poštuju.

Kad se nađeš u obrnutoj situaciji, da ti tamo treba da zaradiš pare - e okrene se ploča samo tako. Been there, done that.
Živio sam malo više od godinu dana, radio kao inženjer održavanja (mašinsko i srodno) u predstavništvu jedne regionalne (HR) firme. Nije bilo klasično življenje, firma mi je obezbjeđivala smještaj, a posao je bio od firme do firme - na točkovima.
ibizza

#3565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 19:50 Koji seljakluk .... u BiH se et auto ne registruje, ne mijenjaju se gume , patike itd
Druze, ti bas imas problem da prihvatis neke cinjenice- tacno je da samo kukaju kako moraju sve gore nabrojano, non stop se o tome prica i o cijenama, vise su optereceni nego mi ovdje.

Pratim tvoje pisanje, bilo ko da napise nesto negativno za Njemacku, ti se javis, opsuti se, ima i Njemacka mnogo minusa, ali daleko manje nego naša BiH, ali isto tako, pokusaj shvatiti da i ovdje ima ljudi koji rade normalne poslove, imaju 4-5 hiljada primanja u kuci i da imaju kvalitetniji zivot nego 70% raje koja je gore otisla u posljednjih 5-6 godina.
ucenik1234

#3566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ucenik1234 »

Ozimician wrote: 09/01/2023 22:18
ucenik1234 wrote: 09/01/2023 21:40

Živio sam malo više od godinu dana, radio kao inženjer održavanja (mašinsko i srodno) u predstavništvu jedne regionalne (HR) firme. Nije bilo klasično življenje, firma mi je obezbjeđivala smještaj, a posao je bio od firme do firme - na točkovima.
I kakve si neugodnosti dozivio?
Ozimician

#3567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ucenik1234 wrote: 09/01/2023 23:21
Ozimician wrote: 09/01/2023 22:18

Ma nisu neugodnosti, nego "poslovna diskriminacija", vjerovatno i korupcija - u suštini koliko god daš dobru ponudu i budeš kvalitetniji - prije će odabrati "nekog svog" nego od tebe kupiti nešto. Plaćanje je isto tako bilo haos, tako da se ova moja ex-firma brzo povukla.

Da će tebi neko prosipati nacionalizam na takvom nivou - neće sigurno.

Ali u suštini ti si njima dobar dok ti od njih kupuješ i kod njih svoje pare trošiš - kad treba ti da zaradiš, onda će uvijek izabrati nekog svog.

Da se ne lažemo, ista iskustva sam imao i sa Turcima.

Također, pitaj svaku našu firmu koja je pokušala da uđe na tržište Srbije kako se provela. Dok njihove firme operiraju u BiH kao po svom... itd.
Didier

#3568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 09/01/2023 23:41
ucenik1234 wrote: 09/01/2023 23:21

Ma nisu neugodnosti, nego "poslovna diskriminacija", vjerovatno i korupcija - u suštini koliko god daš dobru ponudu i budeš kvalitetniji - prije će odabrati "nekog svog" nego od tebe kupiti nešto. Plaćanje je isto tako bilo haos, tako da se ova moja ex-firma brzo povukla.

Da će tebi neko prosipati nacionalizam na takvom nivou - neće sigurno.

Ali u suštini ti si njima dobar dok ti od njih kupuješ i kod njih svoje pare trošiš - kad treba ti da zaradiš, onda će uvijek izabrati nekog svog.

Da se ne lažemo, ista iskustva sam imao i sa Turcima.

Također, pitaj svaku našu firmu koja je pokušala da uđe na tržište Srbije kako se provela. Dok njihove firme operiraju u BiH kao po svom... itd.
Meni je ovo isto pričao i Srbin od kog sam kupio stan na Dobrinji. Ima veliku građevinsku firmu, bavi se svim i svačim, ali u Srbiji je on Bosančeros, i bukvalno ne može prismrditi. Kaže lakše mu je graditi u Starom Gradu koji je planeta za sebe nego u jebenom Čačku ili Vranju, a o Beogradu da ne pričamo.
skafiskafsnjak

#3569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

ibizza wrote: 09/01/2023 22:39
skafiskafsnjak wrote: 09/01/2023 19:50 Koji seljakluk .... u BiH se et auto ne registruje, ne mijenjaju se gume , patike itd
Druze, ti bas imas problem da prihvatis neke cinjenice- tacno je da samo kukaju kako moraju sve gore nabrojano, non stop se o tome prica i o cijenama, vise su optereceni nego mi ovdje.

Pratim tvoje pisanje, bilo ko da napise nesto negativno za Njemacku, ti se javis, opsuti se, ima i Njemacka mnogo minusa, ali daleko manje nego naša BiH, ali isto tako, pokusaj shvatiti da i ovdje ima ljudi koji rade normalne poslove, imaju 4-5 hiljada primanja u kuci i da imaju kvalitetniji zivot nego 70% raje koja je gore otisla u posljednjih 5-6 godina.
Ne kontam, kakve veze ima to sa citiranim postom?

Naravno da ima minusa , jel to kazem da je savrsena ? Da, ima ljudi koji bolje zive nego cu ja ili neki Svabo ikad u Njemackoj. Nego cesto kazem kako se upravo takvi ljudi uzimaju za primjer .... a to ne ide tako jer je vise onih koji nemaju takva primanja i koji ne zive tako dobro :thumbup:

Jbg ima u Njemackoj ljudi koji imaju kvalitetniji zivot nego 70% ljudi svijeta .... ali me ne zanimaju i necu ih nikada uzeti kao primjer necega.
Dope_Man

#3570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

ibizza wrote: 09/01/2023 22:39
To je malo mentalitet balkanca da stalno kuka, a vjerovatno i malo pokusaj izjednacavanja, jer iz nekog razloga mi volimo da se izjednacimo u bijedi, cak i da se takmicimo ko ce izgledati bijednije u prici.

Ja sa takvima po kratkom postupku - ne gledaj neto cifre pretvorene u KM vec mi reci koliki % tvoje plate ide na X. I to je sve, to je jedina mjera koja kaze je li ti teze nego meni pokriti troskove. Obicno se usute.

Inace jaran nedavno bio u Svedskoj kod neke familije, ljudi imaju svoju kucu, stan kupljen kcerci i jos jedan hoce da uzmu.. i lik jedva izdrzao da im ne hebe sve po spisku koliko su mu kukali kako je tesko, nema se i mora se raditi mimo posla.. :lol:
skafiskafsnjak

#3571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

To su oni sto su prije otisli jer prije je i bolje bilo.

@Dope_Man
Jel im ostavio stoju bar kad je kreno :D
Dope_Man

#3572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

skafiskafsnjak wrote: 10/01/2023 08:30 Jel im ostavio stoju bar kad je kreno :D
Zgadili mu toliko da je nakon te posjete (koja je u neku ruku bila i izvidnica) odlucio da njegove oci vise Skandinavije vidjet nece :lol:
skafiskafsnjak

#3573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Dope_Man wrote: 10/01/2023 08:42
skafiskafsnjak wrote: 10/01/2023 08:30 Jel im ostavio stoju bar kad je kreno :D
Zgadili mu toliko da je nakon te posjete (koja je u neku ruku bila i izvidnica) odlucio da njegove oci vise Skandinavije vidjet nece :lol:
:lol: :lol:

A stvarno je to istina ... i nisu mi ljudi jasni. Kao da ce manje njima biti ako mi dodjemo :roll:

Al jbg mnogi se zaduze pa mu ne valja nista .... pa moras li voziti auto od 50k eura :-)
Bodkin

#3574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Opet ponavljam, jedni druge ne razumiju. Naravno da ce se svako zaliti na svoj svijet. Ti ljudi gore zive svoje probleme. Vrci je problem sto nema empatije generalno. Ono isto da je ljudima drago sto ovi sto idu imaju probleme
Dope_Man

#3575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Naravno da svugdje ima raznih problema, i ljudi imaju licne. Ali ovdje govorimo o nekim objektivnim stvarima npr. cijena goriva.

Ako u BiH zaradjujes 2000 KM i placas gorivo 3KM/l to je 7.5% tvoje plate na rezervoar od 50l.
Ako u drzavi B imas 2000 EUR* i placas gorivo 1.70 EUR/L, to je 4.3% plate na isti rezervoar.

Dakle nema smisla da ja kukam nekome kako je moje gorivo od 3.40 KM skuplje od njegovog od 3 KM jer ja placam na kraju mjeseca manje za gorivo. I tako redom, za razne stvari na kraju mjeseca ja platim manje u procentima.

Ima tu i kategorija koje jesu stvarno skuplje, poput restoranskih izlazaka, al u globalu se ljudi zale jer im je to stil zivota, takmicenje u bijedi il sta vec.

* - generalno, ko zaradjuje u BiH X u KM, ce zaradjivati X+20-30% u EUR minimalno, tako da je razlika i veca, al sam stavio po 2000 zbog lakse usporedbe.
Post Reply