Ozimician wrote: ↑07/01/2023 19:51
elcaliente wrote: ↑07/01/2023 19:44
Sigurnost, pravna drzava, digitalizcija, cist vazduh, autoput, zeljeznica, porezna reforma, povecanje djecijeg doplatka, bolji zakon o radu npr 30 dana placenog godisnjeg, 40
sati rada sedmicno max i stanogradnja socijalna tako i za mlade.
Neko mlad koji npr u Zenici, ima platu 1500KM, djecji doplatak 500 KM i dvosoban stan koji mu drzava kreditira ne bi se odlucio da ide u Njemacku. Jer mu je dobar standard i u BiH.
BiH da je htjela mogla je to uraditi ali nema volje.
Sigurnost u BiH je zadovoljavajuća - ako izuzmemo političku nesigurnost - ništa manja nego u Njemačkoj.
Pravna država - ima mnogo prostora za napredak.
DIgitalizacija - nije Njemačka mnogo odmakla od BiH, samo su time zakomplikovali situaciju, jbt ovdje u mojoj firmi u Njemačkoj još uvijek koriste Fax... zamisli xD
Čist vazduh - zavisi gdje živiš u BiH, ali nema pretjerano prostora za napredak - to je - što je
Dječiji doplatak je prošle godine u većini kantona usvojen mjesečno 1000KM prvih godinu dana - što je odličan potez.
U Njemačkoj je zakonski 20 dana plaćenog godišnjeg minimum, u BiH isto tako.
40 sati rada sedmično max - Iskreno više sam doživio u Njemačkoj da poslodavac očekuje da se radi prekovremeno - nego u BiH (barem ja lično
Gdje to u Njemačkoj ima da država kreditira stan nekome ?
Za sve ovo što si naveo ponovo se vraćamo na isto NOVAC - da država ima novca, vjeruj da bi uradila sve to, kao što je uradila sad sa ovim dječijim doplatkom od 1000KM mjesečno. Tek kad se finansijski dio ispuni, može se dalje pričati.
Sta je zadovoljavajuce? To sto svaki dan neko poziva na rat? To sto su kockaste glave glavne baje po gradovima, pogledaj saobracaj svaki dan neko pogine.
Pravna drzava ne postoji.
Digitalizacija, za odlazak u javni WC ti treba CIPS, otivoris pastetu izleti frajer i kaze a imas li CIPS.
Ja prijavio rodjenje djece, dobio Kindergeld, dobili Elterngeld iz kuce nisam izasao, sve preko kompjutera.
U Bosni ti traze da ovjeris kopiju, ides na neki salter, cekas u redu da bi ti neka baba udarila pecat ali prije toga platis taksu za pecat.
Kupio kartu za Talgo voz online, dodjes na stanicu moras stati u red na salteri da frajer rucno ispise kartu.
Zrak u Sarajevu, Zenici,Tuzli rezes nozem zimi.
Cevabdzije bez ikakvih filtera u centru grada ispustaju dim u zrak.
Drugo je raditi prekovremeno ako zelis a drugo je kada ti neko da samo jedan dan slobodno sedmicno po zakonu.
Nije djeciji doplatak u vecini BiH 1000 km to je velika neistina.
Drzava ima novca na bacanje ali ne ulaze gdje treba jer ih zaboli ona stvar.
Njemacka ima socijalnu stanogradnju preko genossenschaften a i gradovi prave socijalne stanove.
BiH ako zeli da zadrzi mlade mora da ponudi puno vise.
Dzaba pises nebuloze kada te realnost dementuje na svakom koraku.
Iz Bosne nije odlazak nego egzodus, drzava to podrzava i ocigledno je da ce doci do smanjenja ekonomije jer nema konzumenata. Ali to opet nekome kao Fadilu Novalicu odgovara jer niti misli tako daleko niti je njegov problem.
Ne bi me iznenadilo da su dobili neke novce od Njemacke jer takva apatija prema tom problemu je u normalnoj zemlji nezamisliva.