Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
meridiyan

#70651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

animus wrote: 29/12/2022 23:42 Kreteni da su imali mozga su mogli reci da nije problem da taj ministar bude iz SNSD-a ali da ne može biti Bošnjak nego da se izjasni kao ostali. Jedino je problem što Forto hoce da bude ministar ali nece da se izjasni kao Bošnjak a moraju tri člana VM biti Bošnjaci.
Sulic bi u ovom slucaju bio tas na vagi i državna vlast bila bi prvi put nakon Daytona, u potpunosti u rukama srpsko-hrvatskog saveza.
Jedini nacin da se to spriječi, jeste uskraćivanje podrške sazivu u kojem se nalazi Denis Šulić.
Novak20

#70652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

meridiyan wrote: 29/12/2022 23:34
Novak20 wrote: 29/12/2022 22:18

Točno je da VM ima 9 ministarstava + predsjedavajući. Ovaj put mislim da je učinjen presedan. HDZ/HNS "odrekao" jednog ministarstva jer ima Predsjedavajuću + 2 ministra što mu uz ona tri iz SNSD daje dodatno obezbjeđenje. Preostalih 7 ministarstava popunjavaju 3 Srbina, 3 Bošnjaka i jedan Ostali iz Osmorke što je novina. Zbog toga je u bošnjačkoj kvoti Bošnjak iz RS.

Uglavnom, mislim da su se sve tri strane rasporedile i osigurale na sasvim logičan način i da niti jedna ne može zeznuti drugu, a svaka od njih može blokirati one druge na osnovu prisustva samo 2 ministra iz bhs kvota.

Nadam se da će zbog toga rad ovog VM biti puno uspješniji od prethodnog.
Sta kazes na ovo?

Npr. B. Krišto kao nova predsjedavajuća Vijeća ministara, predloži donošenje neke odluke, i nakon što za nju glasaju 3 hrvatska, 3 srpska i 1 bošnjački (Šulić) ministar, odluka će biti usvojena!
To što će 3 ministra Osmorke biti protiv, ni na koji način neće utjecati na ishod.

Image
:lol:

Upravo to htjedoh da zalijepim kada me ti preduhitri.

Da bi prozreli "naše" političare trebamo imati znanje ovog kompliciranog sistema. U pravu si za ovo što pišeš ali na isti način Osmorka može postaviti za ministra "svog" Srbina ili Hrvata iz F BiH što bi moglo onemogućiti blokade u odlučivanju.

Trenutno VM nije formirano tako da su ovo nagađanja, a možda svi igraju po nekom diktatu sa strane gdje bi ovi ministri trebali snositi teret promjena kada su u pitanju škakljive stvari koje se ne rješavaju skoro trideset godina.
Leverage

#70653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Ovo je fenomenalno. Izmisliš priču i onda na osnovu svoje izmišljene priče napadaš političkog protivnika.

Klix "iz pouzdanih izvora saznaje" da će Šulić biti ministar, a onda pola sata kasnije Faktor "nepristrasno analizira" ovu veliku grešku Osmorke :lol:

I, naravno, tu su i vjerni SDA botovi da rašire priču na forumima, portalima i društvenim mrežama.
palermo

#70654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Novak20 wrote: 29/12/2022 23:47
meridiyan wrote: 29/12/2022 23:34

Sta kazes na ovo?

Npr. B. Krišto kao nova predsjedavajuća Vijeća ministara, predloži donošenje neke odluke, i nakon što za nju glasaju 3 hrvatska, 3 srpska i 1 bošnjački (Šulić) ministar, odluka će biti usvojena!
To što će 3 ministra Osmorke biti protiv, ni na koji način neće utjecati na ishod.

Image

Da bi prozreli "naše" političare trebamo imati znanje ovog kompliciranog sistema. U pravu si za ovo što pišeš ali na isti način Osmorka može postaviti za ministra "svog" Srbina ili Hrvata iz F BiH što bi moglo onemogućiti blokade u odlučivanju.

Trenutno VM nije formirano tako da su ovo nagađanja, a možda svi igraju po nekom diktatu sa strane gdje bi ovi ministri trebali snositi teret promjena kada su u pitanju škakljive stvari koje se ne rješavaju skoro trideset godina.
Kako moze postaviti ? Ako moze ,sto nije ? I ne postoje " ovi"inistri koji ce nositi teret promjene, postoji ovaj ministar, clan SNSD- a koji je dio bosnjacke kvotw
sajber87

#70655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

velikonja wrote: 29/12/2022 20:56
sajber87 wrote: 29/12/2022 20:52
:lol: Necu se valjati sa tobom u blatu, evo recimo da preformulisemo ako je doslo do kupovine, pitanje ostaje isto za smitove izmjene
pa jebi ga drug, ti sam istices manjkavost smitove odluke u tom pogledu

meni je najveca manjkavost npr dvostruki arsini, odnosno uzimanje razlicitih parametara prilikom formiranja odredjenih tijela
gdje hrv pase popis iz 2013, taj se primjenjuje, gdje istim pase onaj iz 1991, e tu je taj u primjeni
Tesko je evropskim demokratama shvatiti da postoji kupovina poslanika. A sto se tice smitovih izmjena shvatice se za par godina koliko je dobru stvar napravio kad se slegne sva ova lazna halabuka oko njegovih odluka.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#70656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

animus wrote: 29/12/2022 23:23
Chmoljo wrote: 29/12/2022 23:00

Na osnovu toga kako je izjebao neprejebive SDAovce u najlukrativnijem kantonu.
Dao si jedan odgovor a pitanja bilo malo više. Ok, vjerojatno nemaš odgovor na ostala.
Izjebat SDAovce na kantonalnom nivou nije bio neki zahtjevan zadatak. Pogotovo kada vecina SDA zastupnika napusti SDA i predje u NiP ili ostale stranke. Ostao Dević koji je seoski kabadahija i kojem nije mjesto ni u mjesnoj zajednici. Zahiragić došao kao zamjena a lik je tipicni mahalac koji se malo izdigao pa zavrsio fakultet. Koga je još izjebao a da nije otišao za njim u vlast.
Slažem se da je Dino dobar za te lokalne talove ali za državni nivo je tanak ko list papira.
Ne, nego mi se da naklapati oko stvari koje su u futuru, zasnovane na panici uhljebljenih kojima izmice lagodna egzistencija.

Da ponovim opet, ako smo se doveli na rub ponora da imenivanje jednog ministra i par dodikkvih manevara dovodi u pitanje cijelu drzavu, gdje ste bili prije? I svakako onda imamo vecih problema od Elmedinove tankoce.

Jesam li optimistican? Nisam. Bitnije je nasem narodu sad i odmah, nego dugorocno. Da sve ovo desava sa SDA, ne bi panike bilo ni upola ovoliko. Ne kazem tebi da si SDA ni bilo kome odredjenom na forumu, ali vise je nego ocito da se ova prica uvijek dovodi do usijanja kada su licni interesi u pitanju. Kakva drzava ba vise, meni jednostavno ne moze pod kozu tolika kolicina licemjerja i lazi.

Danima se ovdje okupljaju zeljkove cirlidersice kao da je lik jebeni Ben Gurion, a bilo mu mrsko dizati ruku u parlamentu. Najvise zakonodavnom tijelu u drzavi. Toliko drzavotvornom djelovanju.

Eto takvi su valjda malo deblji od papira. Obraz im sigurno jeste.

Kakva drzava, kakve trice i kucine. Ovdje je prvo panika jer "nema jedinstva ko u hrvatskom i srpskom korpusu". A drzava moze a i ne mora. Hiljadu puta dokazali.

Nek ovi sada dokazuju nesto drugo ako znaju. Ako ne znaju, nek lete. Ali sva atmosfera nije hendikep od 0:1, nego 0:10.

Ako se ne udje u NATO za par godina, bice neuspjeh.
meridiyan

#70657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Leverage wrote: 29/12/2022 23:51 Ovo je fenomenalno. Izmisliš priču i onda na osnovu svoje izmišljene priče napadaš političkog protivnika.

Klix "iz pouzdanih izvora saznaje" da će Šulić biti ministar, a onda pola sata kasnije Faktor "nepristrasno analizira" ovu veliku grešku Osmorke :lol:

I, naravno, tu su i vjerni SDA botovi da rašire priču na forumima, portalima i društvenim mrežama.
Prije bi rekao da je klix "slozio" pricu po "dobro obavjestenim" :D Dodikovim portalom

https://srpskainfo.com/nesic-ministar-b ... ska-prava/
sajber87

#70658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

kakabanja213 wrote: 29/12/2022 21:13
A_A_AKCIJA wrote: 29/12/2022 21:08

Sve su to miševi mekinjaši.

Malo ih fata panika od gubitka budžeta, ali proći će to brzo.

SDA se svojski potrudila da osakati svoje strukture, nema tu niko sposoban, a kamoli za ove stvari. To su sve budžetske pijavice, a ovo je samo njihovo horsko skičanje.
Ma znam ja to ali ovi su u zadnjih 30 godona izdali sve sto se izdati moze, pokrali sve sto se pokrasti moze ali visiti po banderama i plivati po Bosni ce oni koji jos nisu ni formirali vlast. I to kaze legenda obicni narod ce ih vjesati. Jer su oni obicni nrod valjda a ne SDA.
Jasna je njihova zelja da bosnjaci zive u strahu i mrznji prema drugima dok istovremeno oni zajedno krse budzete namjestaju tendere prodaju tuzbe itd. Slobodan samostalan nezavistan obrazovan bosnjak njima je neprijatelj jer takav nikad nece podrzati njihovu pogubnu i sebicnu politiku prema bosni i bosnjacima
Novak20

#70659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

palermo wrote: 29/12/2022 23:54
Novak20 wrote: 29/12/2022 23:47

Kako moze postaviti ? Ako moze ,sto nije ? I ne postoje " ovi"inistri koji ce nositi teret promjene, postoji ovaj ministar, clan SNSD- a koji je dio bosnjacke kvotw
Jbg, ja ne vjerujem sve što pročitam u novinama.

Sumnjam da će Dodik dobiti četiri ministra. Prije će to imati Osmorka ali vidjeti ćemo uskoro.
Leverage

#70660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

meridiyan wrote: 30/12/2022 00:00
Leverage wrote: 29/12/2022 23:51 Ovo je fenomenalno. Izmisliš priču i onda na osnovu svoje izmišljene priče napadaš političkog protivnika.

Prije bi rekao da je klix "slozio" pricu po "dobro obavjestenim" :D Dodikovim portalom

Srpskainfo, 15:16 - 15:35
Odlično obaviješteni izvori Srpskainfo otkrivaju
Klix, 16:20
saznaje Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno iz pouzdanih izvora
Faktor, 17:16
Prepušta li "Osmorka" Dodiku i Čoviću odlučivanje u Vijeću ministara: Bošnjačka pozicija ide Šuliću iz SNSD-a?

Ukoliko "Osmorka" prepusti Miloradu Dodiku bošnjačku poziciju to znači da SNSD-ovci i HDZ-ovci u Vijeću ministara mogu odlučiti šta god žele i da će ministri iz "Osmorke" u narednom periodu u državnoj vladi biti puki statisti. Možda im to i odgovara?
Od "pouzdane" bombe na Dodikovom portalu do "Osmorki odgovara da budu puki statisti" na Bakirovom portalu - tačno dva sata.
Ricken

#70661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Vaya wrote: 29/12/2022 09:39 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bradara ... /221229011

Evo, jasan je stav HDZ po pitanju jucerasnjeg ppteza Dodika...

Kako to rade namazani Latini, 90% clanka suplja i filozofiranje, te onda tek u jednoj recenici, na kraju izjave se odaju i shvatis u kojem pravcu gone...
Tako da, u svakom slučaju mislim da se zakoni i oni koji tvrde da svu imovinu treba upisati na državu, da općine nisu država, a ja mislim da jesu, o tome bi se trebala provesti široku raspravu, kako riješiti pitanje tzv. državne imovine. Šta je sa restitucijom? Sa perspektivnom imovinom. Oni koji donose takve zakone očito imaju svoje razloge zašto ih donose. Ovdje imate retoriku koja se razvija do neslućenih razmjera, ne stignemo vidjeti ni šta piše u dokumentu, ali svi komentiramo", zaključila je Bradara.
Neka Dodiku prodje upisivanje imovine na entitet, slijedeci zahtjev HDZ-a ce biti upisivanje drzavne imovine na opcine i "zupanije", jer logicno, zar opcine i "zupanije" nisu drzava kako se pita Bradara u clanku?

Kako Latinka spominje neperspektivnu vojnu imovinu, citaj terminal Dretelj kod Capljine, gdje HDZ ima namjeru da pravi centar za svoj gasni operater i zbog toga uslovljavaju FBiH i zbog toga stoji u mjestu projekat juzne interkonekcije, jer ako Dodik dobije svoje gasovod, HDZ ce sve drzati u blokadi dok ne dobije svoj gasni operator...
Obala u Neumu uknjižena na općinu, a državno vlasništvo.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#70662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Leverage wrote: 30/12/2022 00:11
meridiyan wrote: 30/12/2022 00:00

Odlično obaviješteni izvori Srpskainfo otkrivaju
saznaje Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno iz pouzdanih izvora
Prepušta li "Osmorka" Dodiku i Čoviću odlučivanje u Vijeću ministara: Bošnjačka pozicija ide Šuliću iz SNSD-a?

Ukoliko "Osmorka" prepusti Miloradu Dodiku bošnjačku poziciju to znači da SNSD-ovci i HDZ-ovci u Vijeću ministara mogu odlučiti šta god žele i da će ministri iz "Osmorke" u narednom periodu u državnoj vladi biti puki statisti. Možda im to i odgovara?
Od "pouzdane" bombe na Dodikovom portalu do "Osmorki odgovara da budu puki statisti" na Bakirovom portalu - tačno dva sata.
I šta ako ipak bude?
Izdaja države, kako god okreneš u tom slučaju.
Leverage

#70663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

sehohari wrote: 30/12/2022 00:28
Leverage wrote: 30/12/2022 00:11

I šta ako ipak bude?
A šta ako ne bude?

Hoćeš li doći ovdje i reći da te sramota što si botovao za SDA?
Ricken

#70664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

animus wrote: 29/12/2022 23:42 Kreteni da su imali mozga su mogli reci da nije problem da taj ministar bude iz SNSD-a ali da ne može biti Bošnjak nego da se izjasni kao ostali. Jedino je problem što Forto hoce da bude ministar ali nece da se izjasni kao Bošnjak a moraju tri člana VM biti Bošnjaci.
Ne znam čemu panika, kad je koalicja programska, nema potrebe za blokadama, to su stranke koje su okupljene oko zajedničkih ciljeva na kojima združenim snagama rade. :D
PreWiBa

#70665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Leverage wrote: 30/12/2022 00:29
sehohari wrote: 30/12/2022 00:28

I šta ako ipak bude?
A šta ako ne bude?

Gdje sam rekao da će biti?
Rekao sam da bi bila izdaja ako tako bude, AKO.
Slažeš li se sada s tim ili ne?
Leverage

#70666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

sehohari wrote: 30/12/2022 00:31
Leverage wrote: 30/12/2022 00:29
A šta ako ne bude?

Zašto razgovaramo o scenariju "šta ako bude"? Eto u gornjem postu sam objasnio kako se od strane SDA mdeija nameće narativ koji Osmorku konstantno gura u političku defanzivu.

Sama činjenica da ja tebi odgovorim na to hipotetičko pitanje znači da sam pristao na političku defanzivu. Ne pada mi na pamet da odgovaram na hipotetičke scenarije koje kreiraju SDA mediji, a ovdje potenciraju SDA botovi.
PreWiBa

#70667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Leverage wrote: 30/12/2022 00:35
sehohari wrote: 30/12/2022 00:31

Zašto razgovaramo o scenariju "šta ako bude"? Eto u gornjem postu sam objasnio kako se od strane SDA mdeija nameće narativ koji Osmorku konstantno gura u političku defanzivu.

Sama činjenica da ja tebi odgovorim na to hipotetičko pitanje znači da sam pristao na političku defanzivu. Ne pada mi na pamet da odgovaram na hipotetičke scenarije koje kreiraju SDA mediji, a ovdje potenciraju SDA botovi.
Ukratko:
Sada bježiš od odgovora zato što još ne znaš da li je istina. Ako bude, izmislit ćeš neki spin kako je to sve ustvari dobro.

Btw. čudno je da kao član SDP-a ovdje nekoga optužuješ za botovanje.
animus

#70668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by animus »

Pa ako je Forto ministar i ne izjašnjava se kao B onda je logika da ministar iz RS mora biti B da bi se ispunio uvjet trojnosti svake nacije. To mora biti tako.
Nije ovo za Sulica slucajno pušteno. Taj plan je postojao sigurno ali se nadam da sada nece biti ostvaren.
Nije državni nivo vlasti zajebancija i zato ljudi reaguju. Dosta ljudi ne razumije kako to funkcioniše i ko šta radi. Jednom kad se zezne nema popravnog. DIFovci to ne mogu skontati a od botova i ne ocekujem jer nemaju svoje mišljenje.
Ja prvi ne volim pisati po ovim nasim usranim politickim temama jer je ovo stanište raznih botova koji tu hljeb zaradjuju. Samo ovo eventualno imenovanje bi imalo dalekosežne posljedice koje mi izazivaju reakciju iako znam fa nece proci bez režanja botovske armije. Ipak je puno ugodnije pisati na temama Ukrajine ili fudbala. :lol:
Leverage

#70669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

sehohari wrote: 30/12/2022 00:38
Leverage wrote: 30/12/2022 00:35

Ukratko:
Sada bježiš od odgovora zato što još ne znaš da li je istina. Ako bude, izmislit ćeš neki spin kako je to sve ustvari dobro.

Pa ja sam doktorirao narativ i pseudologiku SDA botova, mene ne možete navući na tu idiotsku priču.

Nema s vama argumentovane rasprave, samo šutanje nogama.
PreWiBa

#70670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Leverage wrote: 30/12/2022 00:40

Ukratko:

Pa ja sam doktorirao narativ i pseudologiku SDA botova, mene ne možete navući na tu idiotsku priču.

Naravno da jesi, kad si i sam SDP bot.
Lako se prepoznajete valjda :thumbup:

- Lista gnjavator/-ica je ažurirana -
Leverage

#70671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

sehohari wrote: 30/12/2022 00:41

Naravno da jesi, kad si i sam SDP bot.
Lako se prepoznajete valjda :thumbup:
Najviše volim kad ljudi sebe oslovljavaju u drugom ili trećem licu :lol:

Eto, dobio si svoje, hajde sad lagani logout :run:
Jordan1961

#70672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Ukratko:

Pusti botove. Ali ako je i slovo od ovoga sa Sulicem istina (a sazanacemo uskoro pravo stanje), onda su u Osmorci redom maloumni kad ih Dodik tako zajebava. Kakvog izbjeglickog iskustva Sulic ima? Covjek djeluje debilno a sto se zivotnog i radnog iskustva tice potrebnog za to radno mjesto.......ocito je da se radi o dobroj zajebanciji. Manja bi farsa bila da su Stevandica stavili na to mjesto. Taj makar ima iskustva sa pravljenjem izbjeglica.
Leverage

#70673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Pusti botove, ali hajmo se nakačit' na botovsku priču i trošit' energiju.
Daft Haruki

#70674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Daft Haruki »

Niko jos nije pokazao namjeru da izda drzavu. Barem ne za sad. A citava prica ovde se svodi na tzv izdaju osmorke.
Osim ridzobradog i njegove stranke cija je politika udruzi se sa hdz i snsd i pljackaj narod a ispred kamera glumi netrpeljivost i zabrinutost za drzavu. I to narod pusi trideset godina ali vecinom sto su i oni se nasli u mrezi budetskoj i boje se za zaposlenje zbog promjene vlasti.
Istina za volju vecina politicara iz osmorke je takode stari lopovski kadar izrecikliran i vecina je tu preletaca koji su polagali SDA skolu i nastavit ce sa istom praksom ali to ne znaci da im ne treba dati sansuniz prostog razloga sto ce manje krasti dok se ustimaju u ove cetri godine ako izdrze i sest mjeseci.
Styling

#70675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

channel10 wrote: 29/12/2022 20:13
animus wrote: 29/12/2022 19:56 Ova Osmorka ide u pravcu javnog linca. Nisu normalni. Koliko glupana na jednoj gomili. Bošnjaka u VM dali Dodiku. Prave gradjanske liberalne stranke. Nece ni sve Bosnjačke pozicije. Hrvatske i Srpske nece nikako. Ovo polako počinje da lici na izdaju. Neka nam je Bog na pomoci. Moglo bi ovdje svašta biti.
Ja to govorim ima dva tri mjeseca, ali budale nikako da uhavizaju. Prije ce oni zavrsiti na nekoj banderi nego Bake i mlada mu sto su ikad imali sanse...Pardon stara...
De vi malo smanjite doživljaj sa prijetnjama. Forum jeste anoniman ali se identitet podstrekača na linč može utvrditi vrlo lako, ako za to bude potrebe. :wink:
Locked