Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
dr_Evil

#70301 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Spit_fire wrote: 29/12/2022 01:09 Nek se ljuti ko hoce ali Dino i kompanija pricaju o BiH u Grudama i Trebinju, a kako su krenuli meni se cini da BiH ne da nema u Grudama i Trebinju nego ce je sve manje bit i u Sarajevu...

Dje vam je sad program i "onaj stari Dodik"..znate li sta ste uopste potpisali?

A gdje je forumaka brigada da kaze "nije to tako ko sto pise"
Moze Dodo da usvaja sta god hoce, ali narativ da ce kao Osmorka prihvatiti nesto takvo u Parlamentu je cisti spin. Nek prihvate ja cu ih prvi upucat.

Eh sada, zasto Dodo mjenja pricu, mozemo li postaviti ovako, dal je Bake obecao isporuciti nesto ako Dodo razvali koaliciju?
Blixen

#70302 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Blixen »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 07:37 narativ da ce kao Osmorka prihvatiti nesto takvo u Parlamentu je cisti spin.
Jedino oružje koje im je ostalo jeste spinovanje
Nemaju zeleni kmeri više ništa za ponuditi
Kadrovska politika ih je dovela do ove pozicije
U sda je ostao samo šljam
Neka se zahvale lažnoj doktorici na tom "uspjehu"
dr_Evil

#70303 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Blixen wrote: 29/12/2022 07:51
dr_Evil wrote: 29/12/2022 07:37 narativ da ce kao Osmorka prihvatiti nesto takvo u Parlamentu je cisti spin.
Ali iznimno im je jaka reklama sada, udaraju na svim frontovima. Kad bi Osmorka uradila ovo sta oni govore visili bi svi sa bandera. SDA moze uraditi bilo sta, bilo kakvu izdaju i uvijek ce imati svoje glasace, dok SDP-u se ne prasta ni najmanja greska, jednostavno takvi su im glasaci.

Svjestan je Niskic toga i te kako, zna da ovakvu sansu nece dobiti vise nikada ako sad zajebe.

Ovi ne pricaju nikada sta je bilo, nego samo sta ce ko biti, u njihovoj glavi. Bakir obecava izmjene izbornog zakona ima 11 godina, kad Niksic to kaze onda je to izdaja. Bakir potpisao u Mostaru legitimno predstavljanje, tada je nama to predoceno kao nasa realnost, a Nerko potpise samo da ce se usvojiti izborni zakon odma skacu izdaja.

Neka, nek devre, nek melju.

TO je igra koju mozemo svi igrati, evo ja kazem nece koalicija opstati, Bakir ce potpisati i legitimno predstavljanje i imovinu da se vrati na vlast i opet uzme OSU.
Ricken

#70304 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 07:37
Spit_fire wrote: 29/12/2022 01:09 Nek se ljuti ko hoce ali Dino i kompanija pricaju o BiH u Grudama i Trebinju, a kako su krenuli meni se cini da BiH ne da nema u Grudama i Trebinju nego ce je sve manje bit i u Sarajevu...

Dje vam je sad program i "onaj stari Dodik"..znate li sta ste uopste potpisali?

A gdje je forumaka brigada da kaze "nije to tako ko sto pise"
Moze Dodo da usvaja sta god hoce, ali narativ da ce kao Osmorka prihvatiti nesto takvo u Parlamentu je cisti spin. Nek prihvate ja cu ih prvi upucat.

Eh sada, zasto Dodo mjenja pricu, mozemo li postaviti ovako, dal je Bake obecao isporuciti nesto ako Dodo razvali koaliciju?
Bolan zakon usvojen, niko ne pita ništa osmorku. Jedino apelaciju mogu podnijeti us.
Styling

#70305 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 07:57
Blixen wrote: 29/12/2022 07:51

Ali iznimno im je jaka reklama sada, udaraju na svim frontovima. Kad bi Osmorka uradila ovo sta oni govore visili bi svi sa bandera. SDA moze uraditi bilo sta, bilo kakvu izdaju i uvijek ce imati svoje glasace, dok SDP-u se ne prasta ni najmanja greska, jednostavno takvi su im glasaci.

Svjestan je Niskic toga i te kako, zna da ovakvu sansu nece dobiti vise nikada ako sad zajebe.

Ovi ne pricaju nikada sta je bilo, nego samo sta ce ko biti, u njihovoj glavi. Bakir obecava izmjene izbornog zakona ima 11 godina, kad Niksic to kaze onda je to izdaja. Bakir potpisao u Mostaru legitimno predstavljanje, tada je nama to predoceno kao nasa realnost, a Nerko potpise samo da ce se usvojiti izborni zakon odma skacu izdaja.

Neka, nek devre, nek melju.

TO je igra koju mozemo svi igrati, evo ja kazem nece koalicija opstati, Bakir ce potpisati i legitimno predstavljanje i imovinu da se vrati na vlast i opet uzme OSU.
I dao bi Sebijinu direktorsku funkciju na peškeš. Da se vidi dobra volja :run:
dr_Evil

#70306 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Ricken wrote: 29/12/2022 07:58
dr_Evil wrote: 29/12/2022 07:37

Bolan zakon usvojen, niko ne pita ništa osmorku. Jedino apelaciju mogu podnijeti us.
Usvojen u entitetskom, znaci nije po ustavu. Da bi bio po Ustavu mora se usvojiti na drzavnoj razini(a mozda i ustav promijeniti), e tu moze biti potencijalna izdaja Osmorke, koja se nece desiti. Teretiti Osmorku za takvo nesto je suludo, prije se to moze isporuciti Bakiru i Komsicu koji su doveli DOdika na vlast na drzavnoj razini.

To sta je on usvojio na entitetu, malo je relavantno po pitanju ustavu i zakona.

E sada, drugo je pitanje sto BiH ima malo ili nimalo obiljezja drzave pa drzava nema mogucnosti nikakve da ga uhapsi i sankcionise. To je ono sta ja stalno govorim, evo da Schmit nametne zakon u drzavnoj imovini, opet ce Dodo reci ja vam necu upisati katastar. I opet se samo slikaj.
Blixen

#70307 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Blixen »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 07:57 Ali iznimno im je jaka reklama sada, udaraju na svim frontovima.
Čitaš forum
Sve vidiš
Sendviči i Tops su podijeljeni 🤣
skafiskafsnjak

#70308 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Mah .... ovo sve je u qrcu, neka vrsta restarta je potrebna.
Jbt sud jedno, ovi drugo .... isto tako ce sutra sprovesti odluke koje su kontra suda... ko ce da ga sprijeci?
benki2

#70309 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by benki2 »

Leverage wrote: 28/12/2022 23:38
convict wrote: 28/12/2022 23:32 Evo recimo Osmorka sad kaze, dobro eto, necemo u vlast. Jel to SDA ne bi usla u vlast sa Dodikom i Covicem? U proteklih 8 godina nisu bili skupa u vlasti dok je Dodik raspisivao referendume, razbijao drzavu...?
To je drugo. Oni idu u vlast da brane državu, a mi da isporučimo Dodiku što želi.
Da, ali za razliku od sda, sve zahtjeve dodika i covica ce nastavnik fizickog sa kupljenom diplomom provesti kroz parlament
A_A_AKCIJA

#70310 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Jordan1961 wrote: 29/12/2022 00:37 Osmorka ni mukajet.
Ili ne pratiš, ili namjerno lažeš.
Šta je od to dvoje?
Zvizdić je rekao da se državna imovina može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH i pozvao je Christiana Schmidta da promptno reaguje.

"Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH i s tim procesom treba odmah početi. Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom. Pozivam visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta da odmah poništi ovu odluku", poručio je Zvizdić.
Međutim, ma koliko puta NSRS izglasa Zakon o nepokretnoj imovini, on neće zaživjeti jer RS nema nadležnost da o tome odlučuje. U skladu s Dejtonskim sporazumom, ali i Sporazumom o pitanjima sukcesije republika bivše SFRJ, sva nepokretna imovina je državna i samo državni nivo vlasti o njoj može odlučivati. Ustavni sud BiH je to već jednom utvrdio i ne sumnjamo da će opet.
Bećirović najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH ako NSRS usvoji Zakon o nepokretnoj imovini
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poziva i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) da, u okviru svoje nadležnosti, u konkretnom slučaju, preduzme mjere kojima će se osigurati provođenje odluka
Leverage

#70311 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

benki2 wrote: 29/12/2022 08:52
Leverage wrote: 28/12/2022 23:38
To je drugo. Oni idu u vlast da brane državu, a mi da isporučimo Dodiku što želi.
Da, ali za razliku od sda, sve zahtjeve dodika i covica ce nastavnik fizickog sa kupljenom diplomom provesti kroz parlament
Kako znaš, reklo ti u stranKi?
HD_2015

#70312 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HD_2015 »

Koliko god puta da ponovim, nije dovoljno. Nova vlast treba da pazi da ne pravi iste greške kao SDA.

Simpatizeri osmorke na forumu prave iste greške kao simpatizeri SDA. Ko god je kritikovao SDA je nazivan kjafirom, komunjarom, izdajnikom, četnikom ...
Ko god se usudi da upozori na moguće greške osmorke naziva se SDA-ovcem, sendvičarom ... Ne kažem da nema takvih, ali nisu svi u toj skupini.

Razumijem ja da treba vremena da se počiste svo smeće iz prošlosti, ali nova vlast na lokalnom nivou već uspijeva u nekim stvarima da pokvari što čak ni SDA nije stigla pokvariti.

Nije dovoljno napraviti prugu, svaka čast za to. I Efendić je napravio "Safet Zajko" - svaka mu čast za to, ali šta je sa hiljadu drugih segmenata društva.

Svojevremeno su simpatizeri Naše Stranke sve koji to nisu nazivali "seljacima", "neobrazovanim" itd. Gdje su sada? Četiri godine brzo prođu.
HD_2015

#70313 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HD_2015 »

Druga stvar.

Nova vlast mora biti jako oprezna. Na nižim nivoima je ostalo dosta ljudi od SDA: od vozača tramvaja, policajaca, službenika u opštinama i kantonima. Ne svi, ali neki će svojim radom sabotirati novu vlast.

Ne kažem da te ljude treba automatski otpustiti -ne, ali je potreban veći nivo kontrole rada na lokalnom nivou.

Ja sam ubijeđen da je GRAS to radio godinu dana dok se pruga pravila: otvore samo prva vrata tramvaja, ljudi se guraju, galame što se ne otvore i ostala vrata. Često se i ne gleda da li putnici imaju karte - bitno je samo da nisu ostala vrata otvorena. Stekne se utisak da se na ovaj način samo provociraju ljudi. Ovo je samo jedan manji trivijalan primjer. Znam još primjera gdje sam ubijeđen da lokalni službenici sabotiraju novu vlast.
Last edited by HD_2015 on 29/12/2022 09:26, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#70314 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 08:06 E sada, drugo je pitanje sto BiH ima malo ili nimalo obiljezja drzave pa drzava nema mogucnosti nikakve da ga uhapsi i sankcionise. To je ono sta ja stalno govorim, evo da Schmit nametne zakon u drzavnoj imovini, opet ce Dodo reci ja vam necu upisati katastar. I opet se samo slikaj.
Ima države, samo je i to dogovoreno sa SDA.

Da se ne sude i ne ganjaju veliki, kako to reče Gordana Tadić na onom snimku.

Milorad Dodik je trebao biti u desetak sudskih procesa, a zašto nije, pitajte SDA. Zašto su toliko osakatili pravosuđe da se ništa nije uradilo povodom nepoštivanja odluka Ustavnog suda, npr?

Jer su podijelili rejone. Neće oni dirati Mileta, neće njima Mile hapsiti kriminalce.
dr_Evil

#70315 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

HD_2015 wrote: 29/12/2022 09:19 Koliko god puta da ponovim, nije dovoljno. Nova vlast treba da pazi da ne pravi iste greške kao SDA.

Simpatizeri osmorke na forumu prave iste greške kao simpatizeri SDA. Ko god je kritikovao SDA je nazivan kjafirom, komunjarom, izdajnikom, četnikom ...
Ko god se usudi da upozori na moguće greške osmorke naziva se SDA-ovcem, sendvičarom ... Ne kažem da nema takvih, ali nisu svi u toj skupini.

Razumijem ja da treba vremena da se počiste svo smeće iz prošlosti, ali nova vlast na lokalnom nivou već uspijeva u nekim stvarima da pokvari što čak ni SDA nije stigla pokvariti.

Nije dovoljno napraviti prugu, svaka čast za to. I Efendić je napravio "Safet Zajko" - svaka mu čast za to, ali šta je sa hiljadu drugih segmenata društva.

Svojevremeno su simpatizeri Naše Stranke sve koji to nisu nazivali "seljacima", "neobrazovanim" itd. Gdje su sada? Četiri godine brzo prođu.
Ovo je kvaka. Nova vlast ne treba da pravi iste greske kao SDA. Ovdje je problem sto nova vlast(koja jos nije vlast uopste!?), nije napravila nikakvu gresku. Sto vise nije ni pocela vladati.

Od kada je potpisan taj koalicioni sporazum, koji je opste prirode i niko normalan ne moze imati nesto protiv istog, hajd prihvatam da su mogli jasnije napisati NATO put, od tada je pocela buka i galama izdaja, dali ovo dali ono. Ko je sta dao?

Da vidimo, sve sta pogrijese treba na banderu, izdaja se ne prasta. Ali nisu jos nista uradili, i zbog toga je ovo samo spin.

Nije Niksic dao ni izborni zakon, ni imovinu, ni projekte bez ucesca drzave, ni treci entitet. Sve je to moguce da se desi, ali nije se desilo, i nista sta je potpisano ili receno ne vodi ka tome.

Dakle ne treba upozoravati na MOGUCE greske, nego na greske. Na MOGUCE greske mozes upozoravati kada neki zakon koji ne odogovara drzavi dodje u parlament ili bilo koji nivo vlasti gdje Osmorka se nesto pita.
HD_2015

#70316 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by HD_2015 »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 09:27
HD_2015 wrote: 29/12/2022 09:19 Koliko god puta da ponovim, nije dovoljno. Nova vlast treba da pazi da ne pravi iste greške kao SDA.

Ovo je kvaka. Nova vlast ne treba da pravi iste greske kao SDA. Ovdje je problem sto nova vlast(koja jos nije vlast uopste!?), nije napravila nikakvu gresku. Sto vise nije ni pocela vladati.

Od kada je potpisan taj koalicioni sporazum, koji je opste prirode i niko normalan ne moze imati nesto protiv istog, hajd prihvatam da su mogli jasnije napisati NATO put, od tada je pocela buka i galama izdaja, dali ovo dali ono. Ko je sta dao?

Da vidimo, sve sta pogrijese treba na banderu, izdaja se ne prasta. Ali nisu jos nista uradili, i zbog toga je ovo samo spin.

Nije Niksic dao ni izborni zakon, ni imovinu, ni projekte bez ucesca drzave, ni treci entitet. Sve je to moguce da se desi, ali nije se desilo, i nista sta je potpisano ili receno ne vodi ka tome.

Dakle ne treba upozoravati na MOGUCE greske, nego na greske. Na MOGUCE greske mozes upozoravati kada neki zakon koji ne odogovara drzavi dodje u parlament ili bilo koji nivo vlasti gdje Osmorka se nesto pita.
OK. Ja prije svega sam mislio na kanton i opštinu. Na opštinskom nivou ne vidim da je išta bolje - u mom naselju je i gore - možda baš neki od lokalnih službenika sabotira novog načelnika, ne znam.

Život se odvija na lokalnom nivou. Ne mogu Dodik i Čović biti izgovor za lokalni nivo.
dr_Evil

#70317 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

HD_2015 wrote: 29/12/2022 09:29
OK. Ja prije svega sam mislio na kanton i opštinu. Na opštinskom nivou ne vidim da je išta bolje - u mom naselju je i gore - možda baš neki od lokalnih službenika sabotira novog načelnika, ne znam.

Život se odvija na lokalnom nivou. Ne mogu Dodik i Čović biti izgovor za lokalni nivo.
To svakako, udri i rafalaj po svima sta ne rade dobar posao! Sabotaze sigurno ima, ali svako ko vodi bilo koje preduzece je duzan da obavijesti javnost i sankcionise takve zaposlenike. Ako to ne uradi, ili ne prepozna, onda mu tu nije mjesto. Ako sabotaze nema, a opet je los posao, opet mu tu nije mjesto.

POenta je biti drugaciji, a ne uzeti stolice.
Styling

#70318 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Sve se nešto prejudicira. Eksperata za vlast na sve strane. Svi znaju šta treba i šta ne treba. Već se desila izdaja i rasprodaja države a ljudi još nisu ni preuzeli vlast.
Što se tiče rada dosadašnje Vlade KS i tog potenciranja od strane SDA ekipe “ja, pruga, i sta jos?” mogu reći da samo onaj koji ne želi da vidi šta je napravljeno na drugim poljima neće poboljšanje ni vidjeti. Znači, svjesno se ignoriše sve što je učinjeno u ministarstvima privrede, socijalne politike, boraca, kulture i sporta, od strane gradskih vlasti, itd.
Zato, na ubjeđivanja ne treba trošiti vrijeme i pokušati ih ubijediti u suprotno. Samo poruka, džaba krečite, gospodo.
Vaya

#70319 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/bradara ... /221229011

Evo, jasan je stav HDZ po pitanju jucerasnjeg ppteza Dodika...

Kako to rade namazani Latini, 90% clanka suplja i filozofiranje, te onda tek u jednoj recenici, na kraju izjave se odaju i shvatis u kojem pravcu gone...
Tako da, u svakom slučaju mislim da se zakoni i oni koji tvrde da svu imovinu treba upisati na državu, da općine nisu država, a ja mislim da jesu, o tome bi se trebala provesti široku raspravu, kako riješiti pitanje tzv. državne imovine. Šta je sa restitucijom? Sa perspektivnom imovinom. Oni koji donose takve zakone očito imaju svoje razloge zašto ih donose. Ovdje imate retoriku koja se razvija do neslućenih razmjera, ne stignemo vidjeti ni šta piše u dokumentu, ali svi komentiramo", zaključila je Bradara.
Neka Dodiku prodje upisivanje imovine na entitet, slijedeci zahtjev HDZ-a ce biti upisivanje drzavne imovine na opcine i "zupanije", jer logicno, zar opcine i "zupanije" nisu drzava kako se pita Bradara u clanku?

Kako Latinka spominje neperspektivnu vojnu imovinu, citaj terminal Dretelj kod Capljine, gdje HDZ ima namjeru da pravi centar za svoj gasni operater i zbog toga uslovljavaju FBiH i zbog toga stoji u mjestu projekat juzne interkonekcije, jer ako Dodik dobije svoje gasovod, HDZ ce sve drzati u blokadi dok ne dobije svoj gasni operator...
Last edited by Vaya on 29/12/2022 09:44, edited 1 time in total.
dr_Evil

#70320 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Vaya wrote: 29/12/2022 09:39 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bradara ... /221229011

Kako to rade namazani Latini, 90% clanka suplja i filozofiranje, te onda tek u jednoj recenici, na kraju izjave se odaju i shvatis u kojem pravcu gone...
Tako da, u svakom slučaju mislim da se zakoni i oni koji tvrde da svu imovinu treba upisati na državu, da općine nisu država, a ja mislim da jesu, o tome bi se trebala provesti široku raspravu, kako riješiti pitanje tzv. državne imovine. Šta je sa restitucijom? Sa perspektivnom imovinom. Oni koji donose takve zakone očito imaju svoje razloge zašto ih donose. Ovdje imate retoriku koja se razvija do neslućenih razmjera, ne stignemo vidjeti ni šta piše u dokumentu, ali svi komentiramo", zaključila je Bradara.
Da, da... kao sto HDZ upisa neumsku obalu na opstinu Neum, sve je to drzava :D

Nikada ne treba sumnjati u anti drzavne poteze HDZ-a. Ali to nije razlog da se ne radi.
Vaya

#70321 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

dr_Evil wrote: 29/12/2022 09:41
Vaya wrote: 29/12/2022 09:39 https://www.klix.ba/vijesti/bih/bradara ... /221229011

Nikada ne treba sumnjati u anti drzavne poteze HDZ-a. Ali to nije razlog da se ne radi.
Samo da sumiramo jos jednom kakvi su stavovi Genocid i UZP politike u BiH, da ne bude sutra slucajno kao sto desava Niksicu - nismo znali da ce MUP RS zloupotrijebiti, mozda drze fige u dzepu dok su potpisivali sporazum i da mi ne prica bajke o kooperativnom Dodiku i Covicu...
Bossona

#70322 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

Neka Dodiku prodje upisivanje imovine na entitet, slijedeci zahtjev HDZ-a ce biti upisivanje drzavne imovine na opcine i "zupanije", jer logicno, zar opcine i "zupanije" nisu drzava kako se pita Bradara u clanku?

Kako Latinka spominje neperspektivnu vojnu imovinu, citaj terminal Dretelj kod Capljine, gdje HDZ ima namjeru da pravi centar za svoj gasni operater i zbog toga uslovljavaju FBiH i zbog toga stoji u mjestu projekat juzne interkonekcije, jer ako Dodik dobije svoje gasovod, HDZ ce sve drzati u blokadi dok ne dobije svoj gasni operator...
ISTINA O DRŽAVNOJ IMOVINI BiH

Državna imovina RBIH je u vlasništvu države BiH koja je zadržala vlasništvo nad svom državnom imovinom Republike Bosne i Hercegovine, sve drugo je spin i pokušaj da se protivzakonito i protivustavno otme državna imovina, krčmi i knjiži, nekima zbog ličnih interesa i dobiti a drugima kao krajnji cilj nestanak države BiH, jer bez državne imovine nema države.
(Zemljišna karta RBiH iz 1992. godine)
Što se tiče državnog posjeda, odnosno vlasništva, jasno je da ono obuhvata cijeli državni teritorij tj. državno zemljište, javna dobra, rudnike, naftna polja, planine, rijeke, drumski, željeznički, morski i vazdušni saobraćaj itd. Pravni titular tog cjelokupnog državnog vlasništva, odnosno teritorija je država, a općine su samo nosioci prava korištenja.

U Dejtonu imovina nije predata entitetima kako tvrde neprijatelji i razbijači Bosne

Opširnije na ovom linku
https://iges.ba/bs/geopolitika/u-dejton ... BtS3OSHdIA
sajber87

#70323 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

ford transit wrote: 29/12/2022 00:15
sajber87 wrote: 29/12/2022 00:05
Samo da te ispravim jos su na vlasti i jos su na pozicijama. Znaci opet dodik zakon donosi a sda df su na vlasti, a evo da prognoziram da njegov pad krece kad osmorka preuzme vlast. Eto neka ostane zapisano
Valja, ako se to desi, potpisujem da sda nikad više ne dodje na vlast. Ali šta ćemo ako se to ne desi, a prodje Buk Bjela, zakon o imovini, izborni zakon?
Buk bijela moze proci zakon o imovini moze proci kad vlasnik drzavne imovine bude drzava a ostali nivoi vlasti tu imovinu dobiju na upravljanje i koristenje, to uporno govore iz osmorke i to im je crvena linija. Izborni zakon nam treba ppd hitno jer masa presuda prvenstveno evropskih sudova a i neke domace vec godinama nisu implementirane.
Novak20

#70324 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Vaya wrote: 29/12/2022 09:52
dr_Evil wrote: 29/12/2022 09:41

Samo da sumiramo jos jednom kakvi su stavovi Genocid i UZP politike u BiH, da ne bude sutra slucajno kao sto desava Niksicu - nismo znali da ce MUP RS zloupotrijebiti, mozda drze fige u dzepu dok su potpisivali sporazum i da mi ne prica bajke o kooperativnom Dodiku i Covicu...
Ne treba sumnjati ni u vašu nedobronamjernost prema Hrvatima. U nastavku članka može se vidjeti kako bošnjački političari također rade iste ili slične stvari kada je to njima u interesu.

https://www.slobodnaevropa.org/a/neum-t ... 27204.html
Cijela plaža u Neumu, površine 2.860 kvadratnih metara, uknjižena je na Općinu Neum kao katastarska parcela 344 pod "ostalo neplodno zemljište". Ovo su podaci Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Općina Neum, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), je jedina koja u BiH ima izlaz na Jadransko more.

Dragan Jurković, načelnik Općine Neum (Hrvatska demokratska zajednica BiH) kazao je za RSE da "ništa nije urađeno mimo Zakona o vodama Federacije BiH (FBiH)".

"U tom zakonu stoji ko može biti upisan kao vlasnik – Federacija BiH, odnosno općina ili grad. Općina Neum je sastavni dio BiH i tu ne bi trebalo biti ništa sporno. To je samo političko-medijska hajka", kazao je Jurković za RSE.

Dodao je da u tom zakonu stoji šta je površinska voda prve, a što voda druge kategorije. More je, kaže, druga kategorija površinskih voda i knjiži se na općinu.

Zakonom o vodama Federacije BiH je definirano da je "javno vodno dobro 'u vlasništvu' FBiH za sve površinske vode prve kategorije", odnosno "'u vlasništvu' gradova i općina za sve površinske vode druge kategorije, ako to nije drukčije uređeno posebnim kantonalnim propisom".

Zakonom o vodama FBiH su u prvu kategoriju svrstane sve rijeke, prirodna jezera i močvare, te vještačke akumulacije.

"Sve preostale vode su vode druge kategorije", navodi se u Zakonu o vodama Federacije BiH.

Kako navodi Milan Dunović, potpredsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), postoje indicije da je Neum preknjižio s države na sebe morsku obalu. Vode, šume i poljoprivredno zemljište su, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, državno vlasništvo.

Dunović navodi i da su Općine Čapljina, također na jugu BiH, i Trnovo, u srednjoj BiH, knjiženje uradile na isti način kada je u pitanju poljoprivredno i šumsko zemljište.

Kako ističe, trenutno sa pravnim timom analizira dva zakona u FBiH - Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o vodama kako bi podnio apelaciju Ustavnom sudu Federacije BiH. Ovaj sud ocjenjuje usklađenost entitetskih zakona sa Ustavom Federacije BiH.

"Problem je što se mora naći tačno određeni zakon ili član zakona koji je u suprotnosti s određenim članom Ustava FBiH da bi se mogla pokrenuti apelacija", kazao je Dunović za RSE.
Vaya

#70325 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Bossona wrote: 29/12/2022 09:55

ISTINA O DRŽAVNOJ IMOVINI BiH

Državna imovina RBIH je u vlasništvu države BiH koja je zadržala vlasništvo nad svom državnom imovinom Republike Bosne i Hercegovine, sve drugo je spin i pokušaj da se protivzakonito i protivustavno otme državna imovina, krčmi i knjiži, nekima zbog ličnih interesa i dobiti a drugima kao krajnji cilj nestanak države BiH, jer bez državne imovine nema države.
(Zemljišna karta RBiH iz 1992. godine)
Što se tiče državnog posjeda, odnosno vlasništva, jasno je da ono obuhvata cijeli državni teritorij tj. državno zemljište, javna dobra, rudnike, naftna polja, planine, rijeke, drumski, željeznički, morski i vazdušni saobraćaj itd. Pravni titular tog cjelokupnog državnog vlasništva, odnosno teritorija je država, a općine su samo nosioci prava korištenja.

U Dejtonu imovina nije predata entitetima kako tvrde neprijatelji i razbijači Bosne

Opširnije na ovom linku
https://iges.ba/bs/geopolitika/u-dejton ... BtS3OSHdIA
Mogu ja tebi donijeti jos hiljadu analiza, koje apsolutno potvrdjuje stavove u ovom clanku iznad. Medjutim politika je nesto drugo, a politicke regionalne okolnosti uopce nam ne idu u prilog. Mi imamo 10-ak presuda MSLJP i 100-ne preporuka Venecijanske komisije kako trebamo da promjenimo Ustav, pa na to dodje fasista Schmidt i nametnu amandmane koji su totalno retrogardni i aparthejdski, onaj Schmidt koji predstavlja demokratsku Europu i iza kojeg stoje SAD i VB...

Bio je period za vrijeme Ashdowna i Petrischa koji su donosili odluke u korist jacanja drzave, sada je dosao period kada medjunarodna politika pomaze one koje razvaljuju drzavu, a politicke opcije koje trebaju da brane drzavu se gledaju preko nisana i gledaju ko ce koga vise sjebat, dok UZP i Genocid im smije u facu i sa strane jedu kokice...

Ne treba zivjeti u zabludi...
Locked