"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#1576 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

PaulTracy wrote: 20/12/2022 14:14
Ljudi napuštaju one države koje npr jedna Njemačka odluči "ogulit", znači ako Nijemac kaže "Daj vize Bosancima" Bosna će biti ta koja će da doživi demografsku katastrofu. Ako Nijemac kaže "Daj vizu Moldavcima" Moldavija će demografski da pukne. Ako Nijemac kaže "Daj vizu onim iz Lesota" Lesoto će za 10g biti pust.
Ako Nijemac kaže "Daj vize" Švajcarcima, Britancima, Amerikancima... hoće li te države demokratski puknuti? Neće.

Znači, ipak je do BiH, Moldavije, Lesota itd, nije do Njemačke.
Bodkin

#1577 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

Ista prica o dzumi 15 godina kasnije. Kao da tih sat vremena nesto promijeni. Zatvoris formu petkom u 12 i rijesis problem
PaulTracy

#1578 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Hakiz wrote: 20/12/2022 14:51
Ljudi napuštaju one države koje npr jedna Njemačka odluči "ogulit", znači ako Nijemac kaže "Daj vize Bosancima" Bosna će biti ta koja će da doživi demografsku katastrofu. Ako Nijemac kaže "Daj vizu Moldavcima" Moldavija će demografski da pukne. Ako Nijemac kaže "Daj vizu onim iz Lesota" Lesoto će za 10g biti pust.
Ako Nijemac kaže "Daj vize" Švajcarcima, Britancima, Amerikancima... hoće li te države demokratski puknuti? Neće.

Druže nikad nećemo svi bit jednako pametni niti jednako bogati. Bogate zemlje kao Njemačka, Irska, Švicarska, Kanada, Švedska su manjina i predstavljaju 15% država na planeti.
Hrvatska koju sami Hrvati predstavljaju kao rupu i iz koje godisnje iseli koliko i Bosanaca je gledajući BDP per capita ispred 75% država svijeta.
Znači u top 25% je, ali nije u top 15% a to su super bogate države koje uzeše ostalim sve što valja.
PaulTracy

#1579 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Osim toga tvojom logikom dolazimo do toga da u Bosni nije loše jer Mujo vozi X6, Suljo A6, Milenko GLE, Ivan Cayenne... Nije do Bosne, do Hakiza je .
Snake Eyes

#1580 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Snake Eyes »

Truba wrote: 20/12/2022 13:14 Podrzavam fatanje krivina
Ali ne preko tudjih ledja
Kada hvatanje krivina nije preko tudjih ledja? Neko mora uraditi posao.
Hakiz

#1581 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

PaulTracy wrote: 20/12/2022 15:54

Osim toga tvojom logikom dolazimo do toga da u Bosni nije loše jer Mujo vozi X6, Suljo A6, Milenko GLE, Ivan Cayenne... Nije do Bosne, do Hakiza je .
:shock:

:-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1582 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Evo ti analogije malo. U tvom gradu ima 15 benzinskih pumpi, sve prodaju gorivo po cijeni od 3KM a ti prodaješ po 2,95.
Ako Ahmetlić koji je 50x ekonomski jači od tebe odluči da preko puta otvori benzinsku i prodaje gorivo po 2,90KM šta misliš da li će propast Mujo koji 10km od tebe prodaje po 3KM ili ti koji prodaješ po 2,95?
Propast ćeš ti jer je neko puno jači od tebe otvorio benzinsku pored tebe i odlučio da ti uzme kupce.
Ne valja ti poređenje. Možda u normalnom svijetu ćeš propasti zbog cijene, ali ako na pumpi prodaješ gorivo za 3KM, ti ćeš opstati ako si u talu sa lokalnim ćehajama, političarima i gazdama pa svi kamione, auta i autobuse toče kod tebe "solidarno". Dok sa druge strane Mujo koji prodaje jeftinije i možda bolje gorivo nema pazara i prometa pa je prinuđen da zatvori pumpu. E to je BIH.
zippoo87

#1583 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

no_sekirli wrote: 19/12/2022 19:44
manuchao91 wrote: 19/12/2022 19:12 Ma sjeb drug ja stariji od njega 4 godine imam drugačiji odnos prema novcu ,možeš skontati da sam škrt al ja znam sebi razvuc 150 KM 20 dana kad zapne
Jednostavno ne izlazim,ne pušim ,ne pijem ,šćipim se i ušutim
Dok npr mladja ekipa od mene sto ih ja znam Bgm drugi odnos prema novcu imaju
Sad npr ovaj lik sto sam ga spomeno,ne radi nigdje al kad izleti odnekud 200 maraka obavezno sebi odmah gandze i speeda uzme i cigara i ostame na 10 KM i boli ga kurac jednostavno
Ima frajer svoje prioritete, zna sta valja :D

Obzirom na cinjenicu da sam ranije vodio poslovnicu jedne velike privatne firme bio i sef i HR i headhunter, i sve ono sta moras biti kod privatnika, mogao sam primiti koga sam ja htio, naravno kad je trebalo. Isto tako ga i poslati doma.

Jaoj kakvih je tu sve likova bilo, majko draga. I to je bilo u razdoblju 2005.-2010., kad je jos bilo radnika na biranje. Mogu misliti kako je sada yebeno naci kvalitetnog radnika.
Ne traze kvalitetnog radnika...traze jeftinog radnika.
Nasim poslodavcima je 100-200 KM koje neko vise trazi nista a ovom drugom je puno ali nikada nece dobiti tih 100-200 KM,jer kao trazi nesto.
A na svakom konkursu na koji se prijavim i odem na razgovor,pitaju me koju platu ocekujem,kada im kazem,onda obavezno ide,mi nudimo 200-300 KM manje i to je to.
Dakle uzimaju onog ko pristane na njihovu platu,iako im taj iznos nista ne znaci.

Prije 2 godine sam dozivio da se jedan nas lokalni gazda uvrijedi jer sam trazio platu ako ostanem za stalno...radio 2 mjeseca na crno za 700 KM i rekao mu,ako ostanem duze,trazim 1000 KM.

Kasnije cujem od kolega kada je bio razgovor o meni,kaze naljutio se jer si trazio toliku platu :lol:
Mrvice_ba

#1584 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mrvice_ba »

Pri traženju poslodovca, stavka namaz je pod must.

Nikakvih problema, poneki balijski komentar, smiješak na lice i ignore.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1585 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Snake Eyes wrote: 20/12/2022 16:25
Truba wrote: 20/12/2022 13:14 Podrzavam fatanje krivina
Ali ne preko tudjih ledja
Kada hvatanje krivina nije preko tudjih ledja? Neko mora uraditi posao.
Zar mora biti uradjen?
Nekad se zakljuci da to ne treba a ti nisi ni poceo :lol:
Piko18

#1586 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

mk ultra wrote: 20/12/2022 09:38
Piko18 wrote: 20/12/2022 09:34

I sta je tu lose?
Nista
Osim sto uglavnom imas dzamiju jako blizu u vecini mjesta u drzavi pa i u RSu
Pauza i lagano na namaz

Imao sam ja jednom tako kolegu
Taman sjeli da radimo, podne, pa ikindija i kuci
Ti oguli leđa on sabura
Klanjam i ja doma i što se stigne usput
Pa dobro meni je to sve jasno. Ali valjda uposlenik ima pravo da pita, isto tako poslodavac ima pravo da odredi pravila unutar svoje firme. Ako je dozovoljeno osobama koje klanjaju da uzmu pauzu za namaz super, ako nije trazis nacin ili drugu firmu. Meni je nekako licemjerno da se zabranjuje nekome da uzme 5-10 min pauzu za namaz dok s druge steane pus pauze po tri u sat vremena su ok.
tindbe

#1587 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tindbe »

Ko popuši 3 u sat vremena, taj neće dugo još
Piko18

#1588 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

PM72 wrote: 20/12/2022 10:11
Piko18 wrote: 20/12/2022 09:34

I sta je tu lose?
Umjesto da je sretan što je dobio posao oni odmah gledaju kako praviti opstrukciju.I posao je farz,naklanjaj kući ono što si propustio.Al jok,ono hoće svaki dan da ide klanjat podne i ikindiju pa petkom džuma.Saberi koliko je to sedmično i mjesečno sati.Neću ja radit za njih.
Dobio posao nije! Znaci niko ti ne poklanja posao. Niko ne zaposli radnika sto ga voli nego sto ce mu donijeti profit na ovaj ili onaj nacin.
Po tvome ako ze zaposlim u firmi ja nemam nikava vise prava? Jer po tvome neko mi je napravio veliku uslugu i "dao" posao?
Nemam sta sabirati znam da je mnogo manje nesto neki ljudi provedu u hali na poslu ili na pus pauzama.
Do zaposlenog je da pita a da poslodoavca da odobri ili ne. To sto tebe to jede, moras sam sam sobom vidis, ocito imas mnogo vecih problema od ljudi koji klanjaju.
newera86

#1589 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by newera86 »

Zulja ih nevjera njihova.
Truba

#1590 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Image
PM72

#1591 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Piko18 wrote: 21/12/2022 10:51
PM72 wrote: 20/12/2022 10:11

Umjesto da je sretan što je dobio posao oni odmah gledaju kako praviti opstrukciju.I posao je farz,naklanjaj kući ono što si propustio.Al jok,ono hoće svaki dan da ide klanjat podne i ikindiju pa petkom džuma.Saberi koliko je to sedmično i mjesečno sati.Neću ja radit za njih.
Dobio posao nije! Znaci niko ti ne poklanja posao. Niko ne zaposli radnika sto ga voli nego sto ce mu donijeti profit na ovaj ili onaj nacin.
Po tvome ako ze zaposlim u firmi ja nemam nikava vise prava? Jer po tvome neko mi je napravio veliku uslugu i "dao" posao?
Nemam sta sabirati znam da je mnogo manje nesto neki ljudi provedu u hali na poslu ili na pus pauzama.
Do zaposlenog je da pita a da poslodoavca da odobri ili ne. To sto tebe to jede, moras sam sam sobom vidis, ocito imas mnogo vecih problema od ljudi koji klanjaju.
Ja sam čičak za budale...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1592 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

zrakomlat wrote: 14/12/2022 20:14
mk ultra wrote: 14/12/2022 20:02
Šupalj grad
U zenici barem ima ljudi
U mostaru i toga tanko...
Pa sličan je broj stanovnika Mostara i Zenice. Nije baš da nema ljudi. Živim u Mostaru pa nisam neupućen. Sve zavisi kad dođeš. Zimi slabo vani ima doduše. Ili misliš ono ima ljudi ali rijetko je ko čovjek :D
Samo da se ovdje nadovezem
Jedan od 15 restorana oko starog mosta danas radi
Piko18

#1593 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

PM72 wrote: 21/12/2022 11:12
Piko18 wrote: 21/12/2022 10:51

Ja sam čičak za budale...
Ma ti mozes srat i bez hale nisi ti nikakv cicak. Otkrio si cari foruma pa sad serendas gdje god mozes.
Truba

#1594 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

A sto se castite sta vam je
broj dva

#1595 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by broj dva »

Lajavikrelac wrote: 19/12/2022 22:59
Školovan i sposoban ako nema zaleđinu samo može kod kakvog ronjge od gazde raditi i savijati šiju i leđa! Kad već banku spomenu, moj poznanik je svoju curu uvalio u banku tako što je direktoru dao "za kafu", ono jest one te struke, ali sad će desetine očajnika slati CV-jeve na fiktivni konkurs koji će da izbace dok ova uveliko radi. Po čemu znamo ti ili ja da je ona kvalifikovana za tu poziciju? Možda je duduk za medalju? Ili da ti navedem primjer jednog političara koji je svoju ženu frizerku ekspresno "prekvalifikovao" pa sada radi u banci? Ja sam ljetos radio u firmi gdje je "direktor nabavke" dileja zaposlena po ključu jakog tate partnera, lik zbog kojeg četiri čovjeka dadoše otkaz jer ne zna ili neće banalne stvari da uradi kroz papire i sistem pa ih satra. Dođe mu na sastanak ino-partner on pita mene iz magacina da mu dođem prevoditi i mailove pisati :-) šišpu ga majstore :oops: Imam tovar primjera za navesti al ne da mi se sad kuckati...

Dobro ti i kaže čovjek, 100K ljudi bježi iz ove rupe od države garant zato što su lijeni i neće da rade...aham, mda... :roll:

BiH je uvijek bila rupa od države u poređenju sa ŠvicarskomAustrijom, Njemačkom, Kanadom, USA, kao što je to bar 140 od 196 država. Ali ljudi su radili, gradili, stupali u brak, djecu rađali, bile su nam pune ulice, škole...
Nije se 2013/2014 preko noći situacija toliko pogoršala pa je 50 000+ ljudi godišnje počelo da bježi iz države.
Ono što se promijenilo je to što su najbogatije države svijeta prije 10-ak godina izabrale BiH kao jednu od par država kojoj će da uzmu mlade ljude. Upravo to je razlog zašto ovaj egzodus imamo tek posljednjih godina a ne 2005 ili 2000 kad je ekonomska situacija bila još gora.
Evo ti analogije malo. U tvom gradu ima 15 benzinskih pumpi, sve prodaju gorivo po cijeni od 3KM a ti prodaješ po 2,95.
Ako Ahmetlić koji je 50x ekonomski jači od tebe odluči da preko puta otvori benzinsku i prodaje gorivo po 2,90KM šta misliš da li će propast Mujo koji 10km od tebe prodaje po 3KM ili ti koji prodaješ po 2,95?
Propast ćeš ti jer je neko puno jači od tebe otvorio benzinsku pored tebe i odlučio da ti uzme kupce.
Iz tog razloga što je neko puno jači došao kod njih i dijeli vize propadaju (gube stanovništvo)i balkanske države u kojim ljudi zarađuju 500/600€ mjesečno a ne gube stanovništvo države u Africi u kojim ljudi zarađuju 150/200€ mjesečno.
Nije niko izabrao BiH kao drzavu kojoj ce da kradu mlade (i ne tako mlade) ljude nego smo mi preko 30 godina BIRALI face koje su toliko sjebale kvalitetu zivoda da bjezi ko moze.
Ne jebe nas Njemacka i Svedska nego HDZ, SNDS, SDA...
PaulTracy

#1596 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

broj dva wrote: 21/12/2022 12:10
[/b]

BiH je uvijek bila rupa od države u poređenju sa ŠvicarskomAustrijom, Njemačkom, Kanadom, USA, kao što je to bar 140 od 196 država. Ali ljudi su radili, gradili, stupali u brak, djecu rađali, bile su nam pune ulice, škole...
Nije se 2013/2014 preko noći situacija toliko pogoršala pa je 50 000+ ljudi godišnje počelo da bježi iz države.
Ono što se promijenilo je to što su najbogatije države svijeta prije 10-ak godina izabrale BiH kao jednu od par država kojoj će da uzmu mlade ljude. Upravo to je razlog zašto ovaj egzodus imamo tek posljednjih godina a ne 2005 ili 2000 kad je ekonomska situacija bila još gora.
Iz tog razloga što je neko puno jači došao kod njih i dijeli vize propadaju (gube stanovništvo)i balkanske države u kojim ljudi zarađuju 500/600€ mjesečno a ne gube stanovništvo države u Africi u kojim ljudi zarađuju 150/200€ mjesečno.
Nije niko izabrao BiH kao drzavu kojoj ce da kradu mlade (i ne tako mlade) ljude nego smo mi preko 30 godina BIRALI face koje su toliko sjebale kvalitetu zivoda da bjezi ko moze.
Objasni mi sljedeće:
1.) zašto nismo imali masovno iseljavanje 1996-2012 iako je stanje u državi bilo gore?
2.)zašto nemamo masovno iseljavanje u Njemačku ili Austriju iz država u kojim je stanje gore nego u BiH a takvih je bar 50 država
3.) Zašto se početak masovnog iseljavanja u BiH, Srbiji, CG i S. Makedoniji počinje odvijat u isto vrijeme?
ElRe

#1597 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ElRe »

sahbazzz wrote: 20/12/2022 11:49 Spojis ikindiju i podne u jedan namaz (ako moze) ako ne onda je to cca 10 minuta da obavis sve, to je jedna pus pauza koja je dozvoljena kod mnogih poslodavaca.
Za dzumu, dodjes 30 minuta ranije ili ostanes 30 minuta poslije posla i rijeseno, ne vidim problem u tome. Sve stvar dogovora.
Naravno da nema problema. I mi u firmi imamo kolege koje klanjaju a petkom manje više muslimani muškarci iz firme praktikurjemo džumu kada smo u Sarajevu. A firma je njemačka.
broj dva

#1598 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by broj dva »

PaulTracy wrote: 21/12/2022 13:27
broj dva wrote: 21/12/2022 12:10

Objasni mi sljedeće:
1.) zašto nismo imali masovno iseljavanje 1996-2012 iako je stanje u državi bilo gore?
2.)zašto nemamo masovno iseljavanje u Njemačku ili Austriju iz država u kojim je stanje gore nego u BiH a takvih je bar 50 država
3.) Zašto se početak masovnog iseljavanja u BiH, Srbiji, CG i S. Makedoniji počinje odvijat u isto vrijeme?
1 jer nismo mogli lako (i po zakonu)
2 jer ne mogu lako (i po zakonu) Ima popoc od Bangladesa do Njemacke, koliko je lako indonezaninu dobiti njemacku radnu dozvolu ?
3 jer isti idioti biraju iste idiote u Srbiji i CG. Za Makedoniju ne znam
crveni_makovi

#1599 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by crveni_makovi »

PaulTracy wrote: 21/12/2022 13:27 1.) zašto nismo imali masovno iseljavanje 1996-2012 iako je stanje u državi bilo gore?
Potisnula sam sjećanja na period do 2011. do kojeg sam prošla bezbroj gnjavaža da dođem do viza za zemlje u koje sam htjela ići. Čekaj u redovima, prikupljaj dokumentaciju, žali se konzulu na naše uposlenike koji tebi se čini ničim izazvani neće da izdaju vizu, tumače tvoja prethodna putovanja ili prikupljenu dokumentaciju kako im padne na pamet. Eksperiment izolacije kojim se godinama gradila i stvarala potražnja da se pobjegne iz zatvora na neku lažnu slobodu i svijet s puno više stvarnih i prividnih mogućnosti.
Truba

#1600 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Iseljavanje 1996 nije bilo jer je postojala NADA
gledajuci maturske knjige i foto svi smo bili siromasni negdje do 2001
Tad je pocelo raslojavanje...izbori nista nisu rjesavali...hrvatska je pocela grabiti naprijed a mi smo poceli dudlati
Ja sam se zaposlio 2002 i imao sam duplo vecu platu od tate koji je imao 30+godina staza u hidrogradnji npr
Takidjer mi smo tada pripadali staticnoj generaciji bez interneta i mobitela

Ovi danas kad se rode znaju kako si gdje se u niemackoj zaposliti

Mi smo bili djeca tranzicije i socijalizma
Danas su djeca globalizma
Post Reply