"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1551 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 20:35 Skolovan i sposoban i ne ide radit kod "gazde" u kafani.
Da, kod takvih je nebitno, cak i nepozeljno da je neko pametan, al recimo kod nas u banci je itekako bilo bitno da taj ko dolazi zna svoj posao. Opet, i tu zna varirati od odjela do odjela jer ima i tu svakakvih tuka, al u pravilu na ozbiljnijem poslu u vecoj firmi ce neko ipak ocekivati znanje i iskustvo.
Školovan i sposoban ako nema zaleđinu samo može kod kakvog ronjge od gazde raditi i savijati šiju i leđa! Kad već banku spomenu, moj poznanik je svoju curu uvalio u banku tako što je direktoru dao "za kafu", ono jest one te struke, ali sad će desetine očajnika slati CV-jeve na fiktivni konkurs koji će da izbace dok ova uveliko radi. Po čemu znamo ti ili ja da je ona kvalifikovana za tu poziciju? Možda je duduk za medalju? Ili da ti navedem primjer jednog političara koji je svoju ženu frizerku ekspresno "prekvalifikovao" pa sada radi u banci? Ja sam ljetos radio u firmi gdje je "direktor nabavke" dileja zaposlena po ključu jakog tate partnera, lik zbog kojeg četiri čovjeka dadoše otkaz jer ne zna ili neće banalne stvari da uradi kroz papire i sistem pa ih satra. Dođe mu na sastanak ino-partner on pita mene iz magacina da mu dođem prevoditi i mailove pisati :-) šišpu ga majstore :oops: Imam tovar primjera za navesti al ne da mi se sad kuckati...

Dobro ti i kaže čovjek, 100K ljudi bježi iz ove rupe od države garant zato što su lijeni i neće da rade...aham, mda... :roll:
zrakomlat

#1552 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zrakomlat »

Banke nisu neki posebni poslodavci da bi se lova davala za upad, ne kontam toga lika. Bile su nekad ali više ne. Izjednačila se plata u Bingu na kasi i šalterskog radnika većine banaka.
U Mostaru su česti konkursi za banke ali pravi, ne fiktivni. Slab odaziv a ko i krene raditi često brzo napusti. Trenutno aktivna 4 oglasa a neki su još istekli zadnju sedmicu.
Prije par godina konkursi za banke bili rijetki pravo.
Domaci izdajnik

#1553 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

A ko kaže da je ova navedena osoba na šalteru? Ona će biti u kancelariji iznad...nije niko budala ;-) U bankama ima po kancelarijama uhljebarskih mjesta da ubiješ za njih! :evil:
Domaci izdajnik

#1554 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

arman1 wrote: 19/12/2022 18:39

Gledaju se i radne navike. Ipak dajem prednost nekom ko se bori u odnosu na nekog ko čeka posao snova.
Probaj neko vrijeme raditi kao zaštitar ili konobar i onda promijeniti posao :wink: Taman da posjeduješ ne znam koje kvalifikacije, smatraju te debilom i lopovom.

Joj izjave, dajem prednost :run:
Piko18

#1555 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Piko18 »

PM72 wrote: 19/12/2022 13:16 Kod mene u firmu primili par momaka i prvo pitanje koje su postavili - ima li prostorija gdje ćemo klanjat... :skoljka:
I sta je tu lose?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1556 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

Piko18 wrote: 20/12/2022 09:34
PM72 wrote: 19/12/2022 13:16 Kod mene u firmu primili par momaka i prvo pitanje koje su postavili - ima li prostorija gdje ćemo klanjat... :skoljka:
I sta je tu lose?
Nista
Osim sto uglavnom imas dzamiju jako blizu u vecini mjesta u drzavi pa i u RSu
Pauza i lagano na namaz

Imao sam ja jednom tako kolegu
Taman sjeli da radimo, podne, pa ikindija i kuci
Ti oguli leđa on sabura
Klanjam i ja doma i što se stigne usput
nepass1

#1557 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

zrakomlat wrote: 19/12/2022 23:06 Banke nisu neki posebni poslodavci da bi se lova davala za upad, ne kontam toga lika. Bile su nekad ali više ne. Izjednačila se plata u Bingu na kasi i šalterskog radnika većine banaka.
U Mostaru su česti konkursi za banke ali pravi, ne fiktivni. Slab odaziv a ko i krene raditi često brzo napusti. Trenutno aktivna 4 oglasa a neki su još istekli zadnju sedmicu.
Ma ako imas iskustva samo se javis u banku i imas posao, cak i pitaju koju ces platu. Jedino je novima bez iskustva zajebano, salter i plata sa svim 800KM.

Meni zenu cak zvali iz druge banke da predje kod njih, pitali koliku ce platu i pristali na njene uslove. Onda je pitali da preporuci druge kolege da i njih vrbuju.
fortaleza

#1558 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by fortaleza »

zrakomlat wrote: 19/12/2022 23:06 Banke nisu neki posebni poslodavci da bi se lova davala za upad, ne kontam toga lika. Bile su nekad ali više ne. Izjednačila se plata u Bingu na kasi i šalterskog radnika većine banaka.
Meni su u Mostaru htjeli ponuditi ugovor o djelu, bez pravog osiguranja u IT-u sektoru (doduše kao tehnički support, početna pozicija) i vagali oko plaće. Kad nisam naveo plaću koju želim nego čekao njih da ponude otpepali su me. Poznata banka.

To da je banka dobar poslodavac, how yes no.
PM72

#1559 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

I sta je tu lose?
Umjesto da je sretan što je dobio posao oni odmah gledaju kako praviti opstrukciju.I posao je farz,naklanjaj kući ono što si propustio.Al jok,ono hoće svaki dan da ide klanjat podne i ikindiju pa petkom džuma.Saberi koliko je to sedmično i mjesečno sati.Neću ja radit za njih.
sahbazzz

#1560 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sahbazzz »

PM72 wrote: 20/12/2022 10:11

I sta je tu lose?
Umjesto da je sretan što je dobio posao oni odmah gledaju kako praviti opstrukciju.I posao je farz,naklanjaj kući ono što si propustio.Al jok,ono hoće svaki dan da ide klanjat podne i ikindiju pa petkom džuma.Saberi koliko je to sedmično i mjesečno sati.Neću ja radit za njih.
Spojis ikindiju i podne u jedan namaz (ako moze) ako ne onda je to cca 10 minuta da obavis sve, to je jedna pus pauza koja je dozvoljena kod mnogih poslodavaca.
Za dzumu, dodjes 30 minuta ranije ili ostanes 30 minuta poslije posla i rijeseno, ne vidim problem u tome. Sve stvar dogovora.
Last edited by sahbazzz on 20/12/2022 12:32, edited 1 time in total.
Hakiz

#1561 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 20:35
markopd wrote: 19/12/2022 19:23

Ja o kruškama,ti o jabukama.Ne pričam o džabalebarošima kojima svaki posao ne valja,već govorim o tome kako danas radno iskustvo,znanje i sposobnost ne znače ništa običnom radniku u ovoj u...oj državi.Ovo pričam prvo iz ličnog,a onda iz iskustva mog okruženja i vjeruj mi da ne želiš da krenem pisati kakve sam sve stvari prvo lično doživio u mladosti od strane ovih robovlasnika,pa onda i ostalih možda i puno gorih.Ljenih i besposličara uvijek je bilo i biće,ali ne može npr. svih ovih 100 000 što godišnje ode iz BiH biti lijeno,bezobrazno ili neradno.Pa kreni od ugostiteljskih objekata,koga će prosječni bosanski gazda zaposliti,žensku osobu koja u tom poslu jedino zna da je bakšiš grad u Turskoj ili nekog školovanog i sposobnog čovjeka?Dajte bolan,smanjite demagogiju i krenite realno da pišete.
Skolovan i sposoban i ne ide radit kod "gazde" u kafani.
Da, kod takvih je nebitno, cak i nepozeljno da je neko pametan, al recimo kod nas u banci je itekako bilo bitno da taj ko dolazi zna svoj posao. Opet, i tu zna varirati od odjela do odjela jer ima i tu svakakvih tuka, al u pravilu na ozbiljnijem poslu u vecoj firmi ce neko ipak ocekivati znanje i iskustvo.
Da zna ukrasti kao bankomat?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1562 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

I sta je tu lose?
Nista lose
Mi smo svi katolici
A ovi sa sela nece da rade na bozic i uvijek natezanja prije
Sad smo uveli dezure na lutriju i nema ljutnje
Znaci veliki i mali katolici
Uvijek fajtovi
PM72

#1563 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

sahbazzz wrote: 20/12/2022 11:49
PM72 wrote: 20/12/2022 10:11

Spojis ikindiju i podne u jedan namaz (ako moze) ako ne onda je to cca 10 minuta da obavis sve, to je jedna pus pauza koja je dozvoljena kod mnogih poslodavaca.
Za dzumu, dodjes 30 minuta ranije ili ostanes 30 minuta poslije posla i rijeseno, ne vidim problem u tome. Sve stvar dogovora.
Aha...kakav dogovor...odmah počnu o vjerskim pravima kako su ugroženi.Da vidim ko će od njih ostati pola sata nakon posla jer je bio na džumi.Ja bih to odbijao od plate.
Hakiz

#1564 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

PM72 wrote: 20/12/2022 12:44
Aha...kakav dogovor...odmah počnu o vjerskim pravima kako su ugroženi.Da vidim ko će od njih ostati pola sata nakon posla jer je bio na džumi.Ja bih to odbijao od plate.

ZAKON O RADU FEDERACIJE BiH

("Službene novine Federacije BiH", br. 26/2016, 89/2018, 23/2020 - odluka Ustavnog Suda, 49/2021 i 44/22)

Prečišćen tekst
...

V. ODMORI I ODSUSTVA

Odmor u toku radnog vremena

Član 44

(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.

(2) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.

(3) Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.

(4) Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
...
Izvor: https://advokat-prnjavorac.com/Zakon-o- ... -2018.html

To što muslimani boldirani stavak iskoriste za džumu, a nemuslimani ne koriste je već problem radnika koji ne koriste zakonska prava.
Last edited by Hakiz on 20/12/2022 13:06, edited 2 times in total.
sahbazzz

#1565 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sahbazzz »

Dogovor sa poslodavcem, radnik se nema sta tu dogovarat. Ako neces da ostanes 30 minuta da nadoknadis rad koji si duzan odraditi i po zemaljskim i Bozijim propisima onda neces ni raditi tu. Ako je vjernik znat ce da Bog nalaze da se rad izvrsava kako treba, sto ukljucuje i postivanje radnog vremena. Ondje gdje je traka i gdje se ne moze zaustaviti proces, ha cuj, trazi drugi posao, niko nikoga ne tjera.
Truba

#1566 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ma to su samo provokacije navika onda sindrom krda
Daj im prigodu fa rade nedjeljom a slobodni su petkom pa da vidimo tu vjeru :mrgreen:
PM72

#1567 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Ma kakvi vjernici...mora čitava firma znat da ideš na džumu a za moj pojam to je privatna stvar svakog pojedinca.
Uzeću za primjer svog rođaka.Svaku džumu iskoristi da ode do vikendice i baci sovu a nakon toga ide kući...
Truba

#1568 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Podrzavam fatanje krivina
Ali ne preko tudjih ledja
Hakiz

#1569 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Nema drugačijih.
nepass1

#1570 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

PM72 wrote: 20/12/2022 13:11 Ma kakvi vjernici...mora čitava firma znat da ideš na džumu a za moj pojam to je privatna stvar svakog pojedinca.
Uzeću za primjer svog rođaka.Svaku džumu iskoristi da ode do vikendice i baci sovu a nakon toga ide kući...
Dosao nama lik u firmu i odmah hoce dzumu. Puste ga, ja se bunio, reko i ja cu sat samo sjediti. Oni svi fino je to,nek ide bla bla
Proslo par mjeseci, radim u sg, hoce lik u fahdovu na dzumu jer mu i raja tu ide :lol:
Reko ja vam onda u 12h preko vrata i odoh kuci. Nisu ga pustili na kraju. Najgore lik klosar ala ove brude po nargilama, sve selam a vamo bi te zajebao dok okom trepnes.
PM72

#1571 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PM72 »

Takvima džuma dođe ko heftično resetovanje od grijehova i onda nakon džume obavezna kahva i trač partija.
dema225

#1572 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dema225 »

sahbazzz wrote: 20/12/2022 13:05

Dogovor sa poslodavcem, radnik se nema sta tu dogovarat. Ako neces da ostanes 30 minuta da nadoknadis rad koji si duzan odraditi i po zemaljskim i Bozijim propisima onda neces ni raditi tu. Ako je vjernik znat ce da Bog nalaze da se rad izvrsava kako treba, sto ukljucuje i postivanje radnog vremena. Ondje gdje je traka i gdje se ne moze zaustaviti proces, ha cuj, trazi drugi posao, niko nikoga ne tjera.
Tako bi trebalo biti.
PaulTracy

#1573 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PaulTracy »

Lajavikrelac wrote: 19/12/2022 22:59
Dope_Man wrote: 19/12/2022 20:35 Skolovan i sposoban i ne ide radit kod "gazde" u kafani.
Školovan i sposoban ako nema zaleđinu samo može kod kakvog ronjge od gazde raditi i savijati šiju i leđa! Kad već banku spomenu, moj poznanik je svoju curu uvalio u banku tako što je direktoru dao "za kafu", ono jest one te struke, ali sad će desetine očajnika slati CV-jeve na fiktivni konkurs koji će da izbace dok ova uveliko radi. Po čemu znamo ti ili ja da je ona kvalifikovana za tu poziciju? Možda je duduk za medalju? Ili da ti navedem primjer jednog političara koji je svoju ženu frizerku ekspresno "prekvalifikovao" pa sada radi u banci? Ja sam ljetos radio u firmi gdje je "direktor nabavke" dileja zaposlena po ključu jakog tate partnera, lik zbog kojeg četiri čovjeka dadoše otkaz jer ne zna ili neće banalne stvari da uradi kroz papire i sistem pa ih satra. Dođe mu na sastanak ino-partner on pita mene iz magacina da mu dođem prevoditi i mailove pisati :-) šišpu ga majstore :oops: Imam tovar primjera za navesti al ne da mi se sad kuckati...

Dobro ti i kaže čovjek, 100K ljudi bježi iz ove rupe od države garant zato što su lijeni i neće da rade...aham, mda... :roll:

BiH je uvijek bila rupa od države u poređenju sa ŠvicarskomAustrijom, Njemačkom, Kanadom, USA, kao što je to bar 140 od 196 država. Ali ljudi su radili, gradili, stupali u brak, djecu rađali, bile su nam pune ulice, škole...
Nije se 2013/2014 preko noći situacija toliko pogoršala pa je 50 000+ ljudi godišnje počelo da bježi iz države.
Ono što se promijenilo je to što su najbogatije države svijeta prije 10-ak godina izabrale BiH kao jednu od par država kojoj će da uzmu mlade ljude. Upravo to je razlog zašto ovaj egzodus imamo tek posljednjih godina a ne 2005 ili 2000 kad je ekonomska situacija bila još gora.
Ljudi napuštaju one države koje npr jedna Njemačka odluči "ogulit", znači ako Nijemac kaže "Daj vize Bosancima" Bosna će biti ta koja će da doživi demografsku katastrofu. Ako Nijemac kaže "Daj vizu Moldavcima" Moldavija će demografski da pukne. Ako Nijemac kaže "Daj vizu onim iz Lesota" Lesoto će za 10g biti pust.
Evo ti analogije malo. U tvom gradu ima 15 benzinskih pumpi, sve prodaju gorivo po cijeni od 3KM a ti prodaješ po 2,95.
Ako Ahmetlić koji je 50x ekonomski jači od tebe odluči da preko puta otvori benzinsku i prodaje gorivo po 2,90KM šta misliš da li će propast Mujo koji 10km od tebe prodaje po 3KM ili ti koji prodaješ po 2,95?
Propast ćeš ti jer je neko puno jači od tebe otvorio benzinsku pored tebe i odlučio da ti uzme kupce.
Iz tog razloga što je neko puno jači došao kod njih i dijeli vize propadaju (gube stanovništvo)i balkanske države u kojim ljudi zarađuju 500/600€ mjesečno a ne gube stanovništvo države u Africi u kojim ljudi zarađuju 150/200€ mjesečno.
McGradySA

#1574 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by McGradySA »

manuchao91 wrote: 19/12/2022 19:03
Sjedi kod kuce drka keru nogu ,nema za cigara, perfektno priča njemački
Reci ti jaranu da se kupi za Dojčland dok još ima vremena, moj brat koji ima samo srednju je birao između pet poslodavaca za med. tehničara.
breuer

#1575 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by breuer »

PM72 wrote: 20/12/2022 13:20 Takvima džuma dođe ko heftično resetovanje od grijehova i onda nakon džume obavezna kahva i trač partija.
Džuma heftično, hadžiluk životno resetovanje od grijehova. U međuvremenu, ko koga zajebe...
Post Reply