Prvo, ono sto mediji prenesu sa sudskih postupaka je uglavnom medijski obradjeno. Trazi se medijska udica da bi se citalo.TheGodfather001 wrote: ↑19/12/2022 14:07
Da, stvarno me zanima. Zakon o policijskim službenicima F BiH jasno propisuje osnovna prava i obaveze policijskih službenika, što uključuje i intenzivan obavještajni rad, pored ovlaštenja datih Zakonom o krivičnom postupku FBIH i drugim procesnim krivičnim zakonima.
Imao bih svašta još da dodam, ali me zanima čemu služi informacija.
Tužilaštvo je dužno obrazložiti osnovanu sumnju svaki put kada uputi prijedlog za produženje pritvora, a poslije obrazlaže posebne pritvorske razloge, tako da ne razumijem čemu fasciniranje širokih masa informacijom da je "svima poznato NN lice" uložilo 35 mil. KM a prijavilo samo 1000KM u bašti policijsko-pravosudnog-obavještajnog javašluka. A još više me zadivljuje da im je za pribavljanje te informacije trebalo 6 mjeseci pritvora, ako im je već porezna uprava dužna ustupiti te podatke koje može predočiti u dva i po klika mišem.
Uglavnom ko izadje sa procesa i procita u medijima o tom procesu pocinje propitkivati stvarnost, i je li sanjao ili mu se pricinjavalo sta se stvarno desilo.
Informacija sluzi samo za stvaranje osnova sumnje da bi se napravio pritvor. Sama za sebe ne znaci nista, imaju tu i druge neke informacije.
Na kraju, ova informacija u medijima je nesta medijski zanimljivo, a jos i usluzi da se posalje poruka javnosti da se radi, a i nekima zainteresiranima da kad ne progovoris, ides u pritvor. Ili, ako neko prvi progovori, dobije kucni pritvor, a onaj zadnji ide u cz.
Tako reci, treniraju se kriminalci. Neka vrsta pavljovjevog refleksa da se usadi. Ko prvi progovori i zavali druge - bolje prodje.
Na kraju, tako se i u drugim zemljama sude organizovani kriminali. Mora neko propjevati.