SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

toska

#62826 Re: huSARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

Bio bi interesantan podatak koliko je državnih službenika, namještenika, radnika u zdravstvu, obrazovanju, javnim preduzećima... dobilo otakaz tokom zadnje godine.

vjerovatno ni jedan, nesto se spominjalo jedino za one policajce što su primali mito, ali ne znam kako završi.

Otkaz u "državnom poslu" ne postoji.
last mohicans

#62827 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Krivični Zakon FBiH se pod hitno mora mijenjati i korigovati, a ovome je Općinski sud donio kaznu i to je radi značaja po društvenu zajednicu i zaštitu djece trebalo eskalirati na više sudove. Ne znam kako uopće ostade na općinskom sudu kao da je u pitanju bilo narušavanje javnog reda i mira.
EasyMan

#62828 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

Chmoljo wrote: 17/12/2022 11:09 Dakle trebali su traziti uvjerenje o nekaznjavanju. Treba procitati uslove za radno mjesto.

Inace ova uvjerenja su problematicna jer i komisije cesto pogresno iste tumace.
Oni koji traze ta uvjerenje ne znaju uopste sta traze. Znaci bukvalno ne znaju javne ustanove koje im uvjerenje treba!

Prije godinu dana zeni mi traze “UVJERENJE O NEKAZNJAVANJU IZ OPCINSKOG SUDA”! Ja govorim da se to uvjerenje vadi u Mupu, a ne na sudu, gospođetina me gleda ko tele, kaze samo izvadite ovo sto pise, sve vam pise na papiru, naravno morao izvaditi u mupu uvjerenje o nekaznjavanju i sa suda uvjerenje o ne vodjenju postupka da je ne bi vracali.

Prosle sedmice treba meni za radnju uvjerenje i daju mi papir na kojem pise opet pogresno da im donesem “UVJERENJE O NEKAZNJAVANJU IZ OPCINSKOG SUDA” (znaci skroz druga javna ustanova trazi isti pogresan papir), ja pitam gospodjetinu zna li ona da se to uvjerenje vadi u mupu, a sa suda mogu dobiti drugo uvjerenje, kaze ne znam ja nista ja vam samo prenosim sta meni kazu. Donesem sa suda uvjerenje koje znam da mi ne treba, tek onda mi govori pa vama ne treba uopste uvjerenje o nekaznjavanju niti nevodjenju postupka, nego skroz drugo uvjerenje za obrt. Reko gospodjo Vi mi rekoste prije par dana tako i tako, trebate mi dati pare za taksu, parking i gorivo jer sve moram ponovo. Bukvalno ko tele gleda, ali bukvalno. Znaci uhljebi nesposobni na sve strane. Ne cudi me uopste da osudjeni pedofili mogu regularno dobiti posao u osnovnoj skoli.
Spit_fire

#62829 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

Laplace wrote: 17/12/2022 09:55
Spit_fire wrote: 16/12/2022 22:38

'Meni jednom pokusali a jedno obili i nisu nista uzeli..tad imo punta raspalog ..doslo mi da napisem OTKLJUCANO JE NE RAZVALJAJU UZMI STA GOD TI TREBA SLOBODNO :D
Sjećam se lika koji je vozio neki star auto, zaboravio sam koji. Lik ga nikad nije zaključao, ono u stilu "nema šta da ukrade, samo džabe će mi razvaliti bravu".
Isto sam razmisljao :lol: napravio mi stetu samo
Reglan

#62830 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Reglan »

Batina je iz Dzenneta izasla. :bih:
crveni_makovi

#62831 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by crveni_makovi »

Ako se stvarno radi o zetu lika koji se spominjao u članku nema se šta očekivati. Minimalnim uvidom u načine zaobilaženja i krojenja propisa po potrebama pojedinaca koji su bitniji od drugih, jasno mi je otprilike o čemu se radi i svejedno mi je. Ima već djecu koja su i prije rođenja kažnjena ko im je roditelj.
BadBoy

#62832 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

EasyMan wrote: 17/12/2022 12:00
Chmoljo wrote: 17/12/2022 11:09 Dakle trebali su traziti uvjerenje o nekaznjavanju. Treba procitati uslove za radno mjesto.

Oni koji traze ta uvjerenje ne znaju uopste sta traze. Znaci bukvalno ne znaju javne ustanove koje im uvjerenje treba!

Prije godinu dana zeni mi traze “UVJERENJE O NEKAZNJAVANJU IZ OPCINSKOG SUDA”! Ja govorim da se to uvjerenje vadi u Mupu, a ne na sudu, gospođetina me gleda ko tele, kaze samo izvadite ovo sto pise, sve vam pise na papiru, naravno morao izvaditi u mupu uvjerenje o nekaznjavanju i sa suda uvjerenje o ne vodjenju postupka da je ne bi vracali.

Prosle sedmice treba meni za radnju uvjerenje i daju mi papir na kojem pise opet pogresno da im donesem “UVJERENJE O NEKAZNJAVANJU IZ OPCINSKOG SUDA” (znaci skroz druga javna ustanova trazi isti pogresan papir), ja pitam gospodjetinu zna li ona da se to uvjerenje vadi u mupu, a sa suda mogu dobiti drugo uvjerenje, kaze ne znam ja nista ja vam samo prenosim sta meni kazu. Donesem sa suda uvjerenje koje znam da mi ne treba, tek onda mi govori pa vama ne treba uopste uvjerenje o nekaznjavanju niti nevodjenju postupka, nego skroz drugo uvjerenje za obrt. Reko gospodjo Vi mi rekoste prije par dana tako i tako, trebate mi dati pare za taksu, parking i gorivo jer sve moram ponovo. Bukvalno ko tele gleda, ali bukvalno. Znaci uhljebi nesposobni na sve strane. Ne cudi me uopste da osudjeni pedofili mogu regularno dobiti posao u osnovnoj skoli.
Botine botovske koje 30 godina rade samo jednu stvar na istom radnom mjestu i još uvijek nisu ništa naučili
internazionale

#62833 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by internazionale »

crveni_makovi wrote: 17/12/2022 12:18 Ako se stvarno radi o zetu lika koji se spominjao u članku nema se šta očekivati. Minimalnim uvidom u načine zaobilaženja i krojenja propisa po potrebama pojedinaca koji su bitniji od drugih, jasno mi je otprilike o čemu se radi i svejedno mi je. Ima već djecu koja su i prije rođenja kažnjena ko im je roditelj.
Koga to zanima o čijem zetu se radi. Ako ima ikakvih dokaza da je Kemo nekako uticao na odluke suda u ovom slučaju eto odlične prilike za SDA da mu politički preda rahmet
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#62834 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

EasyMan wrote: 17/12/2022 12:00 trebate mi dati pare za taksu, parking i gorivo jer sve moram ponovo. Bukvalno ko tele gleda, ali bukvalno. Znaci uhljebi nesposobni na sve strane.
tako je meni na veterinarskom onaj glavati sto prica viceve ,ja dosao da mi napise recept za neki lijek za cuku i kaze meni debil : dodji sutra ,nisam ponio pecat .reko kako ti to bez qrca u svatove ides na poso,sad mi daj za gorivo i parking sto sam platio.kaze kako se to ponasas,reko kako se ti ponasas majmune,nije ti ovo jutub i glupi vicevi za degenerike ,on bleno ko tele . al to je u svakoj javnoj ustanovi tako i njih savrseno boli q za to,podobni primaju plate za nerad....
bitanga_sa_otesa

#62835 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

BadBoy wrote: 17/12/2022 12:24

Botine botovske koje 30 godina rade samo jednu stvar na istom radnom mjestu i još uvijek nisu ništa naučili
nisu oni tu da uce i rade,vec da primaju platu...
bitangeIprinceze

#62836 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

Hocemo li mi pred OS Grbavica 1 da ovo na prirodnjacki nacin rijesimo? Jel ova skola u Grbavickoj ispod Vatre, Capucina, dzamije .....
BadBoy

#62837 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Nije mi bilo mrsko, evo sam se zarovio u Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju i tamo ima jako lijep član:
Član 92
(Ocjenjivanje radnika i disciplinska odgovornost radnika nosilaca funkcija u tijelima škole)

(1) Rad radnika sistematično se prati i ocjenjuje na osnovu pravilnika koji, uz konsultacije sa sindikatom, donosi ministar.
(2) Sastavni dio pravilnika iz stava (1) ovog člana su kriteriji za ocjenjivanje radnika, kao i uvjeti za napredovanje i sticanje posebnih stručnih zvanja nastavnika, stručnih i drugih saradnika.
(3) Radnici izabrani, odnosno imenovani na neku od javnih funkcija, nosioci funkcija u tijelima škole, te nastavno, stručno i drugo osoblje imaju naglašenu društvenu odgovornost.
(4) Općim aktom škole preciznije se regulira postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti lica iz stava (3) ovog člana.
(5) Postupak disciplinske odgovornosti protiv lica iz stava (3) ovog člana pokreće se za teže i lakše povrede obaveza utvrđene općim aktom osnovne škole.
(6) Postupak disciplinske odgovornosti ne može se pokrenuti nakon:
a) isteka šest mjeseci od dana saznanja za povredu obaveze i počinioca,
b) isteka godine dana od dana kad je povreda učinjena.
(7) U slučaju kada je protiv lica iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.
(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo.

(9) Škola je obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa članu rukovodnog, nastavnog, stručnog i drugog osoblja koji je predao dokumenta ili izjave tokom postupka prijave na konkurs, za koje se kasnije utvrdi da nisu vjerodostojni.
(10) Ministarstvo vodi registar lica iz st. (7) i (8) ovog člana.
Stavovi 3, 7 i 8.
il dottore

#62838 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by il dottore »

BadBoy wrote: 17/12/2022 12:31 Nije mi bilo mrsko, evo sam se zarovio u Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju i tamo ima jako lijep član:
Član 92
(Ocjenjivanje radnika i disciplinska odgovornost radnika nosilaca funkcija u tijelima škole)

(1) Rad radnika sistematično se prati i ocjenjuje na osnovu pravilnika koji, uz konsultacije sa sindikatom, donosi ministar.
(2) Sastavni dio pravilnika iz stava (1) ovog člana su kriteriji za ocjenjivanje radnika, kao i uvjeti za napredovanje i sticanje posebnih stručnih zvanja nastavnika, stručnih i drugih saradnika.
(3) Radnici izabrani, odnosno imenovani na neku od javnih funkcija, nosioci funkcija u tijelima škole, te nastavno, stručno i drugo osoblje imaju naglašenu društvenu odgovornost.
(4) Općim aktom škole preciznije se regulira postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti lica iz stava (3) ovog člana.
(5) Postupak disciplinske odgovornosti protiv lica iz stava (3) ovog člana pokreće se za teže i lakše povrede obaveza utvrđene općim aktom osnovne škole.
(6) Postupak disciplinske odgovornosti ne može se pokrenuti nakon:
a) isteka šest mjeseci od dana saznanja za povredu obaveze i počinioca,
b) isteka godine dana od dana kad je povreda učinjena.
(7) U slučaju kada je protiv lica iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.
(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo.

(9) Škola je obavezna donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa članu rukovodnog, nastavnog, stručnog i drugog osoblja koji je predao dokumenta ili izjave tokom postupka prijave na konkurs, za koje se kasnije utvrdi da nisu vjerodostojni.
(10) Ministarstvo vodi registar lica iz st. (7) i (8) ovog člana.
Stavovi 3, 7 i 8.
:thumbup:
Evo kaze ministrica da ce biti proveden inspekcijski nadzor nad radom skole.
Jedino ako se nisu propustili neki rokovi ovo bi moglo biti brzo rijeseno
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#62839 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Mislim da i sud daje uvjerenje o nekaznjavanju, ali MISLIM za predmete gdje je kazna tri godine i vise...
EasyMan

#62840 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

Ja samo kazem hvala bogu pa nemam puno posla s javnim ustanovama. Nekidan kad sam bio na opcinskom sudu pratim one radnike, ko zombiji hodaju gore, ispijeni, kao da su bolesni svi. Tacno neka zla i bolesna atmosfera u ustanovi.

@bitanga_sa_otesa jel to onaj adilovic ili?
EasyMan

#62841 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

Chmoljo wrote: 17/12/2022 12:38

Mislim da i sud daje uvjerenje o nekaznjavanju, ali MISLIM za predmete gdje je kazna tri godine i vise...
Ne daje, kazu fino radnice na sudu, to se uvjerenje vadi u mupu (sto je napisano i na vratima sobe broj 11). Sud ne daje to uvjerenje 100%.
Tananarive

#62842 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tananarive »

Reglan wrote: 17/12/2022 12:05 Batina je iz Dzenneta izasla. :bih:
ovom će pedofilu prije biti da je batina iz dženete izašla a dženeti 15 godina :lol:
moonca

#62843 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

vjeshalica wrote: 17/12/2022 08:35
moonca wrote: 17/12/2022 01:23
Inache.. zashto je to bitno objaviti chiji je on rod/ zet.. .... samim tim sva hajka poprima drugu dimenziju.... da se na neki nachin neko sveti Kemalu :-) ili stranci .. zanimljivog imena....... 'Narod i pravda' :wink: a ne sami chin nastavnika kao i naglashavanje..

.
Budalo selektivna!
Kad zamjenom teza pokusavas ostaviti utisak pametne osobe pa naidjes na ljude koji shvataju zasto si budala
Ne bi trebalo nikome pasti na pamet da se trudi oko tebe da ti objasni kako Kemo i situacija o doticnom itekako ima veze
.. :) selektivno..hm ..

. hirovito..uz masu kao inache.. .. nekorisna za bilo koju statistiku..

Ali pitanje za tebe.. zashto ti ne mogu pisati/ odgovoriti na mobilni tel?
bitanga_sa_otesa

#62844 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

EasyMan wrote: 17/12/2022 12:38

ma jasta je, qrton teski....
EasyMan

#62845 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

bitanga_sa_otesa wrote: 17/12/2022 12:55
EasyMan wrote: 17/12/2022 12:38

ma jasta je, qrton teski....
Supak pravi…
crveni_makovi

#62846 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by crveni_makovi »

@internazionale
Ne koristim rado podrugljive smajlije i nemam ti šta više reći na sve slične pojave u našem društvu. Zna se ko je jači i ko se povlači.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#62847 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Velkoski »

crveni_makovi wrote: 17/12/2022 12:18 Ako se stvarno radi o zetu lika koji se spominjao u članku nema se šta očekivati. Minimalnim uvidom u načine zaobilaženja i krojenja propisa po potrebama pojedinaca koji su bitniji od drugih, jasno mi je otprilike o čemu se radi i svejedno mi je. Ima već djecu koja su i prije rođenja kažnjena ko im je roditelj.
meni je fascinantno da je on nečiji zet nakon ovoga
zlajci

#62848 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zlajci »

Velkoski wrote: 17/12/2022 13:55
meni je fascinantno da je on nečiji zet nakon ovoga
Upravo.
To mi je prvo proslo kroz glavu.
tramvajtrojka

#62849 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

https://avaz.ba/vijesti/bih/794490/saud ... vu-zastitu

njegove kolege o njemu misle sve najbolje :run:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#62850 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Kakav god sud da je, mozemo se slagati ili ne sa odlukom, donio je presudu.
Sad je na skoli, roditeljima, djeci, da se ovaj monstrum udalji od djece na bilo koji način. Ako treba i protestima, da mu se da otkaz i da mu se vise uopste ne da prilika da radi sa djecom.
Post Reply