Sto neces?
To nije microsvijet, nego su to ljudi sa kojima provodis najvise vremena. Salterusu vidim jednom u 4 mjeseca, raju svaki dan.
Sto neces?
Elem ne moramo se sloziti. Ja cu nastaviti sa 140-150 na autoputevima
Zato sto uglavnom nisam imao razloga do sad
Ako se usvoji novi zakon onda za 5 godina, odnosno za 3elcaliente wrote: ↑12/12/2022 15:23A ima i opcija da poslije 8 godina se odreknu BiH drzavljanstva i uzmu Njemacki pasos pa ih onda to sto si naveo vise ni ne zanima.anelsol wrote: ↑12/12/2022 14:57
Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.
Vecina koja dodje u Njemacku ne planira da se vrati i odreci ce se drzavljanstva.
Koliki bi ti tek bio prosjek da ti auto može voziti brže od 180 km/hmadner wrote: ↑12/12/2022 15:16Nisam dosao u Austriju, samo prosao Graz-Regensburg pravcem. Imam na aplikaciji prosjek, dakle u BiH po AP je prosjek bio 162 km/h, na magistrali nize. Dok je Austrija 109 km/h i pored labavog odnosa sa ogranicenjima.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:10
Od beca do granice sa bh je zastita od buke na dvije dionice. 90% vremena vozis 143 jer mislim da je tolerancija na radar 5% osim ako je ona kamera sto mjeri vrijeme ulaska i izlaska iz dionice
Sporija je od bih samo ako se u bih ne pridrzavas brzine. A i tad nije sporija jer mozes voziti brze po regionalnim putevima jer nema kamera i bolji su putevi
Ti i ja kao da smo u razlicitim zemljama bili![]()
![]()
Dobro ok, jebes me malo al nema veze. Na 500 kilometara, mojih 140 je 29 minuta sporije. Nadam se da u tih 29 minuta radis nesto jebeno profitabilno i vazno
Pu javni prevoz.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:37Zato sto uglavnom nisam imao razloga do sad
A to jeste mikrosvijet jer si izabrao grupu ljudi. Salterusu vidis jednom u 4 mjeseca. Ali prodsvnice, tramvaji, banke i poslovne kolege i saradnike svakodnevno. I ne kazem da su austrijanci bolji ili njemci. Austrijanci su vjerovatno najgori ljudi u evropi, a njemci najdosadniji
madner wrote: ↑12/12/2022 15:41Pu javni prevoz.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:37
Zato sto uglavnom nisam imao razloga do sad
A to jeste mikrosvijet jer si izabrao grupu ljudi. Salterusu vidis jednom u 4 mjeseca. Ali prodsvnice, tramvaji, banke i poslovne kolege i saradnike svakodnevno. I ne kazem da su austrijanci bolji ili njemci. Austrijanci su vjerovatno najgori ljudi u evropi, a njemci najdosadniji
Jos jedna fasisticko-zelena izmisljotina da ubije individualnu slobodu i pravo kretanja.
Nisam nikad imao problema sa ljudima u usluznim djelatnostima u BiH. Bankari su dosadni jedino.
Nisi upoznao Belgijance, to po cijeli dan suti i pije filter kafu.![]()
Fakat to mislim, to je sistem koji te upasuje u kalup i ne osjetis stegu. Nije poenta 29 minuta, nego da se osjecas komotno dok vozis.
Trebas sigurno i efikasno doci od a do b. Sjednes na voz i picis 300 na sat, a udobno ti
F1 bolid sa 1000 i vise KS na zatvorenoj stazi, na slick gumama uz dva zaustavljanja, vozi prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h
Ne bih nikad vozio auto ako ne moram. Voz ili avion i kao gospodinmadner wrote: ↑12/12/2022 15:50 Da to je to guranje javnog prevoza. Umjesto da sa 250 u svom autu dodjes gdje zelis, moras otici do stanice, pa od stanice doci do odredista pa trpiti nekog Mustafu kako dribla gas kocnicu u Uberu.
Auto je civilizacijsko dostignuce koje nam zeleni fastisti pokusavaju oteti.
Ko nam dosao nazad?Blixen wrote: ↑12/12/2022 15:52F1 bolid sa 1000 i vise KS na zatvorenoj stazi, na slick gumama uz dva zaustavljanja, vozi prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h
i onda ti slageri prosipaju pricu kako oni voze prosjecno 160 Km/h![]()
![]()
![]()
ubise ih kompleksi
ono sve zna o Belgiji i Austriji, a ovamo laze kao malo dijete
pa ovo ni u obdanistu ne mozes cuti
Njemu ne znači, ili ne mora da znači ništa, ali zato milionima onih koji žive u BiH znači. To sto tebe boli neka stvar što ti možda brat, sestra ili neko treći ne bi imao državljanstvo i ne bi imao priliku ni da legalno putuje, što bi mu bila uskraćena sva moguća ljudska prava zato što nigdje ne pripada, a da ne pričamo nešto više, je tvoj problem.Dope_Man wrote: ↑12/12/2022 15:08To sto oni nemaju pasos i ne mogu dobiti jer ih neko hebe je jedna stvar. A sta obicnom covjeku, rodjenom u BiH, otisao sa 18 recimo u Njemacku na studij i ostao, danas ima njemacki pasos i solidan posao, treba da znaci drzava BiH konkretno?anelsol wrote: ↑12/12/2022 14:57
Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.
Nisu Jevreji ni Palestinci jedini narodi s takvim problemom. Za mene su mozda cak Kurdi bolji primjer.Dope_Man wrote: ↑12/12/2022 16:07 Opet nalazis jako specifican problem neimanja drzavljanstva koji je potpuno nebitan za temu. Tema je odlazak iz BiH, a ta situacija neimanja drzavljanstva je jako rijetka. Sve i da je rat otisao kako su neki zeljeli, i da nema danas drzave BiH, njeni trenutni gradjani bi imali drzavljanstvo istocnog il zapadnog komsije, ovisno o tome ko bi uzeo koji teritorij. I opet bi sa tim pasosem otisao u zapadnu Evropu kao sto idu i istocne i zapadne komsije.
Jevreji su u bilo kojoj drugoj drzavi mogli imati drzavljanstvo nakon progona iz Njemacke. Problem palestinaca u tvom primjeru je vlada Sirije koja ih ne zeli priznati i dati im pasos pretpostavljam jer nisam upoznat sa situacijom.
Ne znam kako da ti objasnim. Ako nema stanovništva u drzavi, ili ga ima jako malo, onda nema države ili postoji opasnoat da nestane zbog poznatih velikodrzavnih projekata iz komsiluka.Dope_Man wrote: ↑12/12/2022 16:07 Opet nalazis jako specifican problem neimanja drzavljanstva koji je potpuno nebitan za temu. Tema je odlazak iz BiH, a ta situacija neimanja drzavljanstva je jako rijetka. Sve i da je rat otisao kako su neki zeljeli, i da nema danas drzave BiH, njeni trenutni gradjani bi imali drzavljanstvo istocnog il zapadnog komsije, ovisno o tome ko bi uzeo koji teritorij. I opet bi sa tim pasosem otisao u zapadnu Evropu kao sto idu i istocne i zapadne komsije.
Jevreji su u bilo kojoj drugoj drzavi mogli imati drzavljanstvo nakon progona iz Njemacke. Problem palestinaca u tvom primjeru je vlada Sirije koja ih ne zeli priznati i dati im pasos pretpostavljam jer nisam upoznat sa situacijom.