zbog smoga i manjka svinjskih proizvoda
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Blixen
#2201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- madner
#2202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je glavni uzrok, uz cinjenicu da je bolje biti nesposoban vani nego ovdje.
Kontra toga imamo neke emotivne razloge i stvari koje nisu vezane za politiku, ljudi i zene, obitelj, klima i sto je poreska oaza.
Kontra toga imamo neke emotivne razloge i stvari koje nisu vezane za politiku, ljudi i zene, obitelj, klima i sto je poreska oaza.
-
Spit_fire
#2203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imam jarana radio za 1200/1300 ..trorsio je nekih 400 sigurno na navedene stvari..plus nije placo stan jer je njegov..znaci trecina plateDope_Man wrote: ↑12/12/2022 14:47Opet ponavljam, i ovdje prestajem jer vidim da je uzalud al nek ostane:Spit_fire wrote: ↑12/12/2022 14:35
4/5 izlazaka vikendom svaki mi je 100 tinjak eura..znaci eto 450 necu ic na krajnju cijenu
Cigare su nekih 150 eura najmanje
Kafa i tako usputni "izlasci" jedno 70/80 eura
Restorani u kakvim jedem ovdje plus narucivanje hrane bi mi bili jedno 200/250 eura vani
Eto samo to je nekih 800/900 eura...bez da sam dodao gorivo, kladionic i ostale usputne gluposti
I sad jos dodas da ti je stan vani u vecem gradu bar 600/700 eura
Eto mogu zaokruzit na 2k eura...
I koliko bi ostalo prosjecnom djjasporcu?
KONKRETNI PROIZVODI.
Kazes pusio bio 150 eura. OK. Uzmi cijenu pakovanja X cigarete u BiH i gore pa uporedi. Kod njih konkretno cigare i jesu skupe koliko sam cuo, skoro 2 puta skuplje od Austrije.
Al opet, uzmes cijenu toga, cijenu goriva, cijenu svega i vidis koliki procenat plate ode. U najgorem mogucem slucaju to ce biti isti procenat plate.
Ti ako u BiH trosis 700-800 maraka na takve stvari (sto je plata vecine bosanaca, ne zaboravi), onda valjda i radis posao koji ce u tim zemljama oko 4 milje eura minimalno, ne poredi sa konobarom koji ima milju i po.
Sad radi u Njemackoj za oko 2200 eura neto, za ovaj nacin zivota vani mu treba sigurno 800/900 eura sto je vise od trecine i plus stan mu je 650 ...znaci moro je nesto otkantat iz svog zivota..
- donnie_darko
#2204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesmo i da.PaulTracy wrote: ↑12/12/2022 14:46 Gledam neki dan ukrainske izbjeglice i razmišljam. Ukraina je država sa više od 40 miliona stanovnika. Ako oduzmemo istočni dio koji je pod ruskom okupacijom recimo da ih ima 30 miliona.
BDP per capita im je prije par godina bio 8 000$, u BiH 13 000$. Tih Ukrainaca je samo oko 1 milion izbjeglo u Njemačku iako tamo automatski dobijaju Hartz IV status.
Da je u BiH ne daj Bože ponovo rat izbio više bi nas pobjeglo u Njemačku iako nas je 10x manje nego Ukrainaca pa se pitam jesmo li mi NAJGLADNIJI narod, narod kojem je novac na prvom mjestu i koji je spreman svega se za novac odreć??
Bosnjaci posebno! Narod kojeg kao da su zidovi napravili. Sve bi izdali za novac, drzavu pa i porodicu.
Uvijek mi na um padne izjava onog ratnog zlocinca ustase iz tzv hercegbosne, kad je rekao "da smo znali da su bosnje ovako potkupljive mi nikad ne bi ratovali protiv njih vec bi ih kupili"......
-
elcaliente
#2205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za to je najzasluzniji Bake Ridzi.PaulTracy wrote: ↑12/12/2022 14:46 Gledam neki dan ukrainske izbjeglice i razmišljam. Ukraina je država sa više od 40 miliona stanovnika. Ako oduzmemo istočni dio koji je pod ruskom okupacijom recimo da ih ima 30 miliona.
BDP per capita im je prije par godina bio 8 000$, u BiH 13 000$. Tih Ukrainaca je samo oko 1 milion izbjeglo u Njemačku iako tamo automatski dobijaju Hartz IV status.
Da je u BiH ne daj Bože ponovo rat izbio više bi nas pobjeglo u Njemačku iako nas je 10x manje nego Ukrainaca pa se pitam jesmo li mi NAJGLADNIJI narod, narod kojem je novac na prvom mjestu i koji je spreman svega se za novac odreć??
Nije uspio za 30 godina izgraditi odnos drzava- stanovnik a da ne pricam za dijasporu.
-
Bodkin
#2206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislis 143km/h na autoputu ili 80-90 po lokalnim? Brze sam vozio u austriji nego u bih
-
sumirprimus
#2207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- madner
#2208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prosao sam u cetvrtak, Austrija je sporija od BiH i pored toga sto sam 50km isao lokalnim putem.
130 je u teoriji, tunel pa malo zastita od buke pa malo onako stavi 100 pa malo radovi.
-
Bodkin
#2209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nit je 20 u stokholmu nit je prevruce u dubaiju 12 mjeseci godisnjemadner wrote: ↑12/12/2022 14:43Zato polude, imas 2 mjeseca gdje ne mozes nikog ufatiti da nesto posteno uradi.
Tada izlaze u kafice i zive zivot.
Dubaj je prevruc. Meni je nasa klima optimalna a geografska lokacija savrsena. Imas mediteransku klimu jako blizu a opet imas i zimske sportove. Zamisli tuge u Stockholmu, 20 stepeni ljeti. Bave se ljudi veslanjem.![]()
Mislim ok je imati razlicita misljenja. I meni je klima u bih sasvim ok. Nije idealna ali je ok. Lokacija je isto sasvim ok
Problem su ljudi i sistem koji je toliko govno da se za 100 godina bez rata nece promijeniti. Tako da ne vrijedi
- Blixen
#2210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
koga to boli .... kad od novembra do marta ne mozes disatisumirprimus wrote: ↑12/12/2022 15:05izmedj uostalog
nema prijetnji o raspadu drzave, rata, ostanka van evrope
- Dope_Man
#2211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To sto oni nemaju pasos i ne mogu dobiti jer ih neko hebe je jedna stvar. A sta obicnom covjeku, rodjenom u BiH, otisao sa 18 recimo u Njemacku na studij i ostao, danas ima njemacki pasos i solidan posao, treba da znaci drzava BiH konkretno?anelsol wrote: ↑12/12/2022 14:57Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.PaulTracy wrote: ↑12/12/2022 14:46 Gledam neki dan ukrainske izbjeglice i razmišljam. Ukraina je država sa više od 40 miliona stanovnika. Ako oduzmemo istočni dio koji je pod ruskom okupacijom recimo da ih ima 30 miliona.
-
Bodkin
#2212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od beca do granice sa bh je zastita od buke na dvije dionice. 90% vremena vozis 143 jer mislim da je tolerancija na radar 5% osim ako je ona kamera sto mjeri vrijeme ulaska i izlaska iz dionice
Sporija je od bih samo ako se u bih ne pridrzavas brzine. A i tad nije sporija jer mozes voziti brze po regionalnim putevima jer nema kamera i bolji su putevi
Ti i ja kao da smo u razlicitim zemljama bili
-
PaulTracy
#2213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dovoljno je ući na svaki članak o Lidl-u i vidjeti da ti ljudi ne shvataju ništa. Ti ljudi ne shvataju da taj Lidl dolazi u BiH da bi godišnje izvukao 30/50/100 miliona KM građana BiH i odnio ih u Njemačku.anelsol wrote: ↑12/12/2022 14:57Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.PaulTracy wrote: ↑12/12/2022 14:46 Gledam neki dan ukrainske izbjeglice i razmišljam. Ukraina je država sa više od 40 miliona stanovnika. Ako oduzmemo istočni dio koji je pod ruskom okupacijom recimo da ih ima 30 miliona.
Ili kad pročitam komentar "Dijaspora je ekonomski motor ove države" naježi mi se kosa na glavi. Razmišljaju li ti ljudi šta će biti za 30/40 godina kada ta dijaspora više ne budu Bosanci i Hercegovci već Austrijanci,Nijemci, Šveđani...
To je isto kao da prodaš stan za 150 000 KM, godišnje trošiš 15 000 KM i misliš da si napravio dobru stvar jer sad imaš 15 000 KM godišnje. A onda za 10g potrošiš sve i shvatiš da su gaće jedino što ti je ostalo.
- madner
#2214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Malo karikiranja podebljava poentu. Jeste 20 prosjek za Stockholm, naravno da bude i toplijih dana, pogotovo ako ne pada kisa. Ali ne bude 35.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:07Nit je 20 u stokholmu nit je prevruce u dubaiju 12 mjeseci godisnjemadner wrote: ↑12/12/2022 14:43
Zato polude, imas 2 mjeseca gdje ne mozes nikog ufatiti da nesto posteno uradi.
Tada izlaze u kafice i zive zivot.
Dubaj je prevruc. Meni je nasa klima optimalna a geografska lokacija savrsena. Imas mediteransku klimu jako blizu a opet imas i zimske sportove. Zamisli tuge u Stockholmu, 20 stepeni ljeti. Bave se ljudi veslanjem.![]()
Mislim ok je imati razlicita misljenja. I meni je klima u bih sasvim ok. Nije idealna ali je ok. Lokacija je isto sasvim ok
Problem su ljudi i sistem koji je toliko govno da se za 100 godina bez rata nece promijeniti. Tako da ne vrijedi
Ljudi u BiH se najbolji dio svega, kako ih jebe sistem zlatni su.
- madner
#2215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nisam dosao u Austriju, samo prosao Graz-Regensburg pravcem. Imam na aplikaciji prosjek, dakle u BiH po AP je prosjek bio 162 km/h, na magistrali nize. Dok je Austrija 109 km/h i pored labavog odnosa sa ogranicenjima.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:10Od beca do granice sa bh je zastita od buke na dvije dionice. 90% vremena vozis 143 jer mislim da je tolerancija na radar 5% osim ako je ona kamera sto mjeri vrijeme ulaska i izlaska iz dionice
Sporija je od bih samo ako se u bih ne pridrzavas brzine. A i tad nije sporija jer mozes voziti brze po regionalnim putevima jer nema kamera i bolji su putevi
Ti i ja kao da smo u razlicitim zemljama bili![]()
-
Bodkin
#2216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Statisticki nebitan podatak. 162 ne bi vozio u austriji ni da si sam bio na autoputumadner wrote: ↑12/12/2022 15:16Nisam dosao u Austriju, samo prosao Graz-Regensburg pravcem. Imam na aplikaciji prosjek, dakle u BiH po AP je prosjek bio 162 km/h, na magistrali nize. Dok je Austrija 109 km/h i pored labavog odnosa sa ogranicenjima.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:10
Od beca do granice sa bh je zastita od buke na dvije dionice. 90% vremena vozis 143 jer mislim da je tolerancija na radar 5% osim ako je ona kamera sto mjeri vrijeme ulaska i izlaska iz dionice
Ti i ja kao da smo u razlicitim zemljama bili![]()
![]()
-
Bodkin
#2217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto ne znaci da su zlatni nego da su zlatni kakvi bi mogli bitimadner wrote: ↑12/12/2022 15:12Malo karikiranja podebljava poentu. Jeste 20 prosjek za Stockholm, naravno da bude i toplijih dana, pogotovo ako ne pada kisa. Ali ne bude 35.Bodkin wrote: ↑12/12/2022 15:07
Nit je 20 u stokholmu nit je prevruce u dubaiju 12 mjeseci godisnje
Ljudi u BiH se najbolji dio svega, kako ih jebe sistem zlatni su.
Imt menalitet i zajebati za 50km i kratkorocnu dobit je nacionalni sport
- madner
#2218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao sto rekoh, puzanje i patnja.
Slovenija i Hrvatska su takodje odlicne.
Slovenija i Hrvatska su takodje odlicne.
- madner
#2219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#2220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ima i opcija da poslije 8 godina se odreknu BiH drzavljanstva i uzmu Njemacki pasos pa ih onda to sto si naveo vise ni ne zanima.anelsol wrote: ↑12/12/2022 14:57Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.PaulTracy wrote: ↑12/12/2022 14:46 Gledam neki dan ukrainske izbjeglice i razmišljam. Ukraina je država sa više od 40 miliona stanovnika. Ako oduzmemo istočni dio koji je pod ruskom okupacijom recimo da ih ima 30 miliona.
Vecina koja dodje u Njemacku ne planira da se vrati i odreci ce se drzavljanstva.
-
Bodkin
-
Bodkin
#2222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Necu se tuci sa turcinom i ako hocu necu zvati raju
Mislim nasi ljudi vani su vrh jer uglavnom ne moraju sitnicariti. U bosni su u prosjeku kako sam napisao radi sistema. Ne znaci da neces naci mikrosvijet ljudi koji ti odgovaraju
- Blixen
#2223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bodkine,
Na danasnjoj velikoj nagradi je pobjedio Lewis Hamilton (Mercedes) vozeci prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h
toliko o prosjecnim brzinama
Na danasnjoj velikoj nagradi je pobjedio Lewis Hamilton (Mercedes) vozeci prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h
toliko o prosjecnim brzinama
- Ozimician
#2224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Austrija ubjedljivo najgora zemlja za voziti od BiH do Holandije.
Njemacka deff najbolja ako te mimoidju baustelle i guzve.
U apsolutnim brojkama, najbolji autoput za voziti je 9. januar. Doboj - Banja Luka.
Njemacka deff najbolja ako te mimoidju baustelle i guzve.
U apsolutnim brojkama, najbolji autoput za voziti je 9. januar. Doboj - Banja Luka.
- madner
#2225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da su kazne tu negdje, ali kod ovih malih fasista se osjeca mrznja prema individualnoj mobilnosti.