Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#2226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Bodkin wrote: 12/12/2022 15:28
madner wrote: 12/12/2022 15:21

Trebali biti, ali opet predobri. Kada se trebas pobiti sa nekim Turcinom hoces li zvati raju ili Austrijske prijatelje? :D
Necu se tuci sa turcinom i ako hocu necu zvati raju :D
Mislim nasi ljudi vani su vrh jer uglavnom ne moraju sitnicariti. U bosni su u prosjeku kako sam napisao radi sistema. Ne znaci da neces naci mikrosvijet ljudi koji ti odgovaraju :D
Sto neces? :D
To nije microsvijet, nego su to ljudi sa kojima provodis najvise vremena. Salterusu vidim jednom u 4 mjeseca, raju svaki dan.
Bodkin

#2227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

madner wrote: 12/12/2022 15:32
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:27

Zato sto se opustis i vozis 30 preko ogranicenja jer se ne bojis kazne :D
Mislim da su kazne tu negdje, ali kod ovih malih fasista se osjeca mrznja prema individualnoj mobilnosti.
Elem ne moramo se sloziti. Ja cu nastaviti sa 140-150 na autoputevima :D
madner

#2228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Bodkin wrote: 12/12/2022 15:35
madner wrote: 12/12/2022 15:32

Mislim da su kazne tu negdje, ali kod ovih malih fasista se osjeca mrznja prema individualnoj mobilnosti.
To ti govorim, naviknes se na puzanje i jos kazes dobro je. :D
Bodkin

#2229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

madner wrote: 12/12/2022 15:34
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:28

Necu se tuci sa turcinom i ako hocu necu zvati raju :D
Mislim nasi ljudi vani su vrh jer uglavnom ne moraju sitnicariti. U bosni su u prosjeku kako sam napisao radi sistema. Ne znaci da neces naci mikrosvijet ljudi koji ti odgovaraju :D
To nije microsvijet, nego su to ljudi sa kojima provodis najvise vremena. Salterusu vidim jednom u 4 mjeseca, raju svaki dan.
Zato sto uglavnom nisam imao razloga do sad
A to jeste mikrosvijet jer si izabrao grupu ljudi. Salterusu vidis jednom u 4 mjeseca. Ali prodsvnice, tramvaji, banke i poslovne kolege i saradnike svakodnevno. I ne kazem da su austrijanci bolji ili njemci. Austrijanci su vjerovatno najgori ljudi u evropi, a njemci najdosadniji
Ecci
Vozim: Biciklam

#2230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

elcaliente wrote: 12/12/2022 15:23
anelsol wrote: 12/12/2022 14:57

Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.
A ima i opcija da poslije 8 godina se odreknu BiH drzavljanstva i uzmu Njemacki pasos pa ih onda to sto si naveo vise ni ne zanima.
Vecina koja dodje u Njemacku ne planira da se vrati i odreci ce se drzavljanstva.
Ako se usvoji novi zakon onda za 5 godina, odnosno za 3🤗
Seawolf

#2231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seawolf »

madner wrote: 12/12/2022 15:16
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:10

Od beca do granice sa bh je zastita od buke na dvije dionice. 90% vremena vozis 143 jer mislim da je tolerancija na radar 5% osim ako je ona kamera sto mjeri vrijeme ulaska i izlaska iz dionice

Sporija je od bih samo ako se u bih ne pridrzavas brzine. A i tad nije sporija jer mozes voziti brze po regionalnim putevima jer nema kamera i bolji su putevi

Ti i ja kao da smo u razlicitim zemljama bili :D
Nisam dosao u Austriju, samo prosao Graz-Regensburg pravcem. Imam na aplikaciji prosjek, dakle u BiH po AP je prosjek bio 162 km/h, na magistrali nize. Dok je Austrija 109 km/h i pored labavog odnosa sa ogranicenjima. :D
Koliki bi ti tek bio prosjek da ti auto može voziti brže od 180 km/h :D
Bodkin

#2232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

madner wrote: 12/12/2022 15:36
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:35

Dobro ok, jebes me malo al nema veze. Na 500 kilometara, mojih 140 je 29 minuta sporije. Nadam se da u tih 29 minuta radis nesto jebeno profitabilno i vazno :D

Bitno je da ako te vidim na autoputu da te mogu ostaviti u retrovizoru :D
madner

#2233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Bodkin wrote: 12/12/2022 15:37
madner wrote: 12/12/2022 15:34

A to jeste mikrosvijet jer si izabrao grupu ljudi. Salterusu vidis jednom u 4 mjeseca. Ali prodsvnice, tramvaji, banke i poslovne kolege i saradnike svakodnevno. I ne kazem da su austrijanci bolji ili njemci. Austrijanci su vjerovatno najgori ljudi u evropi, a njemci najdosadniji
Pu javni prevoz.
Jos jedna fasisticko-zelena izmisljotina da ubije individualnu slobodu i pravo kretanja.

Nisam nikad imao problema sa ljudima u usluznim djelatnostima u BiH. Bankari su dosadni jedino.

Nisi upoznao Belgijance, to po cijeli dan suti i pije filter kafu. :D
Bodkin

#2234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Blixen wrote: 12/12/2022 15:29 Bodkine,
Na danasnjoj velikoj nagradi je pobjedio Lewis Hamilton (Mercedes) vozeci prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h :lol:

toliko o prosjecnim brzinama
Levat. Madner to na autoputu zamalo nakuca :D
Bodkin

#2235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

madner wrote: 12/12/2022 15:41
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:37

Pu javni prevoz.
Jos jedna fasisticko-zelena izmisljotina da ubije individualnu slobodu i pravo kretanja.

Nisam nikad imao problema sa ljudima u usluznim djelatnostima u BiH. Bankari su dosadni jedino.

Nisi upoznao Belgijance, to po cijeli dan suti i pije filter kafu. :D

Jesam jesam. Nema gorih ljudi od austrijanaca
madner

#2236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Bodkin wrote: 12/12/2022 15:40
madner wrote: 12/12/2022 15:36

Dobro ok, jebes me malo al nema veze. Na 500 kilometara, mojih 140 je 29 minuta sporije. Nadam se da u tih 29 minuta radis nesto jebeno profitabilno i vazno :D

Fakat to mislim, to je sistem koji te upasuje u kalup i ne osjetis stegu. Nije poenta 29 minuta, nego da se osjecas komotno dok vozis.

I ne trkam se, svako neka vozi svojim tempom. :D
madner

#2237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Seawolf wrote: 12/12/2022 15:39
madner wrote: 12/12/2022 15:16

Nisam dosao u Austriju, samo prosao Graz-Regensburg pravcem. Imam na aplikaciji prosjek, dakle u BiH po AP je prosjek bio 162 km/h, na magistrali nize. Dok je Austrija 109 km/h i pored labavog odnosa sa ogranicenjima. :D
Koliki bi ti tek bio prosjek da ti auto može voziti brže od 180 km/h :D
Skino sam blokadu, off :D
Bodkin

#2238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

madner wrote: 12/12/2022 15:44
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:40

Fakat to mislim, to je sistem koji te upasuje u kalup i ne osjetis stegu. Nije poenta 29 minuta, nego da se osjecas komotno dok vozis.

I ne trkam se, svako neka vozi svojim tempom. :D
Trebas sigurno i efikasno doci od a do b. Sjednes na voz i picis 300 na sat, a udobno ti :D jos popijes nesto
madner

#2239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Da to je to guranje javnog prevoza. Umjesto da sa 250 u svom autu dodjes gdje zelis, moras otici do stanice, pa od stanice doci do odredista pa trpiti nekog Mustafu kako dribla gas kocnicu u Uberu.

Auto je civilizacijsko dostignuce koje nam zeleni fastisti pokusavaju oteti.
Blixen

#2240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Bodkin wrote: 12/12/2022 15:42
Blixen wrote: 12/12/2022 15:29 Bodkine,
Na danasnjoj velikoj nagradi je pobjedio Lewis Hamilton (Mercedes) vozeci prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h :lol:

toliko o prosjecnim brzinama
Levat.
F1 bolid sa 1000 i vise KS na zatvorenoj stazi, na slick gumama uz dva zaustavljanja, vozi prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h
i onda ti slageri prosipaju pricu kako oni voze prosjecno 160 Km/h :lol: :lol: :lol:
ubise ih kompleksi
ono sve zna o Belgiji i Austriji, a ovamo laze kao malo dijete
pa ovo ni u obdanistu ne mozes cuti
Dope_Man

#2241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Eto, ko kaze da drzava BiH ne radi nista da zadrzi ljude:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zbo ... /221212039
Bodkin

#2242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

madner wrote: 12/12/2022 15:50 Da to je to guranje javnog prevoza. Umjesto da sa 250 u svom autu dodjes gdje zelis, moras otici do stanice, pa od stanice doci do odredista pa trpiti nekog Mustafu kako dribla gas kocnicu u Uberu.

Auto je civilizacijsko dostignuce koje nam zeleni fastisti pokusavaju oteti.
Ne bih nikad vozio auto ako ne moram. Voz ili avion i kao gospodin
madner

#2243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Blixen wrote: 12/12/2022 15:52
Bodkin wrote: 12/12/2022 15:42

Levat.
F1 bolid sa 1000 i vise KS na zatvorenoj stazi, na slick gumama uz dva zaustavljanja, vozi prosjecnom brzinom od 191.229 Km/h
i onda ti slageri prosipaju pricu kako oni voze prosjecno 160 Km/h :lol: :lol: :lol:
ubise ih kompleksi
ono sve zna o Belgiji i Austriji, a ovamo laze kao malo dijete
pa ovo ni u obdanistu ne mozes cuti
Ko nam dosao nazad?

Isto da ima neke razlike izmedju trke i autoputa. Recimo krivine koje nisu napravljene da ih vozis istom brzinom kao ostatak.

:D
anelsol

#2244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Dope_Man wrote: 12/12/2022 15:08
anelsol wrote: 12/12/2022 14:57

Ma ljudi u nas generalno ne shvataju koliko je bitno imati svoju državu. Jednom sam prilikom pričao sa jednim Palestincem (migrant iz Sirije). Momak ekstra, priča engleski skoro pa tečno, tvrdi da je mašinski inžinjer. Onako baš normalan tip kojeg je nevolja natjerala u putašestvije. Tako se dotakli i priče o Palestini. On mi tada reče da su Palestinci u Siriji građani drugog reda. Imaju izbjeglički status, ali u pravilu nemaju državljanstvo. Ne mogu legalnim putem nigdje zato što nemaju svoju državu koja će mu izdati pasoš. Milion drugih problema. Kaze mi kroz priču: Nisi ni svjestan šta običnom čovjeku znači da ima svoju državu, kakva god da je. Tako i masa naših ljudi, a Boga mi i dobar dio forumaša, nije ni svjesno koliko je to bitna stvar u životu, zato se i odnose tako prema njoj.
To sto oni nemaju pasos i ne mogu dobiti jer ih neko hebe je jedna stvar. A sta obicnom covjeku, rodjenom u BiH, otisao sa 18 recimo u Njemacku na studij i ostao, danas ima njemacki pasos i solidan posao, treba da znaci drzava BiH konkretno?
Njemu ne znači, ili ne mora da znači ništa, ali zato milionima onih koji žive u BiH znači. To sto tebe boli neka stvar što ti možda brat, sestra ili neko treći ne bi imao državljanstvo i ne bi imao priliku ni da legalno putuje, što bi mu bila uskraćena sva moguća ljudska prava zato što nigdje ne pripada, a da ne pričamo nešto više, je tvoj problem.

A šta život nosi, i kada mu može to zatrebati, to niko od nas ne zna. Vjerovatno su tako, isto kao i ti sada, razmišljali i Jevreji nekada tridesetih prošlog vijeka. Cijeli svijet prevrnuše da dobiju svoju državu. Što li, pitam se?
Dope_Man

#2245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Opet nalazis jako specifican problem neimanja drzavljanstva koji je potpuno nebitan za temu. Tema je odlazak iz BiH, a ta situacija neimanja drzavljanstva je jako rijetka. Sve i da je rat otisao kako su neki zeljeli, i da nema danas drzave BiH, njeni trenutni gradjani bi imali drzavljanstvo istocnog il zapadnog komsije, ovisno o tome ko bi uzeo koji teritorij. I opet bi sa tim pasosem otisao u zapadnu Evropu kao sto idu i istocne i zapadne komsije.

Jevreji su u bilo kojoj drugoj drzavi mogli imati drzavljanstvo nakon progona iz Njemacke. Problem palestinaca u tvom primjeru je vlada Sirije koja ih ne zeli priznati i dati im pasos pretpostavljam jer nisam upoznat sa situacijom.
madner

#2246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Razlika je sto su se Jevreji opekli, drzavljanstvo drugih drzava ih nije zastitilo od drzave. Mi neamo te traume od Njemacke.
Ozimician

#2247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 12/12/2022 16:07 Opet nalazis jako specifican problem neimanja drzavljanstva koji je potpuno nebitan za temu. Tema je odlazak iz BiH, a ta situacija neimanja drzavljanstva je jako rijetka. Sve i da je rat otisao kako su neki zeljeli, i da nema danas drzave BiH, njeni trenutni gradjani bi imali drzavljanstvo istocnog il zapadnog komsije, ovisno o tome ko bi uzeo koji teritorij. I opet bi sa tim pasosem otisao u zapadnu Evropu kao sto idu i istocne i zapadne komsije.

Jevreji su u bilo kojoj drugoj drzavi mogli imati drzavljanstvo nakon progona iz Njemacke. Problem palestinaca u tvom primjeru je vlada Sirije koja ih ne zeli priznati i dati im pasos pretpostavljam jer nisam upoznat sa situacijom.
Nisu Jevreji ni Palestinci jedini narodi s takvim problemom. Za mene su mozda cak Kurdi bolji primjer.

Ako nemas svoju drzavu koja zastupa tvoje interese, lahko mozes zavrsiti ko zna gdje.

Evo svjez primjer - Kurdski novinar pobjegao iz Turske u Svedsku (vrhunac demokratije). Turska trazi njegovo izrucenje - Svedska kaze NE MOZE.
Ali sutradan, Svedska zeli da udje u NATO - Turska kaze - Ne moze, dok nam ne izrucite tog novinara.

I sta Svedska u tom slucaju radi? - Izrucuje tog novinara.

Dakle bukvalno sva svjetska preslagivanja idu preko tvojih ledja, jer si najslabiji i bez drzave. Stoga je prebitno imati svoju drzavu, mnoge stvari se uzimaju zdravo za gotovo. Kad u Njemackom pricam sa imigrantima iz Sirije npr, pa vidis u kakvom su oni s*anju zbog drzave iz koje dolaze i da bukvalno ne smiju ostvarivati kontakt s porodicama da ne bi porodice doveli u opasnost... onda skontas da kod nas i nije bas toliko lose.

Nije direktno tema - ali iskreno mislim da drzava treba da bude iznad svega, pa makar otisao na juzni pol da zivis jer kako bi stari ljudi rekli - "ne valja dupetom vrata zatvarati"
anelsol

#2248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Dope_Man wrote: 12/12/2022 16:07 Opet nalazis jako specifican problem neimanja drzavljanstva koji je potpuno nebitan za temu. Tema je odlazak iz BiH, a ta situacija neimanja drzavljanstva je jako rijetka. Sve i da je rat otisao kako su neki zeljeli, i da nema danas drzave BiH, njeni trenutni gradjani bi imali drzavljanstvo istocnog il zapadnog komsije, ovisno o tome ko bi uzeo koji teritorij. I opet bi sa tim pasosem otisao u zapadnu Evropu kao sto idu i istocne i zapadne komsije.

Ne znam kako da ti objasnim. Ako nema stanovništva u drzavi, ili ga ima jako malo, onda nema države ili postoji opasnoat da nestane zbog poznatih velikodrzavnih projekata iz komsiluka.

To hipotetski sta bi se desilo da je Bosna u ratu pala mozemo samo nagađati. Mozda bi Bosnjaci umjesto pasoša dobili migućnost da završe u masovnim grobnicama. Suludo je o tome i razmisljati. To je tvoja pretpostavka, šta bi se desilo.

Palestinci ne mogu steći drzavljanstvo niti u Siriji, Jordanu, Libanonu niti ostalim zemljama u okruzenju, pa cak i ako su se rodili tamo. Zato i dan danas postoje izbjeglicki kampovi sirom Bliskog istoka. E sad zamisli da si prinuđen cijeli život biti prisiljen u izbjegličkom kampu, bez ikakve perspektive, pa čak ni da se legakno zaposliš u toj zemlji, i čekati kada će se pojaviti kakav krvnik, kao što se desilo u Sabri i Šatili kod Bejruta.

Sa druge strane Jevreji su napravili državu Izrael da im se nikada više u historiji ne desi da se pojavi neki novi Adolf a da ih nema ko zaštiti. To što niko razuman ne odobrava način na koji su to uradili je drugi par rukava.

Bošnjo se piša po državi bez obzira na žrtve koje smo podnijeli baš zbog te države i biološkog opstanka. A mozda se nekada u blizoj ili daljoj budućnosti javi neki novi Hitler kojeg neće biti briga jesi li ti Hans, jer ti je otac bio Meho. Ne kazem da će se desiti, ali kako je svjet otišao u pm moze i to biti.

Ja apsolutno ne želim da ja, niti moja djeca budu prisiljeni da uzmu državljanstvo Srbije ili Hrvatske zato sto imam svoje dostojanstvo i nisam beskičmenjak.
Haris.ba

#2249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

Ne znam ima li naroda na svijetu koji manje cijeni državu od nas.

To ne znači da ne treba kritikovati, sve manjkavosti isticati, ali ne shvatati šta znači imati svoju državu je velika šteta.
Rugafet

#2250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Ništa,ovako se može do prekosutra. Vrijeme će pokazati kao i do sada ko je bio u pravu ovi sto su otišli ili ovi keramičari sto su ostali.
Evo ja se nakajati ne mogu sto nisam daaavno pobjegao glavom bez obzira od tih plemena dole, i sad dovoljno mi je pogledati dnevnik ne vise od pet minuta i da mi se lice razvuče u jedan prelijepi osmjeh sreće jer nisam vise u tom predivnom okruženju punom ljubavi i razumijevanja.
Post Reply