Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PaulTracy

#2076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 02:46
n+1 wrote: 12/12/2022 02:44

Imaginarne.
:lol:

Pitam iz jednof razloga...recimo dosta rodbine i prijatelja koji su vani pitao sam "Za koliko bi para radili taj posao u BiH"...bgm vecina ih zamucala.. :D

Ne znam sta doticni radi, al htio sam se osvrnut na cimjenicu da pored svega nasu raju bas deru kompleksi...u BiH svi moraju bit gospoda, ne mora bit ni bogat al gospoda mora :D E sad krampa i lopta su krampa i lopata svugdje...dje ce u BiH trebi u slogi rec e znas vozim bager, pa taman da je milioner od toga :lol: al more u svabiji i vagno ne prat nego jes ako treba..legitimno tvoje pravo, al de bgt ne lazi onda ni sebe ni mene

E sad se sigurno neko pita..pa opet ce morat rec da vozi bager i tamo..jes al sad ima nesto da se u svojoj glavi podici..ON JE IZ NJEMACKE :D

Drugo zapazanje mada vec sam pisao..stilovi zivota. Ljudi u BiH savsta prisuste i to uzimaju zdravo za gotovo, odu vani lise se toga svega i onda se kao tjese vidi sto imam para

Niko to to nece ispricat ni da ga na muke stavis, al ko je god isao kod nekoga u dijasporu mogao je to fino vidjet...

Sto se mene tice radim u IT nisam nikakva mega bitna osoba u firmi...evo ruku u vatru da zivim i ekonomski i drustveno bolje od 2/3 dijaspore..da sam sretnijo 10 puta nego oni...normala
plata, svoj na svom sa svojim ljudima i porodicom :bih:
Problem je taj što i ljudi koji su uspjeli u BiH za par godina neće imati drugog izbora nego da spakuju svoje stvari i odu, OTJERAT ĆE IH ONI KOJI SU NAPUSTILI DRŽAVU.
Sutra ćeš da se probudiš, prođeš svojom ulicom, na 80% kuća će da budu spuštene roletne, oglas "Prodaje se". U preostalih 20% će da žive ljudi stariji od 65 godina.
90% poslovnih prostora će biti prazno sa oglasom "izdaje se".
Otići ćeš do bolnice a tamo će ti reći da nema ni kardiologa, ni dermatologa, ni urologa, da su samo 3 doktora ostala u čitavoj bolnici. Iz vrtića će te nazvati i reći da dijete sljedeću sedmicu ne dovodiš jer nema odgojiteljice,otišla u Njemačku. Drugo dijete će ti doći ranije iz škole jer nema nastavnice geografije, otišla u Austriju.
U takvoj sredini nema života pa makar imao plaću i od 5000KM.
anelsol

#2077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

PaulTracy wrote: 12/12/2022 11:08

Pitam iz jednof razloga...recimo dosta rodbine i prijatelja koji su vani pitao sam "Za koliko bi para radili taj posao u BiH"...bgm vecina ih zamucala.. :D

Ne znam sta doticni radi, al htio sam se osvrnut na cimjenicu da pored svega nasu raju bas deru kompleksi...u BiH svi moraju bit gospoda, ne mora bit ni bogat al gospoda mora :D E sad krampa i lopta su krampa i lopata svugdje...dje ce u BiH trebi u slogi rec e znas vozim bager, pa taman da je milioner od toga :lol: al more u svabiji i vagno ne prat nego jes ako treba..legitimno tvoje pravo, al de bgt ne lazi onda ni sebe ni mene

E sad se sigurno neko pita..pa opet ce morat rec da vozi bager i tamo..jes al sad ima nesto da se u svojoj glavi podici..ON JE IZ NJEMACKE :D

Drugo zapazanje mada vec sam pisao..stilovi zivota. Ljudi u BiH savsta prisuste i to uzimaju zdravo za gotovo, odu vani lise se toga svega i onda se kao tjese vidi sto imam para

Niko to to nece ispricat ni da ga na muke stavis, al ko je god isao kod nekoga u dijasporu mogao je to fino vidjet...

Sto se mene tice radim u IT nisam nikakva mega bitna osoba u firmi...evo ruku u vatru da zivim i ekonomski i drustveno bolje od 2/3 dijaspore..da sam sretnijo 10 puta nego oni...normala
Problem je taj što i ljudi koji su uspjeli u BiH za par godina neće imati drugog izbora nego da spakuju svoje stvari i odu, OTJERAT ĆE IH ONI KOJI SU NAPUSTILI DRŽAVU.
Sutra ćeš da se probudiš, prođeš svojom ulicom, na 80% kuća će da budu spuštene roletne, oglas "Prodaje se". U preostalih 20% će da žive ljudi stariji od 65 godina.
Otići ćeš do bolnice a tamo će ti reći da nema ni kardiologa, ni dermatologa, ni urologa, da su samo 3 doktora ostala u čitavoj bolnici. Iz vrtića će te nazvati i reći da dijete sljedeću sedmicu ne dovodiš jer nema odgojiteljice,otišla u Njemačku. Drugo dijete će ti doći ranije iz škole jer nema nastavnice geografije, otišla u Austriju.
Potpuno si u pravu. Nadam se da nam se to neće desiti.
Spit_fire

#2078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Ma ja a kvadrat stana svaki dan poraste za marku...iskreno lose jes al odvadite
Didier

#2079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Blixen wrote: 12/12/2022 09:18
skafiskafsnjak wrote: 12/12/2022 07:00I realno, idete na onu stvar spominjanjem pranja guzica i slicno. Samo to znate kao argument navesti? Jel vi mislite da nasi ljudi u Njemackoj ne rade nista drugo?
sjecam se 2014, svjetsko, mi u Brazilu i lik iz Sarajeva koji zivi u Svedskoj govori "e sta sam se guzica napr`o da platim ovaj put"
smijali smo se sedam dana

dijaspora = guzoperaci

dzaba ti govoris
ono misli da ti peres guzice
Ali iskreno, većina ljudi koji odu u Njemačku, a ovdje ne žele reći šta rade, ustvari peru guzice, odnosno rade po staračkim domovima.

Potražnja je i ovdje velika za tim poslovima, plate nisu više tako male, ali nikad to ne bi radili ovdje. I ne samo to, gomilu stvari koje nisu htjeli raditi kod kuće, sada vrlo rado rade u inostranstvu, od konobarenja, krampe, pa do pranja guzica.

Pričam nedavno s drugaricom, kaže ode u Minhen na platu od 1800 neto da bude pomoćna radnica u vrtiću, a ovdje ima posao s nekih 1500 KM. Nije to neka plata ovdje, ali s tim može živjeti sama, u Minhenu će morati imati cimera. Kaže radiću dodatni posao u Minhenu, imaću cimera, biće okej. A u Sarajevu to nikad nije pomislila, ni da radi dodatni posao, a kamoli da nađe cimera/icu. E meni taj sklop ne ide u glavu.
PaulTracy

#2080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

anelsol wrote: 12/12/2022 11:15

Gotovo je druže. Ne može firma malog Muje opstat ako Izudin Ahmetlić (HIFA) svaki mjesec u nju uđe i nudi Mujinom radnicima 500KM veću plaću. Isto tako nema budućnosti u BiH, Srbiji, CG i drugim balkanskim državama sve dok Nijemac, Austrijanac i drugi zapadnjaci vize dijele.
Razlika je samo što bi Mujo propao preko noći a agonija ovih država će duže da traje jer 3 miliona ljudi ne može isparit preko noći kao Mujinih 15 radnika.
n+1

#2081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Didier wrote: 12/12/2022 11:18
Blixen wrote: 12/12/2022 09:18

sjecam se 2014, svjetsko, mi u Brazilu i lik iz Sarajeva koji zivi u Svedskoj govori "e sta sam se guzica napr`o da platim ovaj put"
smijali smo se sedam dana

dijaspora = guzoperaci

dzaba ti govoris
ono misli da ti peres guzice
Ali iskreno, većina ljudi koji odu u Njemačku, a ovdje ne žele reći šta rade, ustvari peru guzice, odnosno rade po staračkim domovima.

Potražnja je i ovdje velika za tim poslovima, plate nisu više tako male, ali nikad to ne bi radili ovdje. I ne samo to, gomilu stvari koje nisu htjeli raditi kod kuće, sada vrlo rado rade u inostranstvu, od konobarenja, krampe, pa do pranja guzica.

Pričam nedavno s drugaricom, kaže ode u Minhen na platu od 1800 neto da bude pomoćna radnica u vrtiću, a ovdje ima posao s nekih 1500 KM. Nije to neka plata ovdje, ali s tim može živjeti sama, u Minhenu će morati imati cimera. Kaže radiću dodatni posao u Minhenu, imaću cimera, biće okej. A u Sarajevu to nikad nije pomislila, ni da radi dodatni posao, a kamoli da nađe cimera/icu. E meni taj sklop ne ide u glavu.
Zato može na društvenim mrežama staviti

Moved to München
anelsol

#2082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

PaulTracy wrote: 12/12/2022 11:19
anelsol wrote: 12/12/2022 11:15

Gotovo je druže. Ne može firma malog Muje opstat ako Izudin Ahmetlić (HIFA) svaki mjesec u nju uđe i nudi Mujinom radnicima 500KM veću plaću. Isto tako nema budućnosti u BiH, Srbiji, CG i drugim balkanskim državama sve dok Nijemac, Austrijanac i drugi zapadnjaci vize dijele.
Razlika je samo što bi Mujo propao preko noći a agonija ovih država će duže da traje jer 3 miliona ljudi ne može isparit preko noći kao Mujinih 15 radnika.
Svatio sam kontekst ali gdje nađe Ahmetlića. Taj ni pekaru hljeb ne plaća ako ne mora :D
broj dva

#2083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

n+1 wrote: 12/12/2022 02:44

Imaginarne.

Da mi nude moju norvešku platu bez da radim za nju al da moram živit i trošit je u svom rodnom mjestu rekao bi ne hvala, nije sve ni u parama. Manjak jebanja u zdrav mozak se ne može platiti
PaulTracy

#2084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

anelsol wrote: 12/12/2022 11:22
PaulTracy wrote: 12/12/2022 11:19

Svatio sam kontekst ali gdje nađe Ahmetlića. Taj ni pekaru hljeb ne plaća ako ne mora :D
Našao sam njega jer je on jedan od ekonomski najjačih ljudi u BiH, isto kao što je i Njemačka jedna od najvećih ekonomskih sila u svijetu. Poenta je da kada ti se neko toliko ekonomski jak nakači i odluči da uzme nešto od tebe nema ti spasa, ne možeš to da spriječiš. Shvatio si sigurno 🙂
Dope_Man

#2085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 09:10 Mada meni nije sve u parama...cak sta vise ja sam prije sprrman ovdje raditi svasta (nije da nisam radio) al vani nisam, za razliku od mnogihdao sam u sebe 20 godina truda, obrazovanja i nadogradjivanja sebe...i jednom kad sam razmisljo da odem u svedsku, kaze rodjak eo mogu ti nac taxi da vozas ili mozes kod mene u firmu u skladiste...neka fala brate, nakon svega da odem vani i radim nesto sto je daleko od onoga u sta sam trud ulozio..
Ti ako si neki nivo strucnosti postigao u BiH nemas nikakvog razloga da ne nadjes bar isti nivo posla vani. Drugo je to sto ljudi imaju familije pa takvi krenu "imam ti ja ovu semu" i slicne gluposti, sto obicno dolazi od ljudi koji su u profesionalnom smislu upravo zapeli na nekom nizem nivou i ne mogu ili ne zele vise (uostalom taxista bez skole lagano moze da uzme pare kao mladji developer koji stalno nesto novo uci pa sto bi ucio za bilo sta vise).

Al opet kazem, kada osoba A odluci da napusti BiH, pri odlasku moze bez problema da trazi posao koji je istog ranga u drzavi u koju zeli otici. Na "pranje guzica" obicno idu klinci koji su tek iz srednje medicinske, bez iskustva il bilo cega, i na baustelu ljudi koji ni u BiH nisu otisli dalje od baustele.
Last edited by Dope_Man on 12/12/2022 11:29, edited 1 time in total.
Spit_fire

#2086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

broj dva wrote: 12/12/2022 11:24

Da mi nude moju norvešku platu bez da radim za nju al da moram živit i trošit je u svom rodnom mjestu rekao bi ne hvala, nije sve ni u parama. Manjak jebanja u zdrav mozak se ne može platiti
Naravno sve je od osobe do osobe :D Govorim iz svoje perspektive Ja bi radeiie normala zivot u BiH nego prosjecan vani, ti eto ne bi ni top zivot u BiH, sve je to legitimno i svako bira sta mu pashe :D
Spit_fire

#2087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Dope_Man wrote: 12/12/2022 11:26
Spit_fire wrote: 12/12/2022 09:10 Mada meni nije sve u parama...cak sta vise ja sam prije sprrman ovdje raditi svasta (nije da nisam radio) al vani nisam, za razliku od mnogihdao sam u sebe 20 godina truda, obrazovanja i nadogradjivanja sebe...i jednom kad sam razmisljo da odem u svedsku, kaze rodjak eo mogu ti nac taxi da vozas ili mozes kod mene u firmu u skladiste...neka fala brate, nakon svega da odem vani i radim nesto sto je daleko od onoga u sta sam trud ulozio..
Ti ako si neki nivo strucnosti postigao u BiH nemas nikakvog razloga da ne nadjes bar isti nivo posla vani. Drugo je to sto ljudi imaju familije pa takvi krenu "imam ti ja ovu semu" i slicne gluposti, sto obicno dolazi od ljudi koji su u profesionalnom smislu upravo zapeli na nekom nizem nivou i ne mogu ili ne zele vise (uostalom taxista bez skole lagano moze da uzme pare kao developer koji stalno nesto novo uci pa sto bi ucio za bilo sta vise).

Al opet kazem, kada osoba A odluci da napusti BiH, pri odlasku moze bez problema da trazi posao koji je istog ranga u drzavi u koju zeli otici. Na "pranje guzica" obicno idu klinci koji su tek iz srednje medicinske, bez iskustva il bilo cega, i na baustelu ljudi koji ni u BiH nisu otisli dalje od baustele.
Naravno pa imao sam ove godine dvije ponude za svoju struku, jedna Njemacka druga ...meni se cimi Holandija al ne sjecam se iskreno...al kao sro sam rekao dok me teska nevolja ne na tjera, dok ne dobijem boziju ponudu i dokle god imam normala zivot ovdje ne pada mi napamet igdje ic...

Svoj na svom a i lijepo mi je, sto bi isao? Za tih 15% sto bi imao
tamo vise kad sve saberes i uporedis standarde..neka fala..
anelsol

#2088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

PaulTracy wrote: 12/12/2022 11:25
anelsol wrote: 12/12/2022 11:22

Našao sam njega jer je on jedan od ekonomski najjačih ljudi u BiH, isto kao što je i Njemačka jedna od najvećih ekonomskih sila u svijetu. Poenta je da kada ti se neko toliko ekonomski jak nakači i odluči da uzme nešto od tebe nema ti spasa, ne možeš to da spriječiš. Shvatio si sigurno 🙂
Razumjemo se :thumbup:
Ozimician

#2089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 12/12/2022 10:56
sumirprimus wrote: 12/12/2022 10:01

matematika, taj posao gore mu je 3 4 pa i 5 puta placeniji.
Ne znam kakve su dnevnice npr. čistačica u Njemačkoj ali pretpostavljam da nije ništa spektakularno. Kad je turistička sezona u Mostaru ne možeš naći slobodnu čistačicu da ga hebeš. Nema čišćenja ispod 30 KM, a sve završi za dva sata max. Odradi tri objekta, legne stojanka, pa ti vidi. Moleri počeli naplaćivati po kvadratu. Nema više kako se pogodiš.
12,5€ Brutto satnica, neto izadje oko 7-8€.
Javier Pena

#2090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Javier Pena »

Didier wrote: 12/12/2022 11:18

Naravno da neće nikad prati guzice ovdje jer je ovo jedna velika mahala, treba cijeli grad znati da pereš guzice, druga je stvar prati u Njemačkoj kilometrima udaljen od te raje i ljudi koje znaš, šta te boli ku.rac što hans zna da pereš guzice. Isto bi i Nijemci radili da je situacija obratna pa da zbog para idu prati guzice u BiH, ne bi ih sigurno prali u Njemačkoj, ali daleko od svojih ljudi hoće. To je stvar ljudske psihe generalno, isto i krampa. Nije isključivo vezano za naš narod. I da su drugi narodi u ovakvoj situaciji, isto bi postupali ko i naši.
Ozimician

#2091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Didier wrote: 12/12/2022 11:18 Pričam nedavno s drugaricom, kaže ode u Minhen na platu od 1800 neto da bude pomoćna radnica u vrtiću, a ovdje ima posao s nekih 1500 KM. Nije to neka plata ovdje, ali s tim može živjeti sama, u Minhenu će morati imati cimera. Kaže radiću dodatni posao u Minhenu, imaću cimera, biće okej. A u Sarajevu to nikad nije pomislila, ni da radi dodatni posao, a kamoli da nađe cimera/icu. E meni taj sklop ne ide u glavu.
Da da, ovakvih slucajeva znam bar 5 licno. Ostave posao u skoli od nekih 1500 KM i idu da rade u vrticu u Minhenu za 1800€ netto.
U skoli radila max 4h dnevno, tamo ce raditi 9h, stanovat ce s cimericom koju vjerovatno ne poznaje. Cijela plata ce joj ici za troskove. Ako misli bilo sta da ustedi, mora raditi dodatni posa.

E tu racunicu stvarno ne kontam.
Blixen

#2092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Didier wrote: 12/12/2022 11:18 Ali iskreno, većina ljudi koji odu u Njemačku, a ovdje ne žele reći šta rade, ustvari peru guzice, odnosno rade po staračkim domovima.
ti se bas provaljujes
ali volite vi da vjerujete da su svi guzicoperaci
zivi u tom ubjedjenju
ja ti ne mogu pomoci
Suzie Q

#2093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

od svih ljudi/doseljenika s nasih prostora oko mene, a ima ih puno, stvarno nema peraca guzica. Imam poznanicu koja radi kao pomocni radnik u njezi starih, ali ono sto radi je da im pomogne oko kupanja, ocisti stan, ode u kupovinu i sl. Doduse radi za dobru firmu pa je mozda i to prednost. Ima baksisa na dnevnoj bazi min. 10€ po klijentu i jos joj stalno neke poklone daju. Vecina nasih zena koje se nisu bas snasle ciste, sto na crno sto legalno.
Jednu albanku znam, medicinsku sestru koja je dok nije odradila priznavanje diplome, radila na klinici kao pomocna i pricala mi je da joj je najgadljivije bilo oprati nadrogiranog beskucnika kad su ga dovezli na kliniku.
Sad nebitno je li se peru guzice ili ne, sve i da se to radi bitno je da posla ima na pretek i moze se mijenjati. Nema vise onog naseg - cuvaj posao, suti i trpi.
anelsol

#2094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 12/12/2022 11:50
Didier wrote: 12/12/2022 11:18 Pričam nedavno s drugaricom, kaže ode u Minhen na platu od 1800 neto da bude pomoćna radnica u vrtiću, a ovdje ima posao s nekih 1500 KM. Nije to neka plata ovdje, ali s tim može živjeti sama, u Minhenu će morati imati cimera. Kaže radiću dodatni posao u Minhenu, imaću cimera, biće okej. A u Sarajevu to nikad nije pomislila, ni da radi dodatni posao, a kamoli da nađe cimera/icu. E meni taj sklop ne ide u glavu.
Da da, ovakvih slucajeva znam bar 5 licno. Ostave posao u skoli od nekih 1500 KM i idu da rade u vrticu u Minhenu za 1800€ netto.
U skoli radila max 4h dnevno, tamo ce raditi 9h, stanovat ce s cimericom koju vjerovatno ne poznaje. Cijela plata ce joj ici za troskove. Ako misli bilo sta da ustedi, mora raditi dodatni posa.

Nema tu druže nikakve računice. To ti je grlom u jagode. Skonta da se zajebala tek kada dođe u tu situaciju, ali gdje će sad odustati i priznati "poraz".
n+1

#2095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Jebi ga, ljudima često veću ulogu igra šta drugi misle o njima, nego standard koji žive. A kako je stvorena takva klima da nisi uspio u životu ako se ne odseliš vani, onda pitanje odlaska postaje stvar statusa.

Apropos toga, ima jedno poznato istraživanje koje je pokazalo da ljudi u poslovnom okruženju radije biraju novu i fancy titulu na hijerarhijskoj ljestvici, bez povećanja plate, nego samo povećanje plate.
Bodkin

#2096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ljudi ne kontaju kolika je razlika zivjeti bez stresa, pa makar za iste pare. Da ne pratis politiku, da ne razmisljas jel cuner na semafori babin sin, da se ne bojis reci sta si po nacionalnosti ili da ne ides u crkvu.
Da se ne jebes sa snasama na salteru, da narucujes sve sto ti treba na netu i dodje ti kuci. Da administraciju rijesis online. Da ne moras razmisljati o autu jer je gradski prevoz odlican.

Naravno da ima i negativnih strana. Ko zivi u skandinaviji je depresivan zbog vremena. Ko zivi u dach regiji je depresivan zbog ljudi. Al eto, sredi se to to tako sto odes dva puta godisnje u aziju ili na karibe.

Dvije vrste ljudi odu vani. Oni sto odu jer im je ekonomski bolje i oni sto odu jer im je zivot gore ispunjeniji

I stvarno je smijesna ta percepcija da ljudi odu da rade ponizavajuce poslove. I rad u starackim domovina apsolutno to nije. Puno gore je raditi u kladionicama po bih
hadzinicasa

#2097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hadzinicasa »

Blixen wrote: 12/12/2022 11:51
Didier wrote: 12/12/2022 11:18 Ali iskreno, većina ljudi koji odu u Njemačku, a ovdje ne žele reći šta rade, ustvari peru guzice, odnosno rade po staračkim domovima.
ti se bas provaljujes
ali volite vi da vjerujete da su svi guzicoperaci
zivi u tom ubjedjenju
ja ti ne mogu pomoci
ja ne znam stvarno sto bi bila sramota prati neciju guzicu? cega treba da se stidim tacno?
Blixen

#2098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Suzie Q wrote: 12/12/2022 11:53 od svih ljudi/doseljenika s nasih prostora oko mene, a ima ih puno, stvarno nema peraca guzica
dzaba ti govoriti

jednom sam slusao covjeka koji Norvesku/Svedsku nije ocima vidio
ali zna on da tamo qrcu ne valja i da je suicid svakodnevna pojava
da se na dnevnoj bazi bacaju pod voz
Ozimician

#2099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 12/12/2022 11:54

Nema tu druže nikakve računice. To ti je grlom u jagode. Skonta da se zajebala tek kada dođe u tu situaciju, ali gdje će sad odustati i priznati "poraz".
Pa tako nekako, a sto je najgore to nije pojedinacan slucaj, otrpilike ispocetka traje euforija, onda skontas da kolege na poslu nisu nimalo manje "nekolegijalni" nego u BiH, skontas da si se zezno i da imas losiji kvalitet zivota nego u BiH, a od plate ne mozes nista ostvariti, onda gledaju da se udaju po svaku cijenu, ako ni to ne uspije, krece teska depresija... itd.

Pattern koji sam vidio kod mnogih.
Blixen

#2100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Bodkin wrote: 12/12/2022 11:58 Ljudi ne kontaju kolika je razlika zivjeti bez stresa, pa makar za iste pare. Da ne pratis politiku, da ne razmisljas jel cuner na semafori babin sin, da se ne bojis reci sta si po nacionalnosti ili da ne ides u crkvu.
Da se ne jebes sa snasama na salteru, da narucujes sve sto ti treba na netu i dodje ti kuci. Da administraciju rijesis online. Da ne moras razmisljati o autu jer je gradski prevoz odlican.
jarane nema ovoga
ako nema kafe nema ni zivota :lol: :lol: :lol:

Image
Last edited by Blixen on 12/12/2022 12:01, edited 1 time in total.
Post Reply