Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nierika

#2051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Ljudima koji ostaju generalno ide u korist da što više ljudi ide. Jej odlasci u inostranstvo. :D
Spit_fire

#2052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

anelsol wrote: 10/12/2022 12:34
elcaliente wrote: 10/12/2022 12:19

A zar ne bi volio svojoj djeci omoguciti njemacko obrazovanje, njemacko zdravstvo i sve sanse koje nudi Njemacka kao zemlja i kao ekonomija?
Svoj zivot ti mozes nastaviti i u Njemackoj bez problema.
To je tvoje misljenje i postujem ga, ali ja ne razmisljm na taj nacin. Obrazovanje koje ce ovdje steci sam stekao i ja. Ja sam zadovoljan, mogu komotno ziviti od svog rada u privatnom sektoru. Mogu priustiti sebi i porodici ljetovanje, zimovanje, pa oko prvog maja obavezno obiđemo kakvo mjesto u Evropi. Meni i porodici u materijalnom smislu nista ne nedostaje. Pri tome imam prostora da investiram u nekretnine a razmisljam i u ulaganje sa partnerom u solarnu elektranu. Sa nematerijalne strane tu su i moji i zenini roditelji, braca sestre prijatelji rođaci.
Djeca vec sada odlicno pricaju engleski, a vec razmisljamo da ih upisemo i na njemacki jezik.Pred svega volim svoju zemlju. Sto bi ja pored svega toga selio iz BiH.
:thumbup:

@elcaliente ako nije tajna kojim poslom se bavis?
n+1

#2053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Ima firme širom Evrope. :D
Spit_fire

#2054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

n+1 wrote: 12/12/2022 02:39 Ima firme širom Evrope. :D
Kakve :D
n+1

#2055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 02:40
Imaginarne.
Spit_fire

#2056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

n+1 wrote: 12/12/2022 02:44
Spit_fire wrote: 12/12/2022 02:40

Imaginarne.
:lol:

Pitam iz jednof razloga...recimo dosta rodbine i prijatelja koji su vani pitao sam "Za koliko bi para radili taj posao u BiH"...bgm vecina ih zamucala.. :D

Ne znam sta doticni radi, al htio sam se osvrnut na cimjenicu da pored svega nasu raju bas deru kompleksi...u BiH svi moraju bit gospoda, ne mora bit ni bogat al gospoda mora :D E sad krampa i lopta su krampa i lopata svugdje...dje ce u BiH trebi u slogi rec e znas vozim bager, pa taman da je milioner od toga :lol: al more u svabiji i vagno ne prat nego jes ako treba..legitimno tvoje pravo, al de bgt ne lazi onda ni sebe ni mene

E sad se sigurno neko pita..pa opet ce morat rec da vozi bager i tamo..jes al sad ima nesto da se u svojoj glavi podici..ON JE IZ NJEMACKE :D

Drugo zapazanje mada vec sam pisao..stilovi zivota. Ljudi u BiH savsta prisuste i to uzimaju zdravo za gotovo, odu vani lise se toga svega i onda se kao tjese vidi sto imam para

Niko to to nece ispricat ni da ga na muke stavis, al ko je god isao kod nekoga u dijasporu mogao je to fino vidjet...

Sto se mene tice radim u IT nisam nikakva mega bitna osoba u firmi...evo ruku u vatru da zivim i ekonomski i drustveno bolje od 2/3 dijaspore..da sam sretnijo 10 puta nego oni...normala
plata, svoj na svom sa svojim ljudima i porodicom :bih:
Rugafet

#2057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

n+1 wrote: 12/12/2022 00:16 @Rugafet, kako si ti otišao u Sjedinjene države?
Zrakoplovom.
Nierika

#2058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Kako si ostao. :D
skafiskafsnjak

#2059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 12/12/2022 00:43
skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 22:53

Majke mi vece gluposti odavno ne procitah ..... to je do njega, do njegove glave, nema veze sa Svedskom. Pa i u BiH zimi sam isao na posao kad je mrak, vracao se isto kad je mrak. Za 600KM.
Ti si pretpostavljam u Bavarskoj, pa zato ovo i ne kontaš. Da vidiš kad u Skandinaviji počne ledena kiša vodoravno padati, odmah se zapitaš što ti je to u životu trebalo.

Ja sam isto mislio da mi je svejedno kakva je klima, sve dok mi doktor jedne godine nije prepisao D vitamin, i to mi rekao da ponavljam svake godine ogromnu dozu.
E pa zamisli, pijem d vitamin :lol:

Nije ni Bavarska suncana neshto. Npr Stuttgart je blizi nasoj klimi nego Minhen.
skafiskafsnjak

#2060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 02:46
n+1 wrote: 12/12/2022 02:44

Imaginarne.

Pitam iz jednof razloga...recimo dosta rodbine i prijatelja koji su vani pitao sam "Za koliko bi para radili taj posao u BiH"...bgm vecina ih zamucala.. :D

Ne znam sta doticni radi, al htio sam se osvrnut na cimjenicu da pored svega nasu raju bas deru kompleksi...u BiH svi moraju bit gospoda, ne mora bit ni bogat al gospoda mora :D E sad krampa i lopta su krampa i lopata svugdje...dje ce u BiH trebi u slogi rec e znas vozim bager, pa taman da je milioner od toga :lol: al more u svabiji i vagno ne prat nego jes ako treba..legitimno tvoje pravo, al de bgt ne lazi onda ni sebe ni mene

E sad se sigurno neko pita..pa opet ce morat rec da vozi bager i tamo..jes al sad ima nesto da se u svojoj glavi podici..ON JE IZ NJEMACKE :D

Drugo zapazanje mada vec sam pisao..stilovi zivota. Ljudi u BiH savsta prisuste i to uzimaju zdravo za gotovo, odu vani lise se toga svega i onda se kao tjese vidi sto imam para

Niko to to nece ispricat ni da ga na muke stavis, al ko je god isao kod nekoga u dijasporu mogao je to fino vidjet...

Sto se mene tice radim u IT nisam nikakva mega bitna osoba u firmi...evo ruku u vatru da zivim i ekonomski i drustveno bolje od 2/3 dijaspore..da sam sretnijo 10 puta nego oni...normala
Vidi .... pricas o nekim koje ti znas, ali nisu svi takvi.
Evo npr ja bih se vratio u BiH pod dva uslova. Da zena i ja zaradjujemo zajedno cca KM koliko ovdje eura. Nije haman bitno koji posao. Drugi uslov se nikada nece ispuniti cini mi se, a to je da nam nad glavom ne visi non stop pitanje nekog novog rata i sranja, nazalost.
I realno, idete na onu stvar spominjanjem pranja guzica i slicno. Samo to znate kao argument navesti? Jel vi mislite da nasi ljudi u Njemackoj ne rade nista drugo?

Ja u Njemackoj sada priustim stvari koje u BiH nikada nisam mogao. Ne znam kakva to je to prica da se ljudi lise stvari koje su u BiH bile "zdravo za gotovo". Ja zaista ne znam sta to ovdje nemam sto sam dole imao :? Tu ne brojim kafe s prijateljima i takve stvari jer to nije pitanje lisavanja .... to jednostavno ne mogu.
anelsol

#2061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2022 07:00

Evo npr ja bih se vratio u BiH pod dva uslova. Da zena i ja zaradjujemo zajedno cca KM koliko ovdje eura. Nije haman bitno koji posao. Drugi uslov se nikada nece ispuniti cini mi se, a to je da nam nad glavom ne visi non stop pitanje nekog novog rata i sranja, nazalost.
I realno, idete na onu stvar spominjanjem pranja guzica i slicno. Samo to znate kao argument navesti? Jel vi mislite da nasi ljudi u Njemackoj ne rade nista drugo?

Ja u Njemackoj sada priustim stvari koje u BiH nikada nisam mogao. Ne znam kakva to je to prica da se ljudi lise stvari koje su u BiH bile "zdravo za gotovo". Ja zaista ne znam sta to ovdje nemam sto sam dole imao :? Tu ne brojim kafe s prijateljima i takve stvari jer to nije pitanje lisavanja .... to jednostavno ne mogu.
Plate u BiH više nisu baš tako male, kao što je to ranije bio slučaj. Niko više neće da radi za siću, i potražnja za radnom snagom je u odnosu ma ranije, poprilično velika. Ljudi koji znaju raditi posao mogu sebi obezbjediti normalna primanja. Doslo je čak i do nekih apsurda. Ljudi koji rade u građevinskom sektoru, posebno keramičari, vodoinstalateri, elektroinstalateri i sl. uzimaju, za nase prilike, ogromnu lovu. Moj prijatelj radi kao keramičar, i dobar je u tome. Uzme mjesečno od 5000 do 6000 KM. Vise nego bilo koji npr. doktor medicine. Malo je to apsurd, ali tako je.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Hahahhahah sjecas se dildija hahahhaha
n+1

#2063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Rugafet wrote: 12/12/2022 04:23
n+1 wrote: 12/12/2022 00:16 @Rugafet, kako si ti otišao u Sjedinjene države?
Zrakoplovom.
Mora da su te primili jer si tako vrckast i nadaren za humor.
n+1

#2064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 12/12/2022 08:05
Hahahhahah sjecas se dildija hahahhaha
Spit_fire

#2065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2022 07:00

Nisam mislio na pranje guzicq, al evo naveo ti je kolega kerqmicar...al ovdje malo ko hoce da majatorise..to je bila poenata

Oko rata se slazem :thumbup:

Naravno ja sam govorio vise u globalu, najmanje sto sam htio je da nekome spocitavam, al daleko je to od nekog idealnog tamo u odnosu na ovdje

Htio sam reci da ljudi koji su sposobno u Njemackoj zaradit dobre pare zaradice i oveje makar solidne..a ja vu vazda izabrat prosjecan zivot u BiH naspram prosjecnog vani

Pa eto i ti kazes da bi se bez obzira na sve vratio da imas slicne pare ovdje..ne znma stvarno koja je cifra u pitanju a nepristojno je da pitam...al evo ako je jedno VSS ne sumnjam da bi vam u sarajevu trebao bit problem imate nekih preko 2500k, a ako
ste oboje onda realno bar 3000 ..

Mada meni nije sve u parama...cak sta vise ja sam prije sprrman ovdje raditi svasta (nije da nisam radio) al vani nisam, za razliku od mnogihdao sam u sebe 20 godina truda, obrazovanja i nadogradjivanja sebe...i jednom kad sam razmisljo da odem u svedsku, kaze rodjak eo mogu ti nac taxi da vozas ili mozes kod mene u firmu u skladiste...neka fala brate, nakon svega da odem vani i radim nesto sto je daleko od onoga u sta sam trud ulozio..

Ako cu vec zrtvovat sve apskete zivota nek onda makar znam za sta ...ako me nevolja natjrra to je druga stvar i tu nema pregovora dje bolje jer ides jer nemas sta izgubit

Priustiti, pa jbg brate eo kao prvo mnogi nasi zive u gradicima...da mogu priustit u vecem gradu zivot vjerovstnl
bi zivjeli dok su mladji. Dalje "luksuz"...cigare, kafa vani, jedenje vani, narucuvanje hrane, izlasci subotom/petkom, auto iz kojeg ne izlaze ovdjr doslovno samo sto ga po kuci ne vozaju iz sobe u sobu...itd itd...ove stvari u BiH moze svak manje vise tj svak praktikuje sad neko u manjoj neko u vecoj mjeri...ja nesto ne znam da to bas moze svako u Njemackoj....jer tamo ovakva zajebancija je dosta skuplja nego ovdje cak i za vase plate..al opet ponavljam govorim vise generalno

Za kraj naravno da imas vise u mogucnosti u zemlji koja ima 100 puta vecu ekonomiju od BiH, al ja hljeba preko pogace me trazim, normala zivot u BiH mi je sasvim dovoljan jer imam stvari koje pare ne kupuju...'mada opet ponavljam to sam ja, nismo svi isti
Last edited by Spit_fire on 12/12/2022 09:20, edited 2 times in total.
Blixen

#2066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

skafiskafsnjak wrote: 12/12/2022 07:00I realno, idete na onu stvar spominjanjem pranja guzica i slicno. Samo to znate kao argument navesti? Jel vi mislite da nasi ljudi u Njemackoj ne rade nista drugo?
sjecam se 2014, svjetsko, mi u Brazilu i lik iz Sarajeva koji zivi u Svedskoj govori "e sta sam se guzica napr`o da platim ovaj put"
smijali smo se sedam dana

dijaspora = guzoperaci

dzaba ti govoris
ono misli da ti peres guzice
anelsol

#2067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

To sto dosta nasih ljudi radi po starackim domovima i medicinskim ustanovama se od strane nekih ljudi u BiH gleda sa podozrenjem, je meni iskreno odvratno. Uglavnom su to neki luzeri koji u zivotu nisu digli nista teze od kašike.

Ali meni je zanjmljiv jedan drugi fenomen. Kako to da nasi ljudi u inostranstvu rade poslove koje ovdje ne bi radili ni pod razno?

Iako mi je posao kancelarijski, nikada mi nije problem uzeti lopatu u ruke, frezu (mada otpadoše ruke poslje :D ) sjekiru i sl.Tako sam odgojen i tako sam navikao. U masi slučajeva, ovdje ako si fakultetski obrazovan, nemoj slučajno da ga neko vidi sa krampom.
sumirprimus

#2068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

anelsol wrote: 12/12/2022 09:30 To sto dosta nasih ljudi radi po starackim domovima i medicinskim ustanovama se od strane nekih ljudi u BiH gleda sa podozrenjem, je meni iskreno odvratno. Uglavnom su to neki luzeri koji u zivotu nisu digli nista teze od kašike.

Ali meni je zanjmljiv jedan drugi fenomen. Kako to da nasi ljudi u inostranstvu rade poslove koje ovdje ne bi radili ni pod razno?

Iako mi je posao kancelarijski, nikada mi nije problem uzeti lopatu u ruke, frezu (mada otpadoše ruke poslje :D ) sjekiru i sl.Tako sam odgojen i tako sam navikao. U masi slučajeva, ovdje ako si fakultetski obrazovan, nemoj slučajno da ga neko vidi sa krampom.
matematika, taj posao gore mu je 3 4 pa i 5 puta placeniji.
Spit_fire

#2069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

anelsol wrote: 12/12/2022 09:30 To sto dosta nasih ljudi radi po starackim domovima i medicinskim ustanovama se od strane nekih ljudi u BiH gleda sa podozrenjem, je meni iskreno odvratno. Uglavnom su to neki luzeri koji u zivotu nisu digli nista teze od kašike.

Isto sam pitao u postu iznad i fkt sam to pitao ljude iz dijaspore i svi zamucaju...ovdje svi hoce kancelarija, suljako ovo ono...eto kazea keramicar...ovdje ce ti taj SSS slomit se da se uvalja u opstinu ili nedje slicno iako bi od avog zanata imao 3/4 puta vise para...Onda kad izivisi ode tamo i radi kao keramicar i ima dobre pare a imo bi ih i ovdje..i prica price vidi ja u njemackoj ovo ja ono

Moje misljenje, ne kazem da je tacno..to je kompleks nize vrijednosti, jer ovako ima "jail free" kartu u vidu toga da ce sebi dat na vaznosti da je iz Njemacke
Last edited by Spit_fire on 12/12/2022 10:21, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

objašnjeno 100 puta

u nas kad radiš sve i svašta oboliš, razboliš ili pukneš te te svi napuste u starosti sa 300 maraka

a tamo kad radiš sve i svašta imaš para imaš dobru penziju kasnije te budeš dobar mamac kokama :D
Spit_fire

#2071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

sumirprimus wrote: 12/12/2022 10:01

Vodoinstalater, moler,elektricar, keramicar u BiH mogu zaradit odlicne pare, ...cak kad sve stavis na papir nece puno zaostat ni za tom Njemackom zaradom naravno u omjeru standarda zivljenja tamo i vamo

toliko ima posla da ljudi nrmaju kad da sitgnu..jbt zovem nedavno vodoinstaltera kaze mogu ti doc za 5 dana..zovem drugog kaze ne znam hocul moc ikako ove sedmice..
anelsol

#2072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 10:18

Vodoinstalater, moler,elektricar, keramicar u BiH mogu zaradit odlicne pare, ...cak kad sve stavis na papir nece puno zaostat ni za tom Njemackom zaradom naravno u omjeru standarda zivljenja tamo i vamo

toliko ima posla da ljudi nrmaju kad da sitgnu..jbt zovem nedavno vodoinstaltera kaze mogu ti doc za 5 dana..zovem drugog kaze ne znam hocul moc ikako ove sedmice..
Dobro si prosao. Ja kad sam narucivao, neke sam morao zakazati nekoliko mjesecu unaprijed.
anelsol

#2073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ne znam kakve su dnevnice npr. čistačica u Njemačkoj ali pretpostavljam da nije ništa spektakularno. Kad je turistička sezona u Mostaru ne možeš naći slobodnu čistačicu da ga hebeš. Nema čišćenja ispod 30 KM, a sve završi za dva sata max. Odradi tri objekta, legne stojanka, pa ti vidi. Moleri počeli naplaćivati po kvadratu. Nema više kako se pogodiš.
Spit_fire

#2074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

anelsol wrote: 12/12/2022 10:56

Ne znam kakve su dnevnice npr. čistačica u Njemačkoj ali pretpostavljam da nije ništa spektakularno. Kad je turistička sezona u Mostaru ne možeš naći slobodnu čistačicu da ga hebeš. Nema čišćenja ispod 30 KM, a sve završi za dva sata max. Odradi tri objekta, legne stojanka, pa ti vidi. Moleri počeli naplaćivati po kvadratu. Nema više kako se pogodiš.
Meni kad su rodjaci pricali dok su studeiri koliko zarade za sezonu u Mostaru, ja sam na usta padao :D Ja nakav imtership za 450 mjesecno, oni po 1500 i to ne oznoje se sto se kaze :D dobro ajde ja sam radio radi iskusva al opet..
Didier

#2075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Spit_fire wrote: 12/12/2022 02:46 Ne znam sta doticni radi
Radi ono što se ubijedio to jutro da radi, nekad je bio Danas, sad je Švabo, a priča mu je ista. Avioni kamioni, Bosna ne valja i tako to...
Post Reply