Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#17626 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

rovac13 wrote: 09/11/2022 23:43 Znaci ispade nekom puno bolje daviti se u vlastitom prdezu nego prozracivat stan ko sav normalan narod :)

Prodji se mene.
Nije interesantno.
To uopste nije poenta. Prozracavam i ja i @-Chesterfield-, tj. "kao i sav normalan narod". Poenta je da ti tvrdis da pravljenje propuha nije hladno ali dry mode na klimi jeste.. kao i onomad da si 85m2 grijao dnevno za 0.25kW sa 2 klime :-) Zato sam te i pitao prostim jezikom.. hocess li se prije upishati ako exiras litar vode ili popijes 0.5L polako ?

Problem ove teme je sto i ti i kolega ti romim imate taj ego i stav da ste najpametniji i da bi svako trebao da ima nultu tacku tako sto ce vas pitati za misljenje i isto uvaziti. Samo zato sto ti pravi propuh a ne palis Dry mode na klimi ne znaci da je to pogresno.. mozda je cak i ispravnije od "ovog" ili "onog" tvog nacina.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#17627 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by haso hasic »

Ima rjesenje za provjetravanje,bez velikog gubitka energije.
https://m.youtube.com/watch?v=A9x8OXeWsiA
romim

#17628 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Vidim da me uzimas u usta bez ikakve potrebe.
Ne znam koji problem imas?
Da li je problem u tome sto nisam potcrdio tvoje mišljenje?
Nisi mi odgovorio na pitanje sta ce se desiti ako offset postavis na 0

Rovac je upravu, pravljenjem promaje izvrai se brza izmjena vazduha za kratko vrijeme od 2 - 3min i nema pothladjivanja zidova i objekata u prostoriji.

Za to vrijeme grijanje se ne prekida i nakon 3min ponovo se prostor nastavlja zagrijavati.

Kad je vani 0c vi ukljucite Dry mod i nemate grijanje 20min da bi vlaznost opala 6%.

Sa promajom od 3min opasce 15%

Sa druge strane valjda je normalno i zdravije da se s vremena na vrijeme iz prostora ispusti ugljen dioksid, a ubaci svjez vazduh.

Ja ne znam kakva je tvoja logika i teorija sto ti zivis u Zenici pa ces se ugusiti ako prozracis stan.
Vjerovatno po toj logici ti nikako ne izlazis vani i ne udises te otrove, nego zivis u 4 zida i udises jedan te isti vazduh.
Ako je problem zagadjenost onda iskesiraj, ugradi preciscivace i uzivaj.
romim

#17629 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Odjednom su se na ovoj temi pojavili neki ljudi koji lutaju sa teme na temu i u sve se razumiju.
Ajde nije problem sto su se pojavili, ali je problem sto vrijedjaju druge
basicm wrote: 10/11/2022 00:02 Opet se pretjeruje. Neki jednostavno ne mogu bez toga.
Niti je to toliko strasna vlaga da bi morao zuriti da je odmah nadje i rijesi, niti covjek sa novom kucom ima problem.

Vidite da su ljudi zadovoljni svojim grijanjem, sto morate predstavu od svega praviti?
shheff wrote: 09/11/2022 19:47
probook wrote: 09/11/2022 18:15 Meni je golemo da pratite potrosnju struje na satnom ili dnevnom nivou 🙄

Ja raspalim klime, ako mi je vruce smanji - ugasi nzm sta se toliko opterecujete statistikama 🤷🏼
Kompleksaši.
Isti ti ljudi nemaju nijedan konkretan post na temi sa nekim iskustvom ili su nekom konkretno nesto pomogli ili odgovorili.
Njima smeta sto ljudi na temi koja je namjenjena za to, komentarisu, prate, razmjenjuju iskustva, daju prijedloge.

Ne smeta ima sto su oni na 101 temi i pisu, komentarisu, iako o vecini pojma nemaju.

Koliko to mora biti bolesno da dodjes na temu na kojoj ne ucestvujes niti joj doprinosis bilo cim i onda ljude nazivas bolesnicima, kompleksasima itd.

Valjda svako ima pravo da pise i komentarise, mjeri i prati. To samo nekom moze pomoci, a nikako odmoci.

Zar nije bolesno da ti smeta sto neko pise i prati detaljno ono sto je vezano za datu temu.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#17630 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Ja evo zvanicno napustam temu jer vise nema smisla da ucestvujem u njoj. Na kraju, prije par godina, kad sam se "zainteresovao" za nju sam cesao isti svrbez kao i vecina ljudi koji dodju ovdje. Posto sam ja svoje probleme sa klimama rijesio, (a i znam citati bez da mi romim, piplice i ostali daju savjete).. bit cu krajnje korektan pa je necu vise ni citati ni moderirati niti obracati paznju na razne gluposti.
romim

#17631 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Ja ne znam stvarno u kakvom si se ti problemu nasao, ali ocito nesto utice na tebe.
Nekako to nisi ti od prije.
Valjda si prije ucio, a sad smatras da znas.
Ja ne znam stvarno cim sam ja to tebe poremetio, sta sam ti rekao, uradio, da me navodis i prozivas.
Ako je problem da ne mozes da prihvatis to sto sam ti odgovorio za offset, onda ok.
Jednostavno nisam zelio da ti precutim za nesto sto si ti tvrdio.
A tvoj odgovor je bio ovakav, ja znam kad podesim da je to tako i da se gasi tako i nema potrebe da oko toga polemisemo, to je tako i gotovo.

Ja sam ti onda rekao da podesis offset na 0c, pa mi onda reci je li to tako kao sto pricas i hoce li ti se klima gasiti na razlici temperature od 0c.

Ti si se ucutao, ali ocito da te to pogodilo pa me prozivas bez potrebe.
Cak sam se suzdrzao i od komentarisanja za provjetravanje, sve dok me nisi prozvao.

Kad si se ti '' zainteresovao'' za temu, itekako si citao i usvajao savjete od piplice i rovca itd i nisi imao nista protiv, nego si im postavljao pitanja, kako, sta.

Sad kad si kao "iskusan" korisnik klima uredjaja, odjednom ti, ti savjeti smetaju.

Niko ti ne brani da ti svojim stavom, argumentima i dokazima, pobijes sve stavove, mene, pilice, rovca i drugih, ali ako tebe nervira da ti se odgovori to je tvoj problem.

Ako je ovo problem sto me prozivas, ajde da ga rijesimo.
gentoo wrote: 03/11/2022 10:41 @romim da, to sam i ja rekao i to i jest poenta. Fabricki se gasi na +2 od zadate ali je mozes nastimati da se gasi i na +1 i na +3 od zadate. Nema potrebe komplikovati i pametovati dodatno..

Ja sam stimao i radi bas tako, znam jer je senzor exposed preko home assistant i vidim mu vrijednost ocitane temperature. Nastimano na 24, ugasi se tacno kad okine 26 ili 27 (zavisi sta sam nastimao)
Evo posto ja komlikujem i pametujem jer sam rekao nesto suprotno od tebe, lako cemo to rijesiti.

Kako si sam rekao offset od 1c do 3c, ali malo se podsjeti i provjeri po forumu, pa ces vidjeti da je ustvari od 0c do 3c.
Ako je nastimas sa offsetom da ti je zadata 24c, a da se ugasi na 25c, ja cu izbrisati svoj nalog na forumu.
I usput provjeri sta ce se desiti ako podesis offset na 0c.
Po tvojoj teoriji, klima nece nikako ni raditi.
Tabijat

#17632 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Tabijat »

Kako se podesi offset na Gree uređaju?
Da li postoji način da raspon grijanja nije -1 +2 od zadate nego da se pali i gasi malo češće ali da ne pregrijava?
romim

#17633 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Rado bih ti odgovorio i pomogao, ali da ne komplikujem i pametujem, to ce ti, odgovoriti

@gentoo
@basicm
@shheff
@probook
Itd
Tabijat

#17634 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Tabijat »

romim wrote: 10/11/2022 12:58 Rado bih ti odgovorio i pomogao, ali da ne komplikujem i pametujem, to ce ti, odgovoriti

@gentoo
@basicm
@shheff
@probook
Itd
Ja mislim da o ovome i jest riječ. Postaviš direktno pitanje, jedan se javi sa sarkastičnim "bolji ti je cumur/pelet" itd, drugi kaže jes tako je to s kineskim klimama i tako u nedogled.
Znam, ne znam, može, ne može. Svaka čast pojedincima koji tako komuniciraju.
romim

#17635 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Imas opisano na forumu uglavnom sve.
Kolega @gentoo kaze da se offsetom moze regulisati taj raspon, pa eto, ako bude voljan, valjda ce ti pomoci.

Ovde ko je god kome pomagao, na kraju je ispao da ne valja.
basicm

#17636 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by basicm »

Tabijat wrote: 10/11/2022 11:31 Kako se podesi offset na Gree uređaju?
Da li postoji način da raspon grijanja nije -1 +2 od zadate nego da se pali i gasi malo češće ali da ne pregrijava?
Na google sam upisao “gree inverter offset” i prvi link na nasem jeziku ima upute, korisnicka iskustva. Ne mogu link jer vodi negdje drugo, nije dozvoljeno.
romim

#17637 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Ne mozes link, ali mozes prepisati, opisati, objasniti covjeku.
Pomozi i ti nekom konkretno.
Napisi jedan post da ima veze sa temom.
Pojasni mu kako ce to napraviti, sta ce s tim postici.
Ajde i vi malo pametujte i komplikujte, evo ukazala se prilika.
probook

#17638 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by probook »

romim wrote: 10/11/2022 12:58 Rado bih ti odgovorio i pomogao, ali da ne komplikujem i pametujem, to ce ti, odgovoriti

@gentoo
@basicm
@shheff
@probook
Itd
Nesto se ne sjecam da sam se raspisao o Gree uredjajima? Niti se smatram nekim strucnjakom? A imam i Mitshu i Gree u kuci
romim

#17639 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

probook wrote: 09/11/2022 18:15 Meni je golemo da pratite potrosnju struje na satnom ili dnevnom nivou 🙄

Ja raspalim klime, ako mi je vruce smanji - ugasi nzm sta se toliko opterecujete statistikama 🤷🏼
probook

#17640 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by probook »

romim wrote: 10/11/2022 15:02

A toga si se uhvatio 😂 fino fino
Peugeot2008

#17641 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Peugeot2008 »

I jesmo li konačno riješili čiji je "duži" ? Mani te se te priče ja neću više na forum, svi ste vi doprinijeli na novoj temi. Nije to nimalo nezanemarljivo. Samo vi nastavite da suprostavljate mišljenja ali bez teških riječi.
Whitey86

#17642 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Whitey86 »

gentoo wrote: 10/11/2022 00:20
rovac13 wrote: 09/11/2022 23:43 Znaci ispade nekom puno bolje daviti se u vlastitom prdezu nego prozracivat stan ko sav normalan narod :)

Prodji se mene.
Nije interesantno.
To uopste nije poenta. Prozracavam i ja i @-Chesterfield-, tj. "kao i sav normalan narod". Poenta je da ti tvrdis da pravljenje propuha nije hladno ali dry mode na klimi jeste.. kao i onomad da si 85m2 grijao dnevno za 0.25kW sa 2 klime :-) Zato sam te i pitao prostim jezikom.. hocess li se prije upishati ako exiras litar vode ili popijes 0.5L polako ?

Problem ove teme je sto i ti i kolega ti romim imate taj ego i stav da ste najpametniji i da bi svako trebao da ima nultu tacku tako sto ce vas pitati za misljenje i isto uvaziti. Samo zato sto ti pravi propuh a ne palis Dry mode na klimi ne znaci da je to pogresno.. mozda je cak i ispravnije od "ovog" ili "onog" tvog nacina.
pa gasis izvor topine kad upalis dry mode, ugodnije je dok klima puse toplo dok zracis kucu to da ces za 5 ili 10 min. dry mode smanjit osjetljivo vlagu u kuci je prica za djecu
Whitey86

#17643 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by Whitey86 »

romim wrote: 10/11/2022 07:35 Vidim da me uzimas u usta bez ikakve potrebe.
Ne znam koji problem imas?
Da li je problem u tome sto nisam potcrdio tvoje mišljenje?
Nisi mi odgovorio na pitanje sta ce se desiti ako offset postavis na 0

Rovac je upravu, pravljenjem promaje izvrai se brza izmjena vazduha za kratko vrijeme od 2 - 3min i nema pothladjivanja zidova i objekata u prostoriji.

Za to vrijeme grijanje se ne prekida i nakon 3min ponovo se prostor nastavlja zagrijavati.

Kad je vani 0c vi ukljucite Dry mod i nemate grijanje 20min da bi vlaznost opala 6%.

Sa promajom od 3min opasce 15%

Sa druge strane valjda je normalno i zdravije da se s vremena na vrijeme iz prostora ispusti ugljen dioksid, a ubaci svjez vazduh.

Ja ne znam kakva je tvoja logika i teorija sto ti zivis u Zenici pa ces se ugusiti ako prozracis stan.
Vjerovatno po toj logici ti nikako ne izlazis vani i ne udises te otrove, nego zivis u 4 zida i udises jedan te isti vazduh.
Ako je problem zagadjenost onda iskesiraj, ugradi preciscivace i uzivaj.
sada dok ti pisem vlaznost zraka vani je 81 posto, neki dan kada sam otvorio prozor sobe da prozracim vlagaznost se za 10 min u sobi popela sa 65 na 73. vani je taj dan vlaznost zraka bila 91 posto. ne zivim u gradu i jedini razlog jutarnjeg prozracivanja mi je svjez zrak. sto se tice vlaznosti zimi je ne mozes spustiti prozracivanjem kada je u maglovitim podrucjima poput sarajeva ili srednje bih vlaznost zraka citavu zimu iznad 80
romim

#17644 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

Zivim u Sarajevu.
Kad meteoroloska stanica prikazuje da je vlažnost 100%, a u kuci mi vlaznost bude 65%, otvorim sve prostorije i sve prozore 3min i vlaznost opadne na 50%.

Dok sve otvorim, vrijeme da sve ponovo zatvorim.

Nisam nikad dozivio da se prozracivanjem vlaznost poveca.
Kako je to kod tebe uspjelo, stvarno ne znam.

Ako je ujutro vani magla, izbjegavam prozracivanje dok se ne razidje i smanji zagadjenost.
Ove sezone jos do sad nije bio dan da se magla toliko, zadrzala da ne, moze, sunce da progrije.

Malo procitaj sta je apsolutna vlaznost i sta je relativna vlaznost.
Pogledaj i da li postoji razlika izmedju postotka vlage pri, vanjskih npr. 6c i postotka pri unutrasnjih 23c.
arminicos

#17645 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by arminicos »

Ima li potrebe zimi antifriz u podnom grijanju stavljati. Koliko znam kod mene je bio. Pa je majstor ispustio svu vodu iz radijatora i podnog grijanja i poslije dosuo na novo vodu preko dovoda za citav sistem grijanja. Hoce li cijevi u podnom mrznuti ako nisam na novo ubacio antifriz vec obicna voda iz sistema dosuta
isx

#17646 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by isx »

Kakve veze ima podno i antifriz sa ovom temom živ bio?

A kad već pitaš to, pali li se ikad to podno i radijatori ili je kuća napuštena cijelu zimu?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#17647 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by emillio estevez »

Evo iskustva.
1 opcija
3 klime na ovim temp, 2x2 5 te 1x3 5 troše po 1h od 600 do 900 w kad uđu u održavanje temp.
U startu ne povuku više od 2 kw.
140 m2, zadana 22c, dnevni boravak 24 c kad se mjeri.

2 opcija.
Ako upalim 2x3.5 , znači 1 po etaži, potrošnja je čak i manja ali nisu pozicije za održavanje temp po svakoj etaži.
Za sada preko dana koristim opciju 1, u jutro opciju 2.
Od 00 do 6 h ne radi ni jedna temp u boravku danas 21 c. Opcija se mijenja nakon 1 provjetravanja ili kad je netko doma.
.
rovac13

#17648 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

romim wrote: 11/11/2022 20:49 Zivim u Sarajevu.
Kad meteoroloska stanica prikazuje da je vlažnost 100%, a u kuci mi vlaznost bude 65%, otvorim sve prostorije i sve prozore 3min i vlaznost opadne na 50%.
Naravno ......1000 puta bilo objasnjenje na temi ali nece ljudi da citaju.......lijepio sam tabelu xy puta gdje se vidi da hladni zrak sa 100 % rel vlaz ima u sebi manje vode nego topli sa 60 %

Prozracivanje ce uvijek spustit vlaznost u sobi.
Ako neko kaze drugacije nek napravi video da vidimo i to :)
Last edited by rovac13 on 12/11/2022 10:04, edited 1 time in total.
isx

#17649 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by isx »

Jutros vani vlaga 100%, u sobi 54%, ne prozračuje mi se. :mrgreen:
romim

#17650 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]

Post by romim »

rovac13 wrote: 12/11/2022 09:47
Naravno ......1000 puta bilo objasnjenje na temi ali nece ljudi da citaju.......lijepio sam tabelu xy puta gdje se vidi da hladni zrak sa 100 % rel vlaz ima u sebi manje vode nego topli sa 60 %

Prozracivanje ce uvijek spustit vlaznost u sobi.
Ako neko kaze drugacije nek napravi video da vidimo i to :)
Naravno, hladni vazduh na 5c sa vlažnosti 91% ima manje vlage nego isti taj vazduh na temperaturi od 23c.
Ako se uradi brzo prozracivanje, a to je najbolje da se napravi promaja, u kratkom roku ce doci do izmjene vazduha u prostoru, a nece doci do hladjenja zidova, stvari itd.
Uz to prozracivanje ni klima se ne mora gasiti niti se pauzira grijanje kao sa dry modom.

Kako je @Whitey86 dobio da mu se vlaznost u prostoriji prilikom prozracivanja sa 65% popela na 73%.
Pa tako sto mu je u prostoru bilo 23c i vlaznost 65%, ali je on drzeci prozor otvoren 10min ( nije se izjasnio kolika je bila sobna, a koliko vanjska temperatura) ishladio prostor toliko da je temperatura opala na priblizno vanjskoj, pa mu je mjerac pokazao vlažnost 73%.

Kad se prostor ponovo zagrije na 23c koliko je i bilo, ta ce vlaznost biti niza od onih 65% koliko je bila prije prozracivanja.

Nemoj da se kladis da je nemoguce da se snimi takav video :-D

Gdje i komentarisah @-Chesterfield- vlaznost.
Nastade citava rasprava i pometnja na temi.

Jedan je komentarisao da vlaznost od 83% nije toliko strasna da se mora odmah rijesiti.
Ne znam gdje je to naucio.

Tolika vlaznost dovodi do rosenja hladnih dijelova zida, plocica, stakla na prozorima, vlagu upijaju pojedini, dijelovi namjestaja itd.
Pogotovo ako se grijanje gasi ili smanjuje u toku noci, ujutro ce prozori i betonski dijelovi zida biti mokri.
Post Reply