Ko ne kupuje kako treba uvijek kupuje 2x, znam sam po sebi.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
- _Reds_
#17427 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
I dobro pošto ova gree ne valja koja je onda best buy za grijanje 30 kvadrata,a da ima u psecifikaciji grijanje bar do -20 i grijač vanjske jednice ?
- piplica
#17428 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nema BestBuy kada su ovakve stvari u pitanju, nije to Mobilni telefon, pa ako ne radi neke stvari onda može biti i bez toga dobar.
Nema kupovine ispod srednje klase japanca za grijenja, to se ne radi niti kupuje svaki dan, jednom dobro uloženo traje godinama.
Ova kupovina jeftine kineske plastike ispade na kraju kao dizanje kredita u Švicarskim francima.
Nema kupovine ispod srednje klase japanca za grijenja, to se ne radi niti kupuje svaki dan, jednom dobro uloženo traje godinama.
Ova kupovina jeftine kineske plastike ispade na kraju kao dizanje kredita u Švicarskim francima.
- pezzar
#17429 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja grEEjem sa dvije Gree, jedna 18-ka i jedna 9-ka.
Zanimljivo mi je kako vi to nešto pratite potrošnju, moduliranje, hu-ha.
Grijem se na njih od 2019. Ne zanima me modulacija, jer grije. Zimi je temperatura podešena na 24-26 stepeni, obično u quiet modu.
Vidio sam jedne godine da se kod Gree može smanjiti +/- na 0,5 stepeni, vjerovatno bi bilo ugodnije jer ovako temperatura u prostorij padne 2 stepena, pa klima pojača, pa kad ugrije preko 2 stepena od podešene ugasi.
Ova veća se malo više pati, jer grije cca 48 kvadrata pod kosinom (3,5 metra na 2,8 metara krov), gdje je taj krov loše izoliran, zidovi i stolarija su ok. Ova manja grije cca 20 kvadrata, dobro izoliranog prostora, obično noću.
I potrošnja energije je na godišnjem nivou cca 1450 KM. Sa svim, grijanje, hlađenje, pranje, pi*ke materine. Ne pratim te modulacije i temperaturne oscilacije. Daljinski ne znam ni gdje mi je, preko aplikacije pojačam kad krenemo kući s posla, pred spavanje ovu veću podesim na 18°i to je to.
Zanimljivo mi je kako vi to nešto pratite potrošnju, moduliranje, hu-ha.
Grijem se na njih od 2019. Ne zanima me modulacija, jer grije. Zimi je temperatura podešena na 24-26 stepeni, obično u quiet modu.
Vidio sam jedne godine da se kod Gree može smanjiti +/- na 0,5 stepeni, vjerovatno bi bilo ugodnije jer ovako temperatura u prostorij padne 2 stepena, pa klima pojača, pa kad ugrije preko 2 stepena od podešene ugasi.
Ova veća se malo više pati, jer grije cca 48 kvadrata pod kosinom (3,5 metra na 2,8 metara krov), gdje je taj krov loše izoliran, zidovi i stolarija su ok. Ova manja grije cca 20 kvadrata, dobro izoliranog prostora, obično noću.
I potrošnja energije je na godišnjem nivou cca 1450 KM. Sa svim, grijanje, hlađenje, pranje, pi*ke materine. Ne pratim te modulacije i temperaturne oscilacije. Daljinski ne znam ni gdje mi je, preko aplikacije pojačam kad krenemo kući s posla, pred spavanje ovu veću podesim na 18°i to je to.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#17430 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Hoce. Ima "cheat code" moze se stimati od 1-3 stepena taj ofset. Glavni problem je sto ce se na 24 ugasiti i ponovo upaliti tek na 21.. Sto u praksi moze znaciti 30,40 minuta.. a tebi hladno jer ne puse nistamade_in_sarajevo wrote: ↑03/11/2022 07:45 negdje sam vidio ili rekao mi neko da gree radi na 2 stepena razlike, ako stavim na 22 da ce ugasiti na 24
- gentoo
- -Chesterfield-
#17432 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kod mene neće nešto da otvori link koji si postavio. Tako da ne vidim koja je utičnica u pitanju.Lozac wrote: ↑31/10/2022 22:18 Nabavio sam ovu pametnu utičnicu:
https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 07490052_1
Trenutno radi preko aplikacije Tuya. Radi sve ok, samo nema mogućnost prikaza dijagrama potrošnja - vrijeme. Prikazuje trenutnu potrošnju i ukupnu potrošnju po danima i mjesecima. Da li se preko neke druge aplikacije može očitati i dijagram (vremenski zapis potrošnje) ili ova utičnica nema tu mogućnost? Ima li neko iskustva?
Ako radi preko Tuya mislim da će raditi i sa Smart Life aplikacijom. Sve je isto na obe aplikacije...
Ja imam BW-SHP2 i trenutno je koristim za testiranje potrošnje drugih uređaja po kući.
Ubacio da vidim koliko troši zamrzivač kod brata. A ranije sam postavljao potrošnju za svoj stari zamrzivač. Uglavnom ovaj kod brata i nije nešto puno štedljiviji... a star možda dvije godine...

- _Reds_
#17433 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Pitam na trenutno u skladu sa trenutnom situacijom, a ne prije 13 godina, kad je tema otvorena.
I pitam za najbolji odnos uloženo dobijeno uz ona dva uslova.
- gentoo
#17434 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Prvi post je editovan prije 2 mjeseca. To sto pise 2009 je nekad bilo ali ne istog sadrzaja. Dakle prvi post je aktuelan.
- -Chesterfield-
#17435 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da li želiš da ima tacnu ispod za skupljanje vode?Odmah da te upoznam da neki modeli to nemaju i da se kupuje posebno.
Da li želiš da modulira nisko i da puše malo hladnjikavo? U tom slučaju precizno održava temperaturu.
Kod Gree to nije slučaj. Dok radi puše toplo i nakon što prebaci 2 stepena od zadate temperature ide u pauzu.
Rovac hvali Daikin. On može modulirati nisko a nije previše skup. Tako da bih njega uzeo u razmatranje. Ali taj nekakav što nije malezijski kompresor...
- _Reds_
#17436 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Taj Daikin radi do -10 ?-Chesterfield- wrote: ↑03/11/2022 09:22Da li želiš da ima tacnu ispod za skupljanje vode?Odmah da te upoznam da neki modeli to nemaju i da se kupuje posebno.
Da li želiš da modulira nisko i da puše malo hladnjikavo? U tom slučaju precizno održava temperaturu.
Kod Gree to nije slučaj. Dok radi puše toplo i nakon što prebaci 2 stepena od zadate temperature ide u pauzu.
Rovac hvali Daikin. On može modulirati nisko a nije previše skup. Tako da bih njega uzeo u razmatranje. Ali taj nekakav što nije malezijski kompresor...
-
romim
#17437 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Offset sluzi samo da se ono sto pise na displeju klime kao trenutna temperatura, uskladi sa oni sto pise na sobnom termometru.gentoo wrote: ↑03/11/2022 08:50Hoce. Ima "cheat code" moze se stimati od 1-3 stepena taj ofset. Glavni problem je sto ce se na 24 ugasiti i ponovo upaliti tek na 21.. Sto u praksi moze znaciti 30,40 minuta.. a tebi hladno jer ne puse nistamade_in_sarajevo wrote: ↑03/11/2022 07:45 negdje sam vidio ili rekao mi neko da gree radi na 2 stepena razlike, ako stavim na 22 da ce ugasiti na 24![]()
Dakle, fakticki kao kalibracija senzora temperature klime.
Nikakvu drugu ulogu offset nema da utice na sam nacin rada klime.
Ona ce se i dalje gasiti kad prebaci za 2c zadatu temperaturu, a ponovo ce se upaliti kad temperatura opadne za 1c ispod zadate.
@pezzar ti ne mozes ni imati problema kad grijes na 24c i 26c. Grij konstantno na 23c i ostavi daljinski pa se javi sa nemam problema.
@made_in_sarajevo ako zadas na klimi 23c, ona ce raditi na snazi potrebnoj da zagrije taj prostor, nekad 1000w nekad 700w, a kad zagrije vjerovatno kao i vecina Gree modela, radice na oko 500w.
Kad zagrije prostor na 25c ugasice se i biti u stanju cekanja i trosice oko 10w.
Kad temperatura opadne ispod 23c ponovo ce se ukljuciti i raditi na tih oko 500w.
@Peryton_ normalno je da toplina vazduha na izlazu iz klime bude razlicite temperature.
Kako klima mijenja potrebnu snagu za zagrijavanje, tako se mijenja i toplota vazduha koji izlazi iz nje.
@saiks to znaci da je klima ugrijala na oko 25c i kad je smanjis na 23c ona se ugasi jer nema potrebe da radi.
@isx Gree Hansol 12 vjerovatno ima vise snage i moze da grije jace nego Mitchubishi SF42.
Citava prica nema veze da li grije ili ne grije, sve one griju dobro, ali ne daju sve dobar komfor.
Primjer:
Podesis Gree na 23c i on radi, grije, trosi 500w i nabije temperaturu na 25c i ugasi se.
Onda miruje sve dok ta temperatura ne padne na 22c.
Ponovo se pali, grije, trosi i dize temperaturu sa 22c na 25c.
Podesis Mitsubishi na 23c i on radi, grije, trosi oko 300w, cesto se pali i gasi, a temperatura je u, rasponu od 23c do 23.3c
Obje klime ce grijati bez problema, samo sto ces kod Gree osjecati malo pretoplo pa malo po hladno i cesto tako, zavisno sve od vanjske temperature.
Bice dana kad ce Gree raditi prilicno dobro jer vanjska temperatura je, takva da mu ne dozvoljava da prebacuje tako lako zadatu temperaturu, pa ce ugodjaj biti bolji.
Kod Mitsubishi elektronika je uradjena i programirana tako da klima stalno prilagodjava snagu i pravi pauze itd a da konstantno drzi zadatu temperaturu bez oscilacija.
Nema tog osjecaja i pogleda u klimu, sta je, ovo sad pretoplo ili kad se ugasi pa nikako da krene sta je ovo sad hladnjikavo.
-
romim
#17438 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mitsubishi Sf35veh, ako je nadjes.
Ne znam i ne pratim, da li kod nas ima Ap35 model sa grijacem tacne.
Inace, samo da znas da ti je taj model Sf35 nastao prije nekih oko 13 godina
- gentoo
#17439 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ima brate onaj fazon sa 17,18,19 C setovanje na daljinski, gasenje iz struje, paljenje pa +-+-+-.. valjda znas o cemu pricamromim wrote: ↑03/11/2022 09:35 Offset sluzi samo da se ono sto pise na displeju klime kao trenutna temperatura, uskladi sa oni sto pise na sobnom termometru.
Dakle, fakticki kao kalibracija senzora temperature klime.
Nikakvu drugu ulogu offset nema da utice na sam nacin rada klime.
Ona ce se i dalje gasiti kad prebaci za 2c zadatu temperaturu, a ponovo ce se upaliti kad temperatura opadne za 1c ispod zadate.
- -Chesterfield-
#17440 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ovo boldirano mislim da nije isto kod svih Gree?
Nisam 100% siguran jer nisam pratio. Kod mene na G-Tech je po 0.5 štelovanje zadate temperature. Tako da bi se u ovom tvom primjeru trebala aktivirati iz pauze na 22.5c
-
romim
#17441 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@gentoo
Jesam pisao i bio jedno vrijeme i sam u zabludi da to ima veze sa samim radom klime, jer razni 'strucnjaci'' su tako objasnjavali.
Kasnije sam detaljno to pojasnjavao.
Na klimi imas displej koji pokazuje zadatu temperaturu.
Daljinskim mozes provjeriti koju trenutnu temperaturu senzor temperature klime ocitava.
Ako kad provjeris, klima ocitava recimo 24c, a tvoj sobni termometar ocitava 23c, onda imas mogucnost da izvrsis kalibraciju senzora temperature klime i da ga uskladis sa sobnim termometrom.
Da ne bude ti zadao 24c, senzor klime ocitava 24c a ustvari je u sobi 23c.
Pa onda ti da bi ti bilo u sobi 24c moras na klimi da zadas temperaturu 25c.
Zato imas mogucnost tog podesavanja offseta u rasponu od 0c do 3c.
Fabricki je podeseno na 2c.
Podesavanjem offseta, samo ces dobiti da senzor klime umjesto onih 24c ocitava drugu vrijednost, zavisno za koliko si mijenjao ofset.
Ako je fabricki 2c u ovom navedenom primjeru onda offset podesis na 1c i umjesto sto na displeju ocitava 24c a u sobi je ustvari 23c, pokazivace 23c.
Nikakvu drugu ulogu offset nema, niti se mijenja onaj uslov da se klima gasi kad trenutna temperatura koju ocita senzor temperature klime bude visa za 2c od zadate temperature, ili da se pali kad senzor temperature klime, ocita da je trenutna temperatura niza 1c od zadate temperature.
@-Chesterfield-
To koliko znam sa podešavanjima na 0.5c ima G Tech i U Crown.
Nisam siguran ni ja da li ce se klima upaliti na razlici od 0.5c. Ti imas mogucnost da provjeris pa napisi.
Jesam pisao i bio jedno vrijeme i sam u zabludi da to ima veze sa samim radom klime, jer razni 'strucnjaci'' su tako objasnjavali.
Kasnije sam detaljno to pojasnjavao.
Na klimi imas displej koji pokazuje zadatu temperaturu.
Daljinskim mozes provjeriti koju trenutnu temperaturu senzor temperature klime ocitava.
Ako kad provjeris, klima ocitava recimo 24c, a tvoj sobni termometar ocitava 23c, onda imas mogucnost da izvrsis kalibraciju senzora temperature klime i da ga uskladis sa sobnim termometrom.
Da ne bude ti zadao 24c, senzor klime ocitava 24c a ustvari je u sobi 23c.
Pa onda ti da bi ti bilo u sobi 24c moras na klimi da zadas temperaturu 25c.
Zato imas mogucnost tog podesavanja offseta u rasponu od 0c do 3c.
Fabricki je podeseno na 2c.
Podesavanjem offseta, samo ces dobiti da senzor klime umjesto onih 24c ocitava drugu vrijednost, zavisno za koliko si mijenjao ofset.
Ako je fabricki 2c u ovom navedenom primjeru onda offset podesis na 1c i umjesto sto na displeju ocitava 24c a u sobi je ustvari 23c, pokazivace 23c.
Nikakvu drugu ulogu offset nema, niti se mijenja onaj uslov da se klima gasi kad trenutna temperatura koju ocita senzor temperature klime bude visa za 2c od zadate temperature, ili da se pali kad senzor temperature klime, ocita da je trenutna temperatura niza 1c od zadate temperature.
@-Chesterfield-
To koliko znam sa podešavanjima na 0.5c ima G Tech i U Crown.
Nisam siguran ni ja da li ce se klima upaliti na razlici od 0.5c. Ti imas mogucnost da provjeris pa napisi.
- madesa
#17442 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
ovo je najjaca tema na forumu citavom 
- rovac13
- gentoo
#17444 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@romim da, to sam i ja rekao i to i jest poenta. Fabricki se gasi na +2 od zadate ali je mozes nastimati da se gasi i na +1 i na +3 od zadate. Nema potrebe komplikovati i pametovati dodatno..
Ja sam stimao i radi bas tako, znam jer je senzor exposed preko home assistant i vidim mu vrijednost ocitane temperature. Nastimano na 24, ugasi se tacno kad okine 26 ili 27 (zavisi sta sam nastimao)
Ja sam stimao i radi bas tako, znam jer je senzor exposed preko home assistant i vidim mu vrijednost ocitane temperature. Nastimano na 24, ugasi se tacno kad okine 26 ili 27 (zavisi sta sam nastimao)
- piplica
- rovac13
#17446 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
To nista ne mijenja.
Rad klime se ne mijenja.
Klima ce se opet gasit na 25 npr .....a ponovo palit na 22.......samo sto ce u prvom slucaju na daljincu bit zadano 23.......a u drugom slucaju na daljinskom ce bit zadato mozda 24 ako si tako podesio.
To je sve.
Tu funkciju ima i fujitsu pa niko je nikad nije ni spominjao jer je ne bitna.Kakve veze ima koji broj stoji na daljincu
-
romim
#17447 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Malo se ne razumijemo.gentoo wrote: ↑03/11/2022 10:41 @romim da, to sam i ja rekao i to i jest poenta. Fabricki se gasi na +2 od zadate ali je mozes nastimati da se gasi i na +1 i na +3 od zadate. Nema potrebe komplikovati i pametovati dodatno..
Fabricki je offset podesen na 2c iz razloga sto je neko proracunao da je u vecini slucajeva temperatura kod senzora klime koja je blizu plafonu za 2c visa u odnosu na temperaturu u prostoriji na visini od nekih 50cm.
Offset nema veze sa promjenom uslova gasenja i paljenja klime.
Licno provjerio ne znam koliko puta.
Mozda je na tvojoj klimi drugacije, ali kod mene nije imalo veze.
Sta ako podesis offset na 0c?
Hoce li se gasiti na 0c od zadate?
- bilic
-
isx
#17449 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@romim
Nisam rekao bukvalno da kinezi ‘ne griju’ već upravo to, kako kažeš, nije to taj komfor kao kod japanaca koji nisko moduliraju. Rekao si, podesiš kineza na 22, on puše uvijek vrelo, grije na 25 i gasi se. Daikin šica podešenu temperaturu u deseti dio stepena, blago toplo puše maltene sobnu temperaturu, malo troši, tiho fino radi, ne gasi se.
Ne znam za Mitsubishija, imam samo iskustva sa Gree i Daikin.
Nisam rekao bukvalno da kinezi ‘ne griju’ već upravo to, kako kažeš, nije to taj komfor kao kod japanaca koji nisko moduliraju. Rekao si, podesiš kineza na 22, on puše uvijek vrelo, grije na 25 i gasi se. Daikin šica podešenu temperaturu u deseti dio stepena, blago toplo puše maltene sobnu temperaturu, malo troši, tiho fino radi, ne gasi se.
Ne znam za Mitsubishija, imam samo iskustva sa Gree i Daikin.
-
romim
#17450 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@isx
Imao sam i ja Gree koji je grijao sa 82w i imao izduv od 21c.
Ni preniska modulacija nije bas dobra.
Imao sam i ja Gree koji je grijao sa 82w i imao izduv od 21c.
Ni preniska modulacija nije bas dobra.