Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SmokingMan

#26 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by SmokingMan »

Potaklo me je da post započnem sa odnosom doditelji - djeca i psihološki aspekt zdravog porodičnog okruženja, naprosto sam odustao.

U nastavku jedan lijep tekst koji se odlično uklapa u koncept teme. Sve lijepo poredano po prioritetima.

https://hrcak.srce.hr/file/17738
A rezultat toga jest da “vrlo često učenik izlazi sa znanjem koje je previše površno da bi bilo znanstveno, a previše stručno da bi se moglo primijeniti na svakidašnji život” (op. cit. str. 470).
Iz analize ovih dvaju izvora iz raznih sredina, a i raznih, premda bliskih razdoblja, može se zaključiti da kod njih uvijek nailazimo na eksplicitni zahtjev za demokratičnošću kao osobinom koja bi trebala biti karakteristika škole, kao i, uz to, na implicitni zahtjev da se to ostvari uz adekvatnu interakciju sadržaja nastave (tj. nastavnog supstrata) i načina njezinog prenošenja na učenika/studenta (tj. pedagoško–didaktičkog aspekta), Iz toga proizlazi, odnosno bolje: proizišao bi – jer to još nije ostvareno, nego se tek mjestimično ostvaruje – metodički pristup koji bi bio u skladu s demokratičnošću škole, njezine sveukupne aktivnosti i posebno njezine nastave i međuljudskih odnosa u njoj, a koji bi bio i u skladu s idejom pluralističke škole. Teži se dakle za školom, kakvu je još pred više od tri desetljeća, dizajnirala skupina frankofonskih pedagoga poput ovdje prikazanog A. Clausse–om (1973), tj. onog “(…) pojma pluralističke škole, (…) koji odgovara humanističkim zahtjevima i idealima svijeta koji je u punoj krizi preobrazbe (…), (a koji), (…) pruža sve mogućnosti oblikovanja slobodnih pojedinaca, tolerantnih i odgovornih, sviju u zajedničkoj solidarnosti s istom ambicijom da izgrađuje budućnosti u kojoj će svatko imati pravo da bude svoj, kao i mogućnost da bude sretan.”
nlt

#27 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by nlt »

Djeca danas u školama uče isto ono što su im nastavnici koji sad imaju 50+ godina učili. Lično sam vidio u jednoj srednjoj školi neki priručnik ili tako nešto iz '70ih. Uče gluposti, previše gluposti. Recimo završe osnovnu i pišu "neznam", ali nema veze zato znaju neke jako bitne stvari, recimo slojeve asfalta ili nešto tako.
U srednjim školama recimo imaju historiju 2 godine, prvi i drugi razred. Ali svejedno koriste 4 udžbenika, za 1, 2, 3 i 4. Razred. Pa znate li koliko je to opterećenje. I u svakoj školi isto. Program je rađen za četverogodišnji nivo, e sad što vi taj predmet učite godinu ili dvije nema veze... Srtpajte sve.

Bukvalno treba uzeti školski program bilo koje normalne zapadnoevropske države i prepisati ga.
Uče djeca eto teoretski nešto. Tučak i prašnici, a znaju li to pokazati na cvijetu?
Uče u wordu statusna traka, alatna traka. A ne znaju automatski sadržaj napraviti npr.
Uče iz matematike naokolo i naširoko, a padaju na glupostima.
Osnovna škola je u većim problemima od srednje. U osnovnoj se stvaro pretjerano neke stvari rade, a uz to sve odlični učenici, ljubi ih majka. :zoka:
Na jednom fakultetu koriste priručnik iz 1995, jer je on isti kao i onaj iz 2022. Jeste ahaaaa. Nego što će sad profesor da mijenja sve iz temelja, vrti ono što znaš i šuti.
Laplace

#28 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Laplace »

Ova tema me neodoljivo podsjeća na one genijalne misli:
- Šta će djetetu matematika kad ima kalkulator?
- Šta će djetetu strani jezici kad ima Google Translate?
- Šta će djetetu biologija kad ima Wikipedia-u?
-...

Čuj, uče o floppy diskovima a ne koriste se. Uče se i Newtonovi zakoni iako se za sve iole ozbiljnije koriste Einsteinove relacije i kvantna mehanika. Uči se i o geocentričnom sistemu iako se zna da nije dobar.

Problem u učenju šta je ROM a šta RAM? Pa da, kad imamo roditelje kji svoju djecu hvale sa "da znaš kako moje dijete zna oboriti sistem...".

Neki bi htjeli da se za svako dijete dovede Fatima sa kašikama pa da mu prorekne cijeli životni put i šta će mu sve trebati da nauči u školi, da ne bi mali prinčevi i male princeze naučili jednu riječ više nego što baš moraju.
ja71

#29 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by ja71 »

Black swan wrote: 08/11/2022 07:30 Suplja prica nece da rade i uce
ovakav mentalitet treba promijeniti.

Skolski program takvim napraviti da djecu motivise da sama krenu citati knjige a ne da se moraju natjerati da 'uce'.
Didier

#30 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Didier »

Black swan wrote: 08/11/2022 08:08 Najbolje je da im posalju diplome
Nek ne dolaze

Nek ne uce bosanski
Ionako ce u njemacku
A fakat, vazda roditeljima neki kurac smeta.

Zato će mi dijete u KŠC, malo vojske nije naodmet.
n+1

#31 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

Problem je u tome što neuspjeh profesora, a onda i roditelja, da djeci približe teoretske koncepte na nivou intuicije i svakodnevnog, pretvara se, s jedne strane, u zahtjev da se definicije bubaju napamet, a s druge strane da "djeca ne trebaju učiti te gluposti".

Da profesor otvori računar, pa djeci pokaže šta je RAM, a onda ispriča neku anegdotu, tipa u "naše doba" računari su štopali i izluđivali nas zbog manjka RAM memorije. Gurali smo na 16 MB, dok vi danas imate redovno 16 GB. Kada pokrenete taj Roblox, računar povuče podatke sa diska u RAM memoriju, kako bi mu bili dostupni za brže učitavanje. Što više RAM-a, brži loading u igri. :D Pa su nama birvaktile računari štopali jer nismo imali dovoljno memorije da obuhvatimo sve procese koje bismo korištenjem računara gurali u RAM memoriju, zbog čega se ova gušila. Pa onda pokažeš onaj meme gdje Chrome kao Pacman ždere RAM da se malo nasmiju. :lol:

Hebi me ako poslije toga neće znati šta je RAM. Čak će i ona suhoparna definicija izgledati smisleno. Međutim, nastavnici/profesori to ne rade, nego se bubaju definicije, a onda dijete plače roditeljima, pa roditelj priča "šta će im to". A fulaju i jedni i drugi.

Navodim RAM kao primjer jer ga je gospođa spomenula kao besmislicu, ali istvar stvar je sa većinom gradiva.
Last edited by n+1 on 08/11/2022 10:03, edited 2 times in total.
crveni_makovi

#32 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Baš tako. Ja uopšte nisam protiv obrazovanja o cijelom svijetu koji nas okružuje ali vjerujem da se sve može predstaviti na znatno zanimljiviji način prilagođen vremenu i uslovima u kojima živimo.

Nije poenta da se odvojene činjenice pamte samo da bi se napisale za ocjenu. Bitno je da se zainteresuješ za širu sliku i kako se pojedinačni dijelovi uklapaju, po mogućnosti što više u stvari koje i mi i djeca vidimo i koristimo u svakodnevnom životu.

Od fizike se redovno pravio bauk i u većini škola na našem prostoru se davilo samo teorijom a fizika je prezanimljivi svijet u svemu što živimo.
Gimli sin Gloinov

#33 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Gimli sin Gloinov »

Ja bih prvo roditelje te djece promijenio, pa onda djecu, pa tek na kraju nastavni plan i program
duh_sa_sjekirom

#34 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by duh_sa_sjekirom »

VladaFBiH wrote: 08/11/2022 08:23
duh_sa_sjekirom wrote: 08/11/2022 07:58 Suvremeno doba i suvremeni odgoj... danas se o nastavnim planovima i programima, metodikama i didaktiktici raspreda na faceboku.
Pisana slova itekako su u upotrebi. Sve dok je tako, treba ih znati.
I nešto kontam, da se kod nas odlučilo ukinuti pisana slova a ista da su ostala u Danskoj, kako bi ova facebok mama i ostali struĆnjaci reagirali?
ova Facebook mama je jako dobar profesor na fakultetu i vjerotatno zna nešto o gore navedenom...
Možda, ali primjeri koje je navela su fula...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#35 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by konektovan »

Nastavici, učitelji, profesori nisu problem, bar ne u većini, problem je nastavni plan i program, koji treba žestoku reformu, jer mi roditelji trpimo najviše :mrgreen:
VladaFBiH

#36 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

duh_sa_sjekirom wrote: 08/11/2022 10:08
VladaFBiH wrote: 08/11/2022 08:23

ova Facebook mama je jako dobar profesor na fakultetu i vjerotatno zna nešto o gore navedenom...
u principu objavljen je FB status koji nije bio namijenjen javnoj objavi
VladaFBiH

#37 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

n+1 wrote: 08/11/2022 09:38 Problem je u tome što neuspjeh profesora, a onda i roditelja, da djeci približe teoretske koncepte na nivou intuicije i svakodnevnog, pretvara se, s jedne strane, u zahtjev da se definicije bubaju napamet, a s druge strane da "djeca ne trebaju učiti te gluposti".

Da profesor otvori računar, pa djeci pokaže šta je RAM, a onda ispriča neku anegdotu, tipa u "naše doba" računari su štopali i izluđivali nas zbog manjka RAM memorije. Gurali smo na 16 MB, dok vi danas imate redovno 16 GB. Kada pokrenete taj Roblox, računar povuče podatke sa diska u RAM memoriju, kako bi mu bili dostupni za brže učitavanje. Što više RAM-a, brži loading u igri. :D Pa su nama birvaktile računari štopali jer nismo imali dovoljno memorije da obuhvatimo sve procese koje bismo korištenjem računara gurali u RAM memoriju, zbog čega se ova gušila. Pa onda pokažeš onaj meme gdje Chrome kao Pacman ždere RAM da se malo nasmiju. :lol:

Hebi me ako poslije toga neće znati šta je RAM. Čak će i ona suhoparna definicija izgledati smisleno. Međutim, nastavnici/profesori to ne rade, nego se bubaju definicije, a onda dijete plače roditeljima, pa roditelj priča "šta će im to". A fulaju i jedni i drugi.

Navodim RAM kao primjer jer ga je gospođa spomenula kao besmislicu, ali istvar stvar je sa većinom gradiva.
bravo, o tome i jeste riječ - djeca uče definiciju RAM-a, matične ploče a da im niko nikada nije pokazao iste ili pokušao da na njima razumljiv način objasni za šta to služi - ja sam svom malcu objašnjavao tako što sam doslovno otvorio komp i na jako sličan način koji si opisao pokušao da mu približim stvari
sumirprimus

#38 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by sumirprimus »

haj suhoparno ucenje, svi smo morali pa i nasa djeca, da smo htjeli bolje otisli bi iz bosne.(mada se u potpunosti slazem sa primejrima gore navedenim o interesantnijimprimjerima za ucenje=)
al brate, zbirka zadataka, i rjesenje pogresno, i haj ti sad vjezbaj :lol: :lol: :lol: :-)
sumirprimus

#39 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by sumirprimus »

ili pitanja u udzbenicima po tekstu koji su tebali procitati/naucit , nidje veze s vezom :lol:
nema odgovora u tekstu koji su djeca procitala :lol:
sumirprimus

#40 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by sumirprimus »

isto gore da se vrnem, sta ce djeci onolika i do srednje i kroz srednju skolu lista vjeronauke? u 21 vijeku? valjda trebaju uciti, matematiku, informatiku i jezike, kao glavne predmete?
duh_sa_sjekirom

#41 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by duh_sa_sjekirom »

VladaFBiH wrote: 08/11/2022 10:21
duh_sa_sjekirom wrote: 08/11/2022 10:08
u principu objavljen je FB status koji nije bio namijenjen javnoj objavi
Nebitno kome je namijenjeno...
Poenta je da su joj primjeri promašaj, koji je još veći ako se uzme u obzir da je i sama u obrazovanju
MehmedPasaMoric

#42 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by MehmedPasaMoric »

Obrazovni sistem u BiH i drugim exyu drzavama ocajnicki treba jednu temeljitu reformu, na nacin da se sve promijeni i nista staro ne ostanem. Nikakve logike nema da skole budu kao sto su bile prije 50 godina kad nista drugo nije isto... Prve 4 godine fokus iskljucivo na Engleski, Bosanski, matematiku i informatiku a poslije toga usmjereno obrazovanje. Kakva qrceva historija koja se u svakom selu uci iz drugacijeg udzbenika, kakva moja okolina i ostale gluposti. Samo usmjereno obrazovanje, od ranog doba otkrivati afinitete i razvijati ih u pravom smjeru, ne trositi vrijeme buduceg inzinjera farmacije na Hamurabijev zakonik niti vrijeme buduceg violiniste u filharmoniji na jednocelijske organizme
crveni_makovi

#43 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

sumirprimus wrote: 08/11/2022 10:32 isto gore da se vrnem, sta ce djeci onolika i do srednje i kroz srednju skolu lista vjeronauke? u 21 vijeku? valjda trebaju uciti, matematiku, informatiku i jezike, kao glavne predmete?
Negdje sam citala ili mi je neko pricao da se prilikom popunjavanja nekog upitnika o tom i alternativnim predmetima u skolama, vise s naglaskom na to sta je sve omoguceno djeci i roditeljima u smislu prilika, mogucnosti i izbora kako da se provede to vrijeme ako se zeli/ne zeli taj predmet odjednom pojavilo hiljade odgovora ciji su ispitanici mahom upisivali da zive u USK. Iako se uopste nije pitalo o ukidanju tog predmeta, u pitanjima za kraj da li bi nesto dodali ili komentarisali, pisanli su romane s ciljem glorifikacije tog predmeta. Po tim odgovorima covjek bi stekao utisak da USK nije jedan od kantona gdje je iseljavanje stanovnistva odavno najuocljivije i kao da tamo vjerovatno nije najmanji broj djece koja uopste pohadjaju osnovne i srednje skole.
Ateista

#44 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Ateista »

Promijenio bih skolski sistem iz temelja, ne da mi se ici u detalje ali trenutni sistem je tu da zaglupljuje djecu, pravi od njih robote i slicno, umjesto da postice kreativnost, kriticko razmisljanje...
nlt

#45 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by nlt »

Hej zove se osnovna škola, a ono što djeca uče 9 godina je sve samo ne osnovno
I na kraju rezultat bi bio sličan i da su ta djeca tih 9 godina sjedili na livadi
e u tome je problem

Valjda trebaju da nauče osnovnu matematiku i primjenu, osnove gramatike i makar 2 strana jezika.

I sad neki kažu treba nastavnicima i učiteljima vratiti pravo da tuku djecu, e pa vidjeli smo šta je taj način odgoja uradio '90ih godina na ovim prostorima
mali_balon

#46 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by mali_balon »

Jbte do sad sam na neke hamere i papire dao vise para nego sto sam ja potrosio za cijelu osnovnu.....vazd nesta treba.....
mali_balon

#47 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by mali_balon »

Ateista wrote: 08/11/2022 11:07 Promijenio bih skolski sistem iz temelja, ne da mi se ici u detalje ali trenutni sistem je tu da zaglupljuje djecu, pravi od njih robote i slicno, umjesto da postice kreativnost, kriticko razmisljanje...
Ali valja ocijeniti kreativnost, nisu sva djeca kreativna isto....kako ces ocijeniti ko je vise kreativan a ko manje nije fer.....ako se dijete trudilo a po tvojim kriterijima nije za dobre ocjene onda sjeba djetetu samopouzdnje.....trud je vec druga prica....zmisli da necije zlato ne zn ad acrta pa dze ces to rec.....ovako sutine talasaj.........ali stoji da je ovo sad sto imamo smijurija i nakarada od obrazovnog sistema komplet
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#48 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by konektovan »

mali_balon wrote: 08/11/2022 11:25 Jbte do sad sam na neke hamere i papire dao vise para nego sto sam ja potrosio za cijelu osnovnu.....vazd nesta treba.....
Al' fakat.. :lol: :thumbup:
mali_balon

#49 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by mali_balon »

konektovan wrote: 08/11/2022 11:31
mali_balon wrote: 08/11/2022 11:25 Jbte do sad sam na neke hamere i papire dao vise para nego sto sam ja potrosio za cijelu osnovnu.....vazd nesta treba.....
Al' fakat.. :lol: :thumbup:
Ali najgore mi je sto nema nekih jasnih uputa, eto moze, eto ne mora, moze vako nako...dijete uradi kako misli da treba i onda ide pa moglo je ovo malo bolje moglo je vako nako kako je amar to fino na hameru nacrtao naljepio slikice poljepio pizde mterne...reko od sada stik i power point....
Didier

#50 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Didier »

Mi smo cijeli sedmi i osmi razred unosili ugalj u školu, tako smo se grijali.

Pravo mi idu na kurac ovi roditelji kojima sve živo smeta, a Melika je još bila ministrica, što nije mijenjala šta treba da mijenja... Jok, nego je gurala privatne univerzitete jer je tako Damir naredio. Niđe veze.
Post Reply