Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali jomu

#1 Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by mali jomu »

Jedan status na Facebook nalogu: "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Zasigurno će brojni roditelji u Bosni i Hercegovini razumijeti muke...

“Danas ponavljamo informatiku. Dijete rođeno 2012. godine, po svim definicijama “digital native”, plus godinu i po online nastave i online života, znači kada meni nešto “zašteka” na laptopu, on je osoba koju zovem upomoć. Ali ne lezi vraže. Danas trebamo savladati RAM i ROM, i shvatiti da “Interna memorija služi za prihvat ulaznih podataka, smještanje rezultata obrade, smještanje korisnikovih programa i dijela programa operativnog sistema”. Naravno, nakon interne, prelazimo na eksternu memoriju, gdje je par slajdova u jednako nejasnom tekstu posvećeno flopy disku! Ne šalim se. Ja ga nisam vidjela sigurno 20-ak godina. Naravno, oplače dijete, oplačem ja, onda zatvorimo prezentaciju i on nastavi programirati novu Roblox igricu, a ja opet zaključim da nema nade za naš obrazovni sistem. I znam šta govorim kada kažem – zaista nema nade!”

Nakon ove konstatacije... iskustva u odgoju i obrazovanju kojja imaju njeni prijatelji koji djecu podižu u drugim zemljama. Tako, primjerice, prisjeća se razgovora sa prijateljicom koja joj je ispričala kako se u osnovnoj školi u Turskoj više ne uče pisana slova, a isto joj, kaže, naveo i prijatelj iz Kopenhagena.

“Kaže mi da danska djeca u školu nikako ne nose sveske, što će im sveske, sve rade na tabletu ili laptopu. Pa dobro kažem, kako vježbaju matematiku, npr. kako dijele šestocifrene brojeve sa trocifrenim ručno (jer to je gradivo kod nas u petom razredu), a on vjerovatno misli da sam potpuno prolupala, jer pobogu zašto bi to iko normalan radio ručno? No, ne brigajte brigu, kada dođe PISA istraživanje, danska djeca su funkcionalno pismena (bez pisanih slova) i znaju riješiti problem, a naša ne samo da su loša u tome, nego su još ubijena u pojam i mrze školu. Mi definitivno radimo stvari pogrešno, i da ponovim – nema nade da će biti bolje. I s tim ću završiti ovaj svakako predugi post. Moram se psihički pripremiti da iduće sedmice savladamo razliku između vakuole, citoplazme i mitohondrija, a pri tome ne znamo razliku između bukve i jele”

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/27 ... skolu.html

Šta bi promijenili u školskom sistemu obrazovanja...?
mali_balon

#2 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by mali_balon »

Ima gluposti koje idu nasiroko i u 5om uce stvari koje se mozda pomenu i na fakultetu jer se vecina stvari ponavlja pa kao da ubce neata novo......ide se presiroko onda se prave gluposti tipa hamer za ovo hamer za ono.....masa predmeta...znamo kako je u nas vakat bilo....valja uhljebit narod....ali haj sto uhljebi ali sto uhljebi polupismen isfrustriran probisvjet.....
Ali nisam za to da se npr ne nauci pisano pismo, ili da se na papiru racuna bez pomoci kalkulatora, jesam za da se neke stvari nauce ali ne da se od tog u osnovnoj skoli pravi nauka....zasto ne pomenuti osnove informarike rom bit i ostale karafeke....nek se zna ali sta ocekivati od nastavnog kadra kada umjesto paint kaze pentium
n+1

#3 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

Smanjit Roblox i zagrijati stolicu. Treba se znati šta je i RAM, i ROM, i floppy disketa. Da ne misle kako je floppy 3D maketa save ikone. Učili smo i mi sve pomenute pojmove, pa smo opet stigli i baviti se osnovama programiranja u Basicu birvaktile. Jedno ne isključuje drugo. Kod nas općenito postoji kult prakse u narodu, jer smo narod kojem je samo para bitna. De ti samo nauči radit, nema veze što ne kontaš šta radiš, ko će učit, bitno je da si spreman za posao.

Sjećam se druga koji je na faxu pao informatiku, pa pjenio kako "on to živi", a profa ga obara. Pod "on to živi", znači da je povazdan kupovao i prodavao gaming konfiguracije. A to je informatika koliko i igranje jebenog Robloxa u statusu ove majke. Sve stručnjaci za kurikulum. :lol:

Eh sad kad smo to riješili, nastavnici i profesori su nam u prosjeku odron, i djeca bi više naučila gledajući Ju Tub snimke istih predmeta/lekcija.

A roditelji su najveća mraka. "On meni pomaže kad nešto zaštekam na laptopu". Ko je tebe učinio mjerom stvari? Kladim se da zaštekaš kad treba Word u PDF pretvoriti.

Odgovor na pitanje iz naslova je: promijenio bih roditelje, djecu, i profesore.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Truba »

Suplja prica nece da rade i uce
kurty

#5 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by kurty »

Ja i dalje vjerujem da ima struke u BiH
između ostalog i u sferi obrazovanja
zato vjerujem da su neke stručne osobe sjele, napisale plan i program rada djece po uzrastima, i da se toga drzimo..
imam prvacica i dosta puta se iznerviram na neki zadatak, zadacu... ali tako je, kako je
nisam ljubitelj kad mi na gradilištu priđe "komsija" i pocne sa "to ste vako, sto ste nako"... petlja mi se u posao
iz istog tog razloga necu da ja budem "taj komsija" i da komentaris "uciteljicine metode", a ja inzinjer...
nek svako radi svoj posao, a nase je da isto tako radimo sa nasom djecom
tap3ah75

#6 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by tap3ah75 »

Kod mene klinac evo 8 razred ..... nisu upalili računar u školi ...... Imaju u školi opremljen kabinet informatike.
duh_sa_sjekirom

#7 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by duh_sa_sjekirom »

Suvremeno doba i suvremeni odgoj... danas se o nastavnim planovima i programima, metodikama i didaktiktici raspreda na faceboku.
Pisana slova itekako su u upotrebi. Sve dok je tako, treba ih znati.
I nešto kontam, da se kod nas odlučilo ukinuti pisana slova a ista da su ostala u Danskoj, kako bi ova facebok mama i ostali struĆnjaci reagirali?
crveni_makovi

#8 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Neki dan je dijete dobilo manju ocjenu jer je zaboravilo naučiti sve dijelove korijena i tučka. Neki roditelji su pitali što će djeci to a učiteljica je slegla ramenima i rekla da mora uključiti i ta pitanja jer su u planu i programu. Ja se nisam bunila da je zanimljivo i korisno (sa)znati dijelove biljke mada se u svojoj životnoj dobi nisam mogla sjetiti svih dijelova i nikad mi u životu nisu ni trebali.

U vijestima se godinama pominje reforma nastavnog plana i programa. Sad sam na sajtu posvećenom reformi predmetnih programa u KS našla da su imali javni poziv za učešće u januaru 2022.

U opisu ( https://kurikulum.ks.gov.ba/bs/elementi ... nformatika) predmeta informatika piše ovo:
Informatika

Informatika - Opis predmeta

Informatika se izučava od prvog  razreda osnovne škole pa skoro sve do kraja srednjoškolskog obrazovanja što osigurava uravnoteženo i povezano odgojno-obrazovno djelovanje u kojem je informaciona tehnologija postala neizostavan dio funkcioniranja prirodnih, društvenih i drugih područja. Ovakav način izučavanja će omogućiti razvijanje vještina i kompetencija putem kojih će učenici razviti svoje potencijale i iskoristi ih.

Svjedoci smo ubrzanih tehnoloških izmjena koje se oko nas dešavaju nekoliko posljednjih decenija. Taj napredak donio je potrebu promjene paradigme učenja i podučavanja u predmetu Informatika. Biti digitalno pismen danas znači biti pojedinac koji može odgovoriti izazovima koje savremeno društvo stavlja ispred njega. Osim upoznavanja sa načinom funkcioniranja kompjutera, vrstama IKT opreme, njihovim sistemskim paketima, aplikacijama, različitim funkcionalnostima bitnim za čovjeka, učenici će izučavati i poznavati i algoritme, te programiranje, kako ne bi bili samo korisnici tehnologije nego i oni koji učestvuju u kreiranju. 

Učenici će se kroz različite informatičke aktivnosti osposobiti da koriste različite oblike mišljenja, da se izraze i da razviju svoje ideje. Njihova osposobljenost treba da bude do nivoa koji je dovoljan da budu prisutni, aktivni i korisni na nekom radnom mjestu u budućnosti kako bi dizajnirali i rješavali relevantne probleme i zadatke. Pri tome treba uzimati u obzir vlastite, ali i  potrebe, želje i vrijednosti drugih. Da bi to postigli, potrebno je da poznaju i koriste i znanja iz drugih nastavnih oblasti, posebno matematike, fizike, umjetnosti i lingvistike. Kroz STEM i STEAM edukaciju, pripremaju se da budu ne samo radnici nego i kreatori poslova budućnosti. Izučavanje Informatike temelji se na razumijevanju i primjeni IKT-a za kreiranje, organiziranje i pristup podacima i informacijama, za komunikaciju i saradnju u digitalnom društvu, kao i za sigurno korištenje, održavanje te etičku i odgovornu upotrebu IKT-a.

Informatika pripada području tehnike i informacijskih tehnologija, ali su nebrojeni primjeri ispreplitanja upotrebe i suživota informatičke nauke sa svim ostalim naukama. Danas je gotovo nezamislivo bilo kakvo istraživanje i izučavanje bez upotrebe informacionih tehnologija. Bilo da se radi o tehnologiji kao motivirajućem sredstvu za rad ili operativno korisnom sredstvu koje će pomoći, da ono čime se, bavimo uradimo na lakši, funkcionalniji, brži, tačniji i precizniji način. Način koji funkcionira za dobrobit čovjeka.

Informatika omogućava i olakšava učeniku/ci da odgovori na zahtjeve savremene škole. Učenik/ca se stavlja u središte odgojno-obrazovnog procesa, jer učenici najbolje uče kada su aktivno uključeni. Na taj način razvija se samostalnost, jača samopouzdanje, povećava odgovornost, preuzima inicijativa, a samim tim raste i motivacija rad i cjeloživotno učenje. Zbog stalnih promjena kojima je izložena, zbog napretka tehnologije, Informatika mora imati potpuno otvoren kurikulum i fleksibilnu organizaciju učenja.
Ovakvi opisi i aktivnosti postoje koliko sam skontala za sve predmete. Dokle se stiglo i na šta će to ličiti nemam pojma. I nisam primjetila da u ovom uzrastu koji se pominje u prvom postu mrze školu. Ogromne su razlike od djeteta do djeteta.
Last edited by crveni_makovi on 08/11/2022 08:10, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Truba »

Najbolje je da im posalju diplome
Nek ne dolaze

Nek ne uce bosanski
Ionako ce u njemacku
VladaFBiH

#10 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

n+1 wrote: 08/11/2022 07:29 Smanjit Roblox i zagrijati stolicu. Treba se znati šta je i RAM, i ROM, i floppy disketa. Da ne misle kako je floppy 3D maketa save ikone. Učili smo i mi sve pomenute pojmove, pa smo opet stigli i baviti se osnovama programiranja u Basicu birvaktile. Jedno ne isključuje drugo. Kod nas općenito postoji kult prakse u narodu, jer smo narod kojem je samo para bitna. De ti samo nauči radit, nema veze što ne kontaš šta radiš, ko će učit, bitno je da si spreman za posao.

Sjećam se druga koji je na faxu pao informatiku, pa pjenio kako "on to živi", a profa ga obara. Pod "on to živi", znači da je povazdan kupovao i prodavao gaming konfiguracije. A to je informatika koliko i igranje jebenog Robloxa u statusu ove majke. Sve stručnjaci za kurikulum. :lol:

Eh sad kad smo to riješili, nastavnici i profesori su nam u prosjeku odron, i djeca bi više naučila gledajući Ju Tub snimke istih predmeta/lekcija.

A roditelji su najveća mraka. "On meni pomaže kad nešto zaštekam na laptopu". Ko je tebe učinio mjerom stvari? Kladim se da zaštekaš kad treba Word u PDF pretvoriti.

dijete je 5 razred odnosno ima 10 godina - koji će mu *urac da zna "definiciju" RAM-a i ROM-a?

Imaš li školsku djecu?
VladaFBiH

#11 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

duh_sa_sjekirom wrote: 08/11/2022 07:58 Suvremeno doba i suvremeni odgoj... danas se o nastavnim planovima i programima, metodikama i didaktiktici raspreda na faceboku.
Pisana slova itekako su u upotrebi. Sve dok je tako, treba ih znati.
I nešto kontam, da se kod nas odlučilo ukinuti pisana slova a ista da su ostala u Danskoj, kako bi ova facebok mama i ostali struĆnjaci reagirali?
ova Facebook mama je jako dobar profesor na fakultetu i vjerotatno zna nešto o gore navedenom...
VladaFBiH

#12 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

Black swan wrote: 08/11/2022 08:08 Najbolje je da im posalju diplome
Nek ne dolaze

Nek ne uce bosanski
Ionako ce u njemacku
ili da se učlane u SDA/HDZ i da kukaju kako su majorizirani/ugroženi od manjine - bolja opcija od Njemačke :P ?
VladaFBiH

#13 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

tap3ah75 wrote: 08/11/2022 07:48 Kod mene klinac evo 8 razred ..... nisu upalili računar u školi ...... Imaju u školi opremljen kabinet informatike.
ovo je porazno... na žalost ovi koji podržavaju sistem ga, očito, nisu osjetili na svojim "plečima" pa im je ovakav dobar a to što imamo najgore rezultate na međunarodnim testovima to nije važno jer je ovako dobro i ne treba ništa mijenjati
n+1

#14 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

VladaFBiH wrote: 08/11/2022 08:22
n+1 wrote: 08/11/2022 07:29 Smanjit Roblox i zagrijati stolicu. Treba se znati šta je i RAM, i ROM, i floppy disketa. Da ne misle kako je floppy 3D maketa save ikone. Učili smo i mi sve pomenute pojmove, pa smo opet stigli i baviti se osnovama programiranja u Basicu birvaktile. Jedno ne isključuje drugo. Kod nas općenito postoji kult prakse u narodu, jer smo narod kojem je samo para bitna. De ti samo nauči radit, nema veze što ne kontaš šta radiš, ko će učit, bitno je da si spreman za posao.

dijete je 5 razred odnosno ima 10 godina - koji će mu *urac da zna "definiciju" RAM-a i ROM-a?

Imaš li školsku djecu?
Možda da bi razumjelo kako računar uopće radi?

Svi moji vršnjaci su u ta doba (5 - 8 razred) već sklapali konfiguracije. Ne samo da si znao šta je RAM, nego si ga nosao u rukama. :D

Stvarno ne vidim razloga da današnju djecu tretiramo kao idiote.
Suzie Q

#15 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Suzie Q »

to sto se mi na svom zivotnom putu kasnije nismo susreli s brojnim gradivom koje smo morali savladati je jednostavno stvar zivotnog puta i odabira koje smo imali. U osnovnoj skoli se ne zna koje dijete ce jednog dana biti biolog, agronom, ekolog i sl. zato svi trebaju uciti sta je tucak. Uostalom, zar nije svakome od nas bitno da znamo kako se oprasuje biljka?

Danas, kada imamo ogroman problem nestanka pcela i kada je time ljudska vrsta ozbiljno ugrozena, svi mi moramo znati upravo i sta je tucak i cemu sluze prasnici i ako treba i ponoviti lekciju nama odraslima jer smo ocito negdje zastekali.

Svaki put kad pomislim kako je nepotrebno neko znanje, sjetim se onog filma o decku iz Indije koji je pobijedio na milijunasu.

Obrazovni sustav nije dobar, ne kazem, ali roditelji su druga prica. Na prste nabrojati roditelje koji djeci citaju prije spavanja, a kamoli da im priblize knjigu na drugi nacin. Nikad se svo znanje nije steklo u skoli, nego i van skole.
VladaFBiH

#16 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

n+1 wrote: 08/11/2022 08:30
VladaFBiH wrote: 08/11/2022 08:22

Imaš li školsku djecu?

Svi moji vršnjaci su u ta doba (5 - 8 razred) već sklapali konfiguracije. Ne samo da si znao šta je RAM, nego si ga nosao u rukama. :D

Da ponovim pitanje pa da nastavimo: Imaš li školsku djecu?
VladaFBiH

#17 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by VladaFBiH »

Suzie Q wrote: 08/11/2022 08:36 to sto se mi na svom zivotnom putu kasnije nismo susreli s brojnim gradivom koje smo morali savladati je jednostavno stvar zivotnog puta i odabira koje smo imali. U osnovnoj skoli se ne zna koje dijete ce jednog dana biti biolog, agronom, ekolog i sl. zato svi trebaju uciti sta je tucak. Uostalom, zar nije svakome od nas bitno da znamo kako se oprasuje biljka?

Danas, kada imamo ogroman problem nestanka pcela i kada je time ljudska vrsta ozbiljno ugrozena, svi mi moramo znati upravo i sta je tucak i cemu sluze prasnici i ako treba i ponoviti lekciju nama odraslima jer smo ocito negdje zastekali.

Svaki put kad pomislim kako je nepotrebno neko znanje, sjetim se onog filma o decku iz Indije koji je pobijedio na milijunasu.

Obrazovni sustav nije dobar, ne kazem, ali roditelji su druga prica. Na prste nabrojati roditelje koji djeci citaju prije spavanja, a kamoli da im priblize knjigu na drugi nacin. Nikad se svo znanje nije steklo u skoli, nego i van skole.
slažem se ali isto tako zar je dobro da djeca uče o tom istom "tučku" a da ga nikad nisu vidjela ili o listovima a da ih nikada nisu izveli ni u dvorište da im pokažu razliku između raznih vrsta? To što mi nismo znali za bolje ne znači da je bilo dobro - vraćam se opet na to da su nam djeca funkcionalno nepismena a o svemu uče daleko više od vršnjaka koji su pismeni i daleko sposobniji za život od naše djece koja "bubaju" definicije jer to tako treba.
crveni_makovi

#18 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Suzie Q wrote: 08/11/2022 08:36 to sto se mi na svom zivotnom putu kasnije nismo susreli s brojnim gradivom koje smo morali savladati je jednostavno stvar zivotnog puta i odabira koje smo imali. U osnovnoj skoli se ne zna koje dijete ce jednog dana biti biolog, agronom, ekolog i sl. zato svi trebaju uciti sta je tucak. Uostalom, zar nije svakome od nas bitno da znamo kako se oprasuje biljka?

Ja ne sporim da treba uciti o dijelovima biljke. Znas li ti sad bez guglanja nabrojati tri dijela tučka?
n+1

#19 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

VladaFBiH wrote: 08/11/2022 08:39
n+1 wrote: 08/11/2022 08:30

Da ponovim pitanje pa da nastavimo: Imaš li školsku djecu?
Pitanje sam preskočio s razlogom.
Qler

#20 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Qler »

ja imam dijete, 5. razred, i slazem se da treb mijenjati nastavni plan, jer ima dosta zastarjelih stvari, ali isto slazem se da prvo treba roditelje mijenjati. Roditelji su po meni prvi krivci. Moje dijete zna, moje dijete najbolje, ko je on da mom djetetu da losu ocjenu... sinoc sam bio na roditeljskom... ista prica...

Kako je meni stari govorio kad dobijem keca, jel neko dobio 5, ako jeste, moze se... Al jok sad sve pahuljice mamine i tatine...
HelaS

#21 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by HelaS »

Zašto nije zatvorena rasprava na ovoj temi nakon ovog posta, sve rečeno. Bravo :thumbup:
Qler

#22 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Qler »

tacno. Ubo je u sridu.
Chloe
Photo mod

#23 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Chloe »

Općenito mi ide na nerve obezvrjeđivanje nas samih i svega u BiH. Nikad da odrastemo kao nacija i preuzmem odgovornost kao narod prema društvu i državi, i svemu onom što nas okružuje, krenuti od sebe i onog ko smo, šta smo i kakvi smo mi. Kakav narod - takva država tj. sve ono što čini državu.

Djecu ne mogu kriviti, ako dijete ima otpor i mržnju prema školi, obrazovanju, svom inetelektulanom rastu, mi roditelji krivca trebamo tražiti prvo u sebi.

Roditelji igraju glavnu ulogu u obrazovanju i odgoju djece. Pametujući i omalovažavajući prosvjetne radnike, komentarišući negativno obrazovanje pred djecom i na kraju krajeva njegujući "pogrešne životne vrijednosti" u odgoju = dobijemo naslov teme, a ne zbog nastavnog plana i programa.
Ima u prosvjeti onih koji su zalutali - uvijek ih je bilo, ali ima itekako onih koji vole i znaju svoj posao, spremni na saradnju sa roditeljima kao i dati sebe za pozitivne promjene u istom.
Obrazovanje ima svojih nedostataka, uvijek može bolje - problematika za odrasle koja ima svoj put rješavanja. Roditelji, aktivirajte se kroz školske i druge odbore, pa i političke partije sa svojim kritikama, prijedlozima, pokrenite inicijative za bolje obrazovanje, znam da nije lako ali najgore je biti pasivni kritičar.

Edit: roditelj troje djece, dvoje odrasle, je li dovoljno da smijem dati svoje mišljenje!? :? :mrgreen:
mali_balon

#24 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by mali_balon »

Pa o cemu pricamo, uvali se u roditeljsko vijece da bi moglo uticati djetetu na ocjene, cim dobije slabu ocjenu eto ga u skolu da urgira i pita dze je zapelo.....
Ja da sam nastvnik ja bi takvim roditeljima rekao nije problem zlato ce imati 5 do kraja godine ne mora dolazit na cas....
Drugo, stvori se djeci pritisak da mora imati 5 jbte moja dovije 4 i kraj svijeta ja pizdim....jebo ga ocjena dobi i 1 nije problem i to je ocjena...sta radim smao trubim ne sikiraj se bitno da ti das sve od sebe da si ucila blablabla vise sebi dosadio.....
Trece, mora se rec i da medju nastavnim kadrom ima svega....ja ih razumijem valja sa nama ovakvima raditi ali i njih ima kojima ne bi do ni 2 ovce da cuvaju, o kompleksima da je govorim....pa naprave bauk od matematike ili nekog drugog predmeta itd itd

Slazem se da ih treba pustiti da rade svoj posao ali ne povrsno i ne da svako ko ima stelu moze da bude nastavnik.....a o nastavnom programu i udzbenicima da ne govorim
tap3ah75

#25 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by tap3ah75 »

mali_balon wrote: 08/11/2022 09:00
Drugo, stvori se djeci pritisak da mora imati 5 jbte moja dovije 4 i kraj svijeta ja pizdim....jebo ga ocjena dobi i 1 nije problem i to je ocjena...sta radim smao trubim ne sikiraj se bitno da ti das sve od sebe da si ucila blablabla vise sebi dosadio.....
Haha ... kad se sjetim dobije mi neko od djece 4 u školi - oni dođu kući oborene glave - kao sjebani.
:lol:
Sad klinac dođe i kaže ... bio test .... neće digurno biti jedinica a ni dvica
:lol:

Ja sam samo svoje klince zamolio da ne prođu dvicom - jer je to bezveze .... ne znam kako bi navukli najviše zaključnih dvica.
Post Reply