Stvarno nema svrhe ulaziti s tobom u bilo kakve diskusije...vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:39Taj propali pokusaj komunikacije SDA mentalitetom ostavi za Toplana. Rjesenje je realan obracun a ne sadasnji kao sto Toplane podmecu kriminal u saradnji sa dilerima plina. Nije poenta vise ni u kalorimetru vec u pausalu i obracunu koji je nelogican.
KJKP TOPLANE Sarajevo
- VladaFBiH
#1651 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
- vjeshalica
#1652 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
S tobom pogotovo, slazem se.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 11:51Stvarno nema svrhe ulaziti s tobom u bilo kakve diskusije...vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:39
Taj propali pokusaj komunikacije SDA mentalitetom ostavi za Toplana. Rjesenje je realan obracun a ne sadasnji kao sto Toplane podmecu kriminal u saradnji sa dilerima plina. Nije poenta vise ni u kalorimetru vec u pausalu i obracunu koji je nelogican.
-
corei3
#1653 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ja da se ugrijem koliko mi se poznanici ugriju na centralnom,ne bi plin placao 200 mjesecno,vec 400
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
toska
#1655 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ova sezona je vandredna i moguće da korisnici CG dobro prođu.
bitniji je omjer prijašnjih godina i tip stambenog objekta
evo me metar od radijatora i upaljena kvarcna na 1 od noćaš, sjeverna strana.Black swan wrote: ↑07/11/2022 12:09 to ljudi ne razumiju
meni se obrazi zarumene u centralnom bude mi vruce
a na plin se smrzavaš i sad zatvaraš
južna zna biti i vruće, ali sve to sa novim radijatorima od hrpu rebara,
ko još drži orginalne ima da se smrzava i dalje.
- Ateista
#1656 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Da, ali ti imas mogucnost da uradis optimizaciju troskova, te da se ugrijes i kad je 13 stepeni vani a toplane ne pale grijanje, ja na toplanams nemam ni jednu od tih mogucnosti. U prelaznom periodu se smrznem a zimi je prevruce, ja bih rado malo zavrnuo da mi bude ugodnije i da platim manje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1657 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
to će biti nekad u budućnosti neka utopija ili kad budemo vladali energijom
- Haris.ba
#1658 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa ako je zimi prevruce - zavrnes radijator.Ateista wrote: ↑07/11/2022 12:44Da, ali ti imas mogucnost da uradis optimizaciju troskova, te da se ugrijes i kad je 13 stepeni vani a toplane ne pale grijanje, ja na toplanams nemam ni jednu od tih mogucnosti. U prelaznom periodu se smrznem a zimi je prevruce, ja bih rado malo zavrnuo da mi bude ugodnije i da platim manje.
A, na politicare se vrsi pritisak da odvrnu grijanje na prelaznim periodima.
- Ateista
#1659 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Nekad to i uradim, ali su mi racuni svejedno isti.Haris.ba wrote: ↑07/11/2022 12:49Pa ako je zimi prevruce - zavrnes radijator.Ateista wrote: ↑07/11/2022 12:44
Da, ali ti imas mogucnost da uradis optimizaciju troskova, te da se ugrijes i kad je 13 stepeni vani a toplane ne pale grijanje, ja na toplanams nemam ni jednu od tih mogucnosti. U prelaznom periodu se smrznem a zimi je prevruce, ja bih rado malo zavrnuo da mi bude ugodnije i da platim manje.
A, na politicare se vrsi pritisak da odvrnu grijanje na prelaznim periodima.
Da imam finansijsku korist od toga, ugradio bih termostatske ventile, ovako ne zelim u to ulagati.
- Haris.ba
#1660 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Zato vjerujemo u trojku da ce konacno to pokrenuti.
Uzeli se krediti i ulaze se u energetsku efikasnost, rad fasad na javnim objektima. Odlicno.
Isto tako treba uzeti kredit i konacno krenuti u izmjestanje vertikala iz stanova i ugradnju mjeraca.
-
crveni_makovi
#1661 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Danas kad sam ulazila u jedan komercijalni prostor bilo mi je zlo od vrelog zraka koji bas jako puse na ulazu. Vjerujem da je slicno u vecini komercijalnih ustanova a tek u javnim ustanovama koje su mi uvijek asocijacija na zagusljivost, dim i previsoke temperature. Sigurno postoje nacini da se smanji svo to rasipanje energije i javnih resursa.
- vjeshalica
#1662 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
To rasipanje energije i nedomacinski glupi odnos dovoljno govori o tome koliko imamo lose postupke sa koristenjem energije. Neki rasipaju po 50 godina i 5 generacija misle da se moze pokrasti sume da se grije nakockana kuca na 3 sprata bez fasade uz paljenje smeca i guma...ma kompleksan je to proces da se ljudi drugacije odnose prema energiji i resursima. Ne da se stedi nego da se ima a da se ne rasipa.
- Ateista
#1663 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Iskreno, sumnjam da ce i trojka krenuti u izmjestanje vertikala. Jest da bi time dobili mogucnost iskljucenja onih koji imaju dugove, ali opet sumnjam da bi se iko u to upustio, pogotovo sto bi to omogucilo i iskljucenje sa toplana i sto bi vecina prije to uradila nego platila dug, prvi ja bih razmislio o tome da iskljucim toplane.
- Ateista
#1664 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
To je strasno koliko se energije rasipa. Evo ja radim u privatnoj firmi i cak i kod mene je zimi prevruce, sjedim zimi u majici kratkih rukava, pri tome je u pitanju prostor gdje ulazi i dosta klijenata, u jaknama naravno, kad zavrnem radijatore ili otvorim prozor drugi se bune jer valjda uzivaju da se kuhaju na 26-27 stepeni sto jednostavno nije ni normalno ni zdravo, plus raspianje energije.crveni_makovi wrote: ↑07/11/2022 12:59 Danas kad sam ulazila u jedan komercijalni prostor bilo mi je zlo od vrelog zraka koji bas jako puse na ulazu. Vjerujem da je slicno u vecini komercijalnih ustanova a tek u javnim ustanovama koje su mi uvijek asocijacija na zagusljivost, dim i previsoke temperature. Sigurno postoje nacini da se smanji svo to rasipanje energije i javnih resursa.
- jazzer
#1665 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Masu balkona na Dobrinji, a vjerujem i ostatku grada, raja je ustaklila i dovukla radijator pa im to dodje
kao susiona vesa u zimskom periodu.
Ogromna kolicina toplotne energije se gubi na taj nacin, i to je samo jedna mana ovakvog sistema grijanja.
Dodaju se, bez realne potrebe, rebra na postojece radijatore pa otvaraju prozore kada im je prevruce
(priznanje komsije koji zivi vrata do vrata sa mnom).
Nista se ne radi da se izvrsi usteda toplotne energije, utople zgrade, sankcionisu oni koji ne placaju nego je uvijek najjednostavnije rjesenje
povisiti cijenu i to bez obzira na cijenu plina, on je samo najpogodniji izgovor za vise cijene i finasiranje ovakvog sistema,
kao i plata uposlenika.
Navedeno je samo dio problema, veci dio je do stranackih uhljeba koje vode Toplane od rata na ovamo.
I dok je tako, samo nebo je granica za cijenu toplotne energije.
kao susiona vesa u zimskom periodu.
Ogromna kolicina toplotne energije se gubi na taj nacin, i to je samo jedna mana ovakvog sistema grijanja.
Dodaju se, bez realne potrebe, rebra na postojece radijatore pa otvaraju prozore kada im je prevruce
(priznanje komsije koji zivi vrata do vrata sa mnom).
Nista se ne radi da se izvrsi usteda toplotne energije, utople zgrade, sankcionisu oni koji ne placaju nego je uvijek najjednostavnije rjesenje
povisiti cijenu i to bez obzira na cijenu plina, on je samo najpogodniji izgovor za vise cijene i finasiranje ovakvog sistema,
kao i plata uposlenika.
Navedeno je samo dio problema, veci dio je do stranackih uhljeba koje vode Toplane od rata na ovamo.
I dok je tako, samo nebo je granica za cijenu toplotne energije.
-
toska
#1666 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
da, ima i grijanje balkona,
a ugradnja kombinovanih bojlera kroz koje prolaze cijevi CG je odavno praksa, kupatilo i kuhinja.
što da ne, cijena je svima ista, imao stare konevktore ili 100 rebara radijatora cijena je ista.
stara praksa uravnilovke
a ugradnja kombinovanih bojlera kroz koje prolaze cijevi CG je odavno praksa, kupatilo i kuhinja.
što da ne, cijena je svima ista, imao stare konevktore ili 100 rebara radijatora cijena je ista.
stara praksa uravnilovke
-
gidra
#1667 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Naplatu kao i djelioce računa ukinuti, sklopiti deal sa BHPoštom oko printanja, isporuke i naplate računa bez provizije kupcima na njihovim šalterima, na svakom koraku imaš poslovnicu BHPošte...to uraditi za svaku komunalnu firmu u Sarajevu. Svakako već imaju provjeru stanja računa na stranici, vrlo lahko bi se payment gateway mogao implementirati i uvezati sa internim billing sistemom radi automatskog rasknjižavanja uplata.konektovan wrote: ↑07/11/2022 08:21 U toplane treba ući inspekcija, malo pročešljati poslovanje,...postavitim firmu na zdrave noge, a ne da bude stranački uhljebistan.
Neki dan plaćao račun na Alipsšinu, 4 osobe rade na blagajni,...to keksići, sokići, kafice![]()
Promovisati max e-račun. Agresivnim marketinškim kampanjama tjerali ljude da koriste i prelaze na web plaćanje bilo kroz naplatu računa na njihovom webu (kao što ima Telemach) ili u sklopu e-banking usluga od banaka.
Ali kurko, niko vizije niti kvalitetnog IT kadra ima da gura ove ideje po ovim kjkp firmama. Sve ovo bi dovelo do drastičnih finansijskih ušteda, ali onda se ne bi mogao uhljebljivati kunto i panto.
-
crveni_makovi
#1668 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ja nisam mogla vjerovati kad me lik u zgradi gdje sam gledala stan za kupiti uvodio u svoj stan da mi pokaze sva pametna rjesenja koja je uveo pa je spomenuo nesto i da od toplana koristi energiju za zagrijavanje vode koju koristi zimi za kupanje itd. Uopste ne razumijem kako je to moguce, kako se ne osjeti gubitak vode u sistemu toplana ili to funkcionise nekako drugacije.
- Haris.ba
#1669 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa Toplane napune sistem prema pritisku. Drugo je to sto se ne uzbudjuju koliko je vode potrebno za dostici taj pritisak.crveni_makovi wrote: ↑07/11/2022 13:29Ja nisam mogla vjerovati kad me lik u zgradi gdje sam gledala stan za kupiti uvodio u svoj stan da mi pokaze sva pametna rjesenja koja je uveo pa je spomenuo nesto i da od toplana koristi energiju za zagrijavanje vode koju koristi zimi za kupanje itd. Uopste ne razumijem kako je to moguce, kako se ne osjeti gubitak vode u sistemu toplana ili to funkcionise nekako drugacije.
Izabrani su da ne budu ko sda. Vidjecemo.Ateista wrote: ↑07/11/2022 13:05
Iskreno, sumnjam da ce i trojka krenuti u izmjestanje vertikala. Jest da bi time dobili mogucnost iskljucenja onih koji imaju dugove, ali opet sumnjam da bi se iko u to upustio, pogotovo sto bi to omogucilo i iskljucenje sa toplana i sto bi vecina prije to uradila nego platila dug, prvi ja bih razmislio o tome da iskljucim toplane.
Last edited by Haris.ba on 07/11/2022 13:34, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1670 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Moj stan ima tu mogućnost (Mojmilo) ali to ne koristim, i mislim da bi za aktivaciju, morao konzaktirati toplane.crveni_makovi wrote: ↑07/11/2022 13:29Ja nisam mogla vjerovati kad me lik u zgradi gdje sam gledala stan za kupiti uvodio u svoj stan da mi pokaze sva pametna rjesenja koja je uveo pa je spomenuo nesto i da od toplana koristi energiju za zagrijavanje vode koju koristi zimi za kupanje itd. Uopste ne razumijem kako je to moguce, kako se ne osjeti gubitak vode u sistemu toplana ili to funkcionise nekako drugacije.
-
crveni_makovi
#1671 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ja ne kontam kakva je to zapravo opcija. Mislis da je to nesto od mogucnosti koje stoje u listi usluga toplana i cjenovniku ili kako?konektovan wrote: ↑07/11/2022 13:33 Moj stan ima tu mogućnost (Mojmilo) ali to ne koristim, i mislim da bi za aktivaciju, morao konzaktirati toplane.
-
toska
#1672 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
nema gubitaka vode, u bojleru su spiralne cijevi kroz koje kruži topla voda i grije ostalu u bojlerucrveni_makovi wrote: ↑07/11/2022 13:29Ja nisam mogla vjerovati kad me lik u zgradi gdje sam gledala stan za kupiti uvodio u svoj stan da mi pokaze sva pametna rjesenja koja je uveo pa je spomenuo nesto i da od toplana koristi energiju za zagrijavanje vode koju koristi zimi za kupanje itd. Uopste ne razumijem kako je to moguce, kako se ne osjeti gubitak vode u sistemu toplana ili to funkcionise nekako drugacije.
-
crveni_makovi
#1673 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Hvala za objasnjenje.
- Haris.ba
#1674 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Meni je logicno da bi toplane trebale gurati to zagrijavanje bojlera sto vise. Ali, sto je to kod nas haman nelegalno....konektovan wrote: ↑07/11/2022 13:33
Moj stan ima tu mogućnost (Mojmilo) ali to ne koristim, i mislim da bi za aktivaciju, morao konzaktirati toplane.
-
neki
#1675 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Neke zgrade na mojmilu i dobrinji (koje imaju krovne kotlovnice) su za vrijeme olimpijade imale centralnu pripremu tople sanitarne vode u tim kotlovnicama. To je funkcionisalo dok su u tim zgradama bili smješteni učesnici olimpijade i možda i poslije koju godinu do rata, nisam siguran.crveni_makovi wrote: ↑07/11/2022 13:37Ja ne kontam kakva je to zapravo opcija. Mislis da je to nesto od mogucnosti koje stoje u listi usluga toplana i cjenovniku ili kako?konektovan wrote: ↑07/11/2022 13:33 Moj stan ima tu mogućnost (Mojmilo) ali to ne koristim, i mislim da bi za aktivaciju, morao konzaktirati toplane.
To više ne funkcioniše, niti je moguće aktivirati ili zatražiti takvu uslugu od toplana, ostale su samo cijevi razvedene do stanova.