KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1601 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

Haris.ba wrote: 04/11/2022 21:24
Pa sta se pije po Latinu? :D
ćaj i kisela ;-)
drug_profi

#1602 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

mineralna
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1603 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

izvinjajem se :bih:
Thorgerson

#1604 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Thorgerson »

elk wrote: 03/11/2022 19:02 Dobro, ali drva me trosis iza aprila, maja. A grijanje i tada placas. Tetka na malti grijanje po novom 170km za 53 kvadrata. Penzija joj 429km. Pa sad skontajte moze li se i jednom dnevno jesti. Jadni smo brate i tacka.
Prijatelju, nemoj me pogresno shvatiti.

Tvoja tetka trenutno u nekretnini ima cca 170.000 KM - 180.000 minimalno.

Neka proda to, kupi sebi garsonjeru u npr. Hadzicima i ostane joj 100.000 KM (lupam, mozda i vise...). Relativno je blizu grada, fino uvezano cestama, a ni javni saobracaj nije grozan. Bice joj manji racun za grijanje, ako nece toplane opet, nek nadje plin ili konvektore. I brate nek placa kolko potrosi.

Kazem opet nhf, ali nadam se da razumijes poentu.

Samo kod nas je bogom dato sa zivis u Sarajevu ako si tu rodjen/odrastao.

Jbg brate tako kako je. I bice jos gore.
I nemoj misliti da ljudi ovo sto sam napisao iznad ne rade. Rade.

Eh sad, jeste fazon napustiti zonu nekog komfora (mada ja ne kontam penzice kojima je cilj da ostanu u sred grada, ja cim se priblizim penziji idem min 50km van grada), ali bacis sve na papir i gotovo.

Al qrac. Znam ja kod nas kako to ide. Necu ja nigdje, imas ovih sto nece npr dalje od Marijin Dvora. Njima je i Dolac Malta selo. Pa im se stan istopi u dugovima za komunalije.

Tako da, takvih mi nije zao... jbg.
drug_profi

#1605 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ja sređujem sebi vikendicu na 850 m/nv u opstini Stari Grad. Bice nekih 60 kvadrata grijanog prostora i 20 kvadrata podruma. Ima plin i kamin na drva zasad, a bice i inverter klime.
Dva mala stana djeci ostaju. Ja i my lady odosmo uzgajat jabuke, ruže, maline, kupine, luk, mrkvu, paradajz, papirke, buraniju... spasavat i hranit cuke i mace...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1606 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

Leze na nekretninama od 250k kukaju za 200 maraka grijanja
Samo na balkanu
Ateista

#1607 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Thorgerson wrote: 07/11/2022 00:31
elk wrote: 03/11/2022 19:02 Dobro, ali drva me trosis iza aprila, maja. A grijanje i tada placas. Tetka na malti grijanje po novom 170km za 53 kvadrata. Penzija joj 429km. Pa sad skontajte moze li se i jednom dnevno jesti. Jadni smo brate i tacka.

Neka proda to, kupi sebi garsonjeru u npr. Hadzicima i ostane joj 100.000 KM (lupam, mozda i vise...). Relativno je blizu grada, fino uvezano cestama, a ni javni saobracaj nije grozan. Bice joj manji racun za grijanje, ako nece toplane opet, nek nadje plin ili konvektore. I brate nek placa kolko potrosi.

Eh sad, jeste fazon napustiti zonu nekog komfora (mada ja ne kontam penzice kojima je cilj da ostanu u sred grada, ja cim se priblizim penziji idem min 50km van grada), ali bacis sve na papir i gotovo.

Al qrac. Znam ja kod nas kako to ide. Necu ja nigdje, imas ovih sto nece npr dalje od Marijin Dvora. Njima je i Dolac Malta selo. Pa im se stan istopi u dugovima za komunalije.

:thumbup:
Ovo si u potpunosti u pravu.
Donekle razumijem one koji su navikli da zive na nekoj lokaciji, u svom stanu u kojem su godinama i slicno, ali treba biti praktican i takvom promjenom stariji ljudi sebi mogu povecati kvalitet zivota.
To je u svijetu sasvim normalno.

To sve ne mijenja cinjenicu da su toplane preskupe, da se energija rasipa bezveze jer je u vecini stanova zimi prevruce, da vecina nema mjerace pa samim tim ni motiv da ustede i slicno.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1608 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by konektovan »

U toplane treba ući inspekcija, malo pročešljati poslovanje,...postavitim firmu na zdrave noge, a ne da bude stranački uhljebistan.
Neki dan plaćao račun na Alipsšinu, 4 osobe rade na blagajni,...to keksići, sokići, kafice :-)
crveni_makovi

#1609 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

Penzioner koji prodaje nekretninu i seli u drugi grad je jako zdrav, okretan i sposoban da završi sve administrativne, logističke, fizičke i mentalne aktivnosti koje to iziskuje.
Ja u zgradama srećem puno penzionera koji su kao paučina ili aveti koji izgledaju kao da im još nije javljeno da su umrli. Za njih ova iscrpljujuća rješenja o promjeni života jednostavno nisu moguća. Nemaju svi nekoga mlađeg da im sve to organizuje i pomogne a i nemaju brojne kapacitete da se iznesu s takvim poduhvatom.

Inače, u teoriji, uglavnom zanimljivo rješenje kad si zdrav i okretan penzioner.
muha_sa

#1610 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by muha_sa »

Odo ja bogme s merakom sad platit za oktobar 144,55 km-ova

Za dorucak cu koju prženicu al u jednom jajetu :lol:
muha_sa

#1611 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by muha_sa »

crveni_makovi wrote: 07/11/2022 08:24 Penzioner koji prodaje nekretninu i seli u drugi grad je jako zdrav, okretan i sposoban da završi sve administrativne, logističke, fizičke i mentalne aktivnosti koje to iziskuje.
Ja u zgradama srećem puno penzionera koji su kao paučina ili aveti koji izgledaju kao da im još nije javljeno da su umrli. Za njih ova iscrpljujuća rješenja o promjeni života jednostavno nisu moguća. Nemaju svi nekoga mlađeg da im sve to organizuje i pomogne a i nemaju brojne kapacitete da se iznesu s takvim poduhvatom.

Inače, u teoriji, uglavnom zanimljivo rješenje kad si zdrav i okretan penzioner.
Sikter--na sabahu me nasmija :lol:
crveni_makovi

#1612 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

Pa ne znam kakva je demografska slika u tvom ulazu ali u par ulaza gdje se ja često krećem baš ima puno ovakvih duhova. Od bakica koje me s prozora pitaju radi li obližnja trgovina jer im je poduhvat sići s trećeg sprata, preko dementnih koji često stoje sami i ne znaju jesu li krenuli ili se vratili, do onih koji love priliku da bilo šta progovore s bilo kim ko naiđe.
Haris.ba

#1613 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

crveni_makovi wrote: 07/11/2022 08:24 Penzioner koji prodaje nekretninu i seli u drugi grad je jako zdrav, okretan i sposoban da završi sve administrativne, logističke, fizičke i mentalne aktivnosti koje to iziskuje.

Gledam na mojim penzicima. Njemu je bitno da ima blizu doktor pjehe, ima pijaca, banka, prodavnice, gdje izac prosetat fino. Navikne se na komsiluk, neke socijalne veze.

Da ne pricam ako unucad u tom periodu zivota dodju, ili ako zdravlje malo steka. Nije za svakoga. Isto se mislilo. U penziji na vikendicu.

Problem su penzici kojima djeca ne pomazu, a zive u velikim stanovima.
drug_profi

#1614 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Njima je rjesenje da prodaju 60 kvadrata i kupe 40. A sa razlikom nek uzivaju svoje zadnje godine.
crveni_makovi

#1615 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

drug_profi wrote: 07/11/2022 08:46 Njima je rjesenje da prodaju 60 kvadrata i kupe 40. A sa razlikom nek uzivaju svoje zadnje godine.
Ništa ne spriječava ljude iz naših generacija, radno aktivne i sposobne da već sad pripremimo sebi teren za takva životna rješenja. Iako se čini da ima vremena, ko doživi da poživi, začas će i penzija i valja se ukrcati u kamion za selidbu u manju kvadraturu.
elk

#1616 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by elk »

Isti slucaj je kod mene u bivsem ulazu. Dvije nane su bas bile lose i slabo su sta mogle same. Jednu sam zatekao ispred njenih vrata, samo jedva stoji, drzi avaz u ruci i gleda u vrata... pita me gdje joj je kljuc...ja se vratio, pregledao stubiste, ispred zgrade, do trafike sve. Nema. Dodjem do nje, nadjem joj kljuc u kaputu u dzepu. Jbg zivot je to :(

Tetka nije tako slaba, sto ne znaci da uskoro nece biti. Kad je tetak umro sugeririsano joj je oprezno da uradi ovo sto raja predlaze. Ili da od tih para ode u staracki dom. Ni da cuje da ide iz svog stana. 48 godina u njemu :) . Ja je opet razumijem. Neka ide sve kako ide. Ima dovoljno rodbine, kcerku, doduse vani. Svi joj pomazemo, hrana, sitne popravke po kuci, lova koliko ko moze. Ne znam sta sa starim ljudima koji nemaju rodbine i prijatelja. Ili imaju, ali kao da nemaju....

I ljudi razlicito stare. Neko umre bukvalno u poprilicnoj snazi i na svojim nogama, neko se oronuo, bolestan i dementan, cesto u samoci, pati se i prezivljava.
crveni_makovi

#1617 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

Zato i napominjem da je radno sposobnim ljudima koji vide sve šta se dešava razumno da sad dok su u naponu snage razmišljaju o takvim opcijama povoljnijih penzionerskih dana.
Većina trenutnih penzića (minus oni koji su zdravi pravi penzionisani relativno mladi) su mahom pregaženi, potrošeni ljudi s druge planete shvatanja, uvjerenja, navika pa im ovi mitski Hadžići ili manji stanovi u istom naselju jednostavno nisu opcija.
VladaFBiH

#1618 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Ateista wrote: 07/11/2022 08:13
Thorgerson wrote: 07/11/2022 00:31

:thumbup:
Ovo si u potpunosti u pravu.
Donekle razumijem one koji su navikli da zive na nekoj lokaciji, u svom stanu u kojem su godinama i slicno, ali treba biti praktican i takvom promjenom stariji ljudi sebi mogu povecati kvalitet zivota.
To je u svijetu sasvim normalno.

To sve ne mijenja cinjenicu da su toplane preskupe, da se energija rasipa bezveze jer je u vecini stanova zimi prevruce, da vecina nema mjerace pa samim tim ni motiv da ustede i slicno.

ovdje bi tek bilo "plakanje" jer većina stanova u Sarajevu nema nikakve izolacije (npr. cijelo Alipašino) + dodaj još faktor loše stolarije... još uvijek nismo mi za obračuna po količini isporučene toplotne energije. Znam da nekoga ko ima stan u novijoj gradnji nije briga za ovo ali taj isto tako može, o svom trošku, staviti kalorimetar i sam regulisati potrošnju ako misli da će tako uštediti + neke nove zgrade ga već imaju i ugrađenog.
Haris.ba

#1619 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 07/11/2022 09:22 ovdje bi tek bilo "plakanje" jer većina stanova u Sarajevu nema nikakve izolacije (npr. cijelo Alipašino) + dodaj još faktor loše stolarije... još uvijek nismo mi za obračuna po količini isporučene toplotne energije. Znam da nekoga ko ima stan u novijoj gradnji nije briga za ovo ali taj isto tako može, o svom trošku, staviti kalorimetar i sam regulisati potrošnju ako misli da će tako uštediti + neke nove zgrade ga već imaju i ugrađenog.
Toplane namjerno ne zele da uvode mjerace jer im je logika poslovanja bolibriga.

Ulozilo bi se i u prozore i u izolaciju da postoji razlog. Ovako, ne postoji.

U mojoj staroj zgradi nakon sto su dopustili uvodjenje vodomjera, najglasniji kriticari se usutili. Niko nije uveo. Nece to narod sam od sebe.
rahmetli dedo

#1620 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by rahmetli dedo »

kod moje punice u zgradi je i nova fasada i nova stolarija i grijali su radijatori uvijek ludilo, uvijek je bilo prevruće u stanu. Skonta ona prije 2 godine kad su uradili fasadu da uvede mjerač i hajd učipimo se mi i ženina sestra čini mi se po 4 stoje da ga instaliraju. naravno, račun nikad nije prebačen sa punca (umro) na nju, dok se to sredilo trebalo jedno mjesec dana, elem:
Ljeti plaća isto (paušal)
Zimi plaća skoro isto (dok nije bilo poskupilo), u par maraka, 60ak m2 a radijatori u kuhinji i 2 spavaće zavrnuti, dnevna na pola, samo wc na 100%.
znači ne isplati se
crveni_makovi

#1621 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

Na DOKU TV trenutno dokumentarac o nekom stranom graditelju violina koji u Sarajevu traži savršeno javorovo drvo za violinu. Vozaju ga tamo vamo i u jednom trenutku dovedu do nekog Samira u Sarajevu kojeg opisuju kao čovjeka koji je razvio ogroman biznis i ima jake političke veze s kojima brzo izađe iz zatvora. Kod Samira se među običnim balvanima nalazi jedan od savršenog javora koji privuče ovog graditelja violina. Ne vidimo šta se dešava dok pregovaraju sa Samirom ali navodno graditelj se izlane da će violina koju napravi koštati 20000 EUR. Samir se navodno uvrijedi i balvan koji je bio dovoljno velik za izradu violina u vrijednosti 600000 EUR izreže za ogrijev.
Last edited by crveni_makovi on 07/11/2022 09:54, edited 1 time in total.
sabanss

#1622 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Ti stanovi u kojima žive penzioneri ionako ostanu djeci/rodbini pa neka pomažu i smatraju to ulaganjem u budućnost.

Toplanama bi se isplatilo da one ulažu u izolaciju objekata obzirom da se plin uvozi i plaća. Gradu/Kantonu također. Izolacija se isplati sama od sebe za uštedu u potrošnji energenta.

A nema logike da kolektivno grijanje košta više nego individualno.
vjeshalica

#1623 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Thorgerson wrote: 07/11/2022 00:31 Tvoja tetka trenutno u nekretnini ima cca 170.000 KM - 180.000 minimalno.

Pa ja, nek proda stan da moze ostatak para da obezbijedi Toplane da mogu imati redovan prihod od prevarnih radnji. Lijepa ideja.
Ateista

#1624 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Pa to trebaju uraditi na vrijeme, logicno bi bilo cim se penzionisu i prije nego sto postanu takvi. Nece nikom penzija rasti, mozda nesto malo ali ne toliko ni da pokrije poskupljenja niti ce biti mladji, izracunas svoje prihode i troskove i to rijesis odmah, cak i malo prije penzije.
crveni_makovi

#1625 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by crveni_makovi »

Pa to i ja tvrdim, sad je pravo vrijeme za radno sposobne poput tebe i mene da mislimo o tome i napravimo plan. To se ne radi kad si teško sposoban i za najjednostavnije svakodnevne aktivnosti.
Post Reply