KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
JoseMujica
Posts: 21718
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: Mladži Referent za Hurmizaciju Prošnjaka

#1 KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by JoseMujica »

KJKP TOPLANE
Cijena grijanja se nije mijenjala godinama, a cijena gasa je rasla

Godinama se nije mijenjala cijena centralnog grijanja, a cijena gasa je konstantno rasla i zbog toga se pravi gubitak. Tražili smo da se odobri kalkulacija cijene centralnog grijanja s cijenom koštanja i da se odobri novi tarifni sistem, da se izmijeni način fakturisanja, kazao je Agenciji Fena šef kabineta direktora "Toplana" Ženja Ljubuškić.
KJKP "Toplane" zagrijavaju oko 53.000 korisnika na području Kantona Sarajevo, od čega je 49.000 stambenih prostora, dok su ostalo poslovni prostori.

Osnovni energent za proizvodnju toplotne energije je prirodni gas i samo u slučaju nestanka tog gasa mi možemo koristiti alternativno gorivo- odnosno lož-ulje. I kako taj osnovni energent, odnosno prirodni gas, najviše utječe u ukupnim troškovima preduzeća logično je da svako povećanje cijene gasa iziskuje istovremenu korekciju cijene centralnog grijanja, kazao je Ljubuškić.

Iako se cijena gasa u prethodnom periodu, kao osnovnog energenta, povećavala više puta, od gasa od kojeg mi pravimo toplotnu energiju, Vlada KS nije odobravala promjenu, odnosno povećanje cijene centralnog grijanja od decembra 2007. godine,usljed čega je preduzeće u situaciji da posluje s gubitkom, kazao je Ljubuškić.

Po njegovim riječima, svaki put kada dođe do povećanja cijene prirodnog gas,a koji je energent za proizvodnju, preduzeće i njegovi organi upravljanja pripreme analizu utjecaja na cijenu centralnog grijanja i finansijski rezultat i svako neodobrenje povećanja cijene centralnog grijanja nakon povećanja cijene prirodnog gasa od kojeg se pravi toplotna energija, stvara gubitak u poslovanju.

U skladu sa zakonom o komunalnoj djelatnosti, taj gubitak je trebala da pokriva Vlada Kantona Sarajevo iz budžeta. S jedne strane Vlada nije odobravala povećanje cijene centralnog grijanja, nakon povećanja cijene gasa od čega se pravi toplotna energija, s druge strane, samo je djelimično pokrivala gubitak, znači nije pokrivala gubitak u potpunosti i na taj način smo mi i situaciji da ne možemo izvršavati svoje finansijske obaveze prema dobavljaču s kojim imamo obligacioni odnos, a to je "Sarajevogas", pojašnjava Ljubuškić.

Mi smo izvršili tu analizu i tražili smo od KS-a da se odobri kalkulacija cijene centralnog grijanja s cijenom koštanja i da se utvrdi automatizam u njenom formiranju te da se donese novi tarifni sistem kojim bi se izmijenio način fakturisanja centralnog grijanja građanima s 12 mjeseci linearno, kako se sada plaća, na sedam mjeseci varijabilno, a 12 mjeseci da se plaća fiksni dio, kazao je Ljubuškić.

Sada se računi ispostavljaju za stambeni prostor po metru kvadratnom 12 mjeseci i svaki mjesec građani dobiju isti račun, kazao je Ljubuškić, dodavši da je sada prijedlog da se tokom 12 mjeseci račun sastoji od dva dijela.

Prijedlog je da se tokom 12 mjeseci ispostavlja fiskni dio, a da se u sezoni grijanja na taj fiksni dio (sedam mjeseci-kad vršimo uslugu zagrijavanja) dodaje dio koji uključuje potrošnju energenata. To je ono što smo tražili. Prema našim informacijama formirano je neovisno stručno tijelo pri Vladi KS-a i resornom ministarstvu koje treba da na osnovu naših dokumenata kaže koja je to ekonomska cijena centralnog grijanja i da to u vidu prijedloga uputi putem ministarstva Vladi K-a. A da li će, kada će i hoće li ikako doći do korekcije cijene centralnog grijanja, to ne znamo, kazao je Ljubuškić.
nema teme o našem "omiljenom" preduzeću :x koje još koristi komunistički monopolski položaj na tržištu gdje se korisnicima ne dopušta bilo kakva alternativa :x dok će sada nekadašnji direktor ovog istog preduzeća, uveliko odgovoran za gomilanje dugova, danas kao premijer Kantona određivati nove cijene i uslove korištenja :x

ovdje je hitno potrebna akcija građana poput one u Karlovcu u Hrvatskoj
User avatar
Qler
Posts: 20897
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

#2 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Qler »

Može ovo, ali kada mi osposobe kalolimetre koje su oni odsijekli. Vjerovatno bi dosta raje manje plaćalo, pogotovo ovi sa novom stolarijom i dobrim fasadama...
vryzas
Posts: 11513
Joined: 12/11/2004 22:44
Location: Athens

#3 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vryzas »

"ovdje je hitno potrebna akcija građana poput one u Karlovcu u Hrvatskoj"

:thumbup:
User avatar
nosara
Posts: 21470
Joined: 30/03/2005 12:10
Location: Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

#4 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nosara »

vryzas wrote:"ovdje je hitno potrebna akcija građana poput one u Karlovcu u Hrvatskoj"
:thumbup:
:lol:
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#5 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

Ima li kakve usporedbe sa cijenama grijanja u regionu?
photo
Posts: 839
Joined: 19/09/2003 00:00

#6 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by photo »

ovo je zalosno.

povecavaju cijene kako bi pokrili gubitak koji prave oni koji ne placaju. ili nemaju ili nece.

doci ce u situaciju u kojoj neki od onih koji su redovno placali, nece vise moci placati skuplje cijene pa ce prestati.

onda ce imati jos vise gubitaka jer veci broj ljudi nece placati vece racune.

i onda ce opet biti prisiljeni povecti cijene koje ce dovesti do istog.

umjesto da su prisilnom naplatom naplatili dugovanja, kao u hrvatskoj: drzava ti sjedne na racun i uzima dio po dio mjesecno dok ne podmiris racun (oni to zovu ovrha). ako nemas racun a imas registrovan auto, drzava ti ga oduzme, proda, naplati dug i ostatak para ti vrati (i naplati porez za prodaju auta). nemas auto, imas TV u kuci, namjestaj ili sta slicno. ako nemas nista, onda si materijal za socijalnu sluzbu i to ide na drugi nacin.

i tako isto za vodu, elektricnu energiju. odrzavanje zgrada, plin (ovdje se covjek moze komotno iskljuciti iz sistema jednostavnim rezanjem cijevi od strane Sarajevo Gasa).

pa kada se neko pocne kupati hladnom vodom na -5'C da vidis kako se racuni placaju
User avatar
JoseMujica
Posts: 21718
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: Mladži Referent za Hurmizaciju Prošnjaka

#7 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by JoseMujica »

slažem se...samo prije toga država mora osigrati zdravu konkurenciju na tržištu
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#8 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

Zasto se samo racuni za grijanje Toplana subvencioniraju??? Sta je sa ostatkom grada?
Trebalo bi tuziti Kanton zbog diskriminacije.
User avatar
drug_profi
Posts: 27438
Joined: 16/07/2012 16:00

#9 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Sve sto bi trebalo jeste formiranje Holdinga i isporuke jednog racuna za sve usluge JKP. Znaci voda, struja, grijanje, smece. Ponuditi opciju da i kucepazitelji udju u obracun jer ni njima ne cvjetaju ruze, pa zgrade propadaju. I kad dobijes racun to je ujedno sve. Nemoj platiti cijeli iznos, ostaces bez struje. Istovremeno bi ljudima ustedili 6-7 maraka postarine.

Ali nije im to u interesu jer onda nece moci zmiriti na socijalne slucajeve koji nemaju da placaju pa im se socijana pomoc sastoji iz toga da ih se ne sili na placanje. Tada bi morali kešom rješavati ta pitanja.
A keš je lijep i vole ga svi, i nerado se rastaju od njega.
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#10 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Sve sto bi trebalo jeste formiranje Holdinga i isporuke jednog racuna za sve usluge JKP. Znaci voda, struja, grijanje, smece. Ponuditi opciju da i kucepazitelji udju u obracun jer ni njima ne cvjetaju ruze, pa zgrade propadaju. I kad dobijes racun to je ujedno sve. Nemoj platiti cijeli iznos, ostaces bez struje. Istovremeno bi ljudima ustedili 6-7 maraka postarine.

Ali nije im to u interesu jer onda nece moci zmiriti na socijalne slucajeve koji nemaju da placaju pa im se socijana pomoc sastoji iz toga da ih se ne sili na placanje. Tada bi morali kešom rješavati ta pitanja.
A keš je lijep i vole ga svi, i nerado se rastaju od njega.
Taman posla, pa da zrtvuju tolika direktorska mjesta, upravne odbore, skupstine, ...
User avatar
Troll_Happens
Posts: 2794
Joined: 25/04/2007 20:04
Location: negdje na istoku zaklet da nadjem nju...

#11 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Troll_Happens »

pitam se do kada ce se cijene dizati. Do koje cijene ce redovne platise ici i placat dok ostali budu preavili dugove i neplacali?
Desice se da i oni vise nece moci ili htjeti i onda su ga najeb...
umjesto da neplatisama uzmu sve dok ne naplate kao sto se u Americi radi pa se ti jeb. :-?
quarterback
Posts: 10536
Joined: 23/04/2012 22:19
Location: Marita

#12 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by quarterback »

jesu li toplane uzele u obzir da su zime sve toplije i sve krace te da moraju puno manje grijati nego prije
User avatar
drug_profi
Posts: 27438
Joined: 16/07/2012 16:00

#13 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ja bih volio da hoce neko hrabar (sindikat?) pozvati na neposluh i neplacanje uvecanih racuna, prije nego se uspostavi racionalizacija u tim firmama, plate svedu na kantonalni prosjek, a naplata bude veca od 90%.
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#14 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Ja bih volio da hoce neko hrabar (sindikat?) pozvati na neposluh i neplacanje uvecanih racuna, prije nego se uspostavi racionalizacija u tim firmama, plate svedu na kantonalni prosjek, a naplata bude veca od 90%.
Neposluh moze voditi samo potpunom krahu i povratku drveta i uglja u jos 50 000 sarajevskih domova.
User avatar
drug_profi
Posts: 27438
Joined: 16/07/2012 16:00

#15 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

VjecitiStudent wrote:
drugi profil wrote:Ja bih volio da hoce neko hrabar (sindikat?) pozvati na neposluh i neplacanje uvecanih racuna, prije nego se uspostavi racionalizacija u tim firmama, plate svedu na kantonalni prosjek, a naplata bude veca od 90%.
Neposluh moze voditi samo potpunom krahu i povratku drveta i uglja u jos 50 000 sarajevskih domova.
Sto? Hoce li to svima zavrnuti grijanje? Nece, naravno. Ali ce shvatiti poruku, nadam se. Sutiti i trpiti je najgore.
User avatar
jazzer
Posts: 5525
Joined: 20/12/2004 14:44

#16 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by jazzer »

Jeste li vi primjetili da ujutro kasnije pocinju sa grijanjem nego prije? Ja kada ustajem bas bude pohladno
u stanu. Pipnem radijator on tek mlak a ustajem oko 7 :? ?

Malo gospoda stede na nama a povecavali bi cijene. I kome da se ja, kao redovni platisa, pozalim?

Nailovoj materi cini mi se :x
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#17 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:
VjecitiStudent wrote:
drugi profil wrote:Ja bih volio da hoce neko hrabar (sindikat?) pozvati na neposluh i neplacanje uvecanih racuna, prije nego se uspostavi racionalizacija u tim firmama, plate svedu na kantonalni prosjek, a naplata bude veca od 90%.
Neposluh moze voditi samo potpunom krahu i povratku drveta i uglja u jos 50 000 sarajevskih domova.
Sto? Hoce li to svima zavrnuti grijanje? Nece, naravno. Ali ce shvatiti poruku, nadam se. Sutiti i trpiti je najgore.
Zavrnuti nece vec ce bankrotirati, sto ti dodje na isto.
User avatar
Hemera
Posts: 3659
Joined: 08/08/2010 01:22

#18 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hemera »

hoce li toplane smanjiti racun kad zavrnu u 21h umjesto dosada u 22h?

hoce li prestati naplacivati ljudima koji nemaju grijanje,meni se cini 40% jer se griju od susjednih stanova?

onda u tom slucaju hoce li smanjiti ako ja imam gubitke od susjednih stanova?

do kada cu placati u sred ljeta racune?i to pausalno?
User avatar
Troll_Happens
Posts: 2794
Joined: 25/04/2007 20:04
Location: negdje na istoku zaklet da nadjem nju...

#19 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Troll_Happens »

jazzer wrote:Jeste li vi primjetili da ujutro kasnije pocinju sa grijanjem nego prije? Ja kada ustajem bas bude pohladno
u stanu. Pipnem radijator on tek mlak a ustajem oko 7 :? ?

Malo gospoda stede na nama a povecavali bi cijene. I kome da se ja, kao redovni platisa, pozalim?

Nailovoj materi cini mi se :x
nije samo to nego i navece ranije zatvaraju vec u 21:30 ugase a placas non stop u toku god. Debilu npr kad vide vani sunce ugase grijanje kontaju i u kuci je vruce.... nigdje pileceg i manjeg mozga ko u bosanca ili bezobraznog krkana :x :x
User avatar
drug_profi
Posts: 27438
Joined: 16/07/2012 16:00

#20 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

VjecitiStudent wrote:
drugi profil wrote:
VjecitiStudent wrote:
Neposluh moze voditi samo potpunom krahu i povratku drveta i uglja u jos 50 000 sarajevskih domova.
Sto? Hoce li to svima zavrnuti grijanje? Nece, naravno. Ali ce shvatiti poruku, nadam se. Sutiti i trpiti je najgore.
Zavrnuti nece vec ce bankrotirati, sto ti dodje na isto.
Ih sto me je to nasekiralo. Onda ce valjda krenuti i krivicne prijave.
A ugalj ili pelete ko je mogao, taj je vec i zapoceo od lani. Gas samo loze oni koji nemaju nikakvu alternativu, tako da se ne sekiras oko toga.
User avatar
mayab
Posts: 20232
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#21 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by mayab »

Troll_Happens wrote:
jazzer wrote:Jeste li vi primjetili da ujutro kasnije pocinju sa grijanjem nego prije? Ja kada ustajem bas bude pohladno
u stanu. Pipnem radijator on tek mlak a ustajem oko 7 :? ?

Malo gospoda stede na nama a povecavali bi cijene. I kome da se ja, kao redovni platisa, pozalim?

Nailovoj materi cini mi se :x
nije samo to nego i navece ranije zatvaraju vec u 21:30 ugase a placas non stop u toku god. Debilu npr kad vide vani sunce ugase grijanje kontaju i u kuci je vruce.... nigdje pileceg i manjeg mozga ko u bosanca ili bezobraznog krkana :x :x
I ja sam primijetio da ove zime grijanje upale tek iza 6 ujutro, prije je to najcesce bilo oko pola 6.Mislim, stvarno sam ogorcen sto hoce podici cijene i sjebati nas redovne platise, a s druge strane nece da naplate enormne dugove najokorjelijih duznika, te istovremeno njihovi uposlenici zive kao da rade u perfektnoj profitabilnoj firmi - mislim tu na primanja, ali i ludo trosenje para za njihove tzv.komunalijade! Med i mlijeko, ruze cvjetaju, pa zasto nebi imali natprosjecna primanja:(

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15708
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#22 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjesticanametli »

Hemera wrote:hoce li toplane smanjiti racun kad zavrnu u 21h umjesto dosada u 22h?

hoce li prestati naplacivati ljudima koji nemaju grijanje,meni se cini 40% jer se griju od susjednih stanova?

onda u tom slucaju hoce li smanjiti ako ja imam gubitke od susjednih stanova?

do kada cu placati u sred ljeta racune?i to pausalno?
eh da se nadovezem pa da vidim ima li neko savjet..........stan do mene iskljucen i ja napisem dopis o gubitku energije i trazila da se racun, do ponovnog ukljucenja tj. spajanja stana na centralno grijanje, umanji........i dodu oni premjere sve i kazu temperatura je ok a kad je stan iskljucen (imam napismeno dopis njihov) onda oni isporucuju u taj ulaz vece kolicine topl. energije............a fakat je hladno u stanu i palimo klimu da dogrijemo.........redovne platise ali ovo je fakat uzasno..........znam da kad neko hoce da se odvoji da se furaju na sudu na to da im uzimas energije a sada oni meni kazu nema umanjenja jer ti ne fali nista tj. ne gubis...........ne znaju da li bi srali ili pisali

LM da li da pisem opet dopis i ima li neko da malo pomogne oko tog dopisa jer hocu da se zalim da tu budalestinu njihovu i zelim umanjenje racuna
hvala :x :)
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15708
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#23 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjesticanametli »

ali nije OK o tome se radi......hladno je i svi zidovi osim 1 su vanjski :-?
ako ja zelim da se odvojim od njih oni kazu krades a ako kazem smanjite racun jer vi sada kradete od mene jer ste iskljucili grijanje u stanu do mene pa tu vuce jer je hladan cijeli zid :-? onda kazu aaaaaaaa nije tako
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15708
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#24 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjesticanametli »

trenutno 20 stepeni u dnevnoj sobi
User avatar
vjesticanametli
Posts: 15708
Joined: 15/02/2008 09:31
Location: Sarajevo X

#25 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjesticanametli »

:( :-? hvala
Post Reply