Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pepermint

#826 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pepermint »

Ne radi se ovde o vecoj plati,mogucnosti da se nesto ustedi,radi se o pravdi,zbog iste nam mladost ode..
Ozimician

#827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Entropio wrote: 29/10/2022 14:08
Ozimician wrote: 29/10/2022 12:10

Iz kojeg si ti razloga otišao i jesil otišao za manje para nego u BIH što si imao ?
Ko je rekao da sam ja otisao?

Citam detaljno tvoje postove, veoma su kvalitetni i svidja mi se kako razmisljas.

Ali... i sam kazes da si otisao samo za parama. I onda se ocigledno razocarao. Zato izbija neka negativnost iz tvojih rijeci prema Njemackoj. Pises o nekoj spontanosti tipa hajmo na kafu, nece niko... pa ja sam bosnjo, pa bih ti i ja rekao da necu. Sta imam supljirati u prazno s nekim nakon sto dodjem s posla umoran i slusati neke gluposti? To samo mogu besposlicari i mahalasi. Ako si taj pa odes vani, onda je logicno da ces se zaliti kako sa svabama moras napraviti termin za kafu.

Nego, jesi li zivio u Sarajevu ili u nekom manjem gradu prije nego sto si otisao u Njemacku? Veoma bitna stavka.
I u manjem gradu u SBK i u Sarajevu.
Ozimician

#828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 29/10/2022 14:22
Ozimician wrote: 29/10/2022 13:15

Poštujem i taj način razmišljanja, ali želim reći da moraš pristati onda na druge kompromise. Npr. da će dobar dio godišnjeg koristiti da posjeti robinu i prijatelje u BIH, ako imaš roditelje u godinama, onda i to otežava dalje ... (jedan od kompromisa), tj. nešto ćeš dobiti, ali nešto i izgubiti.

U kojem si ti dijelu Njemačke?
A moras li ici u Bosnu na godisnji?
Valjda si se odselio iz drzave zato sto ti nije dobro bilo tamo gdje si bio.
Nasao si drugu domovinu, druge prijatelje zasto se okretati i gledati nazad?
Roditelji dok su zivi mogu doci tebi u posjetu u Njemackoj, kada umru svakako ce se prekinuti sve veze prema BiH.
Fakticki nemas potrebe da dole ides.
Cijeli godišnji ne, ali dobar dio da - u BIH su roditelji, rodbina i prijatelji. Mnogo razloga da odeš.
skafiskafsnjak

#829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

[media][/media]
elcaliente wrote: 29/10/2022 18:53
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:52

München mi je top top.... Bas sam se navikao. Ali da sam sve znao, nikad ne bih dosao tu. Ali sad je malo.teze preci....
Ma 1500 ili 500 svejedno. Nemam dobar auto i ne idem autom.dole... avion :run:

@NediM17

Odakle ti to da se sisamo na crno? :D
Sto sta ti smeta? A kako si se odlucio za Minhen?
Ma ne smeta mi druze nista, vrh je. Samo malo poskup, to mi smeta :D
Ti si tu duze pa vjerovatno imas manju kiriju....
elcaliente

#830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:57 [media][/media]
elcaliente wrote: 29/10/2022 18:53

Sto sta ti smeta? A kako si se odlucio za Minhen?
Ma nemam, 65 kvadrata 1250 eur.
skafiskafsnjak

#831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 18:58
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:57 [media][/media]

Kako jbt :D
Vecina koja je ovdje duze, bar sto sam ja upoznao, imaju malo manje kirije... Ja ganjam preko zenine firme sad... Od 600 do 800 se moze 50ak kvadrata naci.
elcaliente

#832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Poslovno sam proutovao Njemacku, Minhenu ne moze niko pera odbiti, jedino Hamburg.
Na jugu valja Stutgart al je to selo za Minhen.
Ovo ostalo je gol qurac.

Sve ima svoju cijenu, vidis i sam koliki je pritisak i koliko ljudi zeli u Minhen. Od bogatasa do siromaha.
Ozimician

#833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:28 Moj daidža otišao krajem 1950-ih. Ni srednju nije završio. Radio cijeli vijek u Kienzleu (parking satovi su nam najpoznatiji njihov proizvod).

Svi njegovi jarani napravili kuće u SFRJ, on nije. Nije zato što su svi njegovi jarani tamo živjeli u kontejnerima i kao što kažeš po 10 u stanu, a on sebi tamo kupio stan da živi k'o čo'ek.

Ne znam kolika mu je bila plata, bio je član IGM sindikata. Penzija mu bila 800 eura kada je Njemačka prešla na euro.
U tome i jeste glavna razlika - što je on tad radio sam kao NK radnik i kupio stan u Njemačkoj.
Danas dvoje sa prosječnom njemačkom platom u većem njemačkom gradu ne mogu kupiti normalan stan.

Kamata je 4%, učešće 20%, dakle, ako nemaš 50 000€ na kamari i nemaš drugih kreditnih opterećenja, ne možeš ni prismrditi kupovini stana.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 18:50
sehohari wrote: 29/10/2022 18:45

Varaju vas da su plate veće dole. Nisu, vjeruj, a sigurno ne tolike da pokriju tu razliku u cijenama.

Čuj doner 8 eura, kod nas 4,50. Bude 5 eura kad uzmeš na najelitnijoj lokaciji u gradu
Ne varaju, znamo mi da nije velika razlika u platama.
Ali ima nesto sto se zove sigurnost, infrastruktura, mogucnosti, geografski polozaj itd a tu Bayern nema premca. Zato je najvece bogastvo Njemacke stacionirano u Bayernu i najvise milionera zivi ovdje.
Joj, vidi ga, previše se družio sa bavarcima i odmah preuzeo njihovu priču.

Jarane, ja sam okružen autoputevima, bukvalno autoputem idem do supermarketa. Niko ovdje nije zavidan na ono 20 kilometara što morate ići svaki dan magistralama bosanskog tipa.
Oko mene ima tri velika fakulteta.
A geografski položaj :lol:
Holandija (koja je i za bavarsku i cijelu Njemačku svemirski brod) 150 kilometara, Amsterdam/Hag/Rotterdam oko 200
Pariz 400
Berlin 400
Brisel 250
Vama je od većih gradova jedino blizak Beč, možda Prag.

Istina, dole je najviše bogatstva skoncentrisano, ali ne zbog položaja, nego zbog strukture privrede: Kod nas su bile željezare, rudnici, a kod vas dole auto-industrija i tkd.
I da, imate te mogućnosti, ali ako kao student moram plaćati 1000 eura kirije, ljepše mi je biti negdje drugo.

Najbolji položaj za mene ima jug Austrije. Preko vikenda možeš skoknuti do Istre, Beč i Minhen iza tebe, a i Italija (Venecija, Trst...) nije daleko.
elcaliente

#835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:00
elcaliente wrote: 29/10/2022 18:58

Vecina koja je ovdje duze, bar sto sam ja upoznao, imaju malo manje kirije... Ja ganjam preko zenine firme sad... Od 600 do 800 se moze 50ak kvadrata naci.
Jebo nas Eigenbedarf eto kako.
Klasicna fora kada placas malu kiriju.
PreWiBa

#836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:02

Tako smo i mi jednom izgubili stan.
Ipak, otišli smo na sud i izganjali odštetu, a na kraju otišli u dosta veći grad - na kraju je to ispalo kao najbolji mogući ishod.
elcaliente

#837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/10/2022 19:02
elcaliente wrote: 29/10/2022 18:50

Ne varaju, znamo mi da nije velika razlika u platama.
Ali ima nesto sto se zove sigurnost, infrastruktura, mogucnosti, geografski polozaj itd a tu Bayern nema premca. Zato je najvece bogastvo Njemacke stacionirano u Bayernu i najvise milionera zivi ovdje.

Jarane, ja sam okružen autoputevima, bukvalno autoputem idem do supermarketa. Niko ovdje nije zavidan na ono 20 kilometara što morate ići svaki dan magistralama bosanskog tipa.
Holandija (koja je i za bavarsku i cijelu Njemačku svemirski brod) 150 kilometara, Amsterdam/Hag/Rotterdam oko 200
Pariz 400
Berlin 400
Brisel 250

Istina, dole je najviše bogatstva skoncentrisano, ali ne zbog položaja, nego zbog strukture privrede: Kod nas su bile željezare, rudnici, a kod vas dole auto-industrija i tkd.
I da, imate te mogućnosti, ali ako kao student moram plaćati 1000 eura kirije, ljepše mi je biti negdje drugo.

Najbolji položaj za mene ima jug Austrije. Preko vikenda možeš skoknuti do Istre, Beč i Minhen iza tebe, a i Italija (Venecija, Trst...) nije daleko.
To je tvoje misljenje ali pogledaj koliki ljudi Minhen privlaci radi geografskog polozaja, pogledaj koliko bogatasa iz Njemacke i svijeta kupuje ovdje nekretnine i zeli da zivi ovdje.

Minhen isto zovu kao najsjeverniji grad italije, tu je juzni tirol, svicarska, austrija, mnostvo jezera, alpe.
Ozimician

#838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 29/10/2022 15:44
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:31

E to je razlika.
Danas bez bas dobre zarade tesko da mozes stan uzeti....
A prije je to islo mnogo lakse.

Ev npr tetka od zene...Stuttgart stan od 50ak kvadrata za mozda 120000 DM. Sada taj stan vrijedi 250 000eur. Kada se konvertuje skoro 5 x vise. A zaradjuje se manje , kamate na kredite vece....
Postavlja se pitanje mora li se kupiti stan? Milioni ljudi u Njemackoj zive citav zivot pod kirijom.
Zasto permanetno ostvrtanje prema Bosni? Otisao si jer ti je dole bilo pravo lose do te mjere da si rekao da mozes promijeniti svoje stanje samo ako nadjes novu domovinu. Dole ti se sve gadi i sve je katastrofa, morao si pobjeci da spasis zivot.
Sada si u Njemackoj, ti i tvoji potomici se nikada necete vise vratiti u Bosnu da zivite, nema potrebe za osvrtanjem i svake godine ici u BiH.
Treba se integrisati u novo drustvo, uzeti najbolje iz njemackog mentakiteta i vrijednosti i zivjeti zivot, putovati vidjeti svjeta.
Ako nemaš svoj stan - ti si samo jedan korak od beskućništva. Izgubiš posao, letiš na ulicu, ne doslovno..ali nekretnina daje ogromnu sigurnost u životu. Veća je sigurnost posjedovati u BIH kuću, nego živjeti u Njemačkoj čitav život pod kirijom.

Pa druže, pitaš se čemu ostvrtanje prema Bosni, ja sam otišao u Njemačku prije 3 god kao odrastao muškaraca sa 30+ godina, ti si došao 1991. god kao dijete, završio njemačke škole, stekao njemačko društvo i i dalje si vezan za BiH.
Meni je u BiH i rodbina i roditelji i prijatelji.

A za potomke ti niko ne može garantovati, misliš da su moji roditelji prije 10-20 god i mislili da ću ja biti u Njemačkoj? Naravno da nisu, niko ne zna šta će biti za 20-30 god i gdje će moja ili tvoja djeca sutra otići da žive. Imaš slučajeva i Njemaca koji dolaze živjeti u BIH (koji sa BiH nemaju nikakve veze), tako da ne treba olahko prihvatiti to da tvoja djeca neće sutra doći u BiH, osim ako ih ti odgojem ne budeš stalno od toga odvraćao i pričao samo loše o BiH.

Ja lično sam obišao svijeta i prije Njemačke i za vrijeme Njemačke, tu nema razlike što se tiče BiH i Njemačke, ako imaš volje i mogućnosti, danas je bar to pristupačno i svi putuju.
skafiskafsnjak

#839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 29/10/2022 18:46
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:43

Mene zena vazda pegla, da idem na sredjivanje brade. Ja sam skratim, malo obrijem sa strana. Rekoh, ak ti se ne svidja, obrijat cu skroz :D
Nije fkt dotle.doslo da ne mogu.... Ali svakih 20 dana davati 50eur na to...necu iz principa :D

Jedva sam se i navikao na 15 eur .... 10 godina placao.5KM 🤣🤣🤣

@sehohari ma 15 ja placam :D
A dobro, vi sa bradicama ste sami sebi krivi :D

Ja to sve fino obrijem :)
Pa ja je skracujem.sam kuci. A sisanje placam 15 eur. Sarajlija ima ftizerski. Blizu ovog elcaliente...A on ide.30min da.placa 50eur :run: :D
elcaliente

#840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:07
elcaliente wrote: 29/10/2022 15:44

Postavlja se pitanje mora li se kupiti stan? Milioni ljudi u Njemackoj zive citav zivot pod kirijom.
Zasto permanetno ostvrtanje prema Bosni? Otisao si jer ti je dole bilo pravo lose do te mjere da si rekao da mozes promijeniti svoje stanje samo ako nadjes novu domovinu. Dole ti se sve gadi i sve je katastrofa, morao si pobjeci da spasis zivot.
Sada si u Njemackoj, ti i tvoji potomici se nikada necete vise vratiti u Bosnu da zivite, nema potrebe za osvrtanjem i svake godine ici u BiH.
Treba se integrisati u novo drustvo, uzeti najbolje iz njemackog mentakiteta i vrijednosti i zivjeti zivot, putovati vidjeti svjeta.
Ako nemaš svoj stan - ti si samo jedan korak od beskućništva. Izgubiš posao, letiš na ulicu, ne doslovno..ali nekretnina daje ogromnu sigurnost u životu. Veća je sigurnost posjedovati u BIH kuću, nego živjeti u Njemačkoj čitav život pod kirijom.

Pa druže, pitaš se čemu ostvrtanje prema Bosni, ja sam otišao u Njemačku prije 3 god kao odrastao muškaraca sa 30+ godina, ti si došao 1991. god kao dijete, završio njemačke škole, stekao njemačko društvo i i dalje si vezan za BiH.
Meni je u BiH i rodbina i roditelji i prijatelji.

A za potomke ti niko ne može garantovati, misliš da su moji roditelji prije 10-20 god i mislili da ću ja biti u Njemačkoj? Naravno da nisu, niko ne zna šta će biti za 20-30 god i gdje će moja ili tvoja djeca sutra otići da žive. Imaš slučajeva i Njemaca koji dolaze živjeti u BIH (koji sa BiH nemaju nikakve veze), tako da ne treba olahko prihvatiti to da tvoja djeca neće sutra doći u BiH, osim ako ih ti odgojem ne budeš stalno od toga odvraćao i pričao samo loše o BiH.

Ja lično sam obišao svijeta i prije Njemačke i za vrijeme Njemačke, tu nema razlike što se tiče BiH i Njemačke, ako imaš volje i mogućnosti, danas je bar to pristupačno i svi putuju.
Pa hoces li kupiti stan u Njemackoj?
Ozimician

#841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 29/10/2022 15:58
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:54

A kako mislis, da se skoncentrise kako tamo da zivi.....?
De pojasni. Ja ne kontam
Da ti je u mislima samo kako da živiš tamo, u Njemačkoj, a o BiH misliš kao što bi mislio, recimo, o Grčkoj. Hoćemo li ove godine na odmor u Grčku, Španiju, BiH, Rumuniju, Češku...

Da te BiH interesuje koliko Turkmenistan. Anegdota.
To još nikome nije uspjelo. Evo vidiš lik je kao dijete došao u Njemačku, 1991. god- i evo piše po bosanskom forumu, a neko ko kao odrastao čovjek ode u Njemačku, naravno da će misliti do smrti o BiH.
skafiskafsnjak

#842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Aaa to...nabijem ih.
Da je normalna situacija sa kreditima , jos 500 eur na tu kiriju i eto.rate kredita :D
skafiskafsnjak

#843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:09
Hakiz wrote: 29/10/2022 15:58

Da ti je u mislima samo kako da živiš tamo, u Njemačkoj, a o BiH misliš kao što bi mislio, recimo, o Grčkoj. Hoćemo li ove godine na odmor u Grčku, Španiju, BiH, Rumuniju, Češku...

Da te BiH interesuje koliko Turkmenistan. Anegdota.
To još nikome nije uspjelo. Evo vidiš lik je kao dijete došao u Njemačku, 1991. god- i evo piše po bosanskom forumu, a neko ko kao odrastao čovjek ode u Njemačku, naravno da će misliti do smrti o BiH.
Ma istog sam misljenja. Ja sa 33 godine u guzici dosao u Deu. Ne mogu se porediti sa nekim ko je prosao sistem skolovanja ovdje....
elcaliente

#844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:08
sehohari wrote: 29/10/2022 18:46

A dobro, vi sa bradicama ste sami sebi krivi :D

Ja to sve fino obrijem :)
Pa ja je skracujem.sam kuci. A sisanje placam 15 eur. Sarajlija ima ftizerski. Blizu ovog elcaliente...A on ide.30min da.placa 50eur :run: :D
Kvaliteta radova je u pitanju. Ja sam obisao masu frizerskih po Minhenu, ovaj mi odgovara i posto sam stalna musterija imam popust od 10 eur i placam 50 eur. Jedini problem je sto se ja moram bas prilagoditi frizeru zbog termina. Npr za subotu ga moras najmanje 2 sedmice prije nazvati. ( svadbe, proslave folovi golovi)
Ozimician

#845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 29/10/2022 16:31 Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.

I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.

Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
Ne znam samo odakle tebi pretpostavka da je neko otišao iz BiH jer mu se gadi i jer mu se ne sviđa zemlja?

Ja sam otišao zbog poslovnog izazova i većih primanja i to je to.
Ne planiram u Njemačkoj praviti djecu niti je davati ovakvom sistemu, ne zanima me to.

Kakva je to sloboda ako moraš nekome plaćati svaki mjesec za stanovanje, inače si beskućnik, to je za mene moderno robovanje. :run:
elcaliente

#846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:10

Aaa to...nabijem ih.
Da je normalna situacija sa kreditima , jos 500 eur na tu kiriju i eto.rate kredita :D
Zenini standardi su malo veci, nece nigdje izvan Mitleter ringa. Hajde kupi stan😊
Ja bi mogao i na OEZ.
skafiskafsnjak

#847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:14
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 19:10

Aaa to...nabijem ih.
Zenini standardi su malo veci, nece nigdje izvan Mitleter ringa. Hajde kupi stan😊
Ja bi mogao i na OEZ.
Pa da kupujem sebi stan, vjerovatno bih gledao drugi grad. Dzaba sve, smatram da je Minhen precijenjen. Al o tome trenutno ne mozgam... Nemam ni pocetniu bar 50 000eur , a ni papire....ali kada steknem uslove, razmisljat cu.

Okolina OEZ mi se svidja bas. Sve mi tu...jedna strana OEZ, druga strana lijep park.
PreWiBa

#848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 19:06
sehohari wrote: 29/10/2022 19:02

Pariz 400
Berlin 400
Brisel 250

To je tvoje misljenje ali pogledaj koliki ljudi Minhen privlaci radi geografskog polozaja, pogledaj koliko bogatasa iz Njemacke i svijeta kupuje ovdje nekretnine i zeli da zivi ovdje.

Minhen isto zovu kao najsjeverniji grad italije, tu je juzni tirol, svicarska, austrija, mnostvo jezera, alpe.
Ne znam, jednostavno sam odrastao ovdje gore pa mi je sve bavarsko odbojno.

I još jedna stvar, koja je za mene itekako važna.
Vidiš, u Bavarskoj nema puno stranaca (ako izuzmemo Minhen), ali ako jesu, onda su to Hrvati/Italijani i tkd., koji se veoma lako prilagode njemačkoj kulturi.
Kod nas ima puno Turaka, Arapa, cijeli kvartovi. Ta višedecenijska prisutnost različitih kultura je ovo podrčuje učinilo dosta tolerantnijim od ostatka zemlje.
Ovdje ti niko neće ponuditi svinjsko meso ako zna da si musliman, u bilo kojoj situaciji ljudi paze na tvoja osjećanja, niko neće pogledati poprijeko neku ženu sa maramom, niti što ja i familija 24/7 pričamo naš jezik.

Tek kad sam na faksu upoznao ljude iz drugih krajeva Njemačke vidio sam da to uopšte nije realnost u drugim krajevima zemlje. Dobro se sjećam kako mi je neka cura iz Hamburga pričala kako je u njihovoj gimnaziji postojala interna kvota koliko Turaka smije maksimalno biti u jednom razredu, da stranci ne smiju dobiti određenu ocjenu iz Njemačkog i tkd...

Znam jednom kad sam morao sići u Passau. Grad je prelijep, ali sam prošao cijelu čaršiju a da nisam našao niti jedan doner. A toga ovdje ima i u najvećoj selendri. Vjeruj da sam se u tom momentu osjećao kao u nekoj drugoj zemlji, ma koliko god smiješno zvučalo

Taj doner direktno ništa ne znači, ali na drugi način simbolizuje dosta toga.
U tom mjestu nema puno Turaka, nema puno Arapa, nema puno ljudi na koje je se domicilno stanovništvo moralo navikavati. A to u prevodu znači da je i meni koji možda ima neko drugačije ponašanje teško tu biti prihvaćen.
Last edited by PreWiBa on 29/10/2022 19:21, edited 2 times in total.
Ozimician

#849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 29/10/2022 18:44
Ozimician wrote: 29/10/2022 12:19 Lifestyle - isto kao kod nas, zavisi od bračnog, socijalnog statusa i od mjesta življenja.

Uglavnom nedjelja je za šetnju po brdima (jer ništa ne radi pa se i nema nekog izbora) ili eventualno porodični ručak ili roštilj ljeti (u tradicionalnijim sredinama na jugu).

Petak i subota su standardno izlasci - slično kao i u BIH, restorani, kafići ... ko šta voli.

Radnim danima je sve mrtvo. I radnim danima nemoj nikog zvati nigdje, teško da će prihvatiti. Razlog tome je i radno vrijeme koje je standardno 8-17h. Dok dođeš kući već je 18h. itd.

Native Njemcima je vjerovatno takav lifestyle OK i nemaju ništa protiv, mada se i oni često žale na loš društveni život i manjak izbora (isto kao i ljudi u BIH), ono..svi kontaju, negdje drugdje je bolje... ali sve u svemu, njima nije problem voditi takav život.

Problem je nekome ko dolazi tek u tu zemlju, jer Njemci nisu nimalo "welcoming", jako teško će te prihvatiti u društvo (osim ako nisi zgodna djevojka do 30 god. - ali takvu svi prihvataju u društvo svugdje)
Onda recimo za ostale strance je ta njihova kultura preukočena, nema spontanosti tipa: hajmo na kafu - hajmo. Kad nekog zoveš na kafu, on ti kaže, može, idući vikend (za 10 dana npr.) wtf. Onda tipa kad je Grill Party - svako nosi svoju hranu i piće, dakle - što misliš jesti i piti, donesi sebi - iaoko si pozvan na zabavu. I svi nose i svima je to OK. Onda recimo plaćanje u restoranima potraje i po pola sata ako je veće društvo - svako plaća svoj dio tačno onoliko koliko stoji, i konobar to mora računati i križati i ići od osobe do osobe da naplati.
Znaci kao kod nas je.

Nedeljom su i mene kao dijete vodili po brdima jer to je fino i zdravo, a bome volim to kao i odrasla osoba.
Porodicni rucak - check i u Bosni.
Rostilj, ljeti - check i u Bosni.

Radnim danima i u Bosni, dok dodes kuci, isusiras se, presvuces, ako nemas djece izades na kafu/pivu, dodes kuci, malo tamo-vamo vec mroas spavati jer valja na posao. Probaj kod nas zovnuti ljude sa malom djecom vani u pola radne sedmice :D
Nema "spontanosti" jer cijene svoje vrijeme. Mene kod nas nerviraju te sjedeljke od po 6 sati. Meni odgovara da se vidim sa ljudima (koje npr srecem redovno) i da budemo zajedno 3 sata da se ispricamo, pojedemo stagod i razlaz.
Kod nas i to "hajmo na kafu" traje 3 sata. Vrijeme je ograniceno. Vikend ima samo 48 sati. U tih 48 sati zelim i da pogledam nesto, druzim se, ucim nesto, radim po kuci, izadem na planinu.

Sto se tice grillovanja, nije istina. I kod nas (barem u mojoj raji) postoji "ceker party", ponesi sta ces piti i ako imas kakve dodatne prohtjeve sot se tice hrane, poneses sebi. Organizator obezbjedi osnovno. Fazon je u druzenju, a ne da domacin sve obezbjedi. Svako donese poneso i svi zajedno jedu.
Za placanje - takode mi je OK. Neko mozda nema da plati za sve. Neko zeli da plati samo sebi.
OK - ti si onda odrasla u nekoj drugoj BiH u odnosu na moju.
elcaliente

#850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 29/10/2022 19:13
elcaliente wrote: 29/10/2022 16:31 Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.

I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.

Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
Ne znam samo odakle tebi pretpostavka da je neko otišao iz BiH jer mu se gadi i jer mu se ne sviđa zemlja?

Ja sam otišao zbog poslovnog izazova i većih primanja i to je to.
Ne planiram u Njemačkoj praviti djecu niti je davati ovakvom sistemu, ne zanima me to.

Kakva je to sloboda ako moraš nekome plaćati svaki mjesec za stanovanje, inače si beskućnik, to je za mene moderno robovanje. :run:
Pa neko je gore spominjao da mu se gadi, rupe na putu, kontrjnere, nesigurnost.
Mislio sam da si ti, sorry.
Post Reply