Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Tango556 wrote: 29/10/2022 17:16

Pa ne znam, prvo mislim da nije svako pobjegao iz Bosne, ja sam recimo otisao radi poslovnog izazova, i ne mrzim moj "prijasnji"zivot u Bih. Drugo mislim da danas odolazi i dosta skolovanih ljudi, parova, koji mogu 5-6k eura neto mjesecno zaraditi,ostane im sa strane i za normalane aktivnosti, putovanja, izlaske. Tako da nije bas samo posao. A sto se djece tice, ja sam odrasatao u Bosni pa mi nista ne fali (u glavi) tako da nece ni njima, uopste ne gledam tako na zivot da eto samo zato sto odrasta u Hannoveru da ce sve biti vrhunski :)

Pogledaj samo IT kompanije u Bih vecina su nasli ljudi koji su bili vani I donijeli znanje, naravno da je rizik, sve je rizik ali ko ne rizikuje taj ce uvijek zaliti za propustenim sansama :)
Problem sa rizikom je u tome da se piše i sluša samo o onima koji su uspjeli. O onima koji su propali niko ne piše i ne priča, nisu interesantni.

A može ih lako biti više od uspješnih.
skafiskafsnjak

#802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 16:31
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 15:50

Zasto si sarkastican?
Ako dozivim da penziju imam, vjerovatno bih se vratio dole jer imam stan i kucu. Stanje drzave me ne bi.toliko interesovalo jer ne bih ni od koga zavisio.
Da, treba uzeti ono najbolje iz njemackog mentaliteta, zasto da ne ?

Ne mora se stan uzeti.... Ali zasto davati hiljadu eura mjjesecno Svabi nekom ako to moze tebi ostati....?

Cuj nema potrebe za osvrtanjem i za odlaskom u BiH :lol:
Zasto da ne ?
Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.

I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.

Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
Pa kada imas normalna primanja, onda te rupe na cesti bas ne zanimaju. Dobar auto amortizuje :thumbup:
I ako se planiram vratiti, to je radi zemlje, a ne drzave. Ima ogromne razlike.

Okej, sada trenutno situacija.nije dobra za kupovinu stana...ali prije par godina, realna opcija je to bila. Ja i zena zaradimo 5000 eur mjesecno. Placam kiriju 1100.... Da se neki kredit placao 1700, to je 600 vise.od kirije. Sada to nije.moguce...ali.bilo je, mozda i bude.

A po tvom, ostati do penzije , placati kiriju u penziji... ta penzija bi bila vece kalkulisanje nego kredit dok sam radno sposoban... Ali ne mislimo svi isto. Ja da sam dosao prije rata ili u rat, sada bih vjerovatno imao svoj stan.

Edit: jesam dobro procitao,.ti u ratu kao.dijete u Deu otisao? Ako je.tako, ne mozes shvatiti nekoga ko je u 33oj otiso u Deu. Nista ruzno, samo jbg ti si odrastao u Deu....

U kojem dijelu Minhena si? Ja sam kod.OeZ
Tango556

#803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tango556 »

Hakiz wrote: 29/10/2022 17:21
Tango556 wrote: 29/10/2022 17:16

Pa ne znam, prvo mislim da nije svako pobjegao iz Bosne, ja sam recimo otisao radi poslovnog izazova, i ne mrzim moj "prijasnji"zivot u Bih. Drugo mislim da danas odolazi i dosta skolovanih ljudi, parova, koji mogu 5-6k eura neto mjesecno zaraditi,ostane im sa strane i za normalane aktivnosti, putovanja, izlaske. Tako da nije bas samo posao. A sto se djece tice, ja sam odrasatao u Bosni pa mi nista ne fali (u glavi) tako da nece ni njima, uopste ne gledam tako na zivot da eto samo zato sto odrasta u Hannoveru da ce sve biti vrhunski :)

Pogledaj samo IT kompanije u Bih vecina su nasli ljudi koji su bili vani I donijeli znanje, naravno da je rizik, sve je rizik ali ko ne rizikuje taj ce uvijek zaliti za propustenim sansama :)
Problem sa rizikom je u tome da se piše i sluša samo o onima koji su uspjeli. O onima koji su propali niko ne piše i ne priča, nisu interesantni.

A može ih lako biti više od uspješnih.
Upravu si, zato kazem da treba upoznavati ljude I stvarati konekcije, tako se stiti od rizika, stvoris sigurne klijente, prilike :)
elcaliente

#804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 17:23
elcaliente wrote: 29/10/2022 16:31

Nisam uopste sarkastican ozbiljno pitanje.
Pokusavam da nadjem logiku.
Neko pobjegne iz zemlje jer mu je mala plata, sve mu se gadi, rupe na putu, puni kontejneri, los sistem.
Pobjegnes u drugu zemlju koju smatras najbolju za sebe, tu ces da zivis ostatak zivota, dobijes djecu, zaradis penziju i da umres. Zasto osvrtanje prema zemlji koja je bila losa prema tebi i iz koje si pobjegao.

I onda isto nema logike da kada budes imao penziju vratis se u zemlju koja je losa, gdje sistem ne funkcionise, gdje su rupe na cesti.
Zbog cega vecina ljudi se ne vraca u penziji dole?
Pa zato sto su im u Njemackoj djeca, unuci, zdravstvo, prijatelji, nema rupa na cestama, kontejneri nisu puni.
Ljudi zele u starosti da budu tamo gdje su navikli, gdje su sigurni, gdje imaju doktora i gdje su im najmiliji.

Sto se tice kupovine stanova, milioni Njemaca zive pod kirijom zasto?
Dvosoban stan u Minhenu kosta od 600 000 eur, plust kamata plus notar.
Svaki mjesec se odbija ti velika rata za stan, tako ne mozes zivjeti zivot kako zelis, uvjek kalkulisanje.
Zar nije ugodnije zivjeti pod kirijom i imati svoju slobodu bez pritiska?
Pa kada imas normalna primanja, onda te rupe na cesti bas ne zanimaju. Dobar auto amortizuje :thumbup:

Okej, sada trenutno situacija.nije dobra za kupovinu stana...ali prije par godina, realna opcija je to bila. Ja i zena zaradimo 5000 eur mjesecno. Placam kiriju 1100.... Da se neki kredit placao 1700, to je 600 vise.od kirije. Sada to nije.moguce...ali.bilo je, mozda i bude.

A po tvom, ostati do penzije , placati kiriju u penziji... ta penzija bi bila vece kalkulisanje nego kredit dok sam radno sposoban... Ali ne mislimo svi isto. Ja da sam dosao prije rata ili u rat, sada bih vjerovatno imao svoj stan.

Edit: jesam dobro procitao,.ti u ratu kao.dijete u Deu otisao? Ako je.tako, ne mozes shvatiti nekoga ko je u 33oj otiso u Deu. Nista ruzno, samo jbg ti si odrastao u Deu....

Da ja sam isao do 5 razreda u Bosnu u skolu i onda nastavio skolovanje ovdje.

Ja sam u Arnulfparku.
skafiskafsnjak

#805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 17:56
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 17:23

Ja sam u Arnulfparku.

Jbg ne mozes me razumjeti... Tebi je Njemacka vise domovina nego BiH...meni nije, bez obzira na sve .

Maloprije sam bio tu, sisao se kod Harija :D
elcaliente

#806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Tango556 wrote: 29/10/2022 17:16 Pa iz mog iskustva je pravi izbor, realno bracni par moze za 10g ustediti 100-150k eur, u uslovima ovim to je ozbiljan novac u BiH, mozes pokrenuti posao neki, uzeti kredit ako je neki biznis koji zahtjeva malo jaca ulaganja + ljudi Njemcima nije strano da biznis izmjeste u zemlje zapadnog balkana, ako upoznas prave ljude mozes cuda napraviti.
Moze ako je zivot cista matematika bez varijabli, bracni par radi na jako dobro placenim poslovima i bez djece je.

Ali evo da malo razmotrimo dalje, neko dolazi u Njemacku da zapocne novi zivot, kuci se od pocetka, placa kiriju, stedi na svakom koraku da bi se vratio odakle je pobjegao.
Poslije deset godina cistog robovanja ima 150 hiljada eura i vraca se u Bosnu da pokrene biznis. Kakav ozbiljan biznis moze neko pokrenutu ko je to tada bio zaposlen i radio samo za platu? Koliki mu je rizik da ce izgubiti sve jer nema nikakvog iskustva?

Evo npr odvje dvosoban stan kirija najmanje hiljadu eura plus troskovi. Njih dvoje da se najlosije hrane moraju potrositi 500 eur.
Uz to svoje najljepse godine bacas samo na posao i spavanje, jer novac za drustveni zivot neces da trosis.
Djecu nemas jer su trosak a ne mozes se sa djecom ni vratiti u BiH. Djeca su vec Njemci u glavi.
[/quote]

[/quote]

Ne znam koliki je procenat ljudi koji su iz Bosne dosli kao oni koji odmah ulaze u highincome. Vecina ih dolazi na sljakreske poslove srednjih ili niskih plata.
Taj koji dodje ovdje na jako dobro placeno mjesto on je i u Bosni bio dobro placen i imao dobar drustveni zivot, kolika mu je motivacija da krene od pocetka? I onda za deset godina opet od pocetka a u periodu deset godina svoj drustveni zivot smanjiti na minimalu.

Sto se tice djece isto tako, djecu povedu odozdo upisu ovdje u skolu pa onda opet kroz par godina opet ih vrate dole.
Ako su djeca rodjena ovdje oni po mentalitetu Njemci i zasto bi jeda roditelj istrgnuo djete iz sigurnosti njemackog sistema i odveo ga u nesto nesigurno, mislim da ni jedan roditelj to ne bi uradio.
Pa ljudi se ni u penziju ne vracaju dole a da neko svom djetetu upropasti buducnost.
elcaliente

#807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:06
elcaliente wrote: 29/10/2022 17:56

Ja sam u Arnulfparku.

Jbg ne mozes me razumjeti... Tebi je Njemacka vise domovina nego BiH...meni nije, bez obzira na sve .

I ti se daleko vozis da se sisas i ja idem odavde na Max-Weber-Platz.
skafiskafsnjak

#808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 18:21
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:06

10ak minuta , nije strasno. Imam ja i ovdje u OeZ, ali pressskupo :D
Ne dam za sisanje 40eur :D
elcaliente

#809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:24

Joj i meni je to mrsko al moram, ja svake dvije sedmice 50 eur, sisanje i brada.
Treba mi nekih 30 min do frizera, al ga ne bi mjenjao za stotinu drugih.
skafiskafsnjak

#810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 18:33

Joj i meni je to mrsko al moram, ja svake dvije sedmice 50 eur, sisanje i brada.
Ima se moze se :lol:
Meni je to puno :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Jest kod vas ta bavarska zeznuta.

Kod mene 15 eura, a i to mi puno, prije bilo 10 :D
elcaliente

#812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:36
elcaliente wrote: 29/10/2022 18:33

Ma nema alternative vjeruj mi.
Gusta mi kosa hvala Bogu,jos se ufrcka a imam i bradu.
elcaliente

#813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/10/2022 18:39

Kirije i plate radnicima vece pa se sve onda uracuna u cijenu.
Sjecam se ja kada je doner bio 4 marke kada sam u skolu isao. Sada 7-8 eur.
skafiskafsnjak

#814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/10/2022 18:40
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:36

Mene zena vazda pegla, da idem na sredjivanje brade. Ja sam skratim, malo obrijem sa strana. Rekoh, ak ti se ne svidja, obrijat cu skroz :D
Nije fkt dotle.doslo da ne mogu.... Ali svakih 20 dana davati 50eur na to...necu iz principa :D

Jedva sam se i navikao na 15 eur .... 10 godina placao.5KM 🤣🤣🤣

@sehohari ma 15 ja placam :D
Bloo
Globalna šefica

#815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 29/10/2022 12:19 Lifestyle - isto kao kod nas, zavisi od bračnog, socijalnog statusa i od mjesta življenja.

Uglavnom nedjelja je za šetnju po brdima (jer ništa ne radi pa se i nema nekog izbora) ili eventualno porodični ručak ili roštilj ljeti (u tradicionalnijim sredinama na jugu).

Petak i subota su standardno izlasci - slično kao i u BIH, restorani, kafići ... ko šta voli.

Radnim danima je sve mrtvo. I radnim danima nemoj nikog zvati nigdje, teško da će prihvatiti. Razlog tome je i radno vrijeme koje je standardno 8-17h. Dok dođeš kući već je 18h. itd.

Native Njemcima je vjerovatno takav lifestyle OK i nemaju ništa protiv, mada se i oni često žale na loš društveni život i manjak izbora (isto kao i ljudi u BIH), ono..svi kontaju, negdje drugdje je bolje... ali sve u svemu, njima nije problem voditi takav život.

Problem je nekome ko dolazi tek u tu zemlju, jer Njemci nisu nimalo "welcoming", jako teško će te prihvatiti u društvo (osim ako nisi zgodna djevojka do 30 god. - ali takvu svi prihvataju u društvo svugdje)
Onda recimo za ostale strance je ta njihova kultura preukočena, nema spontanosti tipa: hajmo na kafu - hajmo. Kad nekog zoveš na kafu, on ti kaže, može, idući vikend (za 10 dana npr.) wtf. Onda tipa kad je Grill Party - svako nosi svoju hranu i piće, dakle - što misliš jesti i piti, donesi sebi - iaoko si pozvan na zabavu. I svi nose i svima je to OK. Onda recimo plaćanje u restoranima potraje i po pola sata ako je veće društvo - svako plaća svoj dio tačno onoliko koliko stoji, i konobar to mora računati i križati i ići od osobe do osobe da naplati.
Znaci kao kod nas je.

Nedeljom su i mene kao dijete vodili po brdima jer to je fino i zdravo, a bome volim to kao i odrasla osoba.
Porodicni rucak - check i u Bosni.
Rostilj, ljeti - check i u Bosni.

Radnim danima i u Bosni, dok dodes kuci, isusiras se, presvuces, ako nemas djece izades na kafu/pivu, dodes kuci, malo tamo-vamo vec mroas spavati jer valja na posao. Probaj kod nas zovnuti ljude sa malom djecom vani u pola radne sedmice :D
Nema "spontanosti" jer cijene svoje vrijeme. Mene kod nas nerviraju te sjedeljke od po 6 sati. Meni odgovara da se vidim sa ljudima (koje npr srecem redovno) i da budemo zajedno 3 sata da se ispricamo, pojedemo stagod i razlaz.
Kod nas i to "hajmo na kafu" traje 3 sata. Vrijeme je ograniceno. Vikend ima samo 48 sati. U tih 48 sati zelim i da pogledam nesto, druzim se, ucim nesto, radim po kuci, izadem na planinu.

Sto se tice grillovanja, nije istina. I kod nas (barem u mojoj raji) postoji "ceker party", ponesi sta ces piti i ako imas kakve dodatne prohtjeve sot se tice hrane, poneses sebi. Organizator obezbjedi osnovno. Fazon je u druzenju, a ne da domacin sve obezbjedi. Svako donese poneso i svi zajedno jedu.
Za placanje - takode mi je OK. Neko mozda nema da plati za sve. Neko zeli da plati samo sebi.
PreWiBa

#816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/10/2022 18:42
sehohari wrote: 29/10/2022 18:39

Varaju vas da su plate veće dole. Nisu, vjeruj, a sigurno ne tolike da pokriju tu razliku u cijenama.

Čuj doner 8 eura, kod nas 4,50. Bude 5 eura kad uzmeš na najelitnijoj lokaciji u gradu
Last edited by PreWiBa on 29/10/2022 18:46, edited 1 time in total.
PreWiBa

#817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:43
elcaliente wrote: 29/10/2022 18:40

Mene zena vazda pegla, da idem na sredjivanje brade. Ja sam skratim, malo obrijem sa strana. Rekoh, ak ti se ne svidja, obrijat cu skroz :D
Nije fkt dotle.doslo da ne mogu.... Ali svakih 20 dana davati 50eur na to...necu iz principa :D

Jedva sam se i navikao na 15 eur .... 10 godina placao.5KM 🤣🤣🤣

@sehohari ma 15 ja placam :D
A dobro, vi sa bradicama ste sami sebi krivi :D

Ja to sve fino obrijem :)
skafiskafsnjak

#818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 29/10/2022 18:45

Varaju vas da su plate kod veće dole. Nisu, vjeruj, a sigurno ne tolike da pokriju tu razliku u cijenama.

Čuj doner 8 eura, kod nas 4,50. Bude 5 eura kad uzmeš na najelitnijoj lokaciji u gradu
Gdje zivis :D
PreWiBa

#819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:46

Varaju vas da su plate kod veće dole. Nisu, vjeruj, a sigurno ne tolike da pokriju tu razliku u cijenama.

Vestfalija.
Istina, imaš 1500 kilometara do Sarajeva, ali zato možeš i češće otići dole
NediM17

#820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NediM17 »

Idete se sisat' kod nasih na crnjaka po kucama. :mrgreen:
Zube i auta popravljate kad na "urlaub" dodjete u zemljicu Bosnu a i Hercegovinu.
elcaliente

#821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Varaju vas da su plate veće dole. Nisu, vjeruj, a sigurno ne tolike da pokriju tu razliku u cijenama.

Ne varaju, znamo mi da nije velika razlika u platama.
Ali ima nesto sto se zove sigurnost, infrastruktura, mogucnosti, geografski polozaj itd a tu Bayern nema premca. Zato je najvece bogastvo Njemacke stacionirano u Bayernu i najvise milionera zivi ovdje.
elcaliente

#822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

NediM17 wrote: 29/10/2022 18:49 Idete se sisat' kod nasih na crnjaka po kucama. :mrgreen:
Zube i auta popravljate kad na "urlaub" dodjete u zemljicu Bosnu a i Hercegovinu.
Ja svakih 5 godina😊
PreWiBa

#823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

NediM17 wrote: 29/10/2022 18:49 Idete se sisat' kod nasih na crnjaka po kucama. :mrgreen:
Hehehe, nema ovdje ni crnjaka džabe, vjeruj.

Auta se popravljaju dole, ali ne vidim u tome ništa loše. Pošteniji su majstori u Bosni nego ovdje.
skafiskafsnjak

#824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 29/10/2022 18:47
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:46

Vestfalija.
München mi je top top.... Bas sam se navikao. Ali da sam sve znao, nikad ne bih dosao tu. Ali sad je malo.teze preci....
Ma 1500 ili 500 svejedno. Nemam dobar auto i ne idem autom.dole... avion :run:

@NediM17

Odakle ti to da se sisamo na crno? :D
elcaliente

#825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 18:52
sehohari wrote: 29/10/2022 18:47

Vestfalija.
München mi je top top.... Bas sam se navikao. Ali da sam sve znao, nikad ne bih dosao tu. Ali sad je malo.teze preci....
Ma 1500 ili 500 svejedno. Nemam dobar auto i ne idem autom.dole... avion :run:

@NediM17

Odakle ti to da se sisamo na crno? :D
Sto sta ti smeta? A kako si se odlucio za Minhen?
Post Reply