Tango556 wrote: ↑29/10/2022 17:16
Pa iz mog iskustva je pravi izbor, realno bracni par moze za 10g ustediti 100-150k eur, u uslovima ovim to je ozbiljan novac u BiH, mozes pokrenuti posao neki, uzeti kredit ako je neki biznis koji zahtjeva malo jaca ulaganja + ljudi Njemcima nije strano da biznis izmjeste u zemlje zapadnog balkana, ako upoznas prave ljude mozes cuda napraviti.
Moze ako je zivot cista matematika bez varijabli, bracni par radi na jako dobro placenim poslovima i bez djece je.
Ali evo da malo razmotrimo dalje, neko dolazi u Njemacku da zapocne novi zivot, kuci se od pocetka, placa kiriju, stedi na svakom koraku da bi se vratio odakle je pobjegao.
Poslije deset godina cistog robovanja ima 150 hiljada eura i vraca se u Bosnu da pokrene biznis. Kakav ozbiljan biznis moze neko pokrenutu ko je to tada bio zaposlen i radio samo za platu? Koliki mu je rizik da ce izgubiti sve jer nema nikakvog iskustva?
Evo npr odvje dvosoban stan kirija najmanje hiljadu eura plus troskovi. Njih dvoje da se najlosije hrane moraju potrositi 500 eur.
Uz to svoje najljepse godine bacas samo na posao i spavanje, jer novac za drustveni zivot neces da trosis.
Djecu nemas jer su trosak a ne mozes se sa djecom ni vratiti u BiH. Djeca su vec Njemci u glavi.
[/quote]
Pa ne znam, prvo mislim da nije svako pobjegao iz Bosne, ja sam recimo otisao radi poslovnog izazova, i ne mrzim moj "prijasnji"zivot u Bih. Drugo mislim da danas odolazi i dosta skolovanih ljudi, parova, koji mogu 5-6k eura neto mjesecno zaraditi,ostane im sa strane i za normalane aktivnosti, putovanja, izlaske. Tako da nije bas samo posao. A sto se djece tice, ja sam odrasatao u Bosni pa mi nista ne fali (u glavi) tako da nece ni njima, uopste ne gledam tako na zivot da eto samo zato sto odrasta u Hannoveru da ce sve biti vrhunski
Pogledaj samo IT kompanije u Bih vecina su nasli ljudi koji su bili vani I donijeli znanje, naravno da je rizik, sve je rizik ali ko ne rizikuje taj ce uvijek zaliti za propustenim sansama

[/quote]
Ne znam koliki je procenat ljudi koji su iz Bosne dosli kao oni koji odmah ulaze u highincome. Vecina ih dolazi na sljakreske poslove srednjih ili niskih plata.
Taj koji dodje ovdje na jako dobro placeno mjesto on je i u Bosni bio dobro placen i imao dobar drustveni zivot, kolika mu je motivacija da krene od pocetka? I onda za deset godina opet od pocetka a u periodu deset godina svoj drustveni zivot smanjiti na minimalu.
Sto se tice djece isto tako, djecu povedu odozdo upisu ovdje u skolu pa onda opet kroz par godina opet ih vrate dole.
Ako su djeca rodjena ovdje oni po mentalitetu Njemci i zasto bi jeda roditelj istrgnuo djete iz sigurnosti njemackog sistema i odveo ga u nesto nesigurno, mislim da ni jedan roditelj to ne bi uradio.
Pa ljudi se ni u penziju ne vracaju dole a da neko svom djetetu upropasti buducnost.