Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
crveni_makovi

#10901 Re: Cijene stanova All about+

Post by crveni_makovi »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 21:18
Haris.ba wrote: 15/10/2022 21:13

Original uplatnica o uplacenom novcu se nosi notaru i prodavcu. Bez te uplatnice povrat novca kupcu bi trebao biti nemoguc.

Opet, notar ti nece dati ugovor da ga nosis u sud dok prodavac ne javi notaru da je placeno (pa na kraju treba doci i posebno to i potpisati kod notara). A, ako sumnja - kad legnunpare na racun prodavca, nek ih prebaci na drugi racun.
Skupa sa prodavcem idemo u banku i banka izvrsi transakciju na racun koji on licno da banci, dobije od banke, na licu mjesta, dokaz o izvrsenoj transakciji i idemo kod notara. To je moj scenario, skupa u moju banku, on licno sluzbeniku da broj svog racuna na koji se novac uplacuje i odmah dobije dokaz o transakciji.
Ja imam dokaz o uplati a i on da je uplata izvrsena na racun koji je on licno naveo.
Samo ovaj stan i ove dvije agencije bauland i my space ne dolaze vise u obzir ali ni podizanje novca i nosenje u kesi prodavcu /agenciji i notaru, samo bankovna transakcija.
Nikakvo nosanje gotovine ne dolazi u obzir. Ja nisam nikome nosila potvrde o uplati. Vlasnik koji mi je prodao stan je po obavijesti iz svoje banke da mu je legla uplata dosao kod notara kod kojeg smo prethodno potpisali ugovor i potpisao izjavu da je isplacen. Ta izjava je spojena sa sve 3 primjerka ugovora koje je notar dao meni.

Inace notar upisuje sve o opterecenosti nekretnine i ti kao kupac dobijas uvid u sve i svi pojedinacni podaci se tacno i detaljno opisuju u ugovoru. Notarski obradjenim ugovorom su sve strane zasticene osim ako ne pristanes da ti pokrivas neka neizmirena dugivanja a i to se upisuje u ugovor da si pristala na to. Notari su skupi ali si mirna i tvoja prava su zasticena. I ugovor ne nosis prvo u sud nego sva tri primjerka u poreznu upravu.
Haris.ba

#10902 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

crveni_makovi wrote: 15/10/2022 21:32 Ja nisam nikome nosila potvrde o uplati.
Zamisli situaciju da je prodavcu mrsko otici potpisati izjavu kod notara. Nece da se javi notaru. Razboli se. Umre. Svasta je moguce. Ima raznih prehlada.

Sa tom uplatnicom notar ima dokaz o uplati i moze ti dati ugovor za upis na sud.
Last edited by Haris.ba on 15/10/2022 21:35, edited 1 time in total.
crveni_makovi

#10903 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

moonca wrote: 15/10/2022 20:45 Notar nema nachina niti to radi. tj provjerava vjerodostojnost papira koji mu se donesu.. :-) samo s advokatom zavshiti kupoprodaju..
To s advokatom kod nas uopste nije moguce. Sve mora biti zavrseno kod notara. Ne znam zasto pises netacne stvari.
crveni_makovi

#10904 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Haris.ba wrote: 15/10/2022 21:34
crveni_makovi wrote: 15/10/2022 21:32 Ja nisam nikome nosila potvrde o uplati.
Zamisli situaciju da je prodavcu mrsko otici potpisati izjavu kod notara. Nece da se javi notaru. Ima raznih prehlada.

Sa tom uplatnicom notar ima dokaz o uplati i moze ti dati ugovor za upis na sud.
Sve je moguce ali nisam dosad poslovala s takvim ljudima.
SpecialOffer

#10905 Re: Cijene stanova All about

Post by SpecialOffer »

A sto ljudi komplikuju. Platiti gotovinom ne moze biti nikako sigurnije nego poslati sa racuna na racun. Ovako imas elektronski trag ukoliko dodje do nekih problema.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10906 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

moonca wrote: 15/10/2022 20:45 Notar nema nachina niti to radi. tj provjerava vjerodostojnost papira koji mu se donesu.. :-) samo s advokatom zavshiti kupoprodaju..
Vatafak :lol:
moonca

#10907 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

crveni_makovi wrote: 15/10/2022 21:35
To s advokatom kod nas uopste nije moguce. Sve mora biti zavrseno kod notara. Ne znam zasto pises netacne stvari.
Ne tachno ...shta?

S advokatom pripremiti/ provjeriti... svu dokumentaciju...i naravno završiti kod notara.... :lol: kod koga bii inache. :-)
crveni_makovi

#10908 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

@moonca
Nismo ipak u tako divljoj zemlji i nema potrebe placati advokata za takve usluge. Potvrde o izmirenim obavezama koje vlasnik stana ili agencija dostave notaru su dovoljne.
Chmoljo

#10909 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

moonca wrote: 15/10/2022 21:51
crveni_makovi wrote: 15/10/2022 21:35

Ne tachno ...shta?

S advokatom pripremiti/ provjeriti... svu dokumentaciju...i naravno završiti kod notara.... :lol: kod koga bii inache. :-)
Notar svojim potpisom i pecatom garantuje vjerodostojnost isprava. To mu je svrha.

:roll:
Chmoljo

#10910 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Inace kupio stan preko my space. Bili sasvim korektni.
forumskivojnik

#10911 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Chmoljo wrote: 15/10/2022 21:58 Inace kupio stan preko my space. Bili sasvim korektni.
My Space prije otprilike 2 sedmice isto trazi da podignem pare i predam direktno u ruke a i danas bauland.
I kod jedne i kod druge agencije radi se o jednom te istom stanu :D koji se inace nalazi na olix.ba kod 6 agencija i kod vlasnika licno.
https://www.olx.ba/artikal/48462523/sta ... novi-grad/
https://www.olx.ba/artikal/48605475/my- ... osti-41m2/
https://www.olx.ba/artikal/47247089/ad- ... olje-1126/
https://www.olx.ba/artikal/48604495/nek ... novi-grad/
https://www.olx.ba/artikal/48601912/bau ... je-a-faza/
https://www.olx.ba/artikal/48493439/pos ... ino-polje/
https://www.olx.ba/artikal/49357972/sta ... je-a-faza/

Po meni ovo, sada posebno, nije normalno i smrdi do neba. Il´ agencije, il´ vlasnik.
Didier

#10912 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

last mohicans wrote: 15/10/2022 21:25
Didier wrote: 15/10/2022 21:10

Zato što ide preko računa, nebitno je koja je valut. Vjeruj mi, kupio tako dvaput, jednom poslao pare iz inostranstva, drugi put iz BiH, ali oba puta u eurima.
To apsolutno nije moguce. Monetarna valuta je KM i zakonom o deviznom placanju ti ne mozes uplatiti u stranoj valuti. Ti mozes banci naloziti da te novce konvertuje u KM, da se prodavcu po sklapanju kuporodajnog ugovora prebaci novac.. Mozes, ako lično dođeš i otvoriš račun sebi u stranoj valuti, onda sam sebi uplatis, pa poslije prebacis prodavcu taj iznos. Ali i tad moras imati dokaz o porijeklu novca sto je samo po sebi peripetija. Ovo sto je neko spominjao placanje u kešu (eurima) kod notara je moguce, ali da to pred njim odrade i u kuporodajnom ugovoru da se navede. Ali, i tada prodavac moze imati problem uprkos kupoprodajnom ugovoru i moze imati problem da taj novac polozi u banku, recimo. Tada ce njemu banka traziti porijeklo novca od kupca. Kad bi se sve to radilo bez provjera prao bi se novac kao čarape.
То што говориш је тако када стан купујеш од фирме, али не и кад купујеш од физичког лица. Ви се можете договорити да му стан платиш у сијену јер порез свакако иде на процијењену вриједност, а не на оно за колико је продато.
Didier

#10913 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

crveni_makovi wrote: 15/10/2022 21:56 @moonca
Nismo ipak u tako divljoj zemlji i nema potrebe placati advokata za takve usluge. Potvrde o izmirenim obavezama koje vlasnik stana ili agencija dostave notaru su dovoljne.
Њој је потребан, вјеруј ми :D
Didier

#10914 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 22:10
Chmoljo wrote: 15/10/2022 21:58 Inace kupio stan preko my space. Bili sasvim korektni.
My Space prije otprilike 2 sedmice isto trazi da podignem pare i predam direktno u ruke a i danas bauland.
I kod jedne i kod druge agencije radi se o jednom te istom stanu :D koji se inace nalazi na olix.ba kod 6 agencija i kod vlasnika licno.
https://www.olx.ba/artikal/48605475/my- ... osti-41m2/
https://www.olx.ba/artikal/47247089/ad- ... olje-1126/
https://www.olx.ba/artikal/48604495/nek ... novi-grad/
https://www.olx.ba/artikal/48601912/bau ... je-a-faza/
https://www.olx.ba/artikal/48493439/pos ... ino-polje/

Po meni ovo, sada posebno, nije normalno i smrdi do neba. Il´ agencije, il´ vlasnik.
Па разлог за то је сигурно неки дуг који човјек има, и који би морао аутоматски бити исплаћен уколико му уплатиш на рачун.

Могуће да је преварио неку банку и да није исплатио кредит, или тако нешто...
last mohicans

#10915 Re: Cijene stanova All about

Post by last mohicans »

Didier wrote: 15/10/2022 22:36
To apsolutno nije moguce. Monetarna valuta je KM i zakonom o deviznom placanju ti ne mozes uplatiti u stranoj valuti. Ti mozes banci naloziti da te novce konvertuje u KM, da se prodavcu po sklapanju kuporodajnog ugovora prebaci novac.. Mozes, ako lično dođeš i otvoriš račun sebi u stranoj valuti, onda sam sebi uplatis, pa poslije prebacis prodavcu taj iznos. Ali i tad moras imati dokaz o porijeklu novca sto je samo po sebi peripetija. Ovo sto je neko spominjao placanje u kešu (eurima) kod notara je moguce, ali da to pred njim odrade i u kuporodajnom ugovoru da se navede. Ali, i tada prodavac moze imati problem uprkos kupoprodajnom ugovoru i moze imati problem da taj novac polozi u banku, recimo. Tada ce njemu banka traziti porijeklo novca od kupca. Kad bi se sve to radilo bez provjera prao bi se novac kao čarape.
То што говориш је тако када стан купујеш од фирме, али не и кад купујеш од физичког лица. Ви се можете договорити да му стан платиш у сијену јер порез свакако иде на процијењену вриједност, а не на оно за колико је продато.
Ma nije tako, supruga radi na tome, stotine ugovora tako završila, ako radiš po PS. Da se razumijemo, mozes ti u torbi donijeti pare i uzeti stan, ali posljedice mogu biti jako loše. Zato ne treba taj narativ širiti ovdje gdje ljudi prvi put kupuju nekretnine i trebaju prave savjete.
crveni_makovi

#10916 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Meni je banka naknadno trazila potvrdu o porijeklu novca. Najbolje je sve raditi koliko se moze u skladu s vazecim propisima i imati urednu dokumentaciju o svemu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10917 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 21:26
Haris.ba wrote: 15/10/2022 21:20

Pa da onda agencija izvisi za placanje. :D
:shock: :lol: A to mi nije palo na pamet da zbog tog razloga insistiraju na podizanju novca i davanju vlasniku i njima u ruke.
5% od prodajne cijene je njihova zarada.
To je jedini razlog zasto agencije traze da dignes novac i doneses u cekeru. Da njih neko ne bi izradio i da odmah uzmu %
Didier

#10918 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

last mohicans wrote: 15/10/2022 22:42

Ma nije tako, supruga radi na tome, stotine ugovora tako završila, ako radiš po PS. Da se razumijemo, mozes ti u torbi donijeti pare i uzeti stan, ali posljedice mogu biti jako loše. Zato ne treba taj narativ širiti ovdje gdje ljudi prvi put kupuju nekretnine i trebaju prave savjete.
Meni tako notar nije rekao, i bilo je skroz okej da uplatim u eurima, samo je to bilo navedeno u ugovoru.

Meni nema logike to što govoriš jer bi to značilo da onda ne možemo legalno napraviti npr. razmjenu stanova, ili uzeti auto u račun, itd., jer nisu ni to konvertibilne marke.
Haris.ba

#10919 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Didier wrote: 15/10/2022 23:05 Meni tako notar nije rekao, i bilo je skroz okej da uplatim u eurima, samo je to bilo navedeno u ugovoru.

Meni nema logike to što govoriš jer bi to značilo da onda ne možemo legalno napraviti npr. razmjenu stanova, ili uzeti auto u račun, itd., jer nisu ni to konvertibilne marke.
Vjerovatno je uplata bila sa deviznog na devizni racun.

A, nije ti to bas usporedba. Euri nisu stvari. To je strani novac, i za to vrijede posebna pravila.
last mohicans

#10920 Re: Cijene stanova All about

Post by last mohicans »

crveni_makovi wrote: 15/10/2022 22:47 Meni je banka naknadno trazila potvrdu o porijeklu novca. Najbolje je sve raditi koliko se moze u skladu s vazecim propisima i imati urednu dokumentaciju o svemu.
O tome trubim, ljudi misle ako imaju svoj novac i samo ga trehnu u banku na pult da je odmah legalan i operativan. Onda cijele piramide pranja novca ne bi imale smisla. Mi smo tu veoma uređeni, ali se uvijek pokušavaju pronaci rupe i šeme.
forumskivojnik

#10921 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

last mohicans wrote: 15/10/2022 23:12
crveni_makovi wrote: 15/10/2022 22:47 Meni je banka naknadno trazila potvrdu o porijeklu novca. Najbolje je sve raditi koliko se moze u skladu s vazecim propisima i imati urednu dokumentaciju o svemu.
O tome trubim, ljudi misle ako imaju svoj novac i samo ga trehnu u banku na pult da je odmah legalan i operativan. Onda cijele piramide pranja novca ne bi imale smisla. Mi smo tu veoma uređeni, ali se uvijek pokušavaju pronaci rupe i šeme.
:D :D Nije nista "trehnuto" u banku na pult nego vise godina stedjen novac. Ima porijeklo i lezi u banci poodugo.
Planirala kupiti, u martu, od Tibre stan u zgradi koju su tada poceli graditi ali Tibra ni do danas nije "formirala cijene" i krenula sa prodajom a inflacija nikad veca.
Hocu da kupim stan da mi novac jos vise ne propadne. I jedino cu da platim bankovnom transakcijom sa racuna na racun. Nikako podignuti novac u banci, strpati ga u ceker i predati vlasniku stana, agenciji i notaru.
Ne vjerujem ni prodavcu, ni agencijama a ni notarima slijepo.

Imam primjer u poznaniku koji je prodao naslijedje, rodjenom bratu, tako sto mu je brat dao svoj stan a 40.000KM trebao isplatiti kroz 3 mjeseca.
Sve ovjereno kod notara, izjava kada ce tacno biti isplata, sa tom potvrdom kupac/njegov brat sve preveo na sebe, moj poznanik njegov stan na sebe. Kada je doslo vrijeme isplate ovih 40.000KM ovaj se oglusio, mom poznaniku rekao da nema pare da ga isplati, neka ga tuzi i tako naplati ako moze.
rocco_siffredi

#10922 Re: Cijene stanova All about

Post by rocco_siffredi »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 22:10

https://www.olx.ba/artikal/49431713/sta ... cko-polje/
Bolji stan, naselje od navedenog. Samo uselis, sve urađeno.
pinkman

#10923 Re: Cijene stanova All about

Post by pinkman »

Iskljucivo sa bankovnog racuna na bankovni. U KM. U BiH je dozvoljeno ugovarati u stranim valutama, ali transakcija mora biti u KM.

Sve drugo je petljanje.

Takodjer, ko proda i uzme kes - nece moci poloziti pare u banci i ako ima ugovor. Nije dovoljno. Mozda doduse u nekim bankama prodje.
sabanss

#10924 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Kako će unutrašnji platni promet biti između fizičkih lica koja nisu registrirana za poslovnu djelatnost?

U eurima se sigurno može platiti. Država naplaćuje porez na promet nekretnina u markama i to ne možeš platiti u eurima.
last mohicans

#10925 Re: Cijene stanova All about

Post by last mohicans »

forumskivojnik wrote: 15/10/2022 23:39
last mohicans wrote: 15/10/2022 23:12

:D :D Nije nista "trehnuto" u banku na pult nego vise godina stedjen novac. Ima porijeklo i lezi u banci poodugo.
Planirala kupiti, u martu, od Tibre stan u zgradi koju su tada poceli graditi ali Tibra ni do danas nije "formirala cijene" i krenula sa prodajom a inflacija nikad veca.
Hocu da kupim stan da mi novac jos vise ne propadne. I jedino cu da platim bankovnom transakcijom sa racuna na racun. Nikako podignuti novac u banci, strpati ga u ceker i predati vlasniku stana, agenciji i notaru.
Ne vjerujem ni prodavcu, ni agencijama a ni notarima slijepo.

Imam primjer u poznaniku koji je prodao naslijedje, rodjenom bratu, tako sto mu je brat dao svoj stan a 40.000KM trebao isplatiti kroz 3 mjeseca.
Sve ovjereno kod notara, izjava kada ce tacno biti isplata, sa tom potvrdom kupac/njegov brat sve preveo na sebe, moj poznanik njegov stan na sebe. Kada je doslo vrijeme isplate ovih 40.000KM ovaj se oglusio, mom poznaniku rekao da nema pare da ga isplati, neka ga tuzi i tako naplati ako moze.
Ma nisam se referisao na tebe, vec na kolegu didier da kad nemas porijeklo novca,mozes imati problem. Samo slijedi procedure i neces imati problema. Sretno sa kupovinom.
Post Reply