Nikakvo nosanje gotovine ne dolazi u obzir. Ja nisam nikome nosila potvrde o uplati. Vlasnik koji mi je prodao stan je po obavijesti iz svoje banke da mu je legla uplata dosao kod notara kod kojeg smo prethodno potpisali ugovor i potpisao izjavu da je isplacen. Ta izjava je spojena sa sve 3 primjerka ugovora koje je notar dao meni.forumskivojnik wrote: ↑15/10/2022 21:18Skupa sa prodavcem idemo u banku i banka izvrsi transakciju na racun koji on licno da banci, dobije od banke, na licu mjesta, dokaz o izvrsenoj transakciji i idemo kod notara. To je moj scenario, skupa u moju banku, on licno sluzbeniku da broj svog racuna na koji se novac uplacuje i odmah dobije dokaz o transakciji.Haris.ba wrote: ↑15/10/2022 21:13
Original uplatnica o uplacenom novcu se nosi notaru i prodavcu. Bez te uplatnice povrat novca kupcu bi trebao biti nemoguc.
Opet, notar ti nece dati ugovor da ga nosis u sud dok prodavac ne javi notaru da je placeno (pa na kraju treba doci i posebno to i potpisati kod notara). A, ako sumnja - kad legnunpare na racun prodavca, nek ih prebaci na drugi racun.
Ja imam dokaz o uplati a i on da je uplata izvrsena na racun koji je on licno naveo.
Samo ovaj stan i ove dvije agencije bauland i my space ne dolaze vise u obzir ali ni podizanje novca i nosenje u kesi prodavcu /agenciji i notaru, samo bankovna transakcija.
Inace notar upisuje sve o opterecenosti nekretnine i ti kao kupac dobijas uvid u sve i svi pojedinacni podaci se tacno i detaljno opisuju u ugovoru. Notarski obradjenim ugovorom su sve strane zasticene osim ako ne pristanes da ti pokrivas neka neizmirena dugivanja a i to se upisuje u ugovor da si pristala na to. Notari su skupi ali si mirna i tvoja prava su zasticena. I ugovor ne nosis prvo u sud nego sva tri primjerka u poreznu upravu.