Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10801 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

duh_sa_sjekirom wrote: 14/10/2022 11:31 Novogradnja u Lužanima - 61 m2 oko 210 000 KM na akciji
:-)
baš sam neki dan kupovao tapete u obiju i pjehe preko lužana...ma one vile nisu normalne bolje od pejtona

zalosna ti majka sramota me proći morat ću sunčane naočalex4 da samo asfalt vidim

lijepi kotorac i vojkovići :D
Ajs_Nigrutin

#10802 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

duh_sa_sjekirom wrote: 14/10/2022 11:31 Novogradnja u Lužanima - 61 m2 oko 210 000 KM na akciji
:-)
Koja tačno lokacija?
EasyMan

#10803 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

Na forumu sve strucnjaci i svi sve znaju…
Koliko ste stanova kupili svojim parama, koliko ste prodali, koliko ste zaradili tako pametni???

Opet pitam, koja budala moze nekoga nagovarati da sada u ovom trenu pozuri da kupi stan? Cijene maksimalno skocile, znaci tesko da ikako moze cijena gore.

Nekretnine se kupuju kada izleti nesto dobro, a ne kada ti dobijes pare u ruke.
EasyMan

#10804 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

neki wrote: 14/10/2022 10:57
EasyMan wrote: 14/10/2022 10:29

Ne, nego treba sad platiti stan duplo vise nego sto vrijedi, jel?
Sta mislis da cijene u Sarajevu mogu jos ici gore?
Normalno da treba sacekati. Ja sam 1000% siguran da ces za godinu lakse kupiti stan nego sad.
Po meni nema gore opcije nego kupiti sad stan.
Vrlo naivno razmišljanje...
Nekome ko je spremio novac prije pola godine za kupovinu stana taj novac sad vrijedi 20% manje, a dogodine će vrijediti još manje.
Makar i pale cijene stanova novac sigurno neće vrijediti više nego sad
Nebitno kada je spremio novac, sada trenutno nije vrijeme za kupovinu stana osim ako ne izleti dobra ponuda. U mom okruzenju u proteklih par mjeseci se prodala dva stana, a nisu ni bili na oglasima. Jedan bi ja kupio da sam imao poslozene neke stvari. Jedan na visnjiku sa garazom 2500KM po kvadratu, drugi c. Vila 1900KM. Nekretnine i auta koja dodju na olx vec imaju vecinom nekog preprodavaca i cijene su mnogo vece.
Haris.ba

#10805 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

EasyMan wrote: 14/10/2022 12:41 Na forumu sve strucnjaci i svi sve znaju…
Koliko ste stanova kupili svojim parama, koliko ste prodali, koliko ste zaradili tako pametni???

Opet pitam, koja budala moze nekoga nagovarati da sada u ovom trenu pozuri da kupi stan? Cijene maksimalno skocile, znaci tesko da ikako moze cijena gore.

Ja sam kupio u momentu stan pocetkom godine da sa trenutnih ulozenih 50 milja, sada mogu uzeti hladno 50 milja profita. Tako se zalomilo. Ali, tih stanova tu u naselju nema vise.

Ali, ti moras imati te pare na racunu da brzo reagujes, i potrosio sam jedno 15% vise od planiranog.

Nisam u podstanarima, nemam marke kredita.
Sit gladnom ne vjeruje.

Ko je u podstanarima treba da kupi nesta, pa barem to bilo teski kompromis. Bolje iz svoga nesta kalkulisati. Stanarina ide gore. To je neminovno.
EasyMan

#10806 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

Haris.ba wrote: 14/10/2022 12:58

Ja sam kupio u momentu stan pocetkom godine da sa trenutnih ulozenih 50 milja, sada mogu uzeti hladno 50 milja profita. Tako se zalomilo. Ali, tih stanova tu u naselju nema vise.

Ali, ti moras imati te pare na racunu da brzo reagujes, i potrosio sam jedno 15% vise od planiranog.

Nisam u podstanarima, nemam marke kredita.
Sit gladnom ne vjeruje.

Ko je u podstanarima treba da kupi nesta, pa barem to bilo teski kompromis. Bolje iz svoga nesta kalkulisati. Stanarina ide gore. To je neminovno.
Nisam ni ja podstanar niti imam kredit. Imam svoj stan i finu cifru ustedjevine za svoje godine. Drugi stan planiram kupiti veci, a ovaj bi rentao, zato mi se i ne zuri. Kome se zuri jbg nek kupuje sta moze.
Sto se tice prodaje stana, to samo mislis da bi zaradio pare :D
Problem je sto su i ostali stanovi poskupili pa bi bio na istom da ga prodas. Ja svoj stan prije 6 godina kupio, sada se identicni stanovi u naselju prodaju tacno 3 puta skuplje nego sto sam ga ja platio. Ali sta bi dobio da ga prodam? Nista bukvalno.
Da mi je drugi stan rijesiti, pa da mogu vikendicu gdje praviti, a valjda ce sta i iza roditelja i punice ostati :D
Svi mladi, jos nista nisam naslijedio :D
madesa

#10807 Re: Cijene stanova All about

Post by madesa »

bolje i sad kupiti ako imas pare nego iduce. Bice bar 5 % veca cijena
Truba

#10808 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

punica će ti 97 godina živjet
ne oslanjaj se na nasljedstva
Didier

#10809 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Vazda si ofanzivan, a nije nikome cilj da tebe diskredituje, nego da pomognemo jedni drugima u razmišljanju.

Sjedi i računaj kako je bilo kupiti stan prije deset godina, a kako je sad.

Meni moji podstanari dali 50.000 KM u tri godine, a imaju jaranske kirije od po 400 i 450 KM za stanove koji vrijede 600 i više mjesečno.

Kad bih imao vremena i/ili nekoga da se time bavi, izdavanjem na dan bih uzeo i više.

Kad sam kupio te stanove, u rasponu od prije pet godina do prije tri godine, cijene su bile upola niže. Mogu na njima imati profit od oko 300.000 KM za sva tri.

Ti kupi danas bilo kakav stan i izdaj ga, pa izračunaj koliko možeš zaraditi. Cijene neće pasti. Daj Bože da nisam u pravu, pa da kupim još koji.
madesa

#10810 Re: Cijene stanova All about

Post by madesa »

ja ne vjerujem da ljudi zive u uvjerenju da ce cijene pasti
EasyMan

#10811 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

Didier wrote: 14/10/2022 13:19

Vazda si ofanzivan, a nije nikome cilj da tebe diskredituje, nego da pomognemo jedni drugima u razmišljanju.

Sjedi i računaj kako je bilo kupiti stan prije deset godina, a kako je sad.

Meni moji podstanari dali 50.000 KM u tri godine, a imaju jaranske kirije od po 400 i 450 KM za stanove koji vrijede 600 i više mjesečno.

Kad bih imao vremena i/ili nekoga da se time bavi, izdavanjem na dan bih uzeo i više.

Kad sam kupio te stanove, u rasponu od prije pet godina do prije tri godine, cijene su bile upola niže. Mogu na njima imati profit od oko 300.000 KM za sva tri.

Ti kupi danas bilo kakav stan i izdaj ga, pa izračunaj koliko možeš zaraditi. Cijene neće pasti. Daj Bože da nisam u pravu, pa da kupim još koji.
Bilo kakav stan kupuje neko ko ima vise nekretnina i kupuje ga samo za izdavanje. Neko ko rjesava stambeno pitanje i zivjece u tom stanu, ne treba da se zalijece. Mora se obratiti paznja i na komsiluk i na jos stotinu stvari…
Truba

#10812 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

madesa wrote: 14/10/2022 13:28 ja ne vjerujem da ljudi zive u uvjerenju da ce cijene pasti
On misli da ce naci neki stan koji jos nije na oglasima
Nekad u buducnosti
Ima logike
EasyMan

#10813 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

Black swan wrote: 14/10/2022 13:12 punica će ti 97 godina živjet
ne oslanjaj se na nasljedstva
Sto bi rekao jedan stari prdonja s foruma punica=slatka majka :lol:

Neka je, nek pozivi 107 abd :D
EasyMan

#10814 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

Black swan wrote: 14/10/2022 13:31
madesa wrote: 14/10/2022 13:28 ja ne vjerujem da ljudi zive u uvjerenju da ce cijene pasti
On misli da ce naci neki stan koji jos nije na oglasima
Nekad u buducnosti
Ima logike
Ne mislim da cu naci, siguran sam da cu naci. Svako malo bude toga, samo se treba druziti, a ne visiti po olx-u i forumu :D
drag_gost

#10815 Re: Cijene stanova All about

Post by drag_gost »

Jako tesko da ce cijene padati. Daj Boze da grijesim.
EasyMan

#10816 Re: Cijene stanova All about

Post by EasyMan »

Ja cuo da od nove godine cijene idu duplo dole. Razglasite ovo po gradu, za par mjeseci ce ljudi gledati da ih prodaju za bilo sta :D Svi samo pricate idu cijene gore i to se ugradi u psihu i onda pocnu traziti na oglasima za šupe 200.000KM
drag_gost

#10817 Re: Cijene stanova All about

Post by drag_gost »

Ja slusam od pocetka korona da cijene idu dolje.
lissics

#10818 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Ova tema ide od 2008 godine. Koliko vidim i tada su bile price cijene ce pasti, treba cekati i tako.
Malo smo trziste pa nema ekonomista koji objave pokoji graf sa indeksima cijena, pa na to jos da primjene inflaciju i slično. Mnogo bi jasnija slika bila gdje ide trend, koliko moze pasti i tako
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#10819 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Nedavno je drug, na osnovu gradjevinske, projekta i svega toga Isao da trazi ponude za izgradnju poslovnog objekta.
12x8 objekat, visine 6m, kljuc u ruke... 140k KM. Ne, nema dijela za stanovanje.
salibagab

#10820 Re: Cijene stanova All about

Post by salibagab »

Dijaspora kupuje stanove.
Ljudi koji ostaju u BiH dolaze u Sarajevo (razumljivo i zašto).

Većina ljudi pod kirijom želi da kupi stan, neki na kredit a neki i lovu imaju sprmni i naravno da je velika potražnja, ove priče da će pasti cijene možda prolaze negdje tamo ali Sarajevo je priča za sebe, evo ima ponuda na granici sa rs pa neće ljudi, da ne pričam o tome da u rs uz samu granicu sa fbih neće ljudi iako je 30-50% jeftinije.

Loša ponuda, dosta ljudi objavi oglas, nabije cijenu od 3-4k za staru gradnju još moraš investirati. 20-50 hiljada u stan.

Ja bih prvi volio da padnu cijene al ne vidim kako će u Sarajevu pasti cijene.
Beli belcan

#10821 Re: Cijene stanova All about

Post by Beli belcan »

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju subvencioniranja stanova za mlade ? Nažalost primjetio sam da davanjem subvencija, ona praktično završi u rukama onih koji grade stanove, jer evo već drugu godinu subvencijom značajno povećavaju potražnju i prodavci u startu dižu prodajne cijene. Ne znam zaista koliko je kanton procjenio da je to konkretna pomoć mladima.
Važno je napomenuti da su subvencije mjera isključivo za kreditno sposobne ljude, za ljude koji su ionako imali u planu kupiti nekretninu, a ova mjera im je samo ubrzala odluku. Pohvalno je da je država prepoznala to da se treba uplesti, međutim, za mlade koji nisu kreditno sposobni ova mjera možda i nije najbolja i mogli bismo reći da im rast cijena otežava potencijalnu kupnju jednog dana te da ova mjera za mlade neće spriječiti daljnje iseljavanje jer u većini slučajeva ne iseljavaju oni koji si sve ovo mogu priuštiti i bez pomoći države. Smatram da bi država umjesto spomenutih subvencija, mogla poći za primjerom Singapura, kao jedne od najrazvijenijih ekonomija svijeta. Singapur se u prošlom stoljeću obračunao s niskom razinom posjedovanja nekretnina tako da su krenuli graditi stanove koje su prodavali po nižim cijenama posebno za mlade, i to one s manjom kreditnom sposobnošću te su na taj način riješili problem nezbrinutosti.
nlt

#10822 Re: Cijene stanova All about

Post by nlt »

Velike pare kanton izdvoji,a slab je učinak
Ili neka kanton gradi stanove i prodaje ih po normalnim cijenama uz minimalnu zaradu ( eto ga i odmah tako povlace pad cijena ostalih nekretnina)
Ili neka subvencioniraju kamatu, ovako 10 000 KM bace samo
Haris.ba

#10823 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Beli belcan wrote: 14/10/2022 14:38 Kakvo je vaše mišljenje po pitanju subvencioniranja stanova za mlade ? Nažalost primjetio sam da davanjem subvencija, ona praktično završi u rukama onih koji grade stanove, jer evo već drugu godinu subvencijom značajno povećavaju potražnju i prodavci u startu dižu prodajne cijene. Ne znam zaista koliko je kanton procjenio da je to konkretna pomoć mladima.
Važno je napomenuti da su subvencije mjera isključivo za kreditno sposobne ljude, za ljude koji su ionako imali u planu kupiti nekretninu, a ova mjera im je samo ubrzala odluku. Pohvalno je da je država prepoznala to da se treba uplesti, međutim, za mlade koji nisu kreditno sposobni ova mjera možda i nije najbolja i mogli bismo reći da im rast cijena otežava potencijalnu kupnju jednog dana te da ova mjera za mlade neće spriječiti daljnje iseljavanje jer u većini slučajeva ne iseljavaju oni koji si sve ovo mogu priuštiti i bez pomoći države. Smatram da bi država umjesto spomenutih subvencija, mogla poći za primjerom Singapura, kao jedne od najrazvijenijih ekonomija svijeta. Singapur se u prošlom stoljeću obračunao s niskom razinom posjedovanja nekretnina tako da su krenuli graditi stanove koje su prodavali po nižim cijenama posebno za mlade, i to one s manjom kreditnom sposobnošću te su na taj način riješili problem nezbrinutosti.
Ne treba ukinuti jednu subvenciju jer ne radi sve.

Vec uvesti i drugu.

Od drzave da pravi stanove nema skoro nista.

Za pocetak treba vidjeti ko su ti sto nisu kreditno sposobni, i tako rjesavati.

Steta sto nisu objavili koje mjesne zajednicu su kupljene (eto, ne moraju adresu) nekretnine sa subvencijama.

Ja i dalje tvrdim. Nije vise u Sarajevu problem manjka kvadrata. Sustina problema je manjka kvadrata na samo odredjenim lokacijama.
Last edited by Haris.ba on 14/10/2022 14:53, edited 3 times in total.
Truba

#10824 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

komunizam se ne bi smio vraćati na mala vrata
Truba

#10825 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Post Reply