Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#40076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 31/08/2022 09:32
Ateista wrote: 31/08/2022 09:29

Hajd, bar si konacno priznao za njih da su ispali klocevi. :thumbup:
Razumijem sta hoces da kazes, ali na zalost nekad je to jedini nacin, volio bih i ja da nije tako i da sam mogao nekako u toku voznje da im kazem da su klocevi i da naprave odstojanje da ih mogu preteci, ali nije bilo izvodivo.
Pa to govorim sve vrijeme. Ali njihov klocluk nije opravdanje da ti ispadneš još veći kloc i tako dodatno pogoršaš situaciju. U toj situaciji si trebao čekati priliku da možeš sigurno izvesti preticanje i DA SE NAKON TOGA MOŽEŠ VRATITI U SVOJU TRAKU. Jedini ispravan postupak. Ovako si samo napravio dodatno sranje.
Donekle se slazem, ali vidio sam kakva je situacija, ko tad ne drzi odstojanje nece ga vjerovatno nikad drzati, nisam zelio do sarajeva tako voziti, svjestan sam da je bio odredjeni rizik.
darius_maximus

#40077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 31/08/2022 09:11
darius_maximus wrote: 31/08/2022 08:57 Svi citiraju ZOBS kad njima odgovara.
Svi pozivaju na solidarnost kad njima odgovara.
Isto vjera i vjerske knjige, povadiš šta podržava tvoje stavove i piči.

Izađeš na ulicu, glavu u torbi nosiš, koliko smo dobri vozači i kakva nam je kultura.

Svi su heroji u svojoj priči i imaju opravdanje za sve svoje postupke.
Ja ću kao i do sada.
Četvere oči otvoriti i ne vjeruj nikome, jer moraš pretpostaviti da su svi debili na cesti.
Ja cu se pozivati na zobs onda kada me idioti ugrozavaju svojom voznjom ili ometaju normalno funkcionisanje saobracaja, cisto iz razloga da im dam do znanja da prekrsaji nisu samo prekoracenje brzine i slicno a mnogi tako misle i pozivaju se na zobs kada ja prekoracim brzinu ili ih preteknem, a nisu svjesni da prekrsaj moze biti i ometanje saobracaja presporom voznjom, nedrzanjem razmaka, ubrzavanjem kad te neko pretice i slicno.

Ja se prvi ne drzim slijepo svih propisa i to mi nije problem reci, tako da nikad nikom ne bih prigovarao sto krsi neki propis dok god ima osnovnu kulturu u saobracajuni dok mene i druge tim krsenjem propisa ne ugrozava ili ometa. Ja svojim krsenjem propisa nikad i nikog nisam ugrozio ni ometao, osim kad me drugi dovedu u ovakvu situaciju da nemam drugog izbora.
Kao što rekoh, totalno glupa rasprava, jer ti kršiš zakon samo kada misliš da je normalno po tvom svjetonazoru.
Nisi nikada ugrozio nekoga, osim kada...
Ono što je tebi normalno i saobraćajna kultura je drugome agresivno i bahato i obrnuto.
Svi vozači na ovoj temi pričaju o svijetu koji vide svojim očima.

Misliš da drugi ljudi koji krše zakone nemaju rezonovanje i opravdanje za svoje postupke?
Ateista

#40078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

zdruzdjo wrote: 31/08/2022 09:45
Ateista wrote: 31/08/2022 08:50

:thumbup:
To je to, upravo sam se u takvoj situaciji nasao, nece da uspori iako vec neko vrijeme vozim pored njega i cekam da se vratim da me morao vidjeti, ili ima toliki problem sa vidom i pracenjem saobracaja da ne bi trebao voziti nikako. Kad sam vidio da nece da ostavi prostor krenuo lagano na desnu stranu, bolje takav udes nego frontalni, tada je naravno usporio.
A sta mislis o tome da vozis kanjonom neretve i ista stvar se desava. i neko u toj desnoj traci u djelicu sekunde kad ti krenes u njega desno da ga istisnes i napravis bocni sudar, odluci da razmislja na nacin "bolje ja namotam u njega i da ga ga odbijem pa nek se zapuca u kamion iz suprotnog smjera kad je krembil, nego da me spuca bocno i odbije pa ja zavrsim na dnu neretve".
Znaci kompletan motor sa mjenjacem bi ti zavrsio u prsima a man znak na celu.
Recimo, meni bi to na tom mjestu bio prvi instinktivni potez sigurno. Bolje ti sa man-om na celu nego ja na dnu neretve, dok ti veselo stojis na cesti i gledas zguljeni bok.

Ima nesto sto se u zakonu zove: "prilagoditi voznju uslovima na putu".
Sve sto se nalazi na putu(kamenje, pijesak, blato, lisce, snijeg, poledica, voda, kamioni, auta, sporaci, kompletna situacija, pjesaci, zivotinje..... je "uslov" na putu..i to prilagodjavanje znaci i nezapocinjanje radnje ukoliko se nemoze poceti i zavrsiti bez ugrozavanja ikoga
Ti se mozes na kuxxx nasaditi ali neces nicim opravdati to kad pokusas da spucas nekoga u bok samo zato sto si ti bio nepromisljen i brzoplet pa poceo da vrsis nesigurnu radnju.
Nisam ja krenuo da ga spucam, vec lagano prema njemu da ima kad da uspori sto je i uradio. Iskreno, sumnjam da bi iko to uradio sto tvrdis, svako instiktivno hoce da izbjegne udes i svako ce usporiti a ne jos dodatno pogorsavati situaciju.
Vec sam pisao o tome, u saobracaju ima puno situacija gdje se oslanjamo i na tudju solidarnost, primjer ukljucivanje kad neko da zmigavac, nikad ne znas jeli ga greskom dao i hoce li te pokupiti, ako bi razmisljali na taj nacin bolje da ne vozimo nikako.
Zamisli sebe u slicnoj situaciji, ides na duzi put i naletis na takvu kolonu u kojoj niko ne drzi razmak, vozio bi narednih 100-200km tim tempom?
Mogu misliti, svi teoretisu i moralisu, mnogi bi se odlucili na slican potez.
Ateista

#40079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 31/08/2022 09:51
Ateista wrote: 31/08/2022 09:11

Ja cu se pozivati na zobs onda kada me idioti ugrozavaju svojom voznjom ili ometaju normalno funkcionisanje saobracaja, cisto iz razloga da im dam do znanja da prekrsaji nisu samo prekoracenje brzine i slicno a mnogi tako misle i pozivaju se na zobs kada ja prekoracim brzinu ili ih preteknem, a nisu svjesni da prekrsaj moze biti i ometanje saobracaja presporom voznjom, nedrzanjem razmaka, ubrzavanjem kad te neko pretice i slicno.

Ja se prvi ne drzim slijepo svih propisa i to mi nije problem reci, tako da nikad nikom ne bih prigovarao sto krsi neki propis dok god ima osnovnu kulturu u saobracajuni dok mene i druge tim krsenjem propisa ne ugrozava ili ometa. Ja svojim krsenjem propisa nikad i nikog nisam ugrozio ni ometao, osim kad me drugi dovedu u ovakvu situaciju da nemam drugog izbora.
Kao što rekoh, totalno glupa rasprava, jer ti kršiš zakon samo kada misliš da je normalno po tvom svjetonazoru.
Nisi nikada ugrozio nekoga, osim kada...
Ono što je tebi normalno i saobraćajna kultura je drugome agresivno i bahato i obrnuto.
Svi vozači na ovoj temi pričaju o svijetu koji vide svojim očima.

Misliš da drugi ljudi koji krše zakone nemaju rezonovanje i opravdanje za svoje postupke?
Mozda imaju opravdanje, ja u to ne ulazim i ne pametujem dok me ne ugrozavaju i ne ometaju, ili druge.
Ja se vodim iskljucivo time da postujem druge koji mene postuju, i ne ometam nikog i ne ugrozavam. Svakako da i tu moze biti razlicitih tumacenja, nekom je nekulturno samo to sto ga preticem, sto vozim preko 40 mskar bio i autoput jer moze dijete izletiti za loptom, ima i onih koji ne vide problem u tome da ne daju zmigavac ni kod skretanja ni kod prestrojavanja, da se lijepe drugima za guzicu, ulijecu u makazice, parkiraju da zagrade druga vozila i slicno, to su sve ekstremne krajnosti.
Ja cu biti bezobrazan samo kao odgovor na tudji bezobrazluk.
darius_maximus

#40080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 31/08/2022 10:09

Mozda imaju opravdanje, ja u to ne ulazim i ne pametujem dok me ne ugrozavaju i ne ometaju, ili druge.
Ja se vodim iskljucivo time da postujem druge koji mene postuju, i ne ometam nikog i ne ugrozavam. Svakako da i tu moze biti razlicitih tumacenja, nekom je nekulturno samo to sto ga preticem, sto vozim preko 40 mskar bio i autoput jer moze dijete izletiti za loptom, ima i onih koji ne vide problem u tome da ne daju zmigavac ni kod skretanja ni kod prestrojavanja, da se lijepe drugima za guzicu, ulijecu u makazice, parkiraju da zagrade druga vozila i slicno, to su sve ekstremne krajnosti.
Ja se vodim iskljucivo time da postujem druge koji mene postuju, i ne ometam nikog i ne ugrozavam.

Apsolutno će isto reći i osoba kojoj ti zamjeraš.
Samo sto si za tu osobu ti bezobrazan i nju ugrozavas.
Samo ti to govorim.

Naravno da ćeš ti nastaviti kao i do sada, jer se ljudi ne mijenjaju.
Ovo je forum, tako da samo možemo naprđivati svakako.
Ateista

#40081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 31/08/2022 10:19
Ateista wrote: 31/08/2022 10:09

Ja se vodim iskljucivo time da postujem druge koji mene postuju, i ne ometam nikog i ne ugrozavam.

Apsolutno će isto reći i osoba kojoj ti zamjeraš.
Samo sto si za tu osobu ti bezobrazan i nju ugrozavas.
Samo ti to govorim.

Naravno da ćeš ti nastaviti kao i do sada, jer se ljudi ne mijenjaju.
Ovo je forum, tako da samo možemo naprđivati svakako.
Znam da ce to reci, ali ta osoba objektivno ne drzi odstojanje kako bi ga neko mogao preteci tamo gdje je to dozvoljeno niti ima namjeru da pretice. Mislim da ce se svako sloziti da je to ometanje saobracaja.
To svakako, tesko da ce neko nekom promijeniti misljenje, ali zanimljivo je cuti i druga misljenja na datu temu, ako nista moze pomoci boljem razumijevanju onih koji rade drugacije u nekim situacijama.
zdruzdjo

#40082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ateista wrote: 31/08/2022 09:58
Nisam ja krenuo da ga spucam, vec lagano prema njemu da ima kad da uspori sto je i uradio. Iskreno, sumnjam da bi iko to uradio sto tvrdis, svako instiktivno hoce da izbjegne udes i svako ce usporiti a ne jos dodatno pogorsavati situaciju.
Vec sam pisao o tome, u saobracaju ima puno situacija gdje se oslanjamo i na tudju solidarnost, primjer ukljucivanje kad neko da zmigavac, nikad ne znas jeli ga greskom dao i hoce li te pokupiti, ako bi razmisljali na taj nacin bolje da ne vozimo nikako.
Zamisli sebe u slicnoj situaciji, ides na duzi put i naletis na takvu kolonu u kojoj niko ne drzi razmak, vozio bi narednih 100-200km tim tempom?
Mogu misliti, svi teoretisu i moralisu, mnogi bi se odlucili na slican potez.
Vozim od 1996-te
Imao.sam dovoljno situacija gdje sam morao odlucivati u stotinkama.
Najgora mi je bila kada je pijana budala isla mojom trakom direkt u mene ko zna kako brzo, a ja sam isao nekih 80-ak.
Imao sam izbor:
1. Frontalni sudar koji bi sigurno zavrsio sa motorom i mjenjacem u mom grudnom kosu
2. Skretanje moje desno(sto bi sigurno bio instinkt vecine) da ga izbjegnem ali bih zavrsio u pravo dubokom jarku sa veoma ruznim mogucim ishodom a on bi nastavio voziti dalje.
3. Pokusati skrenuti u lijevu traku(njegovu) i tako ga izbjeci.

Odabrao broj 3 instinktivno ali se on posao "popravljati" bas u trenutku dok sam prilazio. Zgulio moju desnu stranu, malo se zanjeo i zavrtio ali sam ostao na cesti bez ijedne modrice ili ogrebotine na sebi. On zavrsio tumbajuci se na cesti nekih 20-30 metara dalje i bas u tom jarku izvrnut na krov. Auto neprepoznatljivo.
Izasao sam iz auta i pritrcao da vidim sta je jel ziv.
Iskrivio vrata i iscupao ga iz auta. Za njim ispala flasa stoka. Spucala me huja. Posadio ga da sjedi i bolio me kurac sto krvari iz glave. Prolaznici mu pomagali. Ja nisam htio.

E tako da nemoj se oslanjati da to. To sto si ti "polako" krenuo u njega, ne znaci nista. Iskreno kada bih vidio hladnu i plavu neretvu sa desne strane i tebe kako se glupavo primices meni da me eventualno zguras u nju. Izvini pasa ali u mom slucaju ti gubis sigurno.
U proteklih par godina sam znao namlatiti po hiljadu kilometara za dan. 24 sata. Pa onda opet. Za dan drugih 1000-1200. I to sve po svakakvim putevima.
Svasta sam susretao. I kad god bih se nasao u slicnoj situaciji kao iz opisa ili sl. koja ce evidentno nakon par kilometara poceti kuliminirati glupim i nepromisljenim potezima nervoznih, nestrpljivih, glupih....stao bih na prvom prosirenju i protegnuo se, popio vode, pisanje.....i nakon 10-ak minuta nastavim. Sacuvam zivce. Ne stresam se od likova koji podju da preticu iza mene pa gledam i strahujem hocu li svjedociti nekoj nesreci i voziti dalje sa grcem u stomaku.
Last edited by zdruzdjo on 31/08/2022 10:39, edited 1 time in total.
zdruzdjo

#40083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

....
kloniran

#40084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Da zavrsimo s tom temom.

Fakat nemam problem sa osobama koje preticu, ako je brzi od mene sretno bilo jaraniko, nisam takva osoba da nekog ometam, ali taj dan se svasta nesto poklopilo, 9 sati za volanom u komadu + taj usrani kamion sa labudicom koji se nije htio sklonuti sa ceste i ta kolona koja koja se formirala na bas zajebanoj dionici.

Ispred mene je bilo nekoliko automobila i kamion sa labudicom, koji sam po sebi nije za preticanja na toj dionici.

Ako je BMW od 150+kW ispred mene cekao i trpio tih usranih 5km dionice, sta ja imam tu traziti + razmisljati ko je za volanom automobila kojeg preticem i sta ce mi doci u susret.

Da je bila neka druga cesta bez ove situacije, Ateista sigurno nikad ne bi dosao u priliku da me pretice i da bude frustriran zbog toga.

Mozda Ateista ne poznaje te puteve i nije znao gdje se nalazi, bio nervozan, ne znam, samo nagađam.
Ta dionica je jedna od mozda najopasnijih dionica za voziti u BiH, jos je tranzit za ove sto iz Srbije idu u Crnu Goru, a znaju voziti tu ko da su na Hungaroringu.

Ja nisam zurio i nije mi padalo na pamet da ugrozavam i sebe i sve oko sebe preticuci tu zbog par minuta koje cu dobiti, nije to Medeno polje pa da mozes rahat preticati 10-20 automobila u nizu.

Da sam ga vidio pustio bih ga, nisam ga vidio jer nije bio direktno iza mene, vidio sam ga kad me krenuo gurati sa ceste. Tu su u pitanju sekunde, nekad i stotinke. Nije to proces od 10-15 sekundi, minuta.... pa da covjek uvijek ima jedno oko na lijevom retrovizoru.
Da sam sto on kaze los vozac mogao sam zadrzati pravac kretanja i njega ostaviti u direktnom sudaru i ugroziti i sebe i njega, i njegove i svoje u autu, ovako sam rizikovao da unistim svoje auto u nekom od kratera pored ceste a da obojica izvucemo zivu glavu.

On je iz te situacije izasao frustriran, a ja kod mehanicara jer sam sa pola auta bio van ceste dok sam kocio i pokupio koju rupu usput, al sto kazu sva steta u tom bila.

Ne ponovilo se!
Laplace

#40085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Mea_parvitas wrote: 31/08/2022 01:22 Tacno, najgori su ovi koji ne zele da preticu, jer ne smiju, jer su zensko, jer imaju slabo auto, ne poznaju cestu, ali se zato uredno zabijaju jedan drugom u branik, a ispred je naravno kamion ili autobus i niko ne pomislja na preticanje, osim mene koji sam 5,6i u koloni... odmakni se klocu i pusti normalne ljude da voze ako ti ne znas...

Gori od ovih gornjih su ti isti kamioni koji ne staju nigdje, orilo, gorilo, iza njih je 56 auta, ali nista... pa onda oni i uzrokuju ovakve slucajeve jer ljudi ne znaju voziti, ne zuri im se, gmize iza kamiona koliko god trebalo...
Tačno,najgori so oni koji ne pretiču iako bi mogli čak i sa autom od 30 KS i pri tom još ne drže odstojanje. Ali, bez obzira na to ne pšada mi na pamet da krenem u preticanje i očekujme da mi se neko skloni. U vožnji se nikad ne oslanjam na reakcije ostalih učesnikau saobraćaju.

Nerviraću se, histerisati, naglas kritikovati, možda i blicati,možda čak i koncert u D-molu legne ali preticati neću Život je nepravedan,prisiljen sam se peglati ispod ograničenja i to je to. Jedino je izuzetak ako vozim nekog u životnoj opasnosti ali to je jedean u milion slučajeva.
Laplace

#40086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

vrbas1979 wrote: 31/08/2022 02:48
drug_profi wrote: 31/08/2022 01:42

Duzan je da me pusti. Ako nece, ja biram između bocnog kontakta i frontalnog sudara. Sta mislis sta ce biti?
Izvoli me pustiti jer si duzan pustiti vozilo koje te pretice. Vise volim sebe i svoju porodicu nego tebe i tvoju porodicu vjeruj mi.
Fizika ti je lijepi klinac.
U situaciji koju zamišljaš ćeš se vjerovatno odbiti od vozila kojeg bočno udariš i opet ćeš završiti u frontalnom sudaru, a ovaj s boka u kanalu. Što više i ovaj s boka bi te mogao instinktivno dobiti - okrenuti volan ulijevo kada vidi da namjerno ideš u njega (voli i on svoju porodicu, jel' da i sigurno da neće dobrovoljno sletjeti u kanal). U svakom slučaju najmanje tri vozila bi pogubno mogla završiti.

I nije te dužan pustiti. Dužan je da ne ubrzava i da se skloni malo u desno ukoliko ima prostora. To što nema dovoljno prostora da se ti ubaciš je tvoj problem o kojem si trebao razmišljati prije nego što si počeo preticati.
Eto, pa kad ja obaram iz fizike ispadam loš čovjek. A ovo su elementarne stvari.
Dozer

#40087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 23:52 Naravno da ako vidis da te neko najnormalnije pretice ne reagujes i to je to. Pretekne te i ode svojim putem.
Ovdje se postavlja pitanje KLOCA koji je svjesno krenuo u preticanje iako zna da nema mjesta da se bezbjedno vrati u svoju traku.
KLOC nije smio otpoceti preticanje bez da nema mjesto da se vrati u traku, a pogotovu ne sa pretpostavkom da ce mu neko napraviti mjesto i da je neko duzan da to uradi svakom KLOCU kojem padne na pamet da pretice na takav opasan i bezobrazan nacin. Dovodi u opasnost sve oko sebe samo zbog svoje bahatosti i stava da je neko duzan da mu pravi prostora.
Da je pod rotacijom ne bih imao nikakvih problema da usporim, sklonim se desno, ako je potrebno i da stanem (nisam jednom to uradio...).
Ali sa ovakvim shupackim stavom i nacinom razmisljanja da je neko duzan da mu se sklanja i pravi mjesto jer je on odlucio da pretice (iako ne postoji mogucost da to uradi na siguran i bezbjedan nacin), e zbog takvih se i desavaju frontalni sudari, makazice i more slicnih situacija.
Ti napadas mene zato sto necu da kocim i pravim KLOCU prostora (jer sam, pobogu, duzan da to uradim), a ne napadas KLOCA koji je zapoceo preticanje gdje nije smio. Ja cu zakociti ako vidim opasnu situaciju, nisam debil kao KLOC koji dovodi sve oko sebe u opasnost. Ali, budi realan.
Ti znas u cemu je jos caka. KLOC nije da nema snage da izvrsi preticanje (ima dovoljno konja), ne kilavi, nego KLOC smatra da je on glavni na cesti i da ce preticati tamo gdje se njemu pretice, i da ce se vracati u svoju traku tamo gdje se njemu vraca, a da su svi ostali duzni da se prilagodjavanju njegovom svjesno suludom i opasnom nacinu preticanja, da usporavaju zbog njega, da mu prave prostora, da se micu u stranu.
Citam vas sto podrzavate nacin na koji KLOC rezonuje, pa mi nikako ne ide u glavu da vi fakat tako razmisljate, a i da ja uopste polemisem sa vama o ovome.
Kakvo gubljenje vremena.
Za boldirano - ne mogu se sloziti.
Vrlo cesto na cesti srecem slicne situacije, a koje vec ranije opisah, u kojima prvi kloc napravi kolonu, a onda se iza njega poslozi jos 3-5-10 drugih kloceva koji uredno guslaju kilometrima za onim prvim, iako su na X mjesta imali mogucnost da ga sasvim regularno preteknu.
Sto se mene tice - prvenstveno onaj drugi i treci su takodjer klocevi kao i onaj koji je napravio kolonu. Ja ako sam i deseti u toj koloni, a po pravilu svi ljube guzicu jedan drugom u njoj, hladno cu krenuti u preticanje.
I, pri tome, sasvim cu svjesno prekrsiti i pravila i zakon time sto cu, UKOLIKO JE TO MOGUCE, prestizati i po 3 ili 4 vozila odjednom.

Na kraju cu, OBAVEZNO, sjesti na sirenu kada budem preticao onu prvu dvojicu KLOCEVA, cisto kako bih im bar pokusao dati do znanja da postoji saobracaj i ljudi i iza njih, i da prave sranje na cesti. Ko god od kloceva ima problem s ovim, mislim da se ipak treba pogledati prvo u ogledalo, zapitati sebe neke stvari, pa tek onda truniti onome koji ih pretice.
Last edited by Dozer on 31/08/2022 11:40, edited 1 time in total.
Dozer

#40088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

drug_profi wrote: 31/08/2022 01:56
b_i_s wrote: 31/08/2022 01:44

Nisi u pravu.
A da bi znao da nisi u pravu, moraćeš ipak pročitati one tepihe.
Vjerujem ti...sve do jednom, ne d'o Bog.
Ne razumijes.
Ako peglas i neces da krenes u preticanje ja cu krenuti. Da prostis, jebe mi se ima li ispred tebe mjesta.
Jer se necu voziti iza tebe 100 km.
Ako ne mognem proci tebe i tog ispred tebe, naravno da cu gledati da se vratim desno.
Hos' me pustit? Hoces. Ili idemo u jarak zajedno. Tj. ti prvi.
Stvar opstanka.
Simply correct :thumbup:

Ne kontam ja ove sto uporno brane nekakvo cuclanje po cesti u koloni... Ljudi dragi, ako ne znate, ne smijete, ne valja vam auto, gume...bilo koji klinac- onda pustite one koji znaju, smiju i imaju regularna voila da vas preteknu. Napravite prostor, ne ljubite u guzicu onog ispred sebe (pogotovo ako spadate u nabrojane), i = slobodno nastavite cuclati u koloni do besvijesti.
EasyMan

#40089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Ja stvarno ne znam kakav idiot moras biti da krenes u preticanje, a da nisi 100% siguran da mozes to uraditi bez opasnosti.

Prosli mjesec iz Omisa do Sarajeva pretekao vise od 70 auta (imam obicaj da brojim auta koja preticem). Iz Herceg N do Sarajeva jos vise. Nijednom nisam krenuo u preticanje, a da nisam bio 100% siguran da ce preticanje proci sigurno. Nijedno kriticno preticanje.

Ako vidim idiota da pretice kad ne treba i da ide ko nenormalan da pogine naravno da usporim i pomjerim se da se vrati u traku, ali to ne znaci da je u pravu.
drug_profi

#40090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

naravno da ces se pomjeriti, i naravno da je taj pogrijesio.
A sta sad treba izavat udes jer neki pravnik nece da se pomjeri jer ne mora.
Dozer

#40091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Logicno.
Nikad ne idem u preticanje na nesigurno. Nema mrtvih krivina, prekratkih dionica i sl.

Ali, isto tako ne zelim cuclati 20-30 ispod ogranicenja za klocevima koji ne smiju preticati iz ma kojeg razloga.
EasyMan

#40092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Dozer wrote: 31/08/2022 12:26 Logicno.
Nikad ne idem u preticanje na nesigurno. Nema mrtvih krivina, prekratkih dionica i sl.

Ali, isto tako ne zelim cuclati 20-30 ispod ogranicenja za klocevima koji ne smiju preticati iz ma kojeg razloga.
Pa sta ces uraditi? Svejedno preticati i izgurati nekog sa ceste?

Meni se desila situacija na proljece. Vracali se iz BG onim putem preko Olova cini mi se. Dva kamiona veca jedan iza drugog zalijepili se i iza njih jos par auta isto zalijepljeni za njih. Krivine i rijetko bas rijetko gdje mozes preticati. Vidim niko ne mrda, pocnem svirati i mahnem rukom i jedno po jedno preteknem. Vozili bi oni tako jos 5 sati niko ne bi pretekao niti bi se supci u kamionima razmakli ili nedaj boze stali negdje da prodjes. Najgora opcija je da krenes u preticanje, a da pojma nemas sta te ceka iz krivine.
phillie

#40093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by phillie »

Nedavno sam se zadesio na celu kolone kod N. Travnika. Inace vecinu puta sam vodio ogranicenje +10, a negdje i vise...pa opet su se iza mene nabila dva tri auta. I dolazimo mi tako na dio puta gdje je ogranicenje 50, ja smanjim na 60 i vidim dva auta od mene covjek krenuo u preticanje. Prodje frajer ko da nas Bog nije ni dao. Nije proslo ni 50 metara, koci momcina, samo sto mu jos noge ko Kremenku nisu ispale. Naletio na tronozac :D
Dozer

#40094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

EasyMan wrote: 31/08/2022 12:33

Meni se desila situacija na proljece. Vracali se iz BG onim putem preko Olova cini mi se. Dva kamiona veca jedan iza drugog zalijepili se i iza njih jos par auta isto zalijepljeni za njih. Krivine i rijetko bas rijetko gdje mozes preticati. Vidim niko ne mrda, pocnem svirati i mahnem rukom i jedno po jedno preteknem. Vozili bi oni tako jos 5 sati niko ne bi pretekao niti bi se supci u kamionima razmakli ili nedaj boze stali negdje da prodjes. Najgora opcija je da krenes u preticanje, a da pojma nemas sta te ceka iz krivine.
Pa bas se ne prati sta pise... Sasvim lijepo i jasno pise - gdje je to moguce.
Ateista

#40095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kloniran wrote: 31/08/2022 10:43 Da zavrsimo s tom temom.

Fakat nemam problem sa osobama koje preticu, ako je brzi od mene sretno bilo jaraniko, nisam takva osoba da nekog ometam, ali taj dan se svasta nesto poklopilo, 9 sati za volanom u komadu + taj usrani kamion sa labudicom koji se nije htio sklonuti sa ceste i ta kolona koja koja se formirala na bas zajebanoj dionici.

Ispred mene je bilo nekoliko automobila i kamion sa labudicom, koji sam po sebi nije za preticanja na toj dionici.

Ako je BMW od 150+kW ispred mene cekao i trpio tih usranih 5km dionice, sta ja imam tu traziti + razmisljati ko je za volanom automobila kojeg preticem i sta ce mi doci u susret.

Da je bila neka druga cesta bez ove situacije, Ateista sigurno nikad ne bi dosao u priliku da me pretice i da bude frustriran zbog toga.

Mozda Ateista ne poznaje te puteve i nije znao gdje se nalazi, bio nervozan, ne znam, samo nagađam.
Ta dionica je jedna od mozda najopasnijih dionica za voziti u BiH, jos je tranzit za ove sto iz Srbije idu u Crnu Goru, a znaju voziti tu ko da su na Hungaroringu.

Ja nisam zurio i nije mi padalo na pamet da ugrozavam i sebe i sve oko sebe preticuci tu zbog par minuta koje cu dobiti, nije to Medeno polje pa da mozes rahat preticati 10-20 automobila u nizu.

Da sam ga vidio pustio bih ga, nisam ga vidio jer nije bio direktno iza mene, vidio sam ga kad me krenuo gurati sa ceste. Tu su u pitanju sekunde, nekad i stotinke. Nije to proces od 10-15 sekundi, minuta.... pa da covjek uvijek ima jedno oko na lijevom retrovizoru.
Da sam sto on kaze los vozac mogao sam zadrzati pravac kretanja i njega ostaviti u direktnom sudaru i ugroziti i sebe i njega, i njegove i svoje u autu, ovako sam rizikovao da unistim svoje auto u nekom od kratera pored ceste a da obojica izvucemo zivu glavu.

On je iz te situacije izasao frustriran, a ja kod mehanicara jer sam sa pola auta bio van ceste dok sam kocio i pokupio koju rupu usput, al sto kazu sva steta u tom bila.

Ne ponovilo se!
Slazem se da ovu pricu treba zakljuciti.
Put poznajem solidno, ali ne toliko da bih znao koliko ima do iduceg mjesta, i da sam znao to ne bi promijenilo nista jer ne znam gdje ce labudica i hoce li do sarajeva tako, te da li ce kolona nastaviti tako iza njega bez razmaka i kad dodje bolji dio ceste, te hocu li ikako imati potpuno cistu priliku da preticem.

Po mom misljenju, retrovizore treba stalno pratiti krajem oka, te mi je nejasno da me nisi vidio jer sam vec bio sa pola svog vozila ispred u suprotnoj traci, ali nebitno, mogu razumjeti i umor i sve da nisu svi uvijek 100% skoncentrisani. Razumijem i da mozda nisi neka pegla na cesti inace i da se nece svako odluciti da pretice na onom putu cak i kad je preticanje dozvoljeno, tvoje je pravo da ne zelis da rizikujes i to nije sporno.

Kao neki zakljucak, samo cu te najiskrenije i potpuno dobronamjerno zamoliti da ubuduce obratis paznju kad ides u koloni, koju iz bilo kojeg razloga ne zelis preticati, da drzis odstojanje jer se vrlo lako moze desiti da ima neko iza ko zeli preticati a ne moze kompletnu kolonu jer pravci cesto nisu dovoljno dugi za to. Neko ce se odluciti na ovakav potez za koji priznajem da nije najpametniji jer zavisim od tudje reakcije, neko nece pa ces ga bezveze zadrzavati, neko moze imati i neki bitan razlog zbog kojeg zuri.
Zao mi je ako si morao kod mehanicara, ocekivao sam samo da ces usporiti, ne i ici desno van ceste, nadam se da nije bilo neke stete, te se nadam da se ovakva situacija nece ni tebi ni meni vise ponoviti.
EasyMan

#40096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Dozer wrote: 31/08/2022 12:39

Napisao si ne zelis cuclati za klocevima, pa ne zeli niko. Normalno da ces cekati da preteknes gdje je to moguce. Ovdje likovi pisu otvoreno da krenu u preticanje gdje ne mogu i uz bismilu izguravaju ljude s ceste. Ja vozim dvoje male djece u autu, nema sanse da bi dopustio da me izgura s ceste da se slupam. Ako mogu kocio bih sam i sklonio se ne treba me neko izguravati, ali ako nemam gdje nema sanse da bi me izgurao.
Ateista

#40097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Ne znam koliko je tu sviranje i mahanje produktivno, jer je pitanje hoce li skontati zasto im sviras i mases. Jeli upalilo i jesu li napravili razmak nakon toga?
Ateista

#40098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

EasyMan wrote: 31/08/2022 12:48
Dozer wrote: 31/08/2022 12:39
Napisao si ne zelis cuclati za klocevima, pa ne zeli niko. Normalno da ces cekati da preteknes gdje je to moguce. Ovdje likovi pisu otvoreno da krenu u preticanje gdje ne mogu i uz bismilu izguravaju ljude s ceste. Ja vozim dvoje male djece u autu, nema sanse da bi dopustio da me izgura s ceste da se slupam. Ako mogu kocio bih sam i sklonio se ne treba me neko izguravati, ali ako nemam gdje nema sanse da bi me izgurao.
Ne kontam ovo boldirano, kako se moze desiti da nemas gdje? Uvijek ima najjednostavnija i najsigurnija opcija da usporis i na taj nacin ostavis prostor onome ko pretice, zasto se uopste prica o guranju sa ceste?
Laplace

#40099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 31/08/2022 09:05 Ne pricamo uopste o propisima vec o common sense koji bi nam trebao biti zajednicki. Jebo propise na kraju kad se situacija zagovna.
Ovo sto ćafir kaže: ako te je strah ili ne možeš preticati tamo gdje se može preticati, onda pusti druge da voze kako mogu.
Neće niko za tobom guslat stotine kilometara. Common sense je da ces gledat da cuvas zivu glavu i da stignes gdje si posao. Zasto onda dovodis i sebe i drugog u situaciju da mora rizikovat radi tebe? Drzi odstojanje, ostavi prostora...
Common sense je da neću skakati u nabujalu rijeku nadajući se da će men neko spasiti. Isto tako, neću ulaziti u preticanje ako nisam siguran da se mogu vratiti nazad u desnu traku neovisno o tome šta rade ostali učesnici u saobraćaju. Radije ću voziti za kolonom na povećanom odstojanju (nikad ne znaš šta mogu naprijed uraditi) nego uletiti u situaciju da se vadim iz makazica.
EasyMan

#40100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Ateista wrote: 31/08/2022 12:48

Ne znam koliko je tu sviranje i mahanje produktivno, jer je pitanje hoce li skontati zasto im sviras i mases. Jeli upalilo i jesu li napravili razmak nakon toga?
Vozim na pola trake bukvalno jer nema auta iz drugog smjera i svirnem. Vide da cu preticati. Prosli ja i jos jedan iza mene glatko. Svi su se odmah pomjerili. Nismo ni mi vozili ko divljaci, bukvalno su oni vozili 30 na sat i treba ti jedna sekunda da preteknes auto. Problem je bio sto su stajali preblizu bez razmaka. Kamion isto tako, cim su vidjeli da cemo preticati mahne sam rukom kad vidi da ima prostora jer ima bolje pregled. Najveci problem po meni sto vozaci ne prate i ne vide ove sto krenu da ih preticu. Ja sam vozio motor od osnovne skole pa nekako imam naviku bas da pratim retrovizore i kad god vidim da neko krene u preticanje popustim gas i malo se pomjerim udesno, motor isto ako vidim da se provlaci pomjerim se u stranu da moze proci.
Post Reply