Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#40026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista wrote: 30/08/2022 16:10
nlt wrote: 30/08/2022 15:59 Pravilo je 1 sekunda. Jer vozač u roku jedne sekunde ništa ne može. Dok shvati da je recimo prepreka na putu do pritiska papučice kočnice prođe 1 sekunda minimum i tako se u vještačenja nesreća ta 1 sekunda "poklanja"
E jbg sad, kome treba sekunda da reaguje, bolje da ne vozi nikako.
To jedino ko je uspavan za volanom, u nekim desetim mislima i ni malo skoncentrisan na voznju, ko je skoncentrisan i ima kakve takve reflekse, ne treba mu sekunda da odreaguje.
Ti fakat prepametan. :-)
TLOP

#40027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 17:28 Možda je u kvaru
Auto upaljeno on sjedi unutra
Kiosk i pekara su tu pored pa je mozda neko njegov izasao da sta kupi pa on ceka
Kako god okrenes trebao je i mogao drugacije
Trokut ako je u kvaru, mogao je auto odgurat nazad jos da ljudi mogu ispred stat, sve moze al papak nece
A parking mu na iducem izlazu odma
Bukvalno se izlazi na parking direktno :?
zdruzdjo

#40028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ne kontam uopste o cemu se raspravlja ovdje.
Bez obzira na sve, vozac ne smije zapoceti bilo kakvu radnju ukoliko je ne moze poceti i zavrsiti bez ugrozavanja ostalih ucesnika u saobracaju.

Znaci ti nemas sta pocinjati da pretices auto koje je zaljepljeno kamionu za guzicu ukoliko ne mozes to uraditi bez ugrozavanja sebe, kamion ili auto.
Znaci ti si poceo preticati i onda skontas da si se malkice precjenio pa ces nekoga zgurati sa ceste ili fiknuti u njega da bi spasio svoju guzicenu. Natjerujes nekoga da naglo zakoci i tako rizikuje da ga spuca neko s ledja.

Ide se npr. 20 km/h zbog kamiona. ko je tebi dao za pravo da budes redar.
ili vozi uredno iza sviju i vrebaj kad ces koga SIGURNO preteci i mozes li. ili skreni sa strane pa malo sacekaj da se izgubi situacija koja ti jede dzigericu. nisam to jednom uradio. Ustedim sebi zivce, protegnem se, pisanje ili slicno.....I nastavljamo.
__Phoenix__

#40029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by __Phoenix__ »

Kakav je to glupi izgovor da je u kvaru, pa svima se auto kvarilo u voznji, nikome ne staje u mjestu iste sekunde, pogotovo ne na ulazu u kruzni
Naslovnica

#40030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

__Phoenix__ wrote: 30/08/2022 17:56 Kakav je to glupi izgovor da je u kvaru, pa svima se auto kvarilo u voznji, nikome ne staje u mjestu iste sekunde, pogotovo ne na ulazu u kruzni
Nije glupi izgovor, nego pretpostavka.
Možda je stao da propusti pješaka i desio se nekakav belaj.
Možda mu se pokvarilo nekoliko sekundi prije pa stao baš na ulazu. :lol:
Auto se može pokvariti bilo gdje.
BadBoy

#40031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

zdruzdjo wrote: 30/08/2022 17:51 Ne kontam uopste o cemu se raspravlja ovdje.
Bez obzira na sve, vozac ne smije zapoceti bilo kakvu radnju ukoliko je ne moze poceti i zavrsiti bez ugrozavanja ostalih ucesnika u saobracaju.

Znaci ti nemas sta pocinjati da pretices auto koje je zaljepljeno kamionu za guzicu ukoliko ne mozes to uraditi bez ugrozavanja sebe, kamion ili auto.
Znaci ti si poceo preticati i onda skontas da si se malkice precjenio pa ces nekoga zgurati sa ceste ili fiknuti u njega da bi spasio svoju guzicenu. Natjerujes nekoga da naglo zakoci i tako rizikuje da ga spuca neko s ledja.

Ide se npr. 20 km/h zbog kamiona. ko je tebi dao za pravo da budes redar.
ili vozi uredno iza sviju i vrebaj kad ces koga SIGURNO preteci i mozes li. ili skreni sa strane pa malo sacekaj da se izgubi situacija koja ti jede dzigericu. nisam to jednom uradio. Ustedim sebi zivce, protegnem se, pisanje ili slicno.....I nastavljamo.
To je to :thumbup:
nlt

#40032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nlt »

Ateista wrote: 30/08/2022 16:10
nlt wrote: 30/08/2022 15:59 Pravilo je 1 sekunda. Jer vozač u roku jedne sekunde ništa ne može. Dok shvati da je recimo prepreka na putu do pritiska papučice kočnice prođe 1 sekunda minimum i tako se u vještačenja nesreća ta 1 sekunda "poklanja"
E jbg sad, kome treba sekunda da reaguje, bolje da ne vozi nikako.
To jedino ko je uspavan za volanom, u nekim desetim mislima i ni malo skoncentrisan na voznju, ko je skoncentrisan i ima kakve takve reflekse, ne treba mu sekunda da odreaguje.
To je praksa koja se koristi prilikom vještačenja saobraćajnih nezgoda i kao takva se izučava i na saobraćajnom fakultetu
Govorim iz iskustva.
Laplace

#40033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 17:28 Možda je u kvaru
Prije bih rekao da je vozač u kvaru.
Dozer

#40034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 05:29
Dozer wrote: 29/08/2022 22:30
Pa, ako on nece da pretice sporaca ispred sebe, onda je i on uzrocnik kolone. I da, svako kada ga se pretice duzan je da uspori i propusti brze vozilo, ukoliko nema dovoljno prostora ispred njega.
A ukoliko ispred njega nema dovoljno orostora u koji moze stati drugo vozilo, to znaci da ne drzi dovoljno rastojanje.

Ja sam nekad davno tako lika nabio u podzid desno, gore na Bradini, 200m prije novog kruznog toka, iz pravca Konjica. Tada je na tom pravcu bila isprekidana. Preticem ga, lik vozi 40, Felacio 1.3 kod mene, nas 4 u autu, dosao uporedo s njim, a kloc po gasu (G2, naravno), i nesto se kezi. Uredno ga trznem desno, a on u bijegu cijelom desnom stranom.po zidu. Otpade mu zadnja karambolka, struganje, koci, batrga se s volanom.... i ostade na cesti.

Ili, prije par godina na onoj cesti izmedju Pluzina i granice. Stignem kloca u Passatu, vozi 40-50. Kako ga stigoh, dize ga na 70-80 na svakom pravcu od 50m, a onda na okuci 30-40. Polomi se on po cesti samo da ga ne preteknem, 2-3x umalo ne izleti iz krivine. Ocito ne zna voziti, a ne zna ni cestu. Prodjem ga na prvom pravcu nakon brane i mosta, nije znao da je tu duzi pravac. I onda kloc opet uspori na svojih 40-50. Nenadjebivo.....
:thumbup:
Niko nije dužan da ti usporava kada ti pretičeš, osim ako si pod rotacijom.
Ako nema dovoljno mjesta to znači da ljudi ne drže razmak, ali isto tako to znači da nisi smio otpočeti preticanje.
Ja ti nikada neću ubrzati kada pretičeš, ali neću ni usporiti, osim ako ne uletiš u makazice.
Ja fakat ne mogu da vjerujem šta pojedinci ovdje pišu.
Svaka situacija ima svoje, to je valjda jasno svakome ko ima bar 100K predjenih km.
Ako vidim da me neko pretice, da to radi kako treba (dovoljno brzo) i da vozi nesto cime to moze bez problema - ne usporavam.
Ako vidim da se kilavi i/ili da mu s druge strane ide vozilo - usporicu da pustim kloca. Ne radi njega, nego radi sebe. Isto je i s trkacima.
Naravno da si obavezan, ali zdrav razum kaze da si i "duzan" to da uradis. Ako ja vozim preko ogranicenja, ili ako sam u koloni i vidim da neko jarca iza mene - logicno da cu ga propustiti, pa i usporiti ako treba. Neka ide dalje od mene. Ne zanima me.
Procitaj cijelu recenicu, majka mu stara, i shvati njeno znacenje. Ne hvataj se samo za jedan dio.

Jok, eto, tjeracu svoje i necu mu dati da se uvali, i time cu rizikovati da se debil zabije u mene ili da ga pokupi neko s druge strane, sto bi opet znacilo da obojica mozda pokupe i mene. Genijalno.
Dozer

#40035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Ateista wrote: 30/08/2022 07:23 Vidi, ako krenemo od samog pocetka, prvi i glavni problem u ovoj situaciji je kad neko svojom brzinom usporava saobracaj i pri tome ne ostavlja zakonsko odstojanje i time prostor onome ko bi ga pretekao. To je osnovni uzrok problema i prvi prekrsaj koji je napravljen i koji je doveo do svega. Ja ne kazem da zakonski glesano i ja nisam napravio prelrsaj sto sam preticao u tom momentu, ali kada jedno pola sata guslamo izmedju 30 i 40 na magistrali, prvo zbog idiota koji vozi tu labudicu i ne pada mu na pamet da se skloni na neko prosirenje ili pravcu da propusti kolonu koju je napravio, a drugo zbog idiota koji i pored dosta pravaca nemaju namjeru da je preteknu vec voze iza i pri tome ne drze propisano odstojanje, covjek vise popizdi i odlucim krenuti iako nema prostora, racunajuci na minimum zdravog razuma kod drugih.
Dakle, korijen svih problema je nedrzanje razmaka, hajd to sto nece da preticu je njihovo pravo, ali da se drzi razmak nikakvog problema ne bi bilo.
U datoj situaciji korijen problema je labudica, i generalno kamioni i sleperi kojima je dozvoljena voznja po magistralama 24/7. U bivsoj drzavi to nije moglo, a koliko mi je poznato ni u EU to ne moze.
Sve iznad 5 tona po magistralama smije voziti samo od 22 ili 23h do 06h, dakle nocu, a vikendom, cini mi se, tek iza ponoci smiju na magistralu.
Po AP smiju 24/7.
Dozer

#40036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

nlt wrote: 30/08/2022 08:47 Skoro na ograničenju 80 lik ide jedno 30. Kolona ogromna, ljudi pretiču i na punoj i u krivini samo da mogu normalno da nastave put
I znači ovaj ovakvom vožnjom nikoga ne ugrožava?
Takav je najveci problem na cesti. Vec objasnih ranije zbog cega.
Dozer

#40037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

kloniran wrote: 30/08/2022 10:21 Drugar, nema potrebe da se raspravljamo, u pravu si i najpametniji si, svi se trebaju prilagoditi tebi a ne situaciji na terenu :thumbup:

Nadam se da se necemo vise nikad sresti u istoj situaciji :wink:
Imam ja pitanje za tebe... Ako je ta labudica vozila toliko ispod ogranicenja - zasto je nisi preticao?
Postoji li neki suvisli razlog...?
Naslovnica

#40038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Dozer wrote: 30/08/2022 22:45
Naslovnica wrote: 30/08/2022 05:29
:thumbup:
Niko nije dužan da ti usporava kada ti pretičeš, osim ako si pod rotacijom.
Ako nema dovoljno mjesta to znači da ljudi ne drže razmak, ali isto tako to znači da nisi smio otpočeti preticanje.
Ja ti nikada neću ubrzati kada pretičeš, ali neću ni usporiti, osim ako ne uletiš u makazice.
Svaka situacija ima svoje, to je valjda jasno svakome ko ima bar 100K predjenih km.
Ako vidim da me neko pretice, da to radi kako treba (dovoljno brzo) i da vozi nesto cime to moze bez problema - ne usporavam.
Ako vidim da se kilavi i/ili da mu s druge strane ide vozilo - usporicu da pustim kloca. Ne radi njega, nego radi sebe. Isto je i s trkacima.
Naravno da si obavezan, ali zdrav razum kaze da si i "duzan" to da uradis. Ako ja vozim preko ogranicenja, ili ako sam u koloni i vidim da neko jarca iza mene - logicno da cu ga propustiti, pa i usporiti ako treba. Neka ide dalje od mene. Ne zanima me.
Procitaj cijelu recenicu, majka mu stara, i shvati njeno znacenje. Ne hvataj se samo za jedan dio.

Jok, eto, tjeracu svoje i necu mu dati da se uvali, i time cu rizikovati da se debil zabije u mene ili da ga pokupi neko s druge strane, sto bi opet znacilo da obojica mozda pokupe i mene. Genijalno.
Naravno da ako vidis da te neko najnormalnije pretice ne reagujes i to je to. Pretekne te i ode svojim putem.
Ovdje se postavlja pitanje KLOCA koji je svjesno krenuo u preticanje iako zna da nema mjesta da se bezbjedno vrati u svoju traku.
KLOC nije smio otpoceti preticanje bez da nema mjesto da se vrati u traku, a pogotovu ne sa pretpostavkom da ce mu neko napraviti mjesto i da je neko duzan da to uradi svakom KLOCU kojem padne na pamet da pretice na takav opasan i bezobrazan nacin. Dovodi u opasnost sve oko sebe samo zbog svoje bahatosti i stava da je neko duzan da mu pravi prostora.
Da je pod rotacijom ne bih imao nikakvih problema da usporim, sklonim se desno, ako je potrebno i da stanem (nisam jednom to uradio...).
Ali sa ovakvim shupackim stavom i nacinom razmisljanja da je neko duzan da mu se sklanja i pravi mjesto jer je on odlucio da pretice (iako ne postoji mogucost da to uradi na siguran i bezbjedan nacin), e zbog takvih se i desavaju frontalni sudari, makazice i more slicnih situacija.
Ti napadas mene zato sto necu da kocim i pravim KLOCU prostora (jer sam, pobogu, duzan da to uradim), a ne napadas KLOCA koji je zapoceo preticanje gdje nije smio. Ja cu zakociti ako vidim opasnu situaciju, nisam debil kao KLOC koji dovodi sve oko sebe u opasnost. Ali, budi realan.
Ti znas u cemu je jos caka. KLOC nije da nema snage da izvrsi preticanje (ima dovoljno konja), ne kilavi, nego KLOC smatra da je on glavni na cesti i da ce preticati tamo gdje se njemu pretice, i da ce se vracati u svoju traku tamo gdje se njemu vraca, a da su svi ostali duzni da se prilagodjavanju njegovom svjesno suludom i opasnom nacinu preticanja, da usporavaju zbog njega, da mu prave prostora, da se micu u stranu.
Citam vas sto podrzavate nacin na koji KLOC rezonuje, pa mi nikako ne ide u glavu da vi fakat tako razmisljate, a i da ja uopste polemisem sa vama o ovome.
Kakvo gubljenje vremena.
Bloo
Globalna šefica

#40039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 05:29 Niko nije dužan da ti usporava kada ti pretičeš, osim ako si pod rotacijom.
Meni je najdraze kada drzim razmak, pa me entuzijasta pretekne za duzinu auta. Jer drzanje razmaka je signal da te se pretekne. :D I onda moram usporavati...samo se treba lijepiti sa malo sigurnog razmaka i odmah reagovati u 1 sekundi ako se sta zaguzva. :D
mahalas505

#40040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Bloo wrote: 30/08/2022 23:56 Meni je najdraze kada drzim razmak, pa me entuzijasta pretekne za duzinu auta. Jer drzanje razmaka je signal da te se pretekne. :D I onda moram usporavati...samo se treba lijepiti sa malo sigurnog razmaka i odmah reagovati u 1 sekundi ako se sta zaguzva. :D
Ako reagujes u roku 1 sekunde, onda smijes prici i na 4-5m :D .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#40041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bobi »

Naslovnica wrote: 30/08/2022 23:52
Dozer wrote: 30/08/2022 22:45

Naravno da ako vidis da te neko najnormalnije pretice ne reagujes i to je to. Pretekne te i ode svojim putem.
Ovdje se postavlja pitanje KLOCA koji je svjesno krenuo u preticanje iako zna da nema mjesta da se bezbjedno vrati u svoju traku.
KLOC nije smio otpoceti preticanje bez da nema mjesto da se vrati u traku, a pogotovu ne sa pretpostavkom da ce mu neko napraviti mjesto i da je neko duzan da to uradi svakom KLOCU kojem padne na pamet da pretice na takav opasan i bezobrazan nacin. Dovodi u opasnost sve oko sebe samo zbog svoje bahatosti i stava da je neko duzan da mu pravi prostora.
Da je pod rotacijom ne bih imao nikakvih problema da usporim, sklonim se desno, ako je potrebno i da stanem (nisam jednom to uradio...).
Ali sa ovakvim shupackim stavom i nacinom razmisljanja da je neko duzan da mu se sklanja i pravi mjesto jer je on odlucio da pretice (iako ne postoji mogucost da to uradi na siguran i bezbjedan nacin), e zbog takvih se i desavaju frontalni sudari, makazice i more slicnih situacija.
Ti napadas mene zato sto necu da kocim i pravim KLOCU prostora (jer sam, pobogu, duzan da to uradim), a ne napadas KLOCA koji je zapoceo preticanje gdje nije smio. Ja cu zakociti ako vidim opasnu situaciju, nisam debil kao KLOC koji dovodi sve oko sebe u opasnost. Ali, budi realan.
Ti znas u cemu je jos caka. KLOC nije da nema snage da izvrsi preticanje (ima dovoljno konja), ne kilavi, nego KLOC smatra da je on glavni na cesti i da ce preticati tamo gdje se njemu pretice, i da ce se vracati u svoju traku tamo gdje se njemu vraca, a da su svi ostali duzni da se prilagodjavanju njegovom svjesno suludom i opasnom nacinu preticanja, da usporavaju zbog njega, da mu prave prostora, da se micu u stranu.
Citam vas sto podrzavate nacin na koji KLOC rezonuje, pa mi nikako ne ide u glavu da vi fakat tako razmisljate, a i da ja uopste polemisem sa vama o ovome.
Kakvo gubljenje vremena.
:lol: ako je jedan kloc zašto da budu dva kloca :D, pusti ga ba nek jurca,sačuvaj tintaru :D. Znaš onu...ma pusti budalu :D.
Bloo
Globalna šefica

#40042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

mahalas505 wrote: 31/08/2022 00:07
Bloo wrote: 30/08/2022 23:56 Meni je najdraze kada drzim razmak, pa me entuzijasta pretekne za duzinu auta. Jer drzanje razmaka je signal da te se pretekne. :D I onda moram usporavati...samo se treba lijepiti sa malo sigurnog razmaka i odmah reagovati u 1 sekundi ako se sta zaguzva. :D
Ako reagujes u roku 1 sekunde, onda smijes prici i na 4-5m :D .
Ma refleksi su mi kao u kung-fu pande.
moonca

#40043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by moonca »

_id=18313896 wrote:30/08/2022 23:52 Ovdje se postavlja pitanje KLOCA koji je svjesno krenuo u preticanje iako zna da nema mjesta da se bezbjedno vrati u svoju traku.
Bez obzira. ako je on 'kloc' nisu ostali.. pustit ga neka odradi,sta je naumio.. jer su manjina s takvim ponashanjem...a i ne mozemo znati, zashto to radi, zashto zuri itd....
BadBoy

#40044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Ne shvatate ovo što naslovnica govori

Svako normalan će takvog KLOCA pustiti dalje da ide što dalje. Ali ne možemo trpiti da takav KLOC dođe ovdje i govori kako su svi drugi krivi za njegov KLOCLUK a on jedini ispravan.
Naslovnica

#40045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 31/08/2022 00:17 Ne shvatate ovo što naslovnica govori

Svako normalan će takvog KLOCA pustiti dalje da ide što dalje. Ali ne možemo trpiti da takav KLOC dođe ovdje i govori kako su svi drugi krivi za njegov KLOCLUK a on jedini ispravan.
Hvala kolega.
Jebote, isto ko da na kineskom pisem.
Do sada bi me skontala i raja iz obdanista.
:roll: :roll: :roll:
moonca

#40046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by moonca »

:-) ne mozesh nikako znati..zashto kloc pretiche.... s tim , mu treba omoguchiti za zavrshi radnju .. :-) nisu ostali uchesnici u sabrachaju ti, da ga kaznjavaju :shock:
drug_profi

#40047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Samo se vi ne sklanjajte. Ja cu vas izgurat, jebe mi se ja cu ostat na cesti.
BadBoy

#40048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Eno opet ne čitaju.

Sklonit će se svako normalan ali će mu jebat sve od do i neće se slagati po forumu da je ispravno to što KLOC radi.
drug_profi

#40049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ko ce ba citat ovolike tepihe. Dovoljno je da vidim jedan upis koji kaze da se nece sklanjat.
Nemoj, zavrsices u jarku.
Mea_parvitas

#40050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mea_parvitas »

Tacno, najgori su ovi koji ne zele da preticu, jer ne smiju, jer su zensko, jer imaju slabo auto, ne poznaju cestu, ali se zato uredno zabijaju jedan drugom u branik, a ispred je naravno kamion ili autobus i niko ne pomislja na preticanje, osim mene koji sam 5,6i u koloni... odmakni se klocu i pusti normalne ljude da voze ako ti ne znas...

Gori od ovih gornjih su ti isti kamioni koji ne staju nigdje, orilo, gorilo, iza njih je 56 auta, ali nista... pa onda oni i uzrokuju ovakve slucajeve jer ljudi ne znaju voziti, ne zuri im se, gmize iza kamiona koliko god trebalo...
Post Reply