Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

artur morgan

#40001 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

U vrijeme tehnološkog napretka u vozilima, prelaska na električna vozila, autonomnu, poluautonomnu vožnju, ovdje se predlažu pravila od dvije sekunde... :D Računaj u glavi dvadesetjedan, dvadesetdva...i još to predstavi kao zlatno pravilo u EU :D

Pravilo od 2 sekunde je staro pravilo. To pravilo omogućuje vozaču dvije sekunde da reaguje na vožnju vozača ispred u idealnim uslovima i potpunoj koncentraciji vozača. Dvije sekunde često nije dovoljno, tako da to nije nikakva posebna garancija, posebno kada nisu idealni uvjeti na cesti ( noć, magla, poledica ) i kada vozač nije potpuno " očima na cesti " ( korištenje multimedije i sl. ) odnosno kada je slabija pažnja na cesti. To pravilo može biti samo korektivni faktor u smislu da provjeriš da li držiš određeno odstojanje koje bi ti dalo dvije sekunde reakcije. Namjerno, neću da napišem potrebno odstojanje, jer ne mora da znači da je to potrebno odstojanje.

Danas je to pravilo od dvije sekunde više manje u većini tehnološkoh razvijenih država potpuno potisnuto, tehnološkim rješenjima u novim vozilima, kao što su signalizacija u vozilima koja upozorava na održavanje potrebnog razmaka.
Bloo
Globalna šefica

#40002 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

nlt wrote: 30/08/2022 09:53 Normalno putnički vozilo. Kontam dedo neki pa hajde, a ono neki lik možda 40 godina ima
Jbg, evo ja nisam dobar i iskusan vozac i opet ne bih vozila 30 gdje je ogranicenje 80. Jbg stres koji osjecas dok ljudi iza tebe mile i salju ti negativnu energiju je jednostavno too much :D. Jesam jednom vozila 30 gdje je ogranicenje 100 a jos bila magla, sa upaljena sva 4 jer mi je pukla guma. :lol: kratko, dok nisam nasla mjesto da se pobodem i drogiram se mirisom spaljene gume. :D

Ako neko vozi tako dobro ispod ogranicenja, ja bih se zapitala da li je sve udure sa vozacem i/ili autom.
Ateista

#40003 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 30/08/2022 09:30
Ateista wrote: 30/08/2022 08:59
Kakvo taman odstojanje, vozis izmedju 30 i 40, usporavas saobracaj, iako nisi na celu kolone i napravio iatu, samim tim sto ne pretices ti usporavas saobracaj. Ako to vec radis, duzan si drzati distancu da te neko moze preteci, ne samo da ne lupis u nekog ispred sebe.
To sto se par puta moralo stati se desilo na par mjesta, ispade da sam tu preticao, a preticao sam tamo gdje je bilo sirine i duzine za preticanje jednog ili dva auta sto je zakonski dozvoljeno, koliko god ti tvrdio da nije, tako da ako sam i pretekao jos jefno auto skupa sa tobom, imao sam pravo na to i trebao si to vidjeti i pratiti.
Ako me stvarno nisi vidio dok nisam krenuo na desnu stranu, onda jesi katastrofalno los vozac i bolje ti je da ne vozis nikako sa takvim pracenjem saobracaja i takvim reakcijama.

To da li ima potrebe preticati ili ne nije tvoja stvari, ako je isprekidana linija ja imam pravo da preticem, nije tvoje da odlucujes o tome ko ima potrebe preticati a ko ne.
Iako to nije bio slucaj, razmisli malo da moze neko nekog voziti u bolnicu i slicno, nije tvoje da se tim bavis zasto neko zuri i jeli opravdano.
Ja samo ne kontam kako je:
- vozač A vozio 30-40 i usporio saobraćaj
- vozač A držao neodgovarajuće rastojanje pri toj brzini, tako da se vozač B nije uspio uključiti nakon preticanja

To bi značilo da je ispred vozača A bio neko ko je vozio također 30-40.
Doduše, sve i da je čitava kolona guslala 30-40, vozač B ne smije započeti preticanje dok nije siguran da ga može završiti.
Uzdati se u znanje, reakcije, itd. drugih vozača je, bez uvrede, glupo.

Možda je neko početnik, možda vozi već 6 sati pa je umoran, možda je starija osoba sa sporijim refleksima, itd.
Možda vozač B započne preticanje, a auta iza vozača A instintivno ubrzaju tako da vozač A ne može da uspori jer su ga "pritisla" auta iza njega.
Jeste bila kolona, neki kamion koji je prevozio neku masinu i mozda 10-tak auta iza kad sam tek stigao kolonu, manje vise niko nije drzao razmak niti je iko odlucio da pretice pa sam ja poceo jedno po jedno, ili po dvoje, koliko se moglo i u neka doba dosao do spomenutog.
Razumijem sta hoces da kazes, slazem se da je donekle glupo uzdati se u reakcije drugih vozaca, ali u ovakvoj situaciji sam imao izbor ili to, ili da vozim 30 ko zna dokle, ko mi garantuje da nece do sarajeva tako.
Puno je situacija gdje se oslanjamo na solidarnost drugih vozaca, recimo hoces da se ukljucis i neko daje zmigavac da skrece, niko ti ne garantuje da ce stvarno skrenuti ako je dao zmigavac, cak i ako ti mase da te pusti ne mozes biti siguran da ce stvarno stati, nikad ne mozes znati hoce li neka budala iz suprotnog smjera krenuti da pretice i ici pravo u tebe, hoce li kad nekog pretices i kad ima prostora poceti ubrzavati ili preci u lijevu traku da obidje saht ili nesto slicno, ovako mogu do sutra, ako bi mislili na sve moguce nelogicne reakcije drugih vozaca kojih itekako ima, onda bolje da ne vozimo nikako.
kloniran

#40004 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Drugar, nema potrebe da se raspravljamo, u pravu si i najpametniji si, svi se trebaju prilagoditi tebi a ne situaciji na terenu :thumbup:

Nadam se da se necemo vise nikad sresti u istoj situaciji :wink:
Spit_fire

#40005 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Spit_fire »

Ne slazem se sa dosta stvari napisanih, al fkt ne kontam sta je problem propustit nekoga ko te pretice :D

Ja sam onako prosjecan vozac, daleko od nekog iskusnog...al vozim normala po ogranicenjima, medjutim iako ne radim nista pogresno a ti ipak hoces da me predtignes, izvoli brate...nez fkt j cemu je problem :D moze me 50 ljudi prestic nikakv problem vazda cu ti se malo sklonit pa ako treba i usporit :D
darius_maximus

#40006 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 30/08/2022 10:06
darius_maximus wrote: 30/08/2022 09:30

Ja samo ne kontam kako je:
- vozač A vozio 30-40 i usporio saobraćaj
- vozač A držao neodgovarajuće rastojanje pri toj brzini, tako da se vozač B nije uspio uključiti nakon preticanja

To bi značilo da je ispred vozača A bio neko ko je vozio također 30-40.
Doduše, sve i da je čitava kolona guslala 30-40, vozač B ne smije započeti preticanje dok nije siguran da ga može završiti.
Uzdati se u znanje, reakcije, itd. drugih vozača je, bez uvrede, glupo.

Možda je neko početnik, možda vozi već 6 sati pa je umoran, možda je starija osoba sa sporijim refleksima, itd.
Možda vozač B započne preticanje, a auta iza vozača A instintivno ubrzaju tako da vozač A ne može da uspori jer su ga "pritisla" auta iza njega.
Jeste bila kolona, neki kamion koji je prevozio neku masinu i mozda 10-tak auta iza kad sam tek stigao kolonu, manje vise niko nije drzao razmak niti je iko odlucio da pretice pa sam ja poceo jedno po jedno, ili po dvoje, koliko se moglo i u neka doba dosao do spomenutog.
Razumijem sta hoces da kazes, slazem se da je donekle glupo uzdati se u reakcije drugih vozaca, ali u ovakvoj situaciji sam imao izbor ili to, ili da vozim 30 ko zna dokle, ko mi garantuje da nece do sarajeva tako.
Puno je situacija gdje se oslanjamo na solidarnost drugih vozaca, recimo hoces da se ukljucis i neko daje zmigavac da skrece, niko ti ne garantuje da ce stvarno skrenuti ako je dao zmigavac, cak i ako ti mase da te pusti ne mozes biti siguran da ce stvarno stati, nikad ne mozes znati hoce li neka budala iz suprotnog smjera krenuti da pretice i ici pravo u tebe, hoce li kad nekog pretices i kad ima prostora poceti ubrzavati ili preci u lijevu traku da obidje saht ili nesto slicno, ovako mogu do sutra, ako bi mislili na sve moguce nelogicne reakcije drugih vozaca kojih itekako ima, onda bolje da ne vozimo nikako.
Ako u koloni niko ne drži razmak za kamionom, to je obično kolona kao i u gradu, gdje svi haman voze na metar od drugog auta.
Obično neko počne praviti razmak, pa i nehotice, tako da nije baš da auta voze homogeno na duže staze.

Sve i da ti jesi u pravu za razmak, ne možeš ti natjerati nekoga da poštuje zakon.
Ne možeš se zabiti u auto koje je stalo pod sva četiri na ulici, niti uletiti u kružni "jer ti imaš pravo", niti usporiti auto na autoputu u lijevoj traci ako neko vozi iznad 130. Ne možeš, jer time i ti ugrožavaš saobraćaj. To ne znači da drugi prekršaji nisu također prekršaji, ali je glavni cilj sačuvati glavu.

Druga stvar, ja se nikad ne uzdam u druge vozače.
Uvijek očekujem da će mi oduzeti prednost, stati naglo pod sva četiri, otvoriti naglo vrata kad stanu kraj ceste, krenuti u rikverc bez da pogledaju, sijeći okuke, ulijetati u makazice, itd.

Ako kombinuješ tvoje "nametanje" poštivanja zakona i prosječnog vozača u BiH (ne govorim uopšte o ovom slučaju), pitanje je vremena kada ćeš se zajebati s pretpostavkom. To je moje mišljenje, koje neće promijeniti ništa, ali eto.

Ako ćeš na manjem primjeru, to je kao da na onoj raskrsnici kod Mrvice, gdje prednost imaju vozači koji voze prema Vjetrenjači, samo prođeš kroz raskrsnicu bez da pogledaš/usporiš, jer oni što voze prema Klasu trebaju stati (po zakonu). Kad te neko sastavi, jer nije znao ili nije htio stati, džaba se pozivati na zakon, a glava je u pitanju.
Ateista

#40007 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 30/08/2022 10:43
Ateista wrote: 30/08/2022 10:06
Ako u koloni niko ne drži razmak za kamionom, to je obično kolona kao i u gradu, gdje svi haman voze na metar od drugog auta.
Obično neko počne praviti razmak, pa i nehotice, tako da nije baš da auta voze homogeno na duže staze.

Sve i da ti jesi u pravu za razmak, ne možeš ti natjerati nekoga da poštuje zakon.
Ne možeš se zabiti u auto koje je stalo pod sva četiri na ulici, niti uletiti u kružni "jer ti imaš pravo", niti usporiti auto na autoputu u lijevoj traci ako neko vozi iznad 130. Ne možeš, jer time i ti ugrožavaš saobraćaj. To ne znači da drugi prekršaji nisu također prekršaji, ali je glavni cilj sačuvati glavu.

Druga stvar, ja se nikad ne uzdam u druge vozače.
Uvijek očekujem da će mi oduzeti prednost, stati naglo pod sva četiri, otvoriti naglo vrata kad stanu kraj ceste, krenuti u rikverc bez da pogledaju, sijeći okuke, ulijetati u makazice, itd.

Ako kombinuješ tvoje "nametanje" poštivanja zakona i prosječnog vozača u BiH (ne govorim uopšte o ovom slučaju), pitanje je vremena kada ćeš se zajebati s pretpostavkom. To je moje mišljenje, koje neće promijeniti ništa, ali eto.

Ako ćeš na manjem primjeru, to je kao da na onoj raskrsnici kod Mrvice, gdje prednost imaju vozači koji voze prema Vjetrenjači, samo prođeš kroz raskrsnicu bez da pogledaš/usporiš, jer oni što voze prema Klasu trebaju stati (po zakonu). Kad te neko sastavi, jer nije znao ili nije htio stati, džaba se pozivati na zakon, a glava je u pitanju.
Pitanne je kad ce napraviti rupu i da li ce tad biti pravac i isprekidana, da nema auta, hajd da je jedno auto za proci, ali vise njih.
Dinekle se slazem, naravno da se ne mozemo uzdati u reakcije drugih vozaca, i ja sam uvijek na oprezu da mi neko ne uzme prednost i slicno, kad mi ide kolona u susret uvijek sa oprezom gledam hoce li neko krenuti da pretice, hoce li se neko ukljuciti, pretrcati ulicu i slicno, pokusavam da pratim sto je moguce vise stvari moguce.
Stvar je u tome sto nekad jednostavno ne vidim drugu opciju, preuzmem odredjeni rizik i budem spreman da reagujem ako treba. U konkretnom slucaju se vozilo jako sporo i pravac je bio dovoljno dug da mi ostavi vremena za ovakve nepredvidjene situacije i slicno.
Ateista

#40008 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Spit_fire wrote: 30/08/2022 10:38 Ne slazem se sa dosta stvari napisanih, al fkt ne kontam sta je problem propustit nekoga ko te pretice :D

Ja sam onako prosjecan vozac, daleko od nekog iskusnog...al vozim normala po ogranicenjima, medjutim iako ne radim nista pogresno a ti ipak hoces da me predtignes, izvoli brate...nez fkt j cemu je problem :D moze me 50 ljudi prestic nikakv problem vazda cu ti se malo sklonit pa ako treba i usporit :D
:thumbup: Posteno.
Ateista

#40009 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kloniran wrote: 30/08/2022 10:21 Drugar, nema potrebe da se raspravljamo, u pravu si i najpametniji si, svi se trebaju prilagoditi tebi a ne situaciji na terenu :thumbup:

Nadam se da se necemo vise nikad sresti u istoj situaciji :wink:
Ne mislim da se treba iko meni prilagodjavati, samo treba biti solidaran u voznji i misliti i na druge.
Ako nista u necemu se slazemo, i ja se nadam da se vise nikad necemo sresti na cesti, pogotovo u ovakvoj situaciji. :thumbup:
mahalas505

#40010 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

artur morgan wrote: 30/08/2022 09:53 U vrijeme tehnološkog napretka u vozilima, prelaska na električna vozila, autonomnu, poluautonomnu vožnju, ovdje se predlažu pravila od dvije sekunde... :D Računaj u glavi dvadesetjedan, dvadesetdva...i još to predstavi kao zlatno pravilo u EU :D

Pravilo od 2 sekunde je staro pravilo. To pravilo omogućuje vozaču dvije sekunde da reaguje na vožnju vozača ispred u idealnim uslovima i potpunoj koncentraciji vozača. Dvije sekunde često nije dovoljno, tako da to nije nikakva posebna garancija, posebno kada nisu idealni uvjeti na cesti ( noć, magla, poledica ) i kada vozač nije potpuno " očima na cesti " ( korištenje multimedije i sl. ) odnosno kada je slabija pažnja na cesti. To pravilo može biti samo korektivni faktor u smislu da provjeriš da li držiš određeno odstojanje koje bi ti dalo dvije sekunde reakcije. Namjerno, neću da napišem potrebno odstojanje, jer ne mora da znači da je to potrebno odstojanje.

Danas je to pravilo od dvije sekunde više manje u većini tehnološkoh razvijenih država potpuno potisnuto, tehnološkim rješenjima u novim vozilima, kao što su signalizacija u vozilima koja upozorava na održavanje potrebnog razmaka.
Tehnologija ce vjerovatno to pravilo 2 sekunde uciniti zastarjelim(koja je to zemlja imala uvedeno pravilo, pa ga je ukinula?). Naveo sam iz razloga sto trenutni zakon to ne odreduje po meni na zadovoljavajuci nacin. Koliki procent auto na cestama u BiH ima ugradjenu tu signalizaciju? Ipak jedno je realnost i sadasnjost, a drugo sta ce biti u buducnosti. Pravilo od 2 sekunde(i malo si presutio da sam naveo da naravno to zavisi od situacije na putu) je neki minimum, kao neki razvojni korak ka nekim boljim i naprednijim rjesenjima. Ipak po meni je 40m rastojanja bolje nego 5-10m pri brzini od 80km/h?!
drug_profi

#40011 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Sta je problem napraviti prostor nekome ko te pretice?
Meni to nije jasno. Ovolika prica oko najobicnijeg manevra koji bi trebali raditi prije svega jer smo ljudi.
Neko hoce i moze brze. Putuj sretno!
BadBoy

#40012 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Apsolutno nikakav problem nije pustiti nekoga da pretiče niti bi trebalo to nekome na cesti otežavati (iz ko zna kojeg kretenskog razloga).

Međutim to ovdje nije tema. Tema je ateistino razmišljanje gdje ON krši zakon i za to su mu krivi svi drugi na svijetu a nikada on.

Shvatite već jednom svi da ste za vlastite postupke odgovorni vi sami. Priča "on vozi sporo natjerao me na rizično preticanje" ne pije vode sve dok vam neko ne sjedi na zadnjem sjedištu sa uperenim pištoljem u glavu i tjera vas na takav postupak. U svim drugim situacijama imaš izbor: smiriti se i čekati dobru priliku ili ići u mrtvo. Ovdje je ateista išao u mrtvo i po pisanju drugih učesnika i po vlastitom priznanju (uzdao se da će nekoga na silu natjerati da mu napravi prostor).

Nije u pravu i takvi razmišljanje je pogubno makar ovdje ispisali još 200 stranica.
Ateista

#40013 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 30/08/2022 13:22 Apsolutno nikakav problem nije pustiti nekoga da pretiče niti bi trebalo to nekome na cesti otežavati (iz ko zna kojeg kretenskog razloga).

Međutim to ovdje nije tema. Tema je ateistino razmišljanje gdje ON krši zakon i za to su mu krivi svi drugi na svijetu a nikada on.

Shvatite već jednom svi da ste za vlastite postupke odgovorni vi sami. Priča "on vozi sporo natjerao me na rizično preticanje" ne pije vode sve dok vam neko ne sjedi na zadnjem sjedištu sa uperenim pištoljem u glavu i tjera vas na takav postupak. U svim drugim situacijama imaš izbor: smiriti se i čekati dobru priliku ili ići u mrtvo. Ovdje je ateista išao u mrtvo i po pisanju drugih učesnika i po vlastitom priznanju (uzdao se da će nekoga na silu natjerati da mu napravi prostor).

Nije u pravu i takvi razmišljanje je pogubno makar ovdje ispisali još 200 stranica.
Ne kazem da me na nesto natjerao, ali situacija je bila takva kakva jeste gdje je on taj koji nije vozio propisno i time mi omogucio da ga preteknem, gdje je preticanje dozvoljeno, odatle sve pocinje.
Razumijem sta ti hoces da kazes, da nisam trebao nikako krenuti ako nije bilo cisto, ali nisam ja htio nikog nista prisiliti, samo ssm ocekivao zdravorazumsku reakciju gdje ako vidis da te neko pretice a ne drzis odstojanje, da usporis da ostavis prostora. Nije to nikakva sila, vec logicna reakcija, vec sam objasnio da sam bio u slicnoj situaciji na ulazu u sarajevo gdje me lik preticao na punoj, iako mislim da sam drzao dovoljno odstojanje, opet sam svakako malo usporio i olaksao mu da se vrati.

Meni je cilj sve ove price da malo skrenem paznju drugima da je bitno pratiti saobracaj oko sebe, te jako bitno drzati odstojanje dovoljno ako te neko pretekne.
artur morgan

#40014 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 12:14
artur morgan wrote: 30/08/2022 09:53 U vrijeme tehnološkog napretka u vozilima, prelaska na električna vozila, autonomnu, poluautonomnu vožnju, ovdje se predlažu pravila od dvije sekunde... :D Računaj u glavi dvadesetjedan, dvadesetdva...i još to predstavi kao zlatno pravilo u EU :D

Tehnologija ce vjerovatno to pravilo 2 sekunde uciniti zastarjelim(koja je to zemlja imala uvedeno pravilo, pa ga je ukinula?). Naveo sam iz razloga sto trenutni zakon to ne odreduje po meni na zadovoljavajuci nacin. Koliki procent auto na cestama u BiH ima ugradjenu tu signalizaciju? Ipak jedno je realnost i sadasnjost, a drugo sta ce biti u buducnosti. Pravilo od 2 sekunde(i malo si presutio da sam naveo da naravno to zavisi od situacije na putu) je neki minimum, kao neki razvojni korak ka nekim boljim i naprednijim rjesenjima. Ipak po meni je 40m rastojanja bolje nego 5-10m pri brzini od 80km/h?!
Ta odredba u našem ZOBS-u može se tumačiti kao proizvoljna jer ostavlja vozačima da slobodno cijene koja je potrebna udaljenost između vozila.

Ovako su u RH regulisali i može se vrlo lako prepisati :-D

Čl 142 Zakona o sigurnosti prometa na cestama
Vozač, kada se kreće vozilom iza drugog vozila istom prometnom trakom, mora voziti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi prešao brzinom kojom vozi u dvije sekunde (sigurnosni razmak) odnosno udaljenosti propisanom prometnim znakom.

Preciznija jeste ova odredba, pošto "određuje" šta je to minimalni sigurnosni razmak, ali u samoj primjeni ne vidim neke posebne prednosti iz razloga koje sam već napisao.
mahalas505

#40015 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

artur morgan wrote: 30/08/2022 14:07 Ta odredba u našem ZOBS-u može se tumačiti kao proizvoljna jer ostavlja vozačima da slobodno cijene koja je potrebna udaljenost između vozila.

Vozač, kada se kreće vozilom iza drugog vozila istom prometnom trakom, mora voziti na udaljenosti koja nije manja od udaljenosti koju bi prešao brzinom kojom vozi u dvije sekunde (sigurnosni razmak) odnosno udaljenosti propisanom prometnim znakom.

Preciznija jeste ova odredba, pošto "određuje" šta je to minimalni sigurnosni razmak, ali u samoj primjeni ne vidim neke posebne prednosti iz razloga koje sam već napisao.
Stvarno ne kontam sta si ti htio reci, koji je ustvari tvoj prijedlog da se moze sada implementirati u praksi? Ti rece da je ovo pravilo 2 sekunde prevazidjeno u tehnoloski razvijenim zemljama, samo ne rece koje su to zemlje, koje su imale to pravilo, pa sada ukinule?
artur morgan

#40016 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 15:48
artur morgan wrote: 30/08/2022 14:07 Ta odredba u našem ZOBS-u može se tumačiti kao proizvoljna jer ostavlja vozačima da slobodno cijene koja je potrebna udaljenost između vozila.

Stvarno ne kontam sta si ti htio reci, koji je ustvari tvoj prijedlog da se moze sada implementirati u praksi? Ti rece da je ovo pravilo 2 sekunde prevazidjeno u tehnoloski razvijenim zemljama, samo ne rece koje su to zemlje, koje su imale to pravilo, pa sada ukinule?
Vidim i ja da me ne kontas iako sam jasno i prakticno naveo zbog cega to pravilo nije nista posebno....ako mislis suprotno onda reci kako ces to pravilo primjeniti po noci ?

Moj prijedlog je da sva nova vozila imaju kao obaveznu opremu signalizaciju za upozorenje na razdaljinu. Vecina novijih vozila to ima s razlogom kao opciju, zbog cega je to rjesenje prevazidjeno u zemljama u kojima se voze ta vozila. I ja sam gore napisao da je to staro pravilo potisnuto novim boljim rjesenjima a ne da je ukinuto. :thumbup:
nlt

#40017 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nlt »

Pravilo je 1 sekunda. Jer vozač u roku jedne sekunde ništa ne može. Dok shvati da je recimo prepreka na putu do pritiska papučice kočnice prođe 1 sekunda minimum i tako se u vještačenja nesreća ta 1 sekunda "poklanja"
mahalas505

#40018 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

artur morgan wrote: 30/08/2022 15:58
mahalas505 wrote: 30/08/2022 15:48

Vidim i ja da me ne kontas iako sam jasno i prakticno naveo zbog cega to pravilo nije nista posebno....ako mislis suprotno onda reci kako ces to pravilo primjeniti po noci ?

Moj prijedlog je da sva nova vozila imaju kao obaveznu opremu signalizaciju za upozorenje na razdaljinu. Vecina novijih vozila to ima s razlogom kao opciju, zbog cega je to rjesenje prevazidjeno u zemljama u kojima se voze ta vozila. I ja sam gore napisao da je to staro pravilo potisnuto novim boljim rjesenjima a ne da je ukinuto. :thumbup:
Kod tih istih zemalja koji ti naveo, u dosta slucajeva na autoputevima i magistralama, imas markere koji su vidljivi nocu, gdje ih mozes koristiti kao orijentir.

Na koji opremu ti mislis da se nalazi u novijim autima(serijski ugradjuje) koja upozorava da si preblizu autu ispred? Nadam se da ne mislis na adaptivni tempomat.
Ateista

#40019 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

nlt wrote: 30/08/2022 15:59 Pravilo je 1 sekunda. Jer vozač u roku jedne sekunde ništa ne može. Dok shvati da je recimo prepreka na putu do pritiska papučice kočnice prođe 1 sekunda minimum i tako se u vještačenja nesreća ta 1 sekunda "poklanja"
E jbg sad, kome treba sekunda da reaguje, bolje da ne vozi nikako.
To jedino ko je uspavan za volanom, u nekim desetim mislima i ni malo skoncentrisan na voznju, ko je skoncentrisan i ima kakve takve reflekse, ne treba mu sekunda da odreaguje.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#40020 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bobi »

Kad ostarite ništa vas nece nervirat :D.
Bloo
Globalna šefica

#40021 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Bobi wrote: 30/08/2022 16:13 Kad ostarite ništa vas nece nervirat :D.
NErvirat ćeš ti druge. :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#40022 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bobi »

Bloo wrote: 30/08/2022 16:14
Bobi wrote: 30/08/2022 16:13 Kad ostarite ništa vas nece nervirat :D.
NErvirat ćeš ti druge. :D
Sve po zakonu :D.
artur morgan

#40023 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

mahalas505 wrote: 30/08/2022 16:05
artur morgan wrote: 30/08/2022 15:58

Kod tih istih zemalja koji ti naveo, u dosta slucajeva na autoputevima i magistralama, imas markere koji su vidljivi nocu, gdje ih mozes koristiti kao orijentir.

Na koji opremu ti mislis da se nalazi u novijim autima(serijski ugradjuje) koja upozorava da si preblizu autu ispred? Nadam se da ne mislis na adaptivni tempomat.
Evo pogledaj ovdje " distance warning function"

https://www.mersag.com/cmer-3908.html

https://www.mersuv.com/mbread-161.html
TLOP

#40024 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

Danas covjek mrtav hladan sva 4 i stoji na samom ulazu u kruzni (jedna ulazna traka, jedna izlazna)
Moras ga obic da bi se ukljucio, a to znaci izlazak u suprotnu traku :run:
Malo ispod njega neki drugi se pomjerio malo udesno u vanjskoj traci u kruznom da bi neko izaso iz auta i niko pored njega ne moze proc, sve isti kruzni
Jel moguce sta ljudi rade :evil:
Naslovnica

#40025 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Možda je u kvaru
Post Reply