Ateista wrote: ↑30/08/2022 10:06
darius_maximus wrote: ↑30/08/2022 09:30
Ja samo ne kontam kako je:
- vozač A vozio 30-40 i usporio saobraćaj
- vozač A držao neodgovarajuće rastojanje pri toj brzini, tako da se vozač B nije uspio uključiti nakon preticanja
To bi značilo da je ispred vozača A bio neko ko je vozio također 30-40.
Doduše, sve i da je čitava kolona guslala 30-40, vozač B ne smije započeti preticanje dok nije siguran da ga može završiti.
Uzdati se u znanje, reakcije, itd. drugih vozača je, bez uvrede, glupo.
Možda je neko početnik, možda vozi već 6 sati pa je umoran, možda je starija osoba sa sporijim refleksima, itd.
Možda vozač B započne preticanje, a auta iza vozača A instintivno ubrzaju tako da vozač A ne može da uspori jer su ga "pritisla" auta iza njega.
Jeste bila kolona, neki kamion koji je prevozio neku masinu i mozda 10-tak auta iza kad sam tek stigao kolonu, manje vise niko nije drzao razmak niti je iko odlucio da pretice pa sam ja poceo jedno po jedno, ili po dvoje, koliko se moglo i u neka doba dosao do spomenutog.
Razumijem sta hoces da kazes, slazem se da je donekle glupo uzdati se u reakcije drugih vozaca, ali u ovakvoj situaciji sam imao izbor ili to, ili da vozim 30 ko zna dokle, ko mi garantuje da nece do sarajeva tako.
Puno je situacija gdje se oslanjamo na solidarnost drugih vozaca, recimo hoces da se ukljucis i neko daje zmigavac da skrece, niko ti ne garantuje da ce stvarno skrenuti ako je dao zmigavac, cak i ako ti mase da te pusti ne mozes biti siguran da ce stvarno stati, nikad ne mozes znati hoce li neka budala iz suprotnog smjera krenuti da pretice i ici pravo u tebe, hoce li kad nekog pretices i kad ima prostora poceti ubrzavati ili preci u lijevu traku da obidje saht ili nesto slicno, ovako mogu do sutra, ako bi mislili na sve moguce nelogicne reakcije drugih vozaca kojih itekako ima, onda bolje da ne vozimo nikako.
Ako u koloni niko ne drži razmak za kamionom, to je obično kolona kao i u gradu, gdje svi haman voze na metar od drugog auta.
Obično neko počne praviti razmak, pa i nehotice, tako da nije baš da auta voze homogeno na duže staze.
Sve i da ti jesi u pravu za razmak, ne možeš ti natjerati nekoga da poštuje zakon.
Ne možeš se zabiti u auto koje je stalo pod sva četiri na ulici, niti uletiti u kružni "jer ti imaš pravo", niti usporiti auto na autoputu u lijevoj traci ako neko vozi iznad 130. Ne možeš, jer time i ti ugrožavaš saobraćaj. To ne znači da drugi prekršaji nisu također prekršaji, ali je glavni cilj sačuvati glavu.
Druga stvar, ja se nikad ne uzdam u druge vozače.
Uvijek očekujem da će mi oduzeti prednost, stati naglo pod sva četiri, otvoriti naglo vrata kad stanu kraj ceste, krenuti u rikverc bez da pogledaju, sijeći okuke, ulijetati u makazice, itd.
Ako kombinuješ tvoje "nametanje" poštivanja zakona i prosječnog vozača u BiH (ne govorim uopšte o ovom slučaju), pitanje je vremena kada ćeš se zajebati s pretpostavkom. To je moje mišljenje, koje neće promijeniti ništa, ali eto.
Ako ćeš na manjem primjeru, to je kao da na onoj raskrsnici kod Mrvice, gdje prednost imaju vozači koji voze prema Vjetrenjači, samo prođeš kroz raskrsnicu bez da pogledaš/usporiš, jer oni što voze prema Klasu trebaju stati (po zakonu). Kad te neko sastavi, jer nije znao ili nije htio stati, džaba se pozivati na zakon, a glava je u pitanju.