DijasporacLogin77777 wrote: ↑24/08/2022 10:58
Nit sam kad zivio u BiH nit u skolu isao a on me nasao napadati rad par gresaka u tekstu. Hajd da covjek ne moze znati sta sam napisao pa oke. Ali on se nasao kaciti na to jer sam napisao zeleni unjesto zelenih.
A tema AP.![]()
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
palermo
#25101 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
-
costacurta
#25102 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Druže ako smijem primijetiti, kad već ispravljaš druge, a pozivaš se na pismenost nisi baš ni ti neki primjer vrsnog poznavaoca gramatike, npr iza znaka interpunkcije ne odvajaš i đže ti je tačka na krajuVan Halen wrote: ↑24/08/2022 14:14IzgrađeniH kilometara autoputa,niko te ne napada nego prvo gledaj sebe pa onda napadaj stanje u BiHLogin77777 wrote: ↑24/08/2022 12:06
Gdje to serem? Imam bh drzavljanstvo i imam pravo da dam svoje misljenje pa cak i da glasam. To sto govorim protiv SDA koja ima vise godina vlast nego izgradjeni kilometara autoputa nije moja krivica.
A sad hajd podmeci Steti da je odabrao trole iz Bjelorusije i pravi se da to nije odabrao SDA ministar.
Eh sad to vjerovatno nije razlog što mi imamo aFtoputa samo oko Saraj'va
TK i Krajina najgori od sve djece
-
klikerusa
#25103 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ne mogu da nadjem koji je novi rok da se završi Lot 3B (A1 - Mostarsko raskršće). Zna li iko?
Prošle godine govorili 14 mjeseci, ali haman da neće skoro
Prošle godine govorili 14 mjeseci, ali haman da neće skoro
- Haris.ba
- Cossack
#25105 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
-
BadBoy
#25106 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jel do mene ili je ova mapa nekakva čudna, ispadoše Doboj i Brčko maltene u istoj ravni, a ovaj dodikov autput par kilometara od Save...Haris.ba wrote: ↑24/08/2022 10:58
Znaci, ostaje spoj od nekoliko kilometara izmedju petlji Odzak i Vukosavlje.
Johovac - Vukosavlje je dio rute prema Brckom. I napravice se da bi spojila Doboj i Brcko i dalje prema Bijeljini i prema Srbiji.
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220317077
Helem, Dodo radi.
Izgradnja autoputa kroz bh. entitet Republika Srpska odvija se planiranom dinamikom, a posebno su intenzivirani radovi kod Doboja gdje će se spojiti ceste Federacije BiH i Republike Srpske.
-
klikerusa
#25107 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- Haris.ba
#25108 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Narod hoce da se nesta mijenja. Valjda nekakve pristupne ceste, veca eksproprijacija....
Neko ko ne zna pomislio bi da su rusili kako si napisala. Nekoliko kuca je sruseno. Ta trasa je bila manje vise cista. Samo je napravljeno kuca blizu autoceste koje nisu bile prije, i sada te kuce trebaju lokalnu cestu.
Ne znam je li jos sta trazeno.
- moa
#25109 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Evropski ured za borbu protiv prevara istražuje Elmedina Volodera
- dr_Evil
#25110 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Evropski ured za borbu protiv prevara istražuje Elmedina Volodera
https://vijesti.ba/clanak/577177/evrops ... a-voloderaVolodera se, stoji u dokumentu OLAF-a, tereti da je augustu prošle godine godine, usred evaluacije ponuda za izgradnju ove dionice, poslao pismo komisiji za ocjenu ponuda u kojem im daje uputstva da moraju isključiti ponuđača Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (Turska) – Azvirt Limrted Liability Company (Azerbejdžan) i Hering d.d. (Široki Brijeg, BiH).
Slika i prilika nase drzave, a pogotovo izgradenja autocesta. Cak ni vi iz marketinga Autocesta sta ovuda slike meCete ne mozete ovo opravdat, a ovo je samo kap u moru kriminala. Najveci investicioni ciklus u BiH ulazi preko autocesta sada, a gledaj sta rade! Pljuc
- So What!
#25111 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije baš da se raspada, problematičan je jedan vijadukt Klopče, koji je bio problematičan i kad su ga gradili. Što je najjače od toliko kota na Zeničkoj obilaznici, najproblematičniji vijadukt je onaj koji prelazi preko livade, a ispod livade ogromno kliizšte.tramvajtrojka wrote: ↑24/08/2022 13:32pa sta je lik pogriješio imamo vise kilometara tekstualnih obecanja i rendera nego izgradjenog puta i to sto se izgradilo u zadnjih osam godina eno raspada se , a sto se gradi vec su probijeni rokovi preko godinu dana na svim dionicama![]()
- Login77777
#25112 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Dzaba mene ispravljas kada sam greske pravis.Van Halen wrote: ↑24/08/2022 14:14IzgrađeniH kilometara autoputa,niko te ne napada nego prvo gledaj sebe pa onda napadaj stanje u BiHLogin77777 wrote: ↑24/08/2022 12:06
Gdje to serem? Imam bh drzavljanstvo i imam pravo da dam svoje misljenje pa cak i da glasam. To sto govorim protiv SDA koja ima vise godina vlast nego izgradjeni kilometara autoputa nije moja krivica.
A sad hajd podmeci Steti da je odabrao trole iz Bjelorusije i pravi se da to nije odabrao SDA ministar.
Kao sto sam rekao tema je AP a ne ja. A imam pravo svoje misljenje napisati bez da me ti napadas. I sta imam sebe gledati? Pricamo ovdje o AP a kritika je na mjestu kada vidimo koliko se uradilo od 2014 do danas.
- Login77777
#25113 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kada jednom odem u Svedsku uzivacu. Do sada nisam nikada bio.NecuVise wrote: ↑24/08/2022 12:31Onda uživaj u Švedskoj i pusti nas poreske obveznike da se brinemo oko ovih stvari. Ti ćeš ga svakako najmanje koristiti.Login77777 wrote: ↑24/08/2022 10:58
Nit sam kad zivio u BiH nit u skolu isao a on me nasao napadati rad par gresaka u tekstu. Hajd da covjek ne moze znati sta sam napisao pa oke. Ali on se nasao kaciti na to jer sam napisao zeleni unjesto zelenih.
A tema AP.![]()
Satraste se od brige kako vidim.
Ovu sporu gradnju moze samo neko braniti sto ima korist od iste odnosno ko je clan SDA.
A realno gledajuci je ovo sto rade za svaku osudu.
- Login77777
#25114 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jesam, sto?palermo wrote: ↑24/08/2022 14:20DijasporacLogin77777 wrote: ↑24/08/2022 10:58
A tema AP.![]()
![]()
nisi valjda
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#25115 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
I koliko je puta ovako oboren tender iz jednog jedinog razlogadr_Evil wrote: ↑25/08/2022 08:11Evropski ured za borbu protiv prevara istražuje Elmedina Voloderahttps://vijesti.ba/clanak/577177/evrops ... a-voloderaVolodera se, stoji u dokumentu OLAF-a, tereti da je augustu prošle godine godine, usred evaluacije ponuda za izgradnju ove dionice, poslao pismo komisiji za ocjenu ponuda u kojem im daje uputstva da moraju isključiti ponuđača Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (Turska) – Azvirt Limrted Liability Company (Azerbejdžan) i Hering d.d. (Široki Brijeg, BiH).
Slika i prilika nase drzave, a pogotovo izgradenja autocesta. Cak ni vi iz marketinga Autocesta sta ovuda slike meCete ne mozete ovo opravdat, a ovo je samo kap u moru kriminala. Najveci investicioni ciklus u BiH ulazi preko autocesta sada, a gledaj sta rade! Pljuc
Nije ga dobio ko je trebao
-
palermo
#25116 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Gluho bilo da ja imam nešto protiv dijaspore, štaviše (iako mi naravno ponekad idu na živce). Nego, vidim puno se dijaspora proziva, te šta'š ti iz Švedske pričati, te šta'š ti iz Njemačke pričati, a ti si (koliko ja primijetih) aktivan na unutrašnjopolitičkim temama, a nikad te niko nije prozvao dijasporcem. Pa mi ono k'o bilo čudo.
Al vjerovatno se dobija neki befel na forumu (valjda sa pečatom) u kojem piše da te niko te ne smije prozivati dijasporcem.. Ako je to, dobro si to zdevrio
Edit: al da ne offtopičarimo, nego da se vratimo autoputevima
- dr_Evil
#25117 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nedovoljno puta nazalost. Jos ce Neretva govana pronijet prije nego mi postanemo normalna zemlja. Za ovo sta je on uradio(ako je), robija se, a firma bi se naplacala kazni da moze kljuc u bravu.
Naravno Osmica ce sve zavrsit, tako da taj film necemo gledat.
- So What!
#25118 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Odlican tekst, hvala sto si podijelio ovo, dakle Elmedina Volodera istrazuju jer je savjetovao da se izbaci konzorcij Ozaltin, Azvirt i Hering, a izabran kineski konzorcij China Second Metallurgy Group Co.Ltd, Guizhou Transportation Planning Survey i Design Academe Co. Ltd.dr_Evil wrote: ↑25/08/2022 08:11Evropski ured za borbu protiv prevara istražuje Elmedina Voloderahttps://vijesti.ba/clanak/577177/evrops ... a-voloderaVolodera se, stoji u dokumentu OLAF-a, tereti da je augustu prošle godine godine, usred evaluacije ponuda za izgradnju ove dionice, poslao pismo komisiji za ocjenu ponuda u kojem im daje uputstva da moraju isključiti ponuđača Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (Turska) – Azvirt Limrted Liability Company (Azerbejdžan) i Hering d.d. (Široki Brijeg, BiH).
Zar nije ovo nesto sto prizeljkuje vecina ljudi ovdje, pa u ovom slucaju i ja. Ako je ovaj radio nezakonito, neka ga hapse, nikakav problem, ali nije li cudno sto je halabuka oko izbacivanja Heringa.
- dr_Evil
#25119 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nije cudno. To sto ti pokusavas da uradis je politika fame, ili kako u nas voli narod da kaze: "pametnom je i isaret dosta".So What! wrote: ↑25/08/2022 13:59
Odlican tekst, hvala sto si podijelio ovo, dakle Elmedina Volodera istrazuju jer je savjetovao da se izbaci konzorcij Ozaltin, Azvirt i Hering, a izabran kineski konzorcij China Second Metallurgy Group Co.Ltd, Guizhou Transportation Planning Survey i Design Academe Co. Ltd.
Zar nije ovo nesto sto prizeljkuje vecina ljudi ovdje, pa u ovom slucaju i ja. Ako je ovaj radio nezakonito, neka ga hapse, nikakav problem, ali nije li cudno sto je halabuka oko izbacivanja Heringa.
Cudno je da se direktor mijesa u rad nezavisne komisije. Nek svako radi svoj posao, pa ga nece europa gonjati.
- So What!
#25120 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Nazalost ovaj sud, samo pod pritiskom stopiranja finansiranja projekata u BiH, moze natjerati domace institucije da Volodera adekvatno kazne, ako je kriv, iako sumnjam da bi bezveze istrazivali cijelu ovu pricu.dr_Evil wrote: ↑25/08/2022 14:09Nije cudno. To sto ti pokusavas da uradis je politika fame, ili kako u nas voli narod da kaze: "pametnom je i isaret dosta".So What! wrote: ↑25/08/2022 13:59
Odlican tekst, hvala sto si podijelio ovo, dakle Elmedina Volodera istrazuju jer je savjetovao da se izbaci konzorcij Ozaltin, Azvirt i Hering, a izabran kineski konzorcij China Second Metallurgy Group Co.Ltd, Guizhou Transportation Planning Survey i Design Academe Co. Ltd.
Cudno je da se direktor mijesa u rad nezavisne komisije. Nek svako radi svoj posao, pa ga nece europa gonjati.
Usput mu mogu izreci zabranu ulaska u EU i jos poneku mjeru, ali to je manje vise to, konkretnije akcije bi trebalo sprovesti domace pravosudje.
- Logovan
- dr_Evil
#25122 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Od domacih nema nista, navikli i naucili smo vec. Kompletan njegov dolazak u startu, zamjena pozicija privatno/javnih kompanija je sama po sebi kriminal.So What! wrote: ↑25/08/2022 14:22
Nazalost ovaj sud, samo pod pritiskom stopiranja finansiranja projekata u BiH, moze natjerati domace institucije da Volodera adekvatno kazne, ako je kriv, iako sumnjam da bi bezveze istrazivali cijelu ovu pricu.
Usput mu mogu izreci zabranu ulaska u EU i jos poneku mjeru, ali to je manje vise to, konkretnije akcije bi trebalo sprovesti domace pravosudje.
Nama je zivjeti sa tim, za naseg zivota bolje nece biti.
- dr_Evil
#25123 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ali najjaca je ovdje Mostar Jug-Tunel Kvanj - DIonica u izgradnji.
Realitet kompletne finansije blokirane od strane banke, ekspropriacija nije zavrsena. Zivot je nekad siv nekad zut, sto bi rekao Bajaga. Stanje je zapravo dosta gore nego na ovoj mapi.
- So What!
#25124 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa vidjet cemo, EU ako stopira finansije, to zaustavlja i priliv novca, a sa zaustavljenim prilivom novca, uvijek se traze zrtvena janjad, ne sumnjam da bi lahko Volodera poslali u zatvor, da ne bi izgubili finansije.dr_Evil wrote: ↑25/08/2022 14:26Od domacih nema nista, navikli i naucili smo vec. Kompletan njegov dolazak u startu, zamjena pozicija privatno/javnih kompanija je sama po sebi kriminal.So What! wrote: ↑25/08/2022 14:22
Nazalost ovaj sud, samo pod pritiskom stopiranja finansiranja projekata u BiH, moze natjerati domace institucije da Volodera adekvatno kazne, ako je kriv, iako sumnjam da bi bezveze istrazivali cijelu ovu pricu.
Nama je zivjeti sa tim, za naseg zivota bolje nece biti.
Sto se tice Volodera, ne bi ni bio toliko sporan, da Divel odmah nije eliminisan iz svih poslova vezanih za federalne projekte, jer je definitivno pokazao da bolje radi o Terzica, mada to nije bilo toliko tesko.
Vijesti.ba su objavile skracenu verziju Fokusovog teksta u kojem se detaljnije navodi sljedeca stvar:
''Volodera se, stoji u dokumentu OLAF-a, tereti da je augustu prošle godine godine, usred evaluacije ponuda za izgradnju ove dionice, poslao pismo komisiji za ocjenu ponuda u kojem im daje uputstva da moraju isključiti ponuđača Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (Turska) – Azvirt Limrted Liability Company (Azerbejdžan) i Hering d.d. (Široki Brijeg, BiH).
Upravo je to bio ponuđač, ističe se u dokumentu OLAF-a, koji je imao najnižu ponudu. Ponuđač kojeg su na kraju izabrale Autoceste FBiH bio je konzorcij China Second Metallurgy Group Co.Ltd (Kina) & Guizhou Transportation Planning Survey – Dizajn Academe Co. Ltd (Kina). Iz OLAF-a kažu da je ovaj ponuđač dao ponudu koja nije bila u skladu s uslovima tendera.''
Dakle Hering, AzVirt i Ozaltin daju najnizu ponudu, isto to su uradili i na dionici Nemila - Vranduk i onda sada tamo traze dodatna sredstva jer su zaglavili u blatu, ali bukvalno. S tim sto dionicu Nemila - Vranduk, grade samo Hering i AzVirt.
Ponude za ovu dionicu su dale sljedece kompanije:
• China Road and Bridge Corporation (Kina), China CCC Second Highway Engineering Co. Ltd. (Kina)
• Sinohydro Corporation Ltd. (Kina) China and Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina)
• China State Construction Engineering Corporation Ltd. Kina;
• Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret AS (Turska);
• Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi AS (Turska), Azvirt LLC (Azerbejdzan), Hering d.d. (Bosna i Hercegovina)
• AGE Insaat ve Ticaret AS Turska;
• China Second Metallurgy Group Co. Ltd. (Kina), Guizhou Transportation Planning Survey & Design Academe Co. Ltd. (Kina);
• China Railway 14th Bureau Group Co. Ltd. (Kina)
• Euro-Asfalt d.o.o. (Bosna i Hercegovina)
Ovdje da je siljio za Euro-Asfalt, shvatio bih sto ga proganjaju, ali bukvalno je izabran neki nepoznat kineski konzorcij, kojem se spocitava da je dao ponudu koja nije u skladu s uslovima tendera i ne objasnjava se sta tacno nije u skladu s uslovima tendera, jer su prosli prvobitnu pretkvalifikaciju.
Onda, na drugu bih pomislio da je problem sto je siljio za Kineze, ali sjetim se da su kineske kompanije pobijedile na tenderu za Zvirovici - Pocitelj i rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu pa sad ni to nema puno smisla.
Bas me zanima sta bi moglo ispasti outcome ovog svega, a sa ove liste, najbolji bi bio Cengiz Insaat vjerovatno.
- dr_Evil
#25125 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
So What! wrote: ↑25/08/2022 14:44
Ovdje da je siljio za Euro-Asfalt, shvatio bih sto ga proganjaju, ali bukvalno je izabran neki nepoznat kineski konzorcij, kojem se spocitava da je dao ponudu koja nije u skladu s uslovima tendera i ne objasnjava se sta tacno nije u skladu s uslovima tendera, jer su prosli prvobitnu pretkvalifikaciju.
Onda, na drugu bih pomislio da je problem sto je siljio za Kineze, ali sjetim se da su kineske kompanije pobijedile na tenderu za Zvirovici - Pocitelj i rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu pa sad ni to nema puno smisla.
Bas me zanima sta bi moglo ispasti outcome ovog svega, a sa ove liste, najbolji bi bio Cengiz Insaat vjerovatno.
I Fiki je od nepoznatog kineskog proizvodjaca kupio respiratore, evo da je siljio za Bosnalijek ili Hercegovina lijek onda bi kriminalna poveznica bila ocita.
Dokle sezu njihovi talovi i preko kojih offshore kompanija je za nas naucna fantastika.
Ali sada i ja i ti pricamo o sta bi bilo kad bilo, trenutno jedina cinjenica je da je pogodovao na tenderu diskvalifikacijom najboljeg ponudjaca, i to na nacin na koji nije smio. Valjda ce Europa malo bolje istraziti od nas, ali vidit cemo kako ce im se dokazi podmetat. Ne ocekujem nista.