Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25251 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 10/06/2022 13:05
Chmoljo wrote: 10/06/2022 12:56

pa dobro, ja sam to bježanje stavio u tačno određeni kontekst. ovo njegovo je u tom kontekstu bilo kao da je krenuo bježati, pa se okrenuo, pa ju je onda savio u perec i imobilizarao dok ne dođu organi gonjenja.

:D
Ma referirala sam se na to kako je bjezao u sobu ili u toalet za vrijeme svadja :D kao odgovor na pitanje kako se nositi sa zenskim zlostavljacem.

Elem okrenuti se i otici pa cak i ako bjezis je za mene najdostojanstveniji nacin nosenja sa zlostavljacem.
Ili/i traziti pomoc.

Ima razlicitih vrsta odbrane. Ovo je samo jedan od njih. Verbalne zlostavljace i provokatore castim sutnjom

pa ja. ali nije bilo nikoga.

i Amber je počinila fekalizaciju pred minimalnim broj ljudi ili pred animalnim svjedocima :D
Niemand

#25252 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

A sve vicu ne valja silent treatment.
no_sikiriki

#25253 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

auspuhc wrote: 10/06/2022 13:03
no_sikiriki wrote: 10/06/2022 12:50

Da možemo da kmečimo kad nas istuku. Jer ako su manji/slabiji od nas, ne mogu da nas tuku, a where's the fun in that?
A ima i onoga, ko će nam nositi kauče, frižidere...
Iskoristavanje muskaraca mi ne zvuci u skladu sa feministickim principima.
Ne znam za druge, ali ja sam fina, ne iskorištavam, nego aktivno učestvujem u tom nosakanju. Nadam se da je OK što sam u trudnoći ipak prepustila njemu da nosi kofere itd.? Jesam li još uvijek feministica?
Project Lucian

#25254 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

_BataZiv_0809 wrote: 21/04/2015 17:44 Kljuc svih zajeba u musko-zenskim odnosima i jest "mijenjanje uloga".
To u stvari ne bi trebao biti problem, međutim da upravo jeste, jer oni koji zamijene uloge i dalje očekuju da se druga strana ponaša prema već uhodanim pravilima, apsurd znam ali je baš tako, koja su opet zaostavština iz nekog prošlog doba. Najteže je odreći se privilegija.
Niemand

#25255 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Jel ti to citas temu od 1019 stranica ispocetka? :-?
John Cleese

#25256 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

:lol:
no_sikiriki

#25257 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

John Cleese wrote: 10/06/2022 13:20 :lol:
Šta je smiješno, zar to nije za pohvalu? Nije djelovao tako studiozno jučer. :mrgreen:
Niemand

#25258 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Pohvalno. Da ne bude da sam dzaba pisala godinama. Samo ti momak :thumbup:
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#25259 Re: Danasnji "feminizam"

Post by lmo »

medvjed23 wrote: 10/06/2022 12:28 Nepotrebno komplikujete sasvim jednostavnu stvar. Sve što je potrebno je jasna komunikacija.
Image
čru.
John Cleese

#25260 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

no_sikiriki wrote: 10/06/2022 13:22
John Cleese wrote: 10/06/2022 13:20 :lol:
Šta je smiješno, zar to nije za pohvalu? Nije djelovao tako studiozno jučer. :mrgreen:
Pardon, bila je to posve spontana reakcija :D :lol:
Gimli sin Gloinov

#25261 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

Nije me nikad zena napala i ne znam kako bih reagovao. Vjerovatno kao i sa fizicki slabijim muskarcima, primijenit minimum potrebne sile da je obuzdas i zvat policiju obavezno.
piupiu

#25262 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

konoplja wrote: 08/06/2022 21:36 nema dugo da je izdata odlicna knjiga profesorice ljudske evolucijske biologije sa Harvarda Carole Hooven sa naslovom T: The Story of Testosterone, The Hormone that Dominates and Divides Us. Eto bujrum ko je znatizeljan.
Naišla sam na nju već :thumbup:

Da, sociobiološki aspekt ratovanja meni nekako isključuje slobodnu volju. Mislim da smo mi danas dovoljno napredovali i u društvenom i u evolutivnom smislu da možemo očekivati od sebe kao jediniki i kao članova društva da odbijamo ići u rat za tudje ekonomske ili političke interese. Otud izbor Ajnštaja i Frojda - oni su bili savremenici jednog od nastrašnijih ratova u cjelokupnoj ljudskoj istoriji.
Tajland je i fino mjesto za odmor pa eto mozda i to bude nekad.
Poanta oko Tajlanda je da su oni kao društvo spontano razvili razne vrste identiteta i da njhovo društvo bez nekog velikog konflikta integrira sve te indentitete, sve je fluidno i ništa nije pretjerano rigidno. I i dalje postoje kao društvo, reproduciraju se, opstaju bez neke velike drame. Nije im ništa od toga nametnuto revolucijama, ni nekim pokretima odozgo. Što će reći da postoje društva koja ne vide binarne identitete kao temeljne, nepromjenjive, 'kako je priroda htjela'. I to je zanimljivo samo po sebi.
Ovaj razgovor o anti-kolonijalizmu me podsjeti na post od Bloo nekoliko dana star. Clanak je o zenama u Afganistanu i njihovim pravima uz komentar kako to nju zanima i brine. Pa sam upitao da li NATO na celu sa SAD-om treba na misiju sirenja demokracije opet poslati u Afganistan.
Sada me to muci.
Kolonijalizam je u ovom smislu nametanje zapadnih moralnih, ekonomskih, društvenih, vrijednosnih imperativa na način koji se kosi sa željama i potrebama žena u nezapadnom svijetu. Tu bi mjerilo trebala biti univerzalna ljudska prava - da li žena ima pravo na obrazovanje, na rad, na slobodu kretanja, na glasanje, itd...

Da li Amerika treba poslati novu misiju u Afganistan? Ne. Imperijalna politika u Afganistanu nije samo američka, bilo ih je i prije američke i trasnformaciju kroz koju prolazi afganistansko društvo nije neobična. Da li Amerika u Afganistanu širi demokratiju i ljudska prava? Ne. Zar nisu talibani nekada bili američki saveznici? Da li su u tom smislu ta dva pitanja povezana - za mene nisu. PItanje prava žena je ovdje (nažalost i vrlo tragično) potpuno sporedno i instrumentalizirano 'in the grand scheme of things'.

Ovo je povezano sa tvojim sljedećim paragrafom o ljudskim pravima - ljudska prava jesu nastala iz Zapadne tradicije, specifičnim razvojem manje-više evropskih društava, i prilično su povezana sa tradicijom prosvjetiteljstva, pa i socijalističke misli (kao i feminizam). Suštinski, to je jedna toliko idealistična ideja, koja se, kao i svaki idealistični manifesto, uvijek nadje na nekoj političkoj vjetrometini, uzurpira, instrumentalizira, pokaže nepraktičnim, itd. Ali ne treba zaboraviti da je Povelja nastala nakon horora Drugog svjetskog rata, i da je ona danas pitanje medjunarodnog sporazuma, potpisala ga je većina svijeta. Pitanje dostojanstva za svako ljudsko biće ne bi trebalo biti pitanje kulture. Ono je iznad svake kulture i svakog političkog sistema. Sloboda je imanentna svakom biću, pravo na život i mišljenje i dostojanstvo dala nam je priroda sama... ko je čovjek, mali bijedni crv, da ta prava nekome drugome oduzima? Ta prava nigdje nisu perfektno sprovedena (možda u Skandinaviji?), ali neko mora biti lučnoša. Ne oružjem, nego onim dužim putem... kojim se ljudsko društvo i kreće. Civliziacija je uvijek bila u trokoraku - dva koraka naprijed, jedan nazad... i tako non-stop.

Bilo je još u tvom postu za osvrta, ali već se i previše raspisah.
MarlboroGold

#25263 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 10/06/2022 02:42
MarlboroGold wrote: 09/06/2022 22:53 Muškarci varioci vare, a žene variteljke varaju.

:mrgreen:
Je l' to bosanski? Na hrvatskom je žene variteljke variraju. :D :lol:
:lol:
Bloo
Globalna šefica

#25264 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 10/06/2022 02:28
piupiu wrote: 10/06/2022 02:17

A Milka Planinc? Doduše, ona je bila predsjednica vlade na federalnom nivou. :D
A zeljka cvijanovic? I premijerka i predsjednica.

:)

Ili je premalo njezna da bude zena?
Ah, zaboravih na nju. :D Nekako smo ja i Riddler bili u fazonu da zena koja je sposobna i hoce, da moze. Zaboraivli smo ove iz kategorije podobnih (naša Le Penovka). :mrgreen:

Što se tiče fizičkog izgleda gospođe Željke, moram primjetiti da uglavnom muškarci imaju potrebu da daju takve komentare. Ona, Majkić...Žene nekako ne komentaripu na isti način javne ličnosti. Teme na taj fazon tipa o voditeljicama su jedan od primjera. Pokušaji da zaživi tema gdje bi žene slično komentarisale nije uspio. Nije da žene ne smatraju da je neki političar ružan ili zgodan, ali primjećujem da mali broj forumašica komentariše političare i političarke na način na koji to rade forumaši kada pričaju o političarkama. Od gabor, Željko...do može me imat, vidi sisa itd...

Željka C. nije lijepa i zgodna žena. Ona je obična, svakodnevna žena. Nije instagramuša, nije miss RS-a. Obična žena. Odbojna mi je iz drugih razloga.

A kada dođe do fizičkog izgleda, nekako političare i političarke ne posmatram kao seksualne objekte ili generalno da su ljudska bića na taj način (zgodno, seksi, poželjno itd.).

Interesantno bi bilo prostudirati da li političarke dobijaju manje glasova od glasača zbog te vrste objektivizacije. Da li glasačice ne vjeruju političarkama zbog nekog vjekovnog kondicioniranja da je politika "muški posao", te da je političar na nekoj bitnoj funkciji npr. predsjednik,. premijer u suštini eho očinske figure (da brine, da obezbjedi, da vodi - @piupiu thoughts?).

I ne, nije mi Haris Siladzic nikad bio zgodan. :mrgreen:
Project Lucian

#25265 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

piupiu wrote: 10/06/2022 15:09
konoplja wrote: 08/06/2022 21:36 nema dugo da je izdata odlicna knjiga profesorice ljudske evolucijske biologije sa Harvarda Carole Hooven sa naslovom T: The Story of Testosterone, The Hormone that Dominates and Divides Us. Eto bujrum ko je znatizeljan.
Pa jbt i kad se naukom bave ne mogu biti nepristrasne pa je moralo testosteron nas razdvaja. Stvarno zaista, dokle će to da ide. Nije ni harvard što je nekad bio. Ono kad ti inkluzivna politika dohaka. :lol: :lol: :lol:

Al hajd barem priznaje da postoje samo dva spola, ne pravi se pametnnica. :D
MarlboroGold

#25266 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Pa et da sam se ikad našao u situaciji da me neka od cura, kao i sadašnja žena, šamara u sred grada, šuta nogama i slično ja bih njoj okrenuo leđa i otišao bih od nje. Biži goni budaletinu sa prenosima, jer kad bih reagovao čak i da je toliko jako zagrlim da se ne može pomjeriti to bi za druge bio alarm, a pogotovo da je zveknem šamarčinom da je mogu izvaditi iz cipela. To nije bruka niti je odlika pizda, već sasvim razumne osobe.
vjeshalica

#25267 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Tuce te medju parovima na ulici su odraz drustvenog taloga iz kojih su te osobe izasle.
dale cooper

#25268 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Bloo wrote: 10/06/2022 15:21
Chmoljo wrote: 10/06/2022 02:28

A zeljka cvijanovic? I premijerka i predsjednica.

:)

Ili je premalo njezna da bude zena?
Ah, zaboravih na nju. :D Nekako smo ja i Riddler bili u fazonu da zena koja je sposobna i hoce, da moze. Zaboraivli smo ove iz kategorije podobnih (naša Le Penovka). :mrgreen:

Što se tiče fizičkog izgleda gospođe Željke, moram primjetiti da uglavnom muškarci imaju potrebu da daju takve komentare. Ona, Majkić...Žene nekako ne komentaripu na isti način javne ličnosti. Teme na taj fazon tipa o voditeljicama su jedan od primjera. Pokušaji da zaživi tema gdje bi žene slično komentarisale nije uspio. Nije da žene ne smatraju da je neki političar ružan ili zgodan, ali primjećujem da mali broj forumašica komentariše političare i političarke na način na koji to rade forumaši kada pričaju o političarkama. Od gabor, Željko...do može me imat, vidi sisa itd...

Željka C. nije lijepa i zgodna žena. Ona je obična, svakodnevna žena. Nije instagramuša, nije miss RS-a. Obična žena. Odbojna mi je iz drugih razloga.

A kada dođe do fizičkog izgleda, nekako političare i političarke ne posmatram kao seksualne objekte ili generalno da su ljudska bića na taj način (zgodno, seksi, poželjno itd.).

Interesantno bi bilo prostudirati da li političarke dobijaju manje glasova od glasača zbog te vrste objektivizacije. Da li glasačice ne vjeruju političarkama zbog nekog vjekovnog kondicioniranja da je politika "muški posao", te da je političar na nekoj bitnoj funkciji npr. predsjednik,. premijer u suštini eho očinske figure (da brine, da obezbjedi, da vodi - @piupiu thoughts?).

Ma komentarisanje izgleda ljudi je generalno nivo vrtića.
MarlboroGold

#25269 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

vjeshalica wrote: 10/06/2022 15:31 Tuce te medju parovima na ulici su odraz drustvenog taloga iz kojih su te osobe izasle.
A nije da nisam viđao situacije kad cura prosto poludi i ubija Boga u momku na ulici, a on grmalj može je koristiti kao čačkalicu i još mu ona viče gdje ćeš pizdo vrati se ovamo u slučaju da se krene udaljavati :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#25270 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

dale cooper wrote: 10/06/2022 15:38 Ma komentarisanje izgleda ljudi je generalno nivo vrtića.
Zavisi kako kad.
Vid' ga jest dobar...ono u kafiću.
vid' mu uskih tola :D

dlaka na prsimaaaa jambolijeee
Chmoljo

#25271 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

mislim da taj stav prema Majkićki ili Cvijanovićki je najviše zbog njihovih politika, odnosno njihovog djelovanja. da Dušanka pismena žena, inteligentna, elokventna, stručnjak u svom poslu, da joj izjave počesto nisu blatantno širenje mržnje, uopšte ne vjerujem da bi komentari bili takvi.

Cenićka nije nimalo lijepa ili hajd da kažem, nije vala privlačnija od Majkićke i Željke, pa joj se generalno ne dijele takvi komentari, a eto pripada srpskom narodu i bila je SDS.

sjećaš se Sare Pejlin? fizički dosta privlačnija od navedenih, al negativnih komentara nije manjkalo upravo zbog onoga što radi.

što se tiče objektivizacije, nekad te teme postanu neugodne i za prolaznike, jer pročitaš neki komentar i pred očima vidiš zapuhanu ocvalu drtinu kako gologuz navlači kožicu dok mu golo dupe škripi na kožnoj stolici. :cry: (ako me pitaš otkud inspiracija, bio jedan otužni film, komedija, sa De Nirom i takvom scenom, za svaki slučaj da naglasim :lol: ), ali mislim da nema toliko veze sa društvom i društvenim konstruktima, feminizmom i patrijarhatom nego čistom biologijom, gdje se internet smatra više privatnim nego javnim prostorom, pa onda i neke stvari koje ljudi trebaju zadržati za sebe ipak ne zadrže za sebe :D

a što se tiče glasanja, sasvim sigurno da ima inercije gdje je viđenje da je politika dominantno muška. gdje se ženama ne vjeruje previše, gdje su alapače, i gdje imaju pametnijeg posla nego da se bave državnim stvarima. i gdje su starije žene vrlo kritične naspram njih.

ali moram reći i da mi je ženska solidarnost nešto poput Nessija. :D i da nikad žena neće postati lider bez da zadobije povjerenje ogromnog broja muškaraca, tako da žena pokupi glasove žena i da to bude neki faktor koji bi mogao biti prevaga... ne, nikad :D

i inače, mislim da je Segmedina Srna žena koja je npr. na SDPovim listama uzimala ubjedljivo najviše preferencijalnih glasova i generalno je imala mnogo takvih glasova i u odnosu na ostale kandidate iz drugih stranaka. sumnjam da je za nju iko ikad rekao: mrš u kuhinju, iz mnogo razloga.
MarlboroGold

#25272 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 10/06/2022 15:38

A jel? Pa to radi 80% zaposlenih ljudi pogotovo tamo gdje nema puno posla. Samo priče o tome kako ko izgleda i šta su danas obukli, a mahom u tome učestvuju žene.

Možda to jeste nivo vrtića, ali je svakodnevnica čim izađeš iz svoja 4 zida.
Last edited by MarlboroGold on 10/06/2022 15:42, edited 1 time in total.
Chmoljo

#25273 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

dale cooper wrote: 10/06/2022 15:38

:cry:

da mi nije toga, nasmijo se ne bih :cry:
Bloo
Globalna šefica

#25274 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 10/06/2022 15:40
Spoiler
Show
što se tiče objektivizacije, nekad te teme postanu neugodne i za prolaznike, jer pročitaš neki komentar i pred očima vidiš zapuhanu ocvalu drtinu kako gologuz navlači kožicu dok mu golo dupe škripi na kožnoj stolici. (ako me pitaš otkud inspiracija, bio jedan otužni film, komedija, sa De Nirom i takvom scenom, za svaki slučaj da naglasim ),
Odoh pogledati Human centipede da ovaj prizor izbrišem iz glave... :|
dale cooper

#25275 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Bloo wrote: 10/06/2022 15:40
dale cooper wrote: 10/06/2022 15:38 Ma komentarisanje izgleda ljudi je generalno nivo vrtića.
Zavisi kako kad.
Vid' ga jest dobar...ono u kafiću.
vid' mu uskih tola :D

dlaka na prsimaaaa jambolijeee
Ma dobro, vidi, zna to biti simpatično i ne zlonamjerno, ali je generalno mahalski. Spominjali smo ove političarke, i iako ne mogu
smisliti ni Majkičke, Cvijanovičke niti Sebije, spominjanje njihovog izgleda ili navodnih karakternih osobina mi je baš neukusno.
Postoji hiljadu drugih načina za rasturiti ih se na proste faktore zbog njihovog političkog angažmana.

Isto sam više puta spominjao onu temu o voditeljicama. Razumijem ja komentarisati lijepu ženu, nisam ni je imun i slijep, međutim
sasvim je nešto drugo izdrkavanje i fantaziranje koje se često dešava na onoj temi.
Post Reply