Danasnji "feminizam"
-
Niemand
#24901 Re: Danasnji "feminizam"
Tebi sam zaboravila reci da me onaj video posteno nasmijao.
- Snake Eyes
#24902 Re: Danasnji "feminizam"
Vidim okuplja se čopor.
-
no_sikiriki
#24903 Re: Danasnji "feminizam"
Klinika u Rusiji nudi popust na analizu stolice uz promotivni kod "Amber Heard"
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /220608012
- Riddle
- dale cooper
#24905 Re: Danasnji "feminizam"
KmeeeeNiemand wrote: ↑08/06/2022 20:58Sta ja to ne vidim? Ne smijem zapoceti pricu dokle god dale cooper ne kaze da smo zavrsili sa trenutnom pricom? Ne smijem na mutavu pricu o pozoristu u brckom staviti sekspira?dale cooper wrote: ↑08/06/2022 20:49
Ne smeta meni Sekspir smetaju mi ovi sto komentarisu tudje a ne vide svoje.
Ma jel?
Brate, zaobidji me i ne obracaj mi se uopste.
Hadzinica na stranu, svi mi pisemo doskocice i zezancije, ali napise se i ponesto drugo. To je sve sto sam htjela reci, a cisto sumnjam da ona nema bas nista smisleno za reci. Naravno, tvoj mali isprani mozak odavno vidi i cuje samo ono sto on pozeli.
Eto te brate tamo, citaj sta hoces, pisi sta hoces, mene smori i najobicniji razgovor sa tobom, a nekad sam zaista voljela razgovarati s tobom.
To bi bilo to.
- konoplja
#24906 Re: Danasnji "feminizam"
Ne, nisam odrastao u duhu Nesvrstanih. Mlad sam ili se tjesim da jesam.
Prvo cu da se nakratko da se osvrnem na prepisku Einstein-Freud i tajlandske rodove. O tome ne mogu opsirno i koherentno jer niti sam procitao pisma niti sam detaljno upoznat sa tajlandskim drustvom pa nek pricekaju malo dok ne savladam gradivo.
Ok, Einstein-Freud. Iz tvog sazetka zakljucujem da su se postovani intelektualci slozili da je glavni uzrocnik konflikta urodena agresivnost muskaraca i konstantirali da ce ratovi prestati kada svojevoljno muskarci izaberu. Freud je to na svojstven nacin opisao obuzdavanjem nagona u svrhu civilizacijskog napretka. To je glavna poanta koliko sam svhvatio, manje-vise.
Slazem se sa njima. Uzimajuci u obzir nauku koja im je bila dostupna prije nekih ~ 90. godina ovo je elegantno priznanje za biologiju i dejstvo testosterona. Kad sam se vec dotakao toga, nema dugo da je izdata odlicna knjiga profesorice ljudske evolucijske biologije sa Harvarda Carole Hooven sa naslovom T: The Story of Testosterone, The Hormone that Dominates and Divides Us. Eto bujrum ko je znatizeljan.
Albertovo, <<drug Ajnštajn, koji reče nešto u smislu da se ne možeš stalno pripremati za rat i u isto vrijeme tvrditi da se pripremaš za mir.>>
me podsjeca na latinsku - si vis pacem, para bellum. Pa neka svako to protumaci za sebe.
Ipak, nisam zadovoljan odgovorom jer mislim da nije odgovor na moje pitanje koje je glasilo: Zasto su kroz historiju vecinom muskarci isli u rat i borili se? Da objasnim, Einstein i Freud odgovaraju na pitanje - Zasto muskarci zapocinju ratove i konflikte ili sta je uzrocnik ratova i konflikta? Urodena agresivnost, nagon, testosteron, divljastvo. Njihov osvrt je na okidacu, a ne na participaciji nakon okidaca.
Da ne duljim jer napisah vise nego sto sam namjeravao pa cu ponuditi svoj odgovor iz ugla sociobiologije. Zene, generalno, ucestvuju u ratu na borbenim linijama u manjem broju od muskaraca jer je zenski zivot vrijedniji od muskog. U interesu nastavka ljudske vrste, plemena, naroda bilo koje grupe je uvijek da sto vise zena prezivi konflikt. Postoji misaoni eksperiment koji glasi nesto kao; ljudska vrsta je pred izumiranjem, jos je 100 fertilni jedinki. Koji je idealan omjer muskaraca i zena da se osigura nastavak vrste? 99 muskaraca i 1 zena bi bila katastrofa, obratno isto nije idealno radi genetskog materijala, pa su neki geneticari izracunali da je idealan omjer 10:90 u korist zena.
Pa eto zene, iz ove perspektive zivot vam je puno vrijedniji od naseg. Ali ste ipak samo strojevi za radanje. Dzuss kiddin'
Bilo bi zanimljivo cuti osvrt Freuda, C.G. Junga i ostalih psihoanaliticara tog doba na ovu teoriju. Da li je u podsvijesti neka zelja za trijumfom u ratu i potencijalnim haremom zena motivator.
Food for thought.
Bliknuo sam wiki clanak o rodnim identitetima u Tajlandu. Nema mi mnogo smisla ovo na prvu, barem ne sa nasim (Zapadnjackim) razumljevanjem roda, rodnog identiteta i seksualnosti. Moze biti da je na Tajlandu drugacije razumjevanje toga. Pa smo na kolonijalnom i anti-kolonijalnom terenu. Niti mi njima trebamo nametati nesto, a niti trebamo od njih uzimati samo eto da bi uzeli. Ja ne znam koja je korist ovoga. Mislim da samo propagira stereotipe i vise je stetno nego koristno, barem u nasem drustvu pod trenutnom sferom utjecaja. Stereotip je da su muskarci automehanicari i vole aute, ona zena hoce da je automehanicarka i voli aute pa eto non-binary. Sutra u gradu sretnem curu, ona kao iz stereotipa haljinica, nasminkana pa mi u pricu kad ona nebinarna. Kako? Voli sport gledati, pogotovo kosarku. Okaaay?! Je li to to ili je moje razumljevanje ovoga neadekvatno?
Tom identity u Tajlandu isto sto je tomboy u anglosferi ili sto bi mi rekli muskasta cura, a neki zli jezici lezba.
Pa Dee identity sto je zena koja prati zenske norme odjevanja tajlanskog drustva ali je les ili bi.
Ima ih jos, pa onda objasnjenja da ovi imaju odnose sa ovima, ponekad, moraju a i ne moraju. Sve nesto nestabilno i fluidno.
Kathoeys je njihov naziv za transrodne i eto.
Znaci mi toliko koliko mi znaci da cu danas navijati za Real protiv Manchestera, a iduce hefte za PSG protiv Reala ako Modric ne bude igrao. Ako bude Modric igrao onda cu za Real jer eto toliko sam fluidan i neodreden.
Ah ja, nisam nista vidio oko licnih zamjenica. Pa racunat cu da nema nesto posebno tu i kao ni neki posebni zahtjeva za neozamjenicama zir/zer, zee/zem itd.
Ali eto to bi bilo zanimljivo za istraziti i usporediti sa anglo-sferom pa nek mi to bude domaci zadatak.
Tajland je i fino mjesto za odmor pa eto mozda i to bude nekad.
Da se napokon na citirano osvrnem. Apsolutno ne mislim da zapadni feminizam (sta god to znacilo) treba voditi glavnu rijec u svijetu. Klementusha pogotovo ne u Bangladesu, a i na zapadu ne. Onda se diskfalificirala. Christina Hoff Sommers i Camille Paglia na zapadu
Ovaj razgovor o anti-kolonijalizmu me podsjeti na post od Bloo nekoliko dana star. Clanak je o zenama u Afganistanu i njihovim pravima uz komentar kako to nju zanima i brine. Pa sam upitao da li NATO na celu sa SAD-om treba na misiju sirenja demokracije opet poslati u Afganistan.
Sada me to muci. Jesam li ja to anti-kolonijalan ako se ne slazem sa NATO intervencijom i utjecajem na kulturu u Afganistanu i je li Nesvrstana Bloo kolonijalna u svom razmisljanju ako zeli da zene u Afganistanu imaju ista prava kao zene na Zapadu?
Ja nemam pojma sta to zele zene u Afganistanu. Jesu li zene tamo nesretne? Zeli li vecina zena tamo promjene i kolike promjene? Evo ako jeste vecina onda bi u demokratskom kontekstu trebalo da bude promjena, ali Afganistan je suverena zemlja koja ima svoj ustroj i nije kao nas. Je li imamo mi pravo da na to utjecemo?
Bez obzira na odgovore na ova pitanja, treba biti charitable kao sto se kaze. Jedna takva perspektiva je da se kaze da postoje osnovna ljudska prava. Ok, sta cemo sad? Odakle su ta prava? Pa mi smo ih izmislili. Nisu pala sa neba. Znaci i ona su konstrukt ljudi, vecinom ovih sa Zapada i zapadnih ideja. Je li onda uredu da mi nasu pricu o ljudskim pravima njima namecemo? Jer to su ljudska prava - plod nase maste i narativ - kao sto kaze Harari u Sapiensu u neki prvih 50ak strana. Ti ljudi tamo su ispricali drugaciju pricu o pravima i ljudskom poretku od nase. Mozda ih trebamo pustiti na miru i ne mjesati se. Suraduj ako moras, ako ne moras jos bolje, ne pokreci ratove. Mozda treba izolacijski pristupiti kao prema Sjevernoj Koreji. Ne znam.
Vidim da se danas puno nadrobili, a burzoazijske birokrate?
Treba vas citati.
-
Niemand
#24907 Re: Danasnji "feminizam"
Tako je, kmeee.
Idi eto objasni no sikiriki da nije trazila tvoj izun za taj link sto je stavila, kako se usudjuje, nije pitala coopera.
Kakav lik.
- Bloo
- Globalna šefica
#24908 Re: Danasnji "feminizam"
Pa pitanje je na mjestu (voljno!). ODgovor je bitan za nastavak diskusije.
-
no_sikiriki
#24909 Re: Danasnji "feminizam"
Auuu...a ja taman mislila da sam back in your good books, jer ti se video svidio...
Hell hath no fury like a woman scorned...
Hell hath no fury like a woman scorned...
- Bloo
- Globalna šefica
#24910 Re: Danasnji "feminizam"
U BiH nije obavezno od 2006. ako se dobro sjećam.
Tako da od 2006. godine do danas...Bosanac i Hercegovac ne službi obavezni vojni rok. Tako da to kao argument nekako je klimavo.
Osim ako si generacija ono služio JNA rok u stilu na straži pored Prizrena...
Osim ako si generacija ono služio JNA rok u stilu na straži pored Prizrena...
-
Niemand
#24911 Re: Danasnji "feminizam"
@konoplja paglia? Zar nije podrzavala pedofiliju?
- Riddle
#24912 Re: Danasnji "feminizam"
Srećo moja, siguran sam ja da si se ti pripremila, ali ja sam stvarno umoran i još čekam da Valve pusti patch, pa nisam imao volje istraživati to što si pitala i praviti se da znam. I svakako neizbježno upasti u šta god si mi već to skuhala.
Ali o čemu god da se radi, ja se ne mogu oteti jakom utisku da bi regrutacija žena i slanje na front izazvalo žestoke reakcije. Pa za kakve banalne stvari se ljudi optužuju, a da se to prešuti. Nema šanse.
Usput, ja sam se javio na regrutaciju i bio spreman služiti rok naravno. Ali sjebaše nam planove. Možda bih zbog fakulteta služio kasnije, ne znam. Uglavnom, nije se desilo.
- konoplja
#24913 Re: Danasnji "feminizam"
Jao fuj koliko spama
Jos ste se krenuli verbalno klati.
Dosta. Izasao je novi JRE danas sa Michio Kaku. On sigurno ima sta zanimljivo i pametno za reci.
Do sutra.
@Niemand Da, moze se reci da jeste, ali mogu tu ideju odvojiti od ostatka. Reductio ad Hitlerum.
Jos ste se krenuli verbalno klati.
Dosta. Izasao je novi JRE danas sa Michio Kaku. On sigurno ima sta zanimljivo i pametno za reci.
Do sutra.
@Niemand Da, moze se reci da jeste, ali mogu tu ideju odvojiti od ostatka. Reductio ad Hitlerum.
- Bloo
- Globalna šefica
#24914 Re: Danasnji "feminizam"
Ma mafinu moj najdražiRiddle wrote: ↑08/06/2022 22:02Srećo moja, siguran sam ja da si se ti pripremila, ali ja sam stvarno umoran i još čekam da Valve pusti patch, pa nisam imao volje istraživati to što si pitala i praviti se da znam. I svakako neizbježno upasti u šta god si mi već to skuhala.![]()
Ali o čemu god da se radi, ja se ne mogu oteti jakom utisku da bi regrutacija žena i slanje na front izazvalo žestoke reakcije. Pa za kakve banalne stvari se ljudi optužuju, a da se to prešuti. Nema šanse.
Usput, ja sam se javio na regrutaciju i bio spreman služiti rok naravno. Ali sjebaše nam planove. Možda bih zbog fakulteta služio kasnije, ne znam. Uglavnom, nije se desilo.
Tugy, plaky. Znači nisi pravi muškarac. Bio si sprečen da dokažeš svoju muškost. Kmek.
Znači da smo isti. Ja nisam služila jer nije obavezno za žene, ti nisi služio jer ti sjebaše planove...
HAjd sad razguli, patchiraj se.
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
- -Chesterfield-
#24918 Re: Danasnji "feminizam"
Kad bi insan, rije' ćemo, imo čitavo Lokavsko polje, onda hesabim, ne bi loše bilo imati taki ala- franka plug koji sam ore, ali one njivice moje Aiše mogu i ovako topalas orati...
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#24920 Re: Danasnji "feminizam"
Ti se zajebavas, jelde?jOFLA wrote: ↑08/06/2022 22:31Drugim riječima, leglo onih kojima smeta što postoje zakoni koji štite ženu od partnerove fizičke sile, što im smeta žensko pravo glasa, što se traži da žene budu za isti posao plaćeni jednako kao muškarci jer čak i kad žena u istom poslu uradi bolje i više, opet bude plaćena slabije od muškarca kooji je uradio aljkavo i manje, itd...
- saint_mirad
#24922 Re: Danasnji "feminizam"
ovo je jedan od najgorih argumenata za wage gap koji sam procitao. sestro u islamu, da se zene placaju isto ili manje za posao koj urade isto ili bolje od miskaraca svi kapitalisti bi uposljavali iskljucivo zene jer profit.
- auspuhc
#24923 Re: Danasnji "feminizam"
Mnogo su dosadne sa tom pricom. Zene zavrsavaju lakse fakultete od muskarca sto rezultira time da su u prosjeku manje placene. Nikako nisu manje placene za obavljanje istih poslova.saint_mirad wrote: ↑08/06/2022 23:35ovo je jedan od najgorih argumenata za wage gap koji sam procitao. sestro u islamu, da se zene placaju isto ili manje za posao koj urade isto ili bolje od miskaraca svi kapitalisti bi uposljavali iskljucivo zene jer profit.
- otherside
- Riddle
#24925 Re: Danasnji "feminizam"
Jok eto HOMM ću čekati.Bloo wrote: ↑08/06/2022 22:06Ma mafinu moj najdražinemoj reci da cekas DOTU il nesot slicno lame.
Tugy, plaky. Znači nisi pravi muškarac. Bio si sprečen da dokažeš svoju muškost. Kmek.
Znači da smo isti. Ja nisam služila jer nije obavezno za žene, ti nisi služio jer ti sjebaše planove...
HAjd sad razguli, patchiraj se.![]()
Čekao i nisam dočekao. Sad uz kaficu čitam listu promjena, ali moram ići, pa će testiranje biti odloženo za poslijepodne.
A što se tiče moje službe, bitna je namjera.