Ramazan, opet ;)
- agnostic_front
#21251 Re: Ramazan, opet ;)
Bacajte te cigarete 
-
suspect_zero
#21252 Re: Ramazan, opet ;)
Pred mene, možeeee
- Bloo
- Globalna šefica
- agnostic_front
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21255 Re: Ramazan, opet ;)
3 baklave, kriška torte, kriška zdrave torte
..i kutija oblatni...i dobiješ zujanje u ušima+ tremor, nije loše za prvi dan bajrama 
- -Chesterfield-
#21256 Re: Ramazan, opet ;)
Baš ima i neki drugi - novi Chesterfild?Bloo wrote: ↑02/05/2022 20:27Plavi chesterfield (stari).last mohicans wrote: ↑02/05/2022 20:13
Ma on posti, samo to jos je zna.Šuti,ne kazuj mu! @bloo sta ovo dimiš?
![]()
Ne dam im za Drinu obicnu.
-
suspect_zero
#21257 Re: Ramazan, opet ;)
Ništa slano nisi?konektovan wrote: ↑03/05/2022 00:11 3 baklave, kriška torte, kriška zdrave torte..i kutija oblatni...i dobiješ zujanje u ušima+ tremor, nije loše za prvi dan bajrama
![]()
- ruud
#21258 Re: Ramazan, opet ;)
Bajrambarecula muminke i mumini
- Sara03
#21259 Re: Ramazan, opet ;)
I konstipaciju.konektovan wrote: ↑03/05/2022 00:11 3 baklave, kriška torte, kriška zdrave torte..i kutija oblatni...i dobiješ zujanje u ušima+ tremor, nije loše za prvi dan bajrama
![]()
Potrudi se održati normu u narednim danima.
-
bjjarmbar
#21260 Re: Ramazan, opet ;)
U nasem narodu svasta nesto ima, a dosta toga i ne valja. Ko sto se i ne valja pravit nesto narocito pametnim kad se ocito nema potencijala za takvo nesto
Niko ne spori nacin cestitanja i namjeru, vec su ljudi konkretno objasnili kako to nema neku poruku kad bi se prevodilo na nas jezik kao sto imaju rijeci mubarek, olsun i sl.
- piupiu
#21261 Re: Ramazan, opet ;)
Ne treba ni od vjere i običaja praviti rigidnu ideologiju u kojoj moraš čestitati na čistom turskom ili arapskom da bi tvoja čestitka imala značenje. Lijep nijet i poštovanje običaje naših nana i deda je za mene dovoljno.bjjarmbar wrote: ↑03/05/2022 02:15U nasem narodu svasta nesto ima, a dosta toga i ne valja. Ko sto se i ne valja pravit nesto narocito pametnim kad se ocito nema potencijala za takvo nesto
Niko ne spori nacin cestitanja i namjeru, vec su ljudi konkretno objasnili kako to nema neku poruku kad bi se prevodilo na nas jezik kao sto imaju rijeci mubarek, olsun i sl.
-
mali jomu
#21262 Re: Ramazan, opet ;)
Bajrambarecula narode...
Kod nas je vazda bilo Bajrambarecula
A kod drugih...
Bajram barećula / Naučite čestitati Bajram na brojnim stranim jezicima
Muslimani diljem svijeta danas obilježavaju jedan od dva najveća praznika u islamu, Kurban-bajram.
Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram u našoj zemlji, a česta čestitka je i Bajram barećula/barećula.
Eid mubarak najčešća je čestitka koja se koristi diljem svijeta (Rusi, naprimjer, kažu - Id Mubarak). Eid je arapska riječ za praznik, a Ramazanski bajram zove se Eid ul Fitr, što znači Gozba prekida posta, dok Eid al Adha (Kurban-bajram) znači Festival žrtve.
Pa ćete na engleskom, njemačkom, italijanskom, španskom čestitati upravo tim riječima - Eid Mubarak - s tim što se na Njemačkom Bajram kaže Zuckerfest. Na danskom se bajram čestita riječima - Gelukkige Suikerfeest.
Na francuskom se kaže Aïd Moubarak ili Aïd Mabrouk, na grčkom se isto izgovara, a piše Eid μουμπάρακ. Na švedskom se kaže Glad Eid, na finskom Hyvää Eidiä.
Ovo su čestitke na još nekim jezicima:
Afghanistan
Akhtar de nekmregha sha = Sretan Bajram
Albanija
Gëzuar bajramin = Sretan Bajram
Arapski svijet
Eid Saeed – Sretan Bajram
Kul 'aam wa antum bi-khayr = Neka te svake godine sretnem u dobrom zdravlju
Eid Mubarak lakum wa-li-‘a’ilatakum = Sretan Bajram tebi i tvojoj familiji
Atamanna lakum Eid sa‘id jiddan! Litakun kul a‘malakum al-khayyira maqbula ‘ind Allah = Želim ti vrlo sretan Bajram i neka sva tvoja dobra djela usliši Bog
Aad Eiduk ili Aad Eidukum = Neka se Bajram vrati (ponovo i ponovo)
Taqabalallahu minna wa minkum = Neka Allah usliši i tvoja i moja dobra djela (rečenica koju su koristili sljedbenici poslanika Muhameda)
Bangladeš
Eider shubheccha = Bajramski pozdravi
Kina
开斋节快乐/Kāizhāi jié kuàilè = Sretan Bajram
Gana
Ni ti yuun' palli = Sretna nova sezona Bajrama
Iran
Eid muborak shaved = Sretan Bajram
Kurdi
Cejna we pîroz be = Sretan Bajram
Malezija, Indonezija, Bruneji i Singapur
Selamat Hari Raya = Sretan Bajram
Turska
Bayramınız kutlu olsun = Neka je sretan Bajram
Iyi Bayramlar = Neka praznik bude dobar
Bayramınız mübarek olsun = Blagoslovljen praznik
https://radiosarajevo.ba/magazin/zaniml ... ima/385097
Kod nas je vazda bilo Bajrambarecula
A kod drugih...
Bajram barećula / Naučite čestitati Bajram na brojnim stranim jezicima
Muslimani diljem svijeta danas obilježavaju jedan od dva najveća praznika u islamu, Kurban-bajram.
Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram u našoj zemlji, a česta čestitka je i Bajram barećula/barećula.
Eid mubarak najčešća je čestitka koja se koristi diljem svijeta (Rusi, naprimjer, kažu - Id Mubarak). Eid je arapska riječ za praznik, a Ramazanski bajram zove se Eid ul Fitr, što znači Gozba prekida posta, dok Eid al Adha (Kurban-bajram) znači Festival žrtve.
Pa ćete na engleskom, njemačkom, italijanskom, španskom čestitati upravo tim riječima - Eid Mubarak - s tim što se na Njemačkom Bajram kaže Zuckerfest. Na danskom se bajram čestita riječima - Gelukkige Suikerfeest.
Na francuskom se kaže Aïd Moubarak ili Aïd Mabrouk, na grčkom se isto izgovara, a piše Eid μουμπάρακ. Na švedskom se kaže Glad Eid, na finskom Hyvää Eidiä.
Ovo su čestitke na još nekim jezicima:
Afghanistan
Akhtar de nekmregha sha = Sretan Bajram
Albanija
Gëzuar bajramin = Sretan Bajram
Arapski svijet
Eid Saeed – Sretan Bajram
Kul 'aam wa antum bi-khayr = Neka te svake godine sretnem u dobrom zdravlju
Eid Mubarak lakum wa-li-‘a’ilatakum = Sretan Bajram tebi i tvojoj familiji
Atamanna lakum Eid sa‘id jiddan! Litakun kul a‘malakum al-khayyira maqbula ‘ind Allah = Želim ti vrlo sretan Bajram i neka sva tvoja dobra djela usliši Bog
Aad Eiduk ili Aad Eidukum = Neka se Bajram vrati (ponovo i ponovo)
Taqabalallahu minna wa minkum = Neka Allah usliši i tvoja i moja dobra djela (rečenica koju su koristili sljedbenici poslanika Muhameda)
Bangladeš
Eider shubheccha = Bajramski pozdravi
Kina
开斋节快乐/Kāizhāi jié kuàilè = Sretan Bajram
Gana
Ni ti yuun' palli = Sretna nova sezona Bajrama
Iran
Eid muborak shaved = Sretan Bajram
Kurdi
Cejna we pîroz be = Sretan Bajram
Malezija, Indonezija, Bruneji i Singapur
Selamat Hari Raya = Sretan Bajram
Turska
Bayramınız kutlu olsun = Neka je sretan Bajram
Iyi Bayramlar = Neka praznik bude dobar
Bayramınız mübarek olsun = Blagoslovljen praznik
https://radiosarajevo.ba/magazin/zaniml ... ima/385097
- konektovan
#21263 Re: Ramazan, opet ;)
Ma bilo je i slanog...burek, žarušasuspect_zero wrote: ↑03/05/2022 00:19Ništa slano nisi?konektovan wrote: ↑03/05/2022 00:11 3 baklave, kriška torte, kriška zdrave torte..i kutija oblatni...i dobiješ zujanje u ušima+ tremor, nije loše za prvi dan bajrama
![]()
![]()
-
El_comadante
#21264 Re: Ramazan, opet ;)
Bajram serif Mubarak Olsun
Ovo oko pozdravs za bajram bezze rasprava. Trebao razdvojiti tradiciju I vjeru jer to nije isto. Kako pravilno cestitati bajram? Trebao gledati jedino kako je Poslanik s. a. v. s. radio jer je to jedino relevantno.
Ovo oko pozdravs za bajram bezze rasprava. Trebao razdvojiti tradiciju I vjeru jer to nije isto. Kako pravilno cestitati bajram? Trebao gledati jedino kako je Poslanik s. a. v. s. radio jer je to jedino relevantno.
- hadzinicasa
#21265 Re: Ramazan, opet ;)
konektovan wrote: ↑03/05/2022 08:44Ma bilo je i slanog...burek, žaruša, gulaš, pileći fileti...begova
- hadzinicasa
#21266 Re: Ramazan, opet ;)
pa jeste. kako je Poslanik s.a.v.s. na TurskomEl_comadante wrote: ↑03/05/2022 08:46 Bajram serif Mubarak Olsun
dakle, citav svijet "nepravilno" cestita bajram!? aferim.
forma iznad sustine, iako je citav islam zasnovan na onome sto ti je u srcu i sto ti je nijet. i na tome da samo On zna sta je ispravno i sta ce prmiti.
-
mali jomu
#21267 Re: Ramazan, opet ;)
Nekima je tesko skontat sta je Bajram...
forma i sustina... sukob
U Bosni je vazda bajrambarecula, kao sto je bilo gdje onako kako je... nekom je ta sustina zeznuta (kad se izbrisu forme)
- skafiskafsnjak
#21268 Re: Ramazan, opet ;)
-
mali jomu
#21269 Re: Ramazan, opet ;)
Sto nebi moglo ako si skontao sustinu sta se hoce reci???
- hadzinicasa
#21270 Re: Ramazan, opet ;)
a tjnm, meni sinoc jedna bula, svrsnica medrese cestita s "Bajram bajric"
- skafiskafsnjak
#21271 Re: Ramazan, opet ;)
Sad ga usrahadzinicasa wrote: ↑03/05/2022 09:09a tjnm, meni sinoc jedna bula, svrsnica medrese cestita s "Bajram bajric"![]()
Ne znam, ja samo rekao.kako je kod nas...
Nije Sarajevo citava BiH...tako da....
- konektovan
#21272 Re: Ramazan, opet ;)
Kod mene je uvijek bilo i jedno i drugo,...podjednako.
- hadzinicasa
#21273 Re: Ramazan, opet ;)
zasto? ziva istina, Bog mi je svjedokskafiskafsnjak wrote: ↑03/05/2022 09:10Sad ga usrahadzinicasa wrote: ↑03/05/2022 09:09
a tjnm, meni sinoc jedna bula, svrsnica medrese cestita s "Bajram bajric"![]()
![]()
Ne znam, ja samo rekao.kako je kod nas...
Nije Sarajevo citava BiH...tako da....
a ja rekoh da postujem svacije obicaje. samo, eto, ne dam da mi se dira u moje i jos ponesto, ali da ne zakuhavam opet i danas je Bajram
pa eto u tom duhu, radujte se!
Last edited by hadzinicasa on 03/05/2022 09:14, edited 1 time in total.
-
no_sikiriki
#21274 Re: Ramazan, opet ;)
Nije poenta u tome je li Bajram Mubarek Olsun ili Bajram barecola ili barecula.
Nego u tome da se čestita Bajram onako kako je ko naučio, da neko drugi kaže hvala, i tebi želim sve najbolje. I to je to. Nije teško.
Rasprava o topi sa ili bez jajeta je (bar meni) simpatična, ova baš i nije. A za Bajram je valjda poenta u nekom "zajedništvu" (pa i virtuelnom), a ne u razdvajanju, čak i oko toga kako se čestita.
Ne mogu ni zamisliti nekoga kako se nateže oko toga je li "Merry Christmas" ili "Happy Christmas".
Nego u tome da se čestita Bajram onako kako je ko naučio, da neko drugi kaže hvala, i tebi želim sve najbolje. I to je to. Nije teško.
Rasprava o topi sa ili bez jajeta je (bar meni) simpatična, ova baš i nije. A za Bajram je valjda poenta u nekom "zajedništvu" (pa i virtuelnom), a ne u razdvajanju, čak i oko toga kako se čestita.
Ne mogu ni zamisliti nekoga kako se nateže oko toga je li "Merry Christmas" ili "Happy Christmas".
- konektovan
#21275 Re: Ramazan, opet ;)
Uglavnom, somun s Vratnika bolji od Logavine, definitivno.