SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drag_gost

#56551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

ZuzuTop wrote: 29/04/2022 02:35
drag_gost wrote: 28/04/2022 18:32

Smijesno he he, he he he
To je bio sarkazam i znam da nije smjesno.Imam dovoljno godina i iskustva da znam da takva vrsta ljudi privlaci masu sebi slicnih ljudi.
Svaki balkanski grad ima tih idiota na izvoz.I svi ih gledaju kao na ono... ajde de...
Dok tebi sta ne urade, pa ti onda ne bude he he he hehe
Zutari, spidasi, sanercici.
Svakome moze da urade, bilo ili ne bilo he he he he he, tako isto i tebi.

Ne vidim zasto mi repliciras, pitao sam jer ne znam sta se tu desilo.
Piaty

#56552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

@darius_maximus

Samo da se zna da NIJEDAN ČOVJEK nije siguran od suicida pošto poretpostavljam da znaš kada nemali broj ljudi priča ili komentira slučaj nekog nesretnika sa riječima "ma budala, šta je uradio".
Naslovnica

#56553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Moja rodica je u 18 godini popila 2dl esencije, ne u namjeri da se ubije nego da se osveti roditeljima, da ih prepadne ili šta već, jer je nisu pustili u petak da izađe sa društvom.
Učenik generacije, tek upisala arhitekturu, prelijepa.
2 dana umirala.
:(
ing-ecc

#56554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ing-ecc »

zla_kraljica wrote: 27/04/2022 20:56
Ovo je tuga, zalosno. Covjece 14 god, to je 8 ili 9 razred osnovne. Tek treba poceti zivjeti 😢
Joj tuge :( upravo krece dzenaza :( gromoglasni jecaji neutjesne majke :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

nevezano za slučaj tvoje rođakinje @Naslovnica

vidiš moju generaciju 1999. je atomskom bombom tjeralo da izađu vani...dok se mi okupimo prođe 7 dana... doduše tad nije bilo mobitela ni ovoliko kafića i izbora

ja sam staroimodan tip mislim da razgovor ne pomaže... gdje ima razgovora nema problema...problem je nastao kad nema razgovora... razgovorom se ne može riješiti ko pitanje što je starije kokoš ili jaje :D

više preferiram metode izgladnjivanja (nema večere) i toljage (za muške---cure prut)
udri kaišem i prutom ako je veći klipan ona i šakama i nogama dok si jači :D

mislim da je mnogima to pomoglo...kao i "teški" fizički rad na selu vikendici ili u kući

besposlen um je đavolji um itd
doktornauke

#56556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by doktornauke »

ing-ecc wrote: 29/04/2022 12:15
zla_kraljica wrote: 27/04/2022 20:56

Ovo je tuga, zalosno. Covjece 14 god, to je 8 ili 9 razred osnovne. Tek treba poceti zivjeti 😢
Da se nisi zajebo za dzenazu u novinama pise 14:30
ing-ecc

#56557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ing-ecc »

doktornauke wrote: 29/04/2022 12:19
ing-ecc wrote: 29/04/2022 12:15
Da se nisi zajebo za dzenazu u novinama pise 14:30
Tabut je krenuo ispred kuce, ukop je u 14:30.
darius_maximus

#56558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Piaty wrote: 29/04/2022 11:34 @darius_maximus

Samo da se zna da NIJEDAN ČOVJEK nije siguran od suicida pošto poretpostavljam da znaš kada nemali broj ljudi priča ili komentira slučaj nekog nesretnika sa riječima "ma budala, šta je uradio".
Da, naravno.
Ružno je pričati o "budalama" u ovakvim slučajevima, jer je to ogromna tuga.
Ne mogu ni zamisliti bol koji čovjeka može natjerati da pomisli da je to jedini izlaz i da tako pomaže da drugi oko njega manje pate.
Genetika, uslovi i okolnosti, triggeri i društvo, teško je naći "krivca".

Jedino se može otvoreno pričati o tome kao o velikoj problematici.
Ne mislim da se to može lako "vidjeti" kako se misli, jer mnogi kriju mentalne probleme jako vješto...
Truba

#56559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

strahota... tri bake u rasponu od 88 do 92 se ukopavaju u isto vrijeme isti dan kad i curica od 15 godina
ove su bile bake u mirovini skoro duplo starije od mene i po 10 godina starije od mojih pokojnika
kad se curica rodila
Truba

#56560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

darius_maximus wrote: 29/04/2022 12:22 Genetika
prema meni smo zarobljenici gena
ne možeš im pobjeći

ja mislim da je i genetika za kriminal veoma bitna tojest za ovu temu... to je sve u obitelji... i geni i kriminal

recimo u mojoj obitelji s tatine strane se njeguje mistrija i visak...i fakultetlije s farmacijom se fataju špartle i cementa kad se renovira stan a ostali rade građevinske poslove... osobno volim betoniranje i praćenje radova s betonom :D
laganica_hz

#56561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laganica_hz »

Black swan wrote: 29/04/2022 12:28
darius_maximus wrote: 29/04/2022 12:22 Genetika
prema meni smo zarobljenici gena
ne možeš im pobjeći

ja mislim da je i genetika za kriminal veoma bitna tojest za ovu temu... to je sve u obitelji... i geni i kriminal

recimo u mojoj obitelji s tatine strane se njeguje mistrija i visak...i fakultetlije s farmacijom se fataju špartle i cementa kad se renovira stan a ostali rade građevinske poslove... osobno volim betoniranje i praćenje radova s betonom :D
Samo lopata, krampa i civare.
Piaty

#56562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

darius_maximus wrote: 29/04/2022 12:22
Piaty wrote: 29/04/2022 11:34 @darius_maximus

Da, naravno.
Ne mogu ni zamisliti bol koji čovjeka može natjerati da pomisli da je to jedini izlaz i da tako pomaže da drugi oko njega manje pate.

Ne mislim da se to može lako "vidjeti" kako se misli, jer mnogi kriju mentalne probleme jako vješto...
Upravo tako. Sve sto si napisao je tacno.

Te osobe to znaju vjesto kriti ali takodjer se desava da mi, koji prepoznajemo simptome, ne mozemo vjerovati da se tako nesto moze desiti (tako je bilo u mom slucaju) pa ne poduzmemo nista i onda nas to izjeda sve dok ne shvatimo da je to zapravo tesko sprijeciti.

Ja sam citao neke radove na ovu temu i mogu reci da je suicid jos uvijek misterij u smislu da je "nevjerovatno" da neko pocini jedan "savrseni anti-instiktivan cin" i onda tu prestaje svaka logika. Koliko mogu zakljuciti na osnovu naucnih radova ali kao osoba koja je dozivjela u svojoj blizini, u pitanju je silna bol koju covjek prekrati cinom koji je jedino i ultimativno rijesenje.
Herojstvo ili kukavicluk su irelevantni, ostaje samo da je velika nesreca, najvise za tu osoua ali i za njegove najblize te za drustvo opcenito.
Sociolog

#56563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sociolog »

Ovo onaj Azem poluRom..iz mahale s Aneksa cini se sto je zapaljen.

Koliko je samo pravio belaja i pljackao kuca.
Steta, nije smrtna presuda da mi sudimo.
Kad ukucate arhivu na google 2009..ovaj momak je isto ovako bio otet, mucen, peglom jer je navodno ukrao neka bicikla s Aneksa..

Niko ne zasluzuje smrt nasilnu, 2009 se izvukao pobjegao otmicarima..sad nije.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#56565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Rekoše da djetetu nije nista
uglavnomja

#56566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

sime_cipol wrote: 29/04/2022 22:52 Rekoše da djetetu nije nista
:thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#56567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Piaty wrote: 29/04/2022 14:29
darius_maximus wrote: 29/04/2022 12:22

Da, naravno.

Te osobe to znaju vjesto kriti ali takodjer se desava da mi, koji prepoznajemo simptome, ne mozemo vjerovati da se tako nesto moze desiti (tako je bilo u mom slucaju) pa ne poduzmemo nista i onda nas to izjeda sve dok ne shvatimo da je to zapravo tesko sprijeciti.

Ja sam citao neke radove na ovu temu i mogu reci da je suicid jos uvijek misterij u smislu da je "nevjerovatno" da neko pocini jedan "savrseni anti-instiktivan cin" i onda tu prestaje svaka logika. Koliko mogu zakljuciti na osnovu naucnih radova ali kao osoba koja je dozivjela u svojoj blizini, u pitanju je silna bol koju covjek prekrati cinom koji je jedino i ultimativno rijesenje.
Herojstvo ili kukavicluk su irelevantni, ostaje samo da je velika nesreca, najvise za tu osoua ali i za njegove najblize te za drustvo opcenito.
U malo daljoj porodici, rodjak sa mamine strane, pocinio je sucid, ali koji je bio, kad se sad odvrti film put kojim je isao neko vrijeme.

Teska porodicna tragedija, neopisiva, uzrokovala je da se okrene vjeri, ali nije mu pomogla nego se naprosto utopio u njoj, ako me razumijete. Znam kada bi pricao o vjeri, da bi se ljudi krisom pogledavali u smislu da je otisao predaleko, ali ne vjerujem da je iko ikada ozbiljno sa njim popricao o svemu. Sto iz razloga jer je bio rat, sto iz razloga sto je bio ljudina u svakom smislu te rijeci i voljen i niko mu nije htio dodatno po ranama kopati.

Na kraju je, nakon nekoliko godina presudio sebi.

I njegov otac je, nekada prije, isto sebi presudio. Ne znam sta je njegov okidac bio, ali je sasvim jasno da je genetika vrlo bitan faktor. To bi trebalo biti upozorenje roditeljima koji su se borili i izbroili sa slicnim demonima da obrate posebnu paznju.

Kako god, cini se, najteze je kad niko nije kriv...
Piaty

#56568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

Chmoljo wrote: 29/04/2022 23:18
Piaty wrote: 29/04/2022 14:29

U malo daljoj porodici, rodjak sa mamine strane, pocinio je sucid, ali koji je bio, kad se sad odvrti film put kojim je isao neko vrijeme.

Teska porodicna tragedija, neopisiva, uzrokovala je da se okrene vjeri, ali nije mu pomogla nego se naprosto utopio u njoj, ako me razumijete. Znam kada bi pricao o vjeri, da bi se ljudi krisom pogledavali u smislu da je otisao predaleko, ali ne vjerujem da je iko ikada ozbiljno sa njim popricao o svemu. Sto iz razloga jer je bio rat, sto iz razloga sto je bio ljudina u svakom smislu te rijeci i voljen i niko mu nije htio dodatno po ranama kopati.

Na kraju je, nakon nekoliko godina presudio sebi.

I njegov otac je, nekada prije, isto sebi presudio. Ne znam sta je njegov okidac bio, ali je sasvim jasno da je genetika vrlo bitan faktor. To bi trebalo biti upozorenje roditeljima koji su se borili i izbroili sa slicnim demonima da obrate posebnu paznju.

Kako god, cini se, najteze je kad niko nije kriv...
Uffff tuga brate...beskrajna
Laplace

#56569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

suspect_zero wrote: 28/04/2022 19:10
Dimu1927 wrote: 28/04/2022 15:20

sto se tice covid mjera upravu su, maltretiraju i roditelje i djecu... coronu niko ne yebe 2% vec mjesecima oni malo malo online nastava, lakse je voditi casove sa vikendice nego sjediti u razredu i boriti se s djecom

pa onda uvode sebi one neradne dane kad niko drugi nema isti, pa roditelji nemaju kud s djecom a oni moraju na posao. mogla bi se knjiga napisati o propustima obrazovnog sistema zbog covida
Ma ne kontam u kojem kontekstu sada pričate o kovidu, koliko znam ova školska 21/22 nije prekidana zbog kovida, sve je išlo regularno i nije bilo kombinirane, bar ovim manjim osnovcima,...sa druge strane gotovo je kraj školske godine a i koliko pročitah djevojčica je bila odličan đak :-?
Strašno, prestrašeno šta god da je dijete navelo na taj korak....tuga velika.
U KS imaju sedmicu online nastave neovisno o kovidu, bila je ta praksa i prije pandemije.

Ovo meni više liči na čestu pojavu u KS: roditelji sebi ucrtaju u glavu da im dijete mora imati prosjek 5,0 i ako dijete vidi8 da to možda neće moći ispuniti pada u depresiju i sklono je nauditi sebi. Djetetu stvaraju nepotreban pritisak da ostvari nešto za šta možda nije sposobno koliko god se trudilo.

Inače je prosjek 5,0 glupost i suprotna je pedagoškoj teoriji i praksi. Niko ne može biti talentovan u svim oblastima.
Laplace

#56570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

no_sikiriki wrote: 28/04/2022 20:09
Piaty wrote: 28/04/2022 19:37

O samoubistvu osobe/pojedinca, koju uopce ne poznajemo, ne bi trebali i ne bi smjeli nista pricati. Ja sam u svojoj porodici imao clana koji je izvrsio suicid i ja znam kako je to. Pored toga sam jos potrosio sata i sate citanja literature o suicidu. Tu ljudi mogu da spomenu 100 faktora ali da ne pogode stvarni razlog suicida.

O suicidu kao opcem fenomenu sigurno mozemo pricati
Upravo. I to je još dosoljavanje rane kad pišeš da je roditelj jednog djeteta potencijalno kriv za njeno/njegovo samoubistvo, jer nije uradio/la ovo, ili ono...a ne znaš ništa o tome.
Ljudi koji su u depresiji, pogotovo tako mladi, često to i ne pokazuju/vješto sakrivaju. I normalan/posvećen roditelj će svakako čitav život sebe preispitivati da li je mogao spriječiti takvo nešto, čak iako to nije bilo moguće. I osjećati neku vrstu krivice.
OK, stoji. Ali kako onda optužiti nastavnike da nisu primijetili da se sa djetetom nešto dešava ako to ni roditelji nisu primijetili?
no_sikiriki

#56571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Laplace wrote: 30/04/2022 12:37
no_sikiriki wrote: 28/04/2022 20:09

Upravo. I to je još dosoljavanje rane kad pišeš da je roditelj jednog djeteta potencijalno kriv za njeno/njegovo samoubistvo, jer nije uradio/la ovo, ili ono...a ne znaš ništa o tome.
Ljudi koji su u depresiji, pogotovo tako mladi, često to i ne pokazuju/vješto sakrivaju. I normalan/posvećen roditelj će svakako čitav život sebe preispitivati da li je mogao spriječiti takvo nešto, čak iako to nije bilo moguće. I osjećati neku vrstu krivice.
OK, stoji. Ali kako onda optužiti nastavnike da nisu primijetili da se sa djetetom nešto dešava ako to ni roditelji nisu primijetili?
Napisala sam da ne vidim kako se mogu kriviti skola (nastavnici) ni roditelji, pogotovo bez informacija.
Laplace

#56572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

no_sikiriki wrote: 30/04/2022 12:39
Laplace wrote: 30/04/2022 12:37

Napisala sam da ne vidim kako se mogu kriviti skola (nastavnici) ni roditelji, pogotovo bez informacija.
Nije tebi upućeno nego sam se nadovezao na komentar jer me je podsjetio na jučerašnju priču sa kolegama. Mi godišnje imamo pod 200 do 300 učenika, po dvadesetak u odjeljenju + posla da odradimo i nije čudno da nam promakne da je neko dijete u problemima ili depresivno. Pposebno ako to roditelji, koji imaju dvoje ili troje djece, ne primijete.

Slažem se da je pogrešno upirati prstom kad se ništa ne zna. Možemo eventualno globalno posmatrati na neke pojave koje mogu dovesti do pretjeranog stresa kod djece školskog uzrasta, a malo ko govori o prekomjernim ambicijama roditelja koji, a u cilju da se pohvale kako im je dijete vundekind, od njega zahtijevaju mnogo više nego što je dijete u stanju postići. Opet, pišem globalno, ne tvrdim da je to ovdje slučaj.
Laplace

#56573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

CSI Sarajevo. Ne šalim se, ozbiljno kažem da je ovo pokazatelj da nam je policija sposobnija nego što smo mislili (ili su imali sreće - želim vjerovati u ono prvi).
Laplace

#56574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

laik1981 wrote: 28/04/2022 20:45 Samoubistva se na zalost desavaju.. Cesto nema nikakve logike i objasnjenja.. Mislim da o takvim slucajevima nije u redu raspredati po forumima..

Psihicko zdravlje vecina zanemaruje.. Cak i kada problemi postanu i primjetni guraju se pod tepih jer je to kod nas na zalost jos uvijek taboo tema i nekakva sramota.. Ne daj boze otici psihologu kada se osjecamo lose.. O tome se treba pricati..
Da. Na primjer, mene je iznenadilo samoubistvo Anthonyja Bourdena.

Inače, pozitivno sam bio iznenađen nekim roditeljima, koji su lako pristali da im dijete obavi razgovore sa psihologom. I svaki put je toj djeci razgovor pomogao. Kamo sreće da se taj taboo napusti.
Laplace

#56575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

zla_kraljica wrote: 28/04/2022 21:28 Covjek im sam dosao.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/crna-h ... ina/455295
Eto, ja se taman ponadao da nam je policija ekstra sposobna kad ono - imali su sreće.
Post Reply