Piaty wrote: ↑29/04/2022 14:29
darius_maximus wrote: ↑29/04/2022 12:22
Da, naravno.
Ružno je pričati o "budalama" u ovakvim slučajevima, jer je to ogromna tuga.
Ne mogu ni zamisliti bol koji čovjeka može natjerati da pomisli da je to jedini izlaz i da tako pomaže da drugi oko njega manje pate.
Genetika, uslovi i okolnosti, triggeri i društvo, teško je naći "krivca".
Jedino se može otvoreno pričati o tome kao o velikoj problematici.
Ne mislim da se to može lako "vidjeti" kako se misli, jer mnogi kriju mentalne probleme jako vješto...
Upravo tako. Sve sto si napisao je tacno.
Te osobe to znaju vjesto kriti ali takodjer se desava da mi, koji prepoznajemo simptome, ne mozemo vjerovati da se tako nesto moze desiti (tako je bilo u mom slucaju) pa ne poduzmemo nista i onda nas to izjeda sve dok ne shvatimo da je to zapravo tesko sprijeciti.
Ja sam citao neke radove na ovu temu i mogu reci da je suicid jos uvijek misterij u smislu da je "nevjerovatno" da neko pocini jedan "savrseni anti-instiktivan cin" i onda tu prestaje svaka logika. Koliko mogu zakljuciti na osnovu naucnih radova ali kao osoba koja je dozivjela u svojoj blizini, u pitanju je silna bol koju covjek prekrati cinom koji je jedino i ultimativno rijesenje.
Herojstvo ili kukavicluk su irelevantni, ostaje samo da je velika nesreca, najvise za tu osoua ali i za njegove najblize te za drustvo opcenito.
U malo daljoj porodici, rodjak sa mamine strane, pocinio je sucid, ali koji je bio, kad se sad odvrti film put kojim je isao neko vrijeme.
Teska porodicna tragedija, neopisiva, uzrokovala je da se okrene vjeri, ali nije mu pomogla nego se naprosto utopio u njoj, ako me razumijete. Znam kada bi pricao o vjeri, da bi se ljudi krisom pogledavali u smislu da je otisao predaleko, ali ne vjerujem da je iko ikada ozbiljno sa njim popricao o svemu. Sto iz razloga jer je bio rat, sto iz razloga sto je bio ljudina u svakom smislu te rijeci i voljen i niko mu nije htio dodatno po ranama kopati.
Na kraju je, nakon nekoliko godina presudio sebi.
I njegov otac je, nekada prije, isto sebi presudio. Ne znam sta je njegov okidac bio, ali je sasvim jasno da je genetika vrlo bitan faktor. To bi trebalo biti upozorenje roditeljima koji su se borili i izbroili sa slicnim demonima da obrate posebnu paznju.
Kako god, cini se, najteze je kad niko nije kriv...