Ukrajina

Kaligrafija

#79476 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

lajkujMe wrote: 22/04/2022 15:48

Sta znaci ovaj rat?
Drugaciji je od svih ratova u zadnjih 70 godina. Ponajvise zbog ciljeva istog. A to je okupacija i aneksija teritorija druge drzave.
Zadnji put kad smo vidjeli takve ratove to je bilo toko 1930tih i tokom drugog svjetskog rata. (dobro i Falklandi su bili osvajacki rat).
Kad su autokratski diktatorski fasisticki rezimi hapali razne drzave i cjepali ih.
Zavrsetkom 2 svjetskog rata dolazi do kraja ratova za teritorije, aneksije i slicno.
Svi ratovi od tada su bili ratovi lokalnih nivoa s mjesanjem stranih faktora.
Od gradjanskih ratova, ratova za nezavisnost, ideoloskih ratova i ratova za resurse.

Ali od 1945 nije se ni jednom desilo da druga drzava napadne drugu iskljucivo zbog zauzimanja i aneksije.
I zanimljivo upravo Rusija je zadnja zrtva takvog rata u operaciji Barbarosa.

Zato kazu da ovaj rat mora Ukrajina da pobjedi.
Ako izgubi onda je put otvoren za sve autokratske rezime na svijetu da pocnu "raspodjelu" drugih drzava.
Zakon sile ce jedini biti bitan, kao u 19 stoljecu i ranije.
Jaki guta manjeg, jedina razlika sto su danas ratovi izuzetno destruktivni, skupi i kostaju mnogo zivota.
Klanje protivnika je nekada bila norma sta ako se to vrati u moderno doba?
Zapravo vec se jeste vratilo ali nikad u kombinaciji s Aneksijom.

A u svijetu Atomskih bombi takva politika ratova ce kad tad dovesti do upotrebe istoga. Sta vise razvoj nuklearnoh oruzja ce da poraste, manje zemlje ce htjeti isti zbog zastite od vecog susjeda.
Amerika, UN pa cak i Sovjetski savez su bili garanti i policajci svjetskog poretka.
Ocuvanje integriteta i suverenosti zemalja nad svojom teritorijom i stanovnistvom.
Onog momenta kad bude "fair game" ocekujte da ce Rusi da nastave da traze sto smatraju svojim.
Kinezi takodjer, prvo Tajvan a onda dalje prema Mongoliji, Vijetnamu, Laosu, Japanu itd.

Afrika ce da gori opet kao sibica od silnih medjudrzavnih ratova, Juzna Amerika ce da gori od ratova.
I na kraju cemo da dobijemo jos jedan Svjetski rat za polaganje racuna.
Nazalost djelomicno i krivicom zapada, Africke zemlje, siromasne Azijske i Blisko Istocne zemlje i Juzna Amerika su ili otvoreno na strani Rusije i Kine ili u najbolju ruku neutralni.
Ako Kina i Rusija pridobiju te zemlje sebi a jos uz to Cudna Indija koja gazi sve vise prema autokratskom modusu mogli bi Europljani da u dalekoj buducnosti ocekuju Rasisticke ratove protiv sebe.

Kome nije jasno ovdje se vodi rat za ocuvanje svjetskog poretka s jedne strane a rusenje istoga s druge strane.

I Vjerujte mi ovo, nikome ama bas nikome ne bi smio biti cilj sirenje Diktatorskih rezima sirom svijeta.
Sloboda naroda je od najvaznije bitnosti,ma kako god zivjeli.
Mi u Bosni mozda to i ne razumijemo jer je nas Diktator (Tito) bio dobar covjek a sta da je bio kao Staljin?
Mislim da bi svakom covjeku na svijetu trebao biti cilj da se rezimi oslabe (ukljucujuci demokratske) uz sto manje mjesanje drzave u poslove i zivote naroda.
Takve drzave u pravilu uspiju i biljeze ogromne razvoje i manje nepravde prema pojedinacimai grupama.

Moral i eticnost je na strani Ukrajine, pravo je na strani Ukrajine i sto je najvaznije demokratski svijet je na strani Ukrajine.
Nadam se da ce Rusi dozivjeti teski slom i samim tim ideologija Diktatorskih rezima s nasilnickim ponasanjem ce da nestane.
Ako ne onda nas cekaju veoma teska vremena u buducnosti.
A to je fakt, nikada se necemo vratiti na staro nazalost.
Kako ba jedina od 1945, evo da ne idem na druge drzave u ovom vremenskom periodu, sta je sa BiH, nas Srbija nije napala sa ciljem zauzimanja teritorije i istrebljenja naroda!? How yes no...!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#79477 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Romanija wrote: 22/04/2022 15:15 Ovo je Bosnjo po mjeri Srbije i Hrvatske...a i Rusije!
Haj objasni ?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#79478 Re: Ukrajina

Post by pici »

Opet su Ukri nesta potpalili u majcici rusiji.
Čitalac

#79479 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Boris Johnson kaže da bi rat u Ukrajini mogao potrajati i godinu dana te ne isključuje mogućnost ruskog trijumfa.
Asked about briefings from western intelligence figures suggesting the Ukraine conflict could go on for many more months, and may result in a Russian victory, Johnson said: “The sad thing is that that is a realistic possibility".
- Of course, Putin has a huge army. He has a very difficult political position because he’s made a catastrophic blunder, so that the only option he now has really is to try to use his appalling, grinding approach, led by artillery, trying to grind the Ukrainians down.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#79480 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Kaligrafija wrote: 22/04/2022 15:01
Chmoljo wrote: 22/04/2022 14:52

ne bih ja tako olako etiketiro. ovo što si gore naveo, radili su za pare očito, jer su bili postsovjetska bijeda. ima primjer iz Žepe gdje nisu ispali šupci. a i svjedočanstva vojnika da im je komanda bila proruska, odnosno prosrpska, što ne čudi.

bar mi koji smo živjeli i koji živimo u takvoj državi gdje drugi može uticati na tvoje odluke trebamo govoriti sa oprezom.
Chmoljo super se razumijemo, ali treba imati i samopostovanja...svaka cast svima, al gledat svoje dupe i nasu zrtvu...! Uvijek mi naumpadne ona scena iz filma, kad na liniji cita novine, opet sranje u Ruandi...
Pa naravno da treba. Ovo bubanje rusa nama odgovara. Iz tog razloga zelim da sto vise padnu onoj stvari za usi.

Pola problema danas imamo jer Sumnjak ima zaledjinu. Cim je malo dobio po prsticima poceo se gubiti.
jeza u ledja

#79481 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 22/04/2022 15:54
drndalo wrote: 22/04/2022 15:38 @exliberal-ex

Ti ako mozes biti "objektivan" jebo tebe druze... OK je da sebi sklapas sto realniju sliku ako te to interesuje, ali ne zaboravimo zbog koga su svi tu gdje su trenutno...

A to nije ni Zapad, ni majstori spinova, znamo ko je potegao pistolj prvi...
Nemoj zajebavat ni ti.
Znas vrlo.dobro da postoje I.druge stvari koje su dovele.do potezanja pistolja. Svaljivat svu krivicu na ruse (a oni nose veliku krivicu) nije razumno razmisljanje. Nije ni ukrajina a ni zapad nevin sta vise zato I kazem treba realno gledat.

.
Ukrajina je kriva sto je nosala minjak.
Kaligrafija

#79482 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

drndalo wrote: 22/04/2022 14:55
Kao prvo, pamcenje te ne sluzi, imali su UNove toyote, kao drugo lupas ko maksim po diviziji, bili su i oni na aerodromu, pored drugih vojnika...kao trece cak su svercovali cetnike iz Sa drug mi je sa par momaka, necu reci lokaciju, presreo jedno njihovo lako oklopno vozilo sa zoljom i istjero cetnike, bukvalno ih oteli od Ukrajinaca, jer su imali dojavu, a njima su cete trebale za razmjenu...tako da...veze ti nemas...
Rekoh da me neko ispravi naravno sa kakvim dokazima, ne samo sta pise kod Kanadjana ko ih je smijenio, nego ko je zaista zivio i opsluzivao Aerodrom... Dozvoljavam mogucnost da je tu bilo i Ukrajinaca ali onda bi morala biti negdje neka slika njihovih transportera na pisti. Transfer od Aerodroma do PTT Inzenjeringa NIJE vracanje ljudi koji pretrcavaju pistu, niti prevozenje " cetnika" u Lukavicu. Takodjer to nije odvodjenje "nasih" anamo njima... Mene su za moja 3x preko piste uvijek ganjali samo Francuzi. I oni su imali uredjaje za nocno osmatranje u vozilima (znam jer su nas nalazili i u mraku u kanalu), a Ukrajinci to sigurno nisu imali (vidimo da i sada vecina CCCP vozila koja nisu frisko modernizovana nemaju mogucnost nocnog djelovanja, a mozemo zamisliti kako je to bilo moderno prije 30 godina, a i tada su im vozila bila bar 10 godina stara).

Toyote ponavljam da Ukrajinci NISU imali... Da jesu, vec bismo se dogovorili s njima oko istih... Imam ponesto iskustva u trgovini s njima iz Marsalke, nekih stvari se moglo kupiti relativno lako (cak i po zadatku),a nekih i prodati...

Takodjer se moglo organizovati prevoz izvan obruca i za Srbe i za ostale prema zeljama/mogucnostima, a za dovoljan novac... Znam i par slucajeva prevoza Francukim prevozom...
Ja tebi iz prve ruke, a ti nastavljas...pa jos i izmisljas...reci da ne znas, bio si mali ili sta vec...
Kaligrafija

#79483 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

Chmoljo wrote: 22/04/2022 16:40
Kaligrafija wrote: 22/04/2022 15:01

Chmoljo super se razumijemo, ali treba imati i samopostovanja...svaka cast svima, al gledat svoje dupe i nasu zrtvu...! Uvijek mi naumpadne ona scena iz filma, kad na liniji cita novine, opet sranje u Ruandi...
Pa naravno da treba. Ovo bubanje rusa nama odgovara. Iz tog razloga zelim da sto vise padnu onoj stvari za usi.

Pola problema danas imamo jer Sumnjak ima zaledjinu. Cim je malo dobio po prsticima poceo se gubiti.
:thumbup: :bih:
Point.

#79484 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Ti ako mozes biti "objektivan" jebo tebe druze... OK je da sebi sklapas sto realniju sliku ako te to interesuje, ali ne zaboravimo zbog koga su svi tu gdje su trenutno...

Nemoj zajebavat ni ti.
Znas vrlo.dobro da postoje I.druge stvari koje su dovele.do potezanja pistolja. Svaljivat svu krivicu na ruse (a oni nose veliku krivicu) nije razumno razmisljanje. Nije ni ukrajina a ni zapad nevin sta vise zato I kazem treba realno gledat. Ja prvi nisam vjerovao da.ce putin napast...to sam cak I ovdje pisao..ne da sam profulio prazan go nego cijelu loptu..priznajem
Ova medijska cenzura koja je uvedena na zapadu nije znak demokratije, sta vise. Mnogi na zapadu , pogotovo u akademskim krugovima kritikuju politiku koja je.vodjena da.bi se.doslo do ove situacije. Niko nece reci putin je nevin..ne..ali samo kazu ovo sto on radi zapad radi ieto tako zasto onda imamo dva pravila...treba ruse na.medjunarodni.sud, sta je sa.zapadnim.drzavama...one nevine..da pitamo narod afrike.ili bliskog istoka.sta oni.misle?
Ja vidim kod mene kako mediji filtriraju informacije I kako ih citaoci javno prozivaju ali djaba..I onda pocinju oni sto fakat.sire. azne informacije da cvjetaju.
Evo ti ovog naseg sto je izasao iz Maripul...jednostavo covjek rece sto se negovori mi.smo bili taoci I jednim I drugim..

.
Šta je to zapad uradio da se dovede do situacije da Rusija napadne Ukrajinu?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#79485 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

Nemoj zajebavat ni ti.
Znas vrlo.dobro da postoje I.druge stvari koje su dovele.do potezanja pistolja. Svaljivat svu krivicu na ruse (a oni nose veliku krivicu) nije razumno razmisljanje. Nije ni ukrajina a ni zapad nevin sta vise zato I kazem treba realno gledat. Ja prvi nisam vjerovao da.ce putin napast...to sam cak I ovdje pisao..ne da sam profulio prazan go nego cijelu loptu..priznajem
Ova medijska cenzura koja je uvedena na zapadu nije znak demokratije, sta vise. Mnogi na zapadu , pogotovo u akademskim krugovima kritikuju politiku koja je.vodjena da.bi se.doslo do ove situacije. Niko nece reci putin je nevin..ne..ali samo kazu ovo sto on radi zapad radi ieto tako zasto onda imamo dva pravila...treba ruse na.medjunarodni.sud, sta je sa.zapadnim.drzavama...one nevine..da pitamo narod afrike.ili bliskog istoka.sta oni.misle?
Ja vidim kod mene kako mediji filtriraju informacije I kako ih citaoci javno prozivaju ali djaba..I onda pocinju oni sto fakat.sire. azne informacije da cvjetaju.
Evo ti ovog naseg sto je izasao iz Maripul...jednostavo covjek rece sto se negovori mi.smo bili taoci I jednim I drugim..

.
Potonula Moskva.
karanana

#79486 Re: Ukrajina

Post by karanana »

drndalo wrote: 22/04/2022 15:23
exliberal-ex wrote: 22/04/2022 15:01
istina je negdje izmedju.
Ja i...?

Rat je, ljudi ginu. Ne bi ginuli da ih se jaci susjed nije dosjetio da ih malo izmarise... Ljudima dosta, ajd' u 3PM, i ostatak vidimo... U svakom slucaju, iz svega vidjenog, UKR strana gine mnogo manje od ocekivanja koja smo imali prvih dana, a bogme RUS strana gine dosta vise od ocekivanja... Posto su za veci dio svijeta koji ima imalo slobodne medije oni i krivi za belaj, onda je potpuno ljudski navijati za slabijeg jer jaci ocito bas i nema rjesenje za njega...

@karanana
Ova slika mi nista ne znaci, slikana je blizu terminala po danu, dakle gdje komanda bila, tu se dolazilo na pregovore, UKR vozili transfere iz/u grad... Nikada nisam vidio sliku UKR vozila gore gdje se pretrcavala pista, dakle barem 1,5 km od mjesta slikanja...
ne kontam. trazis sliku ukr transportera na pisti, ukuco ja u google ukranian airport sarajevo izbacilo mi desetine slika, ja ti dao jednu i nista ti ne znaci jer su slikani ispred terminala a ne gdje se pista pretrcavala, a to samo kilometar i po dalje od mjesta pretrcavanja sto je 30 sekundi voznje sa transporterom. pa daj ti meni sliku francuza kako fataju raju po pisti.
drndalo

#79487 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Nemoj zajebavat ni ti.

.
Jasta, NATO je kriv sto ludjak pred smrt od bolesti htjede da bude zapamcen kao Car Nikolaj, Lenjin i Staljin zajedno... Ono ce instalirati staru Rusiju u Carskim und CCCP granicama....

NATO je tu samo povod, da ne bude da se samo njemu "digao"... Nezavisna drzava, PRIZNATA u tim granicama od Rusije vise ne zeli biti "mali brat" kojem vliki pali klempe. U ime tog priznanja orekla se par hiljada nuklearnih glava koje su imali... I imali su izbor, dobrovoljno clanstvo u NATO, i "dobrovoljnije" u Najnovijoj Rusiji... Sta li bi svako na svijetu sa imalo pameti odabrao...? Osoba A ?

Ti pricas o slobodi stampe i izrazavanja na Zapadu, iz Kanade, a jesi li mozda nekada pokusao biti slobodnomisleci pisac u Rusiji ili drugim "demokratijama"? Da vidis kako reagujes na Polonium 210 u caju...?

Nas iz Mariupolja ? Bio talac i jednima i drugima ? Ma nemoj... Familija mu jos u Rusiji, demokratski je slobodan reci sta god misli dok su njegovi tamo taoci ?
Last edited by drndalo on 22/04/2022 17:01, edited 1 time in total.
Tananarive

#79488 Re: Ukrajina

Post by Tananarive »

lajkujMe wrote: 22/04/2022 12:00 Kiki, Ukrajincima je cilj da vrate zauzete teritorije svoje zemlje a ne da im predaju jos.

Donbas se i dalje drzi i nije jos pred padom ni blizu cak.
Svakim danom borbe u Donbasu oslabljuju Ruske snage i mozda otvore mogucnosti za kontranapad.
Rusi nece moci drzati ovaj intenzitet borbi jos dugo pa ce opet morati praviti pauzu da se obskrbe.
To nije nagadjanje to je cinjenica, ni Amerikanci nista bolje ne bi prosli sti se tice obskrbe.
Ovolika kolicina koristenja artiljerije, tenkova i oklopa veoma brzo trosi MT resurse na bojisnici brze nego sto se mogu nadoknaditi logistikom.
Za par dana ce im ispuhati napad stati ce i opet opskrba od nekoliko sedmica.
A to ce dati vremena Ukrajini za kontre i dodatno jacanje snaga.

Da ne govorim sto bi povlacenjem iz Donbasa Rusi mogli krenuti na Zaporozje i Dnjepr, i povecati pritisak na Mikolajev i Odesu.
Kakvi tu gdje su je sad najbolje sto mogu uraditi
a možda se i oPskrbe, a ne samo oBskrbe :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#79489 Re: Ukrajina

Post by konektovan »

japin_mutapi wrote: 22/04/2022 16:50

Nemoj zajebavat ni ti.

.
Potonula Moskva.
Još jedan lelemudan koji med kupi na zapadu, a svršava na rusiju..dzaba mu pišeš..
Grean

#79490 Re: Ukrajina

Post by Grean »

Droog wrote: 22/04/2022 15:42
Chmoljo wrote: 22/04/2022 14:52

ne bih ja tako olako etiketiro. ovo što si gore naveo, radili su za pare očito, jer su bili postsovjetska bijeda. ima primjer iz Žepe gdje nisu ispali šupci. a i svjedočanstva vojnika da im je komanda bila proruska, odnosno prosrpska, što ne čudi.

bar mi koji smo živjeli i koji živimo u takvoj državi gdje drugi može uticati na tvoje odluke trebamo govoriti sa oprezom.
Kako misliš da u Zepi nisu ispali supci? Daj molim te. Sa jednim forumasem sam vec pričao oko ovoga na drugoj temi.

Procitao sam mnoge tekstove i svjedočenja oko UkrBata (kolega na poslu je bio u logoru tamo, sjeća se dobro UkrBat). Idu price oko pijancenja i trgovine sa cetnicima, nasmijani se slikali ispred zapaljenje Kule u Zepi i sl. Pise se kako su zastitili stanovništvo. Ako je prisilna deportacija "cuvanje stanovnistva", onda ok.
Svi "glavni" Bosnjaci dok su ih "cuvali" ukrajinci uhapseni i ubijeni (Avdo Palic, Mehmed Hajrić i Amir Imamović). Fol svoje zalihe hrane davali narodu - sto nije istina, vec su prodavali ili mjenjali hranu i ostalo za neke druge stvari. Cak su i municiju i gorivo prodavali. 1kg soli = 60 njemackih maraka. Sa svojim transporterima su isli i dovodili četnike u bazu sa kojima su cugali. Kad je zagustilo htjeli da bježe htjeli pa je narod legao oko ukrainske baze da ih u tome sprijeci. Jedini koji je poginuo iz UkrBata je bio neki njihov koji je pjan zalutao u minsko polje.
Kad četnici pucaju, kaže Ukr "puca bratko" I krevelji se.

E sad, može biti da su to bili neki tamo separatisti i sta ja znam. Ali SADA trenutno neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
Sto znaci sad za sad Слава Нації - Смерть ворогам :mrgreen:

slava Ukrajini.
Kod mene su makar jednog prebili. Sjecam se nekad mozda pocetkom 93' dosao pred bazu, taj kratki dio rata sam bio u vojnoj policiji jedne od nasih formacija. Dosao na rampu osamnestogodisnji Ukrajinac, u noci i dere se Srbija, Srbija, uveli ga, nalupali (ja nisam ucestvovao, uvijek ima drugih kandidata), prespavao u pritvoru i dan kasnije pusten sa laksim tjelesnim ozljedama.

Sad od srca navijam za Ukrajinu jer je Rusija na drugoj strani, navijam zbog Alepa, zbog BiH ali prije svega zbog svih onih desnicarski snaga koje u Rusiji vide svjetlo, od Vucicevih Srba, preko Orbanovaca. La Penovaca i slicnih.
Kaligrafija

#79491 Re: Ukrajina

Post by Kaligrafija »

karanana wrote: 22/04/2022 16:53
drndalo wrote: 22/04/2022 15:23

Ja i...?

Rat je, ljudi ginu. Ne bi ginuli da ih se jaci susjed nije dosjetio da ih malo izmarise... Ljudima dosta, ajd' u 3PM, i ostatak vidimo... U svakom slucaju, iz svega vidjenog, UKR strana gine mnogo manje od ocekivanja koja smo imali prvih dana, a bogme RUS strana gine dosta vise od ocekivanja... Posto su za veci dio svijeta koji ima imalo slobodne medije oni i krivi za belaj, onda je potpuno ljudski navijati za slabijeg jer jaci ocito bas i nema rjesenje za njega...

@karanana
Ova slika mi nista ne znaci, slikana je blizu terminala po danu, dakle gdje komanda bila, tu se dolazilo na pregovore, UKR vozili transfere iz/u grad... Nikada nisam vidio sliku UKR vozila gore gdje se pretrcavala pista, dakle barem 1,5 km od mjesta slikanja...
ne kontam. trazis sliku ukr transportera na pisti, ukuco ja u google ukranian airport sarajevo izbacilo mi desetine slika, ja ti dao jednu i nista ti ne znaci jer su slikani ispred terminala a ne gdje se pista pretrcavala, a to samo kilometar i po dalje od mjesta pretrcavanja sto je 30 sekundi voznje sa transporterom. pa daj ti meni sliku francuza kako fataju raju po pisti.
Pusti ga ba karanana, neka drnda, neka bude da on zna, mi ne znamo...mi to nismo dozivjeli, covjek kaze nisu imali toyote ja se vozio u jednoj...armijskoj...nasoj...otetoj...😂 Kaze nije tako, svi koji znaju kazu Ukri fatali na pisti, kaze nisu...Da mu dovedes sad ukrajinskog generala da mu potvrdi, rekao bi, a gdje je pecat...! 😂😂
karanana

#79492 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ma nije mozda ni bitno, odlutali smo previse.
palermo

#79493 Re: Ukrajina

Post by palermo »

Ma smiješna, odnosno deplasirana priča o Ukrajincima prije trideset godina. Ukrajinci od prije trideset godina i ovi sadašnji Ukrajinci nisu isti narod. Baš kao što Bošnjaci iz osamdesetih godina nisu isti narod kao danas. Ratovi su nas promijenili, oblikovali , dali sasvim novu perspektivu.

teško da danas u evropi postoji narod kojeg možemo bolje razumjeti od Ukrajinaca i ko može nas bolje razumjeti od opet Ukrajinaca
zlajaBHF

#79494 Re: Ukrajina

Post by zlajaBHF »

lajkujMe wrote: 22/04/2022 15:48

Kome nije jasno ovdje se vodi rat za ocuvanje svjetskog poretka s jedne strane a rusenje istoga s druge strane.

I Vjerujte mi ovo, nikome ama bas nikome ne bi smio biti cilj sirenje Diktatorskih rezima sirom svijeta.
Sloboda naroda je od najvaznije bitnosti,ma kako god zivjeli.
Mi u Bosni mozda to i ne razumijemo jer je nas Diktator (Tito) bio dobar covjek a sta da je bio kao Staljin?
Mislim da bi svakom covjeku na svijetu trebao biti cilj da se rezimi oslabe (ukljucujuci demokratske) uz sto manje mjesanje drzave u poslove i zivote naroda.
Takve drzave u pravilu uspiju i biljeze ogromne razvoje i manje nepravde prema pojedinacimai grupama.

Moral i eticnost je na strani Ukrajine, pravo je na strani Ukrajine i sto je najvaznije demokratski svijet je na strani Ukrajine.
Nadam se da ce Rusi dozivjeti teski slom i samim tim ideologija Diktatorskih rezima s nasilnickim ponasanjem ce da nestane.
Ako ne onda nas cekaju veoma teska vremena u buducnosti.
A to je fakt, nikada se necemo vratiti na staro nazalost.
Sve si u pravu, samo moras razumjeti i frustraciju odredjenih zemalja ili naroda koji su ugrozeni u ovom trenutnom svjetskom poretku.

Mozda je ovo sansa da se i ovaj svjetski poredak koji imamo popravi, i da se ljudska prava a i suverenitet drzava jos vise postuje u buducnosti, nego sto je to bio slucaj do sad.
zigubigule

#79495 Re: Ukrajina

Post by zigubigule »

Nespin wrote: 22/04/2022 16:16
geralt wrote: 22/04/2022 14:51 Jos malo o drugoj sili svijeta:

Zahrdjali kamion i vojnik sa bukvalno upisanim hlacama.
Rusi opasno ulaze u Mad Max teritoriju :D
TRB Bratunac, ovako su i cetalji devedesetih sklapali sahtove na auta i onda napadali nebranjena sela.

Ma sve isto, nema ba, cetnicka posla.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#79496 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ehhh...

Novo oružje za Ukrajinu. Amerikanci razvili ubitačni dron

Iako je tačan dizajn Phoenix Ghosta nepoznat, samoubilačke bespilotne letjelice mnogih vrsta bile su vrlo efikasne u modernim sukobima i ne moraju zapravo biti posebno složeni sistemi.

Image

Tajanstveni novi lutajući 'dron kamikaza' pod nazivom Phoenix Ghost, koji je razvilo američko ratno vaduhoplovstvo posebno za ukrajinski rat protiv Rusije, dio je najnovijeg paketa američke sigurnosne pomoći Ukrajini objavljenog jučer.

Ta takozvana "lutajuća municija" potpuno je nova platforma razvijena brzo, uz doprinos Ukrajine, kako bi odgovorila na vojne zahtjeve dok pokušava otupiti obnovljeni napad Rusije na regiju Donbas, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Vazdušne snage su to brzo razvile kao odgovor na zahtjeve Ukrajine, rekao je Kirby novinarima. Više od 121 Phoenix Ghost poslan je u Ukrajinu zajedno s najnovijim paketom pomoći od 800 miliona dolara najavljenim u četvrtak.

Phoenix Ghost pruža slične, ali ne identične, sposobnosti kao i lutajući projektili Switchblade komapnije AeroVironment, rekao je Kirby tokom razgovora s novinarima. Postoje razlike "u opsegu sposobnosti za Phoenix Ghost", ali koje su te razlike Kirby nije znao reći, prenosi Dnevnik.hr. Bit će koristan protiv različitih vrsta meta, dodao je.

Spomenuti Switchblade je lutajući projektil koje se lansira iz cijevi koje nosi i kameru i bojevu glavu. Može se koristiti za nadzor ili za napad na mete. Može ciljati fiksni položaj bez da ga iko ručno upravlja. Sjedinjene Američke Države su Ukrajini već donirale 400 projektila Switchblade. Prva pošiljka od 100 komada uglavnom je stigla u zemlju prošle sedmice, kada je najavljena sljedeća pošiljka od 300 komada.

Upitan kako je Phoenix Ghost dobio ime, Kirby je rekao: "Nemam pojma. Doista ne znam".

Kirby je rekao i da je sistem, razvijen prema američkom vojnom ugovoru s firmom AEVEX Aerospace, već bio u razvoju prije ruske invazije na Ukrajinu, za skup zahtjeva koji se vrlo dobro podudaraju s onim što Ukrajinci trenutno trebaju u Donbasu.

Novi sistem trebao bi lako apsorbirati postojeće ukrajinske snage, ali će zahtijevati određenu obuku, rekao je Kirby.

Bit će potrebna minimalna obuka za upućene operatere bespilotnih borbenih sistema kako bi ga mogli koristiti, a mi ćemo raditi na tim zahtjevima obuke direktno s ukrajinskim oružanim snagama, rekao je.

Iako je tačan dizajn Phoenix Ghosta nepoznat, samoubilačke bespilotne letjelice mnogih vrsta bile su vrlo efikasne u modernim sukobima i ne moraju zapravo biti posebno složeni sistemi.

AEVEX je kompanija koja sebe opisuje kao firmu koja pruža end-to-end dizajn letjelica i senzorskih sistema, integraciju, operacije, održavanje i analizu podataka. Iz AEVEX-a su za portal Breaking Defense rekli da "nemaju komentara po pitanju novog drona".

The War Zone piše kako se čini se da AEVEX nije proizvođač bespilotnih sistema. Moguće je da je kompanija djelovala kao glavni izvođač za razvoj i integraciju komponenti u postojeći UAS, kao što su kontrolne tehnologije i bojna glava. Također je moguće da rade kao domaći izvođač za uvezeni ili licencirani dizajn.

Izvor: Politički

:mrgreen: :thumbup: :bih:
Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#79497 Re: Ukrajina

Post by konektovan »

Stugnom skinu kamov helikopter...znaju ukri baratati. :thumbup:
Romanija

#79498 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Bobi wrote: 22/04/2022 16:25
Romanija wrote: 22/04/2022 15:15 Ovo je Bosnjo po mjeri Srbije i Hrvatske...a i Rusije!
Haj objasni ?
Bosnjo pacifista koji kao da je s nebesa pao i ne zna sta se dogadja, a zivio i radio u Mariuopolju koji je 8 godina na prvoj liniji fronta. I ocigledno nije razvio nikakvu empatiju prema gradu i ljudima s kojima je zivio. Dobro bi bilo od njega napraviti Unproforca i poslati ga nazad na linije razgranicenja, SVI pucaju, SVI koriste civile kao zivi stit, SVI politicari krivi, grad se sam od sebe pretvorio u pepeo, ne znam mozda je do mene sto je rat u Ukrajini probudio PTSD iz 92-95, mozda sto je satro novinar sa Federalne sve to uoblicio kao da izgleda procetnicki clanak sa RTRS-a, a mozda sto me nerviraju kockice na njegovoj majici,..., ne seri Behrudine stare ti, udebljaj se ponovo i idi vari po Njemackoj i zaboravi i Ukrajinu i BiH.
Mrljavi

#79499 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Rusi naebali na jednom od pravaca :izet:
quoter

#79500 Re: Ukrajina

Post by quoter »

Evo jedne sa mindera :lol: :lol:

U Zaporožju jučer jedan pao gori, drugi se otima :D
Post Reply