Ukrajina
- apsidejzi
#79451 Re: Ukrajina
Pokusali rusi zauzeti Virnopillu (kod Harkova) al ne ide. Nece pa nece.
http://liveuamap.com/pics/2022/04/22/22430422_0.jpg
http://liveuamap.com/pics/2022/04/22/22430422_0.jpg
- karanana
#79452 Re: Ukrajina

gdje se nalazi gradonacelnik mariupola? jel negdje van grada na teritoriji pod ukr kontrolom? vidim daje izjave na tv-u pa mi nije jasno.
-
Romanija
#79453 Re: Ukrajina
Ovo je Bosnjo po mjeri Srbije i Hrvatske...a i Rusije!biglebovski wrote: ↑22/04/2022 14:33 Varilac iz BiH pobjegao iz Mariupolja: Bili smo živi štit i jednima i drugima
VARILAC iz BiH Bahrudin Delić je za Federalnu televiziju ispričao kako je izgledao život u ukrajinskom opkoljenom gradu Mariupolju.
Rodom iz Zenice, neko je vrijeme živio u Ukrajini. Posljednje dane u toj zemlji proveo je u Mariupolju sa svojom obitelji. Boravio je u podrumu jedne zgrade s kćeri i suprugom te njenim roditeljima invalidima.
Preživljavali su, kaže, od riže na vodi. Izlazili su u rijetkim prekidima granatiranja kako bi potražili nešto hrane. Nakon 38 dana ratnog pakla, uspio je pobjeći iz porušenog Mariupolja i vratiti se u rodnu Koprivnu, ali sam, bez obitelji, piše Federalna.
"Grada nema, potpuno je srušen. Nema više nijedne čitave zgrade, ulice. Sve je srušeno ili je izgorjelo. Znali smo naći nešto čaja, malo riže. Našli smo nešto zrna kave u smeću, svašta se nađe. Imali smo dovoljno čaja za godinu dana, ali nismo imali vode, što je najgore", ispričao je Delić.
"Prije sam imao 86-87 kilograma. Mislim da sada nemam više od 62 ili 63 kile. Slab sam, prekjučer sam imao temperaturu 40.8", dodao je.
Delić je ispričao kako je izgledao njegov posljednji dan u Mariupolju, iz kojeg je uspio s obitelji pobjeći na teritorij Rusije.
"To je bio kaos. Tog su dana granatirali s jedne, s druge strane. Nisi mogao otvoriti oči. I to sve iznad naših glava. To što sam vidio za tih 38 dana, nisam vidio nigdje. Izađem iz stana – leži mrtav čovjek. Dođem do drugog ulaza – drugi mrtav čovjek. Gdje god pogledaš, mrtvi ljudi. Ne bih se miješao u politiku, tko je kriv. Bio sam živi štit i jednima i drugima, i takvih je bilo hiljade", kazao je Delić.
Uspio se vratiti u Koprivnu uz pomoć rodbine iz Njemačke. Oni su njemu i kćeri kupili avionske karte do Sarajeva. Njegova kći liječnica otišla je u Njemačku, a supruga je s roditeljima ostala u Rusiji.
Ne planira se vratiti u Ukrajinu
Sada radi na tome da ponovno okupi obitelj. Ne namjerava se vratiti u Ukrajinu, ali ni ostati u Bosni i Hercegovini.
"Nadam se da ću za mjesec-dva biti s obitelji u Njemačkoj, da će do tada kćer nabaviti potrebne dokumente", rekao je.
Što se tiče rata, kazao je da je svakom čovjeku potreban mir te se osvrnuo na domaće političare.
"Neka čuvaju mir, to je najvažnije, a sve ostalo će biti. Tko god navlači na rat, njih treba sve potrpati u zatvor. Jednom su nas ugurali u rat, vidim kako hoće opet, to sve treba pozatvarati!" smatra Delić.
![]()
-
Mrljavi
- Čitalac
#79455 Re: Ukrajina
Na nepoznatoj lokaciji.
Mariupol Mayor Vadym Boichenko speaks during an interview with Reuters, amid Russia's invasion of Ukraine, at an undisclosed location in Ukraine, April 21, 2022.
- drndalo
#79456 Re: Ukrajina
Ja i...?
Rat je, ljudi ginu. Ne bi ginuli da ih se jaci susjed nije dosjetio da ih malo izmarise... Ljudima dosta, ajd' u 3PM, i ostatak vidimo... U svakom slucaju, iz svega vidjenog, UKR strana gine mnogo manje od ocekivanja koja smo imali prvih dana, a bogme RUS strana gine dosta vise od ocekivanja... Posto su za veci dio svijeta koji ima imalo slobodne medije oni i krivi za belaj, onda je potpuno ljudski navijati za slabijeg jer jaci ocito bas i nema rjesenje za njega...
@karanana
Ova slika mi nista ne znaci, slikana je blizu terminala po danu, dakle gdje komanda bila, tu se dolazilo na pregovore, UKR vozili transfere iz/u grad... Nikada nisam vidio sliku UKR vozila gore gdje se pretrcavala pista, dakle barem 1,5 km od mjesta slikanja...
- exliberal-ex
#79457 Re: Ukrajina
Ako hoces da znas stvarno stanje onda ti trebaju informacije. Ovo sto se na zapadu plasira je dosta.cesto kompletno kontra sto cujes iz drugih izvora.(ne ruskih)drndalo wrote: ↑22/04/2022 15:23Ja i...?
Rat je, ljudi ginu. Ne bi ginuli da ih se jaci susjed nije dosjetio da ih malo izmarise... Ljudima dosta, ajd' u 3PM, i ostatak vidimo... U svakom slucaju, iz svega vidjenog, UKR strana gine mnogo manje od ocekivanja koja smo imali prvih dana, a bogme RUS strana gine dosta vise od ocekivanja... Posto su za veci dio svijeta koji ima imalo slobodne medije oni i krivi za belaj, onda je potpuno ljudski navijati za slabijeg jer jaci ocito bas i nema rjesenje za njega...
Ko je majstor u plasiranju laznih ili iskrivljenih informacija....neko ce reci istok, neko zapad....treba ovo gledat bez djecijeg navijanja
- Kinaski
#79458 Re: Ukrajina

Suncokretio aBd
Ovo je ta nova tehnika?

- drndalo
#79459 Re: Ukrajina
@exliberal-ex
Ti ako mozes biti "objektivan" jebo tebe druze... OK je da sebi sklapas sto realniju sliku ako te to interesuje, ali ne zaboravimo zbog koga su svi tu gdje su trenutno...
A to nije ni Zapad, ni majstori spinova, znamo ko je potegao pistolj prvi...
Ti ako mozes biti "objektivan" jebo tebe druze... OK je da sebi sklapas sto realniju sliku ako te to interesuje, ali ne zaboravimo zbog koga su svi tu gdje su trenutno...
A to nije ni Zapad, ni majstori spinova, znamo ko je potegao pistolj prvi...
-
Awakened
#79460 Re: Ukrajina
De ba ljudi, kakve veze ima sta su Ukrajinci pod UN-om radili u BiH i na aerodromu prije 30 godina sa trenutnom situacijom??? Klasicno razvodnjavanje teme.
-
Dimu1927
#79461 Re: Ukrajina
Treba opravdati ubijanje naroda u drzavi od 40 miliona stanovnika zbog jednog njihovog bataljona i kako su se ponasali u BiH u 90tim ?
Ako su svi isti, zasto vam onda smeta kad vam se kaze da ste genocidasi ? Tad niste svi isti bre ?
Ako su svi isti, zasto vam onda smeta kad vam se kaze da ste genocidasi ? Tad niste svi isti bre ?
- Droog
#79462 Re: Ukrajina
Kako misliš da u Zepi nisu ispali supci? Daj molim te. Sa jednim forumasem sam vec pričao oko ovoga na drugoj temi.Chmoljo wrote: ↑22/04/2022 14:52ne bih ja tako olako etiketiro. ovo što si gore naveo, radili su za pare očito, jer su bili postsovjetska bijeda. ima primjer iz Žepe gdje nisu ispali šupci. a i svjedočanstva vojnika da im je komanda bila proruska, odnosno prosrpska, što ne čudi.
bar mi koji smo živjeli i koji živimo u takvoj državi gdje drugi može uticati na tvoje odluke trebamo govoriti sa oprezom.
Procitao sam mnoge tekstove i svjedočenja oko UkrBata (kolega na poslu je bio u logoru tamo, sjeća se dobro UkrBat). Idu price oko pijancenja i trgovine sa cetnicima, nasmijani se slikali ispred zapaljenje Kule u Zepi i sl. Pise se kako su zastitili stanovništvo. Ako je prisilna deportacija "cuvanje stanovnistva", onda ok.
Svi "glavni" Bosnjaci dok su ih "cuvali" ukrajinci uhapseni i ubijeni (Avdo Palic, Mehmed Hajrić i Amir Imamović). Fol svoje zalihe hrane davali narodu - sto nije istina, vec su prodavali ili mjenjali hranu i ostalo za neke druge stvari. Cak su i municiju i gorivo prodavali. 1kg soli = 60 njemackih maraka. Sa svojim transporterima su isli i dovodili četnike u bazu sa kojima su cugali. Kad je zagustilo htjeli da bježe htjeli pa je narod legao oko ukrainske baze da ih u tome sprijeci. Jedini koji je poginuo iz UkrBata je bio neki njihov koji je pjan zalutao u minsko polje.
Kad četnici pucaju, kaže Ukr "puca bratko" I krevelji se.
E sad, može biti da su to bili neki tamo separatisti i sta ja znam. Ali SADA trenutno neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
Sto znaci sad za sad Слава Нації - Смерть ворогам
slava Ukrajini.
-
biglebovski
- JohnnyS
#79464 Re: Ukrajina
exliberal-ex wrote: ↑22/04/2022 15:31Ako hoces da znas stvarno stanje onda ti trebaju informacije. Ovo sto se na zapadu plasira je dosta.cesto kompletno kontra sto cujes iz drugih izvora.(ne ruskih)drndalo wrote: ↑22/04/2022 15:23
Ja i...?
Ko je majstor u plasiranju laznih ili iskrivljenih informacija....neko ce reci istok, neko zapad....treba ovo gledat bez djecijeg navijanja
Jesi li ti objektivan?
-
lajkujMe
#79465 Re: Ukrajina
Sta znaci ovaj rat?
Drugaciji je od svih ratova u zadnjih 70 godina. Ponajvise zbog ciljeva istog. A to je okupacija i aneksija teritorija druge drzave.
Zadnji put kad smo vidjeli takve ratove to je bilo toko 1930tih i tokom drugog svjetskog rata. (dobro i Falklandi su bili osvajacki rat).
Kad su autokratski diktatorski fasisticki rezimi hapali razne drzave i cjepali ih.
Zavrsetkom 2 svjetskog rata dolazi do kraja ratova za teritorije, aneksije i slicno.
Svi ratovi od tada su bili ratovi lokalnih nivoa s mjesanjem stranih faktora.
Od gradjanskih ratova, ratova za nezavisnost, ideoloskih ratova i ratova za resurse.
Ali od 1945 nije se ni jednom desilo da druga drzava napadne drugu iskljucivo zbog zauzimanja i aneksije.
I zanimljivo upravo Rusija je zadnja zrtva takvog rata u operaciji Barbarosa.
Zato kazu da ovaj rat mora Ukrajina da pobjedi.
Ako izgubi onda je put otvoren za sve autokratske rezime na svijetu da pocnu "raspodjelu" drugih drzava.
Zakon sile ce jedini biti bitan, kao u 19 stoljecu i ranije.
Jaki guta manjeg, jedina razlika sto su danas ratovi izuzetno destruktivni, skupi i kostaju mnogo zivota.
Klanje protivnika je nekada bila norma sta ako se to vrati u moderno doba?
Zapravo vec se jeste vratilo ali nikad u kombinaciji s Aneksijom.
A u svijetu Atomskih bombi takva politika ratova ce kad tad dovesti do upotrebe istoga. Sta vise razvoj nuklearnoh oruzja ce da poraste, manje zemlje ce htjeti isti zbog zastite od vecog susjeda.
Amerika, UN pa cak i Sovjetski savez su bili garanti i policajci svjetskog poretka.
Ocuvanje integriteta i suverenosti zemalja nad svojom teritorijom i stanovnistvom.
Onog momenta kad bude "fair game" ocekujte da ce Rusi da nastave da traze sto smatraju svojim.
Kinezi takodjer, prvo Tajvan a onda dalje prema Mongoliji, Vijetnamu, Laosu, Japanu itd.
Afrika ce da gori opet kao sibica od silnih medjudrzavnih ratova, Juzna Amerika ce da gori od ratova.
I na kraju cemo da dobijemo jos jedan Svjetski rat za polaganje racuna.
Nazalost djelomicno i krivicom zapada, Africke zemlje, siromasne Azijske i Blisko Istocne zemlje i Juzna Amerika su ili otvoreno na strani Rusije i Kine ili u najbolju ruku neutralni.
Ako Kina i Rusija pridobiju te zemlje sebi a jos uz to Cudna Indija koja gazi sve vise prema autokratskom modusu mogli bi Europljani da u dalekoj buducnosti ocekuju Rasisticke ratove protiv sebe.
Kome nije jasno ovdje se vodi rat za ocuvanje svjetskog poretka s jedne strane a rusenje istoga s druge strane.
I Vjerujte mi ovo, nikome ama bas nikome ne bi smio biti cilj sirenje Diktatorskih rezima sirom svijeta.
Sloboda naroda je od najvaznije bitnosti,ma kako god zivjeli.
Mi u Bosni mozda to i ne razumijemo jer je nas Diktator (Tito) bio dobar covjek a sta da je bio kao Staljin?
Mislim da bi svakom covjeku na svijetu trebao biti cilj da se rezimi oslabe (ukljucujuci demokratske) uz sto manje mjesanje drzave u poslove i zivote naroda.
Takve drzave u pravilu uspiju i biljeze ogromne razvoje i manje nepravde prema pojedinacimai grupama.
Moral i eticnost je na strani Ukrajine, pravo je na strani Ukrajine i sto je najvaznije demokratski svijet je na strani Ukrajine.
Nadam se da ce Rusi dozivjeti teski slom i samim tim ideologija Diktatorskih rezima s nasilnickim ponasanjem ce da nestane.
Ako ne onda nas cekaju veoma teska vremena u buducnosti.
A to je fakt, nikada se necemo vratiti na staro nazalost.
-
lajkujMe
- escobar__
#79467 Re: Ukrajina
Opet ova retardirana priča kako su neki Ukrajinci bili na strani četnika i kako ih zbog toga, eto, valja prezirat i navijat za Ruse?
Izgleda se zaboravilo da su i sâmi Bošnjaci znali bit u četničkim odredima, a i dan-danas ih ima u skupštini takozvane rs i njenim "institucijama".
Izgleda se zaboravilo da su i sâmi Bošnjaci znali bit u četničkim odredima, a i dan-danas ih ima u skupštini takozvane rs i njenim "institucijama".
- exliberal-ex
#79468 Re: Ukrajina
Nemoj zajebavat ni ti.
Znas vrlo.dobro da postoje I.druge stvari koje su dovele.do potezanja pistolja. Svaljivat svu krivicu na ruse (a oni nose veliku krivicu) nije razumno razmisljanje. Nije ni ukrajina a ni zapad nevin sta vise zato I kazem treba realno gledat. Ja prvi nisam vjerovao da.ce putin napast...to sam cak I ovdje pisao..ne da sam profulio prazan go nego cijelu loptu..priznajem
Ova medijska cenzura koja je uvedena na zapadu nije znak demokratije, sta vise. Mnogi na zapadu , pogotovo u akademskim krugovima kritikuju politiku koja je.vodjena da.bi se.doslo do ove situacije. Niko nece reci putin je nevin..ne..ali samo kazu ovo sto on radi zapad radi ieto tako zasto onda imamo dva pravila...treba ruse na.medjunarodni.sud, sta je sa.zapadnim.drzavama...one nevine..da pitamo narod afrike.ili bliskog istoka.sta oni.misle?
Ja vidim kod mene kako mediji filtriraju informacije I kako ih citaoci javno prozivaju ali djaba..I onda pocinju oni sto fakat.sire. azne informacije da cvjetaju.
Evo ti ovog naseg sto je izasao iz Maripul...jednostavo covjek rece sto se negovori mi.smo bili taoci I jednim I drugim..
.
-
lajkujMe
#79469 Re: Ukrajina
Opet nesto gori u Rusiji
Sve je izvjesnije da Ukrajinci imaju operativce po Rusiji s ciljem nanosenja stete Strateskoj infrastrukturi
Sve je izvjesnije da Ukrajinci imaju operativce po Rusiji s ciljem nanosenja stete Strateskoj infrastrukturi
-
melac
#79470 Re: Ukrajina
To su ukrajinci koji su podrucja LRN i DNR.Kaligrafija wrote: ↑22/04/2022 12:17Za ovu djecu sto ne znaju, ovo je ziva istina, cak ih je ARBIH kod Gorazda na par punktova razoruzala, otela im transportere i dzipove, cak sam se poslije rata i vozio u jednoj njihovoj toyoti koja je oteta u GZ...Druga stvar koje svekoliko forumsko mladje pucanstvo ne zna, da su raju u ratu koja je pretrcavala preko piste aerodroma, a oni ufatili na aerodromu, znali su umjesto da vrate na nasu teritoriju, znali isporuciti cetnicima...
Sto se mene tice zao mi je civila, a navijam za nasu korist, da cetnici sjasu u BiH sa nas...znaci protiv Rusa...a realno me boli kita i za jedne i za druge...Ne navijam ostrasceno ko pojedinci kao da su na utakmici...Sutra bi oni nama i jedni i drugi hebali mamu, samo zato sto smo muslimani...Al u ratu sto kaze, neprijatelj, mog neprijatelja, je moj prijatelj...
-
Mrvice_ba
#79471 Re: Ukrajina
Jucer smo vidjeli blisku podršku orka iz zraka. Rezultat su oborene 4 letjelice, sto ce reci da rusija vise efektivno ne može koristiti ovakav vid podrške.
Orke napreduju i dalje nazalost, potrebno je više mesa od strane Ukrajinaca da razvodne napad.
Orke napreduju i dalje nazalost, potrebno je više mesa od strane Ukrajinaca da razvodne napad.
-
lajkujMe
#79472 Re: Ukrajina
Bliska podrska iz Zraka sad zasad nije efektivna.
Previse je prostor zasicen s MANPADS da bi mogli vrsiti efektivne napade na Ukrajince.
Helikopteri su im skroz srozani vidjeli smo kako djeluju.
Su25 i SU34 jos imaju mogucnosti djelovanja ali ograniceno i riskantno.
Sto je odlicna vijest
Previse je prostor zasicen s MANPADS da bi mogli vrsiti efektivne napade na Ukrajince.
Helikopteri su im skroz srozani vidjeli smo kako djeluju.
Su25 i SU34 jos imaju mogucnosti djelovanja ali ograniceno i riskantno.
Sto je odlicna vijest
- Mate_Miso_Kovac
#79473 Re: Ukrajina
Nisu <orke>, jebemu patka. Nisu kitovi, nego orci. Orci, iz Mordora

- Nespin
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#79475 Re: Ukrajina
Rusi nece stati dok ne zauzmu Ukrajinu, Moldaviju na zapadu a Gruziju na jugu.Onda ide udar na sve drzave pojedinacno bivseg SSSR-a.
Ukrajina je odskocna daska ruskog sveta i sve je kopija Milosevica i ratova devedasetih, kad je zapad nijemo posmatrao i nevoljko djelovao.Danas se istom vraca ko bumerang, koketiranje sa Putinom i njegovo uzdizanje do ovoga danas.
Zapad opet se ustrucava djelovanja (ne mislim na vojno nego na ekonomsko) potpunog embarga na Rusiju i njene satelite.Samo cvrstom i odlucnom akcijom bi se mogao sprijeciti daljnji ruski imperijalni ekspanzionizam.
Bitka za Ukrajinu je u toku, medjutim ovo je bitka za zapadnu civilizaciju i njenu demokratiju i vrijednosti.
Ko to ne vidi, slijep je kod ociju.
Ukrajina je odskocna daska ruskog sveta i sve je kopija Milosevica i ratova devedasetih, kad je zapad nijemo posmatrao i nevoljko djelovao.Danas se istom vraca ko bumerang, koketiranje sa Putinom i njegovo uzdizanje do ovoga danas.
Zapad opet se ustrucava djelovanja (ne mislim na vojno nego na ekonomsko) potpunog embarga na Rusiju i njene satelite.Samo cvrstom i odlucnom akcijom bi se mogao sprijeciti daljnji ruski imperijalni ekspanzionizam.
Bitka za Ukrajinu je u toku, medjutim ovo je bitka za zapadnu civilizaciju i njenu demokratiju i vrijednosti.
Ko to ne vidi, slijep je kod ociju.