Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#9026 Re: Cijene stanova All about

Post by Bosanac sa dna kace »

Black swan wrote: 18/04/2022 11:03 Useljiva cura najbolja cura :mrgreen:
Samo kupujte :mrgreen:
ha, koja?
mirota

#9027 Re: Cijene stanova All about

Post by mirota »

kakve su cijene novogradnje po Mostaru ??? zna li se sta ?? hvala
Haris.ba

#9028 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Bosanac sa dna kace wrote: 18/04/2022 20:58
Haris.ba wrote: 18/04/2022 09:21

Tuzla ima sve. Od policije, sudstva, skolstva, zdravstva...vladu...skupstinu....sve. Evo, dva mandata i premijer FBiH iz TK.

I uvijek mi je bila fascinantna prica o cesti izmedju Sarajeva i Tuzle. A, pogledas brojanje saobracaja, i kuda se vozaju iz TK.
Valda treba Tuzlanski kanton, kao i svi ostali, da bude povezan sa centrom drzave kako treba...drzavu čine putevi, infrastruktura....ne plate politicara...ljudi u Sarajevu neće namjerno da shvate neke osnovne stvari. Tim putem bi se uvezalo masu manjih mjesta, ja bi radije npr. kupio i živio u nekom stančiću ili omanjoj kući na Nišičkoj visoravni ili Olovu nego u Luakvici da je put bolji. Eh sad zamisli kolko bi manje ljudi otišlo iz Kladnja, Olova, Živinica da je taj put kako treba, koliko bi se malih obrta pokrenulo u svim tim mjestima na tom putu, od vulkanizera i automehaničara do sitnih proizvođača hrane i motelijera...kolko bi to sve rasteretilo Sarajevo...ali nema, ne može to se shvatit kad ti je sav dunjaluk od Bentbaše do Ali-pašine džamije, džabe...
Fadil je iz Gradačca, ne Tuzle, Gradačac je nekih 6070 km od Tuzle, ali doduše nije iz Sarajeva, džabe ti sve, taman da je direktno ispod Arša siš'o...
Sto se tice rasterecenja Sarajeva, KS ima manji broj stanovnika nego TK. Gledano po kapacitetima vodosnadbjevanja, infrastrukture, mogucnosti komunalnih kapaciteta, Sarajevo ima opcija za rast puno. Buducnost je u vecoj urbanizaciji svakako.

Je li se sada ulaze u tunel prema Gorazdu da bi se manje mjesto povezalo sa Sarajevom? :D
Vidis da se ima vizija.
Sto se tice satelitskih naselja, Sarajevo ima naselja niz dolinu Bosne, a ako se kad zakopa brza cesta dolinom Lasve - Travnik-Sarajevo 45 minuta. Ko sada Zenica. U tim okolnostima sto ulagati u Olovo i Kladanj? :D
Sarajevo na drugu stranu ima Hadzice, Tarcin, Lepenicu, Kresevo, Kiseljak...

Trenutno, cesta do Nisicke visoravni je ok. Pa taj rejon je povezan i kantonalnim gradskim saobracajem. Drugo je Olovo i Kladanj. Pa pogledaj brojanje saobracaja kuda su dnevne migracije tog rejona.

Helem, dok TK kuka kako treba biti povezana sa Sarajevom, Zenica se povezala sa Sarajevom, i jedan davno zacrtan put urbanizacije (tzv. Sarajevsko - Zenicki bazen) ide svojim tokom.

Izgleda da su malo i u TK skontali sta im je prioritet, pa se okrenuli pravljenju pravca prema Orasju i prema Zivinicama. Magistrala Sarajevo - Tuzla nema problem na Karauli. Vec u gradskom i prigradskom saobracaju prvenstveno. To kada se rijesi - moze se gledati dalje. Pa i Sarajevo je prvo rjesavalo tranzit kroz grad, pa tek sad ostalo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9029 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Bosanac sa dna kace wrote: 18/04/2022 20:58
ha, koja?
Na ova iznad mene
Dr Kova

#9030 Re: Cijene stanova All about

Post by Dr Kova »

true story bro :mrgreen:
Truba

#9031 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Gledao sam malo nesto nina stan 95000 45 kvadara
Ode kes
kimlija

#9032 Re: Cijene stanova All about

Post by kimlija »

Da li ima ko da živi u Pejtonu čisto me interesuje za mladi bračni par s djetetom da li da se uzme naselje u razmatranje kao nešto dugoročno za života?

Vidim da ima stanova i kuća u oglasima.
_Reds_

#9033 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

Pejton je postao mirno naselje.

Osnova škola u naselju, i ostalo je sve realitivno blizu.

Imaš tamo kuća u nizu baš lijepih.
Haris.ba

#9034 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

kimlija wrote: 19/04/2022 17:57 Da li ima ko da živi u Pejtonu čisto me interesuje za mladi bračni par s djetetom da li da se uzme naselje u razmatranje kao nešto dugoročno za života?

Vidim da ima stanova i kuća u oglasima.
Pa zavisi svidja li ti se zeni. :D
Nije Pejton los. Narocito dio koji je izvan sletne staze.

Za mladi bracni par meni je problem stanovi bez lifta. Zgrada ima starije gradnje. Lokacijski sve je blizu. Posta, pijaca, banke, kafane, radnje, dom zdravlja, tramvaj, busovi....Zanimljivo je da nema drzavnog vrtica. Iako su bila dva prije rata.
Ono sto je meni problem Pejtona je sto je to naselje ok za nekoga ko gravitira Ilidzi. Ko ide prema gradu, ima kompromisa.
Dodji sa djecijim kolicima i probaj od zgrade koja ti se svidja doci do centra Ilidze. To ti je moj savjet.
Ne znam u cemu je fazon, ali nije neka potraznja za Pejton.
_Reds_ wrote: 19/04/2022 18:02 Osnova škola u naselju, i ostalo je sve realitivno blizu.
Osnovna skola jeste blizu, ali je kadrovski srednja zalost - moje duboko subjektivno misljenje.
kimlija

#9035 Re: Cijene stanova All about

Post by kimlija »

Haris.ba wrote: 19/04/2022 23:04
Za mladi bracni par meni je problem stanovi bez lifta. Zgrada ima starije gradnje. Lokacijski sve je blizu. Posta, pijaca, banke, kafane, radnje, dom zdravlja, tramvaj, busovi....Zanimljivo je da nema drzavnog vrtica. Iako su bila dva prije rata.
Ono sto je meni problem Pejtona je sto je to naselje ok za nekoga ko gravitira Ilidzi. Ko ide prema gradu, ima kompromisa.
Dodji sa djecijim kolicima i probaj od zgrade koja ti se svidja doci do centra Ilidze. To ti je moj savjet.
Ne znam u cemu je fazon, ali nije neka potraznja za Pejton.
Sigurno bi gledao da ima lift eventualno neku kuću u nizu posto imam osjećaj da je prilično mirno naselje.

Samo što kažeš jest interesano da i nije neka potražnja za Pejtonom a vidim da postoji sva infrastruktura koja je pogodna za stanovanje, da ti je relativno blizu pa čak i tramvaj za potrebe da moraš prema Sarajevu.
xoklix

#9036 Re: Cijene stanova All about

Post by xoklix »

Avione zanemari, ja se ne sjećam kad sam "čuo" ijedan.
Jednostavno, oguglaš nakon par mjeseci. I nije Frankfurt da slijeće svako 30 sek.
Mirno i sigurno naselje,ali kao što neko napisa zavisi kojem dijelu grada gravitiraš.
Kuću u nizu teško da ćeš naći ispod 250k da na nešto liči,a većina prijeratnih zgrada je bez lifta.
Haris.ba

#9037 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

xoklix wrote: 20/04/2022 06:34 Avione zanemari, ja se ne sjećam kad sam "čuo" ijedan.
Jednostavno, oguglaš nakon par mjeseci. I nije Frankfurt da slijeće svako 30 sek.
Mirno i sigurno naselje,ali kao što neko napisa zavisi kojem dijelu grada gravitiraš.
Kuću u nizu teško da ćeš naći ispod 250k da na nešto liči,a većina prijeratnih zgrada je bez lifta.
Prodao sam nekretninu u Pejtonu. Ja avione nisam ni primjecivao. Ali, bilo je kupaca koji bi pobjegli kad bi vidjeli avion.
Smorili su me pitanjima ima li vlage i mema.

Kuce u nizu su po mojim shvatanjima veoma lose napravljene. Raspored meni licno je los, vrata uska. Jesu dobar kompromis da imas nesta zemlje i parking, a da nije uvala ko klasicna kuca.
Nema ih puno na trzistu, ali i sporo se prodaju.
To je ta cudna trzisna pozicija Pejtona. Naselje je sasvim ok. Ima minusa, ali je ok u sustini. Neke nekretnine drze cijenu, ali nema velike potraznje za njima.

Zamisljam sebe kako dajem 250.000 za u sustini trosobnu kucu u nizu (po kojem je Pejton i dobio ime). Ne ide. Za te pare kupis stan na Malti (donedavno).
Truba

#9038 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Znaci pobjego si s ilidze
NediM17

#9039 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

"Vas stan iz snova" u Olovu 1.800 maraka po kvadratu, ko voli nek izvoli. :mrgreen:
Haris.ba

#9040 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Black swan wrote: 20/04/2022 12:25 Znaci pobjego si s ilidze
Nisam. :D
Tu sam. Samo malo pomaknut.
NediM17

#9041 Re: Cijene stanova All about

Post by NediM17 »

Od "Izvora" dva putica... :serbo:
hadzinicasa

#9042 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

Boga mi, kako izgleda, sto je bilo jeftinih kredita, bilo je...
Haris.ba

#9043 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

hadzinicasa wrote: 20/04/2022 12:31 Boga mi, kako izgleda, sto je bilo jeftinih kredita, bilo je...

De sta konkretno.
Truba

#9044 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Haris.ba wrote: 20/04/2022 12:26
Black swan wrote: 20/04/2022 12:25 Znaci pobjego si s ilidze
Nisam. :D
Tu sam. Samo malo pomaknut.
Kapitalisto
salik79

#9045 Re: Cijene stanova All about

Post by salik79 »

NediM17 wrote: 20/04/2022 12:26 "Vas stan iz snova" u Olovu 1.800 maraka po kvadratu, ko voli nek izvoli. :mrgreen:
I to u pretprodaji bilo, poodavno je taj pano postavljen. :mrgreen:
Pauza

#9046 Re: Cijene stanova All about

Post by Pauza »

moonca wrote: 15/04/2022 13:44
Pauza wrote: 15/04/2022 10:59

Nije Bosna jeftinija od svih. Npr. Turska je nebrojeno puta jeftinija. Znam 4-5 Bosanaca koju su kupili stanove po antaliji i tamo provode penzionerske dane. U Antaliji kvadrat novogradnje oko hiljadu maraka. Eto, provjerite... a stanova ko u priči, gledaš i uživaš-
Ne mozes na osnovu jeftino kupljenog stana .. imati i ostale povlastice. kao i drzavljanin Turske. prije svega ..zdravstvo. koje je izgleda jako dobro... ne mozes ga kupiti .... jezik je drugi problem.... :-)
Nisi u pravu.

BiH državljani mogu po osnovu kupovine stana u Turskoj dobiti državljanstvo Turske nakon 5 godina. Turska i BiH imaju potpisan bilateranli sporazum o ovome. Dakle, kada kupiš stan u Turskoj ti dobiješ regularan boravak što znači da možeš raditi, tj. biti zaposlen kao svaki Turčin. Onda imaš zdravstveno, normalno. A ako ti je baš stalo do zdravstvenog imaš privatno zdravstveno koje uplatiš i važi ti godinu, a nije skupo. Jezik lijepo učiš, za godinu ćeš znati većinu.
hadzinicasa

#9047 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

Haris.ba wrote: 20/04/2022 12:33
hadzinicasa wrote: 20/04/2022 12:31 Boga mi, kako izgleda, sto je bilo jeftinih kredita, bilo je...

De sta konkretno.
Slika govori vise od rijeci
Image
Ozimician

#9048 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

Pauza wrote: 20/04/2022 13:36
moonca wrote: 15/04/2022 13:44
Ne mozes na osnovu jeftino kupljenog stana .. imati i ostale povlastice. kao i drzavljanin Turske. prije svega ..zdravstvo. koje je izgleda jako dobro... ne mozes ga kupiti .... jezik je drugi problem.... :-)
Nisi u pravu.

BiH državljani mogu po osnovu kupovine stana u Turskoj dobiti državljanstvo Turske nakon 5 godina. Turska i BiH imaju potpisan bilateranli sporazum o ovome. Dakle, kada kupiš stan u Turskoj ti dobiješ regularan boravak što znači da možeš raditi, tj. biti zaposlen kao svaki Turčin. Onda imaš zdravstveno, normalno. A ako ti je baš stalo do zdravstvenog imaš privatno zdravstveno koje uplatiš i važi ti godinu, a nije skupo. Jezik lijepo učiš, za godinu ćeš znati većinu.
Moze se dobiti drzavljanstvo ako kupis stan ili vise stanova ukupne vrijednosti iznad 150 000 $. Zdravstveno imas ako prijavis boravak tamo i reguliras radni status, tj ili na "biro" tamo ili zaposlis se tamo ili uplacujes sebi. E sad ja poznajem osobu koja je kupila stan u Alanyi i boravi pola godine tamo (zimski period), radi online IT - za stranu klijentelu.

Najveci problem od svega toga nije jezik, nego sto je tursko drzavljanstvo beskorisno - sa turskim pasosem ne mozes do Bugarske, od Evrope mozes samo na Z. Balkan (koji nije u EU) i to je sve - otprilike kao bosanski pasos prije 20 god. sto je vrijedio.

Dalje, lira je u inflaciji i bilo koji posao tamo - je losije placen nego posao u BiH, prosjecna plata je ispod bosanske, tako da jedini smisao kupovine stana moze biti kao ovaj IT strucnjak, sto radi online preko zimskog perioda tamo, ali takvi mogu odakle god zele da rade i da kupuju nekretnine, ili eventualno neki bogati penzioneri koji ne vole zimu, a vole Tursku.

+ morate racunati da stanovi u Turskoj nisu vise jeftini kao prije 2-3 god., cijena je otisla mozda i duplo za primorje.
xoklix

#9049 Re: Cijene stanova All about

Post by xoklix »

Haris.ba wrote: 20/04/2022 12:20
xoklix wrote: 20/04/2022 06:34 Avione zanemari, ja se ne sjećam kad sam "čuo" ijedan.
Prodao sam nekretninu u Pejtonu. Ja avione nisam ni primjecivao. Ali, bilo je kupaca koji bi pobjegli kad bi vidjeli avion.
Smorili su me pitanjima ima li vlage i mema.

Kuce u nizu su po mojim shvatanjima veoma lose napravljene. Raspored meni licno je los, vrata uska. Jesu dobar kompromis da imas nesta zemlje i parking, a da nije uvala ko klasicna kuca.
Nema ih puno na trzistu, ali i sporo se prodaju.
To je ta cudna trzisna pozicija Pejtona. Naselje je sasvim ok. Ima minusa, ali je ok u sustini. Neke nekretnine drze cijenu, ali nema velike potraznje za njima.

Zamisljam sebe kako dajem 250.000 za u sustini trosobnu kucu u nizu (po kojem je Pejton i dobio ime). Ne ide. Za te pare kupis stan na Malti (donedavno).
Gdje ti je bila nekretnina?

Nisu svi nizovi isti, oni u Prve samostalne brigade i Nasihe Kapidzic Hadžić imaju 80-90 kvadrata dok oni iza Konzuma imaju do 120m2 i 80% ih je renovirano pa sam taj dio izgleda puno ljepše i pismenije.

Evo gledam ovaj, uopšte raspored nije isti kao kod mene i bašta je manja.
Stan Ilidža Pejton (260.000 KM)
https://www.olx.ba/r/47345067/59946
tataćusak

#9050 Re: Cijene stanova All about

Post by tataćusak »

hadzinicasa wrote: 20/04/2022 18:27
Haris.ba wrote: 20/04/2022 12:33

De sta konkretno.
Slika govori vise od rijeci
Image
Ja se ne razumijem u ove slike , šta znači ovo
Post Reply