Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#6276 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:06
mali_balon wrote: 09/04/2022 11:13

Nov covek :D
ma malo lozim narod sto se I ti fatas

folizofija cijele price je stara narodna "sit gladnom ne vjeruje"......bio sam sit pa gladan pa evo opet sit hvala Bogu, do kad ne zna se
I iskusio sam na svojoj kozi ovu temu, ali kao vecina tema na forumu ovo je samo jedna tema I to na forumu gdje svako pise sta hoce....a kad se sjedne na kafu kod nekih je totalno drugacija prica....zato "padobrance" na ovoj temi treba zaobilaziti
evo ti ovaj vlado prvi doso kao sta seres kuko si ovdje I sad seres.....kontas sta hocu da kazem.....neko kaze ti si plako po temi o nezapolsenima sad nemas empatije itd itd.....
ljudi veoma.brzo osudjuju kada su drugi u pitanju a ne pogledaju sebe....bezgresni....site dude
odosmo od teme
Ali, ti više nisi u BiH!
jesam I nisam , samo radim vani nekoliko sedmica (I odmorim se) I vratim se kuci nekoliko sedmica (I umorim se)....
kakve veze ima sto nisam.u BIH mozda sutra dobijem ovdje otkaz pa opet na biro.....
KraljicaIzJajca

#6277 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by KraljicaIzJajca »

mali_balon wrote: 10/04/2022 10:13
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:06

Ali, ti više nisi u BiH!
jesam I nisam , samo radim vani nekoliko sedmica (I odmorim se) I vratim se kuci nekoliko sedmica (I umorim se)....
kakve veze ima sto nisam.u BIH mozda sutra dobijem ovdje otkaz pa opet na biro.....
Ma razumijem, sjećam se tvojih pisanja na temi, samo sam zaključila da radiš van BiH, znači, nisi pronašao posao u BiH. :)

Ja sam razumjela, da je tema o potrazi posla unutar BiH.

Meni je drago da radiš. :thumbup:
mali_balon

#6278 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:19
mali_balon wrote: 10/04/2022 10:13

Ma razumijem, sjećam se tvojih pisanja na temi, samo sam zaključila da radiš van BiH, znači, nisi pronašao posao u BiH. :)

tema je JADI nezaposlenih, ali znas nas nekad odemo sa teme :mrgreen:
dodjem ovdje da dam podrsku neradnom narodu.....da ima nas koji razumijemo jade trazenja posla, razgovore, hr strucnjake, gazde I razne menaDJere itd itd....pa nekad mozda pomognem nekim komentarom a nekad pomognem razumjevanjem situacije....
ja sam npr dobio otkaz nakon 19g rada sa dobrom platom I realnost me nije dodirivala, ni ekonomska ni politicka....e onda te realnost spuca 230km/h po sred glave.....Onda trazenje posla radio od fizike na otpadu, arapa, stranih organizacija, komercijale, magacina (tu.mi je SAP odnio pola zivota :D ).....a o kolicini prijava I razgovora na kojima sam bio I kojih sam se gluposti naslusao bi mogo knjigu napisati

to sto sam trenutno zaposlen ne znaci da nezaposlene ne razumijen I da treba okrenuti ledja
KraljicaIzJajca

#6279 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote: 10/04/2022 10:35
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:19

tema je JADI nezaposlenih, ali znas nas nekad odemo sa teme :mrgreen:
dodjem ovdje da dam podrsku neradnom narodu.....da ima nas koji razumijemo jade trazenja posla, razgovore, hr strucnjake, gazde I razne menaDJere itd itd....pa nekad mozda pomognem nekim komentarom a nekad pomognem razumjevanjem situacije....
ja sam npr dobio otkaz nakon 19g rada sa dobrom platom I realnost me nije dodirivala, ni ekonomska ni politicka....e onda te realnost spuca 230km/h po sred glave.....Onda trazenje posla radio od fizike na otpadu, arapa, stranih organizacija, komercijale, magacina (tu.mi je SAP odnio pola zivota :D ).....a o kolicini prijava I razgovora na kojima sam bio I kojih sam se gluposti naslusao bi mogo knjigu napisati

to sto sam trenutno zaposlen ne znaci da nezaposlene ne razumijen I da treba okrenuti ledja
:-D :thumbup:

Ooo, otkaz nakon 19 godina rada, uh l, nisam iznenađena da si bio šokiran, posebno, ako nisi nikad planiro promjeniti radno mjesto. Potpuno te razumijem. Kod mene su bile dvije kratke i jedna duga pauza potrage posla, ali nisam doživjela otkaze. Rad je bio oduvijek van BiH (SAD), sad je u EU. Nije isto tražiti posao ako si egzistencijalno ugrožen, ili ako imaš ušteđevinu, ili netko od ubračenih radi. Mislim da je ova pandemija širom svijeta mnoge brutalno osvjestila o stanju potrage posla.
Sydnor

#6280 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sydnor »

Evo jedno iskustvo iz mog grada, samo ću copy/paste
Pozdrav.
Prije par dana sam primila poziv sa biroa da firma Braca Karić traži mašinskog inženjera te da su me prijavili za tu poziciju. Pozvali su me na "razgovor za posao", koji je otprilike tekao ovako.. Kada sam usla vlasnik firme me dočekao riječima:
Ti Boga, šta je ovo od jutros samo pokrivene dolaze.
Ja: Dobro jutro, kako ste?
On: Čuj dobro jutro, valjda Selam alejkum...
Iskreno ne znam da li on to može razumjeti ali nakon ove prve rečenice nije pokazao niti da je musliman niti da zaslužuje selam.
Popunila sam prijavu za posao. Zatim..
-Imaš dijete, sta planiraš s njim?
-Ima vrtić, a imaju i roditelji od supruga..
-Ma jeel, oni ce ga čuvati 10 dana, a onda će reći ne možemo mi ovo više, pa ćeš ga u vrtić, a onda stalno bolesno, mogul izaći ranije kao ovaj jedan moj radnik(s podsmijehom odgovara)..
Sa mnom je bila još jedna djevojka i reče joj da iza napiše uslove pod kojim bi radila.. a kada je djevojka okrenula papir napao ju je riječima: -Ma ono mi ima uslove, tek završilo fakultet, nema iskustva i ona će mi pisati uslove..
U međuvremenu ja razmišljam zašto uopšte sjedim još uvijek tu, da ni kada bih imala platu 2000 KM, pa i više ne bih radila u tom nezdravom, nekulturnom, jadnom i bijednom okruženju.. Da bi me "gospodin" dozvao riječima:
-Šta jee, sad ti razmišljaš gdje mi je dijete, šta mi radi dijete..
I na kraju reče toj djevojci:
-Ti si bolja od nje, nisi udata i nemaš dijete. Ti ideš na razgovor sa našim inženjerima, ako ti ne prođeš onda ćemo nju zvati.
Htjela sam samo da podijelim ovo svoje loše iskustvo sa vama, imala bih mnogo toga reči.. Ali učiš, trudiš se, odričeš se mnogo stvari, sanjaš o nekom normalnom poslu nakon fakulteta i kao da nam nije dovoljno poniženje što ne možemo naći posao, još trebamo dolaziti ovako nekulturnim, prostim, punim nepoštovanja, drskim vlasnicima firmi da nas još više ponize.. ovakve firme treba bojkotovati u svakom smislu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6281 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

E svasta :shock:

Znao sam da su robovlasnici i seljacine, ali ne da su bas ovoliki :-)
Sydnor

#6282 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sydnor »

_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2022 10:49 E svasta :shock:

Pošto znaš da sam iz Zenice pogodi koja firma :mrgreen:

Inicijali su BK :oops:

Edit: a vidi piše gore haha, i ja poludio :lol:
KraljicaIzJajca

#6283 Re: Jadi nas nezaposlenih

Sydnor wrote: 10/04/2022 10:46 Evo jedno iskustvo iz mog grada, samo ću copy/paste
Pozdrav.
Prije par dana sam primila poziv sa biroa da firma Braca Karić traži mašinskog inženjera te da su me prijavili za tu poziciju. Pozvali su me na "razgovor za posao", koji je otprilike tekao ovako.. Kada sam usla vlasnik firme me dočekao riječima:
Iskreno ne znam da li on to može razumjeti ali nakon ove prve rečenice nije pokazao niti da je musliman niti da zaslužuje selam.
-Ma jeel, oni ce ga čuvati 10 dana, a onda će reći ne možemo mi ovo više, pa ćeš ga u vrtić, a onda stalno bolesno, mogul izaći ranije kao ovaj jedan moj radnik(s podsmijehom odgovara)..
Sa mnom je bila još jedna djevojka i reče joj da iza napiše uslove pod kojim bi radila.. a kada je djevojka okrenula papir napao ju je riječima: -Ma ono mi ima uslove, tek završilo fakultet, nema iskustva i ona će mi pisati uslove..
U međuvremenu ja razmišljam zašto uopšte sjedim još uvijek tu, da ni kada bih imala platu 2000 KM, pa i više ne bih radila u tom nezdravom, nekulturnom, jadnom i bijednom okruženju.. Da bi me "gospodin" dozvao riječima:
-Ti si bolja od nje, nisi udata i nemaš dijete. Ti ideš na razgovor sa našim inženjerima, ako ti ne prođeš onda ćemo nju zvati.
Htjela sam samo da podijelim ovo svoje loše iskustvo sa vama, imala bih mnogo toga reči.. Ali učiš, trudiš se, odričeš se mnogo stvari, sanjaš o nekom normalnom poslu nakon fakulteta i kao da nam nije dovoljno poniženje što ne možemo naći posao, još trebamo dolaziti ovako nekulturnim, prostim, punim nepoštovanja, drskim vlasnicima firmi da nas još više ponize.. ovakve firme treba bojkotovati u svakom smislu.
Diskriminacija majki tokom zapošljavanja je prisutna u svim državama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6284 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Sydnor wrote: 10/04/2022 10:50
_BataZiv_0809 wrote: 10/04/2022 10:49 E svasta :shock:

Pošto znaš da sam iz Zenice pogodi koja firma :mrgreen:

Inicijali su BK :oops:

Edit: a vidi piše gore haha, i ja poludio :lol:
:lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#6285 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Bloo »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:54 Diskriminacija majki tokom zapošljavanja je prisutna u svim državama.
I nemajki :D generalno zena :D
Moje omiljeno pitanje je: Jeste li porodični? :mrgreen:
Morali su mi objasniti sta me pitaju.
Jesam li udata? Pa valjda ne smiju direktno...
Snake Eyes

#6286 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Snake Eyes »

Bloo wrote: 10/04/2022 11:05
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 10:54 Diskriminacija majki tokom zapošljavanja je prisutna u svim državama.
S druge strane, ozenjen muskarac je pozeljan uposlenik, razlozi su jasni.
KraljicaIzJajca

#6287 Re: Jadi nas nezaposlenih

Auu, ubračena sa djecom = porodična :D

Vani to ne pitaju jer bi završkli na Sudu, ali svakako prokuže tokom intervjua. :-)
Bloo
Globalna šefica

#6288 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote: 10/04/2022 11:11

Yep.

JEste li udati? Imati li djecu? Kad planirate imati djecu?
Necemo frisko udate rodit ce dijete pa ih nema na poslu.
Necemo majke stalno odsutne kad je dijete slinavo.
.
.
.
Nemamo dovoljno radne snageee, niko ne rada djecu, moramo uvoziti radnu snagu!!! KMEEEEEEEEEEEEEEE
KraljicaIzJajca

#6289 Re: Jadi nas nezaposlenih

Bloo wrote: 10/04/2022 11:17

Yep.

.
.
.
Nemamo dovoljno radne snageee, niko ne rada djecu, moramo uvoziti radnu snagu!!! KMEEEEEEEEEEEEEEE
:D :lol:
mali_balon

#6290 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Sydnor wrote: 10/04/2022 10:46 Evo jedno iskustvo iz mog grada, samo ću copy/paste
Pozdrav.
pa u neku ruku je ovo I dobro, sta da je pocela radit pa nakon 3 mjeseca skontala gdje je dosla a stitna vec proradila, nervoza, nesanica itd itd
ovako je odma vidjela s kim bi imala posla.....nit joj je reko sjedi kuci I javit cemo ti odma joj reko da ce ona druga otici na razgovor sa inzinjerima......
jest da bi u normalnom svijetu ovaj mamlaz bio vec na sudu, ali posto je ovo kod nas onda mu svaka cast na iskrenosti, ako se mozto rec u ovakvoj situaciji....
Snake Eyes

#6291 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Snake Eyes »

Bloo wrote: 10/04/2022 11:17

Yep.

.
.
.
A ako nisi ozenjen ili nemas djecu, opa, ovaj ce na najmanju nepravdu reci sebi sto meni ovo treba i otici.
Nezaposlena supruga, min. dvoje djece, kredit od 90 000KM na 20 godina su jako pozeljni u CV-u. Jos kad skontas zasto je supruga nezaposlena shvatis da je zaokruzen proizvodni lanac robova.
Rothmans

#6292 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rothmans »

Pozdrav.
Ljudi slabog zeluca trebaju u startu zaobilazit ove seljacke firme . Vecinom to nisu nikakvi direktori , nego obicne ceribase koji sa svojom okotom maltretiraju hudnjake koje muka natjera da tu rade.
Mislim, jedan od primjera dje bude covjeku drago da ima dokolicara poput krelca koji hoda po intervjuima i vadi im mast :D
Bloo
Globalna šefica

#6293 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Bloo »

Snake Eyes wrote: 10/04/2022 11:28 A ako nisi ozenjen ili nemas djecu, opa, ovaj ce na najmanju nepravdu reci sebi sto meni ovo treba i otici.
Nezaposlena supruga, min. dvoje djece, kredit od 90 000KM na 20 godina su jako pozeljni u CV-u. Jos kad skontas zasto je supruga nezaposlena shvatis da je zaokruzen proizvodni lanac robova.
1. Agree.
2.Takode. Ali barem dobijes sansu da radis. :lol: ovaj ...da te izrabljuju.
KraljicaIzJajca

#6294 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote: 10/04/2022 11:19

pa u neku ruku je ovo I dobro, sta da je pocela radit pa nakon 3 mjeseca skontala gdje je dosla a stitna vec proradila, nervoza, nesanica itd itd
ovako je odma vidjela s kim bi imala posla.....nit joj je reko sjedi kuci I javit cemo ti odma joj reko da ce ona druga otici na razgovor sa inzinjerima......
jest da bi u normalnom svijetu ovaj mamlaz bio vec na sudu, ali posto je ovo kod nas onda mu svaka cast na iskrenosti, ako se mozto rec u ovakvoj situaciji....
Mamlazi vani to rade indirektno, imaju sistem. :skoljka:

U BiH je ovakva otvorenost brutalna, ali nije brutalnija od zapadnjačke.

Jedino, zakon vani znatno bolje štiti žene tokom trudnoće, porodiljnog perioda, dok kod povratka na posao se može zakomplicirati, ali nije uobićajena pojava.

Oženjen muškarac sa trudnom ženom je jednako ugrožen, jer mora raditi za sve u porodici, a tim procesom, on postaje rob istim poslodavcima koji su odbili njegovu ženu.
mali_balon

#6295 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 11:34
mali_balon wrote: 10/04/2022 11:19

Jedino, zakon vani znatno bolje štiti žene tokom trudnoće, porodiljnog perioda, dok kod povratka na posao se može zakomplicirati, ali nije uobićajena pojava.

Oženjen muškarac sa trudnom ženom je jednako ugrožen, jer mora raditi za sve u porodici, a tim procesom, on postaje rob istim poslodavcima koji su odbili njegovu ženu.
e to je ta bitna "sitnica" zakon bolje stiti...ne cvatu ni vani ruze ali ima ta sitnica zakon stiti.....a kod nas...ne moram ni pisat, jel tako
KraljicaIzJajca

#6296 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote: 10/04/2022 11:50
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 11:34

eto je ta bitna "sitnica" zakon bolje stiti...ne cvatu ni vani ruze ali ima ta sitnica zakon stiti.....a kod nas...ne moram ni pisat, jel tako
Naravno, bolje štiti, ali diskriminacije, šteli, manipulacija ima jednako vani, ali ispod radara. :)

U BiH nitko nije zaštičen ni radnik ni poslodavac, odnosno, nešto ne štima sa radnim zakonima ili ih nema u državi.
mali_balon

#6297 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 11:53
mali_balon wrote: 10/04/2022 11:50

eto je ta bitna "sitnica" zakon bolje stiti...ne cvatu ni vani ruze ali ima ta sitnica zakon stiti.....a kod nas...ne moram ni pisat, jel tako
Naravno, bolje štiti, ali diskriminacije, šteli, manipulacija ima jednako vani, ali ispod radara. :)

U BiH nitko nije zaštičen ni radnik ni poslodavac, odnosno, nešto ne štima sa radnim zakonima ili ih nema u državi.
ima zakona samo ih se niko ne pridrzava a drzava ih ne provodi.... "drzavi" nije u ineteresu pravna drzava I vladavina zakona....
KraljicaIzJajca

#6298 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote: 10/04/2022 12:09
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 11:53

ima zakona samo ih se niko ne pridrzava a drzava ih ne provodi.... "drzavi" nije u ineteresu pravna drzava I vladavina zakona....
Pa nitko ih ni ne šalje na Sud nakon sličnog ilinisog iskustva u gornjem primjeru.
mali_balon

#6299 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 12:22
mali_balon wrote: 10/04/2022 12:09

Pa nitko ih ni ne šalje na Sud nakon sličnog ilinisog iskustva u gornjem primjeru.
znam ljude koji su na sudu godinama zbog moving I pakovanja od strane direktora, I nepravednih otkaza, ljudi umru a jos su na sudu....to se godinama povlaci po sudu a taj mora raditi u takvom okruzenju a direktor ili sef ga I dalje maltretira....I kada neko to vidi ili cuje poklopi se I odustane.....a o parama.za sudski proces da ne govorimo...jos ako je firma bliska vladajucim strukturama
KraljicaIzJajca

#6300 Re: Jadi nas nezaposlenih

mali_balon wrote: 10/04/2022 12:26
KraljicaIzJajca wrote: 10/04/2022 12:22

znam ljude koji su na sudu godinama zbog moving I pakovanja od strane direktora, I nepravednih otkaza, ljudi umru a jos su na sudu....to se godinama povlaci po sudu a taj mora raditi u takvom okruzenju a direktor ili sef ga I dalje maltretira....I kada neko to vidi ili cuje poklopi se I odustane.....a o parama.za sudski proces da ne govorimo...jos ako je firma bliska vladajucim strukturama
Korupcija u pravnom sistemu? Vjerujem da postoji.
Post Reply