Radio kako kad, nekad do 15h nekad do 23h, nekad odvuces pive u birtiju zasjede te gazda u 10 ujutro pjan ko letva, nekad pogines i samo se svalis. Sad bih vjerovatno dao otkaz za 10ak dana, tad mi bilo dobro. Imao svoj kes, u slobodno vrijeme ganjo trebe, cugo, imao svoje auto.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- nepass1
#6251 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve u svoje vrijeme, ja sam 2004/05 radio u podrumu pica. Istovaras kamione, razvozis gajbe, vodis racuna o rokovima, naplati ma haman sve. Nisam bio prijavljen, plata 600KM+400KM za hranu i gorivo. Ramena i prsa mi bila izoblicena prema ostatku tjela od nosanja gajbi. Imao osjecaj da bih vola K.O. jednim udarcem
Radio kako kad, nekad do 15h nekad do 23h, nekad odvuces pive u birtiju zasjede te gazda u 10 ujutro pjan ko letva, nekad pogines i samo se svalis. Sad bih vjerovatno dao otkaz za 10ak dana, tad mi bilo dobro. Imao svoj kes, u slobodno vrijeme ganjo trebe, cugo, imao svoje auto.
-
zippoo87
#6252 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nije bolji ili vrijedniji,nego je radio vise poslova i razlicite poslove pa ima vise iskustva i osjetio je na svojoj kozi i lose i bolje poslove pa je kompetentniji da kaze nesto od onog sto nije trazio posao ili je radio samo jedan posao.Logovan wrote: ↑07/04/2022 22:50Eto ispade onaj ko se muci, ko unistava ledja, ko je svasta radio je bolji od onog koji se nije unistavao kroz poslove.Lajavikrelac wrote: ↑07/04/2022 19:41 Upravo tako![]()
Svi trebaju malo da prođu kičma transa kod naših krkana, em će mu se otvoriti vidici, em će naučiti da cijeni pare, a najprije sebe i svoje zdravlje
Ko nije jeo u krevetu ne zna kako mrve bodu![]()
On je ko fol vrijedniji, bolji radnik, vise zna, bla, bla
I na jednoj i na drugoj strani svakakvih likova.
Vi neki mislite da ko je promijenio vise poslova,on je los,jer eto cesto mijenja poslove ,budala a mogao je biti rob do kraja zivota ili zdravlja.N3cija logika je bolje malo i lose,nego pokusati nqci bolje i vise.
To nije moja logika i evo iz godine u godinu mogu reci da samo vise imam a ne moram savati ledja vise cijelu godinu nikome.
Radim par mjeseci udarnicki,ostatak godine radim pomalo i zaradim opet solidno.
Ovdje su svi u nekim kalupima i mentalnim blokadama.
Na zapadu se poslovi mijenjaju svake 2 godine a 5 godina je neki maksimum koliko se radi u istoj firmi.I to ne znaci da ta firma ne valja,nego se zasitis istih ljudi,iste materije,istih saradnika i postajes manje produktivan i onda kako je trziste uredjenije,ides na novi posao koji obicno bude bolji,jer si iskusniji.
Samo u BiH imas price gazda,da mu dodjes sa desetogodisnjim iskustvom u nekoj bransi a on tebi kaze,ne mozemo ti odmah dati vecu platu,moramo mi tebe obuciti i nauciti barem 6 mjeseci i ostale gluposti.
-
McGradySA
#6253 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mislim da ovdje kod privatnika uskoro neće biti hljeba.Cijene divljaju,plate ne rastu ili slabo rastu,traže se ljudi sa izuzetnim sposobnostima za jebenog skladištara.U javnim preduzećima starkelje sa pivskim trbusima,nema šanse da prismrdiš bez štele.Ja za par dana idem na sezonu,godiće mi promjena pa pobjeći malo iz ovog taloga.
-
McGradySA
#6254 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kada uđeš u neke godine i skontaš da su ti poslodavci slomili kičmu bez neke veće koristi za tebe počne da ti se jebe.Posebno kada nemaš porodicu.Bolje od početka imati jasan stav da bi se između radnika i poslodavca zasnovao dugotrajni odnos na međusobnom uvažavanju.Black swan wrote: ↑07/04/2022 14:49 drzak si i imaš stav
to žene vole
ali nisam siguran vole li naši poslodavci
sve u svemu osjećam da će ova godina biti tvoja
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6255 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sad sam se sjetio jednog doživljaja iz prošlosti
Taman kada sam maturirao i završio srednju školu, povremeno sam raduckao jedan poslić za džeparac. Ali pošto nekima u mojoj familiji nije posao ako nisi ogulio leđa, naće oni meni "pravi" posao...
Ovaj moj (pokojni je Bog da mu dušu prosti) dogovori sastanak sa ovim jednim poznatim gazdom iz tog vremena. Lik je pravi prototip poslijeratnog bizMismena: razdrljena koša, zavrnuti rukavi, hlače na peglu, zlatni lanac i narukvica...prije rata bio u pržunu of kors
I onda standardna ovo je moj mali, školu završio, neka radi i zaradi....pita me šta sam završio, šta sad radim itd, standardna žvaka. I dođi ti sutra u 7 ovdje treba mi pomoćni radnik u restoranu. Da napomenem naglasio mi je jasno i glasno da se radi u dvije smjene, 7-15 i 15-23 kada se zatvara kuhinja i plata je 600 KM (tad je to bila fina cifra za mladca
)
Sutra ujutro ja dođoh, odmah mene u mašinu gurnuše, ni dobro jutro
Daj ovo, daj ono, de ovo, de ono....stigla roba unesi u kuhinju, rasporedi, pripremi, guli, sjeci...gori zemlja, ne znam gdje udaram
Veli meni ta što radi šef dolazi u 15h pa da se sa njim upoznaš i sve potvrdiš. Ok.
Do 15h ja već sagorio ko licna, crko, znojan, mokar kontam hvala Bogu gotova smjena ja sjeo vani da malo predahnem prije presvlačenja, kad ide ova iz kuhinje gdje si ti, šta si sjeo izvalio se, ulazi
Ja se izgubio, velim pa kraj je smjene završio sam....ma koji kraj smjene dolazi tek sad se počinje raditi imamo feštu nema kući prije ponoći
Ti si pomoćni radnik, hamal, smjena je za glavne kuhare i konobare!!!
Ja šefu, pitam onako izgubljeno šta je ovo pa nisam ja rob jbt, evo ti 600 KM pa ćeš ginuti od zvijezde do zvijezde, kaže on tako ti je to kad si pomoćni radnik i učiš zanat...i plata nije 600 to je za kuhara, tvoja je 300 KM
Pa jbt ja sa ovim povremenim poslićem zaradim po 250 KM, a radim dva dana sedmično za računarom, a ovdje rudnik za 50 KM više
Tad je prijava bila SF uglavnom...
Ja samo stvari pokupim i bez pozdrava i riječi na vrata. Kasnije je ovaj lazljivi gazda srao kako mi je on eto dao posao i platu, a ja lijen pa otišao bez riječi....
Prop'o ko sećija čuo sam...
Taman kada sam maturirao i završio srednju školu, povremeno sam raduckao jedan poslić za džeparac. Ali pošto nekima u mojoj familiji nije posao ako nisi ogulio leđa, naće oni meni "pravi" posao...
Ovaj moj (pokojni je Bog da mu dušu prosti) dogovori sastanak sa ovim jednim poznatim gazdom iz tog vremena. Lik je pravi prototip poslijeratnog bizMismena: razdrljena koša, zavrnuti rukavi, hlače na peglu, zlatni lanac i narukvica...prije rata bio u pržunu of kors
Sutra ujutro ja dođoh, odmah mene u mašinu gurnuše, ni dobro jutro
Do 15h ja već sagorio ko licna, crko, znojan, mokar kontam hvala Bogu gotova smjena ja sjeo vani da malo predahnem prije presvlačenja, kad ide ova iz kuhinje gdje si ti, šta si sjeo izvalio se, ulazi
Ja šefu, pitam onako izgubljeno šta je ovo pa nisam ja rob jbt, evo ti 600 KM pa ćeš ginuti od zvijezde do zvijezde, kaže on tako ti je to kad si pomoćni radnik i učiš zanat...i plata nije 600 to je za kuhara, tvoja je 300 KM
Ja samo stvari pokupim i bez pozdrava i riječi na vrata. Kasnije je ovaj lazljivi gazda srao kako mi je on eto dao posao i platu, a ja lijen pa otišao bez riječi....
Prop'o ko sećija čuo sam...
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#6256 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne ispade tako, nego da onaj ko je prošao i jednog i dugog ima malo šire poglede na svijet. I prije svega onaj ko je okusio "dobrotu" naših gazdi se nikada ne ruga drugima jer ga razumije.
-
zippoo87
#6257 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sretno.McGradySA wrote: ↑08/04/2022 09:13 Mislim da ovdje kod privatnika uskoro neće biti hljeba.Cijene divljaju,plate ne rastu ili slabo rastu,traže se ljudi sa izuzetnim sposobnostima za jebenog skladištara.U javnim preduzećima starkelje sa pivskim trbusima,nema šanse da prismrdiš bez štele.Ja za par dana idem na sezonu,godiće mi promjena pa pobjeći malo iz ovog taloga.
Umoriti ces se od posla ali ces se odmoriti i resetovati od toksicne svakodnevnice i medija i bukvalno se mozak vec nakon 1 mjeseca resetuje i rastereti.
To je najljepse nesto kada odes vani raditi i zaboravis ovamo na desavanja.
Upoznas neke nove ljude i ide borba tamo na poslu,sa ljudima i tako.
Bude i na sezoni svega ali opusti se samo i pusti lagano da stvari idu svojim tokom,bez nerviranja i srkleta.Nece te niko otpustiti,samo radi svoj neki tempo a ako budes bolji od ostalih,to ce se primjetiti i mozda budes imao i kakvih dodatnih benefita.
- Kiki_Musampa
#6258 Re: Jadi nas nezaposlenih
I od mene sretno. Drug,koji je ozbiljnih problema imao živeći ovdje, je izmjenio život otišavši na Korčulu. Sad živi u Minhenu. I sjećam se baš jedne anegdote,kada smo sjeli u kafić i on nakon pola sata ustade i reče:"ja ne mogu biti ovdje, odmah se počnem loše osjećati", i čovjek ustade, i isti dan Deutschland.McGradySA wrote: ↑08/04/2022 09:13 Mislim da ovdje kod privatnika uskoro neće biti hljeba.Cijene divljaju,plate ne rastu ili slabo rastu,traže se ljudi sa izuzetnim sposobnostima za jebenog skladištara.U javnim preduzećima starkelje sa pivskim trbusima,nema šanse da prismrdiš bez štele.Ja za par dana idem na sezonu,godiće mi promjena pa pobjeći malo iz ovog taloga.
-
McGradySA
#6259 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hvala momci.Nuđeno mi je i ovdje da radim za 700-800,slobodan dan po principu biće kad bude.I ovdje sam radio nešto vrlo slično sezoni,samo za manje pare.
-
zippoo87
#6260 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako ti je prva sezona,onda ne mozes nesto pretjerano ni birati ali vec slijedecu sezonu ces moci,kada skontas kako to sve ide.
Mislim da si pisao da ides u neki lanac hotela...vidi kako ce ti biti ali iz iskustva drugih znam da tu nije neka para.
Slijedece godine ganjaj neki restorancic,gril ili tako nesto...veca je plata i mozes pogoditi bolje uslove.
Ali odradi sada sezonu,psihicki se odmori od BiH a kasnije ces planirati sta i kako.
-
Officer Crabtree
#6261 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vidiš eto, u startu ti šuhvu baciše nisi ni počeo.
Čudno ozračje.
Takvu dlaku u jajetu.
Čudno ozračje.
Takvu dlaku u jajetu.
-
Sydnor
#6262 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jebote 2005 si imao više nego ja 2022 a brojim se kao neki kurchev "majstor"nepass1 wrote: ↑07/04/2022 23:30 Sve u svoje vrijeme, ja sam 2004/05 radio u podrumu pica. Istovaras kamione, razvozis gajbe, vodis racuna o rokovima, naplati ma haman sve. Nisam bio prijavljen, plata 600KM+400KM za hranu i gorivo. Ramena i prsa mi bila izoblicena prema ostatku tjela od nosanja gajbi. Imao osjecaj da bih vola K.O. jednim udarcem![]()
-
mali_balon
#6263 Re: Jadi nas nezaposlenih
ima posla prestanite kukat I idite od firm do firme I trazite...ili vi molite Boga da ne nadjete posao.....
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#6264 Re: Jadi nas nezaposlenih
[media][/media]
Koliko se sjecam na ovoj temi su isto ovako tebi ljudi govorili.mali_balon wrote: ↑09/04/2022 10:13 ima posla prestanite kukat I idite od firm do firme I trazite...ili vi molite Boga da ne nadjete posao.....
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6265 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa jest mali balon bio problematican tamo 2014-15. Radio jr onda kod nekih arapa i ispalio se vani.
Sad je druga prica, preporodio se covjek.
-
sarajevo-x.com
#6266 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa u pravu je covjek ima posla, sad da odete u neku firmu i kazete evo ja bih radio dzaba mozes odmah poceti a kada ocekujes neku nagradu za taj rad tipa platu i tako te neke nebitne stvari, bilo bi ne treba nama radnika 
-
Sydnor
#6267 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma ima posla fakat, ali teškog i slabo plaćenog. Za išta kudikamo što nije lomljava leđa treba ti nadprosječno znanje i sposobnost ili štela.
-
mali_balon
#6268 Re: Jadi nas nezaposlenih
kad????nije istina ti si to pogrijesio, vidim pratis moje upise, negdje na nekoj temi si me nesta bio naruzio....ne sjecam seMatijevic_Vlado wrote: ↑09/04/2022 10:33 [media][/media]Koliko se sjecam na ovoj temi su isto ovako tebi ljudi govorili.mali_balon wrote: ↑09/04/2022 10:13 ima posla prestanite kukat I idite od firm do firme I trazite...ili vi molite Boga da ne nadjete posao.....
Last edited by mali_balon on 09/04/2022 11:17, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#6269 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nov covek_BataZiv_0809 wrote: ↑09/04/2022 10:36 Pa jest mali balon bio problematican tamo 2014-15. Radio jr onda kod nekih arapa i ispalio se vani.
ma malo lozim narod sto se I ti fatas
folizofija cijele price je stara narodna "sit gladnom ne vjeruje"......bio sam sit pa gladan pa evo opet sit hvala Bogu, do kad ne zna se
I iskusio sam na svojoj kozi ovu temu, ali kao vecina tema na forumu ovo je samo jedna tema I to na forumu gdje svako pise sta hoce....a kad se sjedne na kafu kod nekih je totalno drugacija prica....zato "padobrance" na ovoj temi treba zaobilaziti
evo ti ovaj vlado prvi doso kao sta seres kuko si ovdje I sad seres.....kontas sta hocu da kazem.....neko kaze ti si plako po temi o nezapolsenima sad nemas empatije itd itd.....
ljudi veoma.brzo osudjuju kada su drugi u pitanju a ne pogledaju sebe....bezgresni....site dude
odosmo od teme
-
zippoo87
-
mali_balon
#6271 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma nek je on nama zivo zdrav....valjda mu bude dude na mjestu....neka ga
-
El_comadante
#6272 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nego jeli vas, mislim na raju sa biroa, iko zvao po ovom projektima na birou? Jednog mog drugs jesu.
-
zippoo87
#6273 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mene niko nikada u zivotu nije zvao sa biroa da ponudi posao ili nesto slicno.
Osim da me opomenu da ovjerim onu knjizicu,to redovno zaboravim.
Osim da me opomenu da ovjerim onu knjizicu,to redovno zaboravim.
-
El_comadante
-
KraljicaIzJajca
#6275 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ali, ti više nisi u BiH!mali_balon wrote: ↑09/04/2022 11:13Nov covek_BataZiv_0809 wrote: ↑09/04/2022 10:36 Pa jest mali balon bio problematican tamo 2014-15. Radio jr onda kod nekih arapa i ispalio se vani.
ma malo lozim narod sto se I ti fatas
folizofija cijele price je stara narodna "sit gladnom ne vjeruje"......bio sam sit pa gladan pa evo opet sit hvala Bogu, do kad ne zna se
I iskusio sam na svojoj kozi ovu temu, ali kao vecina tema na forumu ovo je samo jedna tema I to na forumu gdje svako pise sta hoce....a kad se sjedne na kafu kod nekih je totalno drugacija prica....zato "padobrance" na ovoj temi treba zaobilaziti
evo ti ovaj vlado prvi doso kao sta seres kuko si ovdje I sad seres.....kontas sta hocu da kazem.....neko kaze ti si plako po temi o nezapolsenima sad nemas empatije itd itd.....
ljudi veoma.brzo osudjuju kada su drugi u pitanju a ne pogledaju sebe....bezgresni....site dude
odosmo od teme