Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

dzolix

#27926 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

td_maajka wrote: 02/04/2022 13:53 A dzox, jel moguce, po tvojoj slobodnoj procjeni, a obzirom da povrede u kompletu ipak ne odgovaraju saobacajnoj nesreci, da je tu zaista proletio kombi velikom brzinom, ali da nije imao veze sa tucom koja se uporedo desila?
Kakve je povrede imo Orhan Tanovic koji je bio u komi ....poima nemam al cujem da hoda .

Povrede odgovaraju saobracajci sa tim da je procentualno veca sansa da je moglo doci do loma donjih dijelova.
Da povrede nisu odgovarale saobracajci ne bi ni bila podignuta optuznica za saobracajku u kantonalnom sudu.
Je li moguce da je mozda kombi tj vozac kombija svjedok dogadjaja i da se vozac mozda pojavio vec ili ce se pojaviti jos ili se bio pojavio, a mozda ce i biti svjedok na sudu, a mozda i nece, ili je mozda vec bio, ali samo ako smatras da je nekako to eventualno moguce?

Sta ti mislis?
Moguce je sve od toga.
Last edited by dzolix on 02/04/2022 14:08, edited 1 time in total.
saabsa

#27927 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by saabsa »

još samo da nam ovi Mutapoljupci objasne zašto je Alisa po njima odglumila amneziju(jer samo apsolutna budala može povjerovati da je zaista imala amneziju) da sačuva Ljubu za kojeg oni tvrde da je ubica.

Ako može objašnjenje te situacije ali bez glupih smajlija,hvala...
GAU8

#27928 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

saabsa wrote: 02/04/2022 14:06 još samo da nam ovi Mutapoljupci objasne zašto je Alisa po njima odglumila amneziju(jer samo apsolutna budala može povjerovati da je zaista imala amneziju) da sačuva Ljubu za kojeg oni tvrde da je ubica.

Koliko je meni poznato, do danas nije definitivno utvrdjeno niti da ima niti da nema amneziju.

Sve dok se to definitivno ne razjasni, tvoje pitanje nema nikakvog smisla.
zijancer

#27929 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by zijancer »

Postoje tri ugla (izvora) u vezi sa licem mjesta iz kojih imamo saznanja o nekom kombiju koji je prošao 5 min prije nailaska policajaca, pa da pogledamo kako izgledaju.

1. Braća Gadžo: zvuk metala, potom velika brzina i bordo kombi.

2. Lice mjesta: ostaci plastike sa fara (hvala sto ste me upozorili da se to ne zove staklo :D ), fragment zelene farbe.

3. Snimak sa kuvajtske rezidencije: tamni kombi, velika brzina, mota u Jasike, vrijeme 22:31

Make your pie

Mala napomena:
Spoiler
Show
Oni koji su pravili pitu sa crvenim kombijem, tvrde da su podmetnuti tragovi zelenog kombija koji uopste nije bio na licu mjesta. A svoje tvrdnje temelje na pogrešnoj informaciji da je policija ranije toga dana imala posla s tim zelenim kombijem zbog udara u ogradu nekog preduzeca i sjetila se da podmetne njegove dijelove, sto se ispostavilo netacnim.
Tako da uzmite to u obzir ako odaberete borio kombi, i zaobiđite ovu dionicu, već je mnoge poslala po ćevape.
saabsa

#27930 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by saabsa »

GAU8 wrote: 02/04/2022 14:11
saabsa wrote: 02/04/2022 14:06 još samo da nam ovi Mutapoljupci objasne zašto je Alisa po njima odglumila amneziju(jer samo apsolutna budala može povjerovati da je zaista imala amneziju) da sačuva Ljubu za kojeg oni tvrde da je ubica.

Koliko je meni poznato, do danas nije definitivno utvrdjeno niti da ima niti da nema amneziju.

Ma da,a Tomislav Horvatinčić je imao sinkopu kad je ubio onaj Italijanski bračni par...
Samo apsolutna budala ili plaćeni(ili još gore džabni) bot može povjerovati u njenu amneziju.
GAU8

#27931 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

saabsa wrote: 02/04/2022 14:22
GAU8 wrote: 02/04/2022 14:11

Ma da,a Tomislav Horvatinčić je imao sinkopu kad je ubio onaj Italijanski bračni par...
Samo apsolutna budala ili plaćeni(ili još gore džabni) bot može povjerovati u njenu amneziju.
Samo budala moze tvrditi nesto na osnovu nepotpunih informacija.
dzolix

#27932 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

zijancer wrote: 02/04/2022 14:13 Postoje tri ugla (izvora) u vezi sa licem mjesta iz kojih imamo saznanja o nekom kombiju koji je prošao 5 min prije nailaska policajaca, pa da pogledamo kako izgledaju.

2. Lice mjesta: ostaci plastike sa fara (hvala sto ste me upozorili da se to ne zove staklo :D ), fragment zelene farbe.

3. Snimak sa kuvajtske rezidencije: tamni kombi, velika brzina, mota u Jasike, vrijeme 22:31

Make your pie

Mala napomena:
Spoiler
Show
Oni koji su pravili pitu sa crvenim kombijem, tvrde da su podmetnuti tragovi zelenog kombija koji uopste nije bio na licu mjesta. A svoje tvrdnje temelje na pogrešnoj informaciji da je policija ranije toga dana imala posla s tim zelenim kombijem zbog udara u ogradu nekog preduzeca i sjetila se da podmetne njegove dijelove, sto se ispostavilo netacnim.
Tako da uzmite to u obzir ako odaberete borio kombi, i zaobiđite ovu dionicu, već je mnoge poslala po ćevape.
Svako vozilo sa tamnom bojom kad se pogleda nocu otpozada ako ima upaljena crvena zadnja svjetla asocira na bordo.Testirajte na nekih 50 m, gdje je tamnije.
Moguce je i da su bila dva kombija u koloni, jedan crven a drugi zelen a moguce je da je crveni malo ofarban u zeleno ili da je zeleni imo zadnja vrata crvena.
denden

#27933 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 02/04/2022 13:33
zijancer wrote: 02/04/2022 13:13 To ukazuje da nije očekivao napad od osobe koja ga je udarila. Stranac. Nije pripadnik ekipe zbog koje je bio naoružan.
Znaci, ipak je nekoga ocekivao?

Ova svjedokinja je ispričala i kako je Dženan Memić došao po nju 6. februara 2016. godine i pitao je da li joj je Alisa govorila nešto o Mirzi Ploskiću, inače njenom bivšem momku.

-Rekla sam da nije, ali da sam ih vidjela na Ilidži i da je izgledalo kao da se nešto raspravljaju. Dženan mi je tada rekao da su isrped njegove kuće bila tri Ploskićeva rođaka i da su mu prijetili, te govorili mu da Alisa nije za njega i da je ostavi – kazala je ova svjedokinja.
Tu su i prijetnje Alisi da će Dženanu biti zadnja djevojka, od Ploskića.
saabsa

#27934 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by saabsa »

dzolix wrote: 02/04/2022 14:30
zijancer wrote: 02/04/2022 14:13 Postoje tri ugla (izvora) u vezi sa licem mjesta iz kojih imamo saznanja o nekom kombiju koji je prošao 5 min prije nailaska policajaca, pa da pogledamo kako izgledaju.

Make your pie

Mala napomena:
Spoiler
Show
Svako vozilo sa tamnom bojom kad se pogleda nocu otpozada ako ima upaljena crvena zadnja svjetla asocira na bordo.Testirajte na nekih 50 m, gdje je tamnije.
Moguce je i da su bila dva kombija u koloni, jedan crven a drugi zelen a moguce je da je crveni malo ofarban u zeleno ili da je zeleni imo zadnja vrata crvena.
A moguće i da je bio crveni kombi zelene boje...
GAU8 wrote: 02/04/2022 14:27
saabsa wrote: 02/04/2022 14:22 Ma da,a Tomislav Horvatinčić je imao sinkopu kad je ubio onaj Italijanski bračni par...
Samo budala moze tvrditi nesto na osnovu nepotpunih informacija.
Samo budala može vjerovati u nešto što je navjerovatno i od strane vrhunskih stručnjaka opovrgnuto.
Otprilike kao ravnozemljaši...
denden

#27935 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

Klasični primjer pitanja postavljenog iz perspektive sektaša-slijepog sljedbenika neke dogme.

Kao neupitna činjenica (dogma), koja se ne podlaže kritičkoj provjeri stvarnosti, uzima se tvrdnja koja ne da nije izvjesna, nego je vrlo upitna i vrlo, logički i sudski, nedokazana-tvrdnja da Alisa Mutap glumi amneziju.

Sve sekte funkcionišu na principu slijepog slijeđenja neke dogme koju je zabranjeno preispitivati.

Međutim, zabrana preispitivanja nije snaga, nego radikalna slabost svih takvih vjerovanja.

A kakvi temelji, takva i kuća, tj. nadogradnja teorije na trulu dogmu.
denden

#27936 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

saabsa wrote: 02/04/2022 14:34
Samo budala može vjerovati u nešto što je navjerovatno i od strane vrhunskih stručnjaka opovrgnuto.
Možda je bilo i 7-8 kombija, raznih boja i nijansi iste boje.

Ponoviću ti, samo budale grade kostur teorije na apsolutno nepouzdanim dokazima.

To što je Gadžo bio subjektivno siguran da je vidio bordo boju, nikako ne znači da je boja kombija i bila bordo. Pogledaj sama kako pod noćnom rasvjetom izgleda boja bilo kojeg tamnog vozila čije štopke rade. Pogledaj kako izgleda na 20 m od tebe, a kako na 5 ili 30.

On je nakratko i straga vidio kombi, pod noćnom rasvjetom. Njegov brat nije potvrdio boju kombija. Mijenjali su iskaze o tome da li su štopke radile ili ne. Mijenjali udaljenost, tajming.

Za sam kombi pod dnevnom svjetlošću su različiti ljudi različito govorili.

A koliko je uistinu pouzdano ono što ću braća Gadžo vidjeli?
Kao prvo, kombi je sam od sebe vrlo upitne boje, koja pod različitim osvjetljenjima različitim ljudima izgleda različito.
Šta su ljudi koji su, većina i ranije, viđali taj kombi rekli o njegovoj boji:

-Sam mašinski vještak u presudi navodi da je boja tamnozelena, ali da izgleda kao tamnoplava dok se ne približi.
-Opet, svjedok Bahrudin Bužo, koji je po danu gledao taj kombi navodi da je u pitanju „zatvorena plava, siva, da više ide na crno“.
-Asmir Gadžo rekao je da je bordo.
-Emina Bošnjaković je tvrdila da je tamno-plava, boje tinte (kad je Feraget izbačen iz sudnice zato što ju je instruisao šta će reći)
-Vehbija Seferović da je tamno-zelena
-Vasvija da je „boja trule višnje (bordo?), ustvari tamno zelena boja trave“.
-Svjedok od kojeg je Ljubo kupio šajbu je rekao da je tamno-zelena, pa tamno-plava, pa na kraju da je tamno-zelena.

Dakle, zbog specifične boje kombija, koju ljudi različiti percipiraju, plus faktor dnevno-vještačko osvjetljenje, je očito da nema smisla na percepciji boje od strane jednog svjedoka graditi verziju događaja. Plus što upaljenje štopke daju crvenu svjetlost koja preko tamne glatke površine može "bacati" na bordo i slične varijante u pravu tamnosmeđe boje.

Dakle, ne gradi se teorija, o tome da je bio još jedan kombi, bordo boje, sa ko zna kim u njemu, na osnovu nečeg tako nepouzdanog kao što je svjedočenje jednog od Gadža u datim okolnostima.

Čak je i dzolix našao yt video gdje se vidi kako zelena boja pod crvenim svjetlom (štopki) prelazi u bordo.
denden

#27937 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 02/04/2022 13:54
klix wrote: 02/04/2022 13:49

Kad smo već kod Muamera Budnje, jesi li se dogovorila sama sa sobom: da li je doletio iz Njemačke, da ubije Dženana ili uopšte nije bio u Njemačkoj, nego je falsifikovao pečate u pasošu?
Jesam, dogovorila sam se. :mrgreen:
Bilo je teze nego sto sam mislila, ali na kraju sam ipak - shodno svojim intelektualnim sposobnostima - uspjela :thumbup:
Šta si se dogovorila, smiješ li uopšte reći kako glasi vaša teorija nakon tone međusobno kontradiktornih tvrdnji unutar same te splačine od vaše teorije?

Tvrdila si da je Budnjo doletio avionom 08.02.2016. i bio tu.
Muriz je i prošle godine tvrdio da vjeruje "očevicu" E.M. "kojeg je uništilo Kantonalno tužilaštvo".
MURIZ MEMIĆ: On meni što je rekao ja vjerujem u to. On je meni rekao kako je vidio da je određena osoba udarila Alisu Mutap. Dženana nije vidio jer je vjerovatno već ležao. Druga osoba je naslonjena na auto. Treća osoba je tu. Nije jedan ubica, trojica su bila tu. Alisa je organizator. Ona nema amneziju.
Nakon tih dokaza o Budnjinom alibiju, Muriz i dalje, a murizovci isto tako ovdje na temi, tvrde kako je upravo Budnjo bio na licu mjesta, lažirao alibi, a silovatelj-narko-diler-ubica u pokušaju E.M. Murizu, hodži i Feragetu rekao istinu :-)

Šta je sad, vjerujete li i dalje da je u pitanju Budnjo ili da nije on?

I na osnovu čega?

Smiješ li reći u šta vjerujete?

P.S. I ako sad ne vjerujete da je u pitanju Budnjo, znači li to da priznaješ da ste 23.05.2017. godine na protestima i sve godine kasnije IZMANIPULISALI I SLAGALI JAVNOST DA SISTEM ŠTITI UBICU KOJEG JE VAŠ "OČEVIDAC" VIDIO DA U ALEJI ŠAMARA ALISU MUTAP, A TAJ OČEVIDAC JE REKAO DA JE TO BUDNJO?

ZNAČI LI DA PRIZNAJEŠ DA STE GODINAMA LAGALI JAVNOST?
Last edited by denden on 02/04/2022 14:49, edited 1 time in total.
GAU8

#27938 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

saabsa wrote: 02/04/2022 14:34 Samo budala može vjerovati u nešto što je navjerovatno i od strane vrhunskih stručnjaka opovrgnuto.
Samo budala moze selektivno vjerovati strucnjacima bez konsenzusa.
Za Alisu NE POSTOJI konsenzus. A moze se doci do njega.

Problem je u tome sto neko zeli da igranka traje.
denden

#27939 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 02/04/2022 13:33
zijancer wrote: 02/04/2022 13:13 To ukazuje da nije očekivao napad od osobe koja ga je udarila. Stranac. Nije pripadnik ekipe zbog koje je bio naoružan.
Znaci, ipak je nekoga ocekivao?
A možda i nije, možda je prosto volio nositi pištolj, jer imamo foto-dokaz kako se na FB messengeru hvali drugu da mu je babo Muriz (nekad ranije) poklonio pištolj, a imamo i Murizovu izjavu da mu je davao svoj pištolj pod dozvolom da ga (nezakonito) nosi na planinarenja. I imamo izjavu Muriza u fazonu "pa šta ako je nosio pištolj, 300 od 500 ljudi koje biste zaustavili na ulici, nose pištolj".
dzolix

#27940 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

denden wrote: 02/04/2022 14:39 Čak je i dzolix našao yt video gdje se vidi kako zelena boja pod crvenim svjetlom (štopki) prelazi u bordo.
Evo jos jednom video [youtube]https://youtu.be/cv0bBfiCWAk[/youtube]

Image
kvinoja

#27941 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kvinoja »

Kako su zapjenili botovi na ove mubarek dane :) da se možda nešto ne sprema uskoro? :bih:
denden

#27942 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

zijancer wrote: 02/04/2022 14:13

Mala napomena:

Nisu to "pogrešne informacije", nego izmišljena ubleha.

Tripl dabl /td majka(i Feraget) tvrdila je da je Ljubo ranije tog dana imao udar kombijem u ogradu nekog preduzeća, da je pozvana policija, da je konstatovala zabilješkom oštećenja kombija, ali da su se vlasnik ograde i Ljubo sporazumjeli.

Zatim je tvrdila da je tu zabilješku imala ona kod sebe lično, te da ju je Ljubina odbrana imala i htjela uložiti kao dokaz u Ljubinu korist, ali da je Kantonalni sud bez obrazloženja odbio taj dokaz.

KASNIJE JE TD MAJKA PRIZNALA DA JE IZMISLILA POSTOJANJE ZABILJEŠKE I DOLASKA POLICIJE I PRIJEDLOGA DA SE ZABILJEŠKA ULOŽI KAO DOKAZ, A SVE IZ RAZLOGA ŠTO JE NJOJ "BILO LOGIČNO DA BI POLICIJA TREBALA IZAĆI NA UVIĐAJ I SASTAVITI ZABILJEŠKU".

A od Buže, čuvara kruga Željeznica F BiH smo čuli da je tek sutradan vidio oštećenje ograde koja graniči sa Bekrijinom avlijom i zadnji lijevi žmigavac koji visi i nacaljen kombi sa takvim oštećenjem. I s Romima se dogovorio da oni poprave ogradu, bez da zovu policiju.
Last edited by denden on 02/04/2022 14:59, edited 1 time in total.
ArmandiHose

#27943 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ArmandiHose »

O svjedočenju inspektora Šehovića u Sudu BiH u predmetu optuženi Mutap i dr., suđenje od 31.03.2022. godine.

Već je dosta toga rečeno o svjedočenju inspektora Šehovića u medijima, dosta toga je već preneseno iz njegovog svjedočenja citirano ili parafrazirano ovih dana na ovoj temi i portalima, pa to neću ponavljati. Pokušaću prenijeti Hametova zapažanja iz sudnice, kao i naših drugara pravnika spoljnih saradnika (MythBasters), dati neku generalnu ocjenu značaja i težine ovog iskaza za sudski predmet.

Kaže mi Hame, koji je uživo pratio svjedočenje, da pripazim na moje pisanje, da se suzdržim od moje ironije, cinizma i sarkazma kada je u pitanju ovaj svjedok. Hame kaže za njega, svjedoka Samostalnog inspektora Šehovića, mutan i sposoban tip - podsjeća ga na Ifeta, samo što je ovaj pride naoružan širokim policijskim ovlaštenjima, pištoljem i značkom. Reko' fala Ti brate Hame, znaš me Hame, mutan sam i ja ko' rijeka Gang kod Varanasija, ali suzdržaću se jer generalno imam poštovanje prema policiji, oni su nam prva linija odbrane, brana i zaštita od kriminalaca i njihovih bandi, zato generalno poštujem osobe poput inspektora Šehovića, naročito kada su časni, pošteni i obrazovani.

Inspektor Šehović, policajac od glave do pete. Sa profesionalnim integritetom, častan, vrlo obrazovan, elokventan, šarmantan. Zasigurno je pred njim nastavak sjajne karijere.

Za Ćazima, Ifeta i Muriza, ovo je jedan od najvažnijih svjedoka, dokaza optužbe, za dokazivanje navoda iz optužnice. Puno su polagali nade u ovog svjedoka.

Ali, generalna ocjena: razočarenje,
i za Tužilaštvo, i za publiku, i za javnost. Sud naravno nije razočaran, on funkcioniše na drugačijim postavkama.

Kao prvo,
publika i javnost je mnogo očekivala od njegovog svjedočenja jer je ovaj svjedok lično najavljivao "spektakl":

...https://youtu.be/d6OMvyPuzSA...

"Šehović: šokirali bi ste se kada bih rekao sve što znam! Jedva čekam da svjedočim u predmetu Memić..."

Svjedok Šehović nije u sudnici izjavio ništa novo, niti spektakularno, kako je to najavljivao. A bili smo spremni u sudnici od ovog svjedoka konačno čuti bar ime ubice, dok bi za prezime ustao Muriz i javno ga izrekao. To se nije desilo. Bilo je zaista potresno slušati o onome što mu je neko navodno rekao za Dženanov brzi kraj, da to ne ponavljam, ali ostalo je polovično jer nije saopštio ko je to navodno rekao. Pa čak da je to i tačno, time se ništa ne dokazuje iz optužnice, osim odsustva empatije što još uvijek nije krivično djelo, niti prekršaj.

Drugo, Tužilaštvo nije uspjelo da poentira, ostvari svoje dokazne ciljeve ovim svjedokom zbog očekivanog i potom najavljivanog sudskog stava o ovakvom dokazu, da podsjetim:

"Tužilac Ćazim: Časni sude svjedok Nermin Šehović već je bio određen kao svjedok, ja sam obrazložio na prethodnom pretresu i danas je bilo govora o Ad hok tijelu

(Svjedok Nermin Šehović je svjedočio 31.03.2022. vezano za Ad hok tijelo - o Izvještaju o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju Dženan Memić", koje je sačinilo “Ad hoc tijelo formirano sa zadatkom da utvrdi zakonitost rada MUP-a i Uprave policije u slučaju „Dženan Memić“)

Sudija Perić: Ne interesujem me ad hok tijelo, neću da razgovaram uopšte o Ad hok tijelu i nekim paralelnim mehanizmima rasprave o tome ko je kriv a ko nije."

Stiče se dojam kod profesionalaca da je sudija Perić nerado prihvatio da se sasluša ovaj svjedok iz dva razloga: (1) da se suviše ne zamjera nabrijanom dvojcu sa kraja sudnice, Murizu i Ifetu, bar ne u ovoj fazi suđenja, te (2) da budućoj žalbi Tužilaštva protiv izvjesne i očekivane oslobađajuće presude ne daje suviše osnova zbog sudskog odbijanja da se sasluša jedan od svjedoka optužbe.

Dakle,
sigurno je da Sud neće kod odlučivanja i donošenja sudske odluke imati koristi od ovog svjedoka jer ne mogu koristiti kao dokaz "Izvještaj o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju Dženan Memić", iz razloga koji su već objašnjeni, ni iskaze osoba koje su učestvovale u njegovoj izradi, pa tako Sud neće moći prihvatiti iskaz svjedoka Šehovića kada se bude utvrđivalo da li je bilo propusta kod službenih lica. O tome će Sud izvoditi zaključak kroz druge dokaze.

Iz slijedećeg javnog dijaloga sudije Perića i tužitelja Ćazima može se zaključiti koncepcija Suda odnosno sudije Perića o tome:

"Sudija Perić: Tužioče pozovite svjedoka sledeći put glavnog tužioca koji je upravljao sa istragom da razjasnimo stvari oko propusta.

Sudija Perić: dajte uozbiljite rad na ovom predmetu

Tužilac Ćazim: Časni sude, ja mislim da sam ozbiljan

Sudija Perić: rad mora da se pokaže ozbiljnim. Mi danas smo saslušavali 4 svjedoka, prosto ne znam na koje činjenice i okolnosti. To što vi mislite da količina predstavlja kvalitet nije.

Tužilac Ćazim: Ne mislim ja tako, stvarno, časni sude.

Sudija Perić: Molim vas nemojte se nalaziti uvrijeđenim kad vam skrenem pažnju na neke stvari.

Tužilac Ćazim: Ne nalazim se.

Sudija Perić: Svako razuman ko ovo prati vidi da nismo saznali ništa novo. Ajmo sad sa ključnim ljudima koji su učestvovali u tome, koji su bili dužni da vode nadzor, koji su upravljali istragom, pa da počnemo rasčišćavat od najodgovornijih koji su upravljali tim postupcima u istrazi. Mislim da ih  imate ih kao svjedoke."

Za naredno suđenje je pozvan bivši Kantonalni tužilac Ćato Meris koji je vodio dvije istrage protiv Ljube (za ubistvo i saobraćajku) i podigao optužnicu protiv Ljube za saobraćajku, potom uspaničeno pobjegao iz predmeta i Kantonalnog tužilaštva pod pritiscima Ifet & Muriz Udruge i Rulje.

Prema konceptu sudije Perića:

OVO JE SVJEDOK koji treba da razjasni da li je bilo propusta službenih lica, pa ako jeste koji su i kakvi su, sa kojim i kakvim posljedicama.

To je pola posla za Tužilaštvo i Sud.

Ako se utvrdi da je bilo propusta, tada Tužilaštvo SAMO još treba da dokaže UMIŠLJAJ kod tih lica, tj da su svjesno i voljno činili takve propuste i NAMJERU, da su time htjeli da prikriju "način nanošenja tjelesnih povreda Dženanu" i počinitelja, te JOŠ pripadništvo organiziranoj kriminalnoj grupi. To je drugi dio posla Tužilaštva.

Što bi reko' doktor Arslanagić: za Tužilaštvo BiH je to bez filmskih trikova naprosto Mission Impossible!
denden

#27944 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

kvinoja wrote: 02/04/2022 14:53 Kako su zapjenili botovi na ove mubarek dane :) da se možda nešto ne sprema uskoro? :bih:
Mislim da bi bio sevap u ove mubarek dane da Muriz i Arijana pozovu Ljubu na iftar i postave sliku na FB stranici.

I ranije se Muriz hvalio da ga je gladnog znao nahraniti, a i navlačili mu majicu s Dženanovim likom.

Bilo bi dobro i za pritisak na Državni sud kao još jedan dokaz da je Ljubo nedužan, a time i zavjera optuženih vjerovatnija.

Sud i javnost bi opet pomislili "da je Ljubo kriv, ne bi ga valjda ožalošćeni otac zvao na iftar i slikao se s njim, osim da otac milion posto i bez imalo sumnje zna da je Ljubo nedužan i zna ko jeste kriv".

A Muriz "zna", ali u...Limburgu.
td_maajka

#27945 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

GAU8 wrote: 02/04/2022 14:45
saabsa wrote: 02/04/2022 14:34 Samo budala može vjerovati u nešto što je navjerovatno i od strane vrhunskih stručnjaka opovrgnuto.

Od svih vjestaka, jedina koja se ne slaze s izjavom da nije bilo potresa mozga i da nema amnezije (pojednostavljeno receno) je osoba koja "pacijenticu poznaje od ranije".

Ali sve je regularno :thumbup:
saabsa

#27946 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by saabsa »

denden wrote: 02/04/2022 14:37

Klasični primjer pitanja postavljenog iz perspektive sektaša-slijepog sljedbenika neke dogme.

Kao neupitna činjenica (dogma), koja se ne podlaže kritičkoj provjeri stvarnosti, uzima se tvrdnja koja ne da nije izvjesna, nego je vrlo upitna i vrlo, logički i sudski, nedokazana-tvrdnja da Alisa Mutap glumi amneziju.

Sve sekte funkcionišu na principu slijepog slijeđenja neke dogme koju je zabranjeno preispitivati.

Međutim, zabrana preispitivanja nije snaga, nego radikalna slabost svih takvih vjerovanja.

A kakvi temelji, takva i kuća, tj. nadogradnja teorije na trulu dogmu.
Nisam ni sumnjao da odgovor nemate, znači to što je prve ekipa doktora utvrdila da nema amnezije ni uslova za nju a nakon toga dovedena druga sa daleko slabijom reputacijom ali "nagodna" je tebi normalno i dovoljno da i dalje sumnjaš da je amnezija postojala.

Samo dokazuješ da nije u pitanju traženje i dokazivanje istine nego zlonamjerno podmetanje "činjenica" koje to nisu .
I da, to što pišeš romane ne znači da imaš argumente nego da imaš višak vremena ili da ti je ovo piskaranje romana u stvari radno vrijeme...
td_maajka

#27947 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

U Allaha dz.s. :bih:

Kako bolan tako ne kontas nista? :mrgreen:
GAU8

#27948 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

td_maajka wrote: 02/04/2022 15:16
GAU8 wrote: 02/04/2022 14:45

Od svih vjestaka, jedina koja se ne slaze s izjavom da nije bilo potresa mozga i da nema amnezije (pojednostavljeno receno) je osoba koja "pacijenticu poznaje od ranije".

A koliko je bilo ukupno vjestaka koji su se o tome izjasnjavali i koji su bili njihovi stavovi?

Ja sam imao kao ucenik 5. razreda neku vrstu kratkotrajne amnezije, koja se ni po cemu ne bi smatrala amnezijom.
Izmaknula mi se strunjaca prilikom skakanja u dalj i udario sam potiljkom od parket u sali.

Znam sta se dogodilo iz pricanja drugih, ali se samog momenta ne sjecam. Pri tome gubitak pamcenja ili svijesti nije trajao duze od 10-ak sekundi.
Cak mi govore da za to vrijeme nisam lezao nepomicno, vec se valjao po podu, drzao za glavu i kukao, kao da uopste nisam bio bez svijesti.
Last edited by GAU8 on 02/04/2022 15:35, edited 1 time in total.
denden

#27949 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 02/04/2022 15:16

Hahahaha, kako sve izvrćete.

Jedna od novinarki je pred Sudom BiH pokušala da Ifetu baš tim pitanjem nabaci za voleja, pita ga "vještakinja koja je rekla da Alisa ima potres mozga i amneziju Alisu poznaje ranije, je li odranije u smislu prije događaja ili...?"

A Ifet, koji nema šanse da ne zna da je to bilo POSLIJE događaja, napravi facu "ne znam, nemam pojma, nije mi poznato" :lol:

Doktorica Đelilović je Alisu tretirala NAKON događaja i pokušavala joj pomoći da povrati pamećenje putem hipno-terapije. Nakon događaja, ali prije vještačenja trećeg tima Dizdarević-Vegar-Đelilović koje je bilo u julu, jer je Đelilovićka bila dio drugog tima, koji je Alisu vještačio u aprilu.

Međutim, kao problem je navela retraumatizaciju, odnosno činjenicu da je Alisi (zbog izvršenog linča javnosti na huškanje Memića) bilo nemoguće dospjeti u stanje relaksacije i opuštenosti u kojem bi se sjećanje moglo lakše vratiti.

Upravo činjenica da je Đelilovićka najtemeljitije i lično tretirala Alisu Mutap njenom nalazu daje najveću težinu.

I nije ona jedina od svih vještaka, tu su još Savić i Alajbegović koji imaju isto mišljenje.

Tim Kučukalić je u kontradikciji "ne možemo potvrditi amneziju, iako smo bili u dilemi, ako je i imala, trebala su se sjećanja vratiti, ali ona govori istinu u vezi izjava policiji koje smo provjerili s njom (što znači da govori istinu i da ima amneziju).

A Dizdarević i Vegar prosto na osnovu dokumentacije NISU MOGLI POTVRDITI, NITI NEGIRATI, da ona ima amneziju.

Jer CT je uredan kod većine pacijenata sa amnezijom, a propušteno je da se sporne noći uradi kliničko testiranje Alisine amnezije, koje bi imalo forenzičku vrijednost.
Na pitanje da li je amnezija nastupila usljed ovoga usljed povrede teškog potresa mozga vještak je odgovarila da jeste, da je potres mozga inače karakterističan sa amnezijom anterogradnom i retrogradnom, da se u ovom slučaju radi o teškoj povredi mozga zato što uključuje i retrogradnu amneziju i anterogradnu te da smatra da postoji mogućnost vraćanja sjećanja te da je intenzitet traumatskog događaja koji je preživjela Mutap Alisa zajedno sa povredom koja je se desila jedan od uzroka toliko intenzivne retrogradne amnezije koja u ovom slučaju traje duže od 24 sata s jedne strane, s druge strane da je neadekvatan oporavak poslije komocije mozga koji zahtijeva fizičku i psihičku relaksaciju uz podršku dragih, toplih ljudi i boravak u miru znači uz apsolutnu relaksaciju, što nije u ovom momentu urađeno, nego je na neki način svi ovi postupci i ovo sve što se dešava je nova traumatizacija odnosno retraumatizacija na tako intenzivan stresni događaj i sigurno je ona usporila ovaj ovo blijeđenje ove amnezije, odnosno nestajanje, a s druge strane podvrgavanje hipnozi kako je ona navela, da je pokušavala nekoliko puta da se prisjeti i zbog sebe i zbog pritiska to je dovelo do pojave fragmentacije, odnosno sjećanja ne u cjelosti nego djelimično. Kako ona navodi u jednom momentu se prisjetila policajca na mjestu nesreće i da je vidjela samo polovicu lica što odgovara ovoj povredi u stražnjem dijelu poglavine znači opsipitoparijatalno jer upravo oštećenja na takvom mjestu kontuzije imaju i za posljedicu gubitak jedne polovice vidnog polja kada se radi o oštećenju s jedne strane.
Last edited by denden on 19/05/2022 20:48, edited 2 times in total.
denden

#27950 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

td_maajka wrote: 02/04/2022 15:18
U Allaha dz.s. :bih:

Kako bolan tako ne kontas nista? :mrgreen:
Kontam samo patetično vrdanje od odgovaranja na pitanja na koja ste donji, kakav god odgovor dali (jer ste u kontradikciji) i još jadnije bagatelisanje Allaha u profanu svrhu izbjegavanja odgovora, a koji bi u svakom slučaju, kakav god bio, pokazao da ste, navodnom Allahu navodno vrlo mrski, LAŽOVI.

Kao što ste i rahmetli Dženana i pozivanje na njega bagatelisali kako je kojem mentoru trebalo, do mjere da ste Incka prozivali da štiti Dženanove ubice.
Locked