O svjedočenju inspektora Šehovića u Sudu BiH u predmetu optuženi Mutap i dr., suđenje od 31.03.2022. godine.
Već je dosta toga rečeno o svjedočenju inspektora Šehovića u medijima, dosta toga je već preneseno iz njegovog svjedočenja citirano ili parafrazirano ovih dana na ovoj temi i portalima, pa to neću ponavljati. Pokušaću prenijeti Hametova zapažanja iz sudnice, kao i naših drugara pravnika spoljnih saradnika (MythBasters), dati neku generalnu ocjenu značaja i težine ovog iskaza za sudski predmet.
Kaže mi Hame, koji je uživo pratio svjedočenje, da pripazim na moje pisanje, da se suzdržim od moje ironije, cinizma i sarkazma kada je u pitanju ovaj svjedok. Hame kaže za njega, svjedoka Samostalnog inspektora Šehovića, mutan i sposoban tip - podsjeća ga na Ifeta, samo što je ovaj pride naoružan širokim policijskim ovlaštenjima, pištoljem i značkom. Reko' fala Ti brate Hame, znaš me Hame, mutan sam i ja ko' rijeka Gang kod Varanasija, ali suzdržaću se jer generalno imam poštovanje prema policiji, oni su nam prva linija odbrane, brana i zaštita od kriminalaca i njihovih bandi, zato generalno poštujem osobe poput inspektora Šehovića, naročito kada su časni, pošteni i obrazovani.
Inspektor Šehović, policajac od glave do pete. Sa profesionalnim integritetom, častan, vrlo obrazovan, elokventan, šarmantan. Zasigurno je pred njim nastavak sjajne karijere.
Za Ćazima, Ifeta i Muriza, ovo je jedan od najvažnijih svjedoka, dokaza optužbe, za dokazivanje navoda iz optužnice. Puno su polagali nade u ovog svjedoka.
Ali, generalna ocjena: razočarenje,
i za Tužilaštvo, i za publiku, i za javnost. Sud naravno nije razočaran, on funkcioniše na drugačijim postavkama.
Kao prvo, publika i javnost je mnogo očekivala od njegovog svjedočenja jer je ovaj svjedok lično najavljivao "spektakl":
...
https://youtu.be/d6OMvyPuzSA...
"Šehović: šokirali bi ste se kada bih rekao sve što znam! Jedva čekam da svjedočim u predmetu Memić..."
Svjedok Šehović nije u sudnici izjavio ništa novo, niti spektakularno, kako je to najavljivao. A bili smo spremni u sudnici od ovog svjedoka konačno čuti bar ime ubice, dok bi za prezime ustao Muriz i javno ga izrekao. To se nije desilo. Bilo je zaista potresno slušati o onome što mu je neko navodno rekao za Dženanov brzi kraj, da to ne ponavljam, ali ostalo je polovično jer nije saopštio ko je to navodno rekao. Pa čak da je to i tačno, time se ništa ne dokazuje iz optužnice, osim odsustva empatije što još uvijek nije krivično djelo, niti prekršaj.
Drugo, Tužilaštvo nije uspjelo da poentira, ostvari svoje dokazne ciljeve ovim svjedokom zbog očekivanog i potom najavljivanog sudskog stava o ovakvom dokazu, da podsjetim:
"Tužilac Ćazim: Časni sude svjedok Nermin Šehović već je bio određen kao svjedok, ja sam obrazložio na prethodnom pretresu i danas je bilo govora o Ad hok tijelu
(Svjedok Nermin Šehović je svjedočio 31.03.2022. vezano za Ad hok tijelo - o Izvještaju o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju Dženan Memić", koje je sačinilo “Ad hoc tijelo formirano sa zadatkom da utvrdi zakonitost rada MUP-a i Uprave policije u slučaju „Dženan Memić“)
Sudija Perić: Ne interesujem me ad hok tijelo, neću da razgovaram uopšte o Ad hok tijelu i nekim paralelnim mehanizmima rasprave o tome ko je kriv a ko nije."
Stiče se dojam kod profesionalaca da je sudija Perić nerado prihvatio da se sasluša ovaj svjedok iz dva razloga: (1) da se suviše ne zamjera nabrijanom dvojcu sa kraja sudnice, Murizu i Ifetu, bar ne u ovoj fazi suđenja, te (2) da budućoj žalbi Tužilaštva protiv izvjesne i očekivane oslobađajuće presude ne daje suviše osnova zbog sudskog odbijanja da se sasluša jedan od svjedoka optužbe.
Dakle,
sigurno je da Sud neće kod odlučivanja i donošenja sudske odluke imati koristi od ovog svjedoka jer ne mogu koristiti kao dokaz "Izvještaj o provedenom skupštinskom nadzoru Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo nad zakonitošću rada MUP-a i Uprave policije Kantona Sarajevo u slučaju Dženan Memić", iz razloga koji su već objašnjeni, ni iskaze osoba koje su učestvovale u njegovoj izradi, pa tako Sud neće moći prihvatiti iskaz svjedoka Šehovića kada se bude utvrđivalo da li je bilo propusta kod službenih lica. O tome će Sud izvoditi zaključak kroz druge dokaze.
Iz slijedećeg javnog dijaloga sudije Perića i tužitelja Ćazima može se zaključiti koncepcija Suda odnosno sudije Perića o tome:
"
Sudija Perić: Tužioče pozovite svjedoka sledeći put glavnog tužioca koji je upravljao sa istragom da razjasnimo stvari oko propusta.
Sudija Perić: dajte uozbiljite rad na ovom predmetu
Tužilac Ćazim: Časni sude, ja mislim da sam ozbiljan
Sudija Perić: rad mora da se pokaže ozbiljnim. Mi danas smo saslušavali 4 svjedoka, prosto ne znam na koje činjenice i okolnosti. To što vi mislite da količina predstavlja kvalitet nije.
Tužilac Ćazim: Ne mislim ja tako, stvarno, časni sude.
Sudija Perić: Molim vas nemojte se nalaziti uvrijeđenim kad vam skrenem pažnju na neke stvari.
Tužilac Ćazim: Ne nalazim se.
Sudija Perić: Svako razuman ko ovo prati vidi da nismo saznali ništa novo. Ajmo sad sa ključnim ljudima koji su učestvovali u tome, koji su bili dužni da vode nadzor, koji su upravljali istragom, pa da počnemo rasčišćavat od najodgovornijih koji su upravljali tim postupcima u istrazi. Mislim da ih imate ih kao svjedoke."
Za naredno suđenje je pozvan bivši Kantonalni tužilac Ćato Meris koji je vodio dvije istrage protiv Ljube (za ubistvo i saobraćajku) i podigao optužnicu protiv Ljube za saobraćajku, potom uspaničeno pobjegao iz predmeta i Kantonalnog tužilaštva pod pritiscima Ifet & Muriz Udruge i Rulje.
Prema konceptu sudije Perića:
OVO JE SVJEDOK koji treba da razjasni da li je bilo propusta službenih lica, pa ako jeste koji su i kakvi su, sa kojim i kakvim posljedicama.
To je pola posla za Tužilaštvo i Sud.
Ako se utvrdi da je bilo propusta, tada Tužilaštvo SAMO još treba da dokaže UMIŠLJAJ kod tih lica, tj da su svjesno i voljno činili takve propuste i NAMJERU, da su time htjeli da prikriju "način nanošenja tjelesnih povreda Dženanu" i počinitelja, te JOŠ pripadništvo organiziranoj kriminalnoj grupi. To je drugi dio posla Tužilaštva.
Što bi reko' doktor Arslanagić: za Tužilaštvo BiH je to bez filmskih trikova naprosto Mission Impossible!